ILGAZ DAĞLARINDA MANTAR AVI - 102 KG Mantar Topladık - Saçaklı, Kanlıca, Koç, Tellice, Çıntar, Koçak
Вставка
- Опубліковано 19 гру 2024
- ILGAZ DAĞLARI
Ilgaz Dağları, Batı Karadeniz Bölgesi'nin en yüksek dağ kütlesidir. Dağ sırası doğu-kuzeydoğu, batı-kuzey batı doğrultusunda 50 km uzunluğunda oval bir kütle oluşturur. En yüksek zirvesi olan Büyük Hacet Tepesi 2587 metre, ikinci yüksek zirvesi Küçük Hacet tepesi ise 2546 metredir. Dağın özellikle kuzey kesimleri Karadeniz üzerinden gelen nemli hava kütlelerinin etkisiyle güney yamaçlarına göre daha nemli ve yağışlı bir iklime sahiptir. Bu iklimsel farklılıklar bitki örtüsünün kısa mesafelerde bile büyük değişimler göstermesine neden olmaktadır. Kuzey yamaçlardaki alçak yerlerde Meşe ve Kayın gibi geniş yapraklı türler görülürken, yükseklere çıkıldıkça Göknar ve Sarıçam görülmektedir. Güney yamaçlarda ise Karaçam baskın ağaç türüdür. Orman üst sınırı 2000-2200 metredir. Orman üst sınırının üzerindeki Alpin kuşakta otsu bitkiler yaygındır. Ilgaz Dağları flora ve fauna özellikleri bakımından çeşitlilik göstermekle birlikte mantar popülasyonu açısından da çok zengindir.
SAÇAKLI MANTARI (GELİN PARMAĞI - TELLİCE - MERCAN - RAMARİA SP.)
Dünyada 200 den fazla bilinen türü tespit edilmiş olan Ramaria türü mantarların memleketimizde de zehirli ve zehirsiz 20 kadar türü kayıtlara geçmiştir. Gövdesi genellikle 7 ila 20 cm boyundadır. Rengi genel olarak turuncu ve sarıdır. Temmuz ve Aralık ayları arasında çıkmakla birlikte bölgelere göre farklılık gösterebilir. Ramaria türü mantarlar birbirlerine çok benzeyen mantarlardandır. Bazılarının tür teşhisi ancak tam teşekküllü laboratuvar şartlarında ve mikroskop altında yapılabilmektedir. Ramaria türleri içinde yenilebilir türler olduğu gibi çok zehirli türleri de mevcuttur. Zehirli olmamasına rağmen bazı Ramaria türleri fazla tüketildiğinde ishale, bazıları da sindirim ve mide rahatsızlıklarına neden olabilirler.
KANLICA MANTARI (ÇINTAR - MELKİ - ÇAM - LACTARİUS SP.)
Havuç renginde lamelleri ve olgunlaştıkça yeşilimsi tonlarda sütlü büyük bir şapkası olan Lactarius cinsi bir mantardır. Turuncudan koyu kırmızıya değişen ve kesildiğinde lamellerinden sızan lateks sıvısı (süt) ayırt edici özelliğidir. Şapkası 5 ila 15 cm çapında konveks yapıdadır. Gelişmiş örneklerde şapkanın ortası çukurlaşarak huni şeklini alır. Üzerinde farklı renk tonlarında meydana gelen konsantrik daireler görülür. Mantar gevrek yapıdadır. Lameller sap üzerinde ilerleyerek sonlanır ve sık yapıdadır. Sapı 3-5 cm çapında silindirik olup genç örneklerde içi dolu, yaşlı örneklerde ise içi boş boru şeklindedir. Kanlıca Mantarı aminoasit içeriği bakımından zengin oluşu nedeniyle yararlı bir protein kaynağıdır. Ayrıca, bünyesinde kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, B1/B2 ve C vitamini barındırmaktadır.
KOÇ MANTARI (DİLBURAN - ACI - MEŞE - KOÇAK - RUSSULA SP.)
