Dit is mijn " liefde" de Blauwe Engel . Heb ik prachtige herinneringen aan. Maar ja , ik ben nu eenmaal een "treinliefhebber" Bedankt voor deze mooie video.!
Jeroen Vink 1:10 Maybach motoren ja, maar niet luchtgekoeld, gewoon vloeistofkoeling en de oververhitting was een kwaaltje van de DE5, niet van de DE3. Het probleem van de DE3 was de misaanpassing van Machbach dieselmotor aan de stroomgenerator. Een te hoge belasting bij een te laag toerental van de motoren leidde tot trillingen en metaalmoeheid.
Ik zal nooit vergeten hoe de DE1 41 voor mij en mijn broer een privé stop maakte op Bilthoven zodat wij eruit konden na een lange dag treinen naar Leeuwarden met de DE1 achter de de Mat' 54. Mooie herinneringen!
Aandacht voor de Lint ook keer? Alleen als spits trein Nijmegen-Venray zijn ze nog te vinden. En op het trajeckt Zutphen-Hengelo-Oldenzaal en Almelo-Marienberg/Hardenberg.
De blauwe engelen zijn in de jaren 80 buiten bienst gestelt. ook kwamen in de jaren 80 de wadlopers in dienst, en die hebben toevallig ook een of twee bakken. zijn de wadlopers dus de vervangers van de blauwe engelen?
Mooie video, echter een onjuistheidje vanaf 8:59. Namelijk de bewering over diesel-electrische treinstellen. De Wadloper en Buffel zijn geen diesel-electrische treinstellen, maar diesel-hydraulische.
@@robbiehoekstra7727 Niet door mij dus.Maar er worden soms andere vreemde termen gebruikt.zoals ik eerder las. DH is hier lange tijd niet zo erg "in"geweest,dit in tegenstelling tot het Duitse materieel.Er schijnt daar maar EEN loc DE te zijn en dat is dus die Ludmilla.Alle Duitse Triebwagen die niet onder de draad zitten zijn ook DH.De Schienenbus zou DM zijn.net als onze voormalige OmBC.
Leuke video om te zien! Mijn vader stapte altijd in Dronrijp op naar Leeuwarden, of Harlingen met dit type trein. Deze video laat ik hem graag zien. Nu heb ik de oude Wadlopers nog als jeugdsentiment in m'n geheugen geschreven staan als ik naar Groningen ging. Daar zou ik wel eens een informatieve video over willen zien 😄👍
Geweldig mooi treinstel, Inderdaad zijn tijd ver vooruit. Een Diesel Hybride net na de oorlog! Deze aflevering is prachtig, maar ik zou heel graag eens alle systemen behandeld zien. Motorisch, elektrisch, Pneumatisch en de beveiliging. En natuurlijk een Cold and Dark start up. Met veel natuurlijk geluid. Beetje langer mag ook. 90 minuten? Een mens kan dromen, toch? :-)
Dieseltreinstellen zoals de buffel en de wadloper zijn (in tegenstelling tot de blauwe engel) niet diesel-electrisch maar diesel-hydrodynamisch, deze gebruiken een automatische versnellingsbak met koppelomvormer voor de krachtoverbrenging.
oververhitte motoren bij de D.E-1 verleden tijd? blijkbaar de tijd op de miljoenenlijn in de hete zomers vergeten. kon er om de haverklap weer een 2400 opdraven.
Ik was bijna 14 toen ik in 1986 naar Nijmegen verhuisde en dus voor het eerst een trein kon pakken wanneer ik wilde naar de stad. Maar ik kan me niet heugen dat ik ooit in deze treinen gereden heb, mogelijk reden die alleen nog maar in het noorden in die tijd? Jammer dat hier de Kameel niet van binnen getoond wordt.
