Λάθη στο κλάδεμα της ελιάς| 4. Αυστηρό κλάδεμα. Νόμος του 30%

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 23 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 90

  • @ΚωσταςΓραμματικογιαννης

    Έχεις απόλυτο δίκιο φίλε μου. Οντως κλαδεύω αυστηρά. Στο βίντεο περιγράφεις το δικό μου κλάδεμα😂😂😂😂😂. Να είσαι καλά

  • @MrKalpanio
    @MrKalpanio 11 місяців тому +1

    Ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες γνώσεις σας!

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  11 місяців тому +1

      Είναι χαρά μου!

    • @giorgos8386
      @giorgos8386 8 місяців тому

      ​​@@epimelia_fragkiadakisκύριε Φραγκιαδακη μια ερώτηση,
      επιτρέπεται να καθαρίσω και να ψιλοκλαδεψω έναν ελαιώνα μέσα του Μαρτίου σε Κρήτη ;

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  8 місяців тому

      Ναι, είναι εντάξει. Με προσοχή όμως γιατί φέτος η άνθηση ξεκίνησε νωρίς στην Κρήτη και υπάρχει κίνδυνος να χαλάσετε μηχανικά τις ταξιανθίες τραβώντας τα κλαδιά.

  • @ΙΩΑΝΝΗΣΑΡΑΠΟΓΙΩΡΓΗΣ
    @ΙΩΑΝΝΗΣΑΡΑΠΟΓΙΩΡΓΗΣ 3 місяці тому

    Σε ευχαριστούμε για τα βιντεάκια Μιχάλη. Ειναι πάρα πολύ κατατοπιστικά. Μια ερωτηση θέλω να κάνω. Κόβοντας συνεχώς απο έναν βραχίονα είτε μικρά είτε μεγάλα κλαδιά σε βάθος χρόνου (χρόνια) ο βραχίονας αυτός οδηγείται σε νέκρωση γιατί καταστρέφουμε τους αγωγούς. Μηπως πρέπει σταδιακά να κάνουμε ανανέωση βραχιόνων; Και με τι σειρά;

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  3 місяці тому +1

      Όταν κόβουμε διακλαδώσεις (χωρίς τακούνι) γίνεται επούλωση. Όταν κόβουμε κεντρικό άξονα, δεν επουλώνεται και μοιραία ξεραίνεται. Με το που κόψουμε κεντρικό άξονα, αφήνουμε αντικατάστατη από το πιο χαμηλό σημείο.

  • @ioanniskritharakis6737
    @ioanniskritharakis6737 3 місяці тому

    Γειά σου Μιχάλη ποιο το ποσοστό κλαδέματος όταν περιμένουμε βεδεμα; και ποιο το αντίθετο ευχαριστώ

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  3 місяці тому +1

      Πάντα 30%, αν μας ενδιαφέρει το ισορροπημένο κλάδεμα. Το ζητούμενο είναι να έχουμε κάθε χρόνο σταθερή παραγωγή.

    • @ioanniskritharakis6737
      @ioanniskritharakis6737 3 місяці тому

      @@epimelia_fragkiadakis Σε ευχαριστώ πολύ

  • @ΑνδρέαςΠαιδάκης-ω9χ
    @ΑνδρέαςΠαιδάκης-ω9χ 10 місяців тому +1

    Εγω βλεπω ενα δεντρο γεματο λαιμαργα χωρις διαμορφωση.Οι ποδιες σας ειναι αδυναμες διοτι τα λαιμαργα απομυζουν τους χυμους.Τα κλαδεματα χωριζονται σε κατηγοριες(πολυκωνικο,παλμέτα κλπ)Το δικο σας ποια τεχνική ακολουθεί?

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  10 місяців тому +1

      Πολύ σωστά βλέπεις. Ακριβώς όλα αυτά που είπες θέλω να δείξω στο βίντεο, για να εξηγήσω τον νόμο του 30% και τις συνέπειες του. Είναι ένα δέντρο που κουτσούρεψαν και μετά το παράτησαν, γιατί δεν ήξεραν να το διαχειριστούν. Τώρα καλούμε να διορθώσω τα λάθη των παλαιότερων. Θα διαμορφωθεί τελικά σε ομπρέλα.

