Het ouderwetse scheer stopcontact voor badkamers (scheidingstransformator)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 17 лют 2023
  • Waarom zat er vroeger een speciaal stopcontact voor scheerapparaten in de badkamer? Uitleg over de geschiedenis van dit stopcontact.
    Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
    Donaties zijn ook altijd welkom:
    Tikkie: ketelklets.nl/tikkie
    Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

КОМЕНТАРІ • 86

  • @koosvandenheuvel8698
    @koosvandenheuvel8698 Рік тому +27

    Vroeger was het verboden om een wcd (stopcontact) in een badkamer te hebben, en was een scheerstopcontact met scheidingstrafo wel toegestaan. Gr. oud installateur

    • @Ad__Rem
      @Ad__Rem Рік тому +2

      Zo heb ik het ooit ook bij de VEV geleerd inderdaad. Later mocht een gewone WCD/RA opeens wel. Opvallend groot verschil hè😉

    • @klaas-janrozema5396
      @klaas-janrozema5396 Рік тому

      Mijn ouders hadden dit vroeger ook in de badkamer van hun jaren 70 huis. We hadden trouwens wel aardlekschakelaars en iets van 9 groepen met porceleinen zekeringen.

  • @jeroen1836
    @jeroen1836 Рік тому +12

    Goede informatie, dat is zeker. Je hebt het echter over vroeger maar scheidingstrafo’s worden heden nog steeds veel gebruikt. Wat doet een Scheidingstrafo? Een scheidingstransformator of scheidingstrafo is een transformator die galvanische scheidingen creëert tussen de primaire en secundaire wikkeling. Daardoor verminder het elektrocutie gevaar van het apparaat. Zo wordt deze o.a. gebruikt in geval van bijvoorbeeld boten die aansluiting vinden met stroomvoorzieningen aan de wal. Andere benaming is ook wel veiligheidstransformator. Dit ter aanvulling 😊

  • @Sierra-Whisky
    @Sierra-Whisky Рік тому +11

    Rechtsboven zie je een dubbel vierkant, wat eigenlijk al een hint was. Dit vind je namelijk terug op alle apparaten die dubbelgeïsoleerd zijn. 😉

  • @badejong
    @badejong Рік тому +1

    Yep. In mijn werk komen we deze nogal eens tegen. Meestal zwart verbrand omdat dochter de haarfeun er mee voedt.. 😁😁😁

  • @comep9702022
    @comep9702022 Рік тому +1

    Mooie uitleg, bedankt. Dacht al dat het zoiets zou zijn maar toch leuk om het even te horen.

  • @Ad__Rem
    @Ad__Rem Рік тому +4

    Aan de secudaire zijde van de trafo heb je een zogenaamde zwevende spanning waarbij er géén sprake is van een potentiaal verschil met (rand)aarde. Ofwel je kunt de fase van de zwevende spanningsbron aanraken zonder dat je een oplawaai krijgt omdat er geen stroom door je donder heen naar aarde wil gaan.
    (Overigens wil ik hierbij aangeven dat ik niemand wil aanmoedigen om dit te testen. Pak dan gewoon een multi-meter😉)

  • @tedarnoldbik2617
    @tedarnoldbik2617 Рік тому

    Ik heb er ook een en deze ook doorgemeten op dezelfde manier zoals jij gedaan hebt. Maar zoals al iemand gemeld heeft zit er een schakelaar in die pas contact maakt als er een stekker inzit. Gemeten-> 0,0 W zonder stekker en 1,7W met stekker (zonder gebruiker). Op de jouwe staat GRT23 op de mijne GRT24 ( vermoedelijk iets nieuwer maar komt deze ongetwijfeld uit ongeveer 1975). Aarde doortrekken naar mijn badkamer is heel lastig dus ik ben blij dat deze geen sluip verbruik heeft. Ik laad er mijn tandenborstel mee op en trok altijd al de stekker eruit als ie vol is. Punt is natuurlijk wel dat je de stekker uit moet doen.

