Αποχή απο παίξιμο+επαναφορά, πρόγραμμα ασκήσεων, κόλπο εξάσκησης μετρονόμο, θεωρία κλίμακες ακορντα

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 30 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 19

  • @alekskot9240
    @alekskot9240 3 роки тому +8

    Ακομπλεξάριστος και καλός άνθρωπος! Γνήσιος έμπειρος και ροκάς. Μπράβο ρε φίλε, πραγματικά τα βίντεο σου είναι απίστευτα ψυχαγωγικά

  • @JonifJonif
    @JonifJonif 2 роки тому

    Άλλο ένα πολύ χρήσιμο βίντεο. Ειδικά για εμένα που είμαι από χωριό και αναγκαστικά ότι μάθω μόνο από το διαδίκτυο γίνεται, έχω μάθει πάρα πολλά πράγματα από εσένα Θοδωρή. Σ ευχαριστώ πολύ.

  • @diasspeed
    @diasspeed 3 роки тому +6

    Πολύ ωραίο βίντεο και σε ευχαριστώ για την απάντηση!

  • @dimitriosdrisas1480
    @dimitriosdrisas1480 3 роки тому +4

    Καλησπέρα Θοδωρή, ευχαριστουμε που μας κρατας παρεα με τα βιντεο σου που ειναι διδακτικα και μας μιλας με ειλικρινια!
    Δεν θελω να σε ρωτησω κατι, αλλα περισσοτερο να σε προτρεψω να μας διηγηθεις περισσοτερες ιστοριες σου απο lives, προβες ή και studio recording sessions που να εχουν καποιο ενδιαφερον, γιατι ακομα και μεσα απο αυτες μαθαινουμε κατι!
    Καλή συνέχεια!

  • @Alepos28
    @Alepos28 3 роки тому +3

    Καλησπέρα Θοδωρή. Σου αξίζει ενς μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ για όλη αυτή τ δουλειά που κανεις στο διαδύκτιο. Σε παρακολουθώ κ σε ακολουθώ παρά πολύ καιρό. Έχω πάρει αρκετες «κιθαριστικες οδηγιες» μέσα από τα βίντεο σου. Νομίζω ότι δν έχω βρει σε κανένα βίντεο σου να μιλάς για δισολιες, διφωνιες δν ξέρω πως λέγονται. Τα έχω μπερδεμένα στο μυαλό μου. Θα μπορούσες να βοηθήσεις ωστε να τις κατανοήσω καλύτερα;

  • @logisticart79
    @logisticart79 3 роки тому +1

    Μπράβο Θοδωρή κάνεις πολύ καλή δουλειά , θα ήθελα αν μπορείς κάποια στιγμή να κάνεις ένα βίντεο και να μας εξηγήσεις τις οικογένειες των ακόρντων σε κάποιο κλειδί και πως το κάθε ακόρντο χρησιμοποιείται μέσα από το συναίσθημα που βγάζει (για να βελτιώσουμε το αυτί μας και να μπορούμε να "βγάζουμε" τα ακόρντα) . ευχαριστώ εκ το προτέρων.
    με εκτίμηση Διονύσης.

  • @johnnybizonni5474
    @johnnybizonni5474 3 роки тому +1

    Πολύ ωραίο βίντεο !!!. Σε ένα ματζόρε blues κομμάτι, υπάρχουν κάποιοι στάνταρ κανόνες εναλλαγής μεταξύ ματζόρε και μινόρε πεντατονικής κλίμακας (μινορεμάτζορο) ?

  • @tefterakos
    @tefterakos 3 роки тому +1

    Καλησπέρα, ευχαριστούμε για την κιθαριστικη γνώση που μοιράζεσαι κάθε φορά. Η ερώτηση μου ειναι η εξής: σε περίπτωση που κανουμε εξάσκηση ενα σολο για αρκετες εβδομάδες ή και μήνες και η ταχύτητα ειναι λίγο πιο πάνω (10-20 bpm) απο αυτή που μπορούμε να παίξουμε ειναι καλύτερο να βελτιωσουμε την τεχνική μας και να το ξαναδοκιμασουμε αργότερα ή να επιμείνουμε μεχρι να το καταφέρουμε ; Όποια αλλη συμβουλή καλοδεχούμενη.

