Bir yarı Kazak olarak şunu söyleyebilirim ki Sovyetler gerçekten de bir mobilizasyon ve bir hikaye vermiştir. Gecekondu yoktu, şehirler planlıydı, herkesin işi evi arabası vardı. Lakin benim hem dedem hem anneannem doktordu ve doktor maaşları çok düşüktü. Emin olmamakla birlikte maaş sistemi Brejnev ile gelmişti ve o yönden çok sorunları vardı. Yani belli bir refah var minimumu sağlıyor ama düşükte sabitliyor denilebilir. Yolsuzluk zaten diz boyu, ideolojik öğreti çok katı mesela benim annem 2. Dünya Savaşı'na Birleşik Devletlerin katıldığını üniversitede (2000'lerin başı oluyor) bir romanda öğrenmişti. Din çok baskılanıyor bizimkiler bırak kısa sureyi şehadet bilmez dedem hariç. Onun dışında Sovyetler düzenli olarak Kazaklara özellikle de üniversite okuyan gençlere soykırım yapmıştır. Annem zaten hep der eğer Sovyetler 50 yıl daha sürseydi Kazaklık diye bir şey kalmayacaktı. Bunlardan ötürü yıkılması Kazaklar için kesinlikle iyi olmuştur. Kafkasya'da yaptıkları gibi Kazakların topraklarını da başkalarına dağıttılar Orenburg, Taşkent vs. eski Kazak yurtlarıydı. Fergana'da birbirlerine düşsünler diye Kırgız, Özbek ve Tacik topraklarını birbirlerine verdiler ve gerçekten de birbirimizden nefret etmemiz konusunda başarılı oldular. Lakin şimdiki yönetim de Sovyetler kadar olmasa da kötü. Demokrasi hiçbir şekilde yok, Nazerbayev ailesine ve çevresine ülkeyi peşkeş çekti, oligarklar ile mafya ülkeye hakim, yolsuzluk gerçekten çok kötü durumda. Siz Türkiye'dekine yolsuzluk diyorsunuz ama Kazakistan'ı görseniz şükredersiniz. Şimdi Tokayev ile bunlarla mücadele edilmeye çalışılıyor ama bakacağız. 90'lardaki vahşete değinmemişsiniz ama videoda. Moskova'da kamyonlarla cesetler taşınıyormuş, insanlar ekmek almaya dışarı silahla çıkıyorlarmış baya arınma gecesi gibi. Kazakistan'da da benim dedem ve anneanneme başta maaş verilmemiş, sonra da maaş olarak ham buğday verilmiş. Çünkü Sovyetler öyle bir ayarlamışlar ki tarla Özbekistan'da, Kazakistan'da işleniyor, tüketici Rusya'da. Şimdi ülke dağılınca bütün zincirler koptu ve bütün üretim ekonomi durdu ve ondan kıtlık ve vahşet başladı. Yani yıkılma kansızdı ama yeniden kuruluş fazlasıyla kanlıydı. Özetlemek gerekirse halkın refah seviyesi düştü ama en azından özgürler ve asimile edilmiyorlar yani genel olarak mutluyuz.
Türkiye'de mi yaşıyorsun? bende Orta Asya'yı gezdim, hakketten dediğin gibi; Almati ve Astana'da her yerde Nazarbayev'in adı-sanı var. Ayrıca hiç bir Orta Asya başkentinin kendi dilini konuşmaması şaşırtmıştı, senin de ima ettiğin gibi (ve yukarıdaki Azerbeycanlının) Ruslaşma çok olmuş sanırım.
Rusların ayağının bastığı yerde ot bitmiyor. Cenabet millet, sömürücülüğü bambaşka seviyeye çekmişler. 90’ların ortasında bir Orta Asya ülkesi Bakanı anlatmıştı, hiç bir hammaddenin üretildi yere yakın işlenme tesisi kurulmamış. Tüm sanayimiz atıl vaziyette diyordu.
azerbijian iyi oldu diktator yok kyrgyzstan gibi lol
10 годин тому
Kardeşim bir şey soracağım. Sovyetler olmasaydi da çarlık devam etseydi veya Rusya kapitalist bir ülke olsaydı Kazakistan'ın durumu nolurdu sence? Mesela ben Afganistan'a baktığımda gözümde bir şeyler canlanıyor. Sovyetlerle ilgili bence en fazla yapılan yanlış onu İsviçre, İngiltere gibi emperyalist batı ülkeleriyle kıyaslamak. Birkaç istisna dışında dünyadaki ülkelerin tamamına yakını kapitalist ülkelerdir şu an. Neden insanların aklına kapitalizm diyince sadece bu dünyayı sömüren üç beş batı ülkeleri geliyor ki? Mesela Türkiye bugün Almanyadan daha kapitalistdir. Ya da Tailand veya Arjantin'de kapitalistdir. Dedim ya dünyanın tamamına yakını kapitalistdir. Çin dahil. Kazakistan petrol'ü sayesinde sovyetler sonrasında da refah düzeyini korudu. Ama bu konuda da yanıbaşındaki ülke Rusya olduğu için şanslı bence. Eğer ABD'ye yakın olsaydı veya ABD'nin müdahale edebildiği bir yerde olsaydı bugünkü ortadoğudan çok büyük bir farkı olmazdı bence. Bir bakmışsın dincilik yükselmiş, tarikatlar güçlenmiş, cihatçı örgütler kurulmuş, ülke istikrarsızlaşmaya başlamış ve iç savaşa doğru gidiyor. Tüm bunlar belki sana olmaz geliyor ama Türkiye gibi laik, modern bir ülkenin bugün geldiği yere bakarsan Kazakistan için bu dediklerim hiç de zor değil.
Bir insanın sırf doktor diye başkası yokluk içinde kıvranırken lüks içinde keyif sürmesini mi tercih ederdin yani? Bugün Kazakistan devasa yüzölçümüyle her türlü yeraltı kaynağını refaha dönüştürebiliyorsa sadece ve sadece sosyalizmin sayesindedir. Sovyetler hiç kurulmasaydı Rus İmparatorluğundan ayrılıp bağımsız olabileceğinizi mi sanıyorsun? Asıl sovyetler olmasaydı çoktan asimile olmuştunuz. Sovyetler olmasaydı 70 yıl boyunca Moskova tarafından zorla geliştirilmeye çalışılan "az gelişmiş" dilinizi çoktan kaybedecktiniz. Dini baskı konusunda elbette aşırıya kaçıldığı durumlar olmuştur ancak emin ol ülkeniz cihatçı şeriatçı yuvası değilse bunun da tek sebebi sosyalizm.
