Δεν είμαι ούτε ηλεκτρολόγος ούτε τίποτα, απλά μία έφεση στα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά από το γυμνάσιο όπου ξεκίνησα να επισκευάζω συσκευές και παιχνίδια και μετά να αλλάζω πρίζες, διακόπτες κλπ. και μετά να στήνω υπολογιστές κτλ, πάντα στο σπίτι μου και σε συγγενείς και φίλους... Αυτό το έγκλημα που έχει γίνει σπίτι μου,διαφορετική φάση για κάθε πρίζα και για τους διακόπτες σε κάθε δωμάτιο και ένα μόνο ουδέτερο για το κάθε δωμάτιο, με τρέλανε όταν το είδα που χρειάστηκε να περάσω καλώδια μέσα στον τοίχο γιατί προφανώς και είχε καεί το ουδέτερο... Ευχαριστούμε για το βίντεο!
Καλό μεσημέρι έχεις απόλυτο δίκιο αλλά έχω χάσει δουλειές με αυτό που αναφέρεις και δεν νοιάζονται για τον κανονισμό ευτυχώς στο δικό μου παρόλο που η γυναίκα φώναζε όλα τα ξήλωσα και πέρασα καινούργιες γραμμές. Στην 1 περίπτωση μέτρησα συνολικα 8 ουδέτερος. Μετά την δική μου παρέμβαση αναγκάστηκα να μεγαλώσω πίνακα κατάλαβες το γιατί συνολικά τώρα το σπίτι διατρέχουν πάνω από 22 ουδέτεροι και μάλιστα η γυναίκα αν και δεν έχει σχέση με την δουλειά μας κατάλαβε την διαφορά... Αυτά χαίρομαι που είδα αυτό το βίντεο μακάρι να το λάβουν όλοι πολύ σοβαρά.....
Αδερφέ καλησπέρα, σεβαστά αυτά που λες για το μονοφασικό (ειναι έγκλημα), η άποψη μου ομως για το τριφασικό ειναι οτι ενα 5Χ2,5 και ενα τριπολικό στοτς 16Α καλύπτεις ολες της μπρίζες στην κουζίνα με εναν σωλήνα και εισαι νόμιμος επειδή τα στοτς είναι ενσωματωμένα (τριπολικό άρα L1 L2 L3), επίσης αν πέσουν και οι 3 μπρίζες απο αστοχία της μίας ... μικρό το κακό
Μπραβο για το βιντεο πολυ ωραιο! Αυτο που προσπαθω να καταλαβω (δεν ειμαι ηλεκτρολογος) ειναι, σε εναν τριφασικο πινακα που ερχεται παροχη πχ 5*10 απο το ρολόι της δεη, εκει δεν υπαρχει θεμα που ειναι ενας ο ουδετερος ?
@@pbelogiannis οχι γιατι το ρευμα στον ουδετερο σε τριφασικο, δεν υπερβαινει ποτε το μεγιστο της μιας φασης. Αρα μπορει να εχουμε 3Χ40Α πχ δηλαδη 120Α συνολο, αλλα αυτό που επιστρεφει στον ουδετερο, θα ειναι απο 40Α εως 0!!!! (Μηδεν). Αν ειναι απολυτα ιδια αμπερ σε καθε φαση, τοτε ο ουδετερος εχει μηδεν!!! σε τριφασικά συστήματα τα ρεύματα αθροίζονται διανυσματικά, φι αυτό. Αν εχεις χρονο καποια στιγμή, ριξε μια ματια σε ενα αρθρο που ειχα γραψει πριν μερικα χρονια. Εξηγω καθε απορια για τον ουδετερο.... www.electricalnews.gr/ilektrologikes-egkatastaseis/oydeteros-agogos-oi-pio-dimofileis-apories/
Καλησπερα ! Σας ευχαριστουμε πολυ για τα βιντεακια . Ειναι πολυ συμαντικά για εμας !Θα ηθελα αν μπορουσατε να κανετε ενα βιντεακι πως βρήσκουμε μια απωλεια στον πινακα και πως την μετραμε . Λογικα θα πρεπει να βγαλω την γειωση απο τον πινακα και να την μετρησω με την αμπεροσμπιδα. Αν ειμαι σωστος σε αυτο !
Θα μπορούσαμε να τραβήξουμε 4αρι καλώδιο μέχρι το μπουάτ κι από εκεί να κατεβάσουμε τρεις παροχές 3x2,5 για δύο πρίζες κουζίνας και μια αναμονή για πλυντήριο πιάτων? Και να τα ασφαλισουμε με μία 20αρα ασφάλεια?
@@PoliCronis86 όχι κανένα. Απλά αν δουλεύει το πλυντήριο και καμιά τοστιέρα καλή και καφετιέρα μαζί, θα πέφτει η 16άρα. Αλλά αν δε γίνεται αλλιώς, είναι αναπόφευκτο.
Τριφασικό που παίρνει από μία φάση;;;; Προφανώς και εννοείς τρεις κλώνους,που παίρνουν από την ίδια φάση. Στο τριφασικό δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα,καθώς οι φάσεις είναι κατά 120 μοίρες μετατοπισμένες, οπότε και ο κοινός ουδέτερος δεν άγει ποτέ το άθροισμα των φορτίων.
Σωστά όσο ανισόρροπα και να ειναι τα τριφασικά φορτία ο ουδέτερος δεν ξεπερνά τα ονομαστικά του, το πρόβλημα είναι οτι ανακατεύονται και "ταλέντα" στους πίνακες και μπορεί να αλλάξουν κατανομή φορτίων... άντε να πετύχεις έναν και να σου βάλει της 3 φάσης σε 2 η και 1 φάση.
