şebeke bağlantılı on grid solar enerji kurulumu çatı ges tüm aşamalar

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 11 жов 2019
  • www.keremcilli.com/cati-tipi-g...
    çatımıza kurduğumuzu güneş enerji santralinden elektrik panosuna kadar iniyoruz sistemde kullanılan temel bileşenleri görüyor ve akü olmadığını görüyoruz. Şebeke bağlantılı ( on grid ) solar sistemler öztüketim odaklı olarak kurulduğunda çok daha karlı olmaktadır.
    Çatı Tipi Güneş enerji kurulum aşamaları
    Çatımıza kurduğumuz 6 KW kapasiteli solar enerji santralimizin yapım aşamalarını bu video makalemizde sizlerle paylaşıyor olacağım. Çatı Tipi Güneş enerji kurulum aşamaları en temel düzeyde şebeke bağlantılı güneş enerji santrali çatıdaki panelden başlayıp ,elektrik panosuna ve yanına monte edilen inverterlere kadar , aklımızda canlandırmamızı kolaylaştıracak bir video olmasını hedefledim. Güneş enerjisi santrali kurulum aşamaları ilk bakışta kolay görünebilir. Bu durum bizim için rehavet yaratmamalı zira sistemi sürekli izlemez ve kontrol altında tutmazsak, üretim kayıpları verimsiz çalışma ve hatta sistemin %50 %75 gibi oranlarla çalışması gibi senaryolar karşımıza çıkar… Neredeyse her videomuzda belirtmeye çalıştığımız gibi bu sistemde akü bulunmamaktadır. Bu sistemin depolamaya ihtiyacı yoktur . ( ilerde depolama hayatımızın değişmez bir parçası olacak ve her evde bu tarz depolama birimleri olacak ancak bunun için henüz fiyat/performans olarak erken olduğunu düşünüyorum . Tabi ki maddi durumu elverişli olan yatırımcılar için şimdiden geçiş yapılabilir..)
    Çatı tipine göre malzeme seçimi
    Güneş enerjisini kuracağımız çatı tiplerine göre farklı ekipmanlar vardır . Bizim çatımız sandviç panel olduğundan dolayı kurulumun nispeten daha kolay olduğunu söyleyebilirim. Farklı çatı tiplerinde örneğin trapez sac veya membran çatılarda değişik montaj ekipmanları kullanılabilir.
    Biz çatımızda alüminyum profil kullandık . Bazen galvaniz sac da tercih edilebilmektedir. Özel kanallı yapısı sayesinde, panelleri üzerine yerleştirdik ve tutucu parçalar kanal içine girerek panel ile alüminyum profil arasında sağlam bir bağ oluşturdu. Dışardan basit gibi görünse de doğru bir şekilde sıkılmayan veya kenar tutacaklarının panelin çerçevesine tam oturtulmadan sıkılmaya çalışılması, başta rüzgar olmak üzere doğa şartlarında sorunlara neden olabilir.
    Ges elektrik panosu ve çift yönlü sayacın önemi
    Güneş Enerji Santrali elektrik panosu ve içerisinde olması gereken şalt malzemeler ve özellikle çift yönlü sayaç , şebeke bağlantılı sistemlerin olmazsa olmazıdır.( www.keremcilli.com/gunes-enerj... ) Çift yönlü sayaç koymazsak ne olur ? güneş enerji santralinin üretim fazlası enerjisi şebekeye doğru akacaktır. Ve sizin standart tek yönlü sayacınız enerjinin hangi yönden geçtiğine bakmadan saymaya devam edecektir. Yani faturanız 100 TL den 150 TL ye kolaylıkla çıkabilir. Bu örneklerle bir çok kez karşılaştığım için uyarmayı bir görev sayıyorum kendime.. aman dikkat ..
    Panomuzun içerisinde ayrıca koruma ekipmanlarınında yasal olarak bulunması gerekir örneğin sigorta, kaçak akım rölesi , parafudr ,şalter gibi… böylece elektriksel olarak olabildiğince sağlam ve güvenilir bir yapı inşa etmiş oluruz.
    Solar Kablo ve konnektör çok önemli
    Güneş enerjisi konusunda belki de hafife alınan , “ne olacak canım kablo işte” denilen bir bakış açısı , sizin problem çözmek için çatıya bir çok kez çıkacağınız anlamına gelebilir. ( www.keremcilli.com/ges-yapimi-... ) Güneş enerjisinden elde edilen tüm enerjiyi taşıyan ve panel ile çatı arasında kalmasından dolayı ciddi sıcaklıklara maruz kalan solar kablonuzun çok kaliteli olmasına özen göstermenizi öneririm…
    Konnektör konusuda aynı şekilde, “birbirine ek yaparız ne olacak ki “ diye düşünürseniz . inverterinizi çoğu zaman hata mesajı veriyor olarak görebilirsiniz. Şekil olarak birbirine benzemek ile birlikte , mc4 olarak adlandırılan bu parçaların su geçirmez olması ve iki kabloyu birbirine “ek yokmuş gibi “ bağlayabiliyor olması kesinlikle çok önemlidir.
    Sonuç
    Basit görünen güneş enerji santrali sistemleri, dikkat edilmediğinde sizleri zarara uğratabilir. Çatı tipi güneş enerji santrali kurulum aşamaları göz önünde bulundurulduğunda , şimdilik aküsüz ve kendi ihtiyacımızı karşılamak odaklı sistemler kurmak , yatırım maliyetimizi en kısa sürede geri kazanmamızı sağlayacaktır.
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 149

  • @ahmett4108
    @ahmett4108 4 роки тому +15

    Kerem bey, ülkede bu işin abc sini adam gibi anlatıp öğreten, çeşitli varyasyonlarını tek tek uygulamalı anlatan ENDER bir KRALSINIZ.

