Este o mare placere sa va ascult,extraordinar de frumos si pe intelesul tuturor explicati, va urmaresc cu mare drag,foarte util ca repetati din cand in cand cum faceti taierile. Va doresc multa sanatate sa puteti educa multi multi studenti!!! Felicitari!!!
Am urmărit mai multe clipuri în care dl. prof. univ. Florin Stănică, un adevărat specialist, explică aceste lucrări. Sunt discutate aici aspecte f interesante legate de tăieile pomilor fructiferi. Felicit Făgăraș TV pentru această inițiativă. Din păcate canalul youtube e plin cu tot felul de aiureli puse de nepricepuți cu pretenții de specialiști
De luat exemplul d-lui Profesor ! Sunt o comoară ,pentru toți pomicultorii ,chiar amatori , oameni care plantează ,îngrijesc dar la tăieri ,au nevoie de consultanta ! Multă sănătate și la mai multe tutoriale , 🍊🍐🍒🤝🙏 ing Matis din Timiș
Smecheraș domn' profesor(vezi treaba cu taxatoarea și multe altele) dar în același timp un foarte bun specialist. Mulțumim frumos pentru pretioasele explicații!
Urmăresc cu mare plăcere aceste filmulețe ce te învață ”Traiul de Supraviețuire”.....și-n special filmulețele UA-cam românești cu oameni harnici și gospodari....Încă nu suntem pierduți ca Nație și ca Viitor....chiar dacă Decidenții din Agricultură mai mult pun bețe-n roate decât să ajute.....mai mult ”ling la Bucile Bruxellului” și joacă cum le cântă Puterile Străine din Occident....Că mi-aduc aminte de ”Legea Limitării Numărului de Câini la Stână” că după Parlamentarii Vânători le omoara vânatul ce s-a lăsat cu demonstrația Ciobanilor și prima excaladare a gardului Parlamentului....Recent o altă fărădelege a fost pregătită de Ministeriatul lui Oros Liberalu de la Agricultură....cu ”Legea Porcului”, ce-ar fi nenorocit crescătorii țărani cu limitarea la maximum 5 porci crescuți în gospodăria țăranului român nemai lăsându-l să-și crească vestita scroafă cu mulți purcei....ca să beneficieze doar vecinii unguri, sârbi sau bulgari de ”monta” suină și năpăstuiții de români doar să treacă granița să achiziționeze purceluși de peste hotare.......noroc c-a fost ”mătrășit” Oros de la minister și în Comisia de Agricultură a Parlamentului s-a hotărât limitarea la 15 porci....Și-au relaxat Legea tot de ”frica răzmerițelor” și a excaladării gardului Parlamentului....Acum la orizont ne așteaptă o altă Hotărâre Teroristă a Bruxellului.....Cotă de Producție la Cereale că le cam ”cade greu” francezilor, nemților, italienilor și spaniolilor că România iese la vârf în topul producțiilor de cereale față de țările UE....Și ”lingăii de buci Bruxelleze”, decidenți români cu Iohannis în frunte pritocesc s-o facă Lege.....Vi-l mai aduceți aminte pe nemernicul acela de parlamentar (Vosganian) ce-ar fi vrut și pe ”oul ieșit din găină” babele să plătească impozit la Stat?..Cum dracu ca din Subvenția de creșterea roșiilor timpurii să se ”înfrupte” Mafia Italiană care și-au repatriat la ei banii (sute de mii de Euro) și din Ministerul Agriculturii Român să nu fie niciunul investiagat de procurori și să plătescă în fața legii ?...O singură soluție ne salvează !....”Să zică ca ei....și să facem ca noi !”....asta ne este salvarea ca Nație.....Am salvat Webside-ul acesta cu Tăierea la Pomi ca să-l mai ”studiez” când am nevoie....Îi încurajez pe Specialiști, Cunoscători cu Experiență, Profesori Universitari precum D-nul Prorector să continue să facă ”Lecții Vii” și să le împrăștie în populația României....Eu așa am învățat să-mi tai via, să fac vinul, să-l conserv și să-l îmbuteliez.....Așa am învățat la bătrânețe să-mi fac mici lucrări de tâmplărie și Grădinărit !......Asta ne este șansa ca Nație și să nu ne risipim și să uităm Tradițiile și Buna-Practică !....
Nea Vasile, vorbesti si tu ca sa te aflii in treaba. Cum unii "ling bucile celor de la Bruxell", asa ai linge si tu niste buci autohtone daca ai putea. Ramîi in curtea ta cu teoriile tale si nu mai îti da cu parerea aiurea.