οταν ειναι φωτισμος 1,5 σουκο 2,5 θερμοσιφωνας 4 κουζινα 6 οπως ειναι κανονικα και η φαση/ουδετερος ειναι και η γειωση και το καλυτερο/σωστο ειναι π.χ. ενα δωματιο εχει φωτισμο, τν κεντρικη λαμπα, μια μπαλκονιου, ενα κρυφο, αυτος ειναι ο φωτισμος για ενα δωματιο, αυτο το δωματιο πρεπει ν παει ενα κυκλωμα απο τον πινακα π να αποτελειτε απο 3x1,5 ατοφια ... να μν πανε πουθενα αλλου περα απο τον πινακα και το δωματιο ... αυτο ειναι το σωστο και στο φωτισμο ΝΑΙ δινουμε γειωση (πολλα ατομα δινουν 2-3 δωματια με ενα κυκλωμα, αλλοι τρεχουν λιγα καλωδια παραπανω και κανουν πιο "καθαρη" δουλεια)
Ωραίο βίντεο μπράβο .θέλω να κάνω μια ερώτηση.οταν μετράμε βρόχο σφάλματος το ρεύμα βραχυκυκλωσης τι αντιπροσωπεύει ? Είναι το μέγιστο ρεύμα που μπορεί να αντέξει το καλώδιο σε περίπτωση βραχυκυκλώματος?και ο μικροαυτοματος πρέπει να έχει μικροτερη τιμή από το ρεύμα βραχυκυκλωσης του καλωδίου για να πέσει ώστε να μην αρπάξει φωτιά το καλοδιο ? Σωστά το λέω η κάνω λάθος?
το ρεύμα θεωρητικά, αν το καλώδιο ήταν τεράστιας διατομής και ασφάλεια δεν υπήρχε και ο μετασχηματιστής επίσης τεράστιος, δεν θα είχε κορυφή. Θα ήταν άπειρο. Οπότε, σίγουρα θα καταστρέφονταν όλα. Οπότε, επιλέγουμε ένα ασφαλιστικό μέσο, πχ την αυτόματη ασφάλεια, ώστε να του διακόψουμε την άνοδο. Διότι θα είχε κατακόρυφη άνοδο άπειρη. Επίσης, ανάλογα την ασφάλεια επιλέγουμε και καλώδιο ή ανάλογα το καλώδιο επιλέγουμε ασφάλεια και έτσι προστατευόμαστε απο κάθε τι. Τώρα, η ασφάλεια πρέπει να έχει και κάποια χαρακτηριστικά ανάλογα με το τι θέλουμε να κάνουμε. Το ρεύμα βραχυκυκλώματος πρέπει να είναι τουλάχιστον 5-10 φορές μεγαλύτερο από το ονομαστικό της ασφάλειας ώστε αυτή να πέσει στον προβλεπόμενο χρόνο και να μην έχουμε πυρκαγιά. Σε όλο αυτό βοηθά η γείωση ή ο ουδέτερος αγωγός. Ώστε το ρεύμα να κάνει τον κύκλο του όσο πιο γρήγορα γίνεται.... κάπως έτσι.... στα λεω πολύ απλά.
Ωραία και πολύ κατατοπιστικά τα βίντεο σας. Μια ερώτηση, σε ηλεκτρική κουζίνα όπου υπάρχει η δυνατότητα να συνδέσουμε τριφασική παροχή, η διατομή του ουδετέρου ο οποίος είναι κοινός και για της 3 καταναλώσεις της κουζίνας, πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την διατομή των φάσεων ώστε να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του ουδετέρου σε περίπτωση ταυτοχρονισμού των καταναλώσεων;
Ωραία ερώτηση!! Αν έχουμε τριφασική εγκατάσταση όχι, δεν τίθεται λόγος και εφόσον βέβαια είναι συνδεμένα σωστά (RST) στον πίνακα. Αν έχουμε μονοφασική, θα πρέπει να κάνουμε αμπερομέτρσηση, να δούμε τι τραβά στο φουλ η κάθε φάση και βλέποντας και κάνοντας έτσι. Δηλαδή, αν τραβά φουλ έως 16Α η κάθε φάση, τότε μπορεί να έχουμε 54Α στον ουδέτερο. Αν η παροχή μας είναι 35Α τότε θα πέσει η ασφάλεια η γενική του πίνακα ή του μετρητή της ΔΕΗ. Αν όμως είναι 63Α η παροχή, τότε θέλει προσοχή και επιλογή κατάλληλης διατομής. Είναι λιγάκι μπέρδεμα τα πράγματα γενικά. Θέλουν προσοχή και διάβασμα συνέχεια, ότι κάνουμε. Μην τα α΄φηνουμε στην τύχη και λέμε, α ωραία δουλεύει..... Σε κάθε περίπτωση τριφασικής σύνδεσης κουζίνας, πάνω από 16Α ασφάλειες δεν νομίζω να χρειάζεται.
@@electricalnews9806 ειχε ερθει ενας service της Miele όπου είχα συνδέσει μόνος μου τις εστίες σε τριφασική σύνδεση με 4αρι καλώδιο, και μου πούλησε λέει ότι στον ουδέτερο έπρεπε να είχα βάλει 3 4αρια καλώδια παράλληλα γιατί θα επαιρνε φωτιά λέει. Δεν είμαι επαγγελματίας αλλά είχα την υποψία ότι με δουλευε και δεν είπα τίποτα...
@@gplusgplus2286 με τριφασική σύνδεση και τριπολική τριφασική ασφάλεια στον πίνακα, όχι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αυτό ισχύει αν το σπίτι δουλέψει με μονοφασικό ρεύμα. Τότε, θα πρέπει να αλλάξεις την σύνδεση. Θα κάνεις το 5Χ4 δύο γραμμές. Άρα θα μοιράσεις 2 κυκλώματα με δικούς τους ουδέτερους και θα είσαι μιά χαρά
Σωστος ο μαστορας, εγω εκανα παρατυπια μονο στα υπνοδωματια οπου τραβηξα ουδετερο απο την 16αρα για τον φωτισμο, 3*7watt συνολο το φωτιστικο, βεβαια τραβηξα απο τις γραμμες που ειναι οι τηλεοράσεις και με το ζορι πιανει τα 100w (tv-android box, access point).
Καλημέρα φίλε μου. Μιλάω για όλα τα 5Χ στα οποία γενικότερα απαγορεύεται να υπάρχει περισσότερο από ένα κύκλωμα στο 5Χ . Άρα ότι και να λέμε περί διατομών δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι. Ακόμη και το πιο ''σωστό'' που είναι να κάνουμε 2 κυκλώματα με κοινή γείωση, πάλι δεν στέκει βάση κανόνων, διότι είναι τα χρώματα που σε φρενάρουν. Καφέ, Μαύρο, Γακρί, χρήση μόνο για φάσεις. Άσχετα που πολλοί (ακόμη και γω μερικές φορές) το κάνουμε.