  • @JeroenSuurd
    @JeroenSuurd Рік тому +1

    Leuke video. Heb er nog één in de kast liggen en uit nostalgie bewaar ik die maar. Nu snap ik ook dat blok aan de achterkant.

  • @mdijkens
    @mdijkens Рік тому +1

    Wauw, precies op tijd!
    Ga straks in iemands huis electriciteit aanleggen in de badkamer. Daar zit ook nog zo'n ding die ik er af ga halen.
    Nu weet ik wat t is/doet
    DANK

  • @AdKeijzer-tp1ir
    @AdKeijzer-tp1ir Рік тому +1

    Ha, ha, ik herkende dit ding meteen. Wat meer grijze haren, denk ik ;-)

  • @MikeyFirst
    @MikeyFirst Рік тому +1

    In de woning die we vorig jaar gekocht hebben, zat ook zo'n trafo, en heb deze vorige maand verwijderd. Zover ik heb kunnen achterhalen bij de vorige bewoners is dit stopcontact nooit gebruikt. Dat zijn toch aardig wat verloren kWh-tjes sinds dit stopcontact geïnstalleerd werd halverwege de jaren 80... Dank je voor het informatieve filmpje!

  • @bwm9637
    @bwm9637 Рік тому +1

    De belangrijkste functie was dat je te dicht bij een waterbron zat geen stopcontact mocht plaatsen( deze wel )
    Maar omdat dit een 15 VA is zal een scheerapparaat wel werken maar een bv fohn niet.
    Maw om toch een scheerapparaat te kunnen gebruiken bij een wastafel alleen een laag vermogen apparaat( dat nu vrijwel alle scheerapparaten op accu werken was toen niet)

  • @h.e.verheijden8083
    @h.e.verheijden8083 Рік тому

    Deze dingen zijn hartstikke veilig ook zonder aardlekschakelaar. Een voorwaarde de montage moet op een vlakke wand gemonteerd worden zodat er geen vocht tussen wand en afgekraakt kan doordringen want dan wordt het gevaarlijk. ⚡️ onweer

  • @gert106xsi
    @gert106xsi Рік тому

    Mijn opa had er een in huis, maar die schoor zich altijd aan de keukentafel dus die werd nooit gebruikt. Toevallig gisteren nog onder stroom gestaan dus zal voor mij heel handig zijn haha.

  • @RC534
    @RC534 Рік тому

    Er staat me zoiets bij dat je dit soort stopcontacten ook had in versies waar je zowel een Amerikaanse stekker als een europlug in kon steken met gaten met de vorm van een soort Griekse letter omega. Kan zijn dat ik er naast zit, maar als in zo'n stopcontact een palletje zat wat simpelweg de helft van de windingen van de bloktransformator uitschakelde dan zou je natuurlijk mooi ~110V hebben... wel op 50 Hz ipv 60 maar dat maakte wss. niet veel uit.
    Edit: een simpele zoekopdracht op 'scheerstopcontact' laat zien dat dit idd. zo was :-) . Met evt. nog een schakelaar 110/220v voorop. Ook varianten met geen omega- maar 'p'-vormige gaten voorop...

  • @ronsworldnl
    @ronsworldnl Рік тому

    Ik heb er hier toevallig net één uit een huis gehaald waarbij er pas spanning op de trafo komt te staan als je er een stekker insteekt. Zonder stekker erin neemt hij dus geen vermogen.

  • @janbouwens7208
    @janbouwens7208 Рік тому

    Dit systeem werd ook gebruikt voor zwembad verlichting. Mvg Jan Bouwens

  • @Dhrpedro
    @Dhrpedro Рік тому +1

    Is de oplader van mijn elektrische tandenborstel toch nog een duur ding.

  • @paulfontaine7819
    @paulfontaine7819 Рік тому

    Bestaan er moderne scheertrafo's met schakelende voeding die wel de isolatieveiligheid bieden maar niet het sluipverbruik?

  • @pim1234
    @pim1234 Рік тому

    huis bij mij ouders hadden we ook zo'n stopcontact.

