Waarom zijn er zo weinig klassieke musici van kleur? |

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 31 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 176

  • @Jannette-mw7fg
    @Jannette-mw7fg 11 днів тому +16

    Zo de ouders zongen, zo piepen de jongen. Cultuur moet worden overgedragen anders gaat het verloren, sneller dan men denkt. Wat een mooi gesprek om deze bijzondere tijd in dit pand in Leiden mee af te sluiten!
    Hartelijk dank lieve Ad, voor al je moedige ware en waardige woorden. Ze klonken mij als muziek in de oren!

    • @PartySpock
      @PartySpock 10 днів тому +3

      Ja, ik heb zelf in de jaren tachtig een conservatorium opleiding genoten tot uitvoerend pianist.Toen was het nog een gedegen opleiding.Ik heb het bijltje er bij neer gegooid omdat ik de woke sicknes niet meer kon verdragen. Totaal van de gestoorde deze inclusie en diveristeits agenda waarbij kennis , vakbewaamheid, en kwaliteit er niet meer toe doet.

  • @PartySpock
    @PartySpock 11 днів тому +22

    In alle maatschappelijke adertjes stroomt tegenwoordig de woke gekte. Nu ook al helaas al in de klassieke muziek opleidingen. Inclusie en diversiteits gekte..Ook weer topdown opgelegd. Kwaliteit is niet meer rillevant. Trieste ontwikkeling, maar een mooie uitzending. Dank

  • @DirkV-c2f
    @DirkV-c2f 11 днів тому +10

    heerlijk, een onderwerp naar mijn hart.. hartelijk dank voor de inzet!

  • @HeisaTV
    @HeisaTV 11 днів тому +12

    Paula heeft gelijk dat vrijwel alle kinderen geboeid zijn door muziekinstrumenten. Ik heb jaren basisscholen bezocht als ledenwerver voor de blaasmuziek. Het probleem is dat de (vaak gekleurde) ouders een andere cultuur hebben en de kinderen beperken.

    • @hgbekker
      @hgbekker 10 днів тому

      Ook bij veel blanke ouders ontbreekt de wil om hun kinderen de discipline bij te brengen om jaren in een instrument te steken.

    • @HeisaTV
      @HeisaTV 10 днів тому

      @ klopt maar minder vaak. Kijk naar de samenstelling van de blaasorkesten, vrijwel geen allichtonen.

  • @Theosax1
    @Theosax1 11 днів тому +8

    Fijn om dit onderwerp een keer behandeld te zien.

  • @jellevanbaardewijk7253
    @jellevanbaardewijk7253 11 днів тому +9

    Geweldig ❤

    • @Jannette-mw7fg
      @Jannette-mw7fg 11 днів тому +3

      Wat doet die Ad dat goed he?! Is een hele slimme man en ook nog wijs! 😉

  • @annejd6148
    @annejd6148 11 днів тому +14

    Waarom zijn er in de NBA zo weinig blanke basketballers?

    • @ronaldent5781
      @ronaldent5781 9 днів тому

      Precies. Evenzo zijn er meer goeie donkere boksers dan blanke. Hoe zou dat kunnen?

    • @keeshoogtevrees-jv9ps
      @keeshoogtevrees-jv9ps 7 днів тому

      Waarom geen donkere of moslim schaatsers , waarom niet in de tour de France?

  • @tinevanslooten1200
    @tinevanslooten1200 9 днів тому +2

    Mijn lagere-school tijd was in de oorlog op de Albert Cuypschool in Amsterdam. In die tijd werd er op school heel veel tweestemmig gezongen in de klas ( en ook thuis tijdens de afwas) Ook in die jaren konden we gratis muziekles krijgen van Willem Gehrels op de Volksmuziekschool, waar we dankbaar gebruik van maakten. Heb er zelf heel veel plezier van gehad. In de tijd dat mijn kinderen op de lagere school zaten werd er helemaal niet meer gezongen. Er werd een bandje op gezet en dan mochten ze een woordje invullen, zingen vonden ze maar gek. Dat was in de zestig-zeventiger jaren. Het kan verkeren.

  • @HubertLR
    @HubertLR 11 днів тому +5

    Destijds in Amsterdam oud-west opgegroeit, maar in oud-zuid op een kakkers school gezeten, was het duidelijk dat, na het de brug over het Vondelpark overfietsen, dan in één keer de meisjes met hun vioolkoffertjes rondliepen of fietsten.
    Maw: klassieke muziek is altijd al een tamelijke elitesport geweest.
    (ook de Politeia wordt niet overal gelezen)
    Dat het nu opvalt dat er zo weinig "kleur" in een klassiek orkest zit, is als principieel gegeven niets nieuws. Alleen waren vroeger de kinderen uit de arbeiderswijken die ontbraken, toen nog ook blank.
    Culturele en ook andere verschillen bestaan nu eenmaal.

    • @HubertLR
      @HubertLR 11 днів тому

      @@jjgreybeard Zo te zien weet u waarover u spreekt 😉

  • @HeteHangijzers
    @HeteHangijzers 11 днів тому +12

    Spanje vertaalt meer boeken in het Spaans elk jaar dan de hele Arabische wereld boeken in het Arabisch vertaalt sinds de 9de eeuw.