De motoren uit de DE 3 en DE 5 zijn nooit gebruikt in de duitse U-Boten, ze zijn wel gebruikt om schepen te demagniseren lees het boek Hummel-Hummel maar eens, daar staat beschreven wat er mee gebeurd is
20 kameel spoorwegmuseum Utrecht, 21 alleen de kop STAR Stadskanaal, 41 spoorwegmuseum Utrecht, 164 ABk en kop Bk vakantie appartement Hoogwoud, 169 alleen de kop voormalig museumpje Waterhuizen, 179 ZLSM Simpelveld, 180 Rail Pleasure Hengelo Overijssel, 186 transit oost Winterswijk
De Dieselvijf uit de jaren 40 hebben ze ook niet vermeld. En jij bedoelt de OmBC 2900 serie? (de gestroomlijnde waar je over de schouder van de machinist kon meekijken?)
Was een directie wagen van,......heeft een tijdlang samen nog met de Kameel geopereerd.Hadden ook al underfloormotoren(onder het bagageruim.) net als hun opvolgers De1.
Hoorde ik hier max snelheid Blauwe Engel 130 kmh? Je mocht blij zijn,wanneer je tussen die vele stopplaatsjes op 100 kwam.Aldus een oud- bestuurder,die als suppoost in het NSM werkte.En de AEC's waren niet bepaald geruisloos,zeker niet,als je er pal boven zat. Even terug naar die DE3 van 1934. Oververhitting of niet,Maybach zelf zou geconstateerd hebben,dat de toerenafstelling niet werd gehandhaafd.Met als gevolg,dat de motoren onder een te laag toerental werkten.Kon ik dus niet beoordelen,maar het gehoor kan ook iets verraden.Toen er 10 Maybachmotoren vervangen werden door de RUBs,....was voor ieder het verschil in toeren duidelijk waarneembaar.Ook mede door het vergroten van de koelroosters in de zijdeuren veroorzaakt.Voorts zaten de brandstoftanks te laag,waardoor de druk uit kon vallen.(Dat is verholpen bij de latere OMBC's,door die tanks in het dak te plaatsen) De DE 27 gaat niet meer rijden,dit te wijten aan een doorgezakte middenbak.Zeer verdrietig,dit! Blauwe Engeltje toch een leuk railbusje,te vergelijken met die Duitse Schienenbus,met dien verstande,dat er bij de laatste geschakeld moest worden.Dat deed ook die Wadloper,maar dan automatisch.
de blauwe engengel in hengelo gauw naar Utrecht brengen,dan gaan we daar ook hopelijk weer me rijden. in Eext staan nog steeds 4 blokkendozen in een wat slechte staat,weghalen is mijn advies. het is cultuureel erfgoed.geen geklooi daarmee,toch?
Waarom moet die van Hengelo naar Utrecht? Ze hebben hem daar mooi opgeknapt zodat hij als wachtruimte voor de spoor fietsen gebruikt kan worden. Ze hebben er veel tijd in gestoken.
De blauwe engel, een jeugd herinnering........ Regelmatig mee gereden tussen Leeuwarden en Harlingen en visa versa. Van Harlingen richting Zurich met de NTM bus. Die goeie ouwe tijd....... Mijn laatste treinrit was in 2009 (Heb het gele spoorkaartje nog) Eerst reed ik niet meer met het o.v. vanwege invoering van de chipkaart (privacy) en later niet meer vanwege handicaps...
3.58. De kenmerkende plaatjes bij het deurslot. Ook het mat '46 heeft die gehad. Later werden het de haken die boven elkaar zaten en zo inhaakten. Dat gaf een wat beter resultaat, die plaatjes zoals bij de Blauwe Engel haperden soms enigszins omdat die niet altijd goed in elkaar vielen.
Een diesel-elektrische trein zoals de DE3 (en ook de Plan U) is eigenlijk een elektrische trein die aan boord zélf zijn elektriciteit met een diesel-generator opwekt. De dieselmotor drijft dus nooit direct de wielen aan, er is geen mechanische verbinding tussen wielen en motor. Dit in tegenstelling tot de "diesel-hydraulische" trein zoals de Buffel en Wadloper, daar drijft de dieselmotor via een soort versnellingsbak wél rechtstreeks de wielen aan.
@@CreRay 😅de wadloper aandrijfing is hydrolich,een plunjer aandrijving net als de uit de jaren 70 bij de Hoogovens de 2 zitter de hydrocar en de O en K knikbesturing shovel. heb in de jaren 70 gereden op alle industrievoertuigen,ider jaar een verplichte 2 weekse cursus. de wadlopers rijden in Polen in een rode kleur. greetz:🍐Peer.