Ben Azerbaycanlı olarak Babamgil ve dedemgillerden dinledim o dönemi. O dönem bizde SSCB-nin içindeydik,Çoğu iyi olarak anlatır çünki insan hayatının en güzel dönemi gençlik dönemleri olduğu için,o döneme hep iyi bakılır, özlem duyulur. Fakat kitaplardan, şimdiki rus kaynaklardan ve o dönemde yaşamış yakınlarımdan anlattığı kadarıyla aşağıda iyi tarfları ve kötü tarafları anlatayım İyi tarafı: -eğitim kalitesinin yüksek olması -hemen her bölgede ağır sanayinin çok gelişmiş olması -hemen hemen her insanın işle ve evle temin edilmesi(Tabi bunun için okuldayken kolhozlara bedava çalışmaya gönderilirdi öğrenciler) -Tv de sansür olduğu için şimdiki gibi yozlaşmış ve batı propagandası olan şeylerin gösterilmemesi ve reklamın yapılmaması -Profesörlerin ve okumuş insanların toplumda çok fazla hürmet sahibi olması Kötü tarafları -Yoğun derecede rüşvet ve bürokrasi -Her 25 yılda bir gelen savaş ve ya kuraklıktan dolayı yaşanan açlık -Gelecekte ev ve iş vermenin karşılığında yıllarca okuldan universiteyi bitirene kadar insanları zorla kolhozlara beleşe çalışmaya götürülmesi -Marketlerde ve Mağazalarda ürün çeşitlerin az olması -Sayısal bilimlere önem verip humanitar bilimleri hiçe saymaları -Yurt dışına çıkmağın neredeyse mümkün olmaması -Aşırı Rus kültürü hegemonluğu. Diğer halkların sömürülmesi ve ruslaşdlrılması,diğer halkların aydınlarına karşı yapllan soykırımlar.Özellikle 1930 yıllarda -Özel sektörün olmaması.onu bırak Adam 2 ci arabayı almak için,araba çıkan piyango biletini iki kat fiyatına satın alıyordu -Hemen hemen her sektörde liyakatsizlik, yalakalık,kendinden üstüne tapma -Bütün dinlerin yasaklanması -Beraberlik olsun diye rekabetin sıfırlanması ve sen yıllardır çabalayıb biriktirdiğin birikimini,boş beleş gezen adamla paylaşmalısın diye seni zorlaması PS:Aklıma geldikçe yazıcam ama arkadaşlar Sovetler ve Komunizm kitablardan okuduğunuz kadar ve Türkiyedeki Kadıköy Solcularının size anlatdığı kadar cennet, Liberallerinde söylediği kadar cehennemi andıran bir sistem değildi.
dinleri nasıl yasaklayabilirler ki namaz kılıp kılmadığını ya da ne bileyim papazın birine gidip gitmediğini görmek için evine kontrole mi geliyorlardı
@@bextiyarazeri3158 yuh gerçekten açıp bakıyorlar mıydı yani çok komik geliyorda sovyetler hakkında duyduklarım doğruysa büyük ihtimalle aileler ertesi gün kayboluyordur😂
Sandılar ki her gün burger yiyecekler. Benim büyüklerim ilk burgerini 2006’da falan yemiş , öyle bir uçurum var. 90 lar sovyet halkının kayıp yılları. Tabi vakuma gelen sermaye de gelip her şeye çöktü dallası yine dışarıdan destek gören azınlıklar yaşadı , oligarşi kurdular. Yerli halkta taş yedi, hayat kadınlığına zorlandı, hayat paradigması değişti.
Sebebi Türkmenistanın bağımsız devlet olarak kendi ayakları üstünde durmaya çalışması ve ekonomisinin sadece doğal gaz petrola dayalı olması dediğin gibi 1995 yıllarında zorlanma olmuş ilk bağımsızlık yıllarında
Şu arkadaki kitapları görebilseydik bi… Harika bir ekipsiniz! Emeği geçen herkese teşekkürler. KOCAMAN BİR İYİ Kİ.❤ Yaşar için bir istek (Osmanlı dönemi ile ilgilendiği için) - Osmanlıda Tarım kaynaklı isyanlar.
Ben iyi kötü olanı bilmem bilemem)) Ancak nefis bir sohbet, yerinde bir format, bir de üstüne ilgilenene nesnel “bilgi”! Tüm ekibe çok teşekkür ederim! PS; haddim olmayarak beğeni “cızırtısı” olmayan bir dinleti! ( öznel bir beklentidir , şartlarınızdan bağımsızdır)
Yıllardır Rusya'ya gidip geliyordum ve yerleştim. Çevremdeki Rus büyükler ile konuştuğumda hepsi Sovyet özlemi içerisinde ve liboşlar dışında kimse Gorbaçov'u sevmez. Bende 94-2000 yılları arasında Bakü'de büyüdüm, Sovyet dönemi sonrasını hayal meyal hatırlıyorum, ailemden dinliyorum, pek hoş olmayan anılarda çok fazla.
35:03 Nursultan Nazarbayev'in Kirgizlarla bir alakasi yok. Kazakistan'in baskaniydi. Kirgiz ile Kazak'i karistirmak Koreliye Japon demek gibi bir sey 😂
Yaşar çok sempatik bi' adamsın . Verdiğin(iz) her bilgi çok kıymetli hürmetler sunarım . Ancak şu el hareketlerini biraz azaltsan mı ? Naçizane. Ellerini izlemekten konuya odaklanamıyorum. İyi çalışmalar dilerim.
Sizi beğenerek izliyorum, değişik bakış açısı ve bilgi de ediniyorum. Bu ve tüm videolarınız için şunu söylemeliyim: bolca kestirip atmak içeriyor?? Bilgi-bilgelik, İlim-irfan; bu kelimeler arasındaki farklar kavrayış mı, anlayış mı; Yoksa yaş mı, tecrübe mi? Ama hap bilgi sevilen bir şey sizin de gördüğünüz teveccühün belki en önemli kaynağı sonuçta bu
Esnaf çocuğunun karnı aç kalmamış, sokakta titreme miş, ihtiyaçlar hiyerarşisindeki temel basamakları çok hafife alıyor, role play olsada çok zayıf argümanlarla konuyu açıklamaya çalışıyor.
Karın açlığı ve sokakta titremek gene iyi. Platform filmi geliyor aklıma 100 kat var sanıyorlar, 300 kat aşağı iniyor. Gerçek hayatta ekmek, süt almak için insanların neler yaşadıklarını aktarmak çok zor. Trajedi ile arasına mesafe koyuyor çoğu insan , hissetmek istemiyor. Her fikir ve argüman aynı ciddiyetle çıkmıyor hissiz olunca.
Svetlana Aleksiyeviç'in "Kadın Yok Savaşın Yüzünde" isimli kitabını okursanız Sovyetlerde kadına verilen değeri görürsünüz. 2. dünya savaşında savaşan veya hemşirelik vb işleri yapan kadınlar çoğu sosyal hayattan dışlanmış ve çoğu hayatını idame ettirebilmek için or*spuluk yapmak zorunda kalmış.
Kardeşim kısa süreliğine bir fabrikaya girmişti orda Özbek bir dayı vardı.Kardeşime şöyle bişey demişti "biz zamanında bir bütün koyunu her üç günde bir kesip yerdik ete doyardık Sovyetler döneminde".
@@cihancihan2062 dostum marketler mi sadece canlı hayvan satıyor 80lerin ortalarına kadar SSCB et tüketim oranı ortalama kıta avrupasına yakın bazen geçiyor bile.
