Υμηττός Β΄. Το Δρακόσπιτο του Υμηττού και τα αρχαία λατομεία της περιοχής - Δημήτρης Θεοδοσόπουλος

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 17 лип 2020
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την σειρά τεκμηριογραφημάτων:
    «ΥΜΗΤΤΟΣ. Αναζητώντας την αρχαία Ελλάδα στο ιερό βουνό».
    Επί των οδών έρευνα
    Β΄ Μέρος
    «Το ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΟ του Υμηττού και τα ΑΡΧΑΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ της περιοχής.».
    Έρευνα - Κείμενα - Παρουσίαση
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ, Αγρονόμος - Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου "Ροή - Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων", μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, συντονιστής της Ομάδας έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης "Γεωμυθική".
    Το τεκμηριογράφημα κινηματογραφήθηκε την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 στην αναρριχητική πίστα «Καράβι», στα λατομεία «Κεθήγου» και στο Δρακόσπιτο του Υμηττού.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
    Ένα ιδιαίτερο μεγαλιθικό κτίσμα βρίσκεται στις πλαγιές του Υμηττού, στην καρδιά της αρχαίας λατομικής περιοχής, ανάμεσα σε πάμπολλα μικρά και μεγάλα λατομεία. Η μοναδικότητα του, σε συνδυασμό με την έλλειψη αρχαιολογικών ανασκαφών στην περιοχή, έχουν τροφοδοτήσει πλήθος υποθέσεων για το πότε, από ποιον και γιατί κτίστηκε. Αυτός είναι ο προορισμός μας σε αυτό το τεκμηριογράφημα, να ανακαλύψουμε όσα περισσότερα μπορούμε για το περίφημο Δρακόσπιτο του Υμηττού και να απαντήσουμε σε αυτά τα αναπάντητα μέχρι σήμερα ερωτήματα.
    Στην πορεία μας για το Δρακόσπιτο περπατάμε πάνω στα ίχνη αρχαίων μονοπατιών, ανακαλύπτουμε τα απομεινάρια των αρχαίων λατόμων και συναντάμε από κοντά το μοναδικό Δρακόσπιτο της Ελλάδος που βρίσκεται εκτός περιοχής Ευβοίας.
    Εξετάζουμε την αρχιτεκτονική του, την ιστορία του, το συγκρίνουμε με τα Δρακόσπιτα της Εύβοιας ως προς τις ομοιότητες και τις διαφορές και βλέπουμε τα χαράγματα που βρίσκονται εντός του, τα πρώτα εκ των οποίων χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα.
    Ανηφορίζοντας λίγο παραπάνω συναντάμε δύο μικρά αρχαία λατομεία. Το αξιοσημείωτο αυτών είναι οι "κτητορικές" επιγραφές τους, που ανακαλύφθηκαν το 1980 και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο τεκμηριογράφημά μας.
    Η τριάδα της περιοχής κλείνει με τα ίχνη ενός αρχαίου κυκλοτερούς κτίσματος, ακριβώς δίπλα από το Δρακόσπιτο, όπου έχει κι αυτό την δική του ιστορία.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ κου ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ
    Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ είναι Αγρονόμος - Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. και ασκεί το επιτήδευμα από το 2006 ως ελεύθερος επαγγελματίας. Έχει συμμετάσχει στην μελέτη εκατοντάδων τεχνικών έργων ιδιωτικού και δημοσίου συμφέροντος σε όλη την Ελλάδα.
    Το 2006 ήταν συνιδρυτής της ομάδας έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ (geomythiki.blogspot.com/) και σήμερα επί κεφαλής της. Ως μέλος της Γεωμυθικής συμμετέχει, οργανώνει και συνδιοργανώνει πολλαπλές διεπιστημονικές έρευνες που αφορούν τον αστικό χώρο, ιστορικές έρευνες, τοπογραφικές τεκμηριώσεις, εξερευνήσεις πεδίου, κυρίως υπόγειες και σε αστικό περιβάλλον.
    Διατελεί, επίσης, ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ (2004), ενός συλλόγου με έδρα την Ακαδημία Πλάτωνος, που σκοπό έχει την προστασία και ανάδειξη ιστορικών, αρχαιολογικών και πολιτιστικού ενδιαφέροντος χώρων.
    Το 2015 ήταν ιδρυτικό μέλος και σήμερα μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου "Ροή - Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων". Έχει μελετήσει διεξοδικά το ιστορικό δίκτυο των ρεμάτων, ειδικά της Αττικής και πλέον δραστηριοποιείται ακτιβιστικά για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τα ρέματα και την ορθή διαχείριση του δημόσιου αστικού χώρου.
    Μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας από το 2016 έχει συμμετάσχει σε δεκάδες σπηλαιολογικές εξερευνητικές αποστολές σε όλη την Ελλάδα.
    Έχει δημοσιεύσει στο διαδίκτυο πλήθος πρωτότυπων ερευνών, ειδικά για ρέματα, σπήλαια και ξεχασμένους αρχαιολογικούς χώρους.
    Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ως συνοδός σε οργανωμένες ξεναγήσεις και περιηγήσεις ανά την Ελλάδα σε μέρη που έχει μελετήσει ο ίδιος.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλα τα τεκμηριογραφήματα που αφορούν στον Υμηττό ακολουθώντας τον σύνδεσμο: • ΥΜΗΤΤΟΣ. Αναζητώντας τ...
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