Çoğunlukla beyazdır, kahverengimsi şapka işaretleri ve kısa bir sapı vardır. Zehirli bir mantar türü değildir. Yenilebilir ancak tadı zayıf ve acıdır. Russula cinsi mantarlar toprak üzerine çam iğnelerini ve yaprak çöplerini iterek çıkarlar. Bu nedenle şapkaları kötü şekilde lekelenir ve sıklıkla hasar görür. Toplamakta gecikildiğinde her Russula gibi Koç mantarı da çok çabuk kurtlanır. Şapkası 5-18 cm çapında olup, ilk evrelerde genellikle ortası hafif çukur, daha sonra huni şekline dönüşür ve rengi açık kahverengi olur. Şapka eti beyaz ve kesildiğinde renk değiştirmez. Sapın iç kısmı süngerimsi yapıda olup genç mantarlarda ortası dolu, yaşlılarda boş olup dışa doğru sertleşir. Lamel eti hafif acıdır, şapka ve diğer yerlerde bu acılık biraz daha azdır. Genel olarak az nemli çam ve meşe ormanlarında tek tek ya da gruplar halinde bulunabilirler. Nem ve hava şartlarına bağlı bölgesel olarak yılın her dönemi görmek mümkündür.
İhtiyacımız kadar mantar toplayalım, başkaları da faydalansın 🙏
Okadar düşünce nerdeee küçük olanları bile topluyor baksanıza.
Ramaria mantarının şampanya renginde olanlar iyisidir,sıkıntı yaratmaz,diğerleri sindirim sistemini bozar.eline sağlık çok güzel av olmuş.
Okadar güzel çekim yaptınızki çok teşekkür keyifle izledim gerçekten
Kardeşim ya mantar hastası birisi olarak izle izle doyamıyom terapi gibi maşallah.
Çok güzel yer süper doğa güzel mantarlar süper
Sivas Suşehri bizde saçak mantarı derler bizim yöremizde çok çeşit mantarlar var bizde geyik mantarı derler kanlıca mantarına
Güzel bir video olmuş ancak mantar toplamayi bilmiyorsun.Kanlica bilinen bir mantar koç ve saçak mantarı biraz dikkat ister .Göknar kanlicasi topla saçak mantarinda bir çeşidi sıkıntılı tecrübe ister.Gordugum kadarıyla saçaklılarin hepsi doğru mantar.İlgaz dağlarının zirvelerine birkaç sefer çıktım.Cok mantar topladım.Cam ,göknar ormanları çok harika ama kıymeti yeni yeni anlaşılıyor.Sacak mantarindan çok güzel pide olur.Sanki mantar tarlası maşallah sübhanallah
ALLAH ım YARABBİM bu ne böyle ya ben zaten mantarı çok severim artı toplamasida ayrı bir güzel hazine hazine maşallah ta maşallah
Videolar yine harika
Manzara harikaaa içim gitti ama hiç ormanda mantar toplamadım sadece hayalim
SAÇAKLI MANTARINI İLK DEFA GÖRÜYORUM
32 Gezgin kardeşim çok güzel mantarlar saçaklı biz tiltili deriz kanlıca koç mantarına da aci mantar deriz komşu oldum bende beklerim ful izledimki düşmeyelim kardeş 🍄🍄🍄🍄
Dostum bir dahaki sefere bıçak kullanmalısın. Köklerinin toprakta kalmasında fayda var. orman sağlığı ve tekrar hasat için önemli
Yanlış bilgi.Araştırmanı öneririm.
Maşallah bereketli olsun inşallah bundan bizim ordada var bir yer saçagi diyoruz
Bide naylon poşetle değilde sepetle toplanması gerektiğini bilseydiniz daha iyi olurmuş naylon poşetle kurutun ormanı
Maşallah ye ye bitmez ağız tadıyla yiyin inşallah
Toplama işini çok kirli yapıyorsunuz,yazık nasıl temizlenecek,kolay gelsin
Topladığınız mantarları neden naylon poşete koyuyorsunuz
Merhabalar çok zevkli mantar bulması araması sanki hazine bulmuş gibi oluyor insan
Bu koç deyil gibi kaldıra deriz biz bende kastamolouyum kolay gelsin kardeşim fifa olsin
❤💙❤MAŞALLAH yüce yaradan ALLAH (c.c) bereketini artırsın INŞALLAH bütün ormanlarımızda 🥀🐞🥀❤🐞❤🥀☕🥀
Giresun sebin karahisarda sacak mantari derler harika etden farki yok aslansah köyü
Bu mantarında zehirlisi varmiş nasil anlaşılır
Kastamonu ya selamlar çocuklarım orda okuyorlar o yüzden ayrı bi sempatim var ikinci memleketimiz gibi oldu
Güzel kardeşim mantar toplamanında adabı vardır ilk önce genişce sepete konur ikincisi bıçak köke girersin köküne zarar vermemek gerek hem mantarlarınız çamur olmaz koparıldığı gibi sepete koymadanda toprağını temizleyip koysanız daha sağlıklı olur lütfen bu sözlerime alınmayın zamanında bizlerde topladık lakin bahsettiğimiz gibi temiz topladık önemli bilgi mantarı aldığınız yeri elinizlede örtün adabı budur doğaya saygıdır sevgi ve selamlar
Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim Aytaç Bey, ancak bazı yanlış kanılar var. Mantar sepete toplanır doğru söylüyorsunuz, çünkü sepetin deliklerinden sporlarını yayması gerekir ancak bizim sepetlerimiz dolduğu için poşete topladık, malum 100 kg üzeri mantar vardı. İkincisi mantar bir kere bıçakla toplanmaz, sadece bu konuda Kuzugöbeği mantarı istisnadır. mantar direk kökünden çıkarılır. Çünkü mantar canlısı esas toprak altındaki misel ağıdır, mantar bu ağın meyvesidir. Yani kökü toprakta kalsın felanmış filanmış tamamiyle yanlış bi kanıdır. Bu arada ben 25-30 yıldır mantar toplarım. Bu konuda daha bilimsel kaynaklardan faydalanmanızı öneririm. Ya da mantar mevsiminde bir gün Ilgaz a gelin misafirim olun beraber mantar toplayalım. Hem birbirimizin tecrübelerinden de faydalanmış oluruz.