Azerbaycan ekonomisi ile ilgili kapsamlı video yaparsanız çok amma çok mutlu oluruz. Ömer beyin Azerbaycan için iyi oldu demesinin sebebini çok merak ediyorum açıkcası. (Şuan kırılgan ekonomiden kurtulamıyoruz. Olası her kriz bizim için çok ağır bir felaket). Bu arada Azerbaycanda olan yolsuzluğun bana göre ana nedeni Sovyetler dağıldıkdan sonra planlaması, alt-yapısı olmadan direkt kapitalizme geçişin yansıması olarak turbo kapitalizmin oluşması olmuştur. Sizin bu konularla ilgili fikirlerinizi duymak beni çok mutlu eder
Peki yugoslavya'daki durum ne? Onlar neden Çakıldı? Özellikle 70'lerledi ekonomik durgunluk (tito'nun ülkeyi siyasi boşlua itmesinden önceki sorunlar neydi? Ondan sonrasındaki batma sebebi bariz zaten)
videoya boğuyorsunuz bizi, iyi ki varsınız. aklımdayken yazmak istedim bir sonraki soru cevap için, sabah 9 akşam 6 kurumsal hayat kişiyi boğuyormuş gibi görülüyor, sizce alternatif nasıl kariyerler oluşturulabilir
Açıp sovyetleri anlatan herhangi bir videoya baktığımızda altındaki yorumlarda o günleri özlediğini söyleyen Azerilerin vs yorumlarını görüyoruz. Anlıyorum ki sevilen bir dönemdi.
hiç çalışmak, hiçbir şey üretmek istemeyenler için mükemmel bir rejim çünkü onlar partiye olan sadakatini kanıtlayarak çalışanlardan daha iyi standartlarda yaşıyorlar ama çalışan, üreten bir insan için kötü bir rejim.
Burada çalışan türkmenlerle konuşmuştum sovyetler övülüyor iyi hatıralarla anılıyordu. Türkmenlerde ki göç ve ucuz işçilik sorunu düşünülünce sovyetlerin iş, aş, barınma güvencesi önem kazanıyor
@Mr_Tulga Tommy Hilfiger, bir moda markası olarak, kapitalizmin bireysel başarıya ve tüketim kültürüne olan vurgusunun canlı bir örneğidir. 1985 yılında kurulan marka, Amerikan rüyasının sembollerinden biri haline gelmiş ve özellikle gençler arasında büyük bir popülerlik kazanmıştır. Tommy Hilfiger, bireysel stil ve özgünlük üzerinden bir kimlik yaratırken, aynı zamanda kapitalizmin dinamiklerinden biri olan hızlı tüketim ve marka bağlılığı kavramlarını güçlendirmiştir. Sovyetler Birliği’nin 1991’deki çöküşü, kapitalizmin küresel düzeydeki zaferinin önemli bir dönüm noktasıydı. Soğuk Savaş döneminde kapitalist Batı, bireysel özgürlükleri ve ekonomik dinamizmiyle, planlı ekonomiye dayalı sosyalist bloktan üstün olduğunu iddia ediyordu. Sovyetler’in dağılması, bu iddiaların dünya çapında yayılmasını sağladı ve kapitalizmin global bir sistem haline gelmesine zemin hazırladı. Bu süreç, tüketim kültürünü ve Batılı markaların dünya pazarlarına yayılmasını hızlandırdı. Tommy Hilfiger gibi Amerikan markaları, Sovyetler sonrası dönemde yalnızca birer moda ürünü olarak değil, aynı zamanda Batı'nın özgürlük, bireysellik ve başarı gibi değerlerinin sembolleri olarak eski Sovyet ülkelerinde popüler hale geldi. Bu markalar, Sovyet döneminin kolektif kimlik anlayışının aksine, bireyselliği ve kişisel seçimi yücelten bir dünya görüşünü temsil ediyordu. Özellikle 90’lı yıllarda, kapitalizmin yükselişiyle birlikte tüketici kültürünün doğuşu, Batı markalarının ve yaşam tarzlarının, yeni serbest piyasa ekonomilerine entegre edilmesiyle hız kazandı. Tommy Hilfiger, bu tarihsel süreçte, kapitalist düzenin küresel simgelerinden biri haline geldi. Markanın kırmızı, beyaz ve mavi renkleri, yalnızca Amerikan kültürünü değil, aynı zamanda bireysel başarı ve özgürlük ideolojisini de temsil eder hale geldi. Bu bağlamda, Tommy Hilfiger’ın başarısı, kapitalizmin, Sovyetlerin yıkılmasıyla sağladığı ideolojik zaferin kültürel bir yansıması olarak görülebilir.
2 yıl önce Paşinyan bile Karabağın artık tartışma konusu olmaktan çıktığını söylüyor ama Sizse hala tartışma konusu olduğunu iddia edirsiniz. Yazıklar olsun!! 19:36 dakikada
Neyi kansız olub? 1990-cı il 20 ocak Baku hadiseleri. 100-den çox insan ölüb bu hadiselerde. Tekce Bakude yox, diger şeherler de katliam yapılmış. Emri de veren Qarbacov. Türkiyeliler niye Qarbacovu bu qeder sevirler?!)
O boyda sovetin dağılması 131 nəfər ölümlə olması normaldı.Allah rəhmət eləsin 20 Yanvardaki 131 nəfərə fədakarlıq elədilər bizim üçün amma Qorbaçov yerinə Putin olsaydı Bakıda bir dənə bina sağ qalmazdı bəlkədə..Yüzminlərlə ölüm olardı.Ona görə ədalətli baxmaq lazımdı
@@mhmmdhsnli8140 Xeyr. Bu günkü Ukrayna müharibəsi, bizim Qarabağ münaqişəsi, 2008 Gürcüstan müharibəsi hamısı birbaşa Sovet İttifaqının dağılma prosesinin nəticələridir. Bunları saymayıb, qansız dağıldı demək bilgisizlikdir.
Bence kötü oldu çünkü abd gibi açık bir süper güçle yarışan bir ülke olmalı daha fazla gelişiriz şuanda bir yarış olmaması kötü çin kapalı bir ülke olduğu için ne tam anlamıyla bir yarış var nede yok bir soğuk savaş gibi olsa daha hızlı gelişiriz
Maksat hızlı gelişmek mi önce onu sorgulamak lazım. Gelişme uğruna doğayı ve insanı feda edip üstüne de etik değerleri terk etmemek lazım. Accelerationism nazi rejimlerine itiyor. Kaynaklarımızı refah artışı için değil saçma itibar ve çatışma projelerine gömüyoruz. Harmonik değil, antagonist bir bakış açısı
Bölümün 4:17 kısmında " Kansız dağılması" diye bir söz söylüyorsunuz. Lütfen daha dikkatlice araştırmanızı öneririm. Kansız dağıldı dediğiniz ülke 1990 Ocak 20 Baküde katiliam yaptı ve övdüğünüz o Garbacov bu olayın mimarlarindandir.