КОМЕНТАРІ • 31

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  4 роки тому +8

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε, σχόλια γραμμένα σε greeklish καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Τα αντίθετα των ως ανωτέρω δεν θα δημοσιοποιούνται. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

  • @giannispsargianos8745
    @giannispsargianos8745 2 роки тому +2

    Ένα μεγάλο μπράβο σάς. Σάς ευχαριστώ για την εκπομπή..χαιρετισμούς από Γερμανία.

  • @SISEMENDOG
    @SISEMENDOG 4 роки тому +3

    Ευχαριστούμε την ομάδα και εσένα Δημήτριε!

  • @user-xn4pq2ge5w
    @user-xn4pq2ge5w 3 роки тому +2

    Σας ευχαριστούμε για τις γνώσεις σας!

  • @user-iq8xj6rp4j
    @user-iq8xj6rp4j 3 роки тому +1

    Μπράβο σας, εξαιρετική έρευνα. Τέτοιες εκπομπές θα έπρεπε να προβάλλονται στην τηλεόραση....

  • @immortalkronos2477
    @immortalkronos2477 3 роки тому +2

    Μοναδική κατασκευή. εκπληκτικη θέα. Το είχα επισκεφτεί πριν χρόνια... Δυσκολευτήκαμε λίγο να το βρούμε... Οι μόνες πληροφορίες που είχαμε ήταν ότι είναι στη πλευρά πάνω απ την μονή Κουτάλα... Κρίμα που δεν το έχουν αξιοποιήσει τουριστικά, χωρίς πινακίδες και σχετική σήμανση,όπως αρκετά πράγματα στη χώρα μας! Είστε εξαιρετική ομάδα. Συνεχίστε έτσι 😉👍

  • @odysseasgalis
    @odysseasgalis 4 роки тому +3

    Φοβερο! Σας ευχαριστούμε πολύ!

  • @nikandros0185
    @nikandros0185 3 роки тому +3

    Εξαιρετικό βίντεο πολύ καλή δουλειά και παρουσίαση

  • @Tekmirion
    @Tekmirion 2 роки тому +1

    Συγχαρητήρια για την όλη παρουσίαση, μελέτη και έρευνα Δημήτρη. Μπράβο και στο κανάλι.

  • @dimitroulakelafi-kylafi9364
    @dimitroulakelafi-kylafi9364 2 роки тому

    Σ' ευχαριστούμε πολύ οι αναφορές πολύτιμες και πλούσιες.Το άνοιγμα της πόρτας είναι προς βορρά και η δεύτερη όπως είπες δυτική

  • @MIXMIX121
    @MIXMIX121 2 роки тому +1

    Εξαιρετικη παρουσιαση !

  • @hansvandepavert6937
    @hansvandepavert6937 2 роки тому +6

    28:00 -- Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, παρόμοιες κατασκευές υπάρχουν σε τρία μέρη του κόσμου: Καρία, Κάρυστος και Καρέας. Είμαι ο μόνος που βλέπει μια πιθανή ετυμολογική ομοιότητα ανάμεσα στα τρία αυτά ονόματα;

  • @coitusinfernalis
    @coitusinfernalis 4 роки тому +2

    Εξαιρετικός

  • @zoirigo294
    @zoirigo294 2 роки тому

    Εξαιρετικό σας ευχαριστώ πολυ

  • @alexandrossidiropoulos3636
    @alexandrossidiropoulos3636 4 роки тому

    Ωραίο βίντεο Δημήτρη. Να σε ρωτησω κάτι. Υπάρχει περίπτωση να κατεβείτε στο Καιάδα κάποια στιγμή?

    • @theodossopoulos
      @theodossopoulos 4 роки тому +1

      Ναι είναι στα πλάνα μας. Έχουμε ήδη πάει μια φορά και θα ξαναπάμε κάποια στιγμή.

    • @alexandrossidiropoulos3636
      @alexandrossidiropoulos3636 4 роки тому

      Ωραία!!!!Υπάρχει σχετικό βίντεο?