Το εξηγώ στο βίντεο και αυτό. Φυσικά σ αυτή την περίπτωση τα ρεύματα αν είναι απολύτως ίσα στις φάσεις, τότε στον ουδέτερο θα έχουμε μηδέν!! Ή αν υπάρχουν αρμονικές στο δίκτυο μπορεί να είναι πάνω από το μηδέν.
Καλησπέρα, να είστε καλά για της Πληροφορίες, τωρα που είδα το βίντεο, άνοιξα τον πίνακα του σπιτιού, για να το ελέγχω απο περίεργα ( ειναι μονοφασικο ), και είδα οτι έρχονται τρια καλώδια απ έξω, δύο μπλε και ενα κόκκινο, δεν είδα κίτρινο πουθενά στον πίνακα, λοιπόν θα προσπαθήσω να σάς περιγράφω περίπου τον πίνακα, το κόκκινο καλώδιο Οπός έρχεται περνάει απ το διακόπτη και πηγαίνει ρελε, απο εκεί βγαίνει και πάί στους διακόπτες , ( Στους διακόπτες παι μονο το κόκκινο, κανένα άλλο καλώδιο) το ενα μπλε καλώδιο περνάει το ίδιο απ'το διακόπτη και πηγαίνει στο ρελε , ενω το δεύτερο μπλε συνδέεται κατευθείαν στο ρελε στο κατο μέρος, ενω στο πάνω μέρος του ρελε είναι συνδεδεμένο το άλλο μπλε, σαν να το παι πίσω, υπάρχει κάτι λάθος σε αυτό το πίνακα?
Καλημερα. Στειλτε μας μια καθαρη φωτογραφια του εσωτερικου του πινακα και θα σας πω τι και πως... ή στο μεσεντζερ της σελιδας μας του FB ή στο μειλ της ιστοσελιδας μας.
Οπως ακριβώς το περιγράφεις...λίγο ο φούρνος μικροκυμάτων,κάτι το πλυντήριο πιάτων...ΝΑ, οι καπνοί!Ημασταν τυχεροί με τον ηλεκτρολόγο μου, γιατί ο αρχικός είχε βάλει αρκετής διατομής σωλήνα,σπάσαμε,περάσαμε,τραβήξαμε κι όλα οκ.Επιχειρήμτα στυλ "έλα μωρέ,θα τα βάλει όλα μαζί?" ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ.
Όχι. Γιατί άμα βάλει ο άλλος σε κάθε πρίζα 3,6kW από τον ουδέτερο θα γυρίσουν 48 αμπέρ. Άρα το 2,5άρι θα πάρει φωτιά ή θα λιώσει. Πολλοί οι παράγοντες που απαγορεύεται αυτή η τακτική. Σε τριφασικό ρεύμα και αν είναι τριφασικά συνδεμένες δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά επειδή ποτέ κανείς δεν είναι σίγουρος ποια θα είναι τελικά η χρήση της εγκατάστασης, απαγορεύεται αυστηρά.
Κι εμένα σε τρεις ασφάλειες με 3-4 πρίζες είχε 10 αμπερ ασφάλειες, δεν πεφτανε μεν ακουγόταν ομως η μια, έβαλα 16 αρα και σταμάτησε να ακούγεται, θα δω να μοιρασω τις πρίζες, να σπάσω κυτία για να περάσω γραμμές; Σε καινούργιο σπίτι;
Καλά τα λες αν όλοι οι ηλεκτρολόγοι τραβούσαν εξετάσεις του δεύτερους τότε η ΔΕΔΔΗΕ πόσους ουδέτερους τα τραβούσαν προς της κατανάλωσης των μετρητών θα μου λύσεις αυτή την απορία
Καλησπέρα Κώστα. Αυτό ξεκινάει από μηδέν ampere, όταν τα φορτία σε κάθε φάση είναι πανομοιότυπα και μπορεί να φτάσει έως το μέγιστο ονομαστικό της μίας από τις 3 αυτόματες που έχουμε στα 3 αυτά κυκλώματα. Δηλαδή, αν έχουμε πχ 3 κυκλώματα με 16Α ασφάλεια στο κάθε κύκλωμα και τραβάμε 16Α από κάθε φάση, ο ουδέτερος μπορεί να έχει και μηδέν! Ενώ αν τραβήξουμε από την μία πχ 16Α και από τις άλλες τίποτα, τότε ο ουδέτερος θα έχει 16Α!. Όλα αυτά βέβαια, μη λαμβάνοντας υπ όψιν αρμονικές κλπ. Εκεί μπορεί να έχουμε μικρές υπερβάσεις των ορίων... δηλαδή μπορεί ενώ οι φάσεις να είναι 5Α ..... 8Α..... και 16Α και έχουμε αρμονικές στα κυκλώματα, τότε ο ουδέτερος δεν θα έχει το ρεύμα που θα έπρεπε, αλλά θα το ξεπερνά πάντα προς τα επάνω... μικρή όμως η διαφορά. Στα εξήγησα πολύ απλά. Υπάρχει και τύπος που βγαίνει το ρεύμα στον ουδέτερο. Τον ψάχνω για΄τι δεν τον θυμάμαι και στον επισυνάπτω
Καλησπέρα και πάλι. Ρίξε μία ματιά στο παρακάτω άρθρο του Τάσου Αντωνάκη, εξηγεί πως θα μετρήσουμε το ρεύμα στον ουδέτερο, υπό συνθήκες oaedhlectrologoi.blogspot.com/2015/12/blog-post_82.html?fbclid=IwAR1mwo6yW0ERSwwfnRfhV4-gxLge3TZlRp6pYvLHwxsLuVrOY32qJKUeals
Δηλαδή ρε φίλε για να καταλάβω, πρέπει από κάθε πρίζα -διακόπτη- κλπ να βγαίνει και ένας ουδέτερος; Δεν είμαι ηλεκτρολόγος και γι΄αυτό ρωτάω. Στο σπίτι μου από ότι έχω καταλάβει γίνεται αυτό που περιγράφεις. Tι πρέπει να κάνω:
