2001 yılında ığdır merkezde askerlik yaparken 3 5 arkadaş mangal yapmak için ağrı dagı eteklerine gitmiştik aynı böyle fosil siyah kayalar mevcuttu yoldan geçen yerlisi olan bir köylü ile sohbetimizde çok eskiden volkanik patlamanın olduğunu söylemişti emeklerinize sağlık o günlere geri gittim resmen..
Belgesel tadında harika bir anlatimla hiç sıkılmadan seyrettim ve bilgilendim. Teşekkür ederiz Onur bey . Böyle videoların devamını dileriz . Başarılar ...
Mükemmel bir belgesel.. O yörenin çocuğu (Iğdır) olarak ilk kez görüyorum, ilk kez duyuyorum, ilk kez öğreniyorum.. Yürekten kutluyorum sizleri.. Başarılarının devamı dileklerimle.
Onur Hocam Çok Güzel Belgeseller Çekiyorsunuz. Sayenizde Ülkemizin Doğal Güzelliklerini ve Birçok Kişi Tarafından Bilinmeyen Tarihini de Öğrenmiş Oluyoruz. Teşekkürler.
Küçük ağrı dağının Ermenistan değil büyük ağrı dağına bakan taraf daha güzel ve çok büyük siyah taşlar var aynı zamanda tarihî şeyler de var ve dağın Ermenistan tarafına bakan yer daha da güzel Ermenistan Azerbaycan Nahçıvan İran ve Ermenistanin başkenti Erivan bile gözüküyor kesinlikle çok güzel bir coğrafyaya sahip gidip gezilmesi gereken bir dağ
Destekleriniz için teşekkür ederim. İleride daha iyi bir noktaya gelirsek işte böyle böyle ilerledik yeni belgeseller çektik diyeceğiz sağ olun var olun
Yaa çok teşekkür ederim eski dostlardan kimler kaldı bunca kötülüğün, kötü insanların arasında sen iyi olan orada pırlanta gibi parlayan dostlardandın. İyi ki seni tanıdım. Eksik olmayasın
Çok güzel böyle faydalı yayinlarin devamini istiyoruz emeğinize sağlik zevkle izliyoruz anlatiminizda çok güzel..yabancilar nasil yanardağlarini anlatiyorsa bizimde yanardağlarimiz var hepsini tanimak bilmek istiyoruz.
Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim. Bunu bir seri haline getirmek istiyorum. Hasan Dağı, Süphan, Nemrut, Erciyes, Karacadağ vs vs Umuyorum zamanlar seriyi büyütürüz.
@@OnurBenlivideolari inşallah merakla bekliyor olacağiz emin olun hatta tv de bile yayinlansa çok güzel olur tam belgesel tadinda..saçma programlari izliycemize türkiyemizi coğrafyamizi öğreniriz..
Mrb , onur bey bilgiler için teşekkürler , Ağrı daği belki şehirleri lava altina gömmüş , kilometre ler uzaklikta iran ve Azerbaycana kadar uzanmiş volkanik bölgeler var , sadece lava bu yanardağundan yok tüneller le gelmiş ve 30 kilometre boyunca lava alan lari düzeltmiş , ayinen iran tarafinda da bir şehir lava altinda kalmiş ve ismi de dambat ki yarsi iran ve yarisi turkiye sinirinda kalmiş, sygilar
Eski köy kadar riskli bölgede yerleşim kurmak bize özgü bir delilik değil. Sicilya Naxos ta Etna nın lavlarının denize aktığını hala net bir şekilde görebiliyorsunuz. Ama oralardan vazgeçememiş, yeniden yerleşmişler. Tahminim şu, yanardağ bölgeleri aynı zamanda bereketli bir alan da oluşturuyor.
Doğru. Hem de insanlar yaşanılan yerleri terk etmek istemiyorlar. Ülkemizde sayısız deprem oldu sayısız can gitti ama onyıllar boyunca hala depreme karşı doğru düzgün tedbir alamadık. İnsan doğasında böyle bir unutkanlık ve tedbirsizlik olmalı..
Merhaba bu yayin icin cok tsk ederim sizi takip e gectim cok yararli bilgiler veriyorsunuz ayaginiza saglik allah size ve ailenize saglik versin iyi gunler...
Kesinlikle size katılıyorum Onur bey. Bu ülkede acilen Yanardağlar ile ilgili araştırmalar yapacak bir kurum acilen kurulması gerekir. Türkiye deki yanardağlar aslında sönmüş değiller sadece uykudalar bir gün tamamen uykudan uyanacaklar.
Evet kesinlikle. Ağrı dağında ölçüm yapılmıyor. Tendürek ve pek çok yanardağda da ölçüm yok. sadece Hasan dağında gaz ölçümü yapıldı. O da birkaç araştırmacının çabaları ile. Daha ülkemizin yanardağlarının lav sorguçları bilinmiyor. Kör topal gidiyoruz. Hayırlısı diyorum. Düşüncemi desteklediğiniz için teşekkür ederim felaket gelmeden Volkanoloji Enstitüsü kurulmalı yanardağ patlayınca değil.
Sizi uzun süredir severek takip ediyorum. Dağlar ve özellikle yanadağlar hakkında yaptığınız videolar daha fazla mutlu etti beni. Emeğinize sağlık, teşekkür ederim. Doğu daki volkanlara uzağım maalesef, iç anadolu volkanlarıyla kendimi eyliyorum :)
Ben de iç Anadolu Volkanlarına hasretim. 😊 Hasan dağı çok güzel. Olurdu. Erciyes de öyle. Ama sanırım Kapadokya kalderası ve ignimbirit tabakaları en farklısı olurdu. 😊 Güzel düşünceleriniz için ben de size teşekkür ederim. Fırsat bulursam Süphan ve Bitlis Nemrutu yapmak istiyorum.
@@OnurBenlivideolariMilyonlarca yıl önceye gidip kapadokyayı oluşturan volkanları görmeyi çok isterdim. Nemrut kalderası çok güzel gibi, çok iyi video çıkabilir. Şimdiden teşekkür edelim o zaman 😊
Harika bi anlatim olmuş. Aralik tarafinda iki Büyük Ağrı Dağı ile küçük Ağrı Dağı ortasinda bulunan bi Rus kışlası var onuda ayrica tanıtımını ve cekimini yapsaniz daha güzel olur teşekkürler..
Onur Hocam merhaba elinize yüreğinize sağlık doğu beyazıttaki nuhun gemisini merak ediyorum yolunuz düşerse sizden izlemek dinlemek isterim. sizi çok seviyorum alkışlıyorum var olun!
