Ceramah Penuh : Bersediakah Kita Dengan Kematian? | Ustaz Wadi Annuar
Вставка
- Опубліковано 5 лют 2025
- Bersama membantu gerak kerja dakwah & kos operasi MediaUWA secara 'memberships' tetap (bulanan) :
/ @ustazwadiannuar
📋 Sesiapa yang berhajat untuk sama-sama membantu MediaUWA dalam kos pengurusan dan operasi bolehlah melanggan bayaran secara bulanan.
1PpFOtSn...
Atau salurkan ke akaun:
MEDIA UWA SOLUTION
Maybank: 5520 5983 4949
🤲 Mohon doakan kami agar terus dipilihNya untuk khidmat dalam kerja dakwah dengan ikhlas.
😇 Alhamdulillah
Terima kasih kepada semua penyumbang! Moga duit ringgit yang dikongsikan menjadi saham pahala buat kalian, selama mana tersebarnya video terbitan MediaUWA.
🦁 Maybank : 5520 5983 4949 - MEDIA UWA SOLUTION
Subscribe Itu Percuma 💖👉 : bit.ly/3KjoYo3
Ikuti Kami :
👥 Facebook : rb.gy/r96dqt
🎴 Instagram : bit.ly/3ET1qph
📱 Tiktok : rb.gy/t5xo4c
🌀 Telegram : bit.ly/37GNCSB
Hak Cipta Terpelihara ©️. Dilarang muat naik tanpa kebenaran.
Copyright © 2022 by Ustaz Wadi Annuar · Property of MediaUWA
All rights reserved. No part of this production may be reproduced, distributed, or transmitted in any form or by any means, including recording, photocopying, or other electronic or mechanical methods, without the prior written permission of the production.
Ibunda saya baru sahaja pergi bertemu Allah S.W.T pagi tadi pada 20/1/2023(Hari Jumaat, Pagi Subuh)(Di Selangor), solat jenazah Ibunda saya tadi selepas solat Jumaat, sangat ramai orang yang solatkan jenazah Ibunda saya, cuaca pula redup sahaja seharian drp pagi sampai ke petang.
Subhanallah, Alhamdulillah, Lailahailallah, Allahuakbar.
Ibunda saya daripada muda memang bercita cita dan sentiasa berdoa nak pergi bertemu Allah S.W.T dalam keadaan Husnul Khatimah & juga pada hari Jumaat yang mulia ini, Alhamdulillah Allah S.W.T makbulkan doa Ibunda saya selama ini.
Alhamdulillah Ya Allah Ya Tuhanku, Kau sangat merindui dan mencintai orang orang yang baik, soleh & solehah seperti Ibundaku.
Doakan Ibunda saya Ummi Zakiah Binti Mohd ditempatkan bersama orang orang yang beriman dan beramal soleh, serta diredhai & dirahmati Allah S.W.T di dunia dan akhirat. Aamiin Ya Allah.
Tenanglah & Berbahagialah Mak di Alam Barzakh.
Jumpa Di Syurga kelak wahai Ibundaku yang tercinta🖤
Al Fatihah
Allahumma solli ala sayidina muhammad
AlFatihah Dan Yasiin, jangan Tak bacA..
Salam Takziah
Apa lg amalan ibunda selama hidupnya?
Betul ustaz...kawan anak saya bergama buddha berumur 15 tahun selalu tgk video ustaz, ustaz UAI...dia bg tau, "apa yang selalu cari jawapan yang perlu saya tahu semuanya ada dalam video ustaz2 ni"... MasyaAllah
L
Subhanallah 🥺
Terima kasih ustd mudahan allAh memberi RAhmat kp ustD
assalamualaikum ustaz dan team..smlm ank sy yg bongsu umur 7 thn, dia ckp nk tido dgn ayah dia..lps tu dia ambil fon sy psg utube ceramah ustaz wadi tajuk ni dan dia psg earfon sebalah ditelinga dia dan sebelah lg ditelinga ayah dia smbi baring smpi tertido .tersenyum sy tgk dia..syukur alhamdulillah dia pun minat dgr ceramah ustaz..yg syok dia ajak ayah dia dgr sekali 🤭..pengikut ustaz bkn setakat remaja dan dewasa kanak2 pun ada 🤲😉
😊
😊
Air mata mengalir dengan sendirinya tanpa di sedari...part balik tengok rumah...kata kat diri..nanti rumah ni aku akan tinggai..allahuakbar...ya allah matikan kami dalam keaadaan husnul khotimah dan masukkan lha kami ke dalam syurga firdaus mu ya allah qobulkanlah aamiinn
Alhmdulilh..nama anak saya Muhammad Uzair Iqbal bin Nazri Ustaz.D doakan moga ank saya menjadi ank yg soleh.
Semoga ustaz Wadi panjang umur Dan murah rezeki Dan selalu dlm lindungan Allah SWT Aamiin 💖🙏
Aminn..🤲🏼
Amin ❤
@@pecintaalam7947 the us
@@pecintaalam7947 z\z,,@
Aamiin
Dgr ceramah ni masa tgh preggy ..berkenan sgt kisah nya..alhamdulillah nama anak sy baru ni sy beri muhammad uzair 😊
12 Jun 2024. Ayah mertua pergi mengadap Ilahi. Dalam perjalanan nak balik untuk pengebumian, dengar ceramah ni untuk faham hakikat kematian.
salam takziah
Bersedialah untuk menghadapi bencane alam,wabak penyakit dan sifat berok manusie yang mementing diri sendiri sampai kebas habis takde ape yang tinggal.Bersedia boleh tapi mempertahankan salah disisi undang-undang.
Walikumuslmwrwb
Jika kau merindui para nabi,terutama nabi kita MUHAMMAD SAW ,jaga ulama,sayang dan cintai ulama,mudahkan hidup dakwah para ulama,maka separo kerinduan mu pada para nabi,ter capai
Klou dengar ceramah beliou berinding dan takut YA ALLAH, terkadang kita tidak bisa mengontrol diri dari berbuat dosa 😭😭😭.maaf kan dan ampunkan kami semua ya ALLAH. Matikan kami dalam keadaan ridzo MU YA ALLAH
رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوْبَنَا بَعْدَ اِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِنْ لَّدُنْكَ رَحْمَةً ۚاِنَّكَ اَنْتَ الْوَهَّابُ
(“Rabbana la tuzigh qulubana ba’da idz-hadaitana wa hablana min ladunka rahmah, innaka antal wahhab.“)
🌿 “Ya Tuhan kami, janganlah Engkau condongkan hati kami kepada kesesatan setelah Engkau berikan petunjuk kepada kami, dan karuniakanlah kepada kami rahmat dari sisi-Mu, sesungguhnya Engkau Maha Pemberi"🌿
Assalamualaikum ALLahumma sholli ala saiyidina Muhammad Waa ala Aali saiyidina Muhammad.. Masya Allah ALLAHU syukran ustaz perkongsian ilmu yg amat mnafaat bab mati pula (kiamat kecil)mdhan dgn mngingati mati ini dpat melembutkan hati !! Abu Darda r.a berkata :3perkara yg membuat aku ketawa, 1-org yg sentiasa mhukan dunia, sedangkan kematian Akan mndtginya, 2-org yg lalai bukan kerana ingat tentang kematian, 3-org yg ketawa besar sedangkan dia x tahu Adakah ALLAH S.w.t redha atau x.. 3perkara membuatku menangis, 1-berpisah dgn org yg d kasihi Muhammad s.a.w Dan shabatnya, 2-perasaan takutku terhadap kedahsyatan mati, 3-membayangkan saat saat aku berada d hdapan ALLAH S.w.t pda hari d perlihatkan semua rhsia, serta tidak ada yg tahu Adakah aku Akan d msukkan kesyurga atau neraka (HR - ibnu Al mubarak).. Mga hidup Dan mati kita d dlm Islam Aamiiin ya rabbal alamin..
Waalaikumussalam,,smoga seluruh Umat Nabi Muhammad sallalahu alaihi dpt di terima segala amalah & dpt syafaat dr beginda & masuk dlm Syurga Firdaus Allah bersama beginda sallalahu alaihi wasalam Aamiin....
اَلسَلامُ عَلَيْكُم وَرَحْمَةُ اَللهِ وَبَرَكاتُهُ
Tuan Guru.Semoga Tuan Guru panjang umur dimurahkan rezeki
Dis 2018 = ayah
15 Jun 2024 = mak
Ya Allah kuatkan semangatku untuk sabar dengan dugaan ini.. Aminn
Kisah Uzair tu ada dalam Al-Baqarah 259 & At-Taubah 30
۞اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آل سيدنا محمد۞
ALLAHUMMA SOLLI'ALA SAYYIDINA MUHAMMAD, WA'ALA AALI SAYYIDINA MUHAMMAD
Innalillahi wainailaihirojiuuun
Alhamdulillah. Sy stiasa tggu ceramah² ustaz..lg² yg tbaru. Moga ustaz dberi kshtan yg baik..Dpjgkan umur..dn dpermudahkan sgala urusan dakwah ustaz.. Allahumma aameen.. Syukran atas smua pkongsian. Byk ilmu yg sy blajar.. Alhamdulillah.. Moga pahala utk ustaz dan smua yg mbantu dlm urusan dakwah ini..Allahumma aameen
Smga uwa sht
Alswm saya mula dengar ceramah uzstah dari alm abang saya dua tahun yg lalu sagat menaafat hingga sekarang alhamdullillah buat routine harian kita srbelum kita di jemput oleh allah
❤️Subhanallah❤️
🤲🏼Walhamdulillah 🤲🏼
💞Walailahaillah💞
❣️Wallahuakbar❣️
🤍 Allah-humma sholli â-laa sayyidina Muhammad wa â-laa aa-li sayyidina Muhammad 🤍
🖤 La ilaha illa anta subhanaka inni kuntu minaz zalimin 🖤
💛Hasbunallah wanikmal wakil💛
Lailahailallah Muhammada Rasulullah
Thanks
3:55 "lah kecik ja" "kuat pulak tu" HAHAHA comel je ustaz
ya allah ampunkan dosa kami matikan kami dlm hhusnulkhatimah
Allahumma solli ala saiyyidina muhammad..alhamdulillah masih bernafas utk mendengar ceramah² ustaz wadi.
MasyaAllah tabarakallah...
Alhamdulillah...
Aamiin Allahumma Aamiin Ya Rabbal Alamin...
Alhamdulillah ......
AllahuAkbar ...........
Subhanallah Alhamdulillah Allahuakbar, AllahummaSolli Aala Saiyidina Muhammad Waala Aali Saiyidina Muhammad 💚
۞اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آل سيدنا محمد۞
Allahumma solli 'ala saiyidina Muhammad wa'ala ali saiyidina Muhammad
Aamiin Ya ALLAH🤲🤲🤲
W.slm ustaz
Allahumma sholli"ala Sayyidina Muhammad wa'' ala Ali Sayyidina Muhammad
Amin ya Rabbal Alamin🤲🤲
Semoga Allah berikan kita semua meninggal dunia dalam husnul khotimh, sebaik2 pengakhiran, Amin🤲🏻🤲🏻🤲🏻🥺
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّد وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّد
Bismillahirrahmanirrahim Assalamualaikum guru murabbi ku ustaz Wadi 😊 terima kasih diatas perkongsian ilmu semoga bermanfaat dunia dan akhirat semoga dikurniakan kefahaman tentang ugama MU belajar ilmu ALLAH swt yg maha luas berjuang sebagai khalifah di muka bumi ALLAH SWT UTK mengapai cinta Ilahi 💙 REHDA Ilahi 💙 syukur Alhamdulillah dikurniakan nikmat Islam 💙 Iman 💙 nikmat terpilih menjadi umat nabi Muhammad saw 💙 Semoga dikurniakan kematian Husnul Khatimah Aamiin ya Rabbal Aalamiin 🤲😊
SubhanAllah Alhamdulillah Allahuakbar mudah2an ustaz sentiasa dalam rahmat dan perlindungan Allah in syaa Allah. Saya suka dengar kuliah ustaz, berulang ulang kali dengar x jemu2. Mudah2an yg mendengar kuliah ini mendapat hidayah dari Allah.
lama menanti ustaz pnya ceramah panjang. Syukran ustaz.. moga sihat selalu dlm menyampaikan dakwah.
Ya.Bab kematian pula.kita terus akan istiqamah ke jalan di redhai Allah.
Allah Ta’ala berfirman:
وَنَزَعْنَا مَا فِى صُدُورِهِم مِّنْ غِلٍّ تَجْرِى مِن تَحْتِهِمُ ٱلْأَنْهَٰرُ ۖ وَقَالُواْ ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ ٱلَّذِى هَدَىٰنَا لِهَٰذَا وَمَا كُنَّا لِنَهْتَدِىَ لَوْلَآ أَنْ هَدَىٰنَا ٱللَّهُ ۖ لَقَدْ جَآءَتْ رُسُلُ رَبِّنَا بِٱلْحَقِّ ۖ وَنُودُوٓاْ أَن تِلْكُمُ ٱلْجَنَّةُ أُورِثْتُمُوهَا بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ ۞ه
“Dan Kami cabut segala macam dendam yang berada di dalam dada mereka; mengalir di bawah mereka sungai-sungai dan mereka berkata: “ALHAMDULILLAHILLADZII HADAANAA LIHAADZAA WA MAA KUNNAA LINATADIYA LAULAA AN HADAANALLAH (Segala puji bagi Allah yang telah menunjuki kami kepada (surga) ini. Dan kami sekali-kali tidak akan mendapat petunjuk kalau Allah tidak memberi kami petunjuk). Sesungguhnya telah datang rasul-rasul Tuhan kami, membawa kebenaran”. Dan diserukan kepada mereka: “ltulah surga yang diwariskan kepadamu, disebabkan apa yang dahulu kamu kerjakan”.”
(QS. Al-A’raf [7]:43)
Assalamualikum ustaz wadi anuar semoga saya dpt menjadi murid ustaz wadi anuar secara berdepan & berkhidmat di pusat pengajian ustaz saya blh buat mcm mcm kerja seperti technician & sebagainya . Semoga saya ada rezeki dpt berkumpul dgn org org soleh . Alhamdulillah solli wassalim ala rasulillah
MashaAllah
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آله وصحبه وسلم
Setiap akhlak baik ganjarannya baik, segala keburukknnya ganjarannya juga menyedihkn. Cukuplah manusia memilih utk hidup dlm kebaikkn shj. 💚
Terima kasih banyak ² ustaz atas ceramah yg di sampaikan,Semoga kita semua diberkati oleh Allah SWT 😁
Saya pun kta bgitu ustaz.sgala barang dirumah akan saya tinglkn.anak saya plk suka tukar perabot baru ktanya nk mk selesa.saya kta tk perlu.mlah daya kta nnti takut terbayang wajah mk dimna2
Bismillah Alhamdulillah salam ustaz Alhamdulillah terimakasih terbaik ustaz perkongsian untuk kami maaf undur diri ada kerja ustaz
Orang kecil bijak dan pintar ..contoh Muhammad al Aamiin yg dikata cicit Rasulullah saw ...pada hal bangsa mereka besar saiz orang Melayu beliau ...malah org Melayu ramai lebih besar tinggi dari beliau ...orang orang kecil majoriti bijak dan pintar ...
Ya Allah ampunilah kami,terima kasih Allah atas segala nikmat2..saya sayang Allah,saya rindu Allah saya cinta Allah
Pelik tapi benar! Sbb kematian( Padang mahsyar)tu benar mati pd makhluk ciptaannya Allah swt. Bila yg bernama mati tu mati(alam kekal) ? Subhanallah, Allahuakbar..
Alhamdulillah Syukur kpd Allah.masih beri nafas lg kpd kite hari ini wlu kite tdk tahu sampai mane nafas kite hari ini.dgn ade nya nafas yg d beri Allah kite manfaatkn utk kite laku kn yg baik baik in sah Allah.muge kite semua dlm rahmat Allah .
setiap ceramah ustaz buat otak sy berkembang semula.. terima kasih ustaz atas ilmu yg diberi
Alhamdulillah☺️
Terima kasih di atas pencerahan nya ustaz ::
Alhamdulillah Syukur pada Allah dapat Sama2 Dalam majlis Ilmu ini ,muga diredoi Allah selalu .Terimakasih Ustaz Wadi Ajarkan Ilmupada kamisemua ,mugadiberi kesihatan yangbaik dilindungi diRahmad Allah selalu .
Aslm...Alhamdulillah syukur....Tk atas tazkirah yg menjentik d hati. Dunia smtra. Yg kekal abadi akhirat. Carilah kebahagian abadi - AKHIRAT -Setiap jiwa akan merasa KEMATIAN. Tetapi manusia yg hdp seringkali melupakan KEMATIAN. Smga kita semua hindarkan khdpan yg melampau yg penuh dgn tipudaya. Mudah2an ALLAH sirami HATI kita dgn kesejukkan RAHMATNYA, menerangi HATI kita dgn CAHAYA dan membimbing kita dgn petunjuknya.💙💙💙
In Shaa Allah....Aameen3....Ya Robb...Ya Mujib..
0p
Salam tekzia buat seluruh ali kelurga ustaz moga tabah mengadapi kesedihan kehilangan yang ibuda tersyng moga roh arwah d tampat kan d taman taman sorga yang terindah ya allah amiin 🤲
Maha Suci Allah
اللهُم صلِ عَلى سَيَّدِنا مُحَمَّدَ وَعلى الِ سَيَّدِنا مُحَمَّدَ 💚✨🤲🏻📿
Alhamdulillah 🥺🥺🥺 sy mmg mncri ttg akhirat.
Bismillah Alhamdulillah
25 Jamadil.Akhir 1444
Allahumma solli ala Muhammad
Allahumma aamiin
Alhamdulillah
terima kasie ustaz (UWA)😢❤️
Assalamualaikum..terima kasih ustaz atas perkongsian ilmu yang bermanfaat..semoga ustaz diberikan kesihatan yang baik.amin...amin..
Assalamualaikum moga kita jumpa di syurga firdaus. Aamiin
TKASEH USTD.. 🎉🎉🎉
Syukur Alhamdulillah
Alhamdulillah
Assalamu’alaikum ustaz
اللهُمَّ صلِّ على سيِّدِنا محمد وعلى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلِّمْ✨
Sy suka dengar ceramah ustaz...semua persoalan akhirnya terjawab... Alhamdulillah syukur...
Aamiinn Ya Rabball Aalamiinn 🤲
سُبْحَانَ اللَّهِ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ لاَ اِلهَ إِلاَّ اللَّهُ وَ اللَّهُ أَكْبَرُ
اَللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِه وَصَحْبِهِ وَسَلِّمْ
رَضِيْتُ بِاللّٰهِ رَبًّا وَبِالْاِسْلاَمِ دِيْنًا وَبِمُحَمَّدٍ نَبِيًّا وَرَسُوْلاً
Smga uwa di beri kesihatan yg sht aaminn
ALHAMDULILLAH
MASHAALLAH
TABAROKALLAH
TERIMA KASIH USTAZ DGN PERKONGSIAN ILMU YG BERMANFAAT BUAT KAMI
Alhamdulillah... Ya Allah mati kan kami semua dlm husnul khotimah...
Alhamdulillah
Mashaallah
Tabarokallah
Terima kasih ustaz dgn perkongsian
dan kupasan ilmu yang bermanfaat
Salam sejahtera semua
اللهم صل وسلم على نبينا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين
best ceramah ustaz wadi arghhhhhh
allahumma solli a'la muhammad
Assalamualaikum.... terbaik Ustaz... terima kasih atas perkongsian dan ilmu.... Alhamdulillah....
Terima kasih ustaz Wadi semoga kita di rahmati dan diredhoi Allah SWT
Assalamualaikum..semoga Allah pemudah kn segala urusan kita di dunia dan di akhirat...
Assalamualaikum ustaz, harap ad laa yg buat program agama stu hari nnnti and jemput ustaz utk dtg temerloh 🥺
Bismillahirrahmannirrohim
Alhamdulillah..terima kasih UWA dan team
Semoga Allah berkati dan pernudahkan segala urusan dakwah ustaz Wadi , aameen
Just love his sharing of knowledge, fantastic!!!
Alhamdulillah terimakasih Ustaz
Alhamdullilah terbaik ustaz wadi
Assalamualaikum wbt semua
Assalamualaikum Ustaz...Smga Ustaz sht w'afiat Aminn3x🤲🤲🤲
sllu sy dgr ceramah Ustaz bgtu trkesan pd dri sy betapa byk nye dosa sy gn Allah SWT 😭😭😭😭 bagaimne lh nt sy nk mnghdap peritnye Mahsyar dsna😭😭😭😭
t/sh Ustaz yg sntiase grakkn hati & jiwa sy utk BrTaubat🙏
Semoga allah mengampunkn dosa2 kita❤❤
semoga Ustaz Wadi & team UWA sentiasa dalam rahmat Allah SWT..
Sebab tiktoklah sy kenal & byk dgr ustaz wadi anuar & jugak ustaz² yg lain..yg x kuar dlm tv
25:08 best
Alhamdulillah❤
Alhamdulillah syukur
Bertakwa kpd Allah swt, dan takutlah covid..
Bertakwa kpd Allah swt dan takutlah kpd Allah swt,..jgn salah faham
Alhamdulillah...tq byk ustaz..smg ustaz sentiasa dlm rahmatnya..smg kita sama2 dberi pluang istiqamah sllu..amin
Love u uwa ❤️❤️
Terimakasih diatas peringatan.semoga Allah merahmati ustaz dam memberi kesihat yg baik kepada ustaz
Assalamualaikum umat Rasulullah
🥰🥰❤️moga Allah panjangkan umur ustaz untuk sampaikan dakwah ke seluruh alam InshaAllah..Aaminnn
Alhamdulillah..
Kami pencinta ceramah ustaz
Assalamualaikum warahmatullahi wabarokatuh,
Izin ikutan mendengar tausiah ustadz 🙏🏻 terima kasih 🙏🏻
Aamiin..Allaahumma Aamiin..
Lailahaillallah