Elbete ki tamamiyle kansız değil, ama bir iç savaş veya onun getireceği inanılmaz kan dökülmesi yaşanmamış sovyetlerde. Yani alternatif bir felaket senaryosunda 200 milyon insanın katıldığı bir Yugoslav iç savaşına dönebilirdi olay.
Abi bedava falan yok üniversite okurken tatillerde kolhozlarda çalıltırıyorlar bedava olan bu. Bitirince torpilin yoksa tüm sscb coğrafyasında bir yere atıyorlar. Orada bir ev veriyorlar ama senin değil. Eğer torpilin yoksa geri gelmeyi unut
Almanlar,Polonyalılar,Çekler,Macarlar için iyi oldu.Baltık halkları için de geçerli.Fakat geri kalan kısım için pek iyi olmadı.Ermenistan ,Azerbaycan gibi yerlerde yaşayanlar vs.
Şu tommy tshort arkadaş hakikaten gerekli miydi? Video da ilkokul çocuğu gibi sovyet ve kominizme saldırmak dışında bir iş yapmadı. Tamam bizde kapitalistiz ama bu işler hakkında konuşacaksan bir bilgi birikimi ve azami de olsa tarafsız bakış açısı sunman gerekir, köy kıraathanesi anarşık argümanlarını duymak istesem köy kıraathanesine giderim yarım saat bu videoyu izlemem herhalde?
Paralel bir evrende siz Türkiye Türklerinin de SSCB'ye girmesi ve dahilinde 70 yıl geçirebilmesi bence çok trajikomik olurdu. Bahtınızda Mustafa Kemal ve daha sonra NATO'ya girmek varmış, ona da şükür
sovyetlerin ortaya koyduğu ideal marx tan bu yana yalnızca 200 senedir var olan bir ideoloji . Ancak kapitalizm yüzyıllardır değişen ve gelişen bir ekonomik bir sistem. Bu bile sovyetlerin başarısını anlamak için yeterli
18:05 sene 2022 ailecek nüfusa kayıt için ilgili müdüğürlüğe gittik. Şok geçirdik her yer karton kutularda evraklar saman kağıdından. Odanın kapısından içeri girince 1980’e ışınlandık sandık. Bunda böyle bir bilgi
Bir yarı Kazak olarak şunu söyleyebilirim ki Sovyetler gerçekten de bir mobilizasyon ve bir hikaye vermiştir. Gecekondu yoktu, şehirler planlıydı, herkesin işi evi arabası vardı. Lakin benim hem dedem hem anneannem doktordu ve doktor maaşları çok düşüktü. Emin olmamakla birlikte maaş sistemi Brejnev ile gelmişti ve o yönden çok sorunları vardı. Yani belli bir refah var minimumu sağlıyor ama düşükte sabitliyor denilebilir. Yolsuzluk zaten diz boyu, ideolojik öğreti çok katı mesela benim annem 2. Dünya Savaşı'na Birleşik Devletlerin katıldığını üniversitede (2000'lerin başı oluyor) bir romanda öğrenmişti. Din çok baskılanıyor bizimkiler bırak kısa sureyi şehadet bilmez dedem hariç. Onun dışında Sovyetler düzenli olarak Kazaklara özellikle de üniversite okuyan gençlere soykırım yapmıştır. Annem zaten hep der eğer Sovyetler 50 yıl daha sürseydi Kazaklık diye bir şey kalmayacaktı. Bunlardan ötürü yıkılması Kazaklar için kesinlikle iyi olmuştur. Kafkasya'da yaptıkları gibi Kazakların topraklarını da başkalarına dağıttılar Orenburg, Taşkent vs. eski Kazak yurtlarıydı. Fergana'da birbirlerine düşsünler diye Kırgız, Özbek ve Tacik topraklarını birbirlerine verdiler ve gerçekten de birbirimizden nefret etmemiz konusunda başarılı oldular. Lakin şimdiki yönetim de Sovyetler kadar olmasa da kötü. Demokrasi hiçbir şekilde yok, Nazerbayev ailesine ve çevresine ülkeyi peşkeş çekti, oligarklar ile mafya ülkeye hakim, yolsuzluk gerçekten çok kötü durumda. Siz Türkiye'dekine yolsuzluk diyorsunuz ama Kazakistan'ı görseniz şükredersiniz. Şimdi Tokayev ile bunlarla mücadele edilmeye çalışılıyor ama bakacağız. 90'lardaki vahşete değinmemişsiniz ama videoda. Moskova'da kamyonlarla cesetler taşınıyormuş, insanlar ekmek almaya dışarı silahla çıkıyorlarmış baya arınma gecesi gibi. Kazakistan'da da benim dedem ve anneanneme başta maaş verilmemiş, sonra da maaş olarak ham buğday verilmiş. Çünkü Sovyetler öyle bir ayarlamışlar ki tarla Özbekistan'da, Kazakistan'da işleniyor, tüketici Rusya'da. Şimdi ülke dağılınca bütün zincirler koptu ve bütün üretim ekonomi durdu ve ondan kıtlık ve vahşet başladı. Yani yıkılma kansızdı ama yeniden kuruluş fazlasıyla kanlıydı. Özetlemek gerekirse halkın refah seviyesi düştü ama en azından özgürler ve asimile edilmiyorlar yani genel olarak mutluyuz.
Türkiye'de mi yaşıyorsun? bende Orta Asya'yı gezdim, hakketten dediğin gibi; Almati ve Astana'da her yerde Nazarbayev'in adı-sanı var. Ayrıca hiç bir Orta Asya başkentinin kendi dilini konuşmaması şaşırtmıştı, senin de ima ettiğin gibi (ve yukarıdaki Azerbeycanlının) Ruslaşma çok olmuş sanırım.
Rusların ayağının bastığı yerde ot bitmiyor. Cenabet millet, sömürücülüğü bambaşka seviyeye çekmişler. 90’ların ortasında bir Orta Asya ülkesi Bakanı anlatmıştı, hiç bir hammaddenin üretildi yere yakın işlenme tesisi kurulmamış. Tüm sanayimiz atıl vaziyette diyordu.
azerbijian iyi oldu diktator yok kyrgyzstan gibi lol
Kardeşim bir şey soracağım. Sovyetler olmasaydi da çarlık devam etseydi veya Rusya kapitalist bir ülke olsaydı Kazakistan'ın durumu nolurdu sence?
Mesela ben Afganistan'a baktığımda gözümde bir şeyler canlanıyor.
Sovyetlerle ilgili bence en fazla yapılan yanlış onu İsviçre, İngiltere gibi emperyalist batı ülkeleriyle kıyaslamak. Birkaç istisna dışında dünyadaki ülkelerin tamamına yakını kapitalist ülkelerdir şu an. Neden insanların aklına kapitalizm diyince sadece bu dünyayı sömüren üç beş batı ülkeleri geliyor ki?
Mesela Türkiye bugün Almanyadan daha kapitalistdir. Ya da Tailand veya Arjantin'de kapitalistdir. Dedim ya dünyanın tamamına yakını kapitalistdir. Çin dahil.