    • @ΑνδρέαςΠαιδάκης-ω9χ
      @ΑνδρέαςΠαιδάκης-ω9χ 10 місяців тому

      @@epimelia_fragkiadakis Νόμιζα ότι εδειξες το τελικό αποτέλεσμα!Καλά κλαδέματα και καλή σοδειά εύχομαι!

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  10 місяців тому

      Το τελικό αποτέλεσμα θέλει τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί. Ευχαριστώ πολύ!

  • @ELIAS_ST.
    @ELIAS_ST. 11 місяців тому +4

    ωραιο video,οπως και τα προηγουμενα βεβαια.θα ηθελα να μας δειξετε σε ενα video,το πριν και το μετα σε μερικες ελιες τις οποιες μολις εχετε κλαδεψει.
    να ειστε καλα.

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  11 місяців тому +1

      Θα προσπαθήσω την επόμενη φορά να το κάνω

    • @vasilisvoulgarakis3740
      @vasilisvoulgarakis3740 11 місяців тому

      Κατ' αρχάς η ελιά δεν πρέπει να έχει παραπάνω από 4 βραχίονες.
      Ανάμεσα στο δένδρο δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα.
      Να κάθεσαι σε μια πλευρά και να βλέπεις ανάμεσα από τα κλαδιά ένα σπουργίτι που κάθεται στην απέναντι πλευρά.
      Ανάμεσα στους βραχίονες δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα, και αυτά που βγαίνουν κάθετα στον βραχίονα πρέπει να φεύγουν γιατί δεν κάνουν καρπό, είναι τα γνωστά λαίμαργα.

  • @paroshealth
    @paroshealth 11 місяців тому +3

    Το κλάδεμα είναι το Α κ το Ω.
    Μπορεί να υπάρχουν βασικοί κανόνες αλλά η εφαρμογή τους είναι σχετική ανάλογα: το χωράφι, το μέρος, η περιοχή, το χρόνο, την χρόνια, το τι θέλει να πετύχει ο ιδιοκτήτης και φυσικά ανάλογα με την κατάσταση της καθε ελιάς ξεχωριστά.
    Οι ελιές δεν θέλουν κηπουρό 😂. Οι ελιές θέλουν «ειδικό» της περιοχής με εμπειρία χρόνων! Τον παππού από το δίπλα κτήμα αν είναι δυνατόν.
    😀💙⚓️😚

  • @ΙωάννηςΜέρμηγκας-σ8σ
    @ΙωάννηςΜέρμηγκας-σ8σ 8 місяців тому

    Ευχαριστούμε πολύ για τα βίντεο! Προσωπικά έχω περάσει και από τη φάση κόβω πολύ για να "καθαρίσω" το δέντρο, με τα αντίστοιχα προβλήματα στην παραγωγή. Μία ερώτηση: πλέον, σε περιπτώσεις όπως αυτή στο δέντρο που δείχνετε, συνήθως αρχίζω με μία αραίωση των λαίμαργων στο κέντρο και προς τα έξω, αφήνωντας χονδρικά βλαστούς ανά 15-20 cm για αερισμό-φωτισμό-κίνηση των χυμών σε όλο τον φλοιό, με επιλογή των βλαστών τις επόμενες χρονιές, αυτό σε βάρος της διαμόρφωσης των βραχιόνων αν αυτοί έχουν ξεφύγει η ξεραθεί στο εξωτερικό του δέντρου (καθώς προφανώς ήδη χωρίς να καθαρίσεις το κέντρο έχεις κόψει αρκετά), ποιές οι διαφορές της μίας προσέγγισης από την άλλη; (Να σημειωθεί ότι μιλάμε για μεγάλα δέντρα όπου κατά την διάρκεια της συγκομιδής έχει πολύ μεγάλη σημασία η κατά το δυνατόν εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό του δέντρου, για να φτάσεις με το ραβδιστικό όλη την κόμη). Ευχαριστώ και πάλι.

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  8 місяців тому

      Η μία προσέγγιση είναι αυτή που αναφέρετε. Η άλλη με την οποία κάνουμε σύγκριση ποια είναι;

    • @ΙωάννηςΜέρμηγκας-σ8σ
      @ΙωάννηςΜέρμηγκας-σ8σ 8 місяців тому

      @@epimelia_fragkiadakisΤο ξεκίνημα από την περίμετρο και προς το κέντρο, αν δεν έχω καταλάβει λάθος αυτό έχετε κάνει στο βίντεο πρίν σταματήσετε λόγω αφαίρεσης αρκετού φυλλώματος.

