Madhurashtakam | Adharam madhuram | मधुराष्टकम् | श्रीकृष्ण भजन अधरं मधुरं

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 10 вер 2024
  • "मधुराष्टकम्" एक प्रसिद्ध संस्कृत स्तोत्र है, जिसे श्रीवल्लभाचार्य द्वारा रचित माना जाता है। यह स्तोत्र भगवान श्रीकृष्ण के मधुर स्वरूप का वर्णन करता है। इसमें भगवान की विभिन्न लीलाओं और गुणों का मधुरता के साथ वर्णन किया गया है। इस स्तोत्र में आठ श्लोक हैं, जिनमें भगवान श्रीकृष्ण के सौंदर्य, प्रेम, और उनके विभिन्न रूपों की मधुरता का गुणगान किया गया है।
    मधुराष्टकम् के श्लोक
    अधरं मधुरं वदनं मधुरं
    नयनं मधुरं हसितं मधुरम्।
    हृदयं मधुरं गमनं मधुरं
    मधुराधिपतेरखिलं मधुरम्॥
    वचनं मधुरं चरितं मधुरं
    वसनं मधुरं वलितं मधुरम्।
    चलितं मधुरं भ्रमितं मधुरं
    मधुराधिपतेरखिलं मधुरम्॥
    वेणुर्मधुरो रेनुर्मधुरः
    पाणिर्मधुरः पादौ मधुरौ।
    नृत्यं मधुरं सख्यं मधुरं
    मधुराधिपतेरखिलं मधुरम्॥
    गीतं मधुरं पीतं मधुरं
    भुक्तं मधुरं सुप्तं मधुरम्।
    रूपं मधुरं तिलकं मधुरं
    मधुराधिपतेरखिलं मधुरम्॥
    करणं मधुरं तरणं मधुरं
    हरणं मधुरं रमणं मधुरम्।
    वमितं मधुरं शमितं मधुरं
    मधुराधिपतेरखिलं मधुरम्॥
    गुञ्जा मधुरा माला मधुरा
    यमुनामधुरा वीचीर्मधुरा।
    सलिलं मधुरं कमलं मधुरं
    मधुराधिपतेरखिलं मधुरम्॥
    गोप्यो मधुरा लीलामधुरा
    युक्तं मधुरं मुक्तं मधुरम्।
    द्रष्टं मधुरं शिष्टं मधुरं
    मधुराधिपतेरखिलं मधुरम्॥
    गोपा मधुरा गावो मधुरा
    यष्टिर्मधुरा सृष्टिर्मधुरा।
    दलितं मधुरं फलितं मधुरं
    मधुराधिपतेरखिलं मधुरम्॥
    भावार्थ
    "मधुराष्टकम्" में श्रीकृष्ण के रूप, गुण, और लीला की मधुरता का स्तवन किया गया है। इसमें कहा गया है कि श्रीकृष्ण का हर एक अंग, उनका हर एक कार्य, और उनकी हर एक लीला अत्यंत मधुर और मनमोहक है। यह स्तोत्र भक्तों के लिए भगवान के प्रेममय और आनन्दमय स्वरूप का ध्यान करने का एक माध्यम है।
    "मधुराष्टकम्" का पाठ भक्तों के मन को शांति और भक्ति प्रदान करता है और उन्हें श्रीकृष्ण के मधुर स्वरूप में तल्लीन होने के लिए प्रेरित करता है।
    Madhurashtakam:
    Adharam madhuram vadanam madhuram
    Nayanam madhuram hasitam madhuram
    Hridayam madhuram gamanam madhuram
    Madhuradhipaterakhilam madhuram
    Vachanam madhuram charitam madhuram
    Vasanam madhuram valitam madhuram
    Chalitam madhuram bhramitam madhuram
    Madhuradhipaterakhilam madhuram
    Venur madhuro renur madhurah
    Panir madhurah padao madhurau
    Nrityam madhuram sakhyam madhuram
    Madhuradhipaterakhilam madhuram
    Geetam madhuram peetam madhuram
    Bhuktam madhuram suptam madhuram
    Rupam madhuram tilakam madhuram
    Madhuradhipaterakhilam madhuram
    Karanam madhuram taranam madhuram
    Haranam madhuram ramanam madhuram
    Vamitam madhuram shamitam madhuram
    Madhuradhipaterakhilam madhuram
    Gunja madhura mala madhura
    Yamuna madhura veechir madhura
    Salilam madhuram kamalam madhuram
    Madhuradhipaterakhilam madhuram
    Gopyo madhura leela madhura
    Yuktam madhuram muktam madhuram
    Drashtam madhuram shishtam madhuram
    Madhuradhipaterakhilam madhuram
    Gopa madhura gavo madhura
    Yashtir madhura srishtir madhura
    Dalitam madhuram phalitam madhuram
    Madhuradhipaterakhilam madhuram
    Meaning:
    "Madhurashtakam" is a hymn that describes the sweetness of Lord Krishna's form, actions, and nature. It praises the Lord's every feature, activity, and aspect as supremely sweet and delightful. This hymn is a devotional outpouring that allows devotees to meditate on the divine sweetness and charm of Lord Krishna.
    Reciting "Madhurashtakam" is said to bring peace, devotion, and a deep connection with Lord Krishna, immersing the devotee in the nectar of divine love.

КОМЕНТАРІ • 2