    • @madeleinevanstrijp8518
      @madeleinevanstrijp8518 11 днів тому +1

      Arabisch is wel een groot taalgebied, maar veel mensen lezen er wellicht de boeken liever in de oorspronkelijke taal als het Engels of Frans is. Met die talen zijn ze immers bekend omdat het de taal vd kolonisator was😊.

    • @robesveldt
      @robesveldt 11 днів тому

      @@madeleinevanstrijp8518 Niet dus bekijk deze uitgebreide video, de arabieren waren de kolonisatoren en zijn dat nog steeds. ua-cam.com/video/I_To-cV94Bo/v-deo.html

    • @HubertLR
      @HubertLR 11 днів тому

      @@robesveldt En dat is dan nog alleen maar rond het Middellandse Zee gebied.
      De Taj Mahal staat bij Agra, midden Noord-India aan de Yamuna.

    • @Daniel-ot8gg
      @Daniel-ot8gg 10 днів тому

      Arabisch is niet één taal, dus ik vraag me af of dit waar is

    • @robesveldt
      @robesveldt 10 днів тому

      @ Zoals elke taal heeft het Arabisch ook allerlei dialecten. Maar er bestaat ook zo iets als het Modern Standaard Arabisch

  • @thierryteirbrood621
    @thierryteirbrood621 10 днів тому +1

    Wat Eén passie, ontroerend! En idd HET GEZIN de bakermat van alle passie : muziek , architectuur, lectuur, dichtkunst, kunst, culinair,ambachten , wetenschap ,….. en van daar uit naar verfijning en zo eindigen in passionele diversiteit van een ontwikkelde samenleving

  • @hgbekker
    @hgbekker 10 днів тому +2

    Ik ben zelf pas op mijn 40ste met gitaar begonnen. Ik heb mezelf het eerste jaar regelmatig vervloekt en het koste mijzelf ontzettend veel discipline om door te zetten. Discipline, discipline, discipline. Daar begint en eindigt het mee. Maar dat is niet populair meer.

  • @geertterhorst
    @geertterhorst 10 днів тому +3

    Het diepere probleem lijkt mij te zijn dat de taal van de klassieke muziek steeds minder verstaan wordt. De levende culturele context tot dat verstaan is namelijk weg. Die context is de traditioneel-christelijke westerse cultuur en haar kijk op de werkelijkheid. De muziek en de kunst die deze cultuur heeft voortgebracht drukt deze kijk uit en belichaamt haar. Als die kijk steeds meer verwatert en uiteindelijk verdwijnt, verdwijnt ook het culturele erfgoed dat erdoor is voortgebracht. Dit erfgoed wordt dan een soort fossiel, een museale realiteit die niet meer leeft en waar men van vervreemd raakt.

  • @BelgianCongo
    @BelgianCongo 11 днів тому +2

    Klassieke muziek speelde niet alleen een rol in de nationale cultuur en identiteit, maar ook in de onafhankelijkheidsstrijd van België: de revolutie van 1830 begon in de Muntschouwburg van Brussel, na een uitvoering van La Muette de Portici, een opera van Daniel Auber. Nederland, daarentegen, heeft zijn culturele identiteit grotendeels verankerd in de 17de Gouden Eeuw met Schilders zoals Rembrandt, Vermeer en Frans Hals, die de basis legden voor de internationale reputatie van Nederland als een land van meesters in de beeldende kunst.

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 11 днів тому +5

    Evaluatie: uitstekend gesprek!

  • @HeisaTV
    @HeisaTV 11 днів тому +5

    Als er iets laagdrempelig is dan is het wel de muziekvereniging (reactie op 20.36). Het komt dus niet vanzelf dat mensen van kleur deel gaan nemen.
    Om de hoek van jullie nieuwe pand zit K&G, ga daar eens buurten.

  • @vree0108
    @vree0108 11 днів тому +3

    Op dit kanaal komt de term 'beschavingsoffensief' vaak langs. Wat mij betreft valt culturele vorming zeker ook onder. Of het nu muziek is of een andere vorm. En dan vooral gedeeld met andere leeftijdsgenoten. Mijn kinderen zijn heel blij dat ze een instrument hebben leren spelen en dat nu ook samen met anderen kunnen doen.
    En de belangstelling voor muziek spelen was inderdaad omdat op de lagere school een muziekdocent les gaf.

  • @LibertadorSimonsito1810
    @LibertadorSimonsito1810 11 днів тому +7

    Waarom zou dat in hemelsnaam moeten, hou toch op met die diversiteits hysterie

  • @shottydd
    @shottydd 11 днів тому +6

    Wordt altijd zo moe van de kleur gedoe. “Diversiteit “ en “kleur” betekent = zwarten! De minst succesvolle groep, Afrikanen die nog tot 100 jaar terug in de steentijdperk leefden plus in andere gebieden.
    Misschien is dat wel de reden, waarbij andere volkeren stapsgewijs alle tijdperken hebben meegemaakt waardoor je de culturele vooruitgang zag en die dus niet heeft plaatsgevonden bij volkeren die nog tot voor kort primitief leefde.

