ΝΕΟ ΠΕΤΡΙΤΣΙ ΣΕΡΡΩΝ - Η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (26/7/2020)
Вставка
- Опубліковано 9 лют 2025
- ** Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ανεγέρθη τον Απρίλιο του 1962 από την τότε εκκλησιαστική επιτροπή, το 1975 έγινε διαπλάτυνση στα πλευρικά της θεμέλια και το 2017 λόγω στατικών προβλημάτων ανακαινίσθηκε εκ βάθρων. Για την αποπεράτωση της εκκρεμούν οι κατασκευές του τέμπλου, του καμπαναριού και της στέγασης της εισόδου. Εντός του ναού υπάρχει τεθησαυρισμένη για προσκύνηση η εικόνα του Αγίου Γεωργίου, η οποία διασώθηκε - μεταφέρθηκε από τους πρόσφυγες ποντίους κατοίκους του χωριού ΟΥΛΟΥ ΤΣΟΥΧΟΥΡ το 1924.
** Το ΟΥΛΟΥ ΤΣΟΥΧΟΥΡ ήταν ένα χωριό χιλίων (1000) περίπου κατοίκων της επαρχίας Κολωνείας, 35χλμ από τη Νικόπολη. Διοικητικά υπαγόταν στο Μουδουρλίκι του Αβγανός (κωμόπολη με Τούρκους και Αρμένους κατοίκους), στο Καϊμακλίκι του Ρεφαγιά, στο Μουτεσαριφλίκι του Σεμπίνκαραχισάρ και στο Βαλελίκι της Σεβάστειας. Επειδή βρισκόταν σε οροπέδιο και γύρω είχε ρεματιές πήρε και την ονομασία του, που στα τούρκικα σημαίνει ΜΕΓΑΣ ΒΑΘΥΛΑΚΟΣ.
** Οι πρώτοι κάτοικοί του εγκαταστάθηκαν το έτος 1770 από το Σιμικλή της Αργυρούπολης γι αυτό και τους έλεγαν "ΣΙΜΙΚΛΕΤ". 'Εκτοτε μέχρι την ημέρα της ανταλλαγής, ασχολούνταν με την γεωργία και πολλοί άνδρες με το επάγγελμα του χτίστη. Κατά τα έτη 1910-18 υπέφεραν πολλά από την πείνα και τις κακουχίες που είχε δημιουργήσει η τότε επικρατούσα κατάσταση. Χαρακτηριστική των δεινών που υπέφεραν οι πρόγονοί μας είναι η με 22/6/1911 επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Δεσπότη (προφανώς Νικοπόλεως), η οποία αναφέρεται στην καταδυνάστευση τους από τον διαβόητο Δερέβεη Ιπραάμ (Κούρδου), με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να μεταναστεύουν στην Ρωσία μη μπορώντας να υποφέρουν τις βιαιοπραγίες, κλοπές, ατιμίες, μαστιγώσεις, φόνους και προπάντων την μεροληψία των δικαστηρίων.
** Το 1924 οι επιζήσαντες κατέφυγαν στην Ελλάδα και οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στο Νέο Πετρίτσι οι δε υπόλοιποι στο χωριό Φωτεινίτσα της Καστοριάς (όπως αναφέρει ο Σάββας Αναστασίου Καχριμανίδης κάτοικος Ν.Πετριτσίου).
** Το ΟΥΛΟΥ ΤΣΟΥΧΟΥΡ είχε τέσσερις (4) μαχαλάδες (1. Σην εκκλησίαν τη μαχαλάν, 2. Τ άνθεν τη μαχαλάν, 3. Ση Βερενίτ, 4. Το κάθεν μαχαλάν), ένα μικρό σχολείο το οποίο βρισκόταν μέσα στην πλατεία του χωριού (λειτουργούσε κανονικά με δάσκαλο), ένα μαγαζί (μπακάλικο και καφενείο), την εκκλησία του Αε Έρτς (Αγίου Γεωργίου) που ήταν πετρόκτιστη με δύο καμπάνες και είχε γυναικωνίτη στο πάνω πάτωμα με καφασωτό, για να μην μπορούν οι άνδρες να βλέπουν τις γυναίκες, τα παρεκκλήσια της Παναγίας, του Προφήτη Ηλία και της Αγίας Βαρβάρας. Ο τελευταίος ιερέας στο ΟΥΛΟΥ ΤΣΟΥΧΟΥΡ ήταν ο παπα Ευθύμιος και αντιπρόσωπος του Δεσπότη (Μουχτάρης) ο Νικόλαος Κουτρίδης ο οποίος εξέδιδε άδειες γάμων και βαφτίσεων.
*** Τα παραπάνω προκύπτουν από αφήγηση της κ. Σοφίας Ξενιτοπούλου το γένος Κυβεντίδη, (η οποία ήταν γεννημένη το 1889 στο ΟΥΛΟΥ ΤΣΟΥΧΟΥΡ, κατοικούσε με τον παντρεμένο γιο της στη Νικόπολη του Λαγκαδά) και κατεγράφησαν από τον κ. Ερμόλαο Ανδρεάδη το έτος 1973.
*** Ευχαριστώ τον ιερέα του χωριού μας π. Νικόλαο για την διάθεση των γραπτών αρχείων.
Συγκινήθηκα 😊... όμορφο βιντεάκι Λάκη...
Να είσαι καλά Κατερίνα, όσα λέει ο πάτερ μας είναι ωραία.
🇬🇷💙👍🏻✨️
Ωραία η καινούργια όψη της εκκλησίας μας, όμως δεν βλέπω την εικόνα που σας δώρισα το 2011με την εικόνα του αγ. Νικολάου εις μνήμη της μητέρας μου Ησαΐας Σπανίδη... Μου είχατε υποσχεθεί με την ολοκλήρωση των εργασιών θα την μεταφερατε στο εκκλησάκι του αγ. Γεωργίου...
Καλή σας μέρα η εκκλησία δεν έχει τελειώσει ακόμα, πάντως αν δεν έχει δει το σχόλιο σας ο π.Νικόλαος θα του το μεταφέρω.
Λιακος gr frankfurt GERMANY 💙.👍 Λάκη πιος είναι αυτός ο παλεων Πατρών Νίκος 😃👍💒🌳⛪💙✔ Λακη είσαι πανταχού παρόν. Τη κανης καλά είσαι. 😎✔
Γεια σου φίλε Λιάκο υγεία να έχουμε.