Net kuvvetin, iç kuvvetin, dış kuvvetin yaptığı işlerin KE, PE ve Mekanik Enerjiye etkisi nasıldır?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 19 гру 2024

КОМЕНТАРІ •

  • @tolgabilginfizik
    @tolgabilginfizik  3 роки тому +2

    Bir ek bilgi: Sistemde dış kuvvet (F) haricinde korunumsuz kuvvetler (örneğin sürtünme) de iş yapsaydı, bu durumda dış kuvvetin yaptığı iş mekanik enerji değişimi ve açığa çıkan ısının toplamı kadar olacaktı. Bir başka bakış açısıyla tüm korunumsuz kuvvetlerin (F ve diğerleri) yaptığı işlerin toplamı sistemin mekanik enerji değişimine eşittir.

  • @andthanitgoesbythe
    @andthanitgoesbythe Рік тому

    on numara anlatım, tanrısal bi anlatım, harika

  • @oyku7451
    @oyku7451 10 місяців тому +1

    Çok çok güzel❤ anlayabildim sonunda teşekkür ederim ezberden kurtarmış oldunuz😊

  • @ramazanbozok
    @ramazanbozok 4 роки тому +4

    Teşekkürler hocam paylaştığınız postun altına da yazmıştım böyle bir içerik gerçekten bazı kavramların yerine oturması için gerekliydi.

  • @Mert-k6b
    @Mert-k6b 10 місяців тому

    Allah sizden razı olsun hocam cok buyuk adamsiniz

  • @simge4284
    @simge4284 3 роки тому +3

    Ertan hocadan dinledim gerçekten çok açıklayıcı ve özenle hazırlanmış kitaplar çok teşekkür ederim buradan da tekrar yapalım bakalım :)

  • @umutcancolak6526
    @umutcancolak6526 3 роки тому +1

    Okullarda da bence bu şekilde ögretilmesi gerekiyor. Sadece fizik için değil birçok ders için. Bize her seyden az az öğretiyorlar sonuç 0 ama bu şekilde her şeyden degilde öğrencinin alanına göre birkac dersi ayrıntılarıyla anlatmak öğretmek daha mantıklı kesinlikle

  • @entropiFizik
    @entropiFizik 4 роки тому +4

    Her zamanki gibi beyin yakan bir içerik. 👍

    • @tolgabilginfizik
      @tolgabilginfizik  4 роки тому +1

      😃 Beğendiğine sevindim değerli hocam. İçeriklerini bekliyoruz artık ✌ It's time yani:p

    • @entropiFizik
      @entropiFizik 4 роки тому

      @@tolgabilginfizik Seninki kadar derin olmasa da yakında hocam. Sevgiler saygılar...

    • @harikaisbasnda3424
      @harikaisbasnda3424 4 роки тому

      işin üstadları yorumlarda buluşmuş.Dursun hocamı da beğenerek izliyoruz.meşhurlara söylendiği gibi "ailecek beğenerek" izliyoruz demek isterdim ama fizik diziler kadar herkesin ilgisini çekmiyor maalesef😁

  • @mika1982
    @mika1982 2 роки тому

    Hocam çok iyiydi ! Basit makinelerde dönme ötelemeyi bir de sizden dinlemek mükemmel olurdu

  • @metehanturker6208
    @metehanturker6208 4 роки тому

    Hocam çok teşekkürler. Enerji konusuna yeni çalışmıştım ama dersane ve okulda bazı sorularıma cevap bulamamıştım. Sayenizde konu tam olarak oturdu bende.

  • @kaankeskin6556
    @kaankeskin6556 4 роки тому +2

    Hocam momentum doğuşu etki tepki yasasından geliyormuş.Baktim fakat tam anlayamadım.Bi açığa kavusturursaniz sevinirim

  • @alanturing9774
    @alanturing9774 3 роки тому

    Emeğinize sağlık 👍

  • @umutcancolak6526
    @umutcancolak6526 3 роки тому

    Hocam son saniyelerde yer çekimine karsı yapılan işten bahsediyordunuz. Kaynaklarda yer çekimine karşı yapılan iş sistemin potansiyel enerji degisime esittir yazıyor ama ben idrak edemedim çünkü son örnekteki gibi 10N 20N a karşı iş yapıyor. Yani 10N un yaptigi işi sormuş oluyor yer cekimine karsi yapilan is deyince o da 10.1 den 10joule oluyor. Ama sistemin potansiyel enerji degisimi 20 joule

    • @tolgabilginfizik
      @tolgabilginfizik  3 роки тому +1

      Örneğin yerçekimine karşı 10 J iş yapılmış oldu. Normalde cismin kinetik enerjisi 20J artacaktı. Şimdi sadece 10J artmış oldu. Dış kuvvet 10 N ağırlık 20N olduğundan zaten dış kuvvetin yerçekiminin yaptığı işe mutlak değerce eşit iş yapma şansı yok o örnekte. Yerçekimine karşı işi yerçekimi kuvveti dışında bir kuvvetin yapması gerekiyor. Mesela cismi serbest bırakmış olsak ve yerçekimi 20j iş yapsa, bir karşı iş yapılmış olmayacaktı zaten.
      Yerden bir kuvvetle yükseltilen bir cisim için, yerçekimine karşı yapılan iş kütle çekim potansiyel enerji değişimi kadardır denilebilir. Bu örnekteki durumda öyle olmak zorunda değil.