    • @orlandofurioso357
      @orlandofurioso357 11 днів тому +1

      Dat is wel zeer kort door de bocht... Afrika is een zeer groot continent en Ethiopië had honderden jaren geleden een hoogstaande cultuur en ik herinner me dat de Masai, zeer lange mensen, wel degelijk een interessante cultuur hadden. Tenslotte weten we nog lang niet alles van de geschiedenis van Afrika.

    • @madeleinevanstrijp8518
      @madeleinevanstrijp8518 11 днів тому +1

      @@orlandofurioso357vergeet de hoogstaande cultuur v Egypte - ruim 1000 jaar vóór Christus - niet en de prachtige moskeeën in N-Afrika!

    • @shottydd
      @shottydd 11 днів тому

      @ Over Ethiopië, de kennis kwam uit het midden oosten van blanken: Het Jodendom, het Christendom en later de Islam. Dat is ook te zien in hun boeken en muurschilderingen in hun kerken. Eigenlijk had ik Sub saharan Africa moeten zeggen. De masai zijn zeker interessant en hebben hun eigen ontwikkeling meegemaakt.
      Maar alle uitvindingen alles wat wij nu hebben en kennen is dankzij eigenlijk twee groepen ontstaan: de blanken ook wel Caucasian genoemd en Chinezen. Bij de eerstgenoemde groep zitten Europeanen, Noord Afrikanen, mensen uit het Midden oosten, centraal Azie, India (Ariërs). In die gebieden verspreide zich de ontwikkeling waaronder ook muziek en verschillende instrumenten, dmv archeologie kan men dat ook in kaart brengen en van deze ontwikkelingen uit de geschiedenis weten we welke tijdperken er uit voortgekomen waren, (obv gereedschap/wapens/instrumenten etc) Bijvoorbeeld ook de Ariërs brachten het Hinduisme, Boeddhisme en door middel van deze religies was de kennis ook verder gaan spreiden naar zuidoost Azië.
      Deze voortgang heeft simpelweg niet plaatsgevonden in bepaalde gebieden in de wereld. Waardoor je ook een achterstand op culturele gebied hebt, want het eerste behoefte staat centraal: overleven.

    • @HubertLR
      @HubertLR 11 днів тому +4

      @@shottydd Het blijft grappig om te zien dat in dit soort discussies, wanneer Afrika ter sprake komt, de refleks altijd "maar zie Egypte" is.
      Om de tragische realiteit van de sub-shara toch vooral maar uit de weg te gaan.
      Dat door deze refleks die realiteit alleen nog maar verder onderstreept wordt, ontgaat sommige mensen blijkbaar.
      Verder niks ten nadele van de Masai en bijv ook sommige Yoruba-maskers zijn zonder meer schitterend.

    • @orlandofurioso357
      @orlandofurioso357 10 днів тому

      @@madeleinevanstrijp8518 Ja natuurlijk! Helemaal eens.

  • @robesveldt
    @robesveldt 11 днів тому +7

    Klassieke muziek is bij veel moslims alleen toegestaan als het de islam ondersteund. Echter, onder islamisten zijn muziekinstrumenten verboden.

    • @yourchoice9361
      @yourchoice9361 11 днів тому

      Ik lees uw post en begrijpt u de impact hiervan? Eens hoor, maar over die impact mag je het uiteraard niet hebben.

    • @robesveldt
      @robesveldt 11 днів тому +3

      @@yourchoice9361 Ik zet dat hier neer en hoop dat zij de impact daarvan inziet en er rekening mee kan houden. Zij weet blijkbaar niet dat binnen de islam het bespelen van westerse muziekinstrumenten niet is toegestaan, ze beschouwen dat als haram.

    • @jean-louisgordijn9960
      @jean-louisgordijn9960 10 днів тому +1

      Ohhh, foei, het M-woord. Racisme. Nee hoor. Allah houdt niet van Bach.

    • @nachtwandeling1237
      @nachtwandeling1237 10 днів тому

      Begrijpelijk.

    • @madeleinevanstrijp8518
      @madeleinevanstrijp8518 10 днів тому

      @@robesveldtdat is zoiets als zeggen dat in het christendom vrouwen rokken moeten dragen en tv verboden is. M.a.w. de strenge regels mbt muziek gelden alleen voor de meer orthodoxe moslims, een minderheid in Nederland

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 11 днів тому +4

    30ste minuut: interessant gesprek! Paula brengt steekhoudende argumenten naar voren om kinderen muziekonderwijs te laten volgen. Ik denk inderdaad dat het goed is dat kinderen ten minste een jaar muziekonderwijs volgen. Ik zou ook graag zien dat kinderen een jaar verplicht les krijgen in vechtsporten.

    • @LeroyFries
      @LeroyFries 10 днів тому

      Ik zou net zeggen, plak er dan ook een jaar vechtsport bij voor weerstand en zelfzekerheid. En een jaar dienstplicht en een jaar zelfspot en een jaar belastingaangifte doen en een jaar geld sparen en een jaar dieet opvoeding en een jaar leren denken en een jaar alleen zijn ...