Teşekkür ederim. Yaklaşık 10 bin yıl önce patladığı düşünülen Erciyes ile ilgili de video çekmek istiyorum. Henüz Erciyes videomuz yok. Aynı şekilde Süphan videosu da çekmek istiyorum.
Aynen hocam askerlimi doğubayazıtta yaptım dağın eteğinde intikale gittik tam otuz gün dışarda yattık arazide gezerken karpuz büyüklüğündeki taşları nerdeyse tek elimizle kaldırıyorduk baya bi hafifti ve yere vurduğunuzda parçalanıyordu volkanikti kayalar ve bir dere vardı orda baya bi ufak hiçbir canlıya denk gelmedik kurbağa balık vs gibi
Aynı zamanda bölgede içme suları florid açısından yüksek ve uzun vadede dişlere kemiklere zarar veriyor. Bir de volkanik arazilerde kanserojen maddeler olabiliyor. tabi hepsinin araştırması yapılıp bilgilendirme yapılmalı. Florid açısından araştırmalar yapıldı ama kanserojen mineraller açısından bir araştırma yok. Iğdır ilinde kanser oranı yüksekmiş. 1- Ermenistandaki metsamor nükleer santrali etkisi olabilir 2: yanardağ bölgesinin etkisi olabilir.
Onur hocam yine çok güzel bir video olmuş emeğinize sağlık, bu arada kanal büyüyor inşallah yıl sonu 100 bin abone olur. 1 ay da 17 video çok büyük bir emek var umarım hırsızlar çalmaz emeklerimizi gözüm İnternete görürsem başka yerde haber veririm size iyi günler.
Çok teşekkür ederim. Eskilerden beridir tanışıyoruz bizi de hep desteklediniz. umuyorum dediğiniz gibi 100 bin abone olur. Son zamanlardaki emeklerimi de gördüğünüz için teşekkür ederim. Doğu Anadolu'da bulunduğum sürece bu tarz videolara devam edeceğim ama biliyorsundur gönlüm hep Likya'da Karia'da.. Ahh deyip bir iç çekeyim ve içimdekileri de sana biraz dökmüş olayım :)) Evet özellikle TV kanalları görüntülerimizi izinsiz alırsa haber verirseniz çok sevinirim. Bizden bolca selamlar.
Bu arada belirteyim70 liyillarin sonu ve 80 li yillarin basi Uludag Oteller Bölgesinde Yaz Tatillerimde Boyaci, Badanaci olarak calistim. Geceleyin yataklarimiz söyle bir hoplardi bir Homurduyu andiran Ses ile
inanın geçen sene Erciyes'e tırmanacaktım ama bir türlü başlayamadım. Erciyes ve Süphan hep aklımda. Hem tırmanış olarak hem volkanoloji olarak. İlginiz için teşekkür ederim.
Emeginize saglik, harika bir cekim ve video olmus. Tek bir tekzip yapmak isterim, 1840 patlamasinin volkanik degil, freato-magmatik yani lav degil de, kül ve gaz patlamasi oldugu gorusu hakimdir. Bunun depremle tetiklendiği ve ardindan dagdaki eriyen buzulların etkisiyle lahar akintisi seklinde köyü yuttugu kabul ediliyor. Aralık'ta halen ilkbaharda bunun minyatür örneklerini gözlemleyebilirsiniz. Yani dağdan akip, gelen ve dereleri kaplayan tas, camur akıntıları tekrarlanmaktadır. Ağrı'nın karbon yaşlandırılmasıyla elde edilen son lav analizleri, bunlarin birkac bin yil önce (20 ila 40 bin yıl önce) gerçekleştiğini ortaya koymustur. Bununla birlikte 1855 Tendürek Patlamasi da, o sirada dağın çevresinde konuslu olan ve savas halinde olan Osmanlı ve Rus askerlerince gözlenmiş ve buyuk şaşkınlık yaratmistir. Ancak kayitlara gore bu da sadece bir kül patlamasına isaret eder ve magma cikisi yaşanmamıştır. Gelgelelim, ulkemizde magma yani lav çıkışı olan ve ispatlanan son volkanik patlama ne 1840 Ağrı ne de 1855 Tendürek patlamalarıdır. 1441 yılında Tatvan'daki Nemrut Dağında yaşanan ve kimilerine göre bir depremle tetiklenen aktivite, lav akışlarına sebep olmustur ve bu da karbon analizleriyle ispatlanmıştır. Kantaşı denen, Nemrut Krateri'nin kuzeyindeki açılma çatlağından aşağıdaki araziye dogru birkac kilometre akmis lavlar, gunumuzde bile cok net ve etkileyici bir sekilde gözlemlenmektedir... Videsonun linkini de asagiya bırakıyorum. Sevgiler esenlikler
Tendurek dagi diplerinde 1 köy var yanina kadar lavlar akarak gelmis gozle gorulur derecede net kalintilari var butun alani kaplamiş nerdeyse lav akmamissa bu bahsettigim şey 1800 lu yillardan once kalmamidir ??
Gönlüm istiyor ki ülkemizin her yerinde gezi gerçekleştireyim, videolar yayinlayim. Ama inanın bunlardan kazanç sağlamıyorum ve hep cepten gidiyor. İmkan yok kısacası. İleride yolum düşerse umuyorum video çekerim
Elinize yüreğinize sağlık ağrı dağının 1800lü yıllarda patladığını okudum ama bununla ilgili bir kitap makale bulamadım uzun zaman öncesinden ziyade yakın zamanda olan bir patlama için unutkanlıktan öte umursamazlık var gibi geldi bana. Iğdırda çalışıyorum buranın yaşlıları ile görüştüm patlamaya dair hiçbir anlatım bulamadım. Çok ilginç geldi 4 yada 5. Dededen bugüne aşk hikayeleri gelmiş ama doğal afet ile ilgili bir anlatım ulaşmamış. Belki denk gelmedim ama sizin denk geldiğiniz var mıydı?
Ben de sordum bir denk gelen bulmadım. Ancak Tendürek'te yaşlılarla konuştum onlar lavlardan bahsettiler. Onların büyükleri 1855 patlamasını yaşamış görmüşler. Eskiler anlatırdı dediler. Ama Ağrı Dağı bölgesinde tek köyde tek haneye sorabildim. Eski evlerin yerini de sordum yok kalmadı dediler. Sanırım heyelan altında kalan evleri göstermek istemediler çekinmiş olabilirler. Bir de şu var. Bu felakete uğrayan köy Ermeni köyüymüş sonra şimdiki köy halkı yerleşiyor o nedenle de eski felaketi ciddiye almamış olabilirler. Çok farklı iki millet yani.