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  8 місяців тому +4

      Όχι γενικά από την περίμετρο, αλλά από τον Νότο. Προτείνω να δείτε σε συνδυασμό το βίντεο για τον προσανατολισμό. Αν ο νότος και οι κορυφές έχουν καθαριστεί, τότε προχωράμε προς το κέντρο και τον βορρά. Κλαδεύουμε ακολουθώντας το φως.

    • @ΙωάννηςΜέρμηγκας-σ8σ
      @ΙωάννηςΜέρμηγκας-σ8σ 8 місяців тому

      @@epimelia_fragkiadakisΤο έχω δεί (όπως και όλα τα υπόλοιπα, και με την πρώτη ευκαιρία θα παρακολουθήσω και τα σεμινάριά σας) και έχει συμβάλλει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό στην προσέγγιση που έχω στο κλάδεμα καθώς οι τα δέντρα μας είναι κατά πλειοψηφία αφίσσης η οποία είναι ορθόκλαδη όσο δεν πάει, και μπορεί να σου κάνει λαίμαργους 2 μέτρων σε 2 χρονιές, κρατώντας τους "αετούς" της νότιας πλευράς πάντα λίγο χαμηλότερα έχω δεί πολύ καλά αποτελέσματα στον τρόπο που ανταποκρίνεται βλαστικά το δέντρο. Απλά καθώς στα περισσότερα δέντρα πρέπει για τη συγκομιδή να μπεί άνθρωπος μέσα στο σταύρωμα, αναγκαστικά ξεκινάω την αραίωση στο κέντρο, μετά θα κορφολογήσω τη νότια πλευρά από τους "αετούς" και στη συνέχεια θα διαμορφώσω βραχίονες, και αναρωτιέμαι αν αυτός ο τρόπος έχει κάτι "λάθος". Να σημειωθεί ότι τα δέντρα προέρχονται από βαριά κλαδέματα όπως είπα και τώρα (και σε μεγάλο βαθμό χάρη στις συμβουλές σας) έχω αρχίσει και έχω σιγά σιγά σωστή κόμη εν αναμονή παραγωγικών ετών.

    • @ΙωάννηςΜέρμηγκας-σ8σ
      @ΙωάννηςΜέρμηγκας-σ8σ 8 місяців тому +1

      @@epimelia_fragkiadakisΈχω δεί το βίντεο (βασικά όλα τα βίντεο) και έχουν διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο κλαδεύω και θα παρακολουθήσω τα σεμινάρια σας με την πρώτη ευκαιρία. Απλά καθώς στα δέντρα που κλαδεύω κατα την συγκομιδή χρειάζεται να μπεί άνθρωπος μέσα στο σταύρωμα (μεγάλα δέντρα του παραδοσιακού ελαιώνα της Άμφισσας), καθαρίζω πρώτα εκεί, στη συνέχεια κορφολογώ τους "αετούς" της νότιας πλευράς, και μετά καθαρίζω ποδιές, υπάρχει κάποιο σφάλμα; Επίσης σκέφτομαι μετά από κάποιες πρόσφατες συζητήσεις με γεωπόνους, να πειραματιστώ και με ελαφρύ θερινό κλάδο καθώς μου είπαν ότι επιτρέπει να "κλέψεις" το πόσο φύλλωμα αφαιρείς στη χρονιά καθώς εκμεταλλεύεσαι την φθινοπωρινή βλαστική περίοδο.

  • @filserpiko7409
    @filserpiko7409 11 місяців тому +5

    Πάρα πολύ σωστός ,το δέντρο στρεσαρεται νομίζει ότι θα πεθάνει και πετάει αλόγιστα βλάστηση εις βάρος της καρποφορίας

  • @jannishatzidakis2902
    @jannishatzidakis2902 11 місяців тому +1

    Με ψαλίδι λοιπόν θα γίνει το κλάδεμα ή με μικρό πριόνι ; Να δούμε και τι εργαλεία θα χρειαστεί σε επόμενο επεισόδιο ; Ευχαριστώ πολύ .