  • @cerenikomoliko
    @cerenikomoliko 8 місяців тому

    hocam eğer cismi sabit bir v hızıyla yukarı çıkarıyor olsaydık dış kuvvet ağırlığa eşit olurdu mgh bir de ağırlık kuvveti -mgh iş yapardı ama bu -mgh nereye gidiyor kime dönüşüyor noluyor buna

  • @PenaltiMatematik
    @PenaltiMatematik 4 роки тому +3

    Tolga hocam video atmış hemen izleyelim :)

  • @nisanur3241
    @nisanur3241 3 роки тому

    Cok guzel olmus hocam emeginize saglik

  • @Alperen_Beyhan
    @Alperen_Beyhan 4 роки тому

    Bu tür videolar cok faydalı oluyor :)

  • @gaymer7330
    @gaymer7330 3 роки тому

    Hocam bir videoda da etki-tepki çiftini irdeler misiniz?Çok karıştırdığımız bir konu.

    • @tolgabilginfizik
      @tolgabilginfizik  3 роки тому

      Şimdilik kanalda bu var. ua-cam.com/video/UVrQCEGriWI/v-deo.html

  • @gtumechanicaleng9582
    @gtumechanicaleng9582 4 роки тому

    Hocam Düzgün hızlanan ve yavaşlayan doğrusal hareketleri Formülden (Vo.t+1/2.at² gibi) arındırmış bir şekilde grafiklerle anlatım yapar mısınız?

  • @mika1982
    @mika1982 2 роки тому

    Hocam yaylı sistem düşünürsek yaydaki cismi F ile çektiğimizde yayın - iş yaptığı F bundan farklı olmalı değil mi ? Yani F1 ile çekiyorsam yay ve cismin etki tepkileri F2 ise F1>F2 olmalı sanırım yine bitişik duran iki cismi itme modelinde bitişik cisimler yay ve cisim düşünürsek

  • @ibrahimbancar9990
    @ibrahimbancar9990 3 роки тому +1

    hocam verilen örnekte yer çekimine karşı yapılan iş 10 mudur 20 midir ?

  • @palababa6237
    @palababa6237 4 роки тому +1

    Hocam iyi günler meb kitabi sayfa 57 de kütle cekim potansiyelinin cisim sonsuza götürülürse sonsuz olacağını yazmış fakat o noktayi refarans alirsak sonsuz oldugunu varsayabiliriz fakat evrenin genişledigini hesaba katarsak sonsuz noktamiz sonlu oluyor ve yeni sonsuz noktası veya noktaları oluşuyor sizce burada bir yanılgı yok mu?

    • @tolgabilginfizik
      @tolgabilginfizik  4 роки тому

      Baktım sayfaya. Sonsuz uzaklıktayken potansiyel enerjinin sıfır olduğunu yazmış. Potansiyel enerjinin sıfır olduğu noktayı istediğimiz yerde seçeriz. Bunun çok bir önemi yok. Önemli olan potansiyel enerjideki değişimdir. Fakat gezegen-uydu etkileşimleri incelenirkeken bu noktanın sonsuzda seçilmesi kolaylık sağlar. Ve genel kabul de böyledir. Fakat sayfadaki potansiyel enerji ifadesinin çıkarılma şekline inanma:) Öyle ispat olmaz..

    • @palababa6237
      @palababa6237 4 роки тому

      Sağolun hocam :)

  • @ilkay1132
    @ilkay1132 2 роки тому

    Hocam yer çekimine karşı yapılan iş soruları kuvvetler verilmeden yapılabilir mi mesela bir çubuğun iki ucuna iki top yerleştirip döndürüyor yerçekimine karşı yapılan işı sormuş?
    Her zaman potansiyeldeki degisime esit olmayabiliyor çünkü bunu nasıl çözeriz

  • @omerrpinkman9645
    @omerrpinkman9645 4 роки тому

    yerçekimine karşı yapılan işi sorduklarında ezberci hocalarımız mgh ı yapıştırın diyor. yerçekimine karşı yapılan işte yerçekimi yerin merkezine doğru . e yerçekimine karşı yapılan iş olabilmesi için mg ye zıt yönlü ve mgden daha büyük veya eşit bir kuvvetle cismi çekmemiz gerekmiyor mu. bahsettiğim, mg den daha büyük bir kuvvetle ,mgye zıt yönlü çekerek yükselttiğimiz cisim üzerinde yer çekimine karşı yapılan işi sorduklarında mg den daha büyük olan kuvvetle yer değiştirme yüksekliğini çarpmamız gerekmez mi? bir de yani şu var sordukları soruda yerçekimine karşı yapılan iş soruluyor ama biz yerçekimine karşı değil aynı yönlü olan cismin ağırlığını ve yer değiştirmeyi çarpıyoruz cisim de yukarı gidiyor ve biz negatif işi bulmuş oluyoruz. hocam umarım anlatabilmişimdir derdimi beynimi yiyip duruyor videonuzu izledim eğer sorumun cevabı videoda varsa söyleyin daha dikkatli izleyeyim yoksa beni yönlendirir misiniz hocam bilgi eksikliğim mi var yoksa işleri çorba mı yapmışım

