Şiirin ve şair kişiliğin geçirdiği değişim nasıl tanımlanabilir? | Celal Fedai | Ketebe
Вставка
- Опубліковано 10 лют 2025
- Mimarlar ve mühendisler ekran başına! Tasarımcılar ve tarihçiler de! Ketebe kapılarını her hafta sizler için açıyor. Bu özel sohbeti ve konuyu kaçırmamak için Ketebe'yi takipte kalın.
Mehmet Önder ile Ketebe'nin 19 Ocak tarihli bölümüne İç ve Suyu Seveni Derin Batırın Irmağa adlı kitaplarıyla Şair-Yazar Celal Fedai konuk oldu.
#kitap #edebiyat #ketebe
-
Hoş geldin! Burası; haberi, hikayeyi, toplumsal meseleleri, küresel krizi, politikayı anladığın yer.
TVNET bir haber kanalından daha fazlası. Dijital dünyadan uzak kalmadık. Belgesel serileri, özel içerikler ve infografiklerle dijital medyada biz de varız.
Abone olarak tüm gelişmelerden anında haberdar olabilirsin:
bit.ly/39apwOp
TVNET'i sosyal medyadan takip et!
/ tvnet
/ tvnet
/ tvnet
/ tvnet
/ @parapolitik
www.tvnet.com.tr
Tüm programların yeni bölümlerini, kısa belgesel serilerimizi ve özel içeriklerimizi izlemek için kanalımıza abone olmayı, videolarımızı beğenmeyi ve bildirimleri açmayı unutmayın. 🙌
Kelimeleri, meseleleri kendi ruhunda olgunlaştıran bir üslup fakat tehlikeli gördüğüm bir eksik var bu üslupta. Misalleri ve sonuçları aynı, mesele her dile geldiğinde kelimeleri sıcak ama örneklerde bir rejenerasyona ihtiyacı var şairin. Daha bugüne yaklaşan ve edebiyatın donuk dünyasından değerleri çıkarmaya, örnekleri yakın döneme getirmeye daha açık olmalı. Belki burada sanatçı benliği kendi çağdaşlarını kabul etmekten ziyade "büyük benliklerle" kendini sınama yolunu tutuyor. Oldukça asil fakat bu asalet bahsettiğim noksanlık giderildiğinde daha da derinleşebilir. Her halükarda beni kendi dünyamda tevakkuf ettiren bu üslup Yahya Kemal'in, Tanpınar'ın tarzındaki mektep olma özelliğine sahip. Ancak kendini belli noktalarda sabitleyen üslup çıkması gerektiği dağa çıkarken bazı gölgelerin ardında sürüklenip zirve düşüncesinden yorulabilir. Merakla bekliyorum ayrıca Deli Dumrul'un yeniden dile gelmesini şairin muhayyilesinde. Attığı her adım bir öncekini unutmadan veya reddetmeden kendi başının üstüne doğru tırmanabilir mi insan? Şairin iki ânı arasında yeni bir ovayı dünya belleyen kişilik yükselişi olmalı, bir milletin hayatında ancak böyle bir derinleşmeyi ve gerilimi benimseyen insanların nidası sarsıntıya ve çığır açmaya cesaret veren bir kıstas armağan eder.
Sunucularımızın da sanatçılara yönelttiği sorularda ısrarcı, önceki beyanlarının ötesine geçmeye kışkırtan bir zorlayıcı üslüba sahip olması elzem. Hatta yer yer saygıyı öncelemekten ziyade iğneleyici, "küçümseyen" bir merakla kolay ikna olmadan sorular sormak sanatçıların katı benliğini zedeleyip daha ötesini arzulamasına yol açabilir. Söyleşilerin bu kadar güvenli bir alanda ve nereye çıkacağı belli bir seyirde yürütülmemesi için uğraşmalı moderatörler.
Celal fedai hıca bu ülkenin ciddi bir değeridir. Türk gençleri onun ne demek istediğini ve derdini anlamaya çalışmalıdır. Dün instagram da csnlı yayını verince hoca koşa koşa geldim.