Çalışma mantığını bilmediğim için,ancak görünür arızaları yapabiliyordum,şimdi çalışma mantığını sayenizde öğrendim.Artık rahat rahat ölçüm yapıp arızayı tesbit edebilirim
Çok güzel bir anlatım olmuş kullanılan parçaların ne işe yaradığını anlatan harika bir açıklama olmuş Böyle güzel açıklamalar yaparak bilginizi Paylaştığınız için çok teşekkür ederim Ben Hobi olarak bu işi yapmaya çalışıyorum Çok hoşuma gidiyor sizin bu güzel açıklamalarınızı yaptığınız çizimlerle görünce kendimde bende yapabilirim cesaretini buldum.
Uzun yıllar Halk Eğitim Müdürü olarak görev yaptım ve elektronik kurslarına biraz da merakımdan dolayı büyük ağırlık verdim. Kendim de bu kurslara sürekli gittim ama aklımda kalan yek şey polarma ters polarma elko vs ve analog ölçü aleti öğrenme dışında hiç bir faydasını görmedim çünkü anlatanlar kursiyerler profesörmüş gibi anlatırlardı. Sizi izlerken bu iiin sırrına vukuf oldum desem yeridir. Değerli öğretmenim varolun. Ne mutlu öğrencilerinize mükemmel bir anlatım tarzınız derin bilgilerinizi aktarmada çok güzel sizi gönülden kutluyor başarılarınızın artarak devamını diliyorum.
Dört gün önce, bir ayligina izine ayrildim. Videolarinizin hepsini tekrardan izlemek icin bulunmaz bir firsat. Bu videoyu 8-9 ay önce izledigimdeki anlamam ile, simdi ki izledigimde anlamam arasinda daglar kadar fark var. Önceki izledigimde neyi anladigimi, neyi anlamadigimi dahi bilmiyordum. Sadece agzimi acip izliyordum. Simdi cok güzel anladim. O kadar güzel anladim ki, neyi anlamadigimin farkina bile vardim. Videodaki Cihaz A.C girisli D.C. cikisli ise> Videodaki cihaza 220V A.C. geldi. Köprü diyot ile D.C. oldu. ve yoluna devam etti Neden Transformatöre geldiginde tekrar (6:16) A.C. olustu? Sonra sadece kondensatör ile Köprü diyot olmaksizin, nasil D.C. ye dönüsüp cikisa gitti? Hocam kacirdigim bir nokta var ama neresi bilmiyorum. Sorumdaki cahilligi mazur görün. Burayi anlamadim.
hocam ağzınıza sağlık bunun çalışma mantığını bu şekilde türkçe anlatana rastlamadım 2 yıldır 1 tane arızalı led trafom var bir türlü tamir edemiyorum hobi olarak boş kaldıkça kafa yoruyorum yüzlerce video izledim İngilizce hinççe vs hintçe öğrenmeye bile başladım 😁😁 ama bu şekilde detaylı video bulamamıştım allah razı olsun ağzınıza sağlık❤️
Təşəkkürlər bəy 🇦🇿🇹🇷❤️ Ağlımdakı elektronikaya aid olan bilgiləri Puzzle kimi birləşdirən video olmuşdur. Transistor, Mosfet, Diod, Transformator v.b kimi komponentləri bir araya gətirən Praktiki çalışma olmuş. Çox təşəkkürlər🙂👍
320 volt dc çıkışa paralel bağlanan 4 ohm luk direnç 80 amper akım çekmeye çalışır. Zaten 3-5 wattlık adaptör I=U/R. 4 ohm luk direnç bu devreye ya seri olarak koruma amaçlı olabilir yada sizin şemanızdaki gibi olması sigortayı köprü diyotları bobinleri anında tekrar yakacaktır. Zannedersem bu durum gözünüzden kaçtı.
ilginiz için teşekkür ederim.Bir soru daha sormak istiyorum.Elimdeki şarjlı vidalama aracı 4.8 vplt olup ucuz bir araç.Bu aracı 220 volt ta kablo ile çalıştırmak için hangi değerlere sahip bir adaptör gerekir ve bu adaptörü nereden bulabilirim.Ayrıca acil olarak ikinci elde olsa pahalı olmayan vidalama aracını nereden bulabilirim.Saygılar.
Hocam çok güzel anlattınız. Elektroniğe meraklı Düz lise ve bilgisayar programlama önlisans mezunu birisi olarak parçaların fotoğraflarıyla anlattığız için mükemmel anladım. Abone oldum. Takipteyim iyi çalışmalar.
Abi eline sağlık güzel olmuş anlatım hocam 30 watt LED ampul arızası var anahtarı açınca 1 dakika boyunca sinyal verir gibi yanıp sönüyor sonra normal yanıyor.birde bu konuda bir yayın yaparsanız güzel olur teşekkür ederim .Not:bir saat sesi geliyor hocam kol saati ise çıkarın.
Arkadaşım bilgilendirme için teşekkür ederiz, sanırım dalgınlığınıza geldi köprü diyot artı eksi arasına 4ohm çizdiniz bir nevi kısa devre oldu, entegrenin 5 numarasına da eksi ucu çizdiniz, bilginize.