Agrı dagının patladıgı kısımda yasayanlar ermenilerdi, ordaki ermeniler tehcir edildi, onların torunları ya suriye de ya ermenistan dadır. O yüzden aktarılmamıştır diye düşünüyorum.
Büyük bir keyifle izledim, özellikle Yenidoğan köyünü de içine alan çekimler Ağrı dağının görkeminin de etkisiyle bana çok güzel göründü. Kesinlikle katılıyorum, jeofizikçiler bu konuda da bilgilendirme yapmalılar, sadece lav tehlikesi değil ciddi depremlere de neden oluyor yanardağ patlamaları. Yeni köy sanki bu lav akıntılarının dışında konumlandırılmış gibi geldi bana umarım bilinçli bir yerleşimdir. Buna rağmen yine de güvenli değil, 500 kg lık taşları kilometrelerce fırlata biliyorsa köylerin bu mesafelerin dışında olması gerekiyor, ama hiç emin değilim bunlar düşünülsün. Ellerine sağlık Onur cum, bir de bu süper teşekkür butonunu bir türlü bulamadım.😀
Hocam çok teşekkür ederim. Köyde bilinçli ve planlı bir yerleşim yok. Köy halkından bazılarının anlattıklarına göre pek çok ev doğrudan o eski yıkılanların üzerine kurulmuş. Eski evlerden görmek istedik ama ya köylü biraz ketum davrandı eski yıkılan evleri göstermek istemediler ya da gerçekten hiç kalmadı. Çünkü köylü bu evlerin artık yok olduğunu söylediler. Yanardağdan en az hasar alan bölge ise Ermeni mezarlığı. O da bir hayli batıda ve biraz yukarıda kalıyor. Onda da mezar taşlarından bazıları patlama etkisiyle kırılmış, dağılmış. Yanardağ heyelanı köyün ardındaki o ufak tepeyi falan dinlemiyor doğrudan üzerinden aşıp geliyor. Aslında küçük bir pompei yaşanmış ama neden şimdiye kadar ders kitaplarında okutulmadı onu da merak ediyorum. Sanırım bu olay da depremler gibi. Olunca ancak akıllara gelecek.. Hocam süper teşekkür olayına gelirsek videonun hemen altında kalp şeklinde oluyor teşekkürler yazıyor. paylaş butonunun sağ tarafında kalıyor. Ama sizin düşünmeniz yeter hocam. Yorumlarınız yeter eksik olmayın.
Evet çıkabiliyor. Altın elmas olabilir. Ama tehlikeli elementler de olabiliyor uranyum gibi. Bir de bölge suları zehirlenebiliyor. Arsenik florid gibi kimyasallar içme sularına karışıyor. Tendürek bölgesinde yüksek florid oranlı sular insanlarda ve hayvanlarda diş hastalıkları yapıyor
Onur Bey; Merhaba! Size bir sorum olacak; Sair Semsi Benli ile Akrabaliginiz varmidir? Onun Siirleri benim Delikanliligimi süslemistir. Hele kendinden yasca Büyük bir Bayana yazdigi Siirleri. Saygilarimla.
Buzulların erimesi ile alçalmış. Alçalmaya da devam ediyormuş. Bir diğer bilgiye göre de eski ölçümler yanlışmış yeni ölçümler daha teknolojik ve doğru imiş. Şu an genel olarak 5137 metre kabul ediliyor ben de buna uydum.
Sayet bilinen anlamdabir volkanik faaliyet olsaydi bunun halk kültüründe izleri kalirdi.Bulabildiginiz en yaslilara bile sorsaniz onlara anlatılan tek sey buyuk mavi renkli bir sel oldugudur....Yani proglastik akintinin olma olasiligi çok düşük..hidrotermal bir sel olmasi daha yuksek bir olasilik( oncesinde olan depremle faaliyete gecmis olabilir)
@@mucahit-inel twsekkur ederim orada keşfedilecek müthiş yerler var. Baya baya lav altında kalmış kaleler kuleler ve köyler var. Gideceğiz ama coğrafya her yönüyle çok zor
Ağrı Dağı, çevresi 128 Km, yüzölçümü 1188 Km² kadar olan geniş bir taban üstünde yükselen, volkanik kökenli iki kütledir (Büyük Ağrı Dağı (5137m) ve Küçük Ağrı Dağı (3896m) ). Bu iki kütleyi birbirinden yükseltisi 2700 m'yi bulan Serdarbulak Geçidi adlı boyun noktasıyla ayrılır. Dağın %65'lik kesimi Iğdır ilinde %35'lik kesimi ise Ağrı ilin Doğubayazıt ilçesindedir. Ağrı Dağı jeolojik ve jeomorfolojik bakımdan genç, fakat tarihî devirlerden etkinlik gösterdiğine ilişkin bilgi olmayan sönmüş bir yanardağdır. Gercek bir yanardağ faaliyeti sanılmış olan 20 Haziran 1840 olayı ise bir deprem sonucunda dağın kuzeydoğu yamacından kopan ufalanmış kaya kütlelerinin yuvarlanması sonucunda Arguri köyünü ve Yakup Manastırını yok etmiştir.
Videonun başindaki goruntuye bakın o taşlar buyuk orta yada kucukler yuvarlansa bile kilometrelerce o duz alana o sekilde gelmeleri mumkun degil etrafa saçılmış hepsi. bu saçılma buyuk bir patlama ile olur ..