Maaşallah maaşallah subhanallah topla kardeşim İstanbul'da yok arıyoruz 100 tl kilosu topla topla turşusu güzel oluyor
Mantar bulunurdu acaba
Reis şu saçaklı mantarların zehirli türü olduğu söyleniyor ve zehirsiz den ayırt edilemez olduğu ifade ediliyor. Yiyince bağırsakları bozuyormuş doğru mu?
Evet ne yazık ki öyle ama benim memleketim olan Ilgaz ve Kastamonu bölgesinde çok tüketiliyor :(
Bıçakla toplanırsa temiz olur hemde hırpalamaz kasada
Video icin tesekkur ederiz hicam seyre doyduk ama ilgazin dogusu batisi guneyi degilde tam yerinu soylesen bide biz gidp baksak gezsek dolassak 😄
Tabi ki neden olmasın, Kadın Çayırının üst tarafları, otellere gelince sol taraftan devam ediyorsun tepeye çıkınca o bölgeler :)
@@gezgin_arkeolog adamın dibisin reis sagolasın😄
Neşesi Yerinde SigirliMantar Yemiscesine
Harika afiyet olsun yıyenlere
hocam yediğiniz mantar tellice ramaria ailesine mensup bir mantardır ve zehirlidir şöyle zehirlidir bu mantarı tehşis etmek için mikroskop altında incelenmesi lazım ve ben yiyorum bişey olmadı dediğiniz şeyler uzun sürede organ yetmezliğine kadar gidebilir oyüzden tavsiye edilmiyor net ve doğru tanımlanabilmesi için mikroskobik incelemelerin gerektiği Ramaria türlerinin tüketilmemesinin daha sağlıklı ve iyi olacağını düşünmüyorum Ramaria flava yenen tellice mantarı evet ama bunun Ramaria formosa adında geçen kardeşi zehirlidir ve ayırt etmesi neredeyse imkansızdır.
Anladım Hocam, teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için, bundan sonra daha dikkatli olmak lazım...
@gezgin_arkeolog ne demek hocam rica ederim
Bıçak kullanarak kesmeyi bilmiyor musunuz? Kökünden koparmanız çok yanlış. Keserek alın ki tekrar çıksın!
Nekadar cok mandar bolluğu var orda maşallah maşallah
Bizi de götür bir ara en kisa zaman da
Gümbür kaldıran deriz onlara
Evet yöreye göre ismi değişebilir.
Kirkpinar yaylasi ve gölü var orada bulurmuyum ustam
Bulamassınız Usta :) Çünkü benim mantar topladığım bölge kadın çayırı bölgesi, Kırkpınar yaylası ise ters tarafta kalan bir bölge. Hatta daha geride ve tepede kalıyor. Kadın Çayırına gelmeden Kazancı ve Eksik Köylerinden dönmeniz gerekiyor.
@@gezgin_arkeologabicim kandınçayırının üst taraflarına çıksam bulabilirmiyim mülayim yaylasına doğru
@@bayramkeleshairdesgner3023 Evet mülayim yaylasında da çok mantar var. Ama şuan yani ekim ayı içerisinde gideceksen İnköy dağlarına gitmeni tavsiye ederim, her yer kanlıca mantarı...:)
Hocam bereketli olsun ekim ayının son haftaları Ilgaz’da kanlıca mantarı olurmu
Bu hafta mantar çok yoğun ama hava durumuna göre ekim sonuna da mantar olabilir. Ama bu hafta gideceksen İnköy Dağlarına gitmeni öneririm. Yer gök kanlıca mantarı...