Güzel anlatım dilinize sağlık. Sormak istediğim Trafo uçlarındaki voltajları avometre ile nasıl ölçebiliriz. Görmemiz gereken değerleri nasıl bileceğiz. Mosfeti süren entegrenin arızalı olup olmadığını nasıl anlarız. Teşekkürler hocam.
Hocam kolayliklar diliyorum.severek takip ediyorum. iki sorum olacak. 1. Giriste dc he cevirdigimiz halde tekrar neden ac ye daha sonra tekrar dc ye ceviriyoruz. 2. Pwm in surekli tetiklenmesi nasil oluyor. Tsk...
Ellerinize sağlık.Cok guzel açıklayıcı bir video olmuş.Burada size bir sorum olacak.Smps trafosuna anahtarlamadan dolayı yüksek frekanslı gerilim uygulanıyor.Ve bunu normal ölçü âleti ile ölçemiyoruz.Voltaj gelip gelmediğini nasıl anlayabiliriz?
Hocam elinize ,dilinize sağlık,400v Luk kondansatöre paralel bağlanan yük direnci değeri hatalı olmuş(dalginliginiza gelmiştir) .400/4 : 100 A ,eğer sigorta niyetine kullanıyorsa seri bağlı olması gerekir.
Helal olsun Mehmet kardeş,bunu ben de farkettim ve tam yazacaktım ki dur yahu acaba bunu hiç farkeden olmuş mu diye yorumlara bir göz atayım dediydim.Tebrik ettim ..:)
Güzel anlatım size bir sorum olacak hocam bazı smps adaptorde 20a metal kasada optokuplor yok referans gerilim ucu direk primer kısımdaki pwm entegreye bağlı optokuplorsuz sizce bu devre şebekeden tam izole değil mi opto olmadan direk 12v çıkışi pwm ye bağlı bu adaptor güvenlik kamera adaptörü.
Entegrein içinde olabilir optokuplör ! Yada farklı bir metod ve devre elemanları kullanmış olabilirler. Önemli olan çıkışta 12 veya 5 volt olduğunu yani çıkışta enerji olduğunu PWM entegresine feedback(geribildirim) ile haber vermektir.
Sn Hocam bir trafonun birincil ve ikincil sarımlarında da AC olması gerekir deniliyor. Yani denir ki ikincil sargıdan bir kazanç elde etmek için illaki ilk giriş AC olmalıdır ki bir manyetik alan elde edilebilsin ve ikincil sargıya aktarılabilsin. Bu açıdan bakarsak, bu trafoda AC EMIdan DCye döndü sonra sekonderden önce tekrar mosfet yardımı ile AC mi elde ediyoruz?. Teşekkürler
merhaba hocam 50v 22 uf kondanstörü degiştirdim calısmadı fakat kondanstörün bacagına probu deydirince sistem calısıyor.nereye bakmam gerek inat ettim yapıcam diye :D tesekkürler ve cok güzel bir paylasım.
Hocam bu hizli sarj adaptorleri nasil calisiyor onlarida bi anlatsaniz yani nasi oluyor 5 voltu nasi birden 9'12 volta cikartiyo hizli sarj kartina bakdigimda pwm den baska bir cip var yani beni fikirimce o cip telefon eyer isderse voltaji yukseltiror bunu birde siz aciklarmisiniz simdiden tekekurller saygilar
Az431 transistörü üzerinden voltaj düşüşü algılanıyor ve optokuplör enerjisi kesiliyor. Böylece pwm geri besleme gitmeyince voltaj olmadığını anlıyor. Saygılar
Hocam elimde bozuk uydu alicisi var hurdaya atmak istemiyorum 3-23 volt arasi guc degerleri var mosfeti (5m0365r) şiddetli şekilde patladi aynisindan turkiyede bulamiyorum ayaklarini kisa devre etsem ise yararmi veya onun yerine alternatif ne kullanilabilir
Selam hoca bir sorum olucak hocam bende bir adaptor var hizli sarj adoptoru bu adaptorun cikisndan 5 volt almam gerekirken 2 volt aliyorum ben cikis kondasatorunden supelendim ve deysdirmeye karar verdim kondasoru sokdum kondasator alminiyum kondasator sokerken artisina eskisine bakmadim kartin uzerinde isareside verilmiyor yalniz kartin arka tarafinda + isaresi var fakat multimetre ile olcduyumde + isaresi tersin gosteriyor bu kartta hizli diyotta yok hizli diyot olarak bir cip var ne yapiyim hoca kondasatoru takmaya korkuyorum ters takarim. Diye patlar
@@repaircrew7491 bunda cizgili taraf falan yok iki tarafda ayni kartin arka tarafinda + var amma multimetreyle olcduyumde arti isaresin ters tarafin gosteriyor kondasatorun ayak yerlerin buda hizli diyottan geliyor yalniz karta hizli diyot kullanilmamis burda kucucuk cip var
Merhaba emeğiniz için teşemkür ederim. Sormak istediğim sorular var hocam aklım karıştı: 1-pwm ic feedback pini giriştir yani gerilim olmalı. Sizin çiziminizde optokuplörün kollektöründen direkt bağlamışsınız halbuki ilkönce gerilim sonra kollektör ve feeback olmayacak mı? 2-köprü diyot çıkışındaki doğru akım filtre kondansatöründe 400V yazıyorsa sizin dediğinin gibi 400V ölçeriz yanlış değil mi? Bu Vmax değeridir max 400V gerilim uygulanabilir. Şemada 220Vdc ölçülmeli.
