Bodemleven in beeld: Sluipwesp

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 лют 2023
  • Een beetje gluiperig kun je de sluipwesp wel noemen. De vrouwtjes leggen hun eitjes namelijk op of ín een ander insect. Met hun legboor prikken ze door de huid van de gastheer, vaak een rups of de pop van een vlinder, en laten de eitjes achter.
    Als de larven uit hun ei komen, eten ze eerst hun gastheer op. Soms gaat dat dus van binnenuit, in andere gevallen komen de eitjes uit óp de huid van hun gastheer en beginnen de larven daar te eten.
    Sluipwespen eten graag bladluizen en witte vliegen. Ongeveer een kwart van alle Nederlandse insectensoorten is een sluipwesp.
    Een rijk bodemleven is essentieel voor alles wat zich boven de grond bevindt: planten, vogels en andere dieren - en de mens. Op het platteland maar ook in de stad. Want een gezonde bodem houdt water vast (voorkomt dus wateroverlast), slaat koolstof op (klimaat), zorgt voor natuurlijke plaagbestrijding (minder pesticiden), natuurlijke waterzuivering (drinkwatervoorziening) en voor een mooie omgeving.
    -------------------------------------------------------------------------------------
    Word lid van ons UA-camkanaal: / ivnnatuureducatie
    -------------------------------------------------------------------------------------
    Of volg ons op Facebook: / ivnnatuureducatie
    Bekijk mooie foto's via Instagram: / ivnnatuureducatie
    En volg ons nieuws via LinkedIn: / instituut-voor-natuure...
    Dit filmpje is door EMS Films ontwikkeld voor Onder het Maaiveld. Onder het Maaiveld is een project van IUCN NL, De Vlinderstichting, NIOO-KNAW, WUR en het Centrum voor Bodemecologie waar IVN Natuureducatie als educatiepartner bij betrokken is. Doel van het programma is om een structurele verandering in de omgang met onze waardevolle bodem teweeg te brengen en zo te zorgen voor het herstel van het bodemleven in Nederland. Onder het Maaiveld wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

КОМЕНТАРІ •