Όχι από κάθε πριζοδιακόπτη, αλλά από κάθε κύκλωμα. Πχ, αν έχεις 5 ασφάλειες στον πίνακα θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον 5 ουδέτερους. ΠΧ, Ένα κύκλωμα, μία γραμμή, μπορεί να έχει είτε μία πρίζα επάνω (πχ το πλυντήριο) είτα 10 πρίζες (πχ ένα δωμάτιο) ε θα πρέπει ο ουδέτερος αυτής της γραμμής να μην μπλέκεται (διακλαδώνεται) με τον ουδέτερο άλλου δωματίου, ενώ οι φάσεις είναι ξεχωριστές. Αν είναι κατασκευασμένο έτσι ένα σπίτι, με την πρώτη ευκαιρία, καλείς ένα σοβαρό τεχνικό, ανοίγει καπάκια και περνά αν είναι εφικτό και δεν στα έχουν κάνει και με πλακέ καλώδιο, συμπληρωματικά καλώδια ουδέτερων. Κάπως έτσι, προσπαθώ να στα πω απλά
@Giwrgos Epirwtis αν παρακολούθησες το βίντεο διάβασες τα σχόλια και απλά μόνο και μόνο για να γράψεις μια εξυπνάδα σχολιάζεις το ορθογραφικό λάθος μου είμαι σε καλό δρόμο
Φιλε βλέπω κόπηκαν τα χαμογελακια και οι αγωνίες για να σου υποδείξω τις υπερβολές και τα λαθη του βίντεο και μαζι με αυτα διεγραψες και τις δικές σου απαντησεις (αυτες καλα τις εκανες για μην φαίνονται οι μπουρδες που ελεγες και αναιρουσες και τον ίδιο σου τον εαυτό και φυσικά σαν παλιός μαστορας χωρις εμμονές δεν εισαι και διατεθειμένος να ζητησεις συγγνώμη) Φιλε το σωστο θα ηταν να σβήσεις το βίντεο σου
@@CUPRAKATOS το ποιος ειναι άθλιος φαίνεται απο τα λεγόμενά του χρησιμοποιείς χαρακτηρισμούς χωρις να ξερεις τι εγινε αν κανω λαθος και ξερεις τι έγινε πες το αλλιώς τα λεγόμενά σου χαρακτηρίζουν μόνο εσένα
@@antonis221221 Μια χαρά γνωρίζω τι έγινε. Παρακολουθώ το κανάλι, όπως επίσης και τις απαντήσεις. Αν παρατηρήσεις, σπάνια σχολιάζω, αλλά εσύ παρα είσαι βλάξ. Μάλλον κανένας αποτυχημένος συνδικαλιστής μου μοιάζεις.... ευτυχώς που είσαι στο περιθώριο....
Ευχαριστούμε για την προσπάθεια και τον κόπο που κατεβαλες για να εξηγήσεις το θεμα με τόση λεπτομέρεια
Ωραία παρουσίαση , έφαγες πολλές ώρες για να μας δείξεις , ένα πολύ καυστικό θέμα. Ευγε!
Δεν είμαι ούτε ηλεκτρολόγος ούτε τίποτα, απλά μία έφεση στα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά από το γυμνάσιο όπου ξεκίνησα να επισκευάζω συσκευές και παιχνίδια και μετά να αλλάζω πρίζες, διακόπτες κλπ. και μετά να στήνω υπολογιστές κτλ, πάντα στο σπίτι μου και σε συγγενείς και φίλους...
Αυτό το έγκλημα που έχει γίνει σπίτι μου,διαφορετική φάση για κάθε πρίζα και για τους διακόπτες σε κάθε δωμάτιο και ένα μόνο ουδέτερο για το κάθε δωμάτιο, με τρέλανε όταν το είδα που χρειάστηκε να περάσω καλώδια μέσα στον τοίχο γιατί προφανώς και είχε καεί το ουδέτερο...
Ευχαριστούμε για το βίντεο!
Οι ηλεκτρολόγοι θα σε πουν ξερόλα και επικίνδυνο.
Καλό μεσημέρι έχεις απόλυτο δίκιο αλλά έχω χάσει δουλειές με αυτό που αναφέρεις και δεν νοιάζονται για τον κανονισμό ευτυχώς στο δικό μου παρόλο που η γυναίκα φώναζε όλα τα ξήλωσα και πέρασα καινούργιες γραμμές. Στην 1 περίπτωση μέτρησα συνολικα 8 ουδέτερος. Μετά την δική μου παρέμβαση αναγκάστηκα να μεγαλώσω πίνακα κατάλαβες το γιατί συνολικά τώρα το σπίτι διατρέχουν πάνω από 22 ουδέτεροι και μάλιστα η γυναίκα αν και δεν έχει σχέση με την δουλειά μας κατάλαβε την διαφορά... Αυτά χαίρομαι που είδα αυτό το βίντεο μακάρι να το λάβουν όλοι πολύ σοβαρά.....
Πολύ καλό και ενημερωτικό βίντεο!!!!Που να γνωρίζουμε τα τόσα σημαντικά τεχνικά θέματα!
Αδερφέ καλησπέρα, σεβαστά αυτά που λες για το μονοφασικό (ειναι έγκλημα), η άποψη μου ομως για το τριφασικό ειναι οτι ενα 5Χ2,5 και ενα τριπολικό στοτς 16Α καλύπτεις ολες της μπρίζες στην κουζίνα με εναν σωλήνα και εισαι νόμιμος επειδή τα στοτς είναι ενσωματωμένα (τριπολικό άρα L1 L2 L3), επίσης αν πέσουν και οι 3 μπρίζες απο αστοχία της μίας ... μικρό το κακό
Χίλια μπράβο ρε παιδιά!!!
Μπραβο για το βιντεο πολυ ωραιο! Αυτο που προσπαθω να καταλαβω (δεν ειμαι ηλεκτρολογος) ειναι, σε εναν τριφασικο πινακα που ερχεται παροχη πχ 5*10 απο το ρολόι της δεη, εκει δεν υπαρχει θεμα που ειναι ενας ο ουδετερος ?