  • @bulletformyvalentine8151
    @bulletformyvalentine8151 3 роки тому +1

    Καλησπέρα Θοδωρή η ερώτηση μου είναι η εξής: ασχολούμαι με την κιθάρα ως αυτοδίδακτος 2 χρόνια από θεωρία δεν έχω πολλές γνώσεις αλλα αυτο το διάστημα θα ήθελα να αρχίσω πολύ να γράφω δικά μου (κομμάτια - μελωδιουλες κλπ καθαρά ατομικά για εμένα και μόνο) είτε απλα είτε λιγο περίπλοκο . Πως πρέπει να ξεκινήσω να γράφω ποια είναι τα βήματα από το ξεκίνημα μέχρι το τέλος .Μπορεί ένας αυτοδίδακτος να γράψει τραγούδια χωρίς θεωρητικες γνώσεις??? Και τι πρέπει να προσέξω ώστε να μην βγει ένα κακό αποτέλεσμα στο τέλος και να ακουστεί όπως πρέπει να ακουστεί
    Ευχαριστώ

  • @niandralades3185
    @niandralades3185 3 роки тому +1

    Καλησπέρα Θοδωρή, θα ήθελα να σε ρωτήσω αν η ενασχόληση με ένα άλλο έγχορδο όργανό π.χ.(μπάσο,μπουζούκι) μπορεί να επηρεάσει το παίξιμό μου στην κιθάρα. Θεωρείς ότι μπορεί να με μπερδέψει χειρότερα ή μπορώ να αντλήσω απλές τεχνικές άλλων οργάνων και να τις εφαρμόσω στην κιθάρα. Ευχαριστώ πολύ.

  • @kabasakalis
    @kabasakalis 3 роки тому +1

    Γεια σου Θοδωρή, θέλω να σε ρωτήσω για το θέμα των endorsements ελλήνων καλλιτεχνών και ειδικότερα αυτών του εγχώριου βεληνεκούς. Για να το κάνω πιο συγκεκριμένο, μιλώ για μουσικούς που παίζουν στο "Στην υγειά μας ρε παιδιά" και όχι φυσικά για βεληνεκή τύπου George Kollias ή Gus G. Γνωρίζω ΗΔΗ την απάντηση, απλά θα ήθελα να ακούσω και την απομυθοποίηση απο σένα για μη τρέφει ο κόσμος αυταπάτες.

  • @ThePinhead7
    @ThePinhead7 3 роки тому

    Αν πχ σε ένα chord progression I IV V στην Ντο ματζόρε θέλω το σόλο μου να ακούγεται Ντόριαν , εφόσον το ρε δεν είναι στο chord progression υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που πρέπει να γίνει η ακόμα και να ξεκινήσουμε την κλίμακα από ρε θα δώσει το ηχόχρωμα που ψάχνουμε . Αν μπορείς κάνε μια αναφορά η ένα βίντεο για το πώς μπορούμε να αλλάζουμε σε μια σύνθεση κλίμακες και κλειδιά . Ευχαριστούμε για τα πολύ επιμορφωτικά σου βίντεο

    • @revonfyll
      @revonfyll 3 роки тому +2

      Εφοσον δεν ακούγεται ποτε η συγχορδια Ρε μινορε ειναι αδυνατον να ακουστει ο ηχος της Dorian. Ακομα κι αν εσυ σκέφτεται και παιζεις Ρε Ντοριαν, ο Ντοριαν ηχος θα ακουστει μονο οταν παιξεις μεγάλη εκτη σε μινόρε συγχορδια. Οι συγχορδιες που δινεις ειναι C F G, ολες ματζορε οποτε εκ των πραγμάτων δεν γινεται να ακουστει ντοριαν ( που ειναι ενας μινορε τροπος).
      Γενικα το να σκεφτεσαι να παιξεις διαφορετικα διατονικα mode/arpeggios από αυτα που σου δινει η αρμονια ειναι κάτι που μπορεις να το κανεις μεν, αλλα θα πρεπει να εχεις επιγνωση πως ακουγεται κι αν ταιριαζει. Πρεπει δηλαδη να ξερεις τι tension προκύπτουν. Πχ σε CΜ7 συγχορδια χρησιμοποιείται συχνα το Εm7 αρπετζιο, ομως ο ακροατης που δεν ξερει τι παιζεις δεν θα ακουσει μινορε ηχοχρωμα. Ο ακροατης (κι εσυ μαζι) ακουει το ηχοχρωμα που υποδηλωνεται απο την αρμονια στο background.
      Πολυ εκτενης απαντηση, ελπιζω να μην σε μπερδεψα και να σε βοήθησα :)