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому

      Ahmet bey rica ederim.. yorumunuz için teşekkür ederim.. saygılarımla

  • @displayex3535
    @displayex3535 Рік тому

    BAŞARILI BİR ANLATIM OLMUŞ TEBRİK EDERİM

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  Рік тому

      Merhaba , faydalı olmasına sevindim Mesut Bey

  • @HallAkkaya
    @HallAkkaya 4 роки тому

    Cok guzel video hocam 👍

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому

      Merhaba Halil İbrahim Bey , yararlı olmasına sevindim .. saygılarımla

  • @hakansomun
    @hakansomun 4 роки тому

    Yine harika bir video

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому +1

      Hakan Bey , teşekkür ederim .. saygılarımla

  • @halilarduc449
    @halilarduc449 3 роки тому

    Kolay gelsin kerem bey

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  3 роки тому +1

      Halil Bey teşekkür ederim , selamlar

    • @halilarduc449
      @halilarduc449 3 роки тому +1

      @@TechnicallTR ve aleyküm selam
      Allah a emanet olun

  • @kguvenc8925
    @kguvenc8925 2 роки тому

    Teşekkürler

  • @murataksu1314
    @murataksu1314 Рік тому

    Öncelikle teşekkürler, bir sorum olacaktı. Eğer on grid sistem öztüketim olarak tasarlanmışsa, ve güneş olmadığında çalışmasını istemediğim aletlerim var ise kontrolü otomatize etmenin bir yolu var mıdır?

  • @GelecekSimdi.
    @GelecekSimdi. 4 роки тому

    Kerem Bey, izniniz olursa sormak istediğim bir kaç husus var. öncelikle hangi inverter marka ve model kullanacağınızı projede belirtiyor musunuz? aynı özellikte farklı marka takılabilir mi? bir de bu sayaçlara osos tam olarak ne zaman bağlanıyor? hangi aşamada?

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому

      merhaba , sektörün içindesiniz sanırım .. kolaylıklar dilerim .. osos en son aşama , marka olarak belirtiyoruz (aslında mantık olarak 3 kw 3 kw ama marka isteniyor) bu arada 21 tane dağıtım şirketi var farklı şeyler olabilir. saygılarımla

  • @mustafayldrmbergama2646
    @mustafayldrmbergama2646 4 роки тому

    Bergama Poyracık'tan selamlar

  • @gonullu
    @gonullu 2 роки тому

    Kerem Bey, çatıya yerleştirilen güneş panellerinin altında oluşan boşluk sebebi ile sistemin rüzgara karşı bir zaafiyeti var mıdır? Bizim bulunduğumuz bölgede (Denizli, 1200 Evler Mahallesi) yılın her ayında ortalama 5 - 28 kmh hızda rüzgar esiyor. Ama bazı zamanlarda 50 kmh hızı geçtiği de olabiliyor. Bu sebeple, böylesi fırtınalar yaşandığında evlerin çatılarının uçtuğu, bacalarının devrildiği de oldu geçmiş yıllarda.
    Acaba güneş enerjisi panellerinin çatıya yerleştirilmesinde ne kadar şiddetteki rüzgara dayanacağı öngörülebiliyor mu? Ve yüksek şidetteki rüzgara karşı dayanabilmesi için yapılabilecek bir kurulum tekniği var mıdır?
    Selamlar, teşekkürler...

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 роки тому

      Merhaba , çatı ile birleşik ankastre sistemler olmak ile birlikte , panelin hava alması serin kalmasi üretim performansını arttırır.. çatıya yapılacak uygulama zaten kar yuku buz yükü rüzgar gibi etkenlere statik olarak uygunluğu kanitlanarak uygulanmakta , mühendislik o yüzden önemli

  • @ahmetemin4537
    @ahmetemin4537 3 роки тому

    Merhabalar bir sorum olacaktı. Kullandığınız inverterlerin AC çıkışları tek bir barada mı toplanıyor? Toplanıyorsa bu paralel bağlantıda inverterlerin şebeke ve birbirleri ile senkronizasyon işlemlerini yapıyor musunuz?

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  3 роки тому

      Merhaba Ahmet Bey herhangi bir ayar yapmanıza gerek yok cihaz çalışma aralığındaysa otomatik olarak adapte oluyor. Sistemi anlamanız açısından şu iki videomu öneririm ; ua-cam.com/video/d7WRRacOS4Q/v-deo.html ve diğeri de ua-cam.com/video/cjSei9MEfLs/v-deo.html

  • @emartisoft
    @emartisoft 3 роки тому

    Kerem Bey Merhaba, panellerin yağmur, kar veya iri taneli dolu gibi hava şartlarındaki dayanım gücü nasıldır, kırılma veya hasara uğrama durumu olabilir mi?