Güzel yorumunuz için Teşekkür ederim. Jeolog olmayı çok isterdim ama değilim. Kendi kişisel çabalarımla yaptığım çalışmalar ile araştırıyorum. Faydalı işler yapmaya çalışıyorum. Umarım yerini bulur. 😊
Agrl daglermanlstan demiyelimde lgdlrdada çok güzel görünüyor lsrstan 100km geldiğinde lgdlra varmadanda güzel görünüyor Yakup peygamberin mezarlda varagrl daglnda suyu sodall camaslrl kat gibiyasr suyu içmek için çok güzel sgrlnln gazabl filmide lgdlr taraflna düşen tarafta cekilmis sinama
Hocam haddim olmayarak birsey söyleneceğim barış manço babamın göğsünde çatirdamalar olur deyince ben hasan dağı diye düşündüm uyardım bazı yerleri fakat 6 şubat depremi oldu Şimdi eğer 6 şubat ise geçti fakat değil ise öyle bir felâket gelecek ki Turkiye aylarca güneş görmeyecek Allahım korusun 😅😅😅😅😅
@@ardail.9305 hocam yilardar konyada fay yok deprem olmaz diyorlar 'di ben tam tersini söyledim konya karaman oğlu ibrâhim bey döneminde depremden yerle bir oldu dedem ibrâhim bey halka söz verdi konyayı yeniden ımar etti servetini konyaya ve istanbulun fethine hatcadi onun için adı Tahahütlü ibrâhim kaldı ben Nurisofi torunu karamanoğlu mustafa dedem Yahşi han bey depremi 2,3 yıldır anlatiyurdum gülüyorlar 'di şimdi rüyamı gercekmi bilmem geliyor gelmekte olan
Doğru diyorsunuz. Dağın yüzde 65 kısmı Iğdır ili sınırlarında bulunuyormuş. Ama zirvesi Ağrı sınırları içinde. Bence Iğdır'ın hakkı Iğdır'a verilmeli. Ama Ağrılılar bu konuda çok agresif dağın büyük kısmı İğdır'da deyince bile sinirleniyor sert çıkıyorlar
Dağ partlayanda Ermənistan adında yer olmayıbYeravan mahalı olub Azri Türkleri yaşayıb Yaxşıki partlamada ermeni xacları cıxmayıb Tarixi bele saxtalaşdırma Oralar türk xalqının
2001 yılında ığdır merkezde askerlik yaparken 3 5 arkadaş mangal yapmak için ağrı dagı eteklerine gitmiştik aynı böyle fosil siyah kayalar mevcuttu yoldan geçen yerlisi olan bir köylü ile sohbetimizde çok eskiden volkanik patlamanın olduğunu söylemişti emeklerinize sağlık o günlere geri gittim resmen..
Agri dagi sen ne Muhtesem bir dagsin🔥🔥🔥🔥
Belgesel tadında harika bir anlatimla hiç sıkılmadan seyrettim ve bilgilendim. Teşekkür ederiz Onur bey .
Böyle videoların devamını dileriz .
Başarılar ...
Instagram'dan gördüm de geldim. Kendi köyümün bu tarihi bilgilerini sizin sayenizde öğrendim, gerçekten elinize, emeğinize sağlık.
Gürbulak sınır kapısında memurum köye yakın sayılırım. Bu güzel bilgiler ve sohbet için teşekkür ederim. Mükemmel bi anlatımınız var. Kolay gelsin
Efendim çok teşekkür ederim. 😊 Videomuzu beğenip kıymet verdiğiniz için sağ olun var olun. Görevinizde kolaylıklar diliyorum
Bilgilendirici bir anlatım ve mükemmel görsellerle muhteşem olmuş.Emeklerinize sağlık.
Güzel ve bilgilendirici video için teşekkürler.
Mükemmel bir belgesel.. O yörenin çocuğu (Iğdır) olarak ilk kez görüyorum, ilk kez duyuyorum, ilk kez öğreniyorum.. Yürekten kutluyorum sizleri.. Başarılarının devamı dileklerimle.
Bu güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim. Ne güzel memleketiniz var. Gezecek öğrenecek daha çok şey var sağ olun var olun.
Onur Hocam Çok Güzel Belgeseller Çekiyorsunuz. Sayenizde Ülkemizin Doğal Güzelliklerini ve Birçok Kişi Tarafından Bilinmeyen Tarihini de Öğrenmiş Oluyoruz. Teşekkürler.
Ben de bu güzel düşünceleriniz için size teşekkür ederim. Ne mutlu videolarımıza sizin gibi kıymet verenler var
Elinize emeğinize sağlık çok güzel olmuş teşekkürler 🎉❤👏👏👏
Küçük ağrı dağının Ermenistan değil büyük ağrı dağına bakan taraf daha güzel ve çok büyük siyah taşlar var aynı zamanda tarihî şeyler de var ve dağın Ermenistan tarafına bakan yer daha da güzel Ermenistan Azerbaycan Nahçıvan İran ve Ermenistanin başkenti Erivan bile gözüküyor kesinlikle çok güzel bir coğrafyaya sahip gidip gezilmesi gereken bir dağ
Kanalınızla tesadüfen karşılaştım.Gerçekten çok kaliteli, bilgi veren işler yapıyorsunuz. Emeğinize sağlık
Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederiz. Bizi keşfetmenize sevindim eksik olmayın. Umarım diğer videolarımızla güzel bir seyir sunabiliriz
Çok teşekkürler hocam iyi ve güzel şeyler yapıyorsunuz
Teşekkürler verdiğiniz bilgiler çok faydalı ve interesan
Çok teşekkürler!
Güzel bir çalışma olmuş. Teşekkürler
👍
Emeğine sağlık Zeynep hanıma size çok selam
Teşekkürler güzel insan. Emeğine sağlık. Başarılarının devamını diliyorum.
Bu güzel, belgesel niteliğinde ki video için teşekkürler.
Destekleriniz için teşekkür ederim. İleride daha iyi bir noktaya gelirsek işte böyle böyle ilerledik yeni belgeseller çektik diyeceğiz sağ olun var olun
Inanilmaz guzel bilgiler, emeginize saglik🙏🏻
Teşekkürler 🙋🏻♂️
Yine harika bir belgesel olmuş. Tadında bir anlatım, sunum. Teşekkürler. Emeğine sağlık.
Güzel düşünceleriniz için ben de size teşekkür ederim.
Onurcuğum gün geçtikçe daha güzel şeylere imza atıyorsun.Tebrik ediyorum, takipteyim 👏😉
Yaa çok teşekkür ederim eski dostlardan kimler kaldı bunca kötülüğün, kötü insanların arasında sen iyi olan orada pırlanta gibi parlayan dostlardandın. İyi ki seni tanıdım. Eksik olmayasın
yakin tarihe ışık tuttulan değerli bilgileriniz ve tanıtımınız için teşekkür ederiz...👍
Ben de bu güzel düşüncelerinizi bizimle paylaştığınız için size teşekkür ederim. 😊
Kolaylıklar ve tesekkurler
Çok güzel böyle faydalı yayinlarin devamini istiyoruz emeğinize sağlik zevkle izliyoruz anlatiminizda çok güzel..yabancilar nasil yanardağlarini anlatiyorsa bizimde yanardağlarimiz var hepsini tanimak bilmek istiyoruz.
Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim. Bunu bir seri haline getirmek istiyorum. Hasan Dağı, Süphan, Nemrut, Erciyes, Karacadağ vs vs Umuyorum zamanlar seriyi büyütürüz.
