FARMVLOG

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 12 гру 2021
  • In agriculture, traditional plowing (approx. 25 cm deep) is under discussion. Not plowing the soil, not turning tillage, would lead to less decomposition of organic matter (i.e. more CO2 storage), more soil life and more capillary action. My preference still leans towards regular plowing, so that you start with a clean start in the spring. So without weeds and green manure. In this vlog I try to list the advantages and disadvantages of the non-turning tillage, eco-plowing and plowing.
    And the plowing itself may seem easy to an outsider. However, there is a lot to consider when setting up the squad. I explain what I pay attention to, so that the land is nicely flat. This is the start for the new season.
    #agricultural vlog #arable farming vlog #ploughing

КОМЕНТАРІ • 130

  • @sjaakdewinter6258
    @sjaakdewinter6258 2 роки тому +22

    Jilles heeft altijd geweldige oogsten, never change a winning team.
    Gewoon ploegen dus, maar ik zou op elk perceel een proef doen> 1 rij niet kerende grondbewerking, 1 rij eco ploegen en de rest dus gewoon ploegen tot 27 cm.
    Meten is weten Jilles, daarom zou je dit op alle grondsoorten moeten doen om betrouwbare resultaten te krijgen.
    Het lijkt me een fantastische uitdaging om dat eens goed uit te zoeken, je collegavlogger zweert in ieder geval bij niet ploegen, dat geeft wel aan hoe verdeeld de meningen daarover zijn.

  • @ageroorda783
    @ageroorda783 2 роки тому +27

    Wij als veeboer is het gewoon doen en we zien wel hoe ver we komen😂

  • @marcgordon2416
    @marcgordon2416 7 місяців тому +1

    Weer een prachtig en leerzaam filmpje.
    Een mooie uitspraak lijkt mij "De boer,hij ploegt voort".

  • @hubertgaakeer2016
    @hubertgaakeer2016 2 роки тому +12

    Voor granen is ploegen een super dure bewerking. Zelf ploeg ik niet voor tarwe meer maar 30 cm met paragrubber roter zaaimachine in een werkgang. Afgelopen jaar bieten gezaaid in grond waar aardappelen gegroeid hadden en nog mosterd na was in gezaaid. Helemaal geen problemen mee ondervonden. Een ploeg die goed loopt heeft geen topstang nodig. Hij zal vanzelf horizontaal gaan lopen. Topstang of wat ik zelf wel doe bij overdwars ploegen omdat er redelijk diepe sporen gereden zijn is het gebruiken van een ketting is toch alleen voor het oplichten op het kopeind. En door de ketting blijft de ploeg altijd vlak lopen hoe hard de trekker ook schommelt door de diepe sporen

  • @ferd.6779
    @ferd.6779 2 роки тому +13

    Zeer interessant allemaal, maar voor mij als leek ook een beetje 'hogere landbouwkunde...' en de boer hij ploegde voort. Mooie vlog dit! ;-))

  • @jaapbruijn1300
    @jaapbruijn1300 2 роки тому +14

    Geweldig interessant, Jilles. Ik kijk zo graag naar je vlogs. Zeer informatief als je geinteresserd bent in landbouw.

  • @Jan-Boer
    @Jan-Boer 2 роки тому +11

    Organische stof bovenin houden schijnt het helemaal te wezen. Lijkt me dat de afbraak dan ook sneller is, dus wat is de winst. Dat de ondergrond ook los komt lijkt me belangrijk voor de beworteling. Denk dat het belangrijk is om niet op het land te komen onder slechte omstandigheden.

  • @Marcvandenenden
    @Marcvandenenden 2 роки тому +12

    Hallo Jilles.
    Ik ben een voorstander van traditioneel ploegen.
    Altijd schone grond minder onkruid.
    Leuke uitleg duidelijk. 👍
    Groeten Marc. 🤠

  • @noahceuppens4862
    @noahceuppens4862 2 роки тому +4

    Mooie vlog ik zeg ploegen dit heeft vroeger ook altijd zijn vruchten afgeworpen. En minder onkruid wat voordeliger is voor bestrijdingsmiddelen.