  • @aamiddel8646
    @aamiddel8646 Рік тому +1

    Weer interessant. De link met het niet dubbel geïsoleerd zijn van de aanvoerdraden zie ik niet helemaal zitten. Nmm heeft het meer te maken met dat als er een storing zit in het scheerapparaat (oud en misschien enkel geïsoleerd) en de gebruiker in verbinding komt met de fase én op een natte plek staat hij een schok kan krijgen met nare gevolgen. Door de galvanische scheiding is dat gevaar er niet meer. In laboratoria/elektronica werkplaatsen worden nog vaak scheidingtrafo's toegepast om schokken te voorkomen als mogelijk een spanning voerende leiding wordt aangeraakt (ook belangrijk voor sommige metingen). Overigens een vraag: Zat er ook nog een zekering in? Het zou me niets verbazen als iemand de strijkbout wilde voeden via dat stopcontact..
    Heeft dat symbooltje dat lijkt op een spinnenweb ook nog een betekenis?
    NB Dat symbooltje van dubbele isolatie geldt voor de trafo met het huis zelf en heeft nmm geen betekenis voor de aanvoerdraden.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Nee geen zekering. Bij belasting boven de 15VA stort de spanning gewoon in.

    • @aamiddel8646
      @aamiddel8646 Рік тому

      @@KetelKlets Probeer het eens.. ;-)

  • @pcuser80
    @pcuser80 Рік тому +1

    Over opgenomen vermogen gesproken deze trafo neem 3 watt op.
    Hoeveel watt neemt een draaischijf meter op? Daar zitten ook spoelen in. En een slimme meter? Daar zit ook een voeding in.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +1

      Dat maakt niet uit omdat zowel een draaischijfmeter als de slimme meter hun eigen vermogen pakken *vóór* het meetgedeelte. Oftewel, ik betaal niet voor dat vermogen, dus dat is voor mij _out of scope_ 🙂
      PS: simpele test, zet je hoofdschakelaar uit en de meter staat stil en toont 0.000 kW actueel vermogen.

  • @pietklusser1896
    @pietklusser1896 Рік тому +1

    Laat ik nou nog zo'n ding in de badkamer hebben.
    Wat kan ik het beste doen?? deze laten zitten?? of eruit halen?? en kan ik er gewoon een geaard stopcontact inbouwen??
    Daar ik weinig kennis van elektra heb wil ik verder geen gekke dingen doen zoals doorverbindingen enz.
    Ik kijk wel al je filmpjes, maar soms kan ik het niet volgen, maar ontzettend veel en goede tips.🙂
    Nog een fijn week end.

    • @Ad__Rem
      @Ad__Rem Рік тому +1

      Als je zeker weet dat de groep van de badkamer achter een aardlekschakelaar zit, mag je de scheertrafo vervangen door een WCD met (aangesloten!) randaarde.😉

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Рік тому +1

      Laten zitten als je apparaten zonder randaarde wilt blijven gebruiken. Mooiste is als hij mee uit gaat met het licht. Dan heb je bijna geen sluipverbruik. Een stopcontact met randaarde kan ook. Laat er een professional naar kijken als je twijfelt.

    • @chewmonkey89
      @chewmonkey89 Рік тому +1

      Lekker laten zitten, tenzij je zelf handig genoeg bent.
      Een expert inschakelen kost ook weer wat en dan zijn de kosten van het sluipverbruik lager. Het grootste verlies heb je waarschijnlijk al gehad in de periode voordat je deze kennis had van het sluipverbruik: dat geld krijg je niet meer terug door het te vervangen.
      Misschien een keer als je toevallig een expert over de vloer hebt voor wat anders, een lekkere gevulde koek geven en eens dat stopcontact ter sprake brengen ;)

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Рік тому

      @@chewmonkey89 er is altijd wel een handige buurman te vinden die deze zuiniger kan krijgen met een lasdop/klem en wat schakeldraad. Sluipverbruik telt wel aan met de huidige prijzen.

    • @pietklusser1896
      @pietklusser1896 Рік тому

      @@Ad__Rem Dank je voor het duidelijke antwoord

  • @chewmonkey89
    @chewmonkey89 Рік тому

    Geweldig zeg! Zijn er nog zaken waarin je zo'n stopcontact nog kan hergebruiken, voor de hobbyist zegmaar? Schuurtje, boot, caravan of modelspoorbaan etc. Of is het gewoon afscheid nemen?