    • @theodossopoulos
      @theodossopoulos 3 роки тому

      @@alexandrossidiropoulos3636 όχι ακόμα

  • @kostaskolomitroushs2813
    @kostaskolomitroushs2813 3 роки тому +1

    Ρε παιδια τοσο δυσκολο ειναι να βρειτε εκει εναν/μια φιλολογο αγγλικης να υποτιτλιζει τα βιντεο σας στα αγγλικα;;;

    • @Fryktories-office
      @Fryktories-office 3 роки тому +3

      Καλησπέρα σας, κε Κολομητρούση. Θα σας ήμασταν ευγνώμονες αν μας προτείνατε εσείς κάποια ή κάποιον φιλόλογο που να γνωρίζει άπταιστα αγγλικά, να είναι κάτοχος της αντίστοιχης εξειδικευμένης ορολογίας που απαιτείται, και να θέλει να εργαστεί άπειρες ώρες αφιλοκερδώς (όπως εργάζονται όλοι στις Φρυκτωρίες) για να υποτιτλίσει τα βίντεό μας. Σε εμάς είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε έναν τέτοιον συνεργάτη. Κάθε πρόταση, που να πληροί αυτούς τους όρους, θα γίνει δεκτή ασμένως! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων. Να είστε καλά!

  • @xMeaNxOnEx
    @xMeaNxOnEx 3 роки тому +1

    Θα ήθελα να κάνω μια μια παρατήρηση- ερώτηση. Επειδή έχω επισκευτεί μερικές φορές το δρακόσπιτο , χωρίς να είμαι ειδικός, μου φαίνεται σαν η κανονική είσοδος να ήταν μία, η Νότια.
    Αυτό θα είχε νόημα και για τις καιρικές συνθήκες, να υπάρχει μόνο μια είσοδος με νότιο προσανατολισμό. Επίσης κατασκευαστικά φαίνεται σαν μια κανονική είσοδος για το χώρο ενώ η δυτική μου φαίνεται σαν απλά ένα άνοιγμα ανάμεσα στις πέτρες, σαν να έχουν αφαιρεθεί πέτρες. Το κτίσμα όντας τόσο παλιό μήπως υπάρχει η περίπτωση κάποτε η νότια είσοδος να είχε κλείσει περισσότερο απο πέτρες και φυτά και ίσως να ανοίχθηκε η δυτική "είσοδος" απο κάποιους που είδαν το δρακόσπιτο απο την εξωτερική μεριά αλλα δεν γνώριζαν για την νότια είσοδο; Ακόμα και τώρα η νότια είσοδος απο εξωτερικά δεν φαίνεται εύκολα ενώ η δυτική μεριά του ειναι η πιό έυκολα προσβάσιμη και δίπλα απο το μονοπάτι. Μήπως η δυτική αν δεν ήταν τελείως κλειστή ήταν απλά ένα μικρό άνοιγμα παράθυρο; Θα ήθελα να ακούσω την άποψή σας.

    • @theodossopoulos
      @theodossopoulos 3 роки тому +1

      Κάθε αρχιτεκτονική πρόθεση και χρήση για το Δρακοσπιτο είναι υποθετική. Η Νότια είσοδος ήταν σίγουρα πόρτα, όπως μου φαίνεται και η Δυτική. Θεωρώ δύσκολο να έχουν αφαιρεθεί πέτρες για ένα άνοιγμα στην Δυτική. Μιλάμε για μεγαλιθικές πέτρες. Δυστυχώς δεν έχουμε καμία άλλη πληροφορία για το κτίσμα εκτός από το ίδιο το κτίσμα. Όλα είναι πιθανά. Να είστε καλά για το ενδιαφέρον σας.

    • @xMeaNxOnEx
      @xMeaNxOnEx 3 роки тому +1

      @@theodossopoulos Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας!

  • @medikos
    @medikos 3 роки тому +1

    Πως γινεται να εχετε 42,500 εγγραφες και το βιντεο να εχει 6,500 προβολες μονο; Συγχαρητηρια για το καναλι.

    • @i.k.320
      @i.k.320 3 роки тому +1

      Πόσοι νομίζεις ενδιαφέρονται για την Αρχαία Ιστορία της Ελλάδος; Ελάχιστοι

    • @paulmayson3129
      @paulmayson3129 2 роки тому +1

      @@i.k.320
      Μέγα κρίμα, εξηγεί πολλά για την σημερινή μας κατάσταση...

  • @Κ.Ελευθεριάδης
    @Κ.Ελευθεριάδης 2 роки тому

    Ενδιαφέρον το αντικείμενο της έρευνας αλλά η πολυλογία και το κακό συντακτικό το κάνουν κουραστικό. Ορισμένα πλάνα παρά τον ερασιτεχνισμό του εικονολήπτη είναι πολύ όμορφα.

  • @dimitroulakelafi-kylafi9364
    @dimitroulakelafi-kylafi9364 2 роки тому

    Ίσως διανυκτερεύουν μέσα