  • @Jan1750
    @Jan1750 2 роки тому +3

    Mooi college Jilles, Als de ploeg goed is afgesteld met de topstang in het sleufgat , hoort de topstang vrij te liggen, de diepte regeling werkt ook via de hefarmen.
    Als ik jou was ging ik mooi op mijn eigen manier door, mooi schoon beginnen past bij jou denk ik.

  • @sil8515
    @sil8515 2 роки тому +2

    Die jilles liet ons wel even in spanning met wat er gebeuren ging deze vlog

  • @AstraGSiC20XE
    @AstraGSiC20XE 2 роки тому +4

    Mooie video! Ik lees een aantal reacties van mensen die zeggen: "gewoon gaan en we zien wel". Heel veel ploegfilmpjes op UA-cam zie je dat ook terug. Trekkerchauffeurs die tijdens het ploegen continu moeten tegensturen om niet uit de voor te lopen, extreem veel wielslip enzovoort. Los van het feit dat het werk daardoor voor de chauffeur veel intensiever wordt, levert het ook een extra kostenpost en extra milieubelasting op, door het extra brandstofverbruik. Mooi om te zien dat hier de ploeglessen goed gevolgd worden en er goed over wordt nagedacht hoe je optimaal kunt ploegen. In Dronten hebben ze mij ooit geleerd: als je je ploeg goed hebt afgesteld kun je je stuur tijdens het ploegen nagenoeg los laten. De treklijn is daarin essentieel! Daarnaast is een goede balans tussen hoogte- en diepteregeling ook van belang, vooral als je op wisselende grond ploegt. Het liefst hou je een constante diepte aan, maar als de belasting te zwaar wordt zal het nodig zijn om iets te heffen. Dat is natuurlijk ook weer afhankelijk van het vermogen van de trekker en de tractie/grip.

  • @Ricardo-jk8nu
    @Ricardo-jk8nu 2 роки тому +5

    Geweldig jilles al die vlogs. Al die informatie die je deel laat zien dat er zoveel meer bij komt kijken als effe een paar aardappelen of uien verbouwen.

  • @MrDjrowan
    @MrDjrowan 2 роки тому +9

    Heel leerzaam weer Jilles, zoals gebruikelijk eigenlijk!

  • @onsboerenleven
    @onsboerenleven 2 роки тому +8

    interessante vlog Jilles,
    Natuurlijk heb ik als echte NKG boer een voorkeur voor NKG
    NKG is wel een manier van boeren die je niet over 1 jaar mag bekijken in mijn mening.
    NKG begint al met de keuze van je groenbemesting, een enkelvoudige groenbemesting zoals bladrammenas is niet te doen in de NKG als voorvrucht van fijnzadige gewassen. voor bijvoorbeeld aardappelen zou dit wel kunnen, deze bewerk je toch in het voorjaar intensief.
    Als je groenbemesting kiest die een fijn gewas boven laat en makkelijk af vriest heb je daar in het voorjaar ook veel minder problemen bij NKG.
    Doordat je de organische stof bovenin laat, stimuleer je het bodemleven dit omdat je deze dan werkelijk voeding geeft. De pendelaar ( een van de soorten regenwormen) pendelt van diep onder de grond naar de oppervlakte om daar eten te zoeken. Als deze daar voldoende eten vindt kan hij beter groeien voortplanten en ander bodemleven weer op gang helpen, alles leeft met en van elkaar.
    Als je dan een betere stimulans van bodemleven krijgt, zullen deze ook de planten die er groeien beter stimuleren en voeden.
    Dit is natuurlijk allemaal niet 1 jaar te realiseren.
    Maar er is nog zoveel meer te bespreken over wel of niet ploegen.
    Het sleufgat is de juiste manier bij het gebruik van een dieptewiel.

    • @jillesboer
      @jillesboer  2 роки тому +7

      Dankjewel voor je uitgebreide reactie Marcel, ik heb nog wel 1 vraag , dat woelen bij mij word ik niet blij van, zo nu en dan is het een noodzakelijk kwaad. Volgens mij verbreek ik alle natuurlijke water gangen met woelen. Ik zie jou ook woelen heb je dan ook niet hetzelfde probleem ,of je nu ploegt of nkg doet??