@@pbelogiannis οχι γιατι το ρευμα στον ουδετερο σε τριφασικο, δεν υπερβαινει ποτε το μεγιστο της μιας φασης. Αρα μπορει να εχουμε 3Χ40Α πχ δηλαδη 120Α συνολο, αλλα αυτό που επιστρεφει στον ουδετερο, θα ειναι απο 40Α εως 0!!!! (Μηδεν). Αν ειναι απολυτα ιδια αμπερ σε καθε φαση, τοτε ο ουδετερος εχει μηδεν!!! σε τριφασικά συστήματα τα ρεύματα αθροίζονται διανυσματικά, φι αυτό.
Αν εχεις χρονο καποια στιγμή, ριξε μια ματια σε ενα αρθρο που ειχα γραψει πριν μερικα χρονια. Εξηγω καθε απορια για τον ουδετερο.... www.electricalnews.gr/ilektrologikes-egkatastaseis/oydeteros-agogos-oi-pio-dimofileis-apories/
@@electricalnews9806 Ευχαριστω πολυ για την αναλυτικη απαντηση!!
Πολύ καλό βίντεο. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για το αγωγό γείωσης της γραμμής PE
Καλησπερα ! Σας ευχαριστουμε πολυ για τα βιντεακια . Ειναι πολυ συμαντικά για εμας !Θα ηθελα αν μπορουσατε να κανετε ενα βιντεακι πως βρήσκουμε μια απωλεια στον πινακα και πως την μετραμε . Λογικα θα πρεπει να βγαλω την γειωση απο τον πινακα και να την μετρησω με την αμπεροσμπιδα. Αν ειμαι σωστος σε αυτο !
Μπράβο παλικάρια.
Θα μπορούσαμε να τραβήξουμε 4αρι καλώδιο μέχρι το μπουάτ κι από εκεί να κατεβάσουμε τρεις παροχές 3x2,5 για δύο πρίζες κουζίνας και μια αναμονή για πλυντήριο πιάτων? Και να τα ασφαλισουμε με μία 20αρα ασφάλεια?
Οχι. Θα βαλεις αναγκαστικα 16Α. Οσο πρεπει για την ελαχιστη διατομη που εχεις σε ενα κυκλωμα.
@@electricalnews9806 σαν εφαρμογή έχει κάποιο πρόβλημα?
@@PoliCronis86 όχι κανένα. Απλά αν δουλεύει το πλυντήριο και καμιά τοστιέρα καλή και καφετιέρα μαζί, θα πέφτει η 16άρα. Αλλά αν δε γίνεται αλλιώς, είναι αναπόφευκτο.
Τριφασικό που παίρνει από μία φάση;;;; Προφανώς και εννοείς τρεις κλώνους,που παίρνουν από την ίδια φάση. Στο τριφασικό δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα,καθώς οι φάσεις είναι κατά 120 μοίρες μετατοπισμένες, οπότε και ο κοινός ουδέτερος δεν άγει ποτέ το άθροισμα των φορτίων.
Σωστά όσο ανισόρροπα και να ειναι τα τριφασικά φορτία ο ουδέτερος δεν ξεπερνά τα ονομαστικά του, το πρόβλημα είναι οτι ανακατεύονται και "ταλέντα" στους πίνακες και μπορεί να αλλάξουν κατανομή φορτίων... άντε να πετύχεις έναν και να σου βάλει της 3 φάσης σε 2 η και 1 φάση.
Τι αμπεροτσιμπιδα χρησιμοποιεις
Για κάνε το παρόν πείραμα , με 1,5 εύκαμτο , και βάλε θερμική κάμερα αντί για αμπερόμετρο , να δούμε τις θερμοκρασίες .. ή θερμόμετρο λέιζερ .
Πολύ ωραίο 😍
Ψάχνεις βοηθούς ?
Η πλειοψηφια των πελατων που εμπιστευεται τον τεχνιτη ηλεκτρολογο, ειναι 100% σιγουρο οτι δεν γνωριζει τι συμβαινει πισω απο τους τοιχους.
Με το θέμα της γείωσης τι διατομες βάζουμε?
οταν ειναι φωτισμος 1,5
σουκο 2,5
θερμοσιφωνας 4
κουζινα 6
οπως ειναι κανονικα και η φαση/ουδετερος ειναι και η γειωση
και το καλυτερο/σωστο ειναι π.χ. ενα δωματιο εχει φωτισμο, τν κεντρικη λαμπα, μια μπαλκονιου, ενα κρυφο, αυτος ειναι ο φωτισμος για ενα δωματιο, αυτο το δωματιο πρεπει ν παει ενα κυκλωμα απο τον πινακα π να αποτελειτε απο 3x1,5 ατοφια ... να μν πανε πουθενα αλλου περα απο τον πινακα και το δωματιο ... αυτο ειναι το σωστο και στο φωτισμο ΝΑΙ δινουμε γειωση (πολλα ατομα δινουν 2-3 δωματια με ενα κυκλωμα, αλλοι τρεχουν λιγα καλωδια παραπανω και κανουν πιο "καθαρη" δουλεια)
Ωραίο βίντεο μπράβο .θέλω να κάνω μια ερώτηση.οταν μετράμε βρόχο σφάλματος το ρεύμα βραχυκυκλωσης τι αντιπροσωπεύει ? Είναι το μέγιστο ρεύμα που μπορεί να αντέξει το καλώδιο σε περίπτωση βραχυκυκλώματος?και ο μικροαυτοματος πρέπει να έχει μικροτερη τιμή από το ρεύμα βραχυκυκλωσης του καλωδίου για να πέσει ώστε να μην αρπάξει φωτιά το καλοδιο ? Σωστά το λέω η κάνω λάθος?