Hocam geçen gün is yerinde 12 volt smps bozuldu. Yenisi alındı. Ben de eskiye el koydum. Devreye bakınca optokuplör bulamadım. Böyle smps devreleri var mı?. Entegresi KA7500BD
@@repaircrew7491 Hocam şu linkte bir pdf şema buldum.. Devre sunwor s-120 12 Burada da optokuploru bulamadım..benim cihazdaki entegre farklı gibi belki eşdeğer kullanılmış..
Hocam Hepsi çok güzel hoş da, benim takıldığım şey trafonun girişine kadar voltaj var ancak 19 çıkış yok bu durumda nereden başlamalıyım hocam ? optokuplör, schotky diyot ve üç bacak mosfetleri de söküp ölçümlerini yaptığımda sağlam gözüküyor. Bilgisayarcıyım ve elimde baya adabtör var ve hepsinde aynı sorunu yaşıyorum primerde voltaj var çıkışta yok :(
hocam bende bir 72 volt elektrikli motor adaptörü var sorun şu tüm parçaları kontrol ettim sağlam gibi yüke binince voltaj düşüyor ses geliyor sorun nedir acaba nereye bakmalıyım
Merhaba, köprü diyottan sonra doğru akım elde ettik. Köprü diyota varmadan da 220 den 12 volta trafo ile indikten sonra köprü diyot ile 12 doğru volt elde etsek olmaz mı, mosfet ve daha sonraki parçalarla bir sürü işleme girdik. Bunlara girmemizin ne gereği vardı, burasını anlayamadım, selamlar.
Bu kadar detaya girilmesinin sebebi koruma sağlamaktır. Dediğiniz gibi olsa herhangi bir arıza durumunda basit bir adaptör yüzünden binlerce liralık laptoplar çöp olurdu. O yüzden işin içine entegre vs giriyor ki çıkışta 12 v göremeyince enerjiyi kesip daha fazla devre elemanına veya ana cihaza zarar vermesin.
O dediğiniz zaten klasik adaptör.klasik bir adaptörde ağır bir trafo kullanılır.cunku 50 hz düşük bir frekanstir.smps de amaç frekansı yükseltip trafo boyutlarını dusurmektir.yani temel amaç hafiflik ve ekonomi.elektronik malzemeyi fazla kullanıp bakiri az kullanmak daha ucuzdur.ayrica gerekli hesaplamalarla yüksek akimda elde edilir.
Ayrıca smps de gerilim dalgalanmalarinda sabit çıkış verme şansıda var.cunku frekans kontrolü senin yani entegrenin kontrolunde.klasik dogrultmada bu yoktur
Hocam emeğinize sağlık ayni adaptörden bende de var tüm lemanları kontrol ettim bir sonuca varamadım indiksyon katına kadar 220 volt geliyor çıkış 12 volt olması lazım sıfır değerde yani hiç 12 volt yok sorun ne olabilir tahmininizce
Hocam merhaba, aynı adaptörü 12 v elektrik motorunda kullandım. Motoru durdurmak için zorladım ve adaptör 12 Volt olarak çalışıyor ancak artık 2 amper değil, değişken amper değerleri ölçülüyor yani 200 miliamper de olabiliyor 1,5 amper de olabiliyor ve bu ölçüm sırasında sürekli değişiyor. Arızanın nerede olabileceği konusunda bilgi verebilirseniz sevinirim. 2 tane adaptörü bu şekilde bozdum, voltaj değeri aynı ancak eski gücüne ulaşamıyor ve dengesiz amper değeri veriyor.
Bilgilerini insanlara öğretmen
Büyük bir insanlık görevi olup
Rabbim bildiklerinin zekatı olarak kabul etsin iyi insan Rabbim gönlüne göre versin
Allah razı olsun. Teşekkürlet
Harika açıklama yapıyorsunuz, ben hiç elektronik bilgisi olmayan biri olarak anlayabildiysem ilgili olanlar haydi haydi anlar.
Teşekkürler. Mesleki avantaj diyelim. Elektronik öğretmeni olarak öğrencilere anlattığım için bazen de çok tekrar yapıyorum.
Çalışma mantığını bilmediğim için,ancak görünür arızaları yapabiliyordum,şimdi çalışma mantığını sayenizde öğrendim.Artık rahat rahat ölçüm yapıp arızayı tesbit edebilirim
Kolay gelsin ozaman. 😑
Benim gibi elektronikle hobi olarak uğraşan amatörler için çok güzel ve anlaşılır bir açıklama olmuş.Tşkler hocam.