    • @orlandofurioso357
      @orlandofurioso357 10 днів тому

      @@LeroyFries Hi Leroy, Daar zit wat in... Maar een jaar dienstplicht zou ik niet aanraden.

    • @Delollige
      @Delollige 9 днів тому

      @@orlandofurioso357waarom geen dienstplicht?

    • @orlandofurioso357
      @orlandofurioso357 9 днів тому

      @@Delollige Omdat het niet nodig is. Vijanden worden kunstmatig gecreëerd. Costa Rica heeft zelfs helemaal geen leger.

    • @orlandofurioso357
      @orlandofurioso357 9 днів тому

      @@Delollige Om dat dienstplicht niet nodig is als er geen vijand is. Vijanden worden kunstmatig gecreëerd.

  • @Wamubodo
    @Wamubodo 11 днів тому +2

    Ik denk wel dat we een onderscheid moeten maken tussen muziek en klassieke muziek. Hetzelfde als ballet en streetdance. Rotterdam is erg op zoek naar een manier waarop ze iedere groep kunnen bereiken en dat is gewoon lastig. Bij de Doelen kan je de bezoekers uittekenen, Bij SKVR zag je op woensdagmiddag de ouders van de kinderen en het was niet zozeer wit maar wel de creatievelingen met bakfiets. Ik werkte ruim 10 jaar direct boven SKVR.
    Cultuurvorming is gewoon een lastig begrip. Een instrument leren bespelen kan daar onderdeel van zijn. Maar dat is het Hiphophuis ook. Feit moet zijn dat het laagdrempelig blijft voor alle jongeren. Maar ik zie teveel afhankelijkheid van de houding van de ouders dus misschien weer terugbrengen naar het primair en secundair onderwijs? Met docenten die de grote verhalen kunnen brengen. De prikkeling van de zintuigen en de fantasie. Maar ja; ik heb misschien makkelijk praten.

  • @1958janneke
    @1958janneke 10 днів тому +2

    Van diversiteit terug naar kwaliteit. Het gilde systeem was zo gek nog niet.

  • @robesveldt
    @robesveldt 11 днів тому +3

    Het geboortecijfer van de autochtone Nederlander is kleiner dan 1,5. Dat betekent dat het aantal mensen dat naar een conservatorium drastisch zal verminderen. Met andere woorden westerse klassieke muziek zal over zo een 100 jaar in de meeste EU-landen niet meer mogelijk zijn.

    • @yourchoice9361
      @yourchoice9361 11 днів тому

      Zolang de woke d66-ers de dienst uitmaken absoluut.

    • @jean-louisgordijn9960
      @jean-louisgordijn9960 10 днів тому

      We hebben altijd nog de cd's.

    • @robesveldt
      @robesveldt 10 днів тому +1

      @@jean-louisgordijn9960 De levensduur van een zelf gebrande CD is gemiddeld 10 jaar en als je het geconditioneerd opbergt 20 tot 30 jaar. Dat is trouwens tot op heden van toepassing op elk opslagmedia. Alleen als je het om de 5 à 10 jaar kopieert naar een nieuw medium kan je het meer dan 100 jaar bewaren. Een in de fabriek geproduceerde muziek CD of DVD kan inderdaad 100 jaar meegaan, ver voor die tijd zal je dan kopieën moeten maken.

  • @marco1862
    @marco1862 11 днів тому +2

    Misschien moet je zelf ook meer zoeken naar inkomen voor een orkest, het klink wat vreemd maar mensen wennen er wel aan als er achterop het podium een grote spandoek hangt met alle sponsoren van het orkest. Sponsoring is voor bedrijven vaak interessant en onder het publiek zitten vast wel eigenaren van bedrijven die het nuttig vinden om de naam op de spandoek te krijgen. Bij sport zien we niets anders.

  • @ingebvander
    @ingebvander 11 днів тому +4

    Die titel vind ik niet kunnen hoor. Gebeurt steeds meer op YT, titels die kijkers moeten trekken door een 'spannende' titel.
    Dat hoeft hier niet toch? Geef het als titel gewoon zoiets als ; [klassiek] muziekonderwijs [muziekschool] moet weer terug. Of zo, weet ik veel. Maar niet dit.
    (En idd. hebben de coronamaatregelen een boel verpest, ik zie het om me heen bij muziekdocenten en musici. Minder leerlingen en minder optredens.)

    • @yourchoice9361
      @yourchoice9361 11 днів тому

      Gelukkig, een deuger. Feiten benoemen, hoe erg is dat….

    • @ingebvander
      @ingebvander 10 днів тому

      ​@@yourchoice9361
      Het is een feit dat er in de klassieke muziek amper zwarte mensen werken. Geldt ook voor schaatsen of ballet. Wandelen in het bos dito.
      Het gaat mij om de titel hier. Het gesprek ging vnl. over het gemis van de muziekscholen. En over hoe [klassieke] muziek ons vormt.
      Eigenlijk heb ik zelfs geen goed besproken antwoord op de vraag waarom dit vnl. een witte aangelegenheid is gehoord in dit interview.
      Ik vind gewoon dat je hier op YT niet mensen moet misleiden met dit soort titels.