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  11 місяців тому

      99% το κλάδεμα με ψαλίδι! Πριόνι/αλυσοπρίονο μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

  • @johanesGR
    @johanesGR 11 місяців тому

    Θα αραίωνα οποσδήποτε τα λαίμαργα στο κέντρο (εννοείται άλλοι θα τα αφαιρούσαν εντελώς ! (Λανθασμένα)) για να τα προλάβαινα πριν χοντρινουν και οι τομές τότε είναι μεγαλύτερες
    Άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι οι ποδιές που εννοείται είναι επιθυμητές όμως αν ο καθαρισμός του κτήματος γίνεται με τρακτέρ σίγουρα το εμποδίζουν το τρακτέρ

  • @kestestyl
    @kestestyl 11 місяців тому +1

    Η γνωση στο κλάδεμα της ελιας ερχεται με την πρακτικήκαι την παρατηρηση. Ο καθένας καλιεργητής που ασχολείται μόνος του στον ελαιώνα του ακολουθεί πρακτικές που του επιτρέπουν να ολοκληρώσει την καλειέργεια σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το κλάδεμα που προτείνεις πόσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρωθεί σε ένα δέντρο απο ένα άτομο και με τι εργαλεία ?

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  11 місяців тому

      Τα τρία πρώτα χρόνια που τα δέντρα χρειάζονται διαμόρφωση, αναφερόμενος σε μεγάλα δέντρα (>5-6 μέτρα ύψος), η ταχύτητα που εγώ κλαδεύω είναι 5-8 δέντρα την ώρα. Από το 4ο έτος που πλέον τα δέντρα έχουν διαμορφωθεί, η ταχύτητα είναι 10-15 δέντρα την ώρα. Τα εργαλεία που χρησιμοποιώ είναι ηλεκτρικό ψαλίδι, με μπαταρία πλάτης και κοντάρι 1 μέτρο, (κατά 75%), ένα μικρό ηλεκτρικό αλυσοπρίονο με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες (κατά 15%) και κονταροπρίονο για τα ψιλά κλαδιά (κατά 10%, ενδεικτικά). Από την 3η χρόνια χρησιμοποιώ 90% ψαλίδι και 10% το μικρό αλυσοπρίονο (ενδεικτικά).

    • @Θανάσης-β2δ
      @Θανάσης-β2δ 8 місяців тому

      @@epimelia_fragkiadakis Δεν ανεβαίνεις καθόλου στο δέντρο; Επειδή χρησιμοποιείς τα κοντάρια το λέω. Για λόγους ταχύτητας, ευκολίας ή ασφάλειας (πχ μην πέσεις κάτω);

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  8 місяців тому

      Καθόλου. Ο,τι χρειάζεται να κάνω, το φτάνω από το έδαφος. Και για τους τρεις λόγους που αναφέρατε.

  • @ΚΑΤΕΡΙΝΑΜΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
    @ΚΑΤΕΡΙΝΑΜΩΡΟΠΟΥΛΟΥ 11 місяців тому +2

    Σας χαιρετώ.
    Σας ευχαριστώ πολύ γι αυτά που συμβουλεύετε.
    Πήγα στο χωράφι μου και διαπίστωσα ότι οι εργάτες που κλάδεψαν, έκοψαν όλο το δένδρο και άφησαν μόνο τον κορμό.
    Όταν διαμαρτυρήθηκα, (εγώ ή άσχετη, είδα ότι κάτι δεν έγινε καλά εκεί), μου απάντησαν ότι τα δένδρα ήταν πολύ ψηλά και είχαν χρόνια να κλαδευτούν.
    Και ότι : η ελιά και η τριανταφυλλιά, θελουν ΤΡΕΛΌ κλαδευτή.
    Ευτυχώς που τα λέτε, εσείς.!!!!!!
    Αλλά ξέρετε οι περισσότεροι, είναι ΞΕΡΟΛΕΣ και δεν δέχονται, καμία κουβέντα, από κανέναν.

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  11 місяців тому +5

      Κάθε άνθρωπος κάνει αυτό που γνωρίζει και θεωρεί ότι είναι καλύτερο. Πάντα υπάρχει μία μεγαλύτερη εικόνα που δεν γνωρίζουμε. Διευρύνοντας την συνειδητότητά μας, μπορούμε να αντιληφθούμε περισσότερα. Αυτή είναι η πορεία κάθε ανθρώπου.