    • @peterv6036
      @peterv6036 Рік тому

      Als je veel aan elektronica sleutelt, kan dit heel handig zijn. Vermogen van deze trafo is wel veel te klein voor de meeste toepassingen. Die galvanische scheiding is trouwens niet alleen voor de veiligheid maar ook om aardlussen en daarmee meetfouten te voorkomen.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Рік тому

      Zou ik niet doen als je niet precies weet waar je mee bezig bent. En een nieuwe is wel fijn als het weer zo lang mee moet. Met een badkamer renovatie (waarbij de tegels er toch af gaan) zou ik ook eerder kiezen voor een herontwerp waardoor deze oplossing helemaal niet meer nodig is. Fohn en andere apparaten met een 230v snoer zonder randaarde moet je dan wel meteen weg doen.

  • @Jacob-W-5570
    @Jacob-W-5570 Рік тому +1

    op de voorkant had je het al kunnen zien dat er een scheidignstrafo in zat ;P vierkantje in vierkantje symbool

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Dat is toch het symbool voor dubbele isolatie? Dat staat namelijk ook op een föhn en daar zit echt geen scheidingstrafo in. Zie: nl.m.wikipedia.org/wiki/Dubbelgeïsoleerd

    • @Ad__Rem
      @Ad__Rem Рік тому +1

      Symbool staat inderdaad voor ' dubbel geisoleerd' en zegt niets over de wijze waarop dit wordt bereikt.
      (Voor een 230V boormachine geldt ook dat ie dubbel geisoleerd is - handig voor het geval je door een elektrabuis heen boort - maar daar zit geen trafo in😉)

    • @Jacob-W-5570
      @Jacob-W-5570 Рік тому

      ah ja natuurlijk, jullie hebben gelijk

  • @robmulder994
    @robmulder994 Рік тому +1

    Dat is een oud ding wat gaaf mocht je er de föhn in doen dan gaat hij niet aan de spanning zakt in elkaar door deze trafo het is wel zo dat de voeding is galvanisch gescheiden,maar dit was bij fout een zeer gevaarlijk ding

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +1

      Een scheidingstrafo voor 1500W had fysiek niet in dat stopcontact gepast qua omvang.

    • @janwesten1317
      @janwesten1317 Рік тому +1

      Als het goed is zijn de stekker gaatjes zo klein dat er niet eens een gaarde stekker in past.

    • @robmulder994
      @robmulder994 Рік тому

      @@KetelKlets nee daar pats hij niet in maar goed dat jij deze informatie laat zien want die dingen kom ik nog wel eens tegen en keur ze af in badkamers .

  • @ThMeyer
    @ThMeyer Рік тому

    Daarom had je bij een wasmachine in de doucheruimte (vochtige ruimte) zo'n trekschakelaar aan de muur zitten. Nadat de aardlek van 30 mA geïntroduceerd waren, was dat ook niet meer nodig !!

  • @eudorian111
    @eudorian111 Рік тому

    3:00. Niet alleen sta je dan onder stroom, maar de aardlek doet ook lekker niks meer. Dus je blijft onder stroom staan, met 15VA. Dat zou ongeveer 65mA kunnen zijn. Maar ja, in het geval van een enkele ader beet pakken is dit ding eigenlijk wel weer veiliger.
    Ik ga eens even de test knop van al mijn aardlek schakelaars in drukken. Hoe vaak zou een gemiddelde badkamer eigenaar dat doen?
    Op zich valt er wel wat voor dit ding te zeggen...

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Nooit. Precies om die reden heb ik het genoemd in mijn video over brandoorzaken in huis: ua-cam.com/video/-gGhpqK1qhc/v-deo.html (hoewel een aardlek an sich niks met brand te maken heeft, maar toch).