    • @onsboerenleven
      @onsboerenleven 2 роки тому +6

      @@jillesboer wij woelen in plaats van ploegen en dan op een diepte van 25cm, het is inderdaad noodzakelijk. Je creëert nieuwe gangen en de wormen zullen ook weer gangen creëren waar de wortels van de planten weer makkelijker door kunnen gaan groeien.
      In de nkg studiegroep zijn er ook die proberen om op bepaalde situaties zonder een grondbewerking rond te komen. Dit zal nog wel lukken in de drog graan teelt maar wanneer je met zware rooiers onder nattere omstandigheden gaat rijden zul je toch iets moeten doen. Denk ik.

    • @onsboerenleven
      @onsboerenleven 2 роки тому +5

      Het is wel een andere manier van boeren die alleen lukt als je er achter staat. Een beetje zoals biologisch.

    • @jillesboer
      @jillesboer  2 роки тому +6

      @@onsboerenleven Bedankt Marcel.

  • @keesversprille1526
    @keesversprille1526 2 роки тому +5

    Leerzame vlog weer. Ik zou in jou geval kiezen voor gewoon ploegen. Denk dat dit het best bij jou past. Maar ook omdat je vlgs mij het meeste waterbergend vermogen hebt. Zie de zware buien van afgelopen voorjaar. Ook zijn de opbrengsten prima dacht ik dus waarom zou je dat veranderen? Met nkg win je aan de ene kant mss wat maar verlies je dat aan de andere kant weer. Onkruidbestrijding in uien is al een hele opgaaf dus moet je proberen zo schoon mogelijk te starten. Dan is nkg geen optie. Ecoploegen is mogelijk maar voor je waterbergend vermogen zou ik dan toch liever gewoon ploegen.

  • @sanderaleman8303
    @sanderaleman8303 2 роки тому +3

    Heel leerzaam jilles
    Wij ploegen eigenlijk altijd in het sleuvgat

  • @justsomeguy5304
    @justsomeguy5304 2 роки тому +3

    hai Jilles,
    over de klei gronden kan ik niet echt mee praten aangezien wij boeren in de veenkoloniën (voornamelijk zand gronden met hier en daar wat veen stukken) . Maar hier ben ik van mening dat n.k.g de beste optie is met om de +- 3 jaar een woelpoot (afhankelijk van de gewas rotatie) .

  • @martinspijker9661
    @martinspijker9661 2 роки тому +2

    verlate ontkenningsfase?..😁🤣
    ben groot voorstander van zo weinig mogelijk bewerkingen!, maar het moet wel bij de grond passen!

  • @nickthijsen5543
    @nickthijsen5543 2 роки тому +2

    Ik denk een combinatie van NKG en ploegen naargelang de toestand van de bodem is.
    dit najaar was het vrij nat dus ging de voorkeur uit naar ploegen voor tarwe dan haal je toch wat droge grond boven.
    Hiet bij ons is de grond ook zwaarder dus als je dan kan winter ploegen laat de grond zich mooi bewerken in het voorjaar.
    Mij is altijd geleerd ploeg met dieptewiel in het sleufgat en zonder wiel in het vast punt

  • @PeterWitvliet
    @PeterWitvliet 10 місяців тому +1

    bedankt voor de leerzame uitleg, dit ga ik gebruiken in mijn betoog.

  • @DeboerenjongensVanTexel
    @DeboerenjongensVanTexel 2 роки тому +4

    Interessante vlog over het ploegen ! 👍

  • @marcelelferink2722
    @marcelelferink2722 2 роки тому +2

    Heb de ploeg altijd in het sleufgat,is ie eerder op diepte en een mooier ploeg beeld. Wij maken de groenbemester kapot met een schijven eg. Mooie vvlog weer.

  • @jaapbruijn1300
    @jaapbruijn1300 2 роки тому +5

    Het hangt er, denk ik, erg vanaf wat voor grond je hebt (zware/lichte grond) en wat voor gewas je als volgende wilt gaan zaaien.