Kazakistan petrol'ü sayesinde sovyetler sonrasında da refah düzeyini korudu. Ama bu konuda da yanıbaşındaki ülke Rusya olduğu için şanslı bence.
Eğer ABD'ye yakın olsaydı veya ABD'nin müdahale edebildiği bir yerde olsaydı bugünkü ortadoğudan çok büyük bir farkı olmazdı bence. Bir bakmışsın dincilik yükselmiş, tarikatlar güçlenmiş, cihatçı örgütler kurulmuş, ülke istikrarsızlaşmaya başlamış ve iç savaşa doğru gidiyor.
Tüm bunlar belki sana olmaz geliyor ama Türkiye gibi laik, modern bir ülkenin bugün geldiği yere bakarsan Kazakistan için bu dediklerim hiç de zor değil.
Bir insanın sırf doktor diye başkası yokluk içinde kıvranırken lüks içinde keyif sürmesini mi tercih ederdin yani? Bugün Kazakistan devasa yüzölçümüyle her türlü yeraltı kaynağını refaha dönüştürebiliyorsa sadece ve sadece sosyalizmin sayesindedir. Sovyetler hiç kurulmasaydı Rus İmparatorluğundan ayrılıp bağımsız olabileceğinizi mi sanıyorsun? Asıl sovyetler olmasaydı çoktan asimile olmuştunuz. Sovyetler olmasaydı 70 yıl boyunca Moskova tarafından zorla geliştirilmeye çalışılan "az gelişmiş" dilinizi çoktan kaybedecktiniz. Dini baskı konusunda elbette aşırıya kaçıldığı durumlar olmuştur ancak emin ol ülkeniz cihatçı şeriatçı yuvası değilse bunun da tek sebebi sosyalizm.
Ben Azerbaycanlı olarak Babamgil ve dedemgillerden dinledim o dönemi. O dönem bizde SSCB-nin içindeydik,Çoğu iyi olarak anlatır çünki insan hayatının en güzel dönemi gençlik dönemleri olduğu için,o döneme hep iyi bakılır, özlem duyulur. Fakat kitaplardan, şimdiki rus kaynaklardan ve o dönemde yaşamış yakınlarımdan anlattığı kadarıyla aşağıda iyi tarfları ve kötü tarafları anlatayım
İyi tarafı:
-eğitim kalitesinin yüksek olması
-hemen her bölgede ağır sanayinin çok gelişmiş olması
-hemen hemen her insanın işle ve evle temin edilmesi(Tabi bunun için okuldayken kolhozlara bedava çalışmaya gönderilirdi öğrenciler)
-Tv de sansür olduğu için şimdiki gibi yozlaşmış ve batı propagandası olan şeylerin gösterilmemesi ve reklamın yapılmaması
-Profesörlerin ve okumuş insanların toplumda çok fazla hürmet sahibi olması
Kötü tarafları
-Yoğun derecede rüşvet ve bürokrasi
-Her 25 yılda bir gelen savaş ve ya kuraklıktan dolayı yaşanan açlık
-Gelecekte ev ve iş vermenin karşılığında yıllarca okuldan universiteyi bitirene kadar insanları zorla kolhozlara beleşe çalışmaya götürülmesi
-Marketlerde ve Mağazalarda ürün çeşitlerin az olması
-Sayısal bilimlere önem verip humanitar bilimleri hiçe saymaları
-Yurt dışına çıkmağın neredeyse mümkün olmaması
-Aşırı Rus kültürü hegemonluğu. Diğer halkların sömürülmesi ve ruslaşdlrılması,diğer halkların aydınlarına karşı yapllan soykırımlar.Özellikle 1930 yıllarda
-Özel sektörün olmaması.onu bırak Adam 2 ci arabayı almak için,araba çıkan piyango biletini iki kat fiyatına satın alıyordu
-Hemen hemen her sektörde liyakatsizlik, yalakalık,kendinden üstüne tapma
-Bütün dinlerin yasaklanması
-Beraberlik olsun diye rekabetin sıfırlanması ve sen yıllardır çabalayıb biriktirdiğin birikimini,boş beleş gezen adamla paylaşmalısın diye seni zorlaması
PS:Aklıma geldikçe yazıcam ama arkadaşlar Sovetler ve Komunizm kitablardan okuduğunuz kadar ve Türkiyedeki Kadıköy Solcularının size anlatdığı kadar cennet, Liberallerinde söylediği kadar cehennemi andıran bir sistem değildi.
Xülasə çox əladır
dinleri nasıl yasaklayabilirler ki namaz kılıp kılmadığını ya da ne bileyim papazın birine gidip gitmediğini görmek için evine kontrole mi geliyorlardı
Yani kötüler, iyi tarafları bastıyor.
@@gentleman1231-k6d məktəbli uşaqların sünnət olub-olmadığına kimi yoxlanış olurdu
@@bextiyarazeri3158 yuh gerçekten açıp bakıyorlar mıydı yani çok komik geliyorda sovyetler hakkında duyduklarım doğruysa büyük ihtimalle aileler ertesi gün kayboluyordur😂
Turkmenistanda yaslilar, "sovyetler yikilinca TVdeki Dallas dizisindeki gibi yasayacaz zannettik. Sonra evsiz ve ac kaldik." diyorlardi.
Sandılar ki her gün burger yiyecekler. Benim büyüklerim ilk burgerini 2006’da falan yemiş , öyle bir uçurum var. 90 lar sovyet halkının kayıp yılları. Tabi vakuma gelen sermaye de gelip her şeye çöktü dallası yine dışarıdan destek gören azınlıklar yaşadı , oligarşi kurdular. Yerli halkta taş yedi, hayat kadınlığına zorlandı, hayat paradigması değişti.
Sebebi Türkmenistanın bağımsız devlet olarak kendi ayakları üstünde durmaya çalışması ve ekonomisinin sadece doğal gaz petrola dayalı olması dediğin gibi 1995 yıllarında zorlanma olmuş ilk bağımsızlık yıllarında
bazı kelimelerin açıklamalarını vermeniz çok güzel olmuş elinize sağlık
Şu arkadaki kitapları görebilseydik bi…
Harika bir ekipsiniz! Emeği geçen herkese teşekkürler. KOCAMAN BİR İYİ Kİ.❤
Yaşar için bir istek (Osmanlı dönemi ile ilgilendiği için) - Osmanlıda Tarım kaynaklı isyanlar.
Ateş Ölçer : Veganlık
İstek değil ihtiyaç
kesinlikle!
var zaten, ateş ölçerin ilk bi kaç videosundan biri
dogru diyorsun hocam gelmesi lazım(sen heryerdesin)
@mustmazz bundan sonra yokum aha da yazmicam
8 yıl vegandım son 4,5 yıldır et yemeğe başladım. 2 aydır vejeteryanım
hiç beklemiyordum yeni bir ateş ölçeri, güzel bir sürpriz oldu çünkü en sevdiğim seriniz hehe
Yine güzel bilgiler ve sevdiğimiz formatlar.