L au luat la mișto gunoaiele vândute altora pe daea, dar poate că nu știe el toate condițiile, dar mie mi se pare bine intenționat. Sper că nu mă înșel.
Incantator! Pedagogie si arta la cote maxime! Am o nelamurire... daca un lastar are doua cresteri in cursul unui an, nu formeaza un nod de crestere suplimentar ? Daca da, cum putem deduce varsta corecta a ramurii respective plecand de la sarpanta de baza? Inca odata, ADMIRABIL!
"Tara arde,iar baba se piaptana".Domnu Profesor,va rog sa mi aratati,dub ce forma este format acest pom si daca este forma"vas",de ce etajele inferioare ale pimului,mor/se usuca?
Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu taierile la pomii columnari. Am infiintat o mica livada de pomi columnari in curtea personala de la Cristian Brasov. Pomii sunt in al treilea an si nu stiu cum sa le fac formarea de coroana si rod. Am ciresi , pruni, meri , peri , cais. Poate aveti pe cineva din zona care se ocupa si stie cum se fac taierile la pomii columnari.
Mai ales când intru la normarea rodului pe vetre de rod la meri e jale cu timpul! Pierd mult timp și sunt obligat să mă mișc repede, sa nu respect întocmai ce spun specialiștii noștri inclusiv dumneavoastră. In cazul in care azi nu respect, mâine nu respect se deformează tehnica tăierilor și pe termen lung uit multe reguli, cu alte cuvinte mă prostesc daca servesc saracii. Cum rezolv dilema? Îmi trebuie un compromis între tarif și calitatea tăierii, dar beleaua este că eu nu fac rabat de la calitate. Atunci mai bine stau acasă. Am mai observat că sunt căutați cei care taie geometric, adică scurtează tot ce mișcă în pom la cep și aici mă refer la măr și prun. Într-adevăr, arata bine geometria pomului, dar lacomii de 2 metrii ii sărăcesc de seva. Așa ceva omul de rand nu știe și el este mulțumit cu cepoi lui. Am luptat pe grupurile de pomicultura de pe Facebook, dar nu pot învinge ignoranța. Menționez că mă refer la sisteme de taiere clasica, nu intensive. Spor in toate, domnule profesor universitar!
La fel tai și eu. Problema este că acest tip de taiere profesionist ia mult timp, timp pe care eu trebuie să-l justific economic. Ce vreau sa spun este că oamenii în general nu plătesc acest timp, aceasta taiere profesionista. Mulți cred că pomul merge și așa și de aceea oamenii baga la tăieri indivizi certați cu acumularea informației, cei care taie după ureche pe principiul că merge și așa.
Crede mă că am căutat oameni care să știe cum trebuie făcută treaba profesionist și nu am găsit. Și l as fi plătit bine. Fostele licee agricole sau scoli profesionale nu mai există de mult.
Din păcate în marile bazine pomicole Mărăcineni , Voinești , zona Ineu Arad ,Zona Fălticeni ,Periam ,Tomnatic in Timiș au rămas putini specialiști ,tehnicieni horticoli , au plecat majoritatea prin Europa ,!!? Dar mai este speranța :Sezon Agricol Puiu Toma ,Suciu ,Nalbant etc sa nu fie pe clasare 1,2,3 fiecare are un stil propriu ,scuze prof Teo Cristea la Timișoara ,prof Dascălu la Iași și dl Decan Hoza ,coleg cu dl Stanica la Facultatea București ,vine tare din urmă JustyLaur ,Mărăcineni , deosebit , poate am scăpat pe cineva din cei mai cunoscuți 🍊🍐🍒🤝
La Oradea va recomand Pepiniera Borș dl Luncan și Dna profesor ,Venig , Girisul de sus pe net ,!! Cu mare bucurie , am lucrat la les in 1998 ,6 ani ,este o livada Fruwi la les ,cu măr Evelina ,!!ok?
Teorie ca teorie,dar practica va omoara son Profesor ! Pomul se degarniseste,iar d tra ne vorbiti de ramuri anuale si de buchete de mai si de Brasov.Veniti in Valencia(ori vin eu la d-tra) si o sa va arat ce inseamna pomicultura,fara pile !