Çok güzel bir anlatım olmuş kullanılan parçaların ne işe yaradığını anlatan harika bir açıklama olmuş Böyle güzel açıklamalar yaparak bilginizi Paylaştığınız için çok teşekkür ederim Ben Hobi olarak bu işi yapmaya çalışıyorum Çok hoşuma gidiyor sizin bu güzel açıklamalarınızı yaptığınız çizimlerle görünce kendimde bende yapabilirim cesaretini buldum.
Değerli Analatımınız için çokça teşekkürler.
Not: EMI = electromagnetic interference Türkçesi ((enterferans, parazit (istenmeyen, gürültü vb.). induction ((indüksiyon) istenen üretim, ölçüm vb)
Uzun yıllar Halk Eğitim Müdürü olarak görev yaptım ve elektronik kurslarına biraz da merakımdan dolayı büyük ağırlık verdim. Kendim de bu kurslara sürekli gittim ama aklımda kalan yek şey polarma ters polarma elko vs ve analog ölçü aleti öğrenme dışında hiç bir faydasını görmedim çünkü anlatanlar kursiyerler profesörmüş gibi anlatırlardı. Sizi izlerken bu iiin sırrına vukuf oldum desem yeridir. Değerli öğretmenim varolun. Ne mutlu öğrencilerinize mükemmel bir anlatım tarzınız derin bilgilerinizi aktarmada çok güzel sizi gönülden kutluyor başarılarınızın artarak devamını diliyorum.
Dört gün önce, bir ayligina izine ayrildim. Videolarinizin hepsini tekrardan izlemek icin bulunmaz bir firsat.
Bu videoyu 8-9 ay önce izledigimdeki anlamam ile, simdi ki izledigimde anlamam arasinda daglar kadar fark var. Önceki izledigimde neyi anladigimi, neyi anlamadigimi dahi bilmiyordum. Sadece agzimi acip izliyordum. Simdi cok güzel anladim. O kadar güzel anladim ki, neyi anlamadigimin farkina bile vardim.
Videodaki Cihaz A.C girisli D.C. cikisli ise>
Videodaki cihaza 220V A.C. geldi. Köprü diyot ile D.C. oldu. ve yoluna devam etti Neden Transformatöre geldiginde tekrar (6:16) A.C. olustu? Sonra sadece kondensatör ile Köprü diyot olmaksizin, nasil D.C. ye dönüsüp cikisa gitti?
Hocam kacirdigim bir nokta var ama neresi bilmiyorum. Sorumdaki cahilligi mazur görün. Burayi anlamadim.
Merhaba.. Daha detaylı anlamanız için smps mantğına bakmalısınız.
hocam ağzınıza sağlık bunun çalışma mantığını bu şekilde türkçe anlatana rastlamadım 2 yıldır 1 tane arızalı led trafom var bir türlü tamir edemiyorum hobi olarak boş kaldıkça kafa yoruyorum yüzlerce video izledim İngilizce hinççe vs hintçe öğrenmeye bile başladım 😁😁 ama bu şekilde detaylı video bulamamıştım allah razı olsun ağzınıza sağlık❤️
Çok teşekkür ederim. Herzaman takipte kalmanız dileği ile. Saygılar.
Anlatım on numara gayet çok güzel açıklamışsınız ağızınıza sağlık 👍
Sağ olun. Sizin sayənizdə çox şeylər öyrəndim. Əməyinizi halal edin.
Təşəkkürlər bəy 🇦🇿🇹🇷❤️
Ağlımdakı elektronikaya aid olan bilgiləri Puzzle kimi birləşdirən video olmuşdur. Transistor, Mosfet, Diod, Transformator v.b kimi komponentləri bir araya gətirən Praktiki çalışma olmuş. Çox təşəkkürlər🙂👍
Emeğine sağlık bizim zamanımızda böyle şeyler yoktu hep içimde uhde kalmıştı
Verdiğiniz bilgiler insanlara ışık oluyor
Teşekkür ederim. 🙏🏻
Bizde çok teşekkür ederiz hocam
Rabb'im sana çok uzun ömür versin inşallah.
Senin gibi beyinlere bu ülkenin çok ihtiyacı var hocam. Ağzına sağlık
Çox sağ olun gözəl insan. Allah sizi var eləsin!
Süpersin , teşekkürler. Bir video ile hiç bu kadar elektronik bilgim artmamıştı , çok şey öğrendim
👏👏👏 RESMEN KÜTÜPHANE GİBİ HOCAMIZ. NEKADAR ÇOK ÖZENİYORUM.
320 volt dc çıkışa paralel bağlanan 4 ohm luk direnç 80 amper akım çekmeye çalışır. Zaten 3-5 wattlık adaptör I=U/R. 4 ohm luk direnç bu devreye ya seri olarak koruma amaçlı olabilir yada sizin şemanızdaki gibi olması sigortayı köprü diyotları bobinleri anında tekrar yakacaktır. Zannedersem bu durum gözünüzden kaçtı.
hocam.teşekkürler..bugünekadar dinlediğim en etkili açıklayıcı anlatım.