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  3 роки тому

      merhaba Murat Bey , paneller teknik föylerinde belirtilen belirli standartlara göre üretilir ve belirli hızlarda dolu ya karşı bile dayanıklıdır. ama en nihayetinde cam olduğunu da unutmamak gerekir , tabiki hasar durumu her zaman ihtimal dahilindedir. ua-cam.com/video/ULXvH6Xno4E/v-deo.html videomuzda güneş enerji santrali sigortalama konusundan bahsettik, çok yararlı olacağına eminim

  • @cemildag4312
    @cemildag4312 Рік тому

    İyi akşamlar Kerem bey aynı güneş paneli dizisine iki tane ongrid İnverter bağlanır mı

  • @ardaardaa7604
    @ardaardaa7604 2 роки тому

    Kerem bey merhabalar,
    Elimde on grid inverter var ama faturası yok mahsuplaşma da sorun yaratır mı faturasınin olmamasi

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 роки тому

      Evrak süreçlerinde fatura kontrolü yapmıyorlar bildiğim kadariyla . Mahsuplaşma için mühendislik firması ile anlaşıp projelendirme ve diğer adımlar zaman alabilir sadece

  • @Sengineer7
    @Sengineer7 4 роки тому

    Inverter seciminde tecrubenize dayanarak, ongrid'te Fronius mu SolarEdge mi onerirsiniz merak ediyorum.

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому

      Merhaba Şakir Bey imkanınız varsa her ikisini de öneririm... şaka bir yana üst segment tüm markaları gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Özellikle teknik destek hizmet kalitesine ve satış sonrası hizmetlerine dikkat etmenizi öneririm. Sorunuza gelecek olursak bu cihazlardan birisi dizi inverter birisi ise optimizerli yapı.. çalışma mantıkları tamamen farklı .. aynı olmayan ürünleri karşılaştırmak istemem .. saygılarımla

    • @Sengineer7
      @Sengineer7 4 роки тому

      @@TechnicallTR tesekkurler iyi calismalar, tekrar tesekkurler paylasimlariniz icin

  • @recepozdemir4246
    @recepozdemir4246 Рік тому

    kerem bey ön grid sistem kurulumu için binanın iskani olması zorunlu mu

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  Рік тому

      Merhaba, evet iskan veya yapı kayıt belgesi.. bunlar olmadan da yaparız diyen firmalar oluyor, hem gayriresmi bir iş oluyor ( ceza ihtimali) hemde sistem %100 verimli çalışamıyor,

  • @atillanalbur5922
    @atillanalbur5922 3 роки тому

    Merhaba açıklamalarınız için teşekkürler. Bir konu hakkında bilgi almak istiyorum. Elektrik olan bir eve güneş enerji sistemini kurmak istiyorum. Akıllı invertere şebeke elektiriği girecek aküler yeterli olduğu sürece sistemden biterse şebekeden devam edecek. Ancak şebeke 3 faz . Fazlardan sadece aydınlatma fazını tek faz akıllı invertere versek diğer fazlar prizlere eskisi gibi devam etse iki sistem bir arada çalışırmı şimdiden teşekkür ederim. Not şebekeye elektrik satışı olmayacak sadece iç kullanım için

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  3 роки тому

      Merhaba akıllı inverterin kendi 220volt çıkışı var evinizin hattına bağlamayın .. akıllı inverter girişine ev içindeki faz dan enerji alırsınız ve çıkış inverter üzerindeki prizden ( 220 v) tan alinir. Ama bu sistem faturanızı çok az azaltır ,bazen bu sistemi kurup faturanın arttığını söyleyenlerde çok .. ben olsam ihtiyacinizi karşılayacak kadar akusuz veya hibrit inverter kullanırdım.

  • @omercankurt546
    @omercankurt546 3 роки тому

    Kerem Bey merhaba mühendislik öğrencisiyim çift yönlü sayaç ile hesaplama konusunda daha detaylı bilgi verebilir misiniz ?

  • @ulasmulasm2849
    @ulasmulasm2849 Рік тому

    Kerem bey bu inverter faza mı basıyor çalışma prensibi nedir

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  Рік тому

      Merhaba, artık enerji hatları tek yönlü değil çift yönlü enerji akışına olanak sağlıyor.. inverter enerji fazlasını elektrik direğine doğru gönderebiliyor

  • @antalyayerelrehber
    @antalyayerelrehber 4 роки тому +1

    Hocam dolu yağışı olduğunda bu paneller zarar görmüyor mu? Ayrıca düğünde dernekte havaya silah atanların kurşunları hasbel kader gelip üzerine düşerse panellerin sonuç ne olur, yada kasıtlı olarak gece karşı apartmanın balkonundan veya çatısından gece ateş etse...Malum insanımızda çekememezlik hat boyutlarda! :) :) :)

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому

      Evrak süreçlerinde o kadar çok sözleşme imzalıyorsunuz ki , hazır alışmışken birde komşu ile sözleşme , herhangi bir taşkınlık olmaması için :) dolu sorun olabilir tabi ki bu bir risk ... arabalarımız için olduğu gibi... yorumunuz için teşekkürler .. saygılarımla

  • @veliakman882
    @veliakman882 4 роки тому

    iyi günler kerem bey, on girid sistemlerde elektrik ve inşaat proje çizimlerinin yeniden yapılması zorunlumu çatı üstü için sağlamlık testi gibi bir test isteniyormu?

