GAÜN’DE ATATÜRK VE GENÇLİK PANELİ

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 2 жов 2024
  • Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Etkinlikleri kapsamında ”Atatürk ve Gençlik” paneli düzenlendi.
    GAÜN Atatürk Kültür Sahnesi’nde gerçekleştirilen programın açılışında konuşan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Balat, Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olarak gençlere büyük bir sorumluluk yüklediğini ve onlardan ülkenin daha ileriye taşınması için çalışmalarını beklediğini ifade etti. Prof. Dr. Balat konuşmasının devamında şunları söyledi: “Geçmişten günümüze dünya tarihine damga vurmuş sayılı liderler var. Bunların içinde Atatürk’ün ayrı bir yeri var. Çünkü en önemli özelliği vizyon sahibi örnek bir devlet ve görev adamı olmasıdır. Bir lider düşünün Kurtuluş Savaşı’nın meşalesinin yandığı günü; 19 Mayıs’ı Türk gençliğine armağan ediyor. Aynı lider ülkesini kurtarmak için cephede asker oluyor, mücadele bitince üniformasını çıkarıp bu ülkeye en çok yakışan yönetimin; Cumhuriyetin Cumhurbaşkanı oluyor ve ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ diyor. Bu dâhiyane lider Mustafa Kemal Atatürk’ten başkası değildir.”
    Panelde Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş döneminden Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna uzanan süreci ele alan GAÜN Atatürkçü Düşünce Topluluğu Akademik Danışmanı Doç. Dr. Yunus Emre Tansü, Mustafa Kemal Atatürk’ün Anadolu’nun dört bir yanından gelen desteklerle Samsun’a çıkarak ulusal bağımsızlık mücadelesini başlatmasını ve bu mücadelenin nasıl bir dönüşüm başlattığını konuşmasında aktardı. Doç. Dr. Tansü, “Türk Milli Mücadelesi, Hindistan’ın, Mısır’ın, Latin Amerika ülkelerinin mücadelelerine örnek olmuş bir mücadeledir. Atatürk’ün hiç talep olmadan kadınlara seçme ve seçilme hakkını vermesi, çocuklara bayram hediye etmesi, gençlik bayramına, gençlere ve spora önem vermesi Cumhuriyetin ilelebet payidar kalacağının teminatıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin dinamik gücü ve varlığının teminatı çocuklar, gençler ve kadınlardır. Türkiye Cumhuriyeti milli bilince ve kendi değerlerine sahip gençlerle yükselecektir. Cumhuriyetimiz her zaman Mehmetçiğin askere alındığı yaşta olacak. Türkiye Cumhuriyeti’nin yaşı her zaman 20’dir. Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105. Yılı ve Atatürk’ün doğum günü kutlu olsun.” diyerek sözlerini bitirdi.
    Gençlere her şeyden önce Türkiye’nin istikbaline, kendi benliğine ve milli ananelerine düşman olan bütün unsurlarla mücadele etmenin öğretilmesi gerektiğini belirten GAÜN Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Mehmet Soğukömeroğulları, “Atatürk’ün bizden istediği şudur; kendi benliğimize, Türkiye’nin istikbaline ve milli ananelerimize düşmanla mücadele etmeliyiz. Bu millet bağımsızlıktan yoksun yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşayamayacaktır. 2 bin 500 yıllık Türk tarihinde hiç devletsiz kalmadık, hep bağımsızlığımızı koruduk. Atatürk’ün dediği gibi; ‘Gençler, Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizlersiniz. Gençliğe Hitabe’nin en son ifadesi; muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur.” diye konuştu.
    Panelde Atatürk’ün neden gençlik ve spor kavramı üzerinde durduğu hakkında bilgi veren GAÜN Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neslihan Bolat Bozaslan, Milli Mücadele sonrası dönemde gençlerin zayıf ve cılız olduğunu, bu nedenle Atatürk’ün Gürbüz Çocuk Projesiyle sağlıklı, dinç ve güçlü nesiller inşa etmek için kolları sıvadığını belirtti. Doç. Dr. Bozaslan, “Sporun insanı motive ve disipline etme, aynı zamanda genç Cumhuriyet’in fikrini yayma ve Anadolu’nun modernleşmesi noktasında önemli olduğu anlaşılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk bunun yanı sıra sporun temsil kabiliyetiyle birlikte uluslararası arenada spor diplomasisi şeklinde spordan faydalanılmayı öngörmüştür. Bu yüzden spor meselesine de çok önem vermiştir.” dedi.

КОМЕНТАРІ •