το ρεύμα θεωρητικά, αν το καλώδιο ήταν τεράστιας διατομής και ασφάλεια δεν υπήρχε και ο μετασχηματιστής επίσης τεράστιος, δεν θα είχε κορυφή. Θα ήταν άπειρο. Οπότε, σίγουρα θα καταστρέφονταν όλα. Οπότε, επιλέγουμε ένα ασφαλιστικό μέσο, πχ την αυτόματη ασφάλεια, ώστε να του διακόψουμε την άνοδο. Διότι θα είχε κατακόρυφη άνοδο άπειρη. Επίσης, ανάλογα την ασφάλεια επιλέγουμε και καλώδιο ή ανάλογα το καλώδιο επιλέγουμε ασφάλεια και έτσι προστατευόμαστε απο κάθε τι. Τώρα, η ασφάλεια πρέπει να έχει και κάποια χαρακτηριστικά ανάλογα με το τι θέλουμε να κάνουμε. Το ρεύμα βραχυκυκλώματος πρέπει να είναι τουλάχιστον 5-10 φορές μεγαλύτερο από το ονομαστικό της ασφάλειας ώστε αυτή να πέσει στον προβλεπόμενο χρόνο και να μην έχουμε πυρκαγιά. Σε όλο αυτό βοηθά η γείωση ή ο ουδέτερος αγωγός. Ώστε το ρεύμα να κάνει τον κύκλο του όσο πιο γρήγορα γίνεται.... κάπως έτσι.... στα λεω πολύ απλά.
vagelis vag. Τι ρωτας ρε φιλε ο άνθρωπος δεν ξερει τα βασικά ρωτας βρόγχο σφάλματος και ρευμα βραχυκυκλώματος;
Ωραία και πολύ κατατοπιστικά τα βίντεο σας. Μια ερώτηση, σε ηλεκτρική κουζίνα όπου υπάρχει η δυνατότητα να συνδέσουμε τριφασική παροχή, η διατομή του ουδετέρου ο οποίος είναι κοινός και για της 3 καταναλώσεις της κουζίνας, πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την διατομή των φάσεων ώστε να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του ουδετέρου σε περίπτωση ταυτοχρονισμού των καταναλώσεων;
Ωραία ερώτηση!! Αν έχουμε τριφασική εγκατάσταση όχι, δεν τίθεται λόγος και εφόσον βέβαια είναι συνδεμένα σωστά (RST) στον πίνακα. Αν έχουμε μονοφασική, θα πρέπει να κάνουμε αμπερομέτρσηση, να δούμε τι τραβά στο φουλ η κάθε φάση και βλέποντας και κάνοντας έτσι. Δηλαδή, αν τραβά φουλ έως 16Α η κάθε φάση, τότε μπορεί να έχουμε 54Α στον ουδέτερο. Αν η παροχή μας είναι 35Α τότε θα πέσει η ασφάλεια η γενική του πίνακα ή του μετρητή της ΔΕΗ. Αν όμως είναι 63Α η παροχή, τότε θέλει προσοχή και επιλογή κατάλληλης διατομής. Είναι λιγάκι μπέρδεμα τα πράγματα γενικά. Θέλουν προσοχή και διάβασμα συνέχεια, ότι κάνουμε. Μην τα α΄φηνουμε στην τύχη και λέμε, α ωραία δουλεύει..... Σε κάθε περίπτωση τριφασικής σύνδεσης κουζίνας, πάνω από 16Α ασφάλειες δεν νομίζω να χρειάζεται.
@@electricalnews9806 Ευχαριστώ για την απάντηση, συνέχισε έτσι δυναμικά να μας ξεστραβώνεις.
@@electricalnews9806 ειχε ερθει ενας service της Miele όπου είχα συνδέσει μόνος μου τις εστίες σε τριφασική σύνδεση με 4αρι καλώδιο, και μου πούλησε λέει ότι στον ουδέτερο έπρεπε να είχα βάλει 3 4αρια καλώδια παράλληλα γιατί θα επαιρνε φωτιά λέει. Δεν είμαι επαγγελματίας αλλά είχα την υποψία ότι με δουλευε και δεν είπα τίποτα...
@@gplusgplus2286 με τριφασική σύνδεση και τριπολική τριφασική ασφάλεια στον πίνακα, όχι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αυτό ισχύει αν το σπίτι δουλέψει με μονοφασικό ρεύμα. Τότε, θα πρέπει να αλλάξεις την σύνδεση. Θα κάνεις το 5Χ4 δύο γραμμές. Άρα θα μοιράσεις 2 κυκλώματα με δικούς τους ουδέτερους και θα είσαι μιά χαρά
@@electricalnews9806 ευχαριστω πολυ!
Σωστος ο μαστορας, εγω εκανα παρατυπια μονο στα υπνοδωματια οπου τραβηξα ουδετερο απο την 16αρα για τον φωτισμο, 3*7watt συνολο το φωτιστικο, βεβαια τραβηξα απο τις γραμμες που ειναι οι τηλεοράσεις και με το ζορι πιανει τα 100w (tv-android box, access point).
κατσε λιγο αν ο κοινος ουδετερος ειναι μεγαλυτερης διατομης ? το προφανες. αυτο επιτρεπεται? (καταλαβαινω οτι μιλας για τα 5χ2,5mm)
Καλημέρα φίλε μου. Μιλάω για όλα τα 5Χ στα οποία γενικότερα απαγορεύεται να υπάρχει περισσότερο από ένα κύκλωμα στο 5Χ . Άρα ότι και να λέμε περί διατομών δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι. Ακόμη και το πιο ''σωστό'' που είναι να κάνουμε 2 κυκλώματα με κοινή γείωση, πάλι δεν στέκει βάση κανόνων, διότι είναι τα χρώματα που σε φρενάρουν. Καφέ, Μαύρο, Γακρί, χρήση μόνο για φάσεις. Άσχετα που πολλοί (ακόμη και γω μερικές φορές) το κάνουμε.
εαν ομως τα εχει μοιρασει σε R S T ?
Το εξηγώ στο βίντεο και αυτό. Φυσικά σ αυτή την περίπτωση τα ρεύματα αν είναι απολύτως ίσα στις φάσεις, τότε στον ουδέτερο θα έχουμε μηδέν!! Ή αν υπάρχουν αρμονικές στο δίκτυο μπορεί να είναι πάνω από το μηδέν.