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому

      Merhaba Veli Bey , çatınızın bu yükleri kaldıracağına yönelik uygunluk yazısı isteniyor. o belge olmadan süreçler tamamlanamayacaktır

    • @halilibrahimnc
      @halilibrahimnc 2 роки тому

      @@TechnicallTR bu proje çizimleri ve uygunluk yazısını sadece bu kurulumu yapan firmalar mı verebiliyor acaba? Ben bir makina mühendisi olarak kendim çizim yapıp bu uygunlukları hesaplayıp onay isteyebiliyor muyum? Dağıtım şirketine başvurular bireysel yapılabilir mi?

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 роки тому +1

      @@halilibrahimnc üniversite onaylı statik proje isteniyor , makina mühendisi olarak bu konuda imza yetkiniz Yok diye biliyorum.. sonra belediyeden uygunluk yazısı alınıyor

  • @Erhan_Kacan59
    @Erhan_Kacan59 Рік тому

    merrhaba kerem bey, iyi çalışmalar. öz tüketim sistemlerde resmi başvuru yapmak zorunlumu? mesela ben satış yapmak istemiyorum sadece fatura maliyetini düşürmek istiyorum, resmi bir işlem yapmadan sistemi bu amaçlada kullanablirmiyim?

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  Рік тому +1

      Merhaba Erhan Bey, şebeke bağlantılı sistem kurulursa dağıtım şirketine haber vermek proje çizmek zorundayiz bu videomuzda anlattik ua-cam.com/video/6bVWe3A9aTA/v-deo.html

    • @Erhan_Kacan59
      @Erhan_Kacan59 Рік тому

      @@TechnicallTR teşekkürler. iyi bayramlar.

  • @mehmetuzun1557
    @mehmetuzun1557 4 роки тому

    Hocam merhaba.on grid invertörü bağda bahçede direk panellerden gelen güç ile kullanabilirmiyiz.Akülü sistem maliyetli ve verimli olmuyor.örneğin bahçede on grid invertörle dalgıç pompa çalıştırabilir miyiz

  • @pozitifman2001
    @pozitifman2001 4 роки тому

    Merhaba. 15 katlı bir apartmanda yaşıyorum. Elektrik panolarımız zemin katta. On Grid sistem kurmak istiyorum fakat güneş panelleri ile şebeke arasındaki yaklaşık 50 metre mesafe sorun olur mu? Yanıtınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum.
    Umarım ülke olarak alternatif enerjiye daha fazla yöneliriz...

  • @mehmetcaloglu9409
    @mehmetcaloglu9409 3 роки тому

    kerem bey bu 6kw dediğimiz şey saatlik üretim midir günlük üretimmidir acaba? birde bu sistemin maliyeti nedir acab a?

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  3 роки тому

      Merhaba Mehmet Bey ua-cam.com/video/lvm64yoF5Eo/v-deo.html videomuz güç ve kapasiteyi anlatıyor araba kadranı ile

  • @ugur9138
    @ugur9138 3 роки тому

    Bu sistemi kullanımında elektrik kesintisi olsa gündüz yine eve elektrik gelir mi? Yani dışarıdan elektrik gelmese sadece o an üretilebilen enerji de olsa kesinti yaşanmadan kullanıma devam edebilirmiyiz?

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  3 роки тому +1

      Şebeke bağlantılı sistemlerde şebeke giderse sistem durmak zorundadır.. sizin dediğiniz gibi çalışan cihazlar hibrid olarak adlandırılır video çekmiştik ua-cam.com/video/CJQWPXnW7qI/v-deo.html

  • @ramazannazl4313
    @ramazannazl4313 5 місяців тому

    Mrblar kerem abi bende bu sistemde kurmak istiyorum ama cift yönlü sayac bağlayınca elektrik sirketi sorun cıkartır mı?

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  5 місяців тому

      merhaba , çift yönlü sayaç evrak süreçlerinden sonra dağıtım şirketi tarafından kuruluyor. siz çift yönlü sayaç alıp takayım deseniz bile aslında sistemlerde değişen bir şey olmayacak

  • @1buraktoraman
    @1buraktoraman 4 роки тому

    Merhaba, en altta orta panel arıza vb durumda nasıl ulaşılacak o panele diğerlerini sökmek gerekecek sanırım?

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому +2

      Merhaba Burak Bey , dediğiniz gibi olması gerekir. ama daha kötü bir senaryo söyleyeyim mi size ; bahsettiğiniz panelde sorun olması ve sistem sahibinin bundan bi haber olması !! maalesef bir çok sahada verimsiz çalışma durumu var ancak yatırımcı farkında bile değil ... bu yüzden izleme çok önemli.. yorumunuz için teşekkür ederim saygılarımla

    • @1buraktoraman
      @1buraktoraman 4 роки тому

      @@TechnicallTR cevap için ben teşekkür ederim. İzlemeye devam ediyoruz :)

  • @gundur7193
    @gundur7193 4 роки тому

    Polikristal panelim160watt dc dc regülatör ile 300 watt ınvertor um ile 25 wattik devirdaim motorunu günesli havada çok rahat çalıştırıyor fakat panelin ondabirini kapattığımda motorum çalışmıyor. Polikristal paneller de%10 kadar bölümü kapatmak çıkış gücünü bu kadar etkilermi

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому

      Merhaba Solar panellerde gölge konusunda üretim değerini korumak için bypass diyod adı verilen malzemeler kullanılır . sizin panelinizde kaç tane olduğuna bakmak lazım . gölge konusu sıkıntı kaynağıdır . Gölgeden kaçınmak gerekir. paneller ile ilgili ua-cam.com/video/W0tu1OmVWkA/v-deo.html izleyebilirsiniz. saygılarımla