@@MrPeerum Plunjer? Nee, volgens mij een hydraulische Voith transmissie, die volgens "Föttinger" principe werkt. Heel normaal voor dit soort treinstel, vergelijkbare Duitse treinstellen hebben dit ook.
Ik kom toevallig bij deze video terecht, maar ik heb er wel een slecht gevoel van, ik ben groninger en in deze video wordt aangetoond wat ik zelf al had ontdekt, het platteland, met name Groningen werd 100 jaar terug al achtergesteld, ipv dat de regering de zwakke regio's sterker maakte, trok men het platteland leeg, men investeerde op het platteland stelselmatig minder. Dat is vandaag de dag nog zo want op het eind van de video verteld men dat er af en toe nog oude treinen rond rijden in Nederland, maar wij plattelanders doen niet mee, wij moeten het met de spurt en wink doen. Heel leerzame video die veel aantoont hoe het er in Nederland aan toe gaat.
Dat is toch logisch? Het geld wordt voornamelijk verdiend in de Randstad, niet in de provincies. Bekijk het eens vanuit een ander perspectief: wees blij dat de Randstad financieel gezien een netto bijdrager is aan de provincies. Bovendien heeft de overheid diverse maatregelen genomen om de economie buiten de Randstad te stimuleren. Zo heeft de regering bewust besloten om DUO naar Groningen te verhuizen, evenals een kantoor van de Belastingdienst, KPN, en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Jouw bewering is dus geenszins gerechtvaardigd.
@@marcvandervelsen Er is door de jaren heen veel in/ aan Groningen verdient, de beroemde/beruchte gasbel van Slochteren is Nederland rijk mee geworden, maar er kwam naar verhouding weinig van terug naar het Noorden. In de na oorlogse jaren zijn er ook in omgeving van Delfzijl investeringen gedaan, een enorm chemie park werd gepland en deels gebouwd , veel dorpjes zijn daarvoor plat gewalst en volledig van de kaart verdwenen, en toen de energie crisis van 74 kwam, stopte die bouw volledig. Ondertussen is veel van die industrie weer verdwenen, de omgeving weer leeg gelopen en de dorpjes zijn voorgoed verdwenen en werd er aanvankelijk weer heel weinig door de regering geïnvesteerd , dat begint nu wat te veranderen zoals je schreef maar heeft zeker 30 jaar heel sporadisch en was daardoor voor velen uitzichtloos, de reden waarom ik zelf ook uit de streek ben vertrokken.......
Je zit er wel over te klagen, maar de GTW en WINK zijn erg goede treinen. Ze zijn best stil voor dieselmaterieel, zijn comfortabel, kunnen even snel als NS materieel én hebben zelfs een modernere treinbeveiliging dan de NS. In andere woorden, het materieel is zeker niet slechter dan het materieel van de NS. Sterker nog, de WINK stamt af van de FLIRT die de NS gebruikt. Het probleem dat er bestaat qua spoor in het noorden en andere minder bevolkte gebieden is de infrastructuur, vooral het tekort daaraan. Al kan hetzelfde zelfs gezegd worden over een provincie zoals Brabant, onze derde provincie. Maar het is niet het materieel waar het aan ligt. Dat is overal van hoge kwaliteit.
Toen ze in het Noorden begonnen te rijden vroeg Arriva via een enquete om een passende naam voor het type trein (in navolging op de Wadloper). Daar kwam uit Spurt.
@@MesbahYT616 Dat zijn de Diesel drie treinstellen waar ze het eerder over hadden. Als je goed kijkt zie je dat de windschermen kleiner zijn dan bij de blauwe engel.
Wat een prachtige aflevering
Ik kan niet op de aflevering wachten ik dat ie nu begint ik vind het zo spannend
Causa una alegría muy grande ver trenes restaurados y en servicio, muchas gracias ,son gente muy bella.
Goed gemaakt en goed verteld, deze aflevering.
Dit is mijn " liefde" de Blauwe Engel . Heb ik prachtige herinneringen aan. Maar ja , ik ben nu eenmaal een "treinliefhebber" Bedankt voor deze mooie video.!
