105 Yıllık Kavga Bitti! Dağlık Karabağ Krizi'nin Kökenleri

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 жов 2023
  • Eylül ayında Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'a yönelik operasyonu sonucu Dağlık Karabağ'daki Ermeni güçler yıl sonuna kadar bölgeyi tamamen terk etmeyi kabul ettikleri bir ateşkes anlaşması imzaladı. Böylece bölgedeki Azerbaycan kontrolü 30 yıldan sonra tamamen tesis edilmiş olacak. Peki önce 2020'de şimdi de 2023 Eylül ayında gerçekleştirilen saldırıların amacı ne? Azerbaycan ve Ermenistan arasında neden Dağlık Karabağ üzerine bir çatışma var? Dağlık Karabağ üzerinde hak iddia eden taraflardan hangisi haklı? 105 yıllık çatışma Azerbaycan'ın son operasyonlarıyla bitti mi? 49W'nun yeni videosunda Abdulvahit Gezer Azeriler ve Ermeniler arasındaki Dağlık Karabağ çatışmasının tarihini anlattı.
    Size kahvenizi/çayınızı içerken de eşlik edebilir miyiz? Özel kupamız artık satışta! Şimdi bize kupamızı alarak da destek olabilirsiniz.
    ☕️ shopier.com/10606682
    Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
    / @49w
    Ya da aşağıdaki bağlantı üzerinden patronumuz olun.
    / kirkdokuzw
    Sosyal Medya:
    / discord
    / kirkdokuzw
    / kirkdokuzw
    / kirkdokuzw