  • @furkancelik1720
    @furkancelik1720 2 роки тому

    Merhabalar ÇOK GÜZEL bir video olmuş
    238 tl lik bir faturada yaklaşık yüze yakîn bir vergi
    Var çok maliyetli bir işe kalkışmadan
    Sadece harcadığımız kadarı karşılayan bir sistem
    Maliyeti yaklaşık ne olacaktır bilgi verebilirmisiniz

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 роки тому +1

      3-4 bin dolar seviyelerinde olur diye tahmin ediyorum. yüksek faturalar için bu sistem daha mantıklı bugünkü koşullarda ua-cam.com/video/z-XlIw3lr1c/v-deo.html izlemenizi öneririm

  • @fatihc6508
    @fatihc6508 4 роки тому +1

    Kerem bey merhaba, birkac sorum olacak mumkunse :) 1- Ongrid sistemde başvuru islemleri kurulum sonrasi mi yapiliyor. Surec yaklaşık ne kadar zaman alıyor?
    2- üretim miktarı, kullanım, şebekeye ne kadar enerji verdiğimizi (örn: saatlik) grafik seklinde, uzaktan izleyebileceğiniz analiz ekranı inverter in bir ozelligimidir. Önceki videonuzda görmüştüm.
    3- yine üretim miktarını panel bazında tek tek izleyebiliyormuyuz. Birinde bi arıza olduğunu anlamak açısından optimizer olmasimi gerekir?
    Şimdiden teşekkürler

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому +3

      merhaba ilk sorunuz ile ilgili videomuz bulunmaktadır ua-cam.com/video/xvgHNWQ-YHM/v-deo.html 2.sorunuz : inverterin özelliği evet ayrıca sayaç üzerinden de uzaktan izleme sistemi aracılığı ile görülebilir... 3. panel bazlı görüntüleme için optimizer , mikro inverter veya dizi inverter için yine panel altına takılan aparatlar takılmalıdır. aksi takdirde dizi bazlı izleme mümkün olabilir.. saygılarımla

    • @fatihc6508
      @fatihc6508 4 роки тому

      Peki uygun olan inverter ile panel bazında verimlilik izlemek için her panelden ayrı kablo mu çekiliyor invertere?

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому +1

      @@fatihc6508 ayrı kablo kullanmaya gerek olmuyor,, bu konudaki videomuz size yardımcı olacaktır ua-cam.com/video/Z-l9Um4A_Vk/v-deo.html saygılarımla

    • @fatihc6508
      @fatihc6508 4 роки тому

      izledim cok faydalı oldu kerem bey aklıma takilanlara cevap bulmuş oldum tesekkur ederim 👍 detayli ve güzel anlatmissiniz

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому +1

      @@fatihc6508 aklınıza takılanları bildiğimiz kadarıyla yanıtlamaya gayret edeceğiz..

  • @cagryldrm6154
    @cagryldrm6154 4 роки тому

    ustam panelleri 12 volt olarakmi bagliyosunuz yoksa 24 volt seri mi ya da 48 voltmu bagliyosunuz ? hani bazi invertorler 24 volt oluyo 2 tane 12 volt paneli seri bagliyoruzya bu invertorde baglanti nasildir ?

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому

      Merhaba Çağrı Bey , bu sistemler yüksek DC voltaj ile çalışır 300 V 600 V gibi ... bahsettiğiniz sistemler genelde akülü sistemlerdir... saygılarımla

    • @cagryldrm6154
      @cagryldrm6154 4 роки тому

      @@TechnicallTR nasil yani 25 kw lik bir invertore misal panel 500 watt ise 50 tane paneli paralel bağlayipmi ulaşcaz ?

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому +1

      @@cagryldrm6154 panelleri paralel bağlayınca voltaj artmaz , akım artar ... seri bağlantı kullanırız voltajları arttırmak için .. cihazın çalışma voltajı neyse o değere gelene kadar seri bağlarız...

    • @cagryldrm6154
      @cagryldrm6154 4 роки тому +1

      @@TechnicallTR anladim tesekkur ederim

  • @madeinmna
    @madeinmna 4 роки тому

    kerem bey merhabalar size bir sorum olacak 10 adet 165 watt 22 volt 9 amper panel aldım. bunun yanında 80amp mppt 5 kva inverter aldım bunların bağlantısını nasıl yapacağım acaba bilgi verebilir misiniz 5 seri 2 şer paralel diye düşündüm ama bilenden destek almak gereklı

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому

      Mehmet Bey merhaba , bu tarz bir desteği profesyonel olarak sağlamaktayız.. Bu arada bizde ürün satışına başladık... Kurulum konusunda ürününüzün özelliklerine göre bağlantılar yapılır , ezbere şöyle olur demek doğru değildir. saygılarımla

    • @ebubekiryldz340
      @ebubekiryldz340 3 роки тому

      Nasıl bağladın oldu mu sistem?

  • @mustafa_cihanAkyol
    @mustafa_cihanAkyol 4 роки тому +1

    Elinize saglık kerem bey.
    Tamamiyle öz tüketimli bir sistem kurmak istedigimizde ne yapmamız lazım şebekeye satış olmayacak. Bunun nasıl bir çözümü var acaba?