Jeroen Vink 1:10 Maybach motoren ja, maar niet luchtgekoeld, gewoon vloeistofkoeling en de oververhitting was een kwaaltje van de DE5, niet van de DE3. Het probleem van de DE3 was de misaanpassing van Machbach dieselmotor aan de stroomgenerator. Een te hoge belasting bij een te laag toerental van de motoren leidde tot trillingen en metaalmoeheid.
Ik zal nooit vergeten hoe de DE1 41 voor mij en mijn broer een privé stop maakte op Bilthoven zodat wij eruit konden na een lange dag treinen naar Leeuwarden met de DE1 achter de de Mat' 54. Mooie herinneringen!
Aandacht voor de Lint ook keer? Alleen als spits trein Nijmegen-Venray zijn ze nog te vinden. En op het trajeckt Zutphen-Hengelo-Oldenzaal en Almelo-Marienberg/Hardenberg.
Nee, het platteland telt niet mee in Nederland.
De blauwe engelen zijn in de jaren 80 buiten bienst gestelt. ook kwamen in de jaren 80 de wadlopers in dienst, en die hebben toevallig ook een of twee bakken. zijn de wadlopers dus de vervangers van de blauwe engelen?
Correct
Mag ik vragen of iemand weer waar 4:25 is opgenomen?
Station molenhoek ;)
@@merkusmedia Dank u :)
Mooie video, echter een onjuistheidje vanaf 8:59. Namelijk de bewering over diesel-electrische treinstellen. De Wadloper en Buffel zijn geen diesel-electrische treinstellen, maar diesel-hydraulische.
Klopt.DH !!!!!
@@shandfan Zou er volgens u aan mijn bewering getwijfeld worden, omdat u schrijft: Klopt?
@@robbiehoekstra7727 Niet door mij dus.Maar er worden soms andere vreemde termen gebruikt.zoals ik eerder las.
DH is hier lange tijd niet zo erg "in"geweest,dit in tegenstelling tot het Duitse materieel.Er schijnt daar maar EEN loc DE te zijn en dat is dus die Ludmilla.Alle Duitse Triebwagen die niet onder de draad zitten zijn ook DH.De Schienenbus zou DM zijn.net als onze voormalige OmBC.
in 2001 reed dit barrel nog tussen Marienberg en Almelo, toen was het al een rijdend museum xD
ik was bij die fiets spoorbaan geweest had hem ook gezien was iets van 5 jaar geleden toen begon ik de blauwe engel ook super mooi te vinden
Leuke video om te zien! Mijn vader stapte altijd in Dronrijp op naar Leeuwarden, of Harlingen met dit type trein. Deze video laat ik hem graag zien. Nu heb ik de oude Wadlopers nog als jeugdsentiment in m'n geheugen geschreven staan als ik naar Groningen ging. Daar zou ik wel eens een informatieve video over willen zien 😄👍
Geweldig mooi treinstel, Inderdaad zijn tijd ver vooruit. Een Diesel Hybride net na de oorlog! Deze aflevering is prachtig, maar ik zou heel graag eens alle systemen behandeld zien. Motorisch, elektrisch, Pneumatisch en de beveiliging. En natuurlijk een Cold and Dark start up. Met veel natuurlijk geluid. Beetje langer mag ook. 90 minuten? Een mens kan dromen, toch? :-)
Mijn lievelingstreinstel. Zie hem nog staan in Zwolle, Kampen lijntje
8:29 Hoogwaard moet Hoogwoud in Noord-Holland zijn!
Dieseltreinstellen zoals de buffel en de wadloper zijn (in tegenstelling tot de blauwe engel) niet diesel-electrisch maar diesel-hydrodynamisch, deze gebruiken een automatische versnellingsbak met koppelomvormer voor de krachtoverbrenging.
oververhitte motoren bij de D.E-1 verleden tijd?
blijkbaar de tijd op de miljoenenlijn in de hete zomers vergeten.
kon er om de haverklap weer een 2400 opdraven.
De motoren van de Mat’34 (dieseldrie) zijn Maybach GO5 welke watergekoeld zijn, niet luchtgekoeld.