Gözlüklü arkadaş harbiden çok iyi niyetli
Sponsora biz de teşekkür ediyoruz doğru isimlerle işbirliği yaptığı için.
Ben iyi kötü olanı bilmem bilemem)) Ancak nefis bir sohbet, yerinde bir format, bir de üstüne ilgilenene nesnel “bilgi”! Tüm ekibe çok teşekkür ederim! PS; haddim olmayarak beğeni “cızırtısı” olmayan bir dinleti! ( öznel bir beklentidir , şartlarınızdan bağımsızdır)
35:03 Nursultan; Kırgız Türklerini değil, Kazak Türklerini yönetti.
Yıllardır Rusya'ya gidip geliyordum ve yerleştim. Çevremdeki Rus büyükler ile konuştuğumda hepsi Sovyet özlemi içerisinde ve liboşlar dışında kimse Gorbaçov'u sevmez. Bende 94-2000 yılları arasında Bakü'de büyüdüm, Sovyet dönemi sonrasını hayal meyal hatırlıyorum, ailemden dinliyorum, pek hoş olmayan anılarda çok fazla.
Geceleri uyuyamıyorum düşünmekten hocam.
Tommy jeans giyerek kapitalizme selam çakarak gelen ömeri kınıyorum
Arjantin nasıl gidiyor bunu bir konuşun abiler bilmiyorum canlı yayında konuşuyormusunuz ?
Yakında Ömer videosunu yapacak
@Otto_42 eyvallah
Nursultan Nazarbayev tarafından 30 yıl Kırgızlar değil, Kazaklar idare edildiler
Uzun zamandır bunu düşünüyordum siz bambaşkasiniz bee🎉❤😊
35:03 Nursultan Nazarbayev'in Kirgizlarla bir alakasi yok. Kazakistan'in baskaniydi. Kirgiz ile Kazak'i karistirmak Koreliye Japon demek gibi bir sey 😂
Emeğinize sağlık.
Yaşar çok sempatik bi' adamsın . Verdiğin(iz) her bilgi çok kıymetli hürmetler sunarım . Ancak şu el hareketlerini biraz azaltsan mı ? Naçizane. Ellerini izlemekten konuya odaklanamıyorum. İyi çalışmalar dilerim.
35:05 Kazakistan*
1:50 bi susun apk hükümeti de izliyor bu videoları
Hocalarım söylediklerini fotoğrafla destekleseniz harika olur çıktı alın demiyorum da ekranda görsek güzel olurdu
Kolhozlar vardı yazın öğretmenler ile üniversite öğrencileri çalışmaya giderdi. Şimdi böyle olsa başta bu ikili kaçar
Ömer keşke Yaşar’ın sözünü bu kadar kesmese
Yaşar boş atmaya başlayınca adam dayanamıyor ne yapsın
Sizi beğenerek izliyorum, değişik bakış açısı ve bilgi de ediniyorum. Bu ve tüm videolarınız için şunu söylemeliyim: bolca kestirip atmak içeriyor?? Bilgi-bilgelik, İlim-irfan; bu kelimeler arasındaki farklar kavrayış mı, anlayış mı; Yoksa yaş mı, tecrübe mi?
Ama hap bilgi sevilen bir şey sizin de gördüğünüz teveccühün belki en önemli kaynağı sonuçta bu
Esnaf çocuğunun karnı aç kalmamış, sokakta titreme miş, ihtiyaçlar hiyerarşisindeki temel basamakları çok hafife alıyor, role play olsada çok zayıf argümanlarla konuyu açıklamaya çalışıyor.
Karın açlığı ve sokakta titremek gene iyi. Platform filmi geliyor aklıma 100 kat var sanıyorlar, 300 kat aşağı iniyor. Gerçek hayatta ekmek, süt almak için insanların neler yaşadıklarını aktarmak çok zor. Trajedi ile arasına mesafe koyuyor çoğu insan , hissetmek istemiyor. Her fikir ve argüman aynı ciddiyetle çıkmıyor hissiz olunca.
esnaf çocuğu dediğin nasıl bi seviye? esnaf bu, koç sabancı değil. ithamlar çok ilginç olmuş.
Sovyetler olmasaydı, Batılılar hala kadınlara Mad Men dizisindeki gibi davranırdı. Bu bile büyük bir iştir.
Svetlana Aleksiyeviç'in "Kadın Yok Savaşın Yüzünde" isimli kitabını okursanız Sovyetlerde kadına verilen değeri görürsünüz. 2. dünya savaşında savaşan veya hemşirelik vb işleri yapan kadınlar çoğu sosyal hayattan dışlanmış ve çoğu hayatını idame ettirebilmek için or*spuluk yapmak zorunda kalmış.
Kardeşim kısa süreliğine bir fabrikaya girmişti orda Özbek bir dayı vardı.Kardeşime şöyle bişey demişti "biz zamanında bir bütün koyunu her üç günde bir kesip yerdik ete doyardık Sovyetler döneminde".
Saçmalık 80lerde moskova da devlet marketini çekiyorlar et falan yok millet sıraya girmiş.bürokrasinin aşırı olduğu yerlerde bu dediğin imkansız
@@cihancihan2062 dostum marketler mi sadece canlı hayvan satıyor 80lerin ortalarına kadar SSCB et tüketim oranı ortalama kıta avrupasına yakın bazen geçiyor bile.
bizim dayılar 2. abdülhamit döneminde biz 100 cephede birden savaşıyorduk filan diyo
Sovyetlerin kendi uydurduğu rakamlar onlar realiteyi sovyet halkı yaşadı ve yıkılırken sevinçliydi
Ömer bence bir yayıncı
Teşekkürler.
Bu gün SSCB'nin dağılış yıl dönümü, kutlu olsun.😅😂🎉🎉🎉
Azerbaycan ekonomisi ile ilgili kapsamlı video yaparsanız çok amma çok mutlu oluruz. Ömer beyin Azerbaycan için iyi oldu demesinin sebebini çok merak ediyorum açıkcası. (Şuan kırılgan ekonomiden kurtulamıyoruz. Olası her kriz bizim için çok ağır bir felaket). Bu arada Azerbaycanda olan yolsuzluğun bana göre ana nedeni Sovyetler dağıldıkdan sonra planlaması, alt-yapısı olmadan direkt kapitalizme geçişin yansıması olarak turbo kapitalizmin oluşması olmuştur. Sizin bu konularla ilgili fikirlerinizi duymak beni çok mutlu eder
Sovyetlerde cidden on gün yaşanmaz
Öyle kaliteli bir sohbet ki cahilsen hiç bir şey anlamıyorsun biraz alt yapın varsa hem üstüne koyuyor hemde keyif alıyorsun emeğinize sağlık...