Foarte experimentat cel care taie, unul dintre cei mai titrati si moderni din domeniu. Din pacate, filmarea este foarte slaba, foarte mult este filmat in contralumina, incadrarea este pe langa subiect, auzeam explicatia si taierea, pe langa ca nu se vedea structura pomului, cu mugurii si ramurile, era in afara imaginii. incercati sa imbunatati filmarea, analizati si vedeti daca intelegeti si daca se vede ce trebuie, nu puteti repeta astfel de okazii, domnul profesor este solicitat peste tot, filmati din zona in care taietorul priveste, in contralumina, nu se intelege nimic, oricat de pasionat as fi, chiar daca cunosc terminologia, din pacate, nu am putut intelege mare lucru, din cauza filmarii, care pentru speta data, este de nota 6, imi pare rau s-o spun. succes in continuare si perseverati, sa speram ca vor fi filmari mai bune pe viitor!
Mulțumim pentru sfaturi! Din păcate, delegarea pentru această filmare a fost nefericită. Un coleg aflat la început de drum, care nu avea experiență pentru astfel de filmări. Chiar în aceste condiții, nu puteam ține doar pentru noi, superba lecție practică a domnului profesor.
Este o mare placere sa va ascult,extraordinar de frumos si pe intelesul tuturor explicati, va urmaresc cu mare drag,foarte util ca repetati din cand in cand cum faceti taierile. Va doresc multa sanatate sa puteti educa multi multi studenti!!! Felicitari!!!
Multumim Domn Pofesor , sunteti o enciclopedie in materie de horticultura si nu numai ...
Mulțumesc frumos, la cît mai multe Explicatii, Și multă sănătate
Ceea ce faceți este minunat.Multumim pentru sfaturi.
de vazut si de revazut pentru a invata....foarte frumos pentru cei profani este mina de aur.....
Am urmărit mai multe clipuri în care dl. prof. univ. Florin Stănică, un adevărat specialist, explică aceste lucrări. Sunt discutate aici aspecte f interesante legate de tăieile pomilor fructiferi. Felicit Făgăraș TV pentru această inițiativă.
Din păcate canalul youtube e plin cu tot felul de aiureli puse de nepricepuți cu pretenții de specialiști
6 Guy😊😊😊QWERTY 12 re Aqua😢ftp
De luat exemplul d-lui Profesor ! Sunt o comoară ,pentru toți pomicultorii ,chiar amatori , oameni care plantează ,îngrijesc dar la tăieri ,au nevoie de consultanta ! Multă sănătate și la mai multe tutoriale , 🍊🍐🍒🤝🙏 ing Matis din Timiș
Smecheraș domn' profesor(vezi treaba cu taxatoarea și multe altele) dar în același timp un foarte bun specialist.
Mulțumim frumos pentru pretioasele explicații!
Este un mod de relaxare psihică acele glumițe.
Excelent ,pentru pomicultori , teoria care este însoțită de practica cu modul de prezentare ,o gluma prinde bine , 🍒🤝🙏
Profesorul e profesor RESPECT DOMNULE RESPECT
Urmăresc cu mare plăcere aceste filmulețe ce te învață ”Traiul de Supraviețuire”.....și-n special filmulețele UA-cam românești cu oameni harnici și gospodari....Încă nu suntem pierduți ca Nație și ca Viitor....chiar dacă Decidenții din Agricultură mai mult pun bețe-n roate decât să ajute.....mai mult ”ling la Bucile Bruxellului” și joacă cum le cântă Puterile Străine din Occident....Că mi-aduc aminte de ”Legea Limitării Numărului de Câini la Stână” că după Parlamentarii Vânători le omoara vânatul ce s-a lăsat cu demonstrația Ciobanilor și prima excaladare a gardului Parlamentului....Recent o altă fărădelege a fost pregătită de Ministeriatul lui Oros Liberalu de la Agricultură....cu ”Legea Porcului”, ce-ar fi nenorocit crescătorii țărani cu limitarea la maximum 5 porci crescuți în gospodăria țăranului român nemai lăsându-l să-și crească vestita scroafă cu mulți purcei....ca să beneficieze doar vecinii unguri, sârbi sau bulgari de ”monta” suină și năpăstuiții de români doar să treacă granița să achiziționeze purceluși de peste hotare.......noroc c-a fost ”mătrășit” Oros de la minister și în Comisia de Agricultură a Parlamentului s-a hotărât limitarea la 15 porci....