7:10 Is dat nou een ddar rijtuig? Ik dacht het door de verf maar weet iemand hier meer over?
Weet het ook niet
Klopt, als zijnde het eerste soort dubbeldeksrijtuig staat er een in het Spoorwegmuseum
@@tsjauwenwa op andere beelde zie ik dat die binnen staat op dit moment en het andere rijtuig bij de ingang maar wat is dit rijtuig dan?
Ik was bijna 14 toen ik in 1986 naar Nijmegen verhuisde en dus voor het eerst een trein kon pakken wanneer ik wilde naar de stad. Maar ik kan me niet heugen dat ik ooit in deze treinen gereden heb, mogelijk reden die alleen nog maar in het noorden in die tijd? Jammer dat hier de Kameel niet van binnen getoond wordt.
De motoren uit de DE 3 en DE 5 zijn nooit gebruikt in de duitse U-Boten, ze zijn wel gebruikt om schepen te demagniseren lees het boek Hummel-Hummel maar eens, daar staat beschreven wat er mee gebeurd is
Luchtgekoelde Maybach motoren in U-boten leek mij ook al een wonderlijk verhaal...
@@mkalma1699 De DE3 had dan ook helemaal geen luchtgekoelde motoren....
Kan niet wachten!
Dan neem je toch de trein?
"onrendabele lijnen in het Noorden van het land"
*lacht in Arriva*
kijk naar de kaart met lijnen van toen en vergelijk dat met nu spoiler alert je barst in huilen uit
hoeveel blauwe engels zijn overgebleven?
20 kameel spoorwegmuseum Utrecht, 21 alleen de kop STAR Stadskanaal, 41 spoorwegmuseum Utrecht, 164 ABk en kop Bk vakantie appartement Hoogwoud, 169 alleen de kop voormalig museumpje Waterhuizen, 179 ZLSM Simpelveld, 180 Rail Pleasure Hengelo Overijssel, 186 transit oost Winterswijk
@@MyRailsimDoings dank je wel
De kop van treinstel 80 is ook bewaard gebleven in Odijk
@@berkhofduvedec volgens Wiki ging die een paar jaar geleden bij een oudejaarsbrand door vuurwerk verloren.
Heel mooi beschreven maar ik mis het stuk over de Ombc wagen uit 1937 waarvan er 8 rond gereden hebben, die was er voor de DE1 & DE2.
De Dieselvijf uit de jaren 40 hebben ze ook niet vermeld. En jij bedoelt de OmBC 2900 serie? (de gestroomlijnde waar je over de schouder van de machinist kon meekijken?)
Was een directie wagen van,......heeft een tijdlang samen nog met de Kameel geopereerd.Hadden ook al underfloormotoren(onder het bagageruim.) net als hun opvolgers De1.
Hoorde ik hier max snelheid Blauwe Engel 130 kmh? Je mocht blij zijn,wanneer je tussen die vele stopplaatsjes op 100 kwam.Aldus een oud- bestuurder,die als suppoost in het NSM werkte.En de AEC's waren niet bepaald geruisloos,zeker niet,als je er pal boven zat.
Even terug naar die DE3 van 1934. Oververhitting of niet,Maybach zelf zou geconstateerd hebben,dat de toerenafstelling niet werd gehandhaafd.Met als gevolg,dat de motoren onder een te laag toerental werkten.Kon ik dus niet beoordelen,maar het gehoor kan ook iets verraden.Toen er 10 Maybachmotoren vervangen werden door de RUBs,....was voor ieder het verschil in toeren duidelijk waarneembaar.Ook mede door het vergroten van de koelroosters in de zijdeuren veroorzaakt.Voorts zaten de brandstoftanks te laag,waardoor de druk uit kon vallen.(Dat is verholpen bij de latere OMBC's,door die tanks in het dak te plaatsen) De DE 27 gaat niet meer rijden,dit te wijten aan een doorgezakte middenbak.Zeer verdrietig,dit!
Blauwe Engeltje toch een leuk railbusje,te vergelijken met die Duitse Schienenbus,met dien verstande,dat er bij de laatste geschakeld moest worden.Dat deed ook die Wadloper,maar dan automatisch.