Καλησπέρα, να είστε καλά για της Πληροφορίες, τωρα που είδα το βίντεο, άνοιξα τον πίνακα του σπιτιού, για να το ελέγχω απο περίεργα
( ειναι μονοφασικο ), και είδα οτι έρχονται τρια καλώδια απ έξω, δύο μπλε και ενα κόκκινο, δεν είδα κίτρινο πουθενά στον πίνακα, λοιπόν θα προσπαθήσω να σάς περιγράφω περίπου τον πίνακα, το κόκκινο καλώδιο Οπός έρχεται περνάει απ το διακόπτη και πηγαίνει ρελε, απο εκεί βγαίνει και πάί στους διακόπτες , ( Στους διακόπτες παι μονο το κόκκινο, κανένα άλλο καλώδιο) το ενα μπλε καλώδιο περνάει το ίδιο απ'το διακόπτη και πηγαίνει στο ρελε , ενω το δεύτερο μπλε συνδέεται κατευθείαν στο ρελε στο κατο μέρος, ενω στο πάνω μέρος του ρελε είναι συνδεδεμένο το άλλο μπλε, σαν να το παι πίσω, υπάρχει κάτι λάθος σε αυτό το πίνακα?
Καλημερα. Στειλτε μας μια καθαρη φωτογραφια του εσωτερικου του πινακα και θα σας πω τι και πως... ή στο μεσεντζερ της σελιδας μας του FB ή στο μειλ της ιστοσελιδας μας.
@@electricalnews9806 Σας ευχαριστώ!
Οπως ακριβώς το περιγράφεις...λίγο ο φούρνος μικροκυμάτων,κάτι το πλυντήριο πιάτων...ΝΑ, οι καπνοί!Ημασταν τυχεροί με τον ηλεκτρολόγο μου, γιατί ο αρχικός είχε βάλει αρκετής διατομής σωλήνα,σπάσαμε,περάσαμε,τραβήξαμε κι όλα οκ.Επιχειρήμτα στυλ "έλα μωρέ,θα τα βάλει όλα μαζί?" ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ.
Εξαιρετικος σε οτι λες αλλα πεθανα στα γελια οπως τα λες ρε φιλε!!! :D
Κρατιέμαι μ αυτά που βλέπω, σ αυτό το σημείο... τα λέω όσο... πατάει η γάτα χαχαχαχ Να σαι καλά φίλε μου Παναγιώτη
@@electricalnews9806 χαχα Θεος!! Συνεχισε λοιπον να μας ανοιγεις τα ματια..αναμενουμε βιντεακια!
δωσε πονο!!!Να εισαστε καλα!!
Καλισπερα σας σιμφονο με αφτα που που λέτε .. μια εροτις εικα εγο τότε αν ινε εχι δεν μπορούμε να εκουμε 3 πρίζες σε μια ασφαλή με κινο ουδέτερο
Όχι. Γιατί άμα βάλει ο άλλος σε κάθε πρίζα 3,6kW από τον ουδέτερο θα γυρίσουν 48 αμπέρ. Άρα το 2,5άρι θα πάρει φωτιά ή θα λιώσει. Πολλοί οι παράγοντες που απαγορεύεται αυτή η τακτική. Σε τριφασικό ρεύμα και αν είναι τριφασικά συνδεμένες δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά επειδή ποτέ κανείς δεν είναι σίγουρος ποια θα είναι τελικά η χρήση της εγκατάστασης, απαγορεύεται αυστηρά.
ωραιος εισαι φιλε δεν ξερω απο ηλεκτρολογικα αλλα πες τα οπως πρειπει να γινονται φιλε μου και οχι να κανουν μαγκες και οικονομια
Και μετά ρωτάνε "γιατί βγαίνει καπνός μέσα από τα μπουάτ?" !!
Έχεις να μου προτείνεις μερικά συγγράμματα?
Κι εμένα σε τρεις ασφάλειες με 3-4 πρίζες είχε 10 αμπερ ασφάλειες, δεν πεφτανε μεν ακουγόταν ομως η μια, έβαλα 16 αρα και σταμάτησε να ακούγεται, θα δω να μοιρασω τις πρίζες, να σπάσω κυτία για να περάσω γραμμές; Σε καινούργιο σπίτι;
Θέλω να γίνω ηλεκτρολόγος οταν μεγαλώσω..
Καλά τα λες αν όλοι οι ηλεκτρολόγοι τραβούσαν εξετάσεις του δεύτερους τότε η ΔΕΔΔΗΕ πόσους ουδέτερους τα τραβούσαν προς της κατανάλωσης των μετρητών θα μου λύσεις αυτή την απορία
Άμα δεν ξέρετε παιδια να μην γραφετε ανοησιες σας παρακαλω
Δεν αναφερθήκατε πόσο θα είναι ο συνολικός ουδέτερος όταν οι 3 ασφάλειες είναι από διαφορετική φάση R S T
Καλησπέρα Κώστα. Αυτό ξεκινάει από μηδέν ampere, όταν τα φορτία σε κάθε φάση είναι πανομοιότυπα και μπορεί να φτάσει έως το μέγιστο ονομαστικό της μίας από τις 3 αυτόματες που έχουμε στα 3 αυτά κυκλώματα. Δηλαδή, αν έχουμε πχ 3 κυκλώματα με 16Α ασφάλεια στο κάθε κύκλωμα και τραβάμε 16Α από κάθε φάση, ο ουδέτερος μπορεί να έχει και μηδέν! Ενώ αν τραβήξουμε από την μία πχ 16Α και από τις άλλες τίποτα, τότε ο ουδέτερος θα έχει 16Α!. Όλα αυτά βέβαια, μη λαμβάνοντας υπ όψιν αρμονικές κλπ. Εκεί μπορεί να έχουμε μικρές υπερβάσεις των ορίων... δηλαδή μπορεί ενώ οι φάσεις να είναι 5Α ..... 8Α..... και 16Α και έχουμε αρμονικές στα κυκλώματα, τότε ο ουδέτερος δεν θα έχει το ρεύμα που θα έπρεπε, αλλά θα το ξεπερνά πάντα προς τα επάνω... μικρή όμως η διαφορά. Στα εξήγησα πολύ απλά. Υπάρχει και τύπος που βγαίνει το ρεύμα στον ουδέτερο. Τον ψάχνω για΄τι δεν τον θυμάμαι και στον επισυνάπτω
Καλησπέρα και πάλι. Ρίξε μία ματιά στο παρακάτω άρθρο του Τάσου Αντωνάκη, εξηγεί πως θα μετρήσουμε το ρεύμα στον ουδέτερο, υπό συνθήκες oaedhlectrologoi.blogspot.com/2015/12/blog-post_82.html?fbclid=IwAR1mwo6yW0ERSwwfnRfhV4-gxLge3TZlRp6pYvLHwxsLuVrOY32qJKUeals
Στις μπριζες πάγκου βάζουν συνήθως κοινή γείωση όχι ουδέτερο
Η κοινή γείωση δεν μας πολυπειράζει. Ο ουδέτερος όμως, επειδή είναι ενεργός αγωγός, έχει κάποια θέματα που αναλύω στο βίντεο...