    • @madeleinevanstrijp8518
      @madeleinevanstrijp8518 10 днів тому

      Inderdaad, de sensationele koppen die vaak de lading maar deels dekken, ordinaire clickbait 😢

    • @DeNieuweWereldTV
      @DeNieuweWereldTV  10 днів тому

      De vraag uit de titel wordt gewoon besproken in het gesprek hoor.

    • @madeleinevanstrijp8518
      @madeleinevanstrijp8518 9 днів тому

      @@DeNieuweWereldTVja, hè hè. Het komt langs, maar is niet de kern van het gesprek. Wees op z’n minst eerlijk en zeg dat jullie dit (helaas) moeten doen om meer kijkers te trekken.

  • @ariadnephiline
    @ariadnephiline 9 днів тому

    Voor zover ik weet zijn muziekscholen (tegenwoordig) net zo duur als privé-les. Alleen de docenten krijgen minder betaald omdat er natuurlijk een deel gaat naar de organisatie, het pand etc. Ik weet ook wel dat veel docenten mede daarom liever privé-les geven: leerling betaalt net zoveel, docent verdient meer. Bovendien zijn de lessen vaak heel kort: 20 minuten of max 30 minuten. Als je dan nog orkest daarnaast heb, okee misschien, maar voor een solo-les zonder iets anders daarbij is dat echt wel heel weinig. Privé kan je langere lessen geven.

  • @petrarietveld-glashorster276
    @petrarietveld-glashorster276 10 днів тому +1

    Bijzonder, ons dochtertje wil op vioolles en alles zit vol en hebben een stop op nieuwe leerlingen. Nu staan we in de wacht voor een proefles.

    • @LeroyFries
      @LeroyFries 10 днів тому

      Gat in de markt dus. Voor ieder die viool kan spelen, probeer het anderen aan te leren en je bent binnen.

  • @ceesfdevalk
    @ceesfdevalk 10 днів тому

    In Spanje bloeit het muziek maken in elke stad of dorpje. Muziekles is vooral gericht op samen spelen in het openbaar in het fanfarecorps of het jeugdorkest of koor. Iedereen doet er aan mee van de timmerman tot de burgemeester. De kwaliteit is vaak hoog.

  • @willibrordvandenbesselaar358
    @willibrordvandenbesselaar358 6 днів тому

    Vergis ik me of klopt het dat bv in de danswereld de aansluiting bij de Nederlandse jeugd niet zo dramatisch is als in de wereld van de (klassieke) muziek? En als dast zo is, waarom lukt het daar beter?

  • @gertjanvanrooij7017
    @gertjanvanrooij7017 10 днів тому +1

    DEI maakt alles stuk.

  • @docsportello5833
    @docsportello5833 10 днів тому +3

    Interessant hoe het gesprek over diversiteit in klassieke muziek vaak tussen blanke mensen plaatsvindt, terwijl er een ondertoon lijkt te zijn dat het doel niet zozeer inclusie is, maar eerder het opdringen van onze eigen culturele tradities. Het idee dat klassieke muziek dé standaard van hoge kunst is, schuurt soms met een impliciete veronderstelling dat andere muziekculturen pas waardevol zijn als ze zich aan die standaard conformeren. Het voelt haast als een subtiele herhaling van cultureel imperialisme: niet langer met geweld, maar met de verwachting dat ‘zij’ zich aanpassen aan ‘onze’ maatstaven.

    • @hgbekker
      @hgbekker 10 днів тому +3

      Als de zalen volstromen voor uitvoeringen van Bach, Mozart, Händel, Beethoven, Mahler, Tsjaikovsky, Chopin, Rachmaninov, en je nog niet een buurthuis gevuld krijgt met publiek voor authentieke Afrikaanse muziek, dan lijkt mij dat de smaak van het publiek duidelijk is. Of is deze smaak nu opeens verkeerd?

  • @jokevermeer3828
    @jokevermeer3828 10 днів тому

    Zo de ouders zongen, zo piepen de jongen. Inderdaad. Je hebt fantastische 'zwarte' muziek in de blues en jazz en popmuziek. Ook uit de arme jaren 50. Denk aan Bluegrass ♫♪ Ik ben ook niet opgevoed in klassieke muziek. Ja het Nieuwjaarsconcert op 1 januari. Dat was het.

  • @heimric2563
    @heimric2563 10 днів тому +1

    Als je zwarte mensen wil wegjagen moet je klassieke muziek opzetten 👏🏻

  • @alfonsoosterman8478
    @alfonsoosterman8478 10 днів тому

    Zo belangrijk muziekonderricht. Maar ja, dat inzien vergt visie en daarmee prioriteiten stellen. Misschien is dat wat teveel gevraagd van onze hardwerkende en goedbedoelende politici.

  • @erikdenhouter
    @erikdenhouter 11 днів тому

    28:00 Vormend versus vermaak: vermaak is vormend. Vermaak betekent ook veranderen, anders maken, anders vormen dus. Het vermaken van kleding bijvoorbeeld. Omvormen.