  • @HetBroek.
    @HetBroek. 2 роки тому +2

    Was weer zeer intresant! Ik zou toch gewoon voor het gewone ploegen gaan. ik denk namelijk dat je met de andere manieren na dien meer werk hebt wat betreft onkruid en of beregening door te ondiep wortelen. de topstang in het sleufgat is volgens mij de juiste manier. Was weer een top vlog!! Jilles bedankt weer!!!

  • @berendholweg3739
    @berendholweg3739 2 роки тому +3

    he jilles super leuk deze videos graag meer van dit soort videos kijk met smacht en leer er veel van

  • @harry3892
    @harry3892 2 роки тому +2

    Zeer interessant Jilles en mooie video 👍👍🚜🚜👍👍

  • @stefmerkx335
    @stefmerkx335 2 роки тому +3

    Het was weer een mooie vlog. Interessant hoe je die ploeg afstelt

  • @gerritbollemaat8851
    @gerritbollemaat8851 2 роки тому +4

    Hey jilles wat een mooie leerzame vlog dat ploegen heb goed uitgelegd dank je wel ga zo door dat ploegen daar ben je een meester in

  • @teunishavelaar718
    @teunishavelaar718 2 роки тому +2

    Hee die Jilles de topstang dacht in sleufgat onder het ploegen net beetje los. En wel of niet ploegen geen ervaring. Je ziet veel niet ploegen maar succes zal best goed komen. Groetjes

  • @allanmcintosh5171
    @allanmcintosh5171 2 роки тому +2

    Another good video 👍

  • @johanvanbeusekom9572
    @johanvanbeusekom9572 2 роки тому +4

    Gevoelig onderwerp waar veel verschillende meningen over zijn. Mooie leerzame vlog, je kunt zeker meer van deze thema's maken. Sleufgat, ik ploeg zelf altijd met ketting(klein ploegje) maar volgens mij zelfde effect.

  • @sytskebierma255
    @sytskebierma255 Рік тому +1

    weer een geweldig interessante vlog, ik ben zo blij deze vlogs ontdekt te hebben, werkelijk geweldig

  • @gideonfranzen5051
    @gideonfranzen5051 2 роки тому +4

    Goede uitleg Jilles. Leuk om je werkzaamheden te zien en de dilemma's die waar je voor komt te staan. Ga zo door met je vlog!

  • @evertdouwealgra2241
    @evertdouwealgra2241 2 роки тому +2

    interessante video Jilles, super!

  • @normenvink3355
    @normenvink3355 2 роки тому +3

    weer mooie uitleg leerzaam👍😀

  • @TheFiat350
    @TheFiat350 2 роки тому +5

    wij hebben 17 jaar NKG gedaan, en zijn sinds 1,5 jaar weer gaan ploegen op ongeveer 28 cm, op zandgrond. door mulchen e.d. hadden we inmiddels de bovenste 12 cm ongeveer een mooie humuslaag, maar onderin viel het steeds tegen. de grond vond ik te hard steeds. ik had het idee dat we het bodemleven niet op gang kregen. we hadden met Delphy een paar jaar wat demo's hier, en het bleek steeds dat de bladrammanas na ploegen en spitten veel beter groeide en ook wortelde, dan met eco ploegen of een minimale bewerking.

    • @macf1998
      @macf1998 2 роки тому +1

      Ik probeer op zandgrond rond de 23 cm te ploegen, dat de ploeg nog wel genoeg grond heeft om mooi werk te maken maar ook zo ondiep mogelijk om humus bovenin te houden 👍

  • @RonIwema
    @RonIwema 2 роки тому +2

    Ze hebben mij geleerd dat je de topstang er tussen weg zo moeten kunnen halen. Dus sleuf gat. Is er weinig trekkkracht mogelijk op de grond dan in het vaste gat.. en het steunwilemis eigenlijk voor de diepte bepaling. Maar goed ik ben veehouder dus leek op dit gebied. En we hebben lichte grond. Mijn buurman komt van zware grond die ploegen met de topstang in het.vaste gat.

  • @tristanswieringa8704
    @tristanswieringa8704 2 роки тому +3

    Goede uitleg Jilles!