@@OnurBenlivideolari inşallah merakla bekliyor olacağiz emin olun hatta tv de bile yayinlansa çok güzel olur tam belgesel tadinda..saçma programlari izliycemize türkiyemizi coğrafyamizi öğreniriz..
Teşşekürler muhterem kardeşim ❤
Rica ederim sağ olun var olun
Ağzınıza sağlık çok güzel anlatım olmuş,emeğinize sağlık 😊
Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim.
Çok temiz video olmuş. Coğrafyaya önemli tebrikler
Teşekkür ederim
Mrb , onur bey bilgiler için teşekkürler , Ağrı daği belki şehirleri lava altina gömmüş , kilometre ler uzaklikta iran ve Azerbaycana kadar uzanmiş volkanik bölgeler var , sadece lava bu yanardağundan yok tüneller le gelmiş ve 30 kilometre boyunca lava alan lari düzeltmiş , ayinen iran tarafinda da bir şehir lava altinda kalmiş ve ismi de dambat ki yarsi iran ve yarisi turkiye sinirinda kalmiş, sygilar
Bu ek bilgiler için teşekkür ederiz. Saygılar bizden. Umarım ilerde dediğiniz yerlere de gidebiliriz.
@@OnurBenlivideolari irana gelirsiniz ben sizin yaninizda ola bilerim 🙏
Teşekkürler. Sayende hep yeni bilgiler öğreniyoruz.
Sağ ol var ol. Ne mutlu eskilerden senin gibi videolarımıza kıymet verenler kaldı.
Emeğine sağlık çok teşekkürler 🙏👏
Rica ederim siz de sağ olun.
Eski köy kadar riskli bölgede yerleşim kurmak bize özgü bir delilik değil. Sicilya Naxos ta Etna nın lavlarının denize aktığını hala net bir şekilde görebiliyorsunuz. Ama oralardan vazgeçememiş, yeniden yerleşmişler. Tahminim şu, yanardağ bölgeleri aynı zamanda bereketli bir alan da oluşturuyor.
Doğru. Hem de insanlar yaşanılan yerleri terk etmek istemiyorlar. Ülkemizde sayısız deprem oldu sayısız can gitti ama onyıllar boyunca hala depreme karşı doğru düzgün tedbir alamadık. İnsan doğasında böyle bir unutkanlık ve tedbirsizlik olmalı..
Çok güzel bir belgesel olmuş
Merhaba bu yayin icin cok tsk ederim sizi takip e gectim cok yararli bilgiler veriyorsunuz ayaginiza saglik allah size ve ailenize saglik versin iyi gunler...
Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim. Takibiniz için de ayrıca teşekkürler
Ellerinize sağlık. Çok güzel olmuş
Teşekkür ederiz.
Yendirelim ve Nemrut Ağrı hala aktif olan yanardağlar… Ama izleyen gözleyen yok
Emeklerinize saglik. Tamda benimde yapmak istedigim/ Basarilar
Kesinlikle size katılıyorum Onur bey. Bu ülkede acilen Yanardağlar ile ilgili araştırmalar yapacak bir kurum acilen kurulması gerekir. Türkiye deki yanardağlar aslında sönmüş değiller sadece uykudalar bir gün tamamen uykudan uyanacaklar.
Evet kesinlikle. Ağrı dağında ölçüm yapılmıyor. Tendürek ve pek çok yanardağda da ölçüm yok. sadece Hasan dağında gaz ölçümü yapıldı. O da birkaç araştırmacının çabaları ile.
Daha ülkemizin yanardağlarının lav sorguçları bilinmiyor. Kör topal gidiyoruz. Hayırlısı diyorum. Düşüncemi desteklediğiniz için teşekkür ederim felaket gelmeden Volkanoloji Enstitüsü kurulmalı yanardağ patlayınca değil.
Hocam merhaba trabzon dan selamlar olsun gerçekten güzel videolar çekiyorsunuz. 🇹🇷🤗🇹🇷
Teşekkür ederim. Bizden de selamlar. 😊
Sizi uzun süredir severek takip ediyorum. Dağlar ve özellikle yanadağlar hakkında yaptığınız videolar daha fazla mutlu etti beni. Emeğinize sağlık, teşekkür ederim. Doğu daki volkanlara uzağım maalesef, iç anadolu volkanlarıyla kendimi eyliyorum :)
Ben de iç Anadolu Volkanlarına hasretim. 😊 Hasan dağı çok güzel. Olurdu. Erciyes de öyle. Ama sanırım Kapadokya kalderası ve ignimbirit tabakaları en farklısı olurdu. 😊
Güzel düşünceleriniz için ben de size teşekkür ederim. Fırsat bulursam Süphan ve Bitlis Nemrutu yapmak istiyorum.
@@OnurBenlivideolariMilyonlarca yıl önceye gidip kapadokyayı oluşturan volkanları görmeyi çok isterdim. Nemrut kalderası çok güzel gibi, çok iyi video çıkabilir. Şimdiden teşekkür edelim o zaman 😊
Harika bi anlatim olmuş. Aralik tarafinda iki Büyük Ağrı Dağı ile küçük Ağrı Dağı ortasinda bulunan bi Rus kışlası var onuda ayrica tanıtımını ve cekimini yapsaniz daha güzel olur teşekkürler..
Teşekkür ederim oraya da gitmiştik. Küçük ağrı videosu da var.
ua-cam.com/video/TA5LmC85ufI/v-deo.html
Hocam oradaki 2kale şeklinde kışla var onlarında hikayesi varmı serdar bulak yaylasında bence belgeseli yaplmazı lazım saygılar sunarım size başarılar dilerim
Harikasın devrem ❤
çok güzel olmuş belgesel
09:25 dediğiniz gibi risk halen daha devam etmesine rağmen bir türlü akıllanıp ders çıkaramıyoruz doğanın olağan yaptırımlarından.
Teşekkürler
Rica ederim
Emeğinize sağlık.
Teşekkür ederim. 😊
Onur Hocam merhaba elinize yüreğinize sağlık doğu beyazıttaki nuhun gemisini merak ediyorum yolunuz düşerse sizden izlemek dinlemek isterim.
sizi çok seviyorum alkışlıyorum var olun!
Onur bey harika bir belgesel gerçektn.erciyes dağı için'de bir belgesel çekseniz yada varda benmi göremedim.teşekkürler
Teşekkür ederim. Yaklaşık 10 bin yıl önce patladığı düşünülen Erciyes ile ilgili de video çekmek istiyorum. Henüz Erciyes videomuz yok. Aynı şekilde Süphan videosu da çekmek istiyorum.