  • @Marcustheseer
    @Marcustheseer 11 днів тому +2

    ik hoor te veel iets proberen af te dwingen en te weinig dat je doet waar mensen zelf behoefte aan hebben,het geinige is als mensen ergens behoefte aan hebben dan gebeurt het toch wel

    • @joopvandermast
      @joopvandermast 11 днів тому +1

      Waar een wil is is een weg en waar dwang gesproken wordt blokkeert alles.
      Probleem is, dat nog weinig mensen beseffen, wat de consequenties zijn van verkeerd taalgebruik
      We weten al eeuwen dat moeten niet uitnodigt iets te ondernemen.
      Ontkenning van dit fenomeen en persisteren in de taalontwikkeling zoals hij gaat, zal wel eens aan de basis kunnen liggen van de teloorgang van onze samenleving.
      Vrede zij u.

    • @thenonexistinghero
      @thenonexistinghero 10 днів тому +1

      Is weinig animo voor klassieke muziek vandaag de dag omdat het in de mainstream and populaire media voor jonge mensen nauwelijks voorkomt.
      Dat terzijde, ze moet ook niet zo zeiken over subsidies. Je hoeft er niet van afhankelijk te zijn en je hoeft ook niet aan bs normen te voldoen als je ze niet krijgt. Maar goed dan heb je wat zakelijk verstand nodig en moet je meer initiatief tonen. Vrouwen zijn minder snel geneigd dat te doen en het soort mannen in muziekscholen zijn vaak ook niet echt mannelijk daarin.

    • @LeroyFries
      @LeroyFries 10 днів тому

      @@thenonexistinghero We moeten af van de subsidie cultuur. Als er geen geld verdient wordt is het kennelijk niet aantrekkelijk genoeg. Dus.... maak het aantrekkelijk. Vergt entrepeneurschap maar de muziekmakers willen gewoon muziek maken, sja. Dat instrument dat je koopt voor je kinderen moet ook betaald worden he, en dat geld daar heb je voor gewerkt. Dus hoe dan ook, ergens kost het iets dus moet er verdiend worden.

  • @Weter-k9x
    @Weter-k9x 11 днів тому +2

    Omdat er geen brood mee te verdienen valt. Ja, voor een kleine groep.
    En cultuur is nooit een argument. Tijden veranderen en chat gpt is er al

  • @SkyWatch-x
    @SkyWatch-x 11 днів тому +4

    Waarom heeft DNW zo weinig gasten van kleur?

    • @hanslodder6158
      @hanslodder6158 11 днів тому

      Ik denk omdat hun mening vaak clientelistisch is..

    • @HeisaTV
      @HeisaTV 11 днів тому

      Het gaat om kwaliteit vd gast, niet om de huidskleur. Dat is namelijk racistisch.
      Ad heeft U al geantwoord in dit gesprek, niet geluisterd?

    • @erikdenhouter
      @erikdenhouter 11 днів тому +4

      Waarom schreeuwt NPO radio om diversiteit en legt daarmee 24/7 een subliminal schuldgevoel op, maar heb ik op NPO5 nog nooit een presentator van kleur gehoord ? omdat mensen van kleur overal kansen krijgen, maar mensen met kwaliteit genegeerd worden.

    • @yourchoice9361
      @yourchoice9361 11 днів тому +1

      Boeiende discussie voor racisten. Laten we het vooral niet over inhoud hebben.
      Marokkaanse en Turkse vrouwen met een kritisch geluid worden bij de NPO uitgekotst. Moet ik nog die ene vooraanstaande donkere vrouw aanhalen uit Afrika die de Islam bekritiseerde? Oeps… ze deugde niet.

    • @LeroyFries
      @LeroyFries 10 днів тому

      Beste antwoord.

  • @moniquebrandsma3252
    @moniquebrandsma3252 10 днів тому

    Hoe ziet iemand er uit die niet “van kleur” is? Hoe ziet diegene er dan uit?

  • @Scientia.Et.Aequitas
    @Scientia.Et.Aequitas 11 днів тому +2

    Omdat de culturele identiteit verschillend is. Er zijn relatief veel allochtonen van aziatische afkomst actief. Dat gaat ook om een cultureel verschil. PS: relatief aan het aantal autochtonen.

  • @evelienhoogendoorn8192
    @evelienhoogendoorn8192 9 днів тому

    Paardrijden en muziekles is ongeveer even duur..
    Zwemmen kost ook wel wat..
    Andere sporten zijn goedkoper..
    We hebben dus een jaren planning voor 6 kinderen

  • @Mark-f6u
    @Mark-f6u 11 днів тому +1

    Het was vroeger inderdaad veel laagdrempeliger. Eerst AMV, daarna een aantal proeflessen van 3 instrumenten op de muziekschool. Ik ben toen verder gegaan met klarinet. Nu krijgen kinderen deze kans niet meer....😢

    • @HeisaTV
      @HeisaTV 11 днів тому +2

      @@Mark-f6u er is tegenwoordig zelfs meer kans. Vrijwel iedere muziekvereniging biedt gratis AMV en proeflessen aan.