  • @ΝικοςΚοκολακης-λ9ο
    @ΝικοςΚοκολακης-λ9ο 11 місяців тому

    Καλημέρα σας! Στο σημείο 4:08 στην πόδια που δείχνετε λέτε πετάει είδη βλαστούς... Θα πάω ένα από εδώ και ένα από εκεί! Με ποιον τρόπο. Μπορείς να το κάνετε αυτό? Να δώσετε την φορά που θέλετε στον βλαστο?

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  11 місяців тому +1

      Έχεις δίκιο, είναι λάθος διατύπωση. Ουσιαστικά αυτό που θα κάνω είναι να επιλέξω τους βλαστούς που με εξυπηρετούν στην διαμόρφωση. Μερικούς που πάνε προς τη μια μεριά και μερικούς προς την άλλη.

    • @ΝικοςΚοκολακης-λ9ο
      @ΝικοςΚοκολακης-λ9ο 11 місяців тому

      @@epimelia_fragkiadakis ευχαριστώ πάρα πολύ! Θα κάνεις άλλο σεμινάριο εδώ Κρήτη φέτος?

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  11 місяців тому +1

      Μέσα στο 23, όχι. Από τον Φλεβάρη, όλο και κάτι θα οργανώσω

  • @S.A-v8x
    @S.A-v8x 9 місяців тому +2

    Μια προτροπη με βαση σχολια..ακουστε περισσοτερο γνωστες γεωπονους που ακολουθουν την γνωση της επιστημης τους.Αυτο που στη χωρα ο καθενας σχεδον λεει τα δικα του ,μας αφηνει και πισω και ειναι εις βαρος των παραγωγων καποιων αγροτων.

  • @Titanium933
    @Titanium933 11 місяців тому

    Δεν ξέρω αν μελέτησα πολυ καλά τα βίντεο σου ή ειναι η τύχη του πρωτάρη, σε ελιές τουλάχιστον 3 χρόνια ακλαδευτες απο 400 κιλα καρπό πέρυσι σε 65 ρίζες κορωνεικες, φέτος έβγαλα 1500 κιλά. Πιθανόν με έσωσε η φιλοσοφία του συντηρητικού κλαδέματος, τα δέντρα είχαν φτάσει 7 μέτρα αλλά δεν τα ισοπέδωσα με τη μία. Κατέβασα λιγο τους αετούς και έκοψα τα λαίμαργα, καθάρισα τις ποδιές, αλλά δεν άφησα γυμνά τα δέντρα εντελώς, άφησα μπόλικο κλαρί. Ίσως να επαιξε ρόλο και οτι το κύριο κλάδεμα το έκανα στο τέλος του χειμώνα, οπότε τα δέντρα παρέμειναν δυνατά και έδωσαν πιο πολύ την άνοιξη.Όπως και να έχει σε ευχαριστώ για τα αναλυτικά βίντεο και την πολλή καλή δουλειά που έχεις κάνει!!

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  11 місяців тому +1

      Η ηθική μου ικανοποίηση είναι απεριόριστη! Σε ευχαριστώ πολύ! Μπράβο σου!

  • @Ηφαιστος-υ5π
    @Ηφαιστος-υ5π 10 місяців тому

    Εγω θεωρώ ότι 2-3 βραχίονες είναι πολυ μακρεις. Είναι βέβαια παραλληλοι στο έδαφος, δεν πανε κατά πανω, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσουν, όπως αναφέρεις σε άλλο σου βιντεο. Γιατί δεν τους έκοψες;;

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  10 місяців тому

      Διότι θα ξεπερνούσα το 30%. Αυτό θα γίνει σε επόμενο στάδιο.

  • @nikosk113
    @nikosk113 11 місяців тому +1

    Αφου μαζεψεις τις ελιες ποτε πρεπει να γινει το κλαδεμα κ ποτε το ραντισμα ?

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  11 місяців тому +1

      Αυτό εξαρτάται κυρίως από το πόσο επικίνδυνο είναι να έχεις παγετούς στην περιοχή σου. Σε παγετόπληκτες περιοχές προτιμούμε να κλαδέψουμε την άνοιξη, όταν ξεπεραστεί ο κίνδυνος. Σε θερμότερες περιοχές μπορεί το κλάδεμα να γίνει με την συγκομιδή. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι το κάνει κλαδευτής και ότι κλαδεύει ισορροπημένα. Φαντάζομαι ότι όταν λες για ράντισμα, αναφέρεσαι στον χαλκό. Αυτό θα γίνει αν και εφόσον χρειάζεται και ανάλογα με τις συνθήκες και το μέγεθος της προσβολής.