@@gezgin_arkeolog ilginiz için çok teşekkür ederim
@@gezgin_arkeolog selamünaleyküm biz bu hafta sonu gelmeyi düşünüyoruz nereye gitmemizi önerirsiniz
@@serhatonal3155 Hocam şu an İnköy Dağlarında çok yoğun kanlıca mantarı var. Ama Kastamonu tarafına da giderseniz bulursunuz. Kadın Çayırının üst tarafları...
merhaba Kardeşim ellerine sağlık bende Kastamonu bizdede var kanlıca mantar 🍄 yeni komşu kolay gelsin
Topladığınız saçak, yer sacagi. Kütük sacagi da var. Rengi daha koyu olur. Koç mantarinin içini kazıyın ki acı olmasın. Bu kim diyeceksiniz. Bir ilgaz kadını 😉 veriyor bu önerileri. Siz toplarken içim gitti. Üçü de kıymetli mantardir
What are you going to do with all those mushrooms ? Selling at the market ?
No, I'm not selling it, we just collected it as a hobby, but it was a bit too much, of course, I distributed it to my friends :)
@@gezgin_arkeolog your friends are lucky ! Too sad for me being far away 😅 !
@@ΆνναΛουλουδη-σ5η Where are you writing from, I'll send it to you too :) or mushroom time, come and be my guest, let's collect mushrooms together :)
@@gezgin_arkeolog thank you for your invitation ! I'm writing from Greece 🇬🇷. I would like to collect mushrooms with you ( if you want to...) but it's impossible for many reasons. Any way, thanks again. Good night 🌉 sir !
mantarlar sporla ürer yani tozu dökülmelidir ki daha sonraki yıllarda oralarda mantar olsun. toplama şekliniz çok yanlış. birincisi mantar bulunan yerde temizlenmeli ikinci poşet yerine sepet kullanılmalıdır
Çok güzel mantar 🍄 lar
Ooo süper vidio
Balıkesire yeni yağmurlar yağdı inşallah olur artık
Mantar toplarken ,altin bulsam bu kadar mutlu olmam doğrusu
Eylül ayının sonları mıydı hatırlıyor musunuz?
Evet, Eylül'ün son haftası olsa gerek...
Valla kasıma girdik daha kanlıca filan gördüğümüz yok. Galiba bu yıl mantar göremeyeceğiz
Insan bir kere maşallah demezmi
Köklerini neden topraktan çıkartıyorsunuz bu şekilde mantar toplanmaz lütfen kötü örnek olmayın zarar veriyorsunuz tekrar çıkabilmesi için kökünden kesip alın lütfen güzel birşwy yaparken aynı zamanda mantarlara kötü insanlaraysa kötü örnek lütfen yapmayın
Bursa'da Uludağ'da belli bölgelerde çok var.Tellice diye biliyorum.
Ramaria türleri laboratuvar ortamı dışında zehirli-zehirsiz ayırt edilemiyor,bu yüzden zehirli olarak kabul ediliyor..
Aslında çok doğru söylüyorsunuz Güler hanım, Ramaria türleri biraz çelişkili ancak Ilgaz-Kastamonu hattında çok sevilerek yeniyor. Dolayısıyla ishal yapıyor, bağırsakları bozuyor ve çok tüketildiğinde karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olabiliyor. Öldürücü bir etki yaratmadığı için insanlar önemsemiyor ama dikkat edilmesi gereken bir tür. İlginiz için teşekkür ederim...
@@gezgin_arkeolog ishal karın ağrısı kusma vs. insanlar bunların bir mantar zehirlenmesi olduğunun farkında değil. zehirli denince sadece ölümcül olması gerektiği düşünülüyor. fakat bunlar da birer zehirlenme ve dediğiniz gibi uzun vadede böbrek yetmezliğine sebep oluyor
ya ben mantara cok uzagım 4 yıldır hıc mantar toplayamadım sızden rıca tsem bana o mantarlardan yollarmısınız asırı canım cektı
Растут ли грибы возле Mersin?
В Мерсине, конечно, растет много грибов, но надо подняться немного выше по высоте, я знаю, что в том регионе растут особенно сморчки :)
Teşekkürler
Yapıyorsun bu işi Mehmet abi 👏 videolar harika...mantarları da öğrenmiş olduk sayende , afiyetler olsun.