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому +2

      merhaba Mustafa Bey , bahsettiğiniz senaryoda sayaç önüne bir aparat takılıyor ve inverter ile sürekli haberleşiyor ,,, dışarı doğru enerji veriliyorken cihaz , invertere komut gönderip inverterin üretimini kısabiliyor bu konuda bir video çekmiştik .. ua-cam.com/video/pKuMe5RfjaY/v-deo.html saygılarımla

    • @mustafa_cihanAkyol
      @mustafa_cihanAkyol 4 роки тому

      Google da bu konu ile alakalı bir bilgi bulamadım kerem bey

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому

      @@mustafa_cihanAkyol videomuzda bu şekilde çalışıyor .. siz google da ne aradınız bilmiyorum ama .. zero feed in veya zero injection diye bakarsanız .. veya türkçe olarak blog sayfamızı karşınıza çıkarmadı mı ? www.keremcilli.com/solar-inverter-enerji-fazlasini-kismak/ saygılarımla

    • @mustafa_cihanAkyol
      @mustafa_cihanAkyol 4 роки тому

      Ongrid inverterli sistemlerde öz tüketim ile alakalı kolay anlaşılır bilgi sadece sizin paylaşımlarınız var. Evet inverter var piyasada ama öz tüketim amaçlı nasıl bir yol izlenmeli detay yok malesef. Blogunuzu inceleyecegim kerem bey teşekkürler.

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому +1

      @@mustafa_cihanAkyol söylediğim gibi . inverter ile birlikte birde küçük bir aparat almanız gerekir ve onu sayacın yayına monte ediyorsunuz. inverter ile haberleşip onu kontrol ediyor..

  • @mustafaarabac7348
    @mustafaarabac7348 2 роки тому

    Slm kerem bey sizi bir soru sormak istiyorum şuan ongrid sistem kurdurmak kazanmak mümkün mü veya parayı amorti etmesi ne kadar zamn olur 5 kW düşünüyorum çatıya

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 роки тому

      Merhaba Mustafa bey , güneş enerjisi tasarruf yaparak kazanma yoludur.. ilk yatırım maliyeti döviz cinsinden teklifler alırsınız . Uzun soluklu bir yatırımdır . Para kazandırıcı ticari bir yatırım olarak ne kadar doğru siz karar verin .. videolarimizda ne üretiyoruz ne satıyoruz bahsediyoruz..

  • @zettiger
    @zettiger 2 роки тому

    Merhabalar. İzmir Güzelbahçede oturuyorum. Ev kendimin. Gediz elektriği arıyorum ama bilen yok. On-grid sistem yapmak istiyorum. Altyapı yani mevcut durumda kurulummümkün müdür? Ayrıca mümkünse doğrudan görüşmek isterim. Teşekkürler.

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 роки тому

      Merhaba , eviniz iskanlı ise , sözleşme gücünüz kadar kurulum yapılabilir.. biz ücreti mukabilinde sizleri profesyonel kurulum firmaları ile bulusturabilir ve gelen teklifleri teknik açıdan değerlendirmenize yardımcı olabiliriz , detaylı bilgi için destek@technicall.com.tr yazabilirsiniz

  • @aliakpnar6398
    @aliakpnar6398 3 роки тому

    hocam merhabai çift yönlü sayaç kullanmayınca neden fatura fiyatı artıyor?

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  3 роки тому

      Merhaba Ali Bey tek yönlü sayaç varken tellere doğru akım akarken de sayaç sayıyor
      çift yönlü sayaç olunca geleni ve gideni ayrı ayrı sayabiliyor

  • @yunusyazgi7477
    @yunusyazgi7477 4 роки тому

    Merhaba on grid sistemde şebekeye fazlasını vermek için yada sadece kendin kullanmak için dağıtım şirketiyle ilgili nasıl bir işlem yapmamız gerekir cevaplarsanız sevinirim teşekkürler

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому

      Merhaba Yunus Bey , bu konuda bir video hazırlamıştık, evrak süreçleri nereden başlamalı.. ua-cam.com/video/xvgHNWQ-YHM/v-deo.html saygılarımla

    • @yunusyazgi7477
      @yunusyazgi7477 4 роки тому +1

      @@TechnicallTR Teşekkür ederim Kerem bey

  • @antalyaexpoparkhotel3257
    @antalyaexpoparkhotel3257 2 роки тому

    Antalya'da yapılacak EIF Enerji teknolojileri fuarına katılacak firmaların temsilcilerini, ANFAŞ fuar alanına yakın otelimizde ağırlamak isteriz. Otelimiz fuar alanına ve havalimanına çok yakın mesafede bulunmaktadır.
    İyi çalışmalar dileriz.

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 роки тому

      Bilgilendirme için teşekkürler ederiz .. keşke bu yorum üzerinden gelen misafirlere % şu kadar indirim yapıyoruz deseniz ,ne güzel olurdu .. selamlar

    • @antalyaexpoparkhotel3257
      @antalyaexpoparkhotel3257 2 роки тому

      @@TechnicallTR Yaparız Kerem bey, fiyatlarımız hali hazırda diğer otellerle karşılaştırılınca hem daha ucuz hem daha kaliteli hizmet. "Technicall_TR" kanalı üzerinden / referansı ile gelen misafirlere %10 indirim uygulanacaktır. İyi çalışmalar

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 роки тому

      @@antalyaexpoparkhotel3257 teşekkürler bence böyle daha güzel oldu .. çok naziksiniz

  • @vasflamele6579
    @vasflamele6579 Рік тому

    Panaller seri mi paralel mi bağlantı hocam

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  Рік тому

      Merhaba, profesyonel şebeke bağlantılı sistemlerde seri bağlantı oluyor genelde

  • @ylmazcetin4964
    @ylmazcetin4964 2 роки тому

    Merhaba evimin çatısına 50 adet 360 w kurup direk satmak istiyorum. Evimde kullanmadan.. Toplam maliyet ve aylık getirisi ne olur..