Kunnen jullie een uitzending maken over de 3737 ?
In vergelijking met de kleuren die eerder werden gebruikt is dat geel spuuglelijk.
Maar wel veiliger.
de blauwe engengel in hengelo gauw naar Utrecht brengen,dan gaan we daar ook hopelijk weer me rijden. in Eext staan nog steeds 4 blokkendozen in een wat slechte staat,weghalen is mijn advies. het is cultuureel erfgoed.geen geklooi daarmee,toch?
Waarom moet die van Hengelo naar Utrecht? Ze hebben hem daar mooi opgeknapt zodat hij als wachtruimte voor de spoor fietsen gebruikt kan worden. Ze hebben er veel tijd in gestoken.
De blauwe engel, een jeugd herinnering........ Regelmatig mee gereden tussen Leeuwarden en Harlingen en visa versa. Van Harlingen richting Zurich met de NTM bus. Die goeie ouwe tijd....... Mijn laatste treinrit was in 2009 (Heb het gele spoorkaartje nog) Eerst reed ik niet meer met het o.v. vanwege invoering van de chipkaart (privacy) en later niet meer vanwege handicaps...
Ik liet me die OV chipkaart ook niet door de strot duwen.
3.58. De kenmerkende plaatjes bij het deurslot. Ook het mat '46 heeft die gehad. Later werden het de haken die boven elkaar zaten en zo inhaakten. Dat gaf een wat beter resultaat, die plaatjes zoals bij de Blauwe Engel haperden soms enigszins omdat die niet altijd goed in elkaar vielen.
Waarom hou ik zoveel van treinen 😔❤🧡💛🚂🚃🚄🚅🚆🚇🚈🚉🚊🚝🚞🚋
natuurlijk is iedereen een treinliefhebber of niet misschien?
Grappig dat als ik het goed zag er in de DE 41 nog een dienstregeling lag van of sporen naar het verleden of een diesel weekend bij de SGB.
Heeft de diesel nou wel of geen motor? ben benieuwd. zoja lijkt het mij zo mooi hem op eigen kracht te zien rijden.lijkt mij heel super gaaf.
De 41 heeft wel degelijk een motor. En rijdt derhalve af en toe op het spoorwegnet. Nu even niet wegens Corona.
Een diesel-elektrische trein zoals de DE3 (en ook de Plan U) is eigenlijk een elektrische trein die aan boord zélf zijn elektriciteit met een diesel-generator opwekt. De dieselmotor drijft dus nooit direct de wielen aan, er is geen mechanische verbinding tussen wielen en motor.
Dit in tegenstelling tot de "diesel-hydraulische" trein zoals de Buffel en Wadloper, daar drijft de dieselmotor via een soort versnellingsbak wél rechtstreeks de wielen aan.
@@CreRay 😅de wadloper aandrijfing is hydrolich,een plunjer aandrijving net als de uit de jaren 70 bij de Hoogovens de 2 zitter de hydrocar en de O en K knikbesturing shovel. heb in de jaren 70 gereden op alle industrievoertuigen,ider jaar een verplichte 2 weekse cursus. de wadlopers rijden in Polen in een rode kleur. greetz:🍐Peer.
@@MrPeerum Plunjer? Nee, volgens mij een hydraulische Voith transmissie, die volgens "Föttinger" principe werkt. Heel normaal voor dit soort treinstel, vergelijkbare Duitse treinstellen hebben dit ook.
Ik kom toevallig bij deze video terecht, maar ik heb er wel een slecht gevoel van, ik ben groninger en in deze video wordt aangetoond wat ik zelf al had ontdekt, het platteland, met name Groningen werd 100 jaar terug al achtergesteld, ipv dat de regering de zwakke regio's sterker maakte, trok men het platteland leeg, men investeerde op het platteland stelselmatig minder. Dat is vandaag de dag nog zo want op het eind van de video verteld men dat er af en toe nog oude treinen rond rijden in Nederland, maar wij plattelanders doen niet mee, wij moeten het met de spurt en wink doen. Heel leerzame video die veel aantoont hoe het er in Nederland aan toe gaat.