КОМЕНТАРІ • 114

  • @tanberkak6188
    @tanberkak6188 8 місяців тому +9

    Video gayet güzel olmuş. Ciddi bir şeklde şu aralar hassas bir konu olduğu için pek iyi açıklanamayan bir konuyu gayet güzel detaylı bir şekilde açıklamışsınız. Fakat, bence biraz daha başından sonuna doğru lineer olarak kronolojiyi kurmak anlatım açısından daha iyi olur. Vahit'in deyişiyle sürekli zamanı geri alarak ilerleme şahsen bana çok karmaşık geliyor.
    Dağlık Karabağ bölgesi normalde SSCB döneminde Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin bir parçasıydı. Videoda anlatıldığı gibi Ermeni milliyetçisi kesimler bunu SSCB'nin Ermenileri bölmek için yaptığı bir şey olarak yorumluyor ve kendilerinin ait olması gerektiğini savunuyordu. İlk Ağustos 1987'de Dağlık Karabağ'daki Ermeniler SSCB'den bölgenin Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlanması için imza kampanyası başlattı. Daha sonra Şubat 1988'de Stepanakert'te Ermeniler bu talebin gerçekleşmesi için eylemlere başladı, bir süre sonra bu eylemler bizzat Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin başkenti olan Erivan'da da gerçekleşmeye başladı. Bu çifte eylemlerin gerçekleşmesinden kısa bir süre sonra da aynı ay içerisinde bölgedeki Azeriler ve Ermeniler arasında ilk silahlı çatışmalar gerçekleşmeye başladı. En sonunda SSCB'nn dağılmasıyla birlikte bu sorun daha da alevlendi, yeni kurulan Azerbaycan Cumhuriyeti 29 Kasım 1991'de Dağlık Karabağ'ın özerkliğini kaldırma kararı aldı, Dağlık-Karabağ'ı Ermenistan'a katmak isteyen Ermenistan Cumhuriyeti ise nüfus olarak çoğunluğu Ermeni olan bu bölgede referandumu destekledi ve bu referandum sonucunu bahane ederek orada Artsah Cumhuriyeti adını verdikleri kendilerine bağlı olan ama ne Ermenistan, ne Azerbaycan, ne de başka herhangi bir devletin kabul etmediği bir bağımsız cumhuriyet kurdu ve sürekli olarak bu cumhuriyetin uluslararsı ortamda tanınması için çabaladı, çünkü o ülkenin tanınması demek o toprağın Ermeni toprağı olarak kabul edilmesi demek olacaktı ama bu hiçbir zaman gerçekleşmedi. Üstelik Artsah Cumhuriyeti 1994 yılında kurulduğunda oradaki Müslüman azınlık olan Azeriler ve Kürtler bölgeden sürüldü. 1994 Mayıs'ına kadar silahlı çatışamlar devam etti ve videoda bahsi geçen Hocalı Katliamı gibi Dağlık Karabağ'da yaşayan Azerilere karşı korkunç katliamlar yaşandı. O günden beri de Dağlık Karabağ Sorunu Azerbaycan için asla vazgeçmeyeceği bir davaya dönüştü.
    Dağlık-Karabağ Sorunu'nun ama aynı zamanda Ermenistan iç siyasetinde de bir mesele olduğunun altını çizmek isterim. Rusya yanlısı olarak bilinen aşırı-sağ ve otoriter bir parti olan Serj Sarkisyan'ın Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi'nin bu meseleyle doğrudan bağı var. Bu parti iktidara Dağlık-Karabağ Sorunu üzerinden sürekli bir Azerbaycan düşmanlığı yaratarak gelmiş ve hatta Sarkisyan bizzat "Artsah Kahramanı" olarak kendini tanıtmıştı. Uzun bir süre bu söylem Ermenistan iç siyasetinde işe yaradı, ta ki Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi yönetimi iyice otoriterleşip anayasadaki seçilme sınırını kaldırarak Serj Sarkisyan'ın üçüncü kez cumhurbaşkanı olarak seçilmesine izin verilinceye kadar. 2018'de Sarkisyan'a karşı büyük bir eylem başladı, özellikle muhalefet liderlerinin tutuklanması bu eylemleri kısa sürede daha da büyüttü. Bu beş haftalık çatışmasız eylem sürecinin sonunda Sarkisyan istifaya zorlandı ve erken seçim kararı alındı. Ermeni Kadife Devrimi olarak adlandırılan bu barışçıl eylemlerin lideri olarak AB ve Batı yanlısı ve Rusya'ya oldukça karşı olan, Sarkisyan ve Koçaryan gibi siyasi figürleri açıkça "Artsah Çetesi" olarak suçlayan sol liberal gazeteci Nikol Paşinyan ülke içindeki siyasette oldukça popüler oldu. Normalde 1 sene önceki seçimlerde Sarkisyan'ın Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi %49, Paşinyan'ın liderlerinden biri olduğu Çıkış İttifakı %8 alırken, 2018'deki erken seçimde Paşinyan'ın Sarkisyan karşıtı kurduğu liberal AB yanlısı ittifak %70 gibi rekor bir oy alarak iktidara geldi (Sarkisyan'ın Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi seçimleri boykot etti). Fakat, Paşinyan gibi Rusya karşıtı ve Batı yanlısı bir figür tabi ki de Rusya tarafından pek istenmeyen bir lider oldu ve Dağlık-Karabağ meselesinde Azerbaycan Rusya'nın desteğini alarak Ermenistan'ın üstüne yürüdü, 2020'deki savaşın sonucunda Azerbaycan Ermenistan'dan ciddi ölçüde toprak kazandığı gibi Rus barış güçleri de Dağlık Karabağ bölgesinde ve Laçin Koridoru'na yerleşti. Bu olay Paşinyan için ciddi bir zayıflık olarak görüldü, Ermenistan'da eylemler başladı ve hatta meclis binası dahi basıldı ama Paşinyan 2021 yılında yapılan seçimi oy kaybetse de %55 ile kazandı, Sarkisyan'ın lideri olduğu Rusya yanlısı sağcı ittifak ise %5'te kaldı. 2023'te ise Azerbaycan hükümetinin son operasyonu başladı ve bir gün süren, fakat iki tarafın da çok fazla kayıpları olan savaşın sonucunda Ermenistan'daki Paşinyan hükümeti Artsah Cumhuriyeti'nin dağılmasını kabul etti, bölgeyi Azerbaycan'a bıraktı ve böylece Azerbaycan Dağlık-Karabağ konusunda hedeflerine ulaşmış oldu. Fakat, özellikle Dağlık Karabağ bölgesindeki Ermeniler ne olacak, bu sorun gündeme geldi. Şu an Dağlık-Karabağ'daki Ermeni nüfus bölgeyi terk etmeye ve Ermenistan'a mülteci olarak yerleşmeye başladı.
    Paşinyan'ın bu konuda hemen masaya oturması ve bölgeyi Azerbaycan'a vermesinin barış getirdiği konusunda ben de Vahit'e katılıyorum. Fakat, Paşinyan'In burayı Azerbaycan'a kolayca teslim etmesinin ardında yatan meseleyi biraz senelerce Sarkisyan ve ekibini "Artsah Çetesi" olarak suçlamasına bağlıyorum. Artsah Cumhuriyeti olarak adlandırdıkları Dağlık Karabağ Cumhuriyeti zaten küçük nüfuslu, fakir ve verimsiz bir bölge. Paşinyan bu bögeyi gözden çıkarmakta pek tereddüt etmediği gibi, tahminimce Sarkisyan ve ekibinin senelerce sömürdüğü "Artsah Kahramanı" kozunu almaya çalışıyordur, o sebeple bu hamleyi yapmıştır. Tabi, unutmamak da lazım, bu meselede en büyük rol Rusya'ya ait ve en kazançlı çıkan da o. Her şeyden önce Rusya kendisinden uzaklaşan ve Batı'ya yakınlaşmaya çalışan Ermenistan'a kendince bir ders verdi. Gerek dış politikada Rusya ve Ermenistan arasında, gerekse iç politikada Paşinyan ve Sarkisyan arasında mevcut olan gerginlikleri de Azerbaycan bir fırsat olarak değerlendirdi ve senelerdir geri almak için uğraştığı Dağlık-Karabağ bölgesini oradaki Artsakh Cumhuriyeti'ni yıkarak kendi topraklarına kalıcı olarak katabildi.