Teşekkür ederim. Kanalımda bu tarz videolar fazlası ile var. İyi seyirler
Hocam Ağzınıza Sağlık Keşke Okulumda Böyle Anlatsalardı!
Parayla alamayacağınız bilgiler. Emeğinize sağlık.
İşin rast gelsin güzel anlatı
Rabbim razı olsun
Bundan daha güzel anlatılamazdı hocam teşekkür ediyorum.
Çok güzel bi anlatım olmuş,eline,diline sağlık
Elinize ağzınıza sağlam Hocam. Çok güzel anlattınız.
Hocam emeğinize sağlık.Bu kalitede ,ender SMPS açıklaması yapan bir video olmuş.
Açıklayıcı bi çalışma olmuş emeğinize sağlık
Teşekkürler hocam.Süper anlatım olmuş.
Hocam ağzınıza sağlık. Rics etsem hep böyle çizerek anlatabilir misiniz
Teşekkür ederim. Çok faydalı bir anlatım olmuş.
ilginiz için teşekkür ederim.Bir soru daha sormak istiyorum.Elimdeki şarjlı vidalama aracı 4.8 vplt olup ucuz bir araç.Bu aracı 220 volt ta kablo ile çalıştırmak için hangi değerlere sahip bir adaptör gerekir ve bu adaptörü nereden bulabilirim.Ayrıca acil olarak ikinci elde olsa pahalı olmayan vidalama aracını nereden bulabilirim.Saygılar.
Hocam emeğinize sağlık. Teşekkür ederim güzel ve açıklayıcı anlatımınız, paylaşımınız için. Saygılar...
Hocam çok güzel anlattınız. Elektroniğe meraklı Düz lise ve bilgisayar programlama önlisans mezunu birisi olarak parçaların fotoğraflarıyla anlattığız için mükemmel anladım. Abone oldum. Takipteyim iyi çalışmalar.
🙏🏻
Gayet güzel ve açıklayıcı bilgiler teşekkürler hocam.
Enfes bir anlatım. Allah razı olsun
Güç elektroniğinin babası.Eline sağlık hocam.
🙏🏻
Harbiden ne zamandır arıyordum bu çalışma mantıgını bir çözsem sülün gibi tamir yapardım adptörümü:-(
ağzınıza sağlık hocam. emeğiniz için teşekkür ederim.
Elinize dilinize sağlık. Anlatımınız çok güzel
Hocam emeğinize sağlık gayet açık bir anlatım olmuş!!
Çok güzel çok çok anlaşılır bir video
Toplumsal faydaya katkilarin icin tesekkur ederiz hocam
Ellerine sagliq cox gozel bir video olmus
cooook teşekkür ederim.eline emeğine saglik.allah senin gibilerini basimizdan eksik etmesin.
🙏🏻
Harika bir eğitim.. Teşekkürler...
Kaynak niteliğinde bir paylaşım 👍
Çok teşekkürler,çok kıymetli bilgiler...
Sağolun harika bir anlatım.
Emeğinize sağlık Allah razı olsun hocam
hocam çok sağolun anlatımınız ve paylaşımınıza çok teşekkür ederim..birde 12 volt çıkışı olan bir smps iyi nasıl 5.volt amperli olarak modifiye ederiz
Bunu yaparken çıkış kondansatörlerini ve çıkış zenerini değiştirip yapıyorlar. 5v zener ile sabitleniyor.
@@repaircrew7491 hocam sağolun 12 volt 5 volta düşeceği için kapasite değişimi gerekmez diye düşünüyorum.fakat 5 volt zeneri bilmiyorum
@@hakanbaydogmus438 en kolay yolu çıkışına dc-DC çevirici kitler satılıyor onu eklerseniz hiç uğraşmazsınız.
Abi eline sağlık güzel olmuş anlatım hocam 30 watt LED ampul arızası var anahtarı açınca 1 dakika boyunca sinyal verir gibi yanıp sönüyor sonra normal yanıyor.birde bu konuda bir yayın yaparsanız güzel olur teşekkür ederim .Not:bir saat sesi geliyor hocam kol saati ise çıkarın.
Kombi sesi olmalı maalesef balkonda ancak yer verdiler evde bana😑
Super izah. Allah razı osun.
Teşekkürler çizim olması çok iyi olmus
Teşekkür ederim. Sağolun Varolun.
hocam elinize emeğinize sağlık çok iyi anlatmışsınız projemde çok emeğiniz geçti :D
Cok guzel anlatim. Tesekkurler
Emeğinize sağlık Güzel insan 👏
Harikasın hocam.bize şöyle hesapla kitapla uygulamalı olarak güçlü yüksek amperli bir güç trafosu yapsan nasıl makbule geçer anlatamam
Çok güzel. Harikasınız yine...
Arkadaşım bilgilendirme için teşekkür ederiz, sanırım dalgınlığınıza geldi köprü diyot artı eksi arasına 4ohm çizdiniz bir nevi kısa devre oldu, entegrenin 5 numarasına da eksi ucu çizdiniz, bilginize.