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 роки тому

      Yılmaz bey , güneş enerjisi bir yatırım aracı olarak dusunulmemeli , eskiden di ... Şuan tamamen ürettiğinizi şebekeye verir hiç kullanmazsanız hiç ödeme yapılmaz ..

  • @madeinmna
    @madeinmna 4 роки тому

    merhaba kerem bey, bir sorum olacak size şimdi 3kw bir sistem için kaç kw lık bir ongrid inverter gerekiyor evimin ihtiyacı bazen 4 kw üstüne çıkıyor ama 4 kw olan cihazlar inanılmaz pahalı bunun sebebi nedir o kadar para verip alıp ongrid kullanmak daha mı mantıklı. 1kw olan cihazlar 2kw destekliyor mu bir videonuzda bununla ilgili bir şeyler gördüm ama tam anlamadım. yardımcı olur musunuz

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому

      Merhaba Mehmet Bey , on grid cihazlar genel olarak pahalı malzemeler . 3 ile 4 kw arasında çok fark olmaması gerekir.
      on grid sistem de gücü yettiğince destek olur ua-cam.com/video/DZIR5i-oyWk/v-deo.html videomuzda bulutlu havada az üretim varken nasıl davranıyor anlattık .. yetmediği gücü şebekeden alır.
      3 kw panel varsa 2.5 kw inverter olabilir belki , kurulacak yere şartlara göre değişebilir.

  • @burcuedakorkut7570
    @burcuedakorkut7570 4 роки тому

    geçici kabulde kamuda çalışan inşaat mühendisi isteniyor mu? Tedaş benden istiyor da anlam veremedim?

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому

      Merhaba Burcu hanım , istenmiyor diye biliyorum , saygılarımla

    • @GelecekSimdi.
      @GelecekSimdi. 4 роки тому

      Mevcut yönetmelikte geçici kabulde inşaat mühendisi bulundurmanız gerekir. Belediye, üniversite veya bayındırlıktan isteyebilirsiniz. Gerekirse TEDAŞ dan görevlendirme için resmi yazı isteyin. Kurumlar sizi ciddiye almayabilir yoksa..
      Ancak, 3-4 hafta sonra çıkacak olan yenşi mevzuatta zorunluluk kaldırılıyor.
      Kerem bey sizden istenmemesi muhtemelen gözden kaçmış şansınıza.

  • @chnbrs4074
    @chnbrs4074 3 роки тому

    Peki ben bir elektrik müh. Olarak sistem hakkında yeterli bilgiye sahip olursam kendim prosedürleri yerine getirebilir miyim?

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  3 роки тому

      Evet mümkündür neden olmasın.. bizde mühendislik firmalarına özel eğitimler veriyoruz. Sektöre girmeyi düşünüyorsaniz incelemenizi tavsiye ederim www.technicall.com.tr/yenilenebilir-enerji-teknik-egitimleri/

    • @chnbrs4074
      @chnbrs4074 3 роки тому

      @@TechnicallTR başka bir yere sorduğum zaman SMM belgesi gerekiyor dedi de o yüzden sordum. Demek ki gerekmiyormuş teşekkürler.

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  3 роки тому +1

      @@chnbrs4074 smm belgesi gerekir , elektrik mühendisi kendi işyerini açtığında proje onaylatmasi için smm olmadan zaten çok mantıklı mı ? Tartışılır

  • @anarqayibov7086
    @anarqayibov7086 4 роки тому

    Merhaba ben sizle nasıl iıetişime geçe bilirim?bana acil lazımsız.

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому

      Merhaba Memmed bey , çağrı merkezimiz üzerinden ulaşabilirsiniz 0850 888 8 222 saygılarımla

  • @nct2569
    @nct2569 4 роки тому

    Ongrid de satmasak yine çift yönlü sayaç gereklimi

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому

      çift yönlü sayaç koymadan ve önlem almadan sistem kurarsanız faturanız artar , ne oluyor neden böyle oluyor dersiniz .. .saygılarımla

    • @ebubekiryldz340
      @ebubekiryldz340 3 роки тому

      @@TechnicallTR inverter ayarından sadece tüketim kadarını üret dediğimizde zaten şebekeye elektrik geçişini kesmiyor mu hocam?bu durumda neden fatura artacakki nedenini merak ettim.

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  3 роки тому

      @@ebubekiryldz340 dediğinizi yapmak için inverter+ aparatları gerekir . Tek başına inverter ile olmaz ..
      Bu aparatları almadan enerji fazlası şebekeye gider , giderken de faturanız artar.
      Tukettigin kadar üret verimsiz bir çalışma yöntemi .. mümkünse evrak süreçleri yapılmalı ve gece tüketiminin de bedavaya getirilmesi en mantıklısı ..

  • @BurakErdemli
    @BurakErdemli 2 роки тому

    Merhaba, bu konuda siz bir hizmet veriyor musunuz yoksa bir firma tavsiyeniz olur mu?