Sabırsızlıkla bekliyor ve hemen abone oluyorum
Aynen hocam askerlimi doğubayazıtta yaptım dağın eteğinde intikale gittik tam otuz gün dışarda yattık arazide gezerken karpuz büyüklüğündeki taşları nerdeyse tek elimizle kaldırıyorduk baya bi hafifti ve yere vurduğunuzda parçalanıyordu volkanikti kayalar ve bir dere vardı orda baya bi ufak hiçbir canlıya denk gelmedik kurbağa balık vs gibi
Aynı zamanda bölgede içme suları florid açısından yüksek ve uzun vadede dişlere kemiklere zarar veriyor. Bir de volkanik arazilerde kanserojen maddeler olabiliyor. tabi hepsinin araştırması yapılıp bilgilendirme yapılmalı. Florid açısından araştırmalar yapıldı ama kanserojen mineraller açısından bir araştırma yok. Iğdır ilinde kanser oranı yüksekmiş. 1- Ermenistandaki metsamor nükleer santrali etkisi olabilir 2: yanardağ bölgesinin etkisi olabilir.
Onur hocam yine çok güzel bir video olmuş emeğinize sağlık, bu arada kanal büyüyor inşallah yıl sonu 100 bin abone olur. 1 ay da 17 video çok büyük bir emek var umarım hırsızlar çalmaz emeklerimizi gözüm İnternete görürsem başka yerde haber veririm size iyi günler.
Çok teşekkür ederim. Eskilerden beridir tanışıyoruz bizi de hep desteklediniz. umuyorum dediğiniz gibi 100 bin abone olur. Son zamanlardaki emeklerimi de gördüğünüz için teşekkür ederim. Doğu Anadolu'da bulunduğum sürece bu tarz videolara devam edeceğim ama biliyorsundur gönlüm hep Likya'da Karia'da.. Ahh deyip bir iç çekeyim ve içimdekileri de sana biraz dökmüş olayım :)) Evet özellikle TV kanalları görüntülerimizi izinsiz alırsa haber verirseniz çok sevinirim. Bizden bolca selamlar.
Her zaman yanınızdayız
Bu arada belirteyim70 liyillarin sonu ve 80 li yillarin basi Uludag Oteller Bölgesinde Yaz Tatillerimde Boyaci, Badanaci olarak calistim. Geceleyin yataklarimiz söyle bir hoplardi bir Homurduyu andiran Ses ile
Hocam erciyes dağı ile ilgili de bir video bekliyoruz.
inanın geçen sene Erciyes'e tırmanacaktım ama bir türlü başlayamadım. Erciyes ve Süphan hep aklımda. Hem tırmanış olarak hem volkanoloji olarak. İlginiz için teşekkür ederim.
Teşekkür ederim hocam
Rica ederim sağ olun
Teşekkür ederiz güzel bir bilgi
Rica ederim. Yorumunuz için ben de size teşekkür ederim.
eline sağlık abi harika bir bilgi seli daha olmuş. 🤌🏼
Hocam çok teşekkür ederim. Ben de senin Süphan videosunu bekliyorum :)
@@OnurBenlivideolari abi valla vakit bulursam ilk fırsatta edite başlamayı düşünüyorum
Emeginize saglik, harika bir cekim ve video olmus. Tek bir tekzip yapmak isterim, 1840 patlamasinin volkanik degil, freato-magmatik yani lav degil de, kül ve gaz patlamasi oldugu gorusu hakimdir. Bunun depremle tetiklendiği ve ardindan dagdaki eriyen buzulların etkisiyle lahar akintisi seklinde köyü yuttugu kabul ediliyor. Aralık'ta halen ilkbaharda bunun minyatür örneklerini gözlemleyebilirsiniz. Yani dağdan akip, gelen ve dereleri kaplayan tas, camur akıntıları tekrarlanmaktadır. Ağrı'nın karbon yaşlandırılmasıyla elde edilen son lav analizleri, bunlarin birkac bin yil önce (20 ila 40 bin yıl önce) gerçekleştiğini ortaya koymustur. Bununla birlikte 1855 Tendürek Patlamasi da, o sirada dağın çevresinde konuslu olan ve savas halinde olan Osmanlı ve Rus askerlerince gözlenmiş ve buyuk şaşkınlık yaratmistir. Ancak kayitlara gore bu da sadece bir kül patlamasına isaret eder ve magma cikisi yaşanmamıştır. Gelgelelim, ulkemizde magma yani lav çıkışı olan ve ispatlanan son volkanik patlama ne 1840 Ağrı ne de 1855 Tendürek patlamalarıdır. 1441 yılında Tatvan'daki Nemrut Dağında yaşanan ve kimilerine göre bir depremle tetiklenen aktivite, lav akışlarına sebep olmustur ve bu da karbon analizleriyle ispatlanmıştır. Kantaşı denen, Nemrut Krateri'nin kuzeyindeki açılma çatlağından aşağıdaki araziye dogru birkac kilometre akmis lavlar, gunumuzde bile cok net ve etkileyici bir sekilde gözlemlenmektedir... Videsonun linkini de asagiya bırakıyorum. Sevgiler esenlikler
ua-cam.com/video/Af7EmuL0PdY/v-deo.htmlsi=5Tml3Iy3S1dvIzBj
Tendurek dagi diplerinde 1 köy var yanina kadar lavlar akarak gelmis gozle gorulur derecede net kalintilari var butun alani kaplamiş nerdeyse lav akmamissa bu bahsettigim şey 1800 lu yillardan once kalmamidir ??
Bende Eskisehir Mihalıççık liyim acaba oralar ilede tarihi ilede yayin yapmanizi cok isterim ...
Gönlüm istiyor ki ülkemizin her yerinde gezi gerçekleştireyim, videolar yayinlayim. Ama inanın bunlardan kazanç sağlamıyorum ve hep cepten gidiyor. İmkan yok kısacası. İleride yolum düşerse umuyorum video çekerim
Abi süphan dağının hikayesinde bekliyoruz
Ben de çok istiyorum umuyorum bir fırsat yaratıp gidebiliriz
Benim güzel memeleketim ağrı Patnos
Cox teshekkurler siza, gozal bilgi verdiniz minnatdaram
Güzel düşünceleriniz için ben de size teşekkür ederim.
@@OnurBenlivideolari Na yaxshi ki, varsiniz, sayenizde oyrendik bir daha minnatdaram siza
Niğde bolkar dağlarını ziyaret edin çok memnun kalırsınız
Emeğine saglik
Teşekkürler videon için
Rica ederim.