Peki yugoslavya'daki durum ne? Onlar neden Çakıldı? Özellikle 70'lerledi ekonomik durgunluk (tito'nun ülkeyi siyasi boşlua itmesinden önceki sorunlar neydi? Ondan sonrasındaki batma sebebi bariz zaten)
Almanya oranın parçalanmasını istedi…sanayisinden korktu…
iskandinav ülkeleriyle ilgili video gelsin
videoya boğuyorsunuz bizi, iyi ki varsınız. aklımdayken yazmak istedim bir sonraki soru cevap için, sabah 9 akşam 6 kurumsal hayat kişiyi boğuyormuş gibi görülüyor, sizce alternatif nasıl kariyerler oluşturulabilir
Elbette kötü oldu. Sovyetler yıkıldıktan sonra dünya işçi gelirlerinin gelire oranı düştü.
Kazakistan ile Kırgızistan'ı mı karıştırdınız?
Açıp sovyetleri anlatan herhangi bir videoya baktığımızda altındaki yorumlarda o günleri özlediğini söyleyen Azerilerin vs yorumlarını görüyoruz. Anlıyorum ki sevilen bir dönemdi.
hiç çalışmak, hiçbir şey üretmek istemeyenler için mükemmel bir rejim çünkü onlar partiye olan sadakatini kanıtlayarak çalışanlardan daha iyi standartlarda yaşıyorlar ama çalışan, üreten bir insan için kötü bir rejim.
Öyle çok seviliyor ki şimdi aynı şekilde yaşayın desek en yakın ülkeye iltica ederler.
Başkalarının Hayatı Filmini tavsiye ederim.Doğu Almanya'yı konu alıyor.
Hocam kullanılan mikrofonun marka modelini bilen varsa yardımcı olabilir mi
0:08 49w kanalı için iyi oldu bence adamlar sponsor yüzü gördü
Burada çalışan türkmenlerle konuşmuştum sovyetler övülüyor iyi hatıralarla anılıyordu. Türkmenlerde ki göç ve ucuz işçilik sorunu düşünülünce sovyetlerin iş, aş, barınma güvencesi önem kazanıyor
Onlar başka totaliter rejime geçtiler. Demokratik seçimler olsa üst tabaka paylaşımcı olsa kaynaklarınız sizlere yeterli gelecektir
Bilinen tarihin en önemli olayı 20.yyda ilk sovyet devletinin kurulmasıdır
Yaşar hocam kazağın çok güzelmiş link var mı?
Nursultan, Kırgız değil.
ömeri böyle her videoda görünce seviniyoruz sonra 1 ay ömer arıyoruz 49W'da ömerle daha çok içerikkkk
Ağzınıza sağlık
Bu gece uyuyabileceğim
videonun girizgahından sonra birden aklına sscb'nin dağıldığı gelir'e uğrayıp geldim
Öyle güzel bir sohbet ki cahilsen hiç birşey anlamıyorsun biraz alt yapın varsa hem üstüne koyuyor hemde keyif alıyorsun emeğinize sağlık...
tommy jeans göndermesi efsane
Nasıl bir gönderme yapılmış Tommy Jeans'e?
@Mr_Tulga Tommy Hilfiger, bir moda markası olarak, kapitalizmin bireysel başarıya ve tüketim kültürüne olan vurgusunun canlı bir örneğidir. 1985 yılında kurulan marka, Amerikan rüyasının sembollerinden biri haline gelmiş ve özellikle gençler arasında büyük bir popülerlik kazanmıştır. Tommy Hilfiger, bireysel stil ve özgünlük üzerinden bir kimlik yaratırken, aynı zamanda kapitalizmin dinamiklerinden biri olan hızlı tüketim ve marka bağlılığı kavramlarını güçlendirmiştir.
Sovyetler Birliği’nin 1991’deki çöküşü, kapitalizmin küresel düzeydeki zaferinin önemli bir dönüm noktasıydı. Soğuk Savaş döneminde kapitalist Batı, bireysel özgürlükleri ve ekonomik dinamizmiyle, planlı ekonomiye dayalı sosyalist bloktan üstün olduğunu iddia ediyordu. Sovyetler’in dağılması, bu iddiaların dünya çapında yayılmasını sağladı ve kapitalizmin global bir sistem haline gelmesine zemin hazırladı. Bu süreç, tüketim kültürünü ve Batılı markaların dünya pazarlarına yayılmasını hızlandırdı.
Tommy Hilfiger gibi Amerikan markaları, Sovyetler sonrası dönemde yalnızca birer moda ürünü olarak değil, aynı zamanda Batı'nın özgürlük, bireysellik ve başarı gibi değerlerinin sembolleri olarak eski Sovyet ülkelerinde popüler hale geldi. Bu markalar, Sovyet döneminin kolektif kimlik anlayışının aksine, bireyselliği ve kişisel seçimi yücelten bir dünya görüşünü temsil ediyordu. Özellikle 90’lı yıllarda, kapitalizmin yükselişiyle birlikte tüketici kültürünün doğuşu, Batı markalarının ve yaşam tarzlarının, yeni serbest piyasa ekonomilerine entegre edilmesiyle hız kazandı.
Tommy Hilfiger, bu tarihsel süreçte, kapitalist düzenin küresel simgelerinden biri haline geldi. Markanın kırmızı, beyaz ve mavi renkleri, yalnızca Amerikan kültürünü değil, aynı zamanda bireysel başarı ve özgürlük ideolojisini de temsil eder hale geldi. Bu bağlamda, Tommy Hilfiger’ın başarısı, kapitalizmin, Sovyetlerin yıkılmasıyla sağladığı ideolojik zaferin kültürel bir yansıması olarak görülebilir.
Merhaba, aklın bilimin rafa kaldirildigi bir dunya düzeninde inadina inadina akil bilim ve kitabın önemli olduğu savunan bilge insanlar Teşekkürler..
tesekkurler
2 yıl önce Paşinyan bile Karabağın artık tartışma konusu olmaktan çıktığını söylüyor ama Sizse hala tartışma konusu olduğunu iddia edirsiniz. Yazıklar olsun!! 19:36 dakikada
🫰🏼🫰🏼🫰🏼
Ulan tommy sponsor almışlar SSC yıkılışını anlatırken 🤣 liberalimizin Allahımısın be kardeşim 😎
yaşar her zaman istediği yere çekmiş sohbeti daha pragmatik olmasını beklerim
Neyi kansız olub? 1990-cı il 20 ocak Baku hadiseleri. 100-den çox insan ölüb bu hadiselerde. Tekce Bakude yox, diger şeherler de katliam yapılmış. Emri de veren Qarbacov. Türkiyeliler niye Qarbacovu bu qeder sevirler?!)
Bir bok bilmediklerinden dolayı seviyorlar. Adam sovyetlerden sadece ruslara bakıyor
O boyda sovetin dağılması 131 nəfər ölümlə olması normaldı.Allah rəhmət eləsin 20 Yanvardaki 131 nəfərə fədakarlıq elədilər bizim üçün amma Qorbaçov yerinə Putin olsaydı Bakıda bir dənə bina sağ qalmazdı bəlkədə..Yüzminlərlə ölüm olardı.Ona görə ədalətli baxmaq lazımdı
@@mhmmdhsnli8140 Xeyr. Bu günkü Ukrayna müharibəsi, bizim Qarabağ münaqişəsi, 2008 Gürcüstan müharibəsi hamısı birbaşa Sovet İttifaqının dağılma prosesinin nəticələridir. Bunları saymayıb, qansız dağıldı demək bilgisizlikdir.
ah be tunceligrad...