    • @Ηφαιστος-υ5π
      @Ηφαιστος-υ5π 10 місяців тому

      Αναφέρεις ότι ραντισμα με χαλκό κάνουμε μόνο όταν υπάρξει προσβολη; οχι προληπτικα;
      Γενικά αναφέρεσαι μόνο στο κλάδεμα, διαφυλλικη λίπανση, φυτοφάρμακα;

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  10 місяців тому +2

      Ο χαλκός σκοτώνει όλους τους μικροοργανισμούς, παθογόνους και ωφέλιμους. Οι συνθήκες που δημιουργούνται είναι τέτοιες που ωφελούν τους παθογόνους. Αυτό οδηγεί σε μία καθοδική σπείρα που συνεχώς επιδεινώνει την κατάσταση, αυξάνει το κόστος, μειώνει τις αποδόσεις και την ποιότητα των προϊόντων. Είναι πιο οικονομικό και αποδοτικό να ευνοούμε την ισορροπία και να προστατεύουμε τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς. Τις ίδιες αρνητικές συνέπειες έχει η χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

  • @iliasklou9145
    @iliasklou9145 11 місяців тому +1

    Τελικα αυτα τα αναμεσαδια που λεμε εμεις, τα βγαζουμε ή τα αφηνουμε? Αναμεσαδια εννοω τη βλαστηση που βρισκεται πισω απο το κλαδι στην πορεια προς τον κορμο. Αυτα τα μικρα κλαδακια στο εσωτερικο του δεντρου.ευχαριστω.

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  11 місяців тому

      Εφόσον σκιάζουν, θα τα αφαιρέσουμε. Όταν έρθει η ώρα τους όμως, και εφόσον εμπίπτουν στο 30% που θα αφαιρέσουμε την δεδομένη χρόνια.

  • @ΓεώργιοςΚωστοπουλος-ε9σ
    @ΓεώργιοςΚωστοπουλος-ε9σ 11 місяців тому +26

    Εγώ πιστεύω ότι είναι λάθος το κλάδεμα σου.Καλως για το ότι δεν πρέπει να αφαιρεθεί πολύ κλαρί.Αλλα στο συγκεκριμένο δέντρο θέλει να φύγουν τουλάχιστον τα μισά λεμαργα.Του χρόνου δεν θα μπορείς να ανέβεις επάνω.Το κάθε δέντρο θέλει τον δικό του κλάδο.Εχω 2000 χιλιάδες δέντρα κοροναιικα, καί 500 Καλαμών.Η πήρα μου λέει το κάθε δέντρο είναι ξεχωριστό.Επεισης καί τό έδαφος του χωραφιού πέσει ρόλο στο κλάδεμα.Η ελιά θέλει αναβίωση στο κλαδί.Το κλαδί τής δεύτερης χρονιάς θα δώσει καρπούς.Το κλάδεμα είναι πιο απαραίτητο από την λίπανση.Ευχαριστω

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  11 місяців тому +10

      Συμφωνούμε απόλυτα και αυτό ακριβώς λέω στο βίντεο. Οφείλω όμως και σε αυτή την περίπτωση να εφαρμόσω τον νόμο του 30%. Θα συνεχίσω το κλάδεμα και τη διαμόρφωση του δέντρου του χρόνου, για να αποφύγω να επαναληφθεί η ίδια κατάσταση. Σε 3-4 χρόνια το δέντρο θα έχει φτάσει στην τελική του μορφή και πλέον θα το συντηρώ, διατηρώντας το σταθερά σε ισορροπία και σταθερή παραγωγή.

    • @georgiastouka1995
      @georgiastouka1995 11 місяців тому +2

      Πολύ σωστά!!

    • @ΣαμαράςΔημήτρης-β6β
      @ΣαμαράςΔημήτρης-β6β 11 місяців тому +3

      Μια χαρά κλάδεμα κάνει. Πριν από αυτό το βίντεο, δημοσίευσε ένα άλλο το οποίο μιλάει για τις απότομες τομές οι οποίες στρεσαρουν ανεπανόρθωτα το δέντρο. Ακολουθεί δηλαδή μια λογική στη σειρά δημοσίευσης μιλώντας για το στρες που παθαίνουν οι ελιές από τα αυστηρά κλαδέματα. Εδώ σου λέει πώς να διαχειριστείς ένα δέντρο το οποίο ήταν πετσοκομμενο και μετά παραμελημένο. Ξεκινώντας αφαιρώντας κλαδιά από έξω προς τα μέσα αφαιρώντας μέχρι το 30% της κόμης. Το 1/3 είναι ένας απαράβατος κανόνας. Αν το παραβιάσεις μετά ξεκινάν προβλήματα. Επίσης, είναι προτιμότερο να κλαδέψεις πρώτα τα απ' έξω και σιγά σιγά να προχωράς προς τα εσωτερικά κλαδιά χρόνια με τη χρονιά στην περίπτωση του βίντεο, καθώς θες τα κλαδιά να πηγαίνουν από μέσα προς τα έξω. Έχοντας πειραματιστεί έχω καταλήξει σε ακριβώς την ίδια μέθοδο που ακολουθεί κι αυτός στο βίντεο. Και από σπαζοκεφαλιες γλιτώνεις και το σχήμα διαμορφώνεται πιο γρήγορα από το να βάλεις χέρι και σε εσωτερικά κλαδιά ταυτόχρονα με τα εξωτερικά ή παραβιάζοντας τον κανόνα του 1/3. Μιλάω πάντα για περιπτώσεις σαν αυτή στο βίντεο.

    • @xristoszografos7436
      @xristoszografos7436 11 місяців тому +1

      Χρόνια πολλά.Μεχρι τώρα ξέραμε τ τρίχρονο βλαστάρι δίνει καρπούς.Τωρα άλλαξαν τ δεδομένα τ δίχρονο βλαστάρι ν κάνει καρπούς αν ναι μ ποιο τρόπο?

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  11 місяців тому +2

      Χρόνια πολλά Χρήστο. Τι εννοείς; Η ελιά καρποφορεί σε βλαστό της προηγούμενης βλαστικής περιόδου. Γιατί να είναι τριών χρόνων;

  • @ΜΠΟΥΧΟΥΡΗΣΒΑΣΙΛΗΣ
    @ΜΠΟΥΧΟΥΡΗΣΒΑΣΙΛΗΣ 11 місяців тому

    Για να ασχοληθεί κάποιος επαγγελματικά πόσες ελιές πρέπει να έχει και από ποιο έτος αρχίζουν να δίνουν καρπό;

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  11 місяців тому

      Για να συνεννοούμαστε, όταν λέμε επαγγαλματικά εννοούμε ότι αυτό είναι το κύριο εισόδημα ή τουλάχιστον το 50%. Αν εσύ θεωρείς κάτι διαφορετικό, όρισε το και θα το συζητήσουμε. Αυτό λοιπόν δεν μπορεί να απαντηθεί, διότι χρειάζεται οικονομοτεχνική μελέτη. Για πόσο ετήσιο εισόδημα μιλάμε; 12.000€; 30.000€; Για ποια περιοχή; Για βρώσιμες ή για λάδι; Τι ποιότητας; Με ποιο αγοραστικό κοινό; Αγορές του εξωτερικού ή το τοπικό ελαιουργείο; Αντιλαμβάνεσαι ότι το πρώτο σκέλος είναι αδύνατον να το απαντήσω. Το δεύτερο σκέλος είναι πιο απλό να απαντηθεί. Θεωρείται ότι οι ελιές μπορούν να δώσουν οικονομικά αποδοτική παραγωγή από το 7-8ο έτος της ηλικίας τους. Ανάλογα βέβαια με τις τοπικές κλιματικές και εδαφολογικές συνθήκες και τις καλλιεργητικές φροντίδες που έχουν δεχτεί. Προσωπικά, φύτεψα κάποιες ελιές το 2008 και από μία συγκεκριμένη περιοχή, ακόμα δεν έχω πάρει ικανοποιητική παραγωγή. Είναι καθαρά θέμα συνθηκών (εδώ και 2 χρόνια εκεί έχει βρέξει ελάχιστα).

    • @ΜΠΟΥΧΟΥΡΗΣΒΑΣΙΛΗΣ
      @ΜΠΟΥΧΟΥΡΗΣΒΑΣΙΛΗΣ 11 місяців тому

      Περιοχή κεντρική Μακεδονία βρίσκομαι. Για αρχή ας πούμε ένα εισόδημα 12000 όπως αναφέρατε και να τα πηγαίνω σε κάποιο τοπικό ελαιοτριβεια,επισης ποια Ποικιλία θα ήταν καλύτερα για λάδι στην περιοχή που βρίσκομαι;

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  11 місяців тому +1

      Για να μπορέσω να σου απαντήσω υπεύθυνα, χρειάζεται να γίνει ένας φάκελος και οικονομοτεχνική μελέτη. Δεν είναι το αντικείμενό μου και δεν αναλαμβάνω κάτι τέτοιο. Αν θέλεις όμως, κάλεσέ με στο 6906837034 να σου δώσω κάποιες κατευθύνσεις για το πώς να κινηθείς, τί αξίζει να κάνεις και τι όχι, βάση των αναγκών και των δυνατοτήτων σου.

  • @gdiou1018
    @gdiou1018 9 місяців тому

    Αυτά τα δέντρα είναι παρατημένα ρε φίλε

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  9 місяців тому

      Ήταν όντως

    • @gdiou1018
      @gdiou1018 9 місяців тому

      Να σε ρωτήσω κάτι κάποιος συνάδελφος κλείνει πληγές από κλάδεμα και σπασμένα με λαδομπογια !! Είναι σωστό αυτό ;

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  9 місяців тому

      Όχι, κάποια στιγμή θα φτιάξω ένα βίντεο για το θέμα. Δεν βάζουμε απολύτως τίποτα

    • @Θανάσης-β2δ
      @Θανάσης-β2δ 8 місяців тому

      @@epimelia_fragkiadakis Συγγνώμη που δεν θα περιμένω το βίντεο και θα ρωτήσω τώρα... Τίποτα τίποτα; Ούτε πάστα κλαδέματος;

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  8 місяців тому +3

      Τίποτα-τίποτα. Ούτε πάστα εμβολιασμού. Ψάχνοντας στην βιβλιογραφία δεδομένα για την λαδομπογιά, τελικώς αυτό που βρήκα είναι ότι και η πάστα εμβολιασμού δημιουργεί πρόβλημα. Το καλύτερο είναι να μην βάζουμε τίποτα. Κι εγώ ήμουν υπέρ της πάστας εμβολιασμού, αλλά τώρα την έχω καταργήσει.

  • @ΚΑΤΕΡΙΝΑΜΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
    @ΚΑΤΕΡΙΝΑΜΩΡΟΠΟΥΛΟΥ 11 місяців тому

    😮

  • @kostastsiaras4516
    @kostastsiaras4516 8 місяців тому

    Εκατο ανθρωποι,εκατο διαφορετικα κλαδεματα.Τωρα ,ποιο ειναι σωστο και ποιο λαθος ,πιστευω οτι το καλυτερο κλαδεμα ειναι αυτο που μας δινει καρπο καθε χρονο.Ποτε πολυ και ποτε λιγο .Αναλογα και με τις καιρικες συνθηκες.το καθε δεντρο ειναι ξεχωριστο.

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  8 місяців тому

      Πολύ σωστά. Βάση της φυσιολογίας του δέντρου υπάρχουν παρεμβάσεις που θα το βοηθήσουν να παράγει κάθε χρόνο και άλλες που μειώνουν την παραγωγή ή και την σταματάνε. Αυτούς τους παράγοντες αναφέρω στο κανάλι. Οι συνδυασμοί τους είναι απεριόριστοι και οδηγούν στα εκατό διαφορετικά κλαδέματα που αναφέρετε. Το αυστηρό κλάδεμα και η βλαστομανία, βάζουν το δέντρο σε φάση νεανικότητας και η παραγωγή σταματάει για κάποια χρόνια.

  • @efikokkinis7853
    @efikokkinis7853 11 місяців тому +1

    Μαλλ0ν δεν το εχεις

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  11 місяців тому +5

      Υπάρχει πάντα και αυτή η πιθανότητα. Κάθε πρόταση για βελτίωση είναι επιθυμητή.