Teşekkür ederim çok sağol :)
Çok güzel harika
464.👍 komşunuzum
surekli evet demesen dahada guzel olacak
O kucuk mavi mantarlar yenilmiyormu. Bereketli olsun
Mavi mantarlar yenilmiyor heralde ama tam bilgim yok ...
Reis selamlar , yağmurdan sonra mı gittin , toprak nemli gibi sanırsam
Aleykümselam, aynen yağmurdan bir gün sonra gittim mantarlar tam çıkmıştı...
büyülüsü yokmu sayın hocam
Ramaria yenmesi tavsiye edilmeyen bir türdür.
Merhaba kolay gelsin doğa cok güzel, ama bu mantarları plastik poşete toplsmaniz hic doğru değil,selamlar
Mantarların kökünü keserek almaya gerek yok iki gün sonra yine çıkar evde kanlıca var ama en güzeli toplamakmış izledim ilk defa kendim toplar gibi mutlu oldum aynı zamanda babam ılgazlıdır
@@nezahatk2306 Aynen Nezahat hanım, insanlarda mantarın kökünün bıçakla kesilmesi ve kalan kökten yeniden çıkması konusunda yanlış bir kanı var, aslında bilimsel olarak tamamiyle kökünden sökülmeli ve kök yeri elimizle kapatıldıktan sonra mantar kalıntıları dahi o bölgede bırakılmamalı. Yorumlarda da çok yazmışlar bu konuyu ama yanlış bir inanış...
Video çok güzel de iki elinle toplasan mantarlar daha temiz olur topraklı olmaz
Bizde sacaqlinin ag renglisi var,ancaq yeyildiyin bilmirdim
Hayırlı sabahlar maşallah bayan mantar topladım ellerine sağlık fiyetle yersin İnşallah Komşu ben şimdi sana abone oldum Ben de bekliyorum
Sarıdan hariç beyazı olanda var üç çeşit saçaklı olan topladım
Abi mereba burası neresi bende gitmek istiyorum çankırı ılgazmı
Evet Çankırı Ilgaz burası, tam konum olarak Kadınçayırı-Yıldıztepe mevkii...
Saçaklı mantarın bizim buralarda mor renkli olanıda var
Yusuf çok istiyor toplamak
Bi tane buldunmu etrafına iyi bakacak eşi muhakkak oluyo
Abi pazardami satiyorsun? Bu kadar mantari ne yapacaksin?
Hayır satmıyorum tabi ki, çevremize, eşe dosta dağıttık :)
Kanlicayi 1 aydir aradim sonunda kilosu 50 den aldim busene yok yagisli gitmedigi icin az bu sene mantar
Pınarla.keserek.alsaniz.daha.iyi.olur
Birazda kum koybali temiz toplayin
Maşallah
Küçük olanları lütfen almayın
🙂
Nicin bıçak la kesiyoruz bidaha gene çıkar kokunu cikarmayin
Rast gele bende isterim
Eyvallah abi ama mantar çoktan bitti bile :)
Möklerini kes çikardigin yerde bırak seneye yine ćikr aynı yerde bıcakla kes
.
Biraz da bize gonder cok guzel ya kolay gelsin
Sıkıntılı ramaria türleri hocam çok benzer kardeşi var ciddi mide problemlerine yol açar temizlemeside zahmetli. Selamlar
Ramaria türleri biraz çelişkili ancak Ilgaz-Kastamonu hattında çok sevilerek yeniyor. Dolayısıyla ishal yapıyor, bağırsakları bozuyor ve çok tüketildiğinde karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olabiliyor. Öldürücü bir etki yaratmadığı için insanlar önemsemiyor ama dikkat edilmesi gereken bir tür. İlginiz için teşekkür ederim...
@@gezgin_arkeolog “biz hep sovannan gavurup yerük” mantığı vardır bizim toplumun bazı kesimlerinde ama 50 sinde böbreklerde çıkan problemin nedenini yıllardır o hep severek yediği mantardan geliştiğinin farkına varmaz, kabul etmez. Bizim Trakya bu sene kurak ancak böyle postlara yorum yaparak avunuyoruz üstadım :) tekrardan saygılar , Bulgaristan sınırından selamlar .
@@yasinminkara5955 Aleykümselam, saygılar bizden Yasin Bey :) çok güzel tespitte bulunmuşsunuz ama ne yazık ki durum böyle, Anadolu insanı işte ne yaparsın. Bizden de Bulgaristan sınırına çok selamlar...
Deli koç derler. Zehirler