    • @gultnmuradi9107
      @gultnmuradi9107 8 місяців тому +1

      Çok bilgilendirici değerlendirme olmuş,teşekkürler.

  • @meratti2879
    @meratti2879 8 місяців тому +1

    Güncel ve Uluslararası olaylara ağırlık vermeniz çok iyi. Emeğinize sağlık.

  • @nilluferyaman7050
    @nilluferyaman7050 8 місяців тому +1

    Teşekkürler.

    • @49W
      @49W  8 місяців тому

      desteğiniz için teşekkürler :)

  • @misubu
    @misubu 8 місяців тому

    👏🏾👏🏾 Nerden nereye.. Tarihi uzun bir anlatım olmuş. Teşekkürler

  • @IbrahimKara-ti3tj
    @IbrahimKara-ti3tj 8 місяців тому

    Teşekkürler
    Emeğine sağlık

  • @derenaydogan5943
    @derenaydogan5943 5 місяців тому

    Güncel ve kompleks olan politik sorunları açık ve net bir şekilde aktardığın için teşekkür ederim Vahit.

  • @aqshinagazade8423
    @aqshinagazade8423 8 місяців тому +12

    Videoda en qədər yanlışlıqlar var.
    Münhen görüşü 2023 də olmayıb
    Dağlıq Qarabağ Muxtar Mahalı 1923 də verilib.
    Qarabağ məsələsi 1991 də başlamayıb, Azərbaycan müstəqil oldu deyə başlamayıb. 1988-də olub
    Ermənistan SSRİ-dən Azərbaycandan qabaq ayrılıb.

  • @AlpVonTrier
    @AlpVonTrier 8 місяців тому +3

    dağlık karabağ ve karabağ farklı, bahsi geçen 7 rayon dağlık karabağda değil

  • @harunbugrafidan9157
    @harunbugrafidan9157 8 місяців тому +10

    Filistin/İsrail ile alakalı da yeni video yapılabilir.

  • @aeyvaz448
    @aeyvaz448 8 місяців тому +4

    Dağlık Karabağ başka, Karabağ başka, 7 Rayon dağlık karabağa bağlı diyil

  • @MS-zc6hj
    @MS-zc6hj 8 місяців тому

    Thanks

    • @49W
      @49W  8 місяців тому

      biz teşekkür ederiz

  • @zeynalgasimov7829
    @zeynalgasimov7829 8 місяців тому +4

    Haritalarınız yanlış. Dağlık Karabağ, haritanızda gösterilenin yarısından az bir alanı kaplıyor. İlk savaşta 800,000 Azerbaycanlı'nın bu bölgeden ayrıldığını iddia ediyorsanız, 120,000 Ermeni'nin burada %75'ini nasıl oluşturabilir? Ayrıca, daglik karabag olan kenarinda 7 Rayon bu konuya dahil edilmiş olsa da, Ermeniler bile bu bölgeyi Karabağ'a dahil etmiyor.

  • @arbak.
    @arbak. 8 місяців тому +2

    Bu video gelene kadar tüm odak dağlık karabağdan israile kaydı, biraz talihsiz bir zamanlama olmuş 😅

  • @subhanquliyev7105
    @subhanquliyev7105 8 місяців тому +3

    Bu azeri ne demek öğrenmediniz bir.

  • @kenankenan2150
    @kenankenan2150 8 місяців тому +1

    Evet dünya gündemi içeriklerini daha çok bekliyoruz. Kendi içimize çok kapandık ülke olarak dünya nereye gidiyor ne olup bitiyor tarafsız ve sağlam analizlere ihtiyacımız var aynen devam 🎉

  • @hamzakorkmaz01
    @hamzakorkmaz01 8 місяців тому +3

    Bugünkü Ermenistan bölgesi 19. yüzyılda Ermenileşiyor. Öncesinde Azerbaycanlı nüfus baskın.