  • @MJvanderEs
    @MJvanderEs 2 роки тому +3

    Geweldig wat een mooie vlog, veel informatie die ik even op mij in moet laten werken. Ik denk dat ik de video nog maar een keer ga kijken 😅

  • @j.g.vedelaar771
    @j.g.vedelaar771 2 роки тому +2

    Heel informatief! Met de dikke stengels bladrammenas lijkt ploegen op 27 cm verstandig. De wintertarwe beworteling op jullie lichte grond laat ook zien dat ploegen tov nkg (culteren) betere beworteling geeft, dus kan het meteen ook vocht beter ophalen dieper weg. Met die penwortels en dan ecoploegen zou je toch wel zaai problemen kunnen verwachten of komen die pennen bij het keren horizontaal breed in de ploegvoer terecht? Dan hou je mss wel losse grond voor zaaibedbereiding over voor ui of bieten.

  • @teunvanthof7839
    @teunvanthof7839 2 роки тому +3

    Dankuwel voor de uitleg van de ploeg nu kan ik eindelijk een beetje mee praten als ik weer eens mag ploegen

  • @keesversprille1526
    @keesversprille1526 2 роки тому +5

    Denk echter dat deze vraag voor iedere grondsoort en bedrijfsvoering weer anders ligt. Het alternatief voor traditioneel ploegen is wel interessant om te volgen en er worden ook soms weer verrassende resultaten geboekt

    • @sjaakdewinter6258
      @sjaakdewinter6258 2 роки тому +4

      Dat denk ik ook, daarom zou je ook op elke grondsoort een proef moeten doen.
      Meten is weten.

  • @quintennoordanus2631
    @quintennoordanus2631 2 роки тому +2

    12:40 Volgens mij zoals ik op school geleerd heb was het zo dat je het sleufgat gebruikt bij een 4schaar en minder🤔😁

  • @gkoproject
    @gkoproject 2 роки тому +2

    Ciao zio grazie per i tuoi video sempre interessanti un saluto dalla Svizzera 😀😀😀😀

  • @marien1636
    @marien1636 2 роки тому +3

    Hoi Jilles, erg interessante vlog weer! Miss interessant om later in het seizoen nog eens te kijken naar de beworteling van de tarwe?

  • @TomvdVeen
    @TomvdVeen 2 роки тому +2

    Nou Jilles, je kan zo voor de klas ;) erg leuke vlog.

  • @paulsmeyers
    @paulsmeyers 2 роки тому +4

    Alweer een topvideo !! Topstang in sleufgat als de trekker sensoren heeft op heflatten, in het vast gat als je sensor (ook mechanisch) via de topstang gaat (oude MF systeem) lijkt me het beste. Heb ooit met de MF 390 in sleufgat gereden (is mechanisch diepteregeling via topstang) en het liep voor geen meter, en nu met de 6455 in beginperiode geprobeerd in vast gat, en dat was vergissing, in sleufgat veel beter en sneller op diepte.

    • @lieuwegreidanus1329
      @lieuwegreidanus1329 2 роки тому +3

      Sleufgat bij ploeg met steunwiel of ploeghakken. Bij de andere varianten in het vaste gat.
      Bij topstangregeling moet er zo wie zo druk op dat punt staan, anders werkt de diepte regeling niet.
      Bij grotere ploegen, meer als drie scharen, werkt de topstangregeling ook niet goed meer. Daarom regeling via de trekstangen. Zit de topstang in het sleufgat bij zwaardere ploegen, dan wel tegen de voorkant van het gat tijdens ploegen. Doe je dit niet werkt de diepteregeling niet goed. Ploeg gaat voor wel omhoog, maar achter niet.

  • @MrDefisker
    @MrDefisker 2 роки тому +2

    Jilles het is weer een mooie vlog geworden maar helaas ik kan ik je geen advies geven op welke manier je moet ploegen

  • @willyboer5864
    @willyboer5864 2 роки тому +2

    Mooie les Jilles

  • @jurjenwiersma
    @jurjenwiersma 2 роки тому +2

    Voordeