Tevrat'a göre atadır, tanrının yücelttiği kişidir, ama peygamber değildir. İslam'a göre peygamberdir. İncil, Tevrat'ı tasdik ettiği için ona göre de atadır.
İbrahim'in bunları teorik olarak vurgulamak için o sözleri söylediğini hiç zannetmiyorum. Aksine kendine peygamberlik gelmeden önce akıl yürütme yapıp tanrıyı aramasıdır bu. Keza oğlunu kurban ederken de zerre tereddüt etmemiştir, zira yaşadığı diyarda evlat kurban etmek sıradan bir mevzu idi ve bunu rüyasında görünce de yadırgamadı. Yani İbrahim bir peygamber idi ama neticede o coğrafyanın adamı idi. Ona ancak Allah'tan vahiy gelince insan kurban etmenin yanlışlığının tam olarak bilincine vardı. İbrahim peygamber sorgulayarak imanın ve akıl yürüterek tanrıyı bulmanın en güzel örneğidir. Bu bize inanç ihtiyacının fıtrattan geldiğini ve eğer insan aklını kullanırsa pekala gerçek tanrıya ulaşabileceğini göstermektedir.
Program çok güzel, teşekkürler, lakin..Sümer tabletleri İbrahim peygamber için aynı şeyleri demiyor.. Kutsal kitaplardan başka yerlerden de delil getirilmesi gereklidir. ..Ayrıca Kabe mi yoksa Bekke'deki beyt mi inşaa ettiği, onu da netleştirmek gerekir.
Tevrat'ta ki anlatımlara göre ne Hz İbrahim ne hz Musa ne de hz Davut'un Kâbe ile bir alâkası görülmüyor. Ömer bey'in anlattığı gibi, hz İbrahim Mezapotamya Harran bölgesinde doğuyor, sonra Kenan bölgesinde gidiyor, daha sonra Mısır'a gidiyor, daha sonra Mısır'dan ayrılıyor. Tevrat'ta İbrahim'in Mekke taraflarına gittiğine dair bilgi bulunmuyor. Ayrıca ne Hz Musa'nın ne de Hz İsa'nın Kâbe ile bir alâkası olmamış. Kuran'da da Musa veya İsa'nın Kâbe ile herhangi bir ilişkisinden bahsedilmiyor. Fakat Kuran'da Kâbe'nin Hz İbrahim tarafından inşa edildiği yazar. Bu konu neden böyle çelişkilidir?
İbrahim peygamberin duası kendisinden sonra gelecek olan peygamber içindir, neden Muhammed peygamber için olsun? Tevrat'ta dahi Musa peygamber kendisinden sonra gelecek peygamberler olacağını söylüyor. İncil'de Mesih'in tekrar geleceğine inanılması bir tesadüf müdür yoksa İsa peygamberin gerçekte kendisinden sonra da peygamber geleceğini bildirmesinin zihinlerde edindiği yer midir? Biz bence ayetleri çarpıtmak için kendimizi fazla zorluyoruz. Ayetlerde geçen hususları arzularımıza uydurmamalıyız, ayetlerde geçen ifadeyi anlamaya çalışmalıyız. Ayette misal nur diyor, bizimkiler Kuran diye çeviriyorlar. Bunlar olacak iş değildir.
Allah rahmet eylesin güzel adamdı hoca bilgileri mükemmel bir insandı.
Ömer f.hocam allah size uzun ömürler versin ne çok şey öğrendik sizden..
güzel program teşekürler emre hocam
çok güzel program tşkler.
Sağolun :)
güzel ve bilgilendirici bir programdi. Tesekkürler
Tekrar izlemek..
Allah razı olsun hocamızdan.
Şimdiki tevratın bazi ayeleri deyişdirilib.bu haqta quranda bildirilir
2:36 / Hz. İbrahim'in kutsal kitaplarda yeri nedir?
Tevrat'a göre atadır, tanrının yücelttiği kişidir, ama peygamber değildir. İslam'a göre peygamberdir. İncil, Tevrat'ı tasdik ettiği için ona göre de atadır.
Tekin Teki.
İbrahim'in bunları teorik olarak vurgulamak için o sözleri söylediğini hiç zannetmiyorum. Aksine kendine peygamberlik gelmeden önce akıl yürütme yapıp tanrıyı aramasıdır bu. Keza oğlunu kurban ederken de zerre tereddüt etmemiştir, zira yaşadığı diyarda evlat kurban etmek sıradan bir mevzu idi ve bunu rüyasında görünce de yadırgamadı.
Yani İbrahim bir peygamber idi ama neticede o coğrafyanın adamı idi. Ona ancak Allah'tan vahiy gelince insan kurban etmenin yanlışlığının tam olarak bilincine vardı.
İbrahim peygamber sorgulayarak imanın ve akıl yürüterek tanrıyı bulmanın en güzel örneğidir. Bu bize inanç ihtiyacının fıtrattan geldiğini ve eğer insan aklını kullanırsa pekala gerçek tanrıya ulaşabileceğini göstermektedir.
Program çok güzel, teşekkürler, lakin..Sümer tabletleri İbrahim peygamber için aynı şeyleri demiyor.. Kutsal kitaplardan başka yerlerden de delil getirilmesi gereklidir. ..Ayrıca Kabe mi yoksa Bekke'deki beyt mi inşaa ettiği, onu da netleştirmek gerekir.
Hz Meryem'in Harun diye bir kardeşi de yok, orası da netleştirilmelidir.
İncil = Gospel (İngilizce). İncil = Euangelion (Grekçe), Evanjelist'lerden çağrışım yapsın.
Tevrat'ta ki anlatımlara göre ne Hz İbrahim ne hz Musa ne de hz Davut'un Kâbe ile bir alâkası görülmüyor.
Ömer bey'in anlattığı gibi, hz İbrahim Mezapotamya Harran bölgesinde doğuyor, sonra Kenan bölgesinde gidiyor, daha sonra Mısır'a gidiyor, daha sonra Mısır'dan ayrılıyor. Tevrat'ta İbrahim'in Mekke taraflarına gittiğine dair bilgi bulunmuyor. Ayrıca ne Hz Musa'nın ne de Hz İsa'nın Kâbe ile bir alâkası olmamış. Kuran'da da Musa veya İsa'nın Kâbe ile herhangi bir ilişkisinden bahsedilmiyor.
Fakat Kuran'da Kâbe'nin Hz İbrahim tarafından inşa edildiği yazar. Bu konu neden böyle çelişkilidir?
İbrahim peygamberin duası kendisinden sonra gelecek olan peygamber içindir, neden Muhammed peygamber için olsun? Tevrat'ta dahi Musa peygamber kendisinden sonra gelecek peygamberler olacağını söylüyor. İncil'de Mesih'in tekrar geleceğine inanılması bir tesadüf müdür yoksa İsa peygamberin gerçekte kendisinden sonra da peygamber geleceğini bildirmesinin zihinlerde edindiği yer midir?
Biz bence ayetleri çarpıtmak için kendimizi fazla zorluyoruz. Ayetlerde geçen hususları arzularımıza uydurmamalıyız, ayetlerde geçen ifadeyi anlamaya çalışmalıyız. Ayette misal nur diyor, bizimkiler Kuran diye çeviriyorlar. Bunlar olacak iş değildir.
52:15 beyin beyinn
Yahudiliğin soyunun neden anneden geldiğini şimdi anladım.