Haklısınız 👍
(Direnç yandı) Konuyu anlatırken dikkatden kaçtı. Lakin, temel bilgi sahibi olanlar için güzel bir anlatım olmuş.
Emeklerine sağlık 🙏
HOSGELDIN HOCAM 🙏👍✋
🙏🏻
degerli bilgiler icin tesekkurler hocam emeginize saglık
🙏🏻
Tebrikler . Çok güzel bir video .
Güzel anlatım dilinize sağlık. Sormak istediğim Trafo uçlarındaki voltajları avometre ile nasıl ölçebiliriz. Görmemiz gereken değerleri nasıl bileceğiz. Mosfeti süren entegrenin arızalı olup olmadığını nasıl anlarız. Teşekkürler hocam.
Trafo uçlarını osilaskop ile ölçebilirsiniz. Diğer tamir videolarıma göz atınız. Pek çok Pwm entegresi ölçümü var.
Hocam kolayliklar diliyorum.severek takip ediyorum. iki sorum olacak. 1. Giriste dc he cevirdigimiz halde tekrar neden ac ye daha sonra tekrar dc ye ceviriyoruz. 2. Pwm in surekli tetiklenmesi nasil oluyor. Tsk...
Ellerinize sağlık.Cok guzel açıklayıcı bir video olmuş.Burada size bir sorum olacak.Smps trafosuna anahtarlamadan dolayı yüksek frekanslı gerilim uygulanıyor.Ve bunu normal ölçü âleti ile ölçemiyoruz.Voltaj gelip gelmediğini nasıl anlayabiliriz?
Osilaskop ile en sağlıklısı. Ama voltaj gelip gelmediği schotky diyotların çıkışından DC olarak alınınca anlaşılır.
Allah razı olsun hocam AZ431 ref. ayağı ve ilinci ayak nereye bağlı
Hocam elinize ,dilinize sağlık,400v Luk kondansatöre paralel bağlanan yük direnci değeri hatalı olmuş(dalginliginiza gelmiştir) .400/4 : 100 A ,eğer sigorta niyetine kullanıyorsa seri bağlı olması gerekir.
Doğrudur üstadım. Teşekkürler
@@repaircrew7491 videolar için ben teşekkür ederim.
Helal olsun Mehmet kardeş,bunu ben de farkettim ve tam yazacaktım ki dur yahu acaba bunu hiç farkeden olmuş mu diye yorumlara bir göz atayım dediydim.Tebrik ettim ..:)
Güzel anlatım size bir sorum olacak hocam bazı smps adaptorde 20a metal kasada optokuplor yok referans gerilim ucu direk primer kısımdaki pwm entegreye bağlı optokuplorsuz sizce bu devre şebekeden tam izole değil mi opto olmadan direk 12v çıkışi pwm ye bağlı bu adaptor güvenlik kamera adaptörü.
Entegrein içinde olabilir optokuplör !
Yada farklı bir metod ve devre elemanları kullanmış olabilirler. Önemli olan çıkışta 12 veya 5 volt olduğunu yani çıkışta enerji olduğunu PWM entegresine feedback(geribildirim) ile haber vermektir.
Sn Hocam bir trafonun birincil ve ikincil sarımlarında da AC olması gerekir deniliyor. Yani denir ki ikincil sargıdan bir kazanç elde etmek için illaki ilk giriş AC olmalıdır ki bir manyetik alan elde edilebilsin ve ikincil sargıya aktarılabilsin. Bu açıdan bakarsak, bu trafoda AC EMIdan DCye döndü sonra sekonderden önce tekrar mosfet yardımı ile AC mi elde ediyoruz?. Teşekkürler
Hocam süper anlatmışsınızda leptop adaptöründe alt tarftada bi sürü eleman var leptop adaptör tamiride yapar mısınız piyasada sizden iyi anlayan yok
Smd olanlar mı? Evet ama şema olmadan ufak oldukları için zor oluyor.
Hocam ağzınıza sağlık yalnız şu mikrofon işi geliştirilebilir çünkü bazen hiç sesiniz gelmiyor
Haklısınız. Ama eski videolar onlar. Yeni videolarda sıkıntı kalmadı.
merhaba hocam 50v 22 uf kondanstörü degiştirdim calısmadı fakat kondanstörün bacagına probu deydirince sistem calısıyor.nereye bakmam gerek inat ettim yapıcam diye :D tesekkürler ve cok güzel bir paylasım.
Merhaba. Öncelikle dikkatli olunuz. Değdirdiğin ayakta ki yolu takip ederek ölçüm yapınız.
Hocam bu hizli sarj adaptorleri nasil calisiyor onlarida bi anlatsaniz yani nasi oluyor 5 voltu nasi birden 9'12 volta cikartiyo hizli sarj kartina bakdigimda pwm den baska bir cip var yani beni fikirimce o cip telefon eyer isderse voltaji yukseltiror bunu birde siz aciklarmisiniz simdiden tekekurller saygilar
Elime geçerse anlatmaya çalışırım. Ama yazılımsal bir mantığıda olabilir fikrimce. Saygılar
Hocam hayırlı işler daysın adaptor var 18 volt 25.1volt cıkış mevcut fakat amperyok acaba neden sanazahmet saglıklı gunler
Smps trafo sonrası çıkış katına balık nız.