Emeğinize sağlık çok güzel bir belgeseldi. Ekipman listenizi paylaşır mısınız merak ediyorum cihazlarınızı :)
merhaba. Teşekkür ederim. Tabi ekipmanlarımla ilgili detaylı bir video yapmıştım buradan izleyebilirsiniz. ua-cam.com/video/TRZLH2tY9MY/v-deo.html
Ellerine saglik.
Teşekkürler
Elinize yüreğinize sağlık ağrı dağının 1800lü yıllarda patladığını okudum ama bununla ilgili bir kitap makale bulamadım uzun zaman öncesinden ziyade yakın zamanda olan bir patlama için unutkanlıktan öte umursamazlık var gibi geldi bana. Iğdırda çalışıyorum buranın yaşlıları ile görüştüm patlamaya dair hiçbir anlatım bulamadım. Çok ilginç geldi 4 yada 5. Dededen bugüne aşk hikayeleri gelmiş ama doğal afet ile ilgili bir anlatım ulaşmamış. Belki denk gelmedim ama sizin denk geldiğiniz var mıydı?
Ben de sordum bir denk gelen bulmadım. Ancak Tendürek'te yaşlılarla konuştum onlar lavlardan bahsettiler. Onların büyükleri 1855 patlamasını yaşamış görmüşler. Eskiler anlatırdı dediler.
Ama Ağrı Dağı bölgesinde tek köyde tek haneye sorabildim. Eski evlerin yerini de sordum yok kalmadı dediler. Sanırım heyelan altında kalan evleri göstermek istemediler çekinmiş olabilirler. Bir de şu var. Bu felakete uğrayan köy Ermeni köyüymüş sonra şimdiki köy halkı yerleşiyor o nedenle de eski felaketi ciddiye almamış olabilirler. Çok farklı iki millet yani.
Agrı dagının patladıgı kısımda yasayanlar ermenilerdi, ordaki ermeniler tehcir edildi, onların torunları ya suriye de ya ermenistan dadır. O yüzden aktarılmamıştır diye düşünüyorum.
Ahura köyü Naxçıvanın şərur ilçesinde de var
Büyük bir keyifle izledim, özellikle Yenidoğan köyünü de içine alan çekimler Ağrı dağının görkeminin de etkisiyle bana çok güzel göründü.
Kesinlikle katılıyorum, jeofizikçiler bu konuda da bilgilendirme yapmalılar, sadece lav tehlikesi değil ciddi depremlere de neden oluyor yanardağ patlamaları.
Yeni köy sanki bu lav akıntılarının dışında konumlandırılmış gibi geldi bana umarım bilinçli bir yerleşimdir. Buna rağmen yine de güvenli değil, 500 kg lık taşları kilometrelerce fırlata biliyorsa köylerin bu mesafelerin dışında olması gerekiyor, ama hiç emin değilim bunlar düşünülsün.
Ellerine sağlık Onur cum, bir de bu süper teşekkür butonunu bir türlü bulamadım.😀
Hocam çok teşekkür ederim. Köyde bilinçli ve planlı bir yerleşim yok. Köy halkından bazılarının anlattıklarına göre pek çok ev doğrudan o eski yıkılanların üzerine kurulmuş. Eski evlerden görmek istedik ama ya köylü biraz ketum davrandı eski yıkılan evleri göstermek istemediler ya da gerçekten hiç kalmadı. Çünkü köylü bu evlerin artık yok olduğunu söylediler.
Yanardağdan en az hasar alan bölge ise Ermeni mezarlığı. O da bir hayli batıda ve biraz yukarıda kalıyor. Onda da mezar taşlarından bazıları patlama etkisiyle kırılmış, dağılmış.
Yanardağ heyelanı köyün ardındaki o ufak tepeyi falan dinlemiyor doğrudan üzerinden aşıp geliyor. Aslında küçük bir pompei yaşanmış ama neden şimdiye kadar ders kitaplarında okutulmadı onu da merak ediyorum. Sanırım bu olay da depremler gibi. Olunca ancak akıllara gelecek..
Hocam süper teşekkür olayına gelirsek videonun hemen altında kalp şeklinde oluyor teşekkürler yazıyor. paylaş butonunun sağ tarafında kalıyor. Ama sizin düşünmeniz yeter hocam. Yorumlarınız yeter eksik olmayın.
Selam orakadaar gelmişsin sınırı keçib misafirimiz olsaydın.gezerdik bizim dağları
Abi valla yine gelmek istiyoruz bakalım Şubatta haça dağı gezisi olursa geliriz yine
❤
Yanardağdan çıkan kaya parçalarının içinden değerli madenler (elmas,yakut) gibi çıkabilme ihtimali olabilirmi acaba.
Evet çıkabiliyor. Altın elmas olabilir. Ama tehlikeli elementler de olabiliyor uranyum gibi. Bir de bölge suları zehirlenebiliyor. Arsenik florid gibi kimyasallar içme sularına karışıyor.
Tendürek bölgesinde yüksek florid oranlı sular insanlarda ve hayvanlarda diş hastalıkları yapıyor
❤❤❤
👍🇹🇷
Abone olundu
Onur Bey; Merhaba! Size bir sorum olacak; Sair Semsi Benli ile Akrabaliginiz varmidir? Onun Siirleri benim Delikanliligimi süslemistir. Hele kendinden yasca Büyük bir Bayana yazdigi Siirleri. Saygilarimla.
Merhaba inanın ismi ilk defa duyuyorum hiç tanımıyorum. 😊 Saygılar bizden sağ olun var olun
👍
5165 metre bilirdik.Alçalmış mı? Yoksa yetmişyıllık bilgi mi yanlışmış?
Buzulların erimesi ile alçalmış. Alçalmaya da devam ediyormuş. Bir diğer bilgiye göre de eski ölçümler yanlışmış yeni ölçümler daha teknolojik ve doğru imiş. Şu an genel olarak 5137 metre kabul ediliyor ben de buna uydum.
Ağrı Dağı Iğdırdadır.
Ağrıyı bilmem hasan dağı çok riskli etrafında depremler durmuyor 😅😅😅😅😅😅
Patlamamı depreme neden oldu yoksa deprem dolayısıylamı patlama oldu??
Muhtemelen deprem bu patlamayı tetikledi. Buhar basıncı zaten Birikmişti deprem olunca patlamaya hazır basınç noktası tetiklendi
Kuranı Kerim'de Rabbimiz Allah Nuh'un gemisinin CUDİ dağına oturduğunu belirtmiştir.