Bence kötü oldu çünkü abd gibi açık bir süper güçle yarışan bir ülke olmalı daha fazla gelişiriz şuanda bir yarış olmaması kötü çin kapalı bir ülke olduğu için ne tam anlamıyla bir yarış var nede yok bir soğuk savaş gibi olsa daha hızlı gelişiriz
Maksat hızlı gelişmek mi önce onu sorgulamak lazım. Gelişme uğruna doğayı ve insanı feda edip üstüne de etik değerleri terk etmemek lazım. Accelerationism nazi rejimlerine itiyor. Kaynaklarımızı refah artışı için değil saçma itibar ve çatışma projelerine gömüyoruz. Harmonik değil, antagonist bir bakış açısı
china is awsome but they dont promise the world like the soviets do so they cant disipoint you
sağdaki arkadaş neden koluna Türkşeker'in amblemini yaptırmış acaba.
Koluna reklam almış.Yaşam kolay değil.😊😉😉😉
Bölümün 4:17 kısmında " Kansız dağılması" diye bir söz söylüyorsunuz. Lütfen daha dikkatlice araştırmanızı öneririm. Kansız dağıldı dediğiniz ülke 1990 Ocak 20 Baküde katiliam yaptı ve övdüğünüz o Garbacov bu olayın mimarlarindandir.
Elbete ki tamamiyle kansız değil, ama bir iç savaş veya onun getireceği inanılmaz kan dökülmesi yaşanmamış sovyetlerde. Yani alternatif bir felaket senaryosunda 200 milyon insanın katıldığı bir Yugoslav iç savaşına dönebilirdi olay.
Bedava ev veriyorlar ama senin tüm düşünce eleştirme hakkını elinden alıyor, ya bana bedava ev vermesin benim haklarımı elimden alacaksa
Abi bedava falan yok üniversite okurken tatillerde kolhozlarda çalıltırıyorlar bedava olan bu. Bitirince torpilin yoksa tüm sscb coğrafyasında bir yere atıyorlar. Orada bir ev veriyorlar ama senin değil. Eğer torpilin yoksa geri gelmeyi unut
Almanlar,Polonyalılar,Çekler,Macarlar için iyi oldu.Baltık halkları için de geçerli.Fakat geri kalan kısım için pek iyi olmadı.Ermenistan ,Azerbaycan gibi yerlerde yaşayanlar vs.
Valla Azerbaycanli olarak gayet iyi olduğunu söyleyebilirim.
Ya bu Rasim Ömer Kütahyalıya nasıl tahammül ediyorsun
Tito incelemesi gelsin
Komünist arkadaşın bomboş zırvalarının yanında, sağdaki arkadaşın konuşmalarını beğendim
aynen
hi from polska :)
Şimdi elitle kimse ayakta kalmaz, artık halk önemli
Şu tommy tshort arkadaş hakikaten gerekli miydi? Video da ilkokul çocuğu gibi sovyet ve kominizme saldırmak dışında bir iş yapmadı. Tamam bizde kapitalistiz ama bu işler hakkında konuşacaksan bir bilgi birikimi ve azami de olsa tarafsız bakış açısı sunman gerekir, köy kıraathanesi anarşık argümanlarını duymak istesem köy kıraathanesine giderim yarım saat bu videoyu izlemem herhalde?
Gerçekleri duymak işine gelmedi değil mi sscb hayranı
Yaşar, Besim Tibuk'tan özür dilesin
Daron Acemoglu, parcaliyoruz?
durun izliycem
Sovyetleri bitiren tek şey sondaj çalışmaları her metresi binlerce dolar olan ve yüzbinler, milyonlar tane sondaj deliği 😂
Sovyetler Birliginin ne mal oldugunu anlmak istiyorsanin, Aleksander Soljenitsini okuyun. Ozellikle Gulag Takim Adalari kitabini.
Art arda 3 ateş ölçer izledim. tam ateş ölçer 32 bitti yeter artık derken ana sayfada taze çıkmış ateş ölçer e denk geldikm mecbur izleyeceğiz.
bir haftada hem bir uluslar arası siyaset hem devrimler videosu mu ov ye diye bilirim sadece
Dogru duzgun bi Meici Restorasyon bolumu bekliyoruz.
Gecenin bi yarisi kan ter icinde uyaniyordum sovyetler yuzunden, ruyalarima giriyordu, ilac gibi geldi valla.
Ömer'in nezih bir şekilde tartıştığı bir Ateş Ölçer daha izledik.
Paralel bir evrende siz Türkiye Türklerinin de SSCB'ye girmesi ve dahilinde 70 yıl geçirebilmesi bence çok trajikomik olurdu. Bahtınızda Mustafa Kemal ve daha sonra NATO'ya girmek varmış, ona da şükür
Girdide ne oldu a6k on yılda bir ABD destekli nato destekli darbe Avrupa ABD için ucuz işgücü ucuz fuhuş yerine döndü
Allah korusun, iyi ki de Sovyetlere dahil olmamışız.
ömer iyi yaşar kötü oldu diyecek izlemeye gerek yok
37:11
sovyetlerin ortaya koyduğu ideal marx tan bu yana yalnızca 200 senedir var olan bir ideoloji . Ancak kapitalizm yüzyıllardır değişen ve gelişen bir ekonomik bir sistem. Bu bile sovyetlerin başarısını anlamak için yeterli
Hahahahahahahahahahahaha
Allah solcuları başımızdan eksik etmesin yoksa neye bakıp da şükredeceğiz.
@@user_sysroot980 gazzeye
18:05 sene 2022 ailecek nüfusa kayıt için ilgili müdüğürlüğe gittik. Şok geçirdik her yer karton kutularda evraklar saman kağıdından. Odanın kapısından içeri girince 1980’e ışınlandık sandık. Bunda böyle bir bilgi
TAM YATARKEN SOVYETLERİN YIKILMASI İYİ Mİ OLDU KÖTÜ MÜ DİYE DÜŞÜNÜYORDUM İYİ OLDU BU
Neden 49W bilmiyorum ama yas bugun 49 oldu hay bin kunduz
yaşar fazla romantik hatta çok fazla, çoğu zaman gerçekleri unutuyor. ömer fazla realist bazen duygudan tamamen uzaklaşabiliyor.
dusmanim bu sekilde yonetilsin istemem. Arkadas diyiyor: 'bazi seylerin yasanmasi gerekiyor' diye, o senin uzerinde yasansaydi ayni sekilde der miydi acaba?
Mussolini videosu lütfen
BİR GÜNDE BU İŞÇİNİN, EMEKÇİNİN HALİNİ KONUŞUN EYY 49W!!
*ASGARİ ÜCRET 22.100₺*
AĞLA YAŞAR SOVYETİN GERİ DÖNMEYECEK ÖMER AĞABEY ADAMSIN
İyi oldu
olmadı.
👍
Her kesin evi ve arabası yoktu