    • @ahmetarslan6212
      @ahmetarslan6212 8 місяців тому

      hayır konu karışık tam olarak değil. 1750lere kadar karabağ bölgesinde 5 tane ermeni özerk devleti mevcut. ama bunları merkezi türk devleti afşarlar kaldırıyor, lağvediyor. karabağ hanlığı kuruluyor. tabi onlar sonra zend hanedanlığına sonra da kaçar hanedanlığına bağlı kalıyorlar. yani karabağ hanedanlığı kurulunca ve 5 ermeni özerk devleti yıkılınca bölgede azeriler çoğlunluk oluyor sonra 1813 yılında ruslar bölgeyi alınca doğu anadoludan geri ermeni göçü aldı, ermeniler sonra tekrardan çoğunluğu almış oluyor. son 200 yıldır ermeniler tekrardan çoğunluğu sağlamıştı. ama bu topraklar hep azerbaycan'a bırakılmıştı. zaten vahit beyde anlatıyor bu durumu. zaten olması gereken bence bölgenin azerbaycan toprağı olması ve özerk olmasıyıdı. ama ermeniler açgözlülük yaptı,özerklilikle yetinmedi, savaşı yenildi. hakkını kaybetti.

    • @hamzakorkmaz01
      @hamzakorkmaz01 8 місяців тому

      @@ahmetarslan6212 oh! Bilgi için çok teşekkür ederim.Ermenilerin, Türk Doğusunda olduğu için gibi şehirlerde %30 civarı olduklarını sanıyordum. Hevesimin olduğu bir günde gugıl akademikte makale falan incelerim.

    • @ahmetarslan6212
      @ahmetarslan6212 8 місяців тому

      o zaten öyle. o konuda size katılıyorum. azerbaycan'da maalesef demokrasi yok. petrol-doğalgaz vb. zenginliklerde aileler arasında paylaştırlıyorlar. aynı zamanda her yerde rüşvet var. insanlar 2 meslek yapmak zorunda kalıyor. polisinden, doktoruna hepsi için geçerli bir durum. bıraktım insan hakları,ifade özgürlüğü zaten yok. aliyev ve ailesini eleştiremezsin. ermenistan'da paşinyan ruş karşıtı. batı bloku taraftarı. hatta bugün karabağ azerbaycan hakimiyetine geçtiyse aslında paşinyan demokrasi bloğunu seçmesinin de etkisi var. rusyanın yanında olsaydı, ülkeyi onlara peşkeş çekseydi, tamamen rusya'ya bağımlı olsaydı, şuan hala bölgeyi ermenistan yönetiyor olurdu. ama burada bahsettiğimiz durum farklı. karabağ özelinde ne olmalıyı konuştuk.zaten azerbaycan yolsuzluk vb. ortada.@@ridvandalgic

    • @cem44433rr
      @cem44433rr 8 місяців тому +2

      @@ahmetarslan6212 Dostum 1750lerde Fransada bile cumhuriyet yok Ermeniler ne zaman cumhuriyet kurmus. O zamanlar bolge Safevi-Afsar hanedanlarina ait. Onlar da bugunku Azerbaycanlilarin atasi zaten

    • @ahmetarslan6212
      @ahmetarslan6212 8 місяців тому

      değerli kardeşim cumhuriyet olduklarını iddia etmedim. özerk devleti olduğunu söyledim. başta safevi sonra da afşarlara bağlı bölgede 5 tane özerk ermeni devleti mevcuttu. mesela osmanlı'da eflak-boğdan-kırım-erdel bölgeleri özerkti. ya da cezayir-tuns hattında dayılar yönetirdi. mısır'da başta çerkesler özerkti sonra da kavalalı hanedanlığı özerkti. bugünkü güney doğu anadolu-doğu anadolu ve ırak kürt bölgesinde de yine kürt beyleri mevcuttu. burada bu bölgelerde özerklik vardı. osmanlı mesela 1830-1840larda merkezileşti. umarım anlatabilmişimdir. yani safevi-afşar gibi türk devletler yönetse bölgede 5 tane özerk ermeni beyliği mevcuttu. karabağ bölgesinde. @@cem44433rr

  • @basstrader1
    @basstrader1 8 місяців тому

    Abi sbu savasla ilgili ne zaman video yapacaksınız. Cok geriden geliyosunuz

  • @salihcancetin1042
    @salihcancetin1042 8 місяців тому +1

    Destek mesajı

  • @birlesmiakafkazyacumhuriyy1897
    @birlesmiakafkazyacumhuriyy1897 8 місяців тому +1

    Yaxsi video idi beyendim
    Commentlerde de temaya rasional yox hisslərlə baxılıb

  • @hamzakorkmaz01
    @hamzakorkmaz01 8 місяців тому +1

    Rusya, Türkistanda da karmaşık sınırlar yaratıp, halkları böldü. Bkz. Fergana Sorunu.