Și-au relaxat Legea tot de ”frica răzmerițelor” și a excaladării gardului Parlamentului....Acum la orizont ne așteaptă o altă Hotărâre Teroristă a Bruxellului.....Cotă de Producție la Cereale că le cam ”cade greu” francezilor, nemților, italienilor și spaniolilor că România iese la vârf în topul producțiilor de cereale față de țările UE....Și ”lingăii de buci Bruxelleze”, decidenți români cu Iohannis în frunte pritocesc s-o facă Lege.....Vi-l mai aduceți aminte pe nemernicul acela de parlamentar (Vosganian) ce-ar fi vrut și pe ”oul ieșit din găină” babele să plătească impozit la Stat?..Cum dracu ca din Subvenția de creșterea roșiilor timpurii să se ”înfrupte” Mafia Italiană care și-au repatriat la ei banii (sute de mii de Euro) și din Ministerul Agriculturii Român să nu fie niciunul investiagat de procurori și să plătescă în fața legii ?...O singură soluție ne salvează !....”Să zică ca ei....și să facem ca noi !”....asta ne este salvarea ca Nație.....Am salvat Webside-ul acesta cu Tăierea la Pomi ca să-l mai ”studiez” când am nevoie....Îi încurajez pe Specialiști, Cunoscători cu Experiență, Profesori Universitari precum D-nul Prorector să continue să facă ”Lecții Vii” și să le împrăștie în populația României....Eu așa am învățat să-mi tai via, să fac vinul, să-l conserv și să-l îmbuteliez.....Așa am învățat la bătrânețe să-mi fac mici lucrări de tâmplărie și Grădinărit !......Asta ne este șansa ca Nație și să nu ne risipim și să uităm Tradițiile și Buna-Practică !....
Excelent !
Nea Vasile, vorbesti si tu ca sa te aflii in treaba. Cum unii "ling bucile celor de la Bruxell", asa ai linge si tu niste buci autohtone daca ai putea. Ramîi in curtea ta cu teoriile tale si nu mai îti da cu parerea aiurea.
L au luat la mișto gunoaiele vândute altora pe daea, dar poate că nu știe el toate condițiile, dar mie mi se pare bine intenționat. Sper că nu mă înșel.
Ce foarfeca de mana folosiți?Pare că e de bună calitate.Deasemenea, ce tăietor cu cioc la unghi folosiți?
Ambele sunt Castellari
COMPLIMENTI, SFATURI FAORTE UTILE,UN SALUT CALDUROS DE LA ROMA 💕
Super explicat, mulțumim d le profesor!
Foarte frumos explicat! Multumim domnului profesor!
Ffff bine explicat
Mulțumim frumos pentru ajutor
DIN PARTIA NOASTRA DOMNULUI ACADEMICIAN MULTI ANI SI TOTI BUNI
Mulțumim pt. Explicatii
Rânduială neică!👍
Super!
Incantator! Pedagogie si arta la cote maxime! Am o nelamurire... daca un lastar are doua cresteri in cursul unui an, nu formeaza un nod de crestere suplimentar ? Daca da, cum putem deduce varsta corecta a ramurii respective plecand de la sarpanta de baza? Inca odata, ADMIRABIL!
Multumim!
profesional!
"Tara arde,iar baba se piaptana".Domnu Profesor,va rog sa mi aratati,dub ce forma este format acest pom si daca este forma"vas",de ce etajele inferioare ale pimului,mor/se usuca?
Super
Multa ,,,,,,sanatateee
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu taierile la pomii columnari. Am infiintat o mica livada de pomi columnari in curtea personala de la Cristian Brasov. Pomii sunt in al treilea an si nu stiu cum sa le fac formarea de coroana si rod. Am ciresi , pruni, meri , peri , cais. Poate aveti pe cineva din zona care se ocupa si stie cum se fac taierile la pomii columnari.
Mai ales când intru la normarea rodului pe vetre de rod la meri e jale cu timpul! Pierd mult timp și sunt obligat să mă mișc repede, sa nu respect întocmai ce spun specialiștii noștri inclusiv dumneavoastră.
In cazul in care azi nu respect, mâine nu respect se deformează tehnica tăierilor și pe termen lung uit multe reguli, cu alte cuvinte mă prostesc daca servesc saracii.
Cum rezolv dilema? Îmi trebuie un compromis între tarif și calitatea tăierii, dar beleaua este că eu nu fac rabat de la calitate. Atunci mai bine stau acasă.
Am mai observat că sunt căutați cei care taie geometric, adică scurtează tot ce mișcă în pom la cep și aici mă refer la măr și prun. Într-adevăr, arata bine geometria pomului, dar lacomii de 2 metrii ii sărăcesc de seva. Așa ceva omul de rand nu știe și el este mulțumit cu cepoi lui. Am luptat pe grupurile de pomicultura de pe Facebook, dar nu pot învinge ignoranța.