Mükəmməl olub, təşəkkürlər
s.a ustam 4ohm 5.10 cu saniyede koyulan 4 ohm luk direnç çıkışı nasıl kısa devre etmiyor anlayamadım orayı netıcede tel gibi birşey olmuyormu 4 ohm
Eline sağlık hocam. Lanet olsun bu kafaya bilmediğim şey yok. bu kafaya kafayı kıracam :D
Hocam ellerine sağlık.hocam imkanınız olursa smp devrede voltaj okuma hangi yerlerde olur videosu cekermisiniz.Simdiden teşekkürler
Yaparım tabi ki. 👍
@@repaircrew7491 teşekkürler heyecanla bekliyorum
Hocam optokuplor 2.5 volt icin suntlama transistoru olmadan direkt iki tane resistor uzerinden voltaj dusurulmesi yapilamazmiydi?
7:44 te gösterdiğiniz şemayla çizdiğiniz şema aynı değil onun trafosu başta bizimki sonda smps olduğu için hocam yoksa ben mi yanılıyorum ?
Baktın Furkan bey. Üste koymuş olduğum şema normal güç kaynağı. Bilgi amaçlı yaptım ama biraz kafa karıştırıcı olmuş🙃
@@repaircrew7491 Hocam Canınız sağolsun sizin, bu kadar hızlı cevap verdiğiniz içinde çok teşekkür ederim. Hayırlı Geceler :)
Hocam cikis gerilimi dustugunde opto kupler pwm entegresine nasil islem yaptiriyor
Az431 transistörü üzerinden voltaj düşüşü algılanıyor ve optokuplör enerjisi kesiliyor. Böylece pwm geri besleme gitmeyince voltaj olmadığını anlıyor. Saygılar
Süper bilgiler emeğine sağlık
Hocam laptobumun adaptörü bozuk çıkış vermiyor, elektronikten anlamam biraz uğraştım multimetreyle ama bulamadım sorunu en iyisi yeni adaptör almak :D
Hocam Selamlar.. Çıkıştaki voltaj değerini belirleyen eleman nedir? 3-5-9 yada 12 volt çıkış hangi düzenekle çıkışta oluşur..
Çıkış regüle katı elemanları diyot ve kondansatörler kullanılıyor ise zener diyorlar.
Hocam zaman ayırdığınız için öncelikle teşekkür ederek bir soru sormak istiyorum diğer 6A'lik sigorta devrenin neresinde bulunuyor acaba?
Repair Crew 19 çıkış olmayınca blok kondansatörden sonra sırasıyla nerelere bakacağız ya da hangi bacakta kaç görmemiz lazım, tşkler.
Çıkış schottky diyotlarına bakabilirsiniz..
Hocam elimde bozuk uydu alicisi var hurdaya atmak istemiyorum 3-23 volt arasi guc degerleri var mosfeti (5m0365r) şiddetli şekilde patladi aynisindan turkiyede bulamiyorum ayaklarini kisa devre etsem ise yararmi veya onun yerine alternatif ne kullanilabilir
ua-cam.com/video/hbshjuUbQGo/v-deo.html cihaz bu videoda kullandiginizin aynisi
Selam hoca bir sorum olucak hocam bende bir adaptor var hizli sarj adoptoru bu adaptorun cikisndan 5 volt almam gerekirken 2 volt aliyorum ben cikis kondasatorunden supelendim ve deysdirmeye karar verdim kondasoru sokdum kondasator alminiyum kondasator sokerken artisina eskisine bakmadim kartin uzerinde isareside verilmiyor yalniz kartin arka tarafinda + isaresi var fakat multimetre ile olcduyumde + isaresi tersin gosteriyor bu kartta hizli diyotta yok hizli diyot olarak bir cip var ne yapiyim hoca kondasatoru takmaya korkuyorum ters takarim. Diye patlar
Ters takarsanız. Patlar çok dikkatli olunuz. Normalde kartların üzerinde artı eksi bellidir. Yoksa bile çizgili taraf eksidir.
Benim Lcd tv tamir videolarıma bakın kondansatör tamiri var.
@@repaircrew7491 bunda cizgili taraf falan yok iki tarafda ayni kartin arka tarafinda + var amma multimetreyle olcduyumde arti isaresin ters tarafin gosteriyor kondasatorun ayak yerlerin buda hizli diyottan geliyor yalniz karta hizli diyot kullanilmamis burda kucucuk cip var
Merhaba emeğiniz için teşemkür ederim. Sormak istediğim sorular var hocam aklım karıştı:
1-pwm ic feedback pini giriştir yani gerilim olmalı. Sizin çiziminizde optokuplörün kollektöründen direkt bağlamışsınız halbuki ilkönce gerilim sonra kollektör ve feeback olmayacak mı?