  • @Erdem553
    @Erdem553 8 місяців тому +4

    Gündem değerlendirmeleri devam etmeli

  • @misubu
    @misubu 8 місяців тому +1

    insanların bile isteye kendini riske etmesi olayı biraz karışık. obezite, diyabet sigara gibi kanser riskini artıran etiyolojilerin başında geliyor. O yüzden kötü beslenenleri de sağlık sisteminden çıkaracak bir yönde düzenleme biraz yorar

  • @northernlegolas
    @northernlegolas 8 місяців тому +1

    Teyzen Frida olursa bıyığı da olur. Halandır o Halan…

  • @aeyvaz448
    @aeyvaz448 8 місяців тому +5

    1918de Karabağ Azerbaycana bağlıydı, 1989da falan bağlanmadı Azerbaycana

    • @ahmetarslan6212
      @ahmetarslan6212 8 місяців тому

      zaten onu söylüyorlar. ek olarak 1. dünya savaşında ingiltere denetimine girdiğinde de bölgeye yine azeri vali atanıyor. hakeza ruslar 1918de de 1920de de 1991de de azerbaycan'a bıraktı, bölgeyi. siyasi olarak hep azerbaycan toprağıydı. ama bölgede çoğunluk her zaman ermeniler sağlıyordu. 1700lerde bile 5 tane özerk devleti var, ermeniler'in bu bölgede. tabi ruslar 1800lerde bölgeyi alınca van-ağrı-bitlis bölgesinden göçte var o ayrı konu.

    • @fidanturkzade5634
      @fidanturkzade5634 8 місяців тому

      1923de sovetler tarafindan baglandi ozerklik sartiyla, o zamana kadar 2 ulke arasinda savas vardi o bolge uzerine ve kimse kazanamamisti daha.

  • @crrtpf
    @crrtpf 7 місяців тому

    Rusya gelmeden önce Karabag hanligina bagliydi bölge (ki Azerbaycan hanliklarindan biridir) ve ermeniler gayet huzurlu yasiyorlardi. Yani birlikte yasam icin illa ucuncu bir güc gerekmiyordu.

  • @IbrahimKara-ti3tj
    @IbrahimKara-ti3tj 8 місяців тому +1

    İsrail Filistin ilişkili bir video çok güzel olur başkan

  • @nigarmirzayeva1393
    @nigarmirzayeva1393 8 місяців тому +2

    Kaş ki doğru-düzgün araşdırıb çəksəydiniz, məsələyə rasional baxmaqla doğruluğu sual altında olan məlumatları ötürmək tamam fərqli şeylərdir. Heyf🤦🏼‍♀️

  • @Erdem553
    @Erdem553 8 місяців тому +3

    Geçmişten bugüne önemli liderler serisi yapmalısınız mutlaka!

  • @klausfuchs06
    @klausfuchs06 8 місяців тому

    Arkadaşlar tarihi hata var demek yerine hataları söyleyin, tartışma dönsün en azından.

  • @mandalina1789
    @mandalina1789 8 місяців тому

    Filistinde Yahudilerle Müslümanlar anlaşamayınca İngilizlerin işgal edip son noktayı koyması gibi bir şey bekliyordum. Her neyse bu da güzel.

  • @s.petervaradin4
    @s.petervaradin4 8 місяців тому +1

    Karabag da kürtler yok muydu ya abdulvahid?

  • @onurgudemez4267
    @onurgudemez4267 8 місяців тому

    konuya rasyonel bakmaya çalışmak iyi. defacto olarak: fiili olarak.

  • @justhuman6736
    @justhuman6736 8 місяців тому +3

    Tarihi bilgileri yanlış.

    • @abdulvahidgezer
      @abdulvahidgezer 8 місяців тому

      itiraz ettiğiniz yeri söylerseniz kaynaklarıyla izah edeyim.

    • @abdulvahidgezer
      @abdulvahidgezer 8 місяців тому

      ​@@ridvandalgicyorumların için teşekkürler, videoda anlattıklarımın teyidi olmuş yorumlar.

    • @ridvandalgic
      @ridvandalgic 8 місяців тому +1

      @@abdulvahidgezer o zaman ben yorumlarımı siliyorum. çünkü aynı şeyi okuyup farklı anlayabiliyormuşuz. kamera karşısına çıkmaya da cesaretim yok. senden daha iyi de anlatamayacağım. hakkını helal et. başarılar diliyorum.