  • @zelihauruk
    @zelihauruk 3 роки тому

    Hocam video için teşekkürler. Dünya olmadığı müddetçe cismin potansiyel enerjisinden bahsedemeyecegimizi belirttiniz ona ithafen şu soruyu sormak istiyorum uzay boşluğunda bulunmakta olan bir cismi ele alırsak( Örneğin Dünyanın Güneş etrafinda olduğu bir durumu es geçerek soruyorum.) potansiyel enerjiden bahsedebilir miyiz veya potansiyel enerjisi uzaydaki gök cisimlerinden bağımsız bir referans noktası kabul edilebilir mi şimdiden teşekkürler

    • @tolgabilginfizik
      @tolgabilginfizik  3 роки тому

      Potansiyel enerji sistemi oluşturan parçaların birbirlerine göre konumundan kaynaklanır. Bu durumda Dünya tek başına olacağında klasik anlamda bir kütle çekim potansiyel enerjisinden bahsedemeyiz. Fakat Dünya'yı oluşturan kütleler kendi aralarında bir kütle çekimi durumundadır. Dolayısıyla Dünya'nın (ya da bir gök cisminin) öz kütle çekim pot. enerjisinden bahsedebiliriz. Dünya'yı oluşturan parçaları birbirinden sonsuz uzaklığa taşırken kütle çekim kuvvetlerine karşı bir iş yapılması gerekir. Yine sonsuzda potansiyeli sıfır tanımlarsak, yapmamız gereken bu işin negatif işaretlisi bu bahsettiğim kütle çekim potansiyel enerjisi olmuş olur. Fakat kütle çekim pot. enerjisi denildiğinde bu tarz bir enerjiyi kastetmiyoruz lise müfredatında.

    • @zelihauruk
      @zelihauruk 3 роки тому

      @@tolgabilginfizik Anladim hocam, aciklamaniz icin cok tesekkur ederim.

  • @onurcanbalkan7996
    @onurcanbalkan7996 4 роки тому +1

    Hocam denemeniz ne zaman çıkacak

  • @kosps4057
    @kosps4057 4 роки тому

    Yapılan İş Enerjideki değişime eşittir ifadesi eksik bir ifade değil mi ? kitaplarda sürekli çıkıyor veya yapılan iş kadar enerji aktarılır tarzı cümleler yani iş derken hangi işi kastediyorlar net iş kadar mı cisme enerji aktarılır yoksa dış kuvvetin yaptığı iş kadar mı cisme enerji aktarılır ?

    • @tolgabilginfizik
      @tolgabilginfizik  4 роки тому

      Eksiktir. Hangi kuvvetin yaptığı işten bahsediyorsun diye soracaksınız:)

  • @Elif-vf3vr
    @Elif-vf3vr 4 роки тому

    Bir kitapta surtunmesiz ortamda net kuvvetin yaptığı işi direkt mekanikteki değişim olarak almışlar. Bu ifade yalnış oluyor o zaman değil mi?

    • @tolgabilginfizik
      @tolgabilginfizik  4 роки тому +1

      Şekli değişmeyen bir cisim üzerindeki net kuvvetin yaptığı iş kinetik enerjisini değiştirir dersek hata yapmaz ve açık kapı bırakmayız:)

    • @Elif-vf3vr
      @Elif-vf3vr 4 роки тому

      @@tolgabilginfizik teşekkürler hocam

  • @acelyaarslan2162
    @acelyaarslan2162 2 роки тому

    harikaa ya ❤

  • @Atcinabev
    @Atcinabev 3 роки тому +1

    Hocam ösym bu kadar ayrıntısını sorar mı yoksa meraklısına mı anlattınız ?

    • @tolgabilginfizik
      @tolgabilginfizik  3 роки тому

      Net kuvvetin, dış kuvvetin yaptığı işlerin hangi tür enerjilerde değişim oluşturacağını bilmeniz gerekir. Seçtiğim anlatım tarzı olarak meraklısına denilebilir👍

  • @tukovol
    @tukovol 3 роки тому

    Olaylar olaylar

  • @PenaltiMatematik
    @PenaltiMatematik 4 роки тому +1

    biraz beynim yandı gece yatarken bidaha izleyeceğim 😊

  • @qeerqwer2407
    @qeerqwer2407 4 роки тому

    İlk hızı olsaydı biraz sıkıntı?

    • @tolgabilginfizik
      @tolgabilginfizik  4 роки тому

      İşlem kalabalığı minimum olsun istedim. Fark etmez aslında:)