  • @hjbhjb2343
    @hjbhjb2343 Рік тому +1

    Scheidingstransformatoren worden veel gebruikt in de bouw, wanneer met bijboorbeeld ondergronds werkt. En VA is niet gelijk aan Watt. 1 VA is 0,8 W ✌️

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +4

      Dat kun je niet zo zeggen, aangezien dat afhankelijk is van de power factor (cos phi). Bij een convectorkachel (PF = 1) is het wel VA = W. Bij een oude TL-armatuur met een PF van 0,34 is het 1VA = 0,34W.

  • @petervanriemsdijk4968
    @petervanriemsdijk4968 Рік тому +2

    Maar heb je dat niet op de LTS/ MTS gehad dan? Ik wel hoor.

    • @chewmonkey89
      @chewmonkey89 Рік тому

      Iemand kan toch wat anders gedaan hebben?
      Bijvoorbeeld:
      Huishoudonderwijs
      Lagere technisch onderwijs
      Lager landbouw onderwijs
      Aanvullend lager technisch onderwijs
      Handelsschool
      ULNO school
      Zeevaartschool
      Middelbaar landbouwonderwijs
      Kweekschool/Praktisch onderwijs
      Sociale leerschool
      MsVM
      Of iemand kan direct doorgestroomd zijn naar:
      HBS, Lyceum of Gymnasium
      Vroeger was er meer dan MTS denk ik.

  • @ReneArtoisMr
    @ReneArtoisMr 9 місяців тому

    Deze techniek is nog steeds voorschrift in ziekenhuizen waarbij er galvanisch contact tot in de bloedvaten van een patiënt wordt gemaakt, bijvoorbeeld op een intensive care, operatie centrum, hart catheterisatiekamer en dialyse afdeling. Waarom? Omdat bij een aardlekschakelaar er eerst 30mA door het lichaam naar aarde moet lopen voordat deze zal afschakelen. Bij een galvanische scheiding via een transformator gaat er helemaal geen stroom lopen en dus intrinsiek, veilig mits juist aangesloten. Deze transformatoren zijn dan ook voorzien van lekstroom bewaking met signalering, maar zonder afschakeling.

  • @newbeetledriver
    @newbeetledriver Рік тому

    Ik ken het nog van m’n LTS opleiding

  • @SolAce-nw2hf
    @SolAce-nw2hf Рік тому

    Je kan deze nog gewoon kopen, maar dan wat zuiniger. Kan een prettig idee zijn als je net te dicht bij water zit in een kleine badkamer. Er zijn namelijk nog zat apparaten zonder randaarde aan de stekker, en dan werkt het geaarde stopcontact dus niet.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +2

      Een scheidingstrafo kan niet zuinig gemaakt worden, de kernverliezen zijn een gegeven. Overigens is een geaard stopcontact niet nodig om de aardlekschakelaar te laten werken, dat is een veelgemaakte denkfout. De aardlek ziet een verschil in stroom tussen fase en nul, dus ook bij een platte eurostekker werkt dat prima.

    • @Jacob-W-5570
      @Jacob-W-5570 Рік тому +3

      @@KetelKlets WCD met scheidingstrafo laten schakelen gelijk met verlichting badkamer. geen vermogens verlies bij niet gebruik :)

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Рік тому

      @@KetelKlets deze is wel interessant: ua-cam.com/video/nWAnqeuoeiE/v-deo.html

    • @gert106xsi
      @gert106xsi Рік тому +1

      Met een ringkerntrafo zou hij efficiënter kunnen werken omdat deze minder verlies hebben.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Рік тому

      @@gert106xsi gewoon de stroom er vanaf als je er niet bent is slimmer. Voor het opladen van scheerapparaten en dergelijken kan je ook een spiegelkast met intern randaarde stopcontact nemen. Ruimt tevens lekker op en vocht maakt weinig kans om daar te komen.

  • @LogiForce86
    @LogiForce86 Рік тому +1

    Goh, heb nog een verlengsnoer met 3 stekkerdoosje eraan met klasse nul draad. 😅
    Soms erf je eens wat van je opa, maar veilig is het niet dus. 😳

  • @SolAce-nw2hf
    @SolAce-nw2hf Рік тому +3

    Mocht je er trouwens toch een hebben en willen houden, zorg dan dat hij mee uit gaat met de lichtschakelaar van de badkamer. Dat scheelt je een bak geld op jaarbasis.

    • @Jacob-W-5570
      @Jacob-W-5570 Рік тому

      meestal kom ik ze zo geschakeld tegen eigenlijk.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Рік тому +1

      @@Jacob-W-5570 Zal niet overal zo zijn, maar met een lasdop is het zo geregeld en als de centraaldoos wat lastig zit tov de verlichting, dan kan je ook een extra schakelaar met lamp maken als geheugensteuntje.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Kan, maar dan kun je hem weer niet gebruiken voor de elektrische tandenborstel, aangezien die dan alleen zal laden als het licht aan staat.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Рік тому

      @@KetelKlets ja, dat is het enige grote nadeel. Overigens ook geen ramp als je de badkamer regelmatig een noemenswaardige tijd gebruikt.

    • @arjanvanraaij8440
      @arjanvanraaij8440 Рік тому

      @@KetelKlets ja , maar scheerstopcontacten zijn van ver voor elektrisch tandenborstels. ik ben 20 jaar electricien en nog nooit zo'n ding aangesloten.

  • @henkwaaroms6686
    @henkwaaroms6686 Рік тому

    De schijnveiligheid van een aardlek van 30mA.
    Bij 14mA zijn mensen al doodgeslagen.
    Waarschijnlijk te lastig om betere aardlekken te produceren?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      30mA staat erop, maar dat wil niet zeggen dat ze bij 15mA niet al af kunnen klikken. 30mA is voldoende om elektrocutie te voorkomen.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Рік тому

      @@KetelKlets in een kunststof bad dat te vaak geen randaarde op het afvoerputje heeft zal die aardlekschakelaar niet af gaan met een apparaat zonder randaarde aan de stekker.
      En je lichaam is daar dan gewoon de weg van de minste weerstand tussen fase en 0. Geen aanrader, los van de vraag of je het overleeft.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      @@SolAce-nw2hf De stroom loopt dan toch via het water en de afvoer (is hier PVC maar goed) naar de aarde? Dan klikt de aardlek gewoon af omdat er minder stroom via de nul retour komt dan er via de fase is heen gegaan. Gooi je er een hele föhn in dan klikt zelfs een automaat heel snel af wanneer er grote kortsluitstromen gaan lopen, de vraag is alleen hoe snel (maar in dat geval zou een scheidingstrafo je ook niet hebben gered omdat beide polen in het water liggen). De weg van de minste weerstand zit dan nog altijd ín de föhn (van fase naar nul) aangezien de rest van het bad geïsoleerd is tegenover aarde. Onderwaterlassers maken van dit principe gebruik.

    • @astrogerard
      @astrogerard Рік тому

      @@KetelKlets 30mA is meer dan genoeg om naar de eeuwige jachtvelden gestuurd te worden. Met je blote voeten op de natte vloer en een fase aanraken zal een 30mA aardlek vrijwel zeker doen uitschakelen. De meerderheid zal dit overleven, een aanzienlijke minderheid helaas niet.
      Een scheidingstrafo heeft zo z'n nadelen, is "uit de tijd" maar is absoluut veiliger dan een 30mA aardlek... die overigens nooit bedoeld is om mensen te beveiligen maar installaties.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Рік тому

      @@KetelKlets water zonder zout is geen geweldige geleider. Zodra een apparaat zonder aardlek bij je komt, is je lichaam de geleider. De aardlek lost dit helaas niet voor je op omdat er niks naar de aarde lekt. Die situatie met dat bad heb ik zelf maar niet getest. In theorie zou dat nog steeds mis moeten gaan met een menselijke waterkoker, maar misschien beperkt door de ontkoppeling. Zo ver had ik nog niet doorgedacht. Randaarde is natuurlijk altijd beter in een badkamer, maar niet elke situatie leent zich er voor.

  • @ilucasgameznl5349
    @ilucasgameznl5349 Рік тому

    *wandcontactdoos