2-köprü diyot çıkışındaki doğru akım filtre kondansatöründe 400V yazıyorsa sizin dediğinin gibi 400V ölçeriz yanlış değil mi? Bu Vmax değeridir max 400V gerilim uygulanabilir. Şemada 220Vdc ölçülmeli.
Bunların tamirini yapmak adaptörü almaktan daha pahalı oluyor bazen satıcılar fiyatları uçurduğundan bir mosfet değiştirmek en az 5 lira
Haklısınız üstadım. Artık kullan at dönemi gibi. Ama Yine de bilgi amaçlı yapıyoruz.
Hocam geçen gün is yerinde 12 volt smps bozuldu. Yenisi alındı. Ben de eskiye el koydum. Devreye bakınca optokuplör bulamadım. Böyle smps devreleri var mı?. Entegresi KA7500BD
Kart üzerinde yazan numaradan şemasını bulmaya çalışınız.
@@repaircrew7491 Malesef öyle bir yazı bulamadım hocam..
@@repaircrew7491 Hocam şu linkte bir pdf şema buldum.. Devre sunwor s-120 12 Burada da optokuploru bulamadım..benim cihazdaki entegre farklı gibi belki eşdeğer kullanılmış..
Eline sağlık hocam
Hocam Hepsi çok güzel hoş da, benim takıldığım şey trafonun girişine kadar voltaj var ancak 19 çıkış yok bu durumda nereden başlamalıyım hocam ? optokuplör, schotky diyot ve üç bacak mosfetleri de söküp ölçümlerini yaptığımda sağlam gözüküyor. Bilgisayarcıyım ve elimde baya adabtör var ve hepsinde aynı sorunu yaşıyorum primerde voltaj var çıkışta yok :(
hocam bende bir 72 volt elektrikli motor adaptörü var sorun şu tüm parçaları kontrol ettim sağlam gibi
yüke binince voltaj düşüyor ses geliyor
sorun nedir acaba nereye bakmalıyım
Merhaba, köprü diyottan sonra doğru akım elde ettik. Köprü diyota varmadan da 220 den 12 volta trafo ile indikten sonra köprü diyot ile 12 doğru volt elde etsek olmaz mı, mosfet ve daha sonraki parçalarla bir sürü işleme girdik. Bunlara girmemizin ne gereği vardı, burasını anlayamadım, selamlar.
Bende hep bunu merak etmişimdir , biraz tahmin edebiliyorum ama emin değilim
Bu kadar detaya girilmesinin sebebi koruma sağlamaktır. Dediğiniz gibi olsa herhangi bir arıza durumunda basit bir adaptör yüzünden binlerce liralık laptoplar çöp olurdu. O yüzden işin içine entegre vs giriyor ki çıkışta 12 v göremeyince enerjiyi kesip daha fazla devre elemanına veya ana cihaza zarar vermesin.
@@talipozturk7487 Tşk, bunlar aklıma gelmemişti.
O dediğiniz zaten klasik adaptör.klasik bir adaptörde ağır bir trafo kullanılır.cunku 50 hz düşük bir frekanstir.smps de amaç frekansı yükseltip trafo boyutlarını dusurmektir.yani temel amaç hafiflik ve ekonomi.elektronik malzemeyi fazla kullanıp bakiri az kullanmak daha ucuzdur.ayrica gerekli hesaplamalarla yüksek akimda elde edilir.
Ayrıca smps de gerilim dalgalanmalarinda sabit çıkış verme şansıda var.cunku frekans kontrolü senin yani entegrenin kontrolunde.klasik dogrultmada bu yoktur
Merhaba uydu alcsında bir skıntı var açılmyor neresine bakmalyım
Çok genel bir soru anlayamadım. Önce enerjisine ve kablolarına bakılır.
Hocam anlatıminiz için teşekkürler fakat sanki mosfetin geyt hariç iki ucunda toprağa bağlanmış gibime geliyor orada kafam karıştı
Eline emeğine sağlık
Hocam emeğinize sağlık ayni adaptörden bende de var tüm lemanları kontrol ettim bir sonuca varamadım indiksyon katına kadar 220 volt geliyor çıkış 12 volt olması lazım sıfır değerde yani hiç 12 volt yok sorun ne olabilir tahmininizce
Az431 transistörünü ve arka yüzeyindeki zener diyotları kontrol etmelisiniz smd olanları.
Hocam merhaba, aynı adaptörü 12 v elektrik motorunda kullandım. Motoru durdurmak için zorladım ve adaptör 12 Volt olarak çalışıyor ancak artık 2 amper değil, değişken amper değerleri ölçülüyor yani 200 miliamper de olabiliyor 1,5 amper de olabiliyor ve bu ölçüm sırasında sürekli değişiyor. Arızanın nerede olabileceği konusunda bilgi verebilirseniz sevinirim. 2 tane adaptörü bu şekilde bozdum, voltaj değeri aynı ancak eski gücüne ulaşamıyor ve dengesiz amper değeri veriyor.
Merhaba. En zor arıza çeşidi. Tüm çıkış katı Pwm katına bakmalısınız.