Dat is toch logisch? Het geld wordt voornamelijk verdiend in de Randstad, niet in de provincies. Bekijk het eens vanuit een ander perspectief: wees blij dat de Randstad financieel gezien een netto bijdrager is aan de provincies. Bovendien heeft de overheid diverse maatregelen genomen om de economie buiten de Randstad te stimuleren. Zo heeft de regering bewust besloten om DUO naar Groningen te verhuizen, evenals een kantoor van de Belastingdienst, KPN, en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Jouw bewering is dus geenszins gerechtvaardigd.
@@marcvandervelsen Er is door de jaren heen veel in/ aan Groningen verdient, de beroemde/beruchte gasbel van Slochteren is Nederland rijk mee geworden, maar er kwam naar verhouding weinig van terug naar het Noorden. In de na oorlogse jaren zijn er ook in omgeving van Delfzijl investeringen gedaan, een enorm chemie park werd gepland en deels gebouwd , veel dorpjes zijn daarvoor plat gewalst en volledig van de kaart verdwenen, en toen de energie crisis van 74 kwam, stopte die bouw volledig. Ondertussen is veel van die industrie weer verdwenen, de omgeving weer leeg gelopen en de dorpjes zijn voorgoed verdwenen en werd er aanvankelijk weer heel weinig door de regering geïnvesteerd , dat begint nu wat te veranderen zoals je schreef maar heeft zeker 30 jaar heel sporadisch en was daardoor voor velen uitzichtloos, de reden waarom ik zelf ook uit de streek ben vertrokken.......
Je zit er wel over te klagen, maar de GTW en WINK zijn erg goede treinen. Ze zijn best stil voor dieselmaterieel, zijn comfortabel, kunnen even snel als NS materieel én hebben zelfs een modernere treinbeveiliging dan de NS. In andere woorden, het materieel is zeker niet slechter dan het materieel van de NS. Sterker nog, de WINK stamt af van de FLIRT die de NS gebruikt.
Het probleem dat er bestaat qua spoor in het noorden en andere minder bevolkte gebieden is de infrastructuur, vooral het tekort daaraan. Al kan hetzelfde zelfs gezegd worden over een provincie zoals Brabant, onze derde provincie. Maar het is niet het materieel waar het aan ligt. Dat is overal van hoge kwaliteit.
De derde klasse is nooit verbouwt tot tweede klasse??
Wanneer zijn ze gestopt met de dere klasse in de trein?
nl.wikipedia.org/wiki/Klasse_(openbaar_vervoer)
Eerste resultaat op Google geeft je het resultaat :)
Voor als je het niet wil lezen: 3 juni 1956
@@MikeThePenguin
Ok Dank je wel
Die buffel, en alle nieuwe treinen zijn afschuwelijk om te zien. Mat 54 was het laatste mooie treinstel, daarna werd alles k*t lelijk.
Beetje jammer van de verschikkelijke achtergrondmuziek
😎👍
Hier zie je ze met behoorlijke snelheid langskomen, toen ze naar de werkplaats Leidschendam gingen: ua-cam.com/video/CRXranC1E38/v-deo.html
Spurt? Denk dat je gtw bedoelt
Ja, dat zijn de zelfde treinen, alleen in Groningen en Friesland hadden ze als bijnaam 'Spurt'.
Toen ze in het Noorden begonnen te rijden vroeg Arriva via een enquete om een passende naam voor het type trein (in navolging op de Wadloper). Daar kwam uit Spurt.
Schitterend ik Ben een treinliefhebber
Het type “Spurt”... Nee... GTW DMU... Ja 😁
Door arriva spurt genoemd............
Jammer dat de blauwe engel werd vernield in WW2
Hm ,lijkt mij wat onwaarschijnlijk daar de Blauwe Engelen gebouwd zijn in 1953 en 1954....
Onmogelijk, zoals hij al zei de Plan X / Blauwe Engelen / DE's zijn gebouwd rond 1954, en dat is juist na WW2, ik denk dat je de Mat '34 bedoelt
1:50 ik zie een blauwe engel in de WW2
@@MesbahYT616 Dat zijn de Diesel drie treinstellen waar ze het eerder over hadden. Als je goed kijkt zie je dat de windschermen kleiner zijn dan bij de blauwe engel.