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 роки тому +1

      Merhaba Burak Bey , biz ücreti mukabilinde sizleri profesyonel kurulum firmaları ile bulusturabilir ve gelen teklifleri teknik açıdan değerlendirmenize yardımcı olabiliriz. Detaylı bilgi için destek@technicall.com.tr yazabilirsiniz saygılarımla

    • @BurakErdemli
      @BurakErdemli 2 роки тому +1

      @@TechnicallTR teşekkürler Kerem Bey

  • @alipercin2613
    @alipercin2613 4 роки тому

    Kerem bey selamlar Adana'da yaşıyorum kış mevsiminde bile yeterli güneş alabiliyoruz. Evimdeki en büyük enerji sarfiyatı klimadan dolayı oluyor. Beko 12 Btu Luk inverter klima kullanıyorum. En fazla 5 bin bütçe ile akü kullanımı olmadan 1.5 kW ortalamasında bir sistem kurabilirmiyiz. Şebeke destekli olacak şekilde örneğin panelden 800 watt geldiginde geri kalanı şebekeden alacak, ürün seçiminde yardımınız lazım montaj kendim yapacağım

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому

      Merhaba Ali Bey , mikro inverter sizin için başlangıç olarak çözüm olabilir ua-cam.com/video/iy7Mgmo-7O8/v-deo.html videomuzu izlediniz mi ? saygılarımla

    • @alipercin2613
      @alipercin2613 4 роки тому +1

      @@TechnicallTR teşekkürler inceleceğim

  • @salihsakaoglu8577
    @salihsakaoglu8577 4 роки тому

    Rüzgar gülü ile devlete elektrik satışı olmuyor mu ?

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому

      Rüzgar farklı bir dal , süreçleri hakkında bilgim yok maalesef.. tahmin yurutebilirim ancak ,muhtemelen olması gerekir

    • @berathan5569
      @berathan5569 4 роки тому

      Evet var. Ancak surecleri biraz daha farkli. Detaylarini bilmiyorum ancak resmi gazetede okudugumda vardi.

  • @yakupdelibalta7578
    @yakupdelibalta7578 2 роки тому

    Beyefendi size ulasma tlfonla konusma saglayabilirmiyiz

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 роки тому

      Merhaba , konuyu öncelikle destek@technicall.com.tr adresimize yazarsanız sevinirim

  • @emrahgunes6149
    @emrahgunes6149 3 роки тому

    vidyo için teşekkürler, fatura nasıl geliyor, 1000 tl ürettin, 500 tl tükettin diyelim, 0 tl fatura gelip, sana 500 mü yollanıyor, yoksa sana 1000 tl yollanıyor, 500 üde senmi ödüyorsun, teşekkürer.

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  3 роки тому

      merhaba Emrah Bey, TL olarak mahsuplaşma olmuyor, kWh olarak ne verdin ne aldına bakılıyor. fazla verdiyseniz ödemesini alıyorsunuz , çok kullandıysanız sadece fark bölümünün faturasını ödüyorsunuz ua-cam.com/video/c1kEFSGYduM/v-deo.html videomuzda mahsuplaşma yöntemini detaylı olarak anlattık , izlemenizi öneririm

  • @haska5716
    @haska5716 Рік тому

    Hocam öncelikle kolay gelsin iletişim numaranız varmı

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  Рік тому

      Merhaba, destek@technicall.com.tr adresimize yazabilirsiniz

  • @ismailfitness5919
    @ismailfitness5919 2 роки тому

    Kablo kanalları bina dışından geçmek zorunda mı ???

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 роки тому +1

      merhaba ismail bey , öyle bir zorunluluğunuz yok

    • @ismailfitness5919
      @ismailfitness5919 2 роки тому +1

      @@TechnicallTR teşekkür ederim projeli sistemde müstakil evde bina icinden yani tesisati gecirebilirim

  • @burcuedakorkut7570
    @burcuedakorkut7570 4 роки тому

    sizden paratoner istemediler mi? bizden topraklama projesinde paratoner de istediler. ancak o şekilde onayladı TEDAŞ. en az 10 bin TL de o tutuyor ekstradan.

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  4 роки тому

      tedaş ile mi bölgesel dağıtım şirketi ile mi süreçleri yürütüyorsunuz ? bizden istenmedi..

    • @GelecekSimdi.
      @GelecekSimdi. 4 роки тому

      Evet paratoner ve iç yıldırımlık sistemleri isteniyor, ayrıca topraklama direnci uygun hale getirilip tüm sistemler ve binadaki metal aksamlar için eş potansiyel mutlaka isteniyor. Zaten olması gereken de budur. Topraklama ve yıldırım risk analizi yapmadan kurulan sistemler kesinlikle güvenli olmayacaktır.

  • @aslanacar212
    @aslanacar212 2 роки тому

    bilginize ihtiyacım var bana yardım edin lütfen

  • @melekpolat7451
    @melekpolat7451 2 роки тому

    Devletin 10 yıl elektrik alım garantisi bittiğinde ne olacak fazla ürettiğimiz elektrik

    • @TechnicallTR
      @TechnicallTR  2 роки тому

      Merhaba , enerji her dönem önemli, Türkiye'deki elektrik ureteclerinin şuan %8 i güneş enerjisi santrali.. bence satış devam edecektir.. ben almıyorum denmesi için bu kapasiteyi başka bir kaynakla kapatması gerekir bu çok mümkün değil..

  • @Sein3
    @Sein3 2 місяці тому

    Teşekkürler