  • @onurgudemez4267
    @onurgudemez4267 8 місяців тому

    takiye denmemiş

  • @jossef261
    @jossef261 8 місяців тому

    Hala Filistin İsrail videosunun gelmemesi ayıptır telafi olarak en az 1.5 saat olmalı video

  • @hamzakorkmaz01
    @hamzakorkmaz01 8 місяців тому

    Azerbaycanlı*

  • @1884G
    @1884G 8 місяців тому +10

    hiç çalışılmamış gelişi güzel çekilmiş bir video olmuş, tarihsel tarafı çok zayıf ve yanlış anlatılmış, veriler ve sayılar da tamamen yanlış. burada iyi analiz yapmanız için ezbere anlatmanıza gerek yok bence elinize kağıt alıp verileri de yazabilirdiniz. sonuçta siz bir tarihçi değil uluslararası ilişkiler üzerine sosyal bilimcisiniz. işiniz analiz olduğundan verileri doğru açıklayıp onun üzerine analiz yapmanızı isterdim. video için teşekkürler takipteyiz

    • @jasonbartu
      @jasonbartu 8 місяців тому

      Islak rüyanı tatmin etmediği için eminim şuan ağlayarak sağ elleri ile kendilerini tatmin ediyorlardır. :(

    • @Ergenekon1933
      @Ergenekon1933 4 місяці тому

      @@jasonbartudostum hastasın galiba, yorum yapmadan önce ilaçlarını al

  • @misubu
    @misubu 8 місяців тому

    filistin israil videosu bekliyoruz

  • @oguzhanorhan8529
    @oguzhanorhan8529 6 місяців тому

    Videoda çok çok büyük yanlışlıklar var. Tarihler yanlış kavramlar yanlış. Yanlış mantık yürütmeler. Hangisini yazayım ki.

  • @aeyvaz448
    @aeyvaz448 8 місяців тому +2

    Çaba sarf etmişsiniz amma video başdan sona yanlış. Bence videoyu silin ve yeniden hazırlayın. İsterseniz size anlata bilirim, tam tarafsız olarak tüm konuyu başdan sona biliyorum

    • @ahmetarslan6212
      @ahmetarslan6212 8 місяців тому

      benim bildiğim tüm karabağda etnik olarak azeriler çoğunluktu. ama dağlık karabağda ermeniler çoğunluktu. ama dağlık karabağ'ın ermenistan ile sınırı yok o ayrı konu. etrafındaki diğer rayyonlarda azeriler çoğunluktu. laçin-kelbeçer-zengilan-cebrail vb. gibi diye biliyorum.
      baştan sonra yanlış olan ne söyleyebilir misin?

    • @abdulvahidgezer
      @abdulvahidgezer 8 місяців тому

      itiraz ettiğiniz yeri söylerseniz kaynaklarıyla izah edeyim.

    • @elmirmustafazade8755
      @elmirmustafazade8755 8 місяців тому

      ​@@ahmetarslan6212 ee kardes bak biliyorsun bunlari, ama arkadas videoda soyledimi hic? Durmus nahcivani ermenistana bagliyordu az kalsin😂 o iki bolgeyi kiyaslamasi bile cok komik ve ne kadar az bilgi sahibi oldugunu belirtiyor

    • @elmirmustafazade8755
      @elmirmustafazade8755 8 місяців тому

      ​@@abdulvahidgezerkardes daglik karabag Azerbaycana bagli ozerk bolge ilan edildi 1923 de sovyetler tatafindan 1989-da digil, daha oncede Azerbaycan kontrolundeydi, nahcivan da 1924 Azerbaycana bagliydi ayni karabag gibi otonom bolge olarak, lakin siz nahcivanin sakin karabagin tam zitti oldugunu ermenistana bagli azeri cogunlugun yasadigi bolge oldugunu iddia ediyorsunuz ve azerbaycanin guclu oldugu icin buralari aldigini soyluyursunuz. Tamamen yanlis. Baska bir cok yanlisinizda oldu ve cok onemli konulara dokunmadiniz. Sizin kanali severek takip ediyoruz ama bu konu da malasef bizi uzdunuz. Daha iyi ve dolgun video bekleriz bu konuyla ilgili

    • @abdulvahidgezer
      @abdulvahidgezer 8 місяців тому +2

      ​​@@elmirmustafazade8755videoyu dikkatsiz izlemişsiniz. dediğinizin tam tersine ben Nahçıvan'da Dağlık Karabağ'a benzer bir durum yaşanmadığını, Nahçıvan'ın Azerbaycan'a bağlılığına kimsenin itiraz etmediğini söyledim. Ve yine Dağlık Karabağ Özerk Oblastı'nın zaten Azerbaycan'a bağlı ve özerk olduğunu fakat 1989'da muhtariyetinin de alınıp doğrudan Azerbaycan'a bağlandığını söyledim. ne videoyu düzgün dinlemişsiniz ne de tarihi tam okumuşsunuz.