Menționez că mă refer la sisteme de taiere clasica, nu intensive.
Spor in toate, domnule profesor universitar!
Intrebati-l pe domnul profesor cum se numeste foarfeca cu care taie crengi groase?
Daca nu ma insel, e Castellari.
Foarfeca este Castellari. Pentru informatii puteti contacta Euro Garden- Raluca Oancea
Bravo ,Puiu Toma ,știe bine cu scule ,unelte ,pt pomicultori ,Urmează ,Pelenc ,Infaco ,la nevoie ,🤝
ok
La fel tai și eu. Problema este că acest tip de taiere profesionist ia mult timp, timp pe care eu trebuie să-l justific economic. Ce vreau sa spun este că oamenii în general nu plătesc acest timp, aceasta taiere profesionista. Mulți cred că pomul merge și așa și de aceea oamenii baga la tăieri indivizi certați cu acumularea informației, cei care taie după ureche pe principiul că merge și așa.
Crede mă că am căutat oameni care să știe cum trebuie făcută treaba profesionist și nu am găsit. Și l as fi plătit bine. Fostele licee agricole sau scoli profesionale nu mai există de mult.
@@marcelpascalau8355 de unde sunteți și câți pomi aveți?
@@iontudoran9393 la 4 km de Oradea și am o minilivada pe aproximativ 2000 metri pătrați.
Din păcate în marile bazine pomicole Mărăcineni , Voinești , zona Ineu Arad ,Zona Fălticeni ,Periam ,Tomnatic in Timiș au rămas putini specialiști ,tehnicieni horticoli , au plecat majoritatea prin Europa ,!!? Dar mai este speranța :Sezon Agricol Puiu Toma ,Suciu ,Nalbant etc sa nu fie pe clasare 1,2,3 fiecare are un stil propriu ,scuze prof Teo Cristea la Timișoara ,prof Dascălu la Iași și dl Decan Hoza ,coleg cu dl Stanica la Facultatea București ,vine tare din urmă JustyLaur ,Mărăcineni , deosebit , poate am scăpat pe cineva din cei mai cunoscuți 🍊🍐🍒🤝
La Oradea va recomand Pepiniera Borș dl Luncan și Dna profesor ,Venig , Girisul de sus pe net ,!! Cu mare bucurie , am lucrat la les in 1998 ,6 ani ,este o livada Fruwi la les ,cu măr Evelina ,!!ok?
Mulți văd puțini pricep!
Și dacă pricep parțial tot e un început.
Teorie ca teorie,dar practica va omoara son Profesor ! Pomul se degarniseste,iar d tra ne vorbiti de ramuri anuale si de buchete de mai si de Brasov.Veniti in Valencia(ori vin eu la d-tra) si o sa va arat ce inseamna pomicultura,fara pile !
Păcat de explicații că filmarea este rea.
d
Excelentă explicat și f,prost filmat
Este mult de învățat
Camerman necalificat.
Cameramanul este praf, păcat de detaliile amănunțite oferite de domnul profesor.
Foarte experimentat cel care taie, unul dintre cei mai titrati si moderni din domeniu. Din pacate, filmarea este foarte slaba, foarte mult este filmat in contralumina, incadrarea este pe langa subiect, auzeam explicatia si taierea, pe langa ca nu se vedea structura pomului, cu mugurii si ramurile, era in afara imaginii. incercati sa imbunatati filmarea, analizati si vedeti daca intelegeti si daca se vede ce trebuie, nu puteti repeta astfel de okazii, domnul profesor este solicitat peste tot, filmati din zona in care taietorul priveste, in contralumina, nu se intelege nimic, oricat de pasionat as fi, chiar daca cunosc terminologia, din pacate, nu am putut intelege mare lucru, din cauza filmarii, care pentru speta data, este de nota 6, imi pare rau s-o spun. succes in continuare si perseverati, sa speram ca vor fi filmari mai bune pe viitor!
Mulțumim pentru sfaturi! Din păcate, delegarea pentru această filmare a fost nefericită. Un coleg aflat la început de drum, care nu avea experiență pentru astfel de filmări. Chiar în aceste condiții, nu puteam ține doar pentru noi, superba lecție practică a domnului profesor.
@@televiziuneafagaras E foarte bine și așa; lecția contează.
@@televiziuneafagaras Ce i asa de greu sa stea mereu in spatele taietorului sa vedem ca si cum ar vedea el... :)