Τo 70 % ετσι δουλευουν εκει εξω διστυχως...
Δυστυχώς Σταμάτη.
Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα φίλε μου.
RCBO 30 mA σε ολα τα κυκλωματα και καθαρισατε παιδια!!!!....εδω και 2 χρονια ετσι δουλευουμε ολοι στην κυπρο!!!!
Ωραία τα κρεμμυδάκια έ....καλά τα λές....απαξ και κλεισει η συμφωνία και κλείσουν τα κουτιά!!!...αστα βράστα...
Αυτής την άποψη έχω και εγώ
Δηλαδή ρε φίλε για να καταλάβω, πρέπει από κάθε πρίζα -διακόπτη- κλπ να βγαίνει και ένας ουδέτερος; Δεν είμαι ηλεκτρολόγος και γι΄αυτό ρωτάω. Στο σπίτι μου από ότι έχω καταλάβει γίνεται αυτό που περιγράφεις. Tι πρέπει να κάνω:
Όχι από κάθε πριζοδιακόπτη, αλλά από κάθε κύκλωμα. Πχ, αν έχεις 5 ασφάλειες στον πίνακα θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον 5 ουδέτερους. ΠΧ, Ένα κύκλωμα, μία γραμμή, μπορεί να έχει είτε μία πρίζα επάνω (πχ το πλυντήριο) είτα 10 πρίζες (πχ ένα δωμάτιο) ε θα πρέπει ο ουδέτερος αυτής της γραμμής να μην μπλέκεται (διακλαδώνεται) με τον ουδέτερο άλλου δωματίου, ενώ οι φάσεις είναι ξεχωριστές. Αν είναι κατασκευασμένο έτσι ένα σπίτι, με την πρώτη ευκαιρία, καλείς ένα σοβαρό τεχνικό, ανοίγει καπάκια και περνά αν είναι εφικτό και δεν στα έχουν κάνει και με πλακέ καλώδιο, συμπληρωματικά καλώδια ουδέτερων. Κάπως έτσι, προσπαθώ να στα πω απλά
Δεν ισχύει αυτό που λέτε γιατί πολύ σπάνια η καθόλου δεν συνδέεται όλες οι συσκευές....
ελα στο σπιτι ενος φιλου μ και πες το αυτο ... χαχαχαχαχα
Βίντεο ελλιπές τεχνικών και ηλεκτρολογικων γνωσεων και πολλών υπερβολών για εντυπωσιασμό
Γιατί βρε φιλαράκι ;αιτιολόγησε...
@@ΠΑΝΟΣΣκλήκος εμένα ρωτάς;;
@Giwrgos Epirwtis αν παρακολούθησες το βίντεο διάβασες τα σχόλια και απλά μόνο και μόνο για να γράψεις μια εξυπνάδα σχολιάζεις το ορθογραφικό λάθος μου είμαι σε καλό δρόμο
@Giwrgos Epirwtis για να με διορθώνεις και μέσα από αυτή την διαδικασία να μαθαίνω και να γίνομαι καλύτερος
@Giwrgos Epirwtis Α και επειδή τα σχόλια μου έχουν να κάνουν με ηλεκτρολογία αν μπορείς και εκεί να βρεις λάθη πες τα μου να μάθω και κάτι
Τριάμισι αγαπητέ,όχι τρεισήμισι αμπέρ .Πρώτα γραμματική και μετά βίντεο...
Συνάδελφος είσαι;
Α εσυ εισαι πειραγμενος πολυ!
Πολύ σαφής,
Το ουδετερακι κανει μπζιτ μπζιτ
άμα κάνει μπζιτ μπζίτ, την κάτσαμε χαχα
Ρίγη η6γ5
Φιλε βλέπω κόπηκαν τα χαμογελακια και οι αγωνίες για να σου υποδείξω τις υπερβολές και τα λαθη του βίντεο και μαζι με αυτα διεγραψες και τις δικές σου απαντησεις (αυτες καλα τις εκανες για μην φαίνονται οι μπουρδες που ελεγες και αναιρουσες και τον ίδιο σου τον εαυτό και φυσικά σαν παλιός μαστορας χωρις εμμονές δεν εισαι και διατεθειμένος να ζητησεις συγγνώμη) Φιλε το σωστο θα ηταν να σβήσεις το βίντεο σου
Εσύ δηλώνεις συνάδελφός μας, αλλά πρέπει να είσαι πολύ κόπανος. Εγώ θα σε μπλόκαρα κιόλας. Επίπεδο μηδέν. Τελειωμένος φαίνεσαι
@@cuprakatos583 δεν ξερω αν απευθύνεται σε μενα το σχολιο σου αν ναι που ακριβώς στηρίζεις αυτα που λες;;;;
@@antonis221221 στον κακο τροπο που συμπεριφερεσαι. Αθλιε "στναδελφε"....
@@CUPRAKATOS το ποιος ειναι άθλιος φαίνεται απο τα λεγόμενά του χρησιμοποιείς χαρακτηρισμούς χωρις να ξερεις τι εγινε αν κανω λαθος και ξερεις τι έγινε πες το αλλιώς τα λεγόμενά σου χαρακτηρίζουν μόνο εσένα
@@antonis221221 Μια χαρά γνωρίζω τι έγινε. Παρακολουθώ το κανάλι, όπως επίσης και τις απαντήσεις. Αν παρατηρήσεις, σπάνια σχολιάζω, αλλά εσύ παρα είσαι βλάξ. Μάλλον κανένας αποτυχημένος συνδικαλιστής μου μοιάζεις.... ευτυχώς που είσαι στο περιθώριο....
Και η ΔΕΗ φέρνει 1 ουδέτερο )))
Ναι αλλα εμεισ Γειωνουμε Την ΔΕΗ.