    • @Mark-f6u
      @Mark-f6u 10 днів тому +1

      @HeisaTV OK. Maar dan is de keuze nog beperkt. Bij een fanfare kun je niet kiezen uit orgel, gitaar of klarinet, zoals ik op de muziekschool wel kon.

    • @HeisaTV
      @HeisaTV 10 днів тому

      @@Mark-f6u de keuze is ook bij de muziekschool beperkt. Tabla, sitar, ukelelle hebben ze ook niet. AMV daarentegen is gelijk. De kansen zijn er nog steeds maar is de wil er?

    • @Mark-f6u
      @Mark-f6u 10 днів тому

      @HeisaTV Dan noem je wel heel uitzonderlijke instrumenten. De wil is belangrijk, maar die is bij kinderen nog niet zo sterk. Het voordeel van een muziekschool vind ik, dat het een schools karakter heeft, met verplichte lessen en huiswerk.

    • @HeisaTV
      @HeisaTV 10 днів тому

      @ amv heeft dat schoolse ook bij verenigingen. Uitermate lage drempel toch ook hier complete malaise. Instrument leren spelen kost tijd en kids met andere cult achtergrond willen/mogen niet.

  • @proinsiasbaiceir6580
    @proinsiasbaiceir6580 10 днів тому

    Kortzichtigheid regeert. Een paar decennia geleden was 'visie' het gonswoord, nu 'leiderschap'. Als zo'n woord rondzoemt, weet je dat het juist daaraan ontbreekt. Helaas is de reactie hier doorgaans hulpeloosheid en zich plooien. Het boerenverzet was de grote uitzondering.

  • @HeteHangijzers
    @HeteHangijzers 11 днів тому +1

    Waarom zijn er zo weinig Afrikaanse of Arabische zwemmers .... of fietsers .... je zou verwachten gezien hun athletisch vermogen dat je er veel meer zou zien.

    • @HeteHangijzers
      @HeteHangijzers 11 днів тому +1

      Antwoord op je vraag ... cultuur .. en zeker WESTERSE cultuur interesseert hen bitter weinig. Zeker bij moslims is het een erg isolationistische cultuur met weinig openheid voor andere culturen.

    • @barneyklingenberg4078
      @barneyklingenberg4078 11 днів тому +2

      Klopt, maar Girmay heeft wel het atletische vermogen bewezen. Sprinter in de tour de france die de groene trui terecht heeft gewonnen. Wat een sportieve held is dat zeg, geen gekke dingen, respect voor collega's kleine ploeg en elke keer veel op eigen kracht en met eigen inzicht fantastische resultaten. Beste sprinter afgelopen tour.
      Ik heb niks tegen diversiteit wanneer het natuurlijk komt, maar dit geforceerde gedoe zorgt dat de subsidie blijft hangen bij middelmatigheid en linkse hobbies.
      Dan kan je het geld net zo goed door de plee spoelen.

    • @stofjes4204
      @stofjes4204 11 днів тому

      je had vroeger de Surinaamse opera componist Johannes Helstone

    • @WYTZEWYTZE
      @WYTZEWYTZE 11 днів тому

      0:01 Van de 249 gesubsideerde muziekscholen in 2018 waren er in 2024 nog 12 , landelijk over. Een ZZP instrumentaal docent muziek, verdient ergens tussen de €32 en €40 per uur, op een muziekschool. Op Nederlandse Conservatoria studeren 4 a 7% autochtone leerlingen, alle afdelingen, Jazz/pop/ klassiek. Waarom studeren er veel buitenlandse musici in Nederland ? Dat komt omdat er in Nederland in het engels les gegeven wordt. Bij de pop accademie's(is geen beschermde titel!) is helaas de muzikale EQ , belangrijker dan de muzikale IQ. De zogenaamde band ,,cultuur", is daar belangrijker. Als we de ,,marktwerking" doorzetten in de muziek, en er een eerlijke speelveld zou moeten ontstaan, in Nederland, dan zouden er van de 9 Conservatoria, er 8 de deuren moeten sluiten. Tijdens corona mocht je geen les meer geven. Geen les geven als ZZP er, is geen inkomen!

    • @jean-louisgordijn9960
      @jean-louisgordijn9960 10 днів тому

      In denksporten zijn ze ook ondervertegenwoordigd. Puur racisme.

  • @randeraad
    @randeraad 7 днів тому

    "Toptalenten komen er toch wel". Wat is het probleem dan precies? Moeten we dan met gemeenschapsgeld middelmatige musici omhoog gaan houden? Dat is misschien leuk wanneer het geld tegen de plinten klotst maar nu hebben we andere prioriteiten.

  • @jos_t_band3912
    @jos_t_band3912 11 днів тому

    Van kleur?

  • @Whizzer
    @Whizzer 11 днів тому

    Ik snap de waardering voor het diversiteits- en inclusie-offensief niet zo goed. Het gaat er als liefhebber toch om dat het zo wijd mogelijk verspreid wordt en zoveel mogelijk mensen bereikt, ongeacht hun huidskleur, etc.? Het bereikt vanzelf de juiste mensen als je het net zo wijdt mogelijk uitgooit, de drempel zo laag mogelijk maakt, dunkt me.