  • @bashirrzayev8327
    @bashirrzayev8327 8 місяців тому +7

    Tarihle alakali kisim tamamen ZIRVA. Bunu Azerbaycanli ve orada yasamis akrabalari olan biri gibi bilerek soyluyorum.

    • @tempest9710
      @tempest9710 8 місяців тому

      doğrusunu yazsana o zaman

    • @cem44433rr
      @cem44433rr 8 місяців тому +1

      @@tempest9710 video tamamen yanlis neyini dogru yazsin

    • @tempest9710
      @tempest9710 8 місяців тому

      @@cem44433rr yanlışların doğrusunu yazabilir mesela ?

    • @cem44433rr
      @cem44433rr 8 місяців тому

      @@tempest9710 yorumlarda yazdim

    • @ahmetarslan6212
      @ahmetarslan6212 8 місяців тому

      @@cem44433rr kardeşim neyi yanlış? ruslar gülistan antlaşmasıyla birlikte bölgeyi aldı. ve her zaman nüfus sayımı yaptılar. bölgede ermeniler çoğunluk. ama tarihsel olarakta her zaman azerbaycan toprağı. bölgeyi ruslarda o azerbaycan'a verdi. hatta ingilizler bile azeri vali atıyor. yanlış kısmı nerede?

  • @nushabamamedova8425
    @nushabamamedova8425 23 дні тому

    😂😂😂

  • @cem44433rr
    @cem44433rr 8 місяців тому +1

    Videoda cok fazla bilgi hatasi var. Umarim silersiniz videoyu

    • @abdulvahidgezer
      @abdulvahidgezer 8 місяців тому +2

      itiraz ettiğiniz yerleri yazarsanız kaynaklarıyla cevap vereyim.

    • @cem44433rr
      @cem44433rr 8 місяців тому

      @@abdulvahidgezer Videoda Ermenilerin bolgeye Ruslar tarafindan 1828 Osmanli-Rus ve Rus-Iran savasindan sonra Dogu Anadoludan tasindigini soylememissiniz. Karabagin etrafi Azerbaycanlilarin tasadigi 7 Rayon seklinde isimlendirilen bolgenin ortasinda oldugundan bahsetmemissiniz. Ermenilerin Karabagi alabilmek icin 7 Rayonu isgal edip buradan 800 bin Azerbaycanliyi kovdugundan da bahsetmemissiniz. Bunlar anlatilmayinca kurgu hatali oluyor

    • @cem44433rr
      @cem44433rr 8 місяців тому

      @@abdulvahidgezer Videoda 7 Rayon da tamamen Karabag olarak gosterilmis ki bu da yanlis. Karabag Ermenilerin isgal ettigi bolgelerden sadece biri. Savasin gerceklestigi bolge Karabag ve diger 7 Rayon. Ayrica Karabag adi ustunde Daglik oldugu icin cok fazla insan yasamiyor. Ama etrafindaki 7 Rayonda nufus yogunlugu cok daha fazla. Haliyle Ermenilerin isgal ettigi toplam topraklarda oran 800bine 100bin gibi

    • @cem44433rr
      @cem44433rr 8 місяців тому

      Haliyle savasin oldugu bolgede Ermeniler cogunluk falan degildi. Zaten bu yuzden dunya tarafindan isgal ettikleri topraklar Ermenistana ait sayilmadi :)

    • @cem44433rr
      @cem44433rr 8 місяців тому

      Bolgeye Ermenilerin tasinmasi hikayesi ise Ruslarin Musluman cogunlugun yasadigi Kafkasyayi kontrol edemeyecegini dusunmesi ve kendisi gibi Ortodoks Hristiyan olan Ermeni nufusu oraya tasimasi fikrinden gelir. 1828 yillarinda hem Dogu anadolu hem de Azerbaycan Ruslar tarafindan isgal edilmisti. Osmanliyla baris yapip Dogu Anadoludan cekilirken beraberlerinde "zorla" Ermeni tasidilar.

  • @meclisi-uns
    @meclisi-uns 8 місяців тому +1

    Tarih tarafını iyi araştırmamışsın. Çok hatalar var.

  • @AlpVonTrier
    @AlpVonTrier 8 місяців тому +1

    çok hatalı bir video olmuş en çok da tarihsel bağlamda

  • @teyyub-
    @teyyub- 8 місяців тому

    Tarihi kısımda bazı eksiklikler ve yanlışlar var. Nelerin yanlış ve eksik olduğunu yazmaya eriniyorum ama.

    • @abdulvahidgezer
      @abdulvahidgezer 8 місяців тому +1

      itiraz ettiğiniz yeri söylerseniz kaynaklarıyla izah edeyim.

    • @aqshinagazade8423
      @aqshinagazade8423 8 місяців тому

      @@abdulvahidgezer ən qədər səhv var:d

    • @fidanturkzade5634
      @fidanturkzade5634 8 місяців тому

      @@abdulvahidgezer bir Azerbaycanli ve 10 senedir bu conflicti arastiran biri olarak soyluyorum, hic bir yalnis yok kardesim. gercekleri soyledin diye yine bazi aliyev trolleri kudurmus, kendi tektarafli propagandalarini duymak istemisler simdi de zirliyorlar.

  • @kaganturgut9298
    @kaganturgut9298 8 місяців тому +1

    Azeriler ermenileri katletti dediğinizde doğal olarak itiraz gelir ancak ermeniler azerileri katletti dediğinizde de doğal olarak itiraz gelir. Sebebi çok basit iki askeri birlik mi savaşıyor ve asker olan insanlar katlediliyor. Yoksa sivil olan insanlar mı katlediliyor. Şimdi her ikisi de katliyam insan ölüyor diye düşünerek mi aşırı genel cümle kuruyorsunuz bilmiyorum ancak hukuken ikisi başka durumlar. Bir askeri birliğin sivil halkı öldürmesiyle savaş halinde olan iki devletin askeri birliklerinin birbirini öldürmesi. Bir terörist yapının silahlı gücünün bir ülkenin askeri gücüyle savaşması vs. Bunlar bambaşka konular. Siz amerikalı birine azerbaycan türkleri ermenileri öldürdü derseniz yüksek ihtimalle bir sivil halkın diğer sivil halkı öldürdüğünü anlayacaktır. Bir almana derseniz de yüksek ihtimalle azerbaycan askeri kuvvetinin ermeni sivil halkı öldürdüğünü anlayacaktır. İtiraz da tam olarak bu yüzden kaynaklanıyor. Mesela en başta kaçtılar diyorsunuz. Bunu derseniz insanların aklında canlanan şey azerbaycan silahlı kuvvetleri ermeni sivilleri öldüreceklerdi bundan kaçtılar oluyor. Mesela yaşar anlatsaydı bunu şey mi diyecekti? Ermenistanda ermeni göçmen sayısı arttı. Bu yüzden bir yerden bir yere giden herkese göçmen kaçtı vs. Denmez. İrandaki lgbti bireyleri irandan göç etmezler kaçarlar. Bu da bir göçtür ve bu insanlar göçmendir ancak. Kontext gereği rejim altında idam edilmek istemediklerinden dolayı başka bir yere gidiyorlar. Bu yüzden göç ettiler denmiyor yerine kaçtılar deniyor. Halbuki birden fazla dil de biliyorsunuz bu hatayı nasıl yapabiliyorsunuz hayret ediyorum. Her kontextte her kelime kullanılmaz. O kontextin kelimesi ayrıdır o kullanılır.

    • @abdulvahidgezer
      @abdulvahidgezer 8 місяців тому

      siviller kaçtı diyorum çünkü bu bağlam için doğru ifade kaçmak. her ne kadar Azerbaycan sivillerin can güvenliğini garanti etmiş ve onların anayasal haklarını koruyacağını söylemiş olsa da Dağlık Karabağ'dan Ermenistan'a kaçan siviller Azerbaycan askerlerinin sivilleri de vurmasindan korktuklarını söyleyerek kaçmışlar.
      Katletmek ve öldürmek arasında ise kelime olarak herhangi bir fark yoktur. Katletmek öldürmek demektir. Tabii bağlam itibariyle katletmek denince artık katliamdan mülhem toplu öldürmeler anlaşılıyor. Benim de kastım asker ya da paramiliter grupların sivil veya paramiliter bir nüfusu öldürmesi. ölen ya da öldürülen tarafın sayılarından bağımsız konuşmak gerekiyor.

  • @Erdem-yx1vx
    @Erdem-yx1vx 8 місяців тому +4

    Azeri değil Azerbaycan Türk'ü

    • @yavuzakbulutt
      @yavuzakbulutt 8 місяців тому +3

      arşa ermişsindir umarım

  • @turplexx233
    @turplexx233 8 місяців тому

    Umarım zengezuru geri alırız...

  • @trusstN01
    @trusstN01 3 місяці тому

    Azeri ne lan.Adamlar oğuz Türkü.Türkiyeli azeri diye sayıklayıp Türk adını anmayın siz zaten

  • @user-dv4wv3ov3j
    @user-dv4wv3ov3j 29 днів тому

    Get Tarih oku,Karabağ hanlığından konuş,Azərbaycan cumhuriyyətindən konuş-1918-20 ci yıllardan,ermeniler nasıl karabağa,zengezura kafkaza nasil geldiklərin araşdır.Rusların ermeni siyasetini araşdır.