    • @ThePinhead7
      @ThePinhead7 3 роки тому

      @@revonfyll Καταρχάς ευχαριστώ για το χρόνο που αφιέρωσες να απαντήσεις . Κατάλαβα εν μέρη τι εννοείς , αυτο που δεν μπορώ να κατανοήσω πλήρως είναι το δεύτερο σκέλος της ερώτησης το πώς δλδ να μπορώ σε μια σύνθεση να αλλάζω κλειδιά η modes κατά βούληση και όχι τυχαία .π.χ σε ένα τραγούδι του στινγκ που αλλάζει 3 φορές κλειδί.αν θυμηθώ στίχο θα το ανεβάσω . Πιο πολύ ως μουσικό skill. Γι'αυτό ρωτάω και στο 1ο σκέλος για την Ντόριαν σε ματζόρε κλίμακα μήπως καταλάβω την λογική.

    • @revonfyll
      @revonfyll 3 роки тому

      Η αλλαγη κλειδιων ειναι ενα τεραστιο κεφαλαιο στη μουσικη με πολυ βαθος, και σηκωνει πολλη συζητηση, κατα τη γνωμη μου ακομη μεγαλυτερη και απο τα modes. Απαιτει πολλη καλη γνωση της αρμονιας και σιγουρα δεν μπορει να απαντηθει με μια προταση (δηλαδη κανε αυτο κι αυτο και τωρα εμαθες πως αλλαζουμε κλειδια). Φυσικα αν καποιος εχει πολυ καλο αυτι μπορει να αλλαζει κλειδια χωρις απαραιτητα να γνωριζει τι ακριβως συμβαινει απο θεωρητικης πλευρας, δεν ειναι δηλαδη ενα skill που απαιτει να σπουδασεις μουσικη για να το εφαρμοσεις, αλλα σιγουρα βοηθαει στην αναλυση και στην καλυτερη κατανοηση της μουσικης.
      Ειναι ευλογες οι αποριες σου, παντα υπαρχει μια συγχυση στα modes και πως μπορουμε να τα χρησιμοποιησουμε. Αυτο που μπορεις να κανεις ειναι να γραψεις σε ενα χαρτι ολα τα mode της Ντο ματζορε και απο κατω τις 3φωνες συγχορδιες που προκυπτουν σε καθε βαθμιδα απο καθε mode. Μετα δες ποια mode μοιραζονται ιδιες συγχορδιες και το κυριοτερο σε ποιες βαθμιδες προκυπτουν διαφορετικες συγχορδιες. Πχ C Ionian (2η βαθμιδα Ρε μινορε) vs C Lydian (2η βαθμιδα Ρε ματζορε). Οταν κατανοησεις πολυ καλα αυτο μπορεις να κοιταξεις για το modal mixture το οποιο ειναι ενα απο τα εργαλεια που χρησιμοποιουνται για να αλλαζουμε κλιμακες.

    • @thedownsides
      @thedownsides 2 роки тому

      Όπως σου είπε κι ο φίλος παραπάνω, δε γίνεται να έχεις ντόριαν ύφος από τη στιγμή που η αρμονία σου δεν είναι ντόριαν. Είναι σα να έχεις ένα λαϊκό κομμάτι σε σολ μινόρε π.χ. και να λες θέλω το σόλο να ακουστεί σε ύφος σολ ματζόρε country. Πέρα από αυτό και όσον αφορά την αλλαγή τονικότητας μέσα στο ίδιο κομμάτι (μετατροπία), μια καλή τακτική και προκειμένου η μετάβαση να μην ακούγεται παράξενα στο αυτί, είναι να φροντίζει κανείς η μελωδία του κομματιού να ακολουθεί μια "ομαλή" ροή την ώρα που η αρμονία αλλάζει κλειδί. Ο Sting που αναφέρεις είναι μάστορας σε κάτι τέτοια και δεν είναι τυχαίο ότι έχει μελετήσει πολύ τζαζ. Γενικά πάντως, για τις μετατροπίες και τον τρόπο που μπορεί κανείς να τις κάνει με ομαλό τρόπο, καλό είναι να γνωρίζεις αρκετά καλά αρμονία.