    • @LeroyFries
      @LeroyFries 10 днів тому

      Het is discriminatie op basis van huidskleur. Wat is er niet te snappen aan waarom dat fout is? Mijn gehele leven als Nederlander ben ik opgevoed, door Nederland, dat discriminatie fout is, zeker op basis van huidskleur(iets met racisme). Hoe is dat opeens volledig omgedraaid?

  • @GreenD
    @GreenD 11 днів тому +1

    eens.. echt iets kunnen doet er toe! Op alle gebied. Khaat middelmaat 🤣

  • @jurriaan3533
    @jurriaan3533 11 днів тому +6

    Trump heeft gisteren nog gezegd dat we weer kleurenblind moeten zijn, komt dnw met dit…

    • @kooistradurk
      @kooistradurk 11 днів тому

      En wat is “dit” dan volgens u? En wat heeft kleurenblindheid er mee te maken?

    • @yourchoice9361
      @yourchoice9361 11 днів тому

      @@kooistradurken daar raakt u al de weg kwijt… pfff.

    • @hgbekker
      @hgbekker 10 днів тому +1

      Het probleem is dat onze overheid, die muziekonderwijs zou kunnen stimuleren, niet kleurenblind is.

  • @stefvb2032
    @stefvb2032 11 днів тому

    Die selectieve inclusie toch…

  • @lolbroek-s6p
    @lolbroek-s6p 11 днів тому

    ua-cam.com/video/0YRlQQw0d-4/v-deo.html

    • @robesveldt
      @robesveldt 10 днів тому

      Interessant, duurt alleen wel bijna drie uur. Maar wel iets om tot je te nemen, maar niet in een keer.

    • @LeroyFries
      @LeroyFries 10 днів тому +1

      ua-cam.com/video/tQR6SFK7lFc/v-deo.htmlsi=j-vS-z1P_XcPCxzg

  • @robesveldt
    @robesveldt 11 днів тому +2

    Die Maria Paula Majoor is echt simplistisch links.

    • @jonhagedoorn4874
      @jonhagedoorn4874 11 днів тому

      Kinderen voor Kinderen..... Gooische kak 'Erreuhhw'.

    • @edverbeek6292
      @edverbeek6292 11 днів тому +1

      ??? Jij bent gewoon simplistisch rechts!

    • @robesveldt
      @robesveldt 11 днів тому +2

      @@edverbeek6292 Ze heeft geen idee wat erin Nederland gaande is en weet ook niet wat de invloed is van de islam op de klassieke muziek. Ze zegt dat een Turks kind zei dat zijn opa de viool speelt, niet wetende dat het waarschijnlijk een christelijke Turk is.

    • @yourchoice9361
      @yourchoice9361 11 днів тому

      @@edverbeek6292boeiende discussie op argumenten zie ik. Wouw.

    • @jean-louisgordijn9960
      @jean-louisgordijn9960 10 днів тому

      Maria Paula Kletsmajoor.

  • @madeleinevanstrijp8518
    @madeleinevanstrijp8518 11 днів тому

    ‘Het volk’, i.c. PVV en BBB, vindt het niet belangrijk. En eerder al de kabinetten met de VVD ook niet zo. Maar ik begreep van Ad dat we juist meer moeten luisteren naar ‘het volk’ 😵‍💫😵‍💫😵‍💫

    • @edverbeek6292
      @edverbeek6292 11 днів тому +1

      PVV en BBB zijn niet ‘het volk’ want de meerderheid van het volk heeft op andere partijen gestemd.

    • @robesveldt
      @robesveldt 10 днів тому

      Ik begrijp hieruit dat Madelein hiermee wil zeggen dat ze niet tot het volk behoort en als ze zeg wel tot het volk te behoren niet naar haar moeten luisteren.

    • @madeleinevanstrijp8518
      @madeleinevanstrijp8518 10 днів тому

      @@robesveldt met ‘het volk’ worden meestal de stemmers op populistische partijen bedoeld. Zo’n stemmer ben ik niet. Ad pleit echter herhaaldelijk om te luisteren naar deze stemmers, ‘het volk’ dus. De populistische partijen waar zij op stemmen hebben doorgaans minder belangstelling voor cultuur zoals klassieke muziek.

    • @robesveldt
      @robesveldt 10 днів тому

      @@madeleinevanstrijp8518 Het is wel weer grappig dat mensen zoals jij populistische partijen aan rechtse partijen koppelt, alsof linkse partijen niet populistisch zijn. Elke partij is als het goed is populistisch, dat betekent niet meer dat ze naar de wil van het volk luisteren. Dat wordt ook wel democratie genoemd. Partijen die niet populistisch zijn en niet naar het volk luisteren zijn partijen die neigen naar het fascisme, socialisme dan wel het communisme. Fascisme kan trouwens zowel van linkse als rechtse signatuur zijn.

    • @hgbekker
      @hgbekker 10 днів тому

      Dan ken je de FvD achterban niet. Daar zijn liefhebbers van klassieke muziek zwaar oververtegenwoordigd.