ülkemizde aktif bir volkanik dağ yok şu an
Depremle baslayabilen patlamalar var .. 200- 300 senede bir ilerleyen yillarda buyuk bir depremle tekrar hareketlenebilir
Celal hoca da dikkat çekmişti
Sayet bilinen anlamdabir volkanik faaliyet olsaydi bunun halk kültüründe izleri kalirdi.Bulabildiginiz en yaslilara bile sorsaniz onlara anlatılan tek sey buyuk mavi renkli bir sel oldugudur....Yani proglastik akintinin olma olasiligi çok düşük..hidrotermal bir sel olmasi daha yuksek bir olasilik( oncesinde olan depremle faaliyete gecmis olabilir)
Belki ciddi bir araştırma ve çalışma yapılsa burası ikinci bir pompei açık alan müzesi olacak
Aslında Tendürek bölgesi o şekilde. Urartu yerleşimleri var ve hiçbir çalışma yok. Müthiş bir yer.
@@OnurBenlivideolari tendürek videonuzu da izledim gerçekten çok güzel 👍
@@mucahit-inel twsekkur ederim orada keşfedilecek müthiş yerler var. Baya baya lav altında kalmış kaleler kuleler ve köyler var. Gideceğiz ama coğrafya her yönüyle çok zor
Ağrı Dağı, çevresi 128 Km, yüzölçümü 1188 Km² kadar olan geniş bir taban üstünde yükselen, volkanik kökenli iki kütledir (Büyük Ağrı Dağı (5137m) ve Küçük Ağrı Dağı (3896m) ). Bu iki kütleyi birbirinden yükseltisi 2700 m'yi bulan Serdarbulak Geçidi adlı boyun noktasıyla ayrılır. Dağın %65'lik kesimi Iğdır ilinde %35'lik kesimi ise Ağrı ilin Doğubayazıt ilçesindedir.
Ağrı Dağı jeolojik ve jeomorfolojik bakımdan genç, fakat tarihî devirlerden etkinlik gösterdiğine ilişkin bilgi olmayan sönmüş bir yanardağdır. Gercek bir yanardağ faaliyeti sanılmış olan 20 Haziran 1840 olayı ise bir deprem sonucunda dağın kuzeydoğu yamacından kopan ufalanmış kaya kütlelerinin yuvarlanması sonucunda Arguri köyünü ve Yakup Manastırını yok etmiştir.
Bu güzel bilgilendirmeler için teşekkür ederiz.
Videonun başindaki goruntuye bakın o taşlar buyuk orta yada kucukler yuvarlansa bile kilometrelerce o duz alana o sekilde gelmeleri mumkun degil etrafa saçılmış hepsi. bu saçılma buyuk bir patlama ile olur ..
AĞUSTOS 2023 'DE TEKRAR FALİYETE GEÇMESİ GEREKİYOR
Onur bey emeğine sağlik lütfen yanlış anlaşilmasin konu anlatıminiz ve kulandiğiniz terminolojı bana jeolog konusuyor jeologmusunuz
Güzel yorumunuz için Teşekkür ederim. Jeolog olmayı çok isterdim ama değilim. Kendi kişisel çabalarımla yaptığım çalışmalar ile araştırıyorum. Faydalı işler yapmaya çalışıyorum. Umarım yerini bulur. 😊
7.2 deprem oldu Van'da eksik bilgi
🙋🏻♂️🙋🏻♂️
Agrl daglermanlstan demiyelimde lgdlrdada çok güzel görünüyor lsrstan 100km geldiğinde lgdlra varmadanda güzel görünüyor Yakup peygamberin mezarlda varagrl daglnda suyu sodall camaslrl kat gibiyasr suyu içmek için çok güzel sgrlnln gazabl filmide lgdlr taraflna düşen tarafta cekilmis sinama
🌋🌋🔥🔥🌋🌋🔥🔥🌋🌋🔥🔥🌋
Hocam haddim olmayarak birsey söyleneceğim barış manço babamın göğsünde çatirdamalar olur deyince ben hasan dağı diye düşündüm uyardım bazı yerleri fakat 6 şubat depremi oldu Şimdi eğer 6 şubat ise geçti fakat değil ise öyle bir felâket gelecek ki Turkiye aylarca güneş görmeyecek Allahım korusun 😅😅😅😅😅
Barış Manço ne alaka rüya mı gördünüz?
@@ardail.9305 önce çok sert bir kış Arkasından savaş rüyası gördüm hocam allahım Korusun
@@ardail.9305 hocam yilardar konyada fay yok deprem olmaz diyorlar 'di ben tam tersini söyledim konya karaman oğlu ibrâhim bey döneminde depremden yerle bir oldu dedem ibrâhim bey halka söz verdi konyayı yeniden ımar etti servetini konyaya ve istanbulun fethine hatcadi onun için adı Tahahütlü ibrâhim kaldı ben Nurisofi torunu karamanoğlu mustafa dedem Yahşi han bey depremi 2,3 yıldır anlatiyurdum gülüyorlar 'di şimdi rüyamı gercekmi bilmem geliyor gelmekte olan
volkanik dağda geminin ne işi var yanlış yerde arıyorlar ağrı doğubeyazıt daki yere baksınlar :)
Dağın çok büyük bir kısmı Iğdır sınırları içinde , kalan kısmı da daha çok Doğubeyazıt'ta.. Ağrı dağı denmesi çok saçma
Doğru diyorsunuz. Dağın yüzde 65 kısmı Iğdır ili sınırlarında bulunuyormuş. Ama zirvesi Ağrı sınırları içinde. Bence Iğdır'ın hakkı Iğdır'a verilmeli.
Ama Ağrılılar bu konuda çok agresif dağın büyük kısmı İğdır'da deyince bile sinirleniyor sert çıkıyorlar
4 Bin Senedir ARARADer Ismi 💯🇦🇲💯🇦🇲🇦🇲🇦🇲🇦🇲🇦🇲🇦🇲🇦🇲🇦🇲🇦🇲🇦🇲🇦🇲🇦🇲🇦🇲🇦🇲🇦🇲🇦🇲🇦🇲🇦🇲🇦🇲🇦🇲🇦🇲🇦🇲🇦🇲🇦🇲🇦🇲🇦🇲
Tüten en son ocak
Dağ partlayanda Ermənistan adında yer olmayıbYeravan mahalı olub Azri Türkleri yaşayıb Yaxşıki partlamada ermeni xacları cıxmayıb Tarixi bele saxtalaşdırma Oralar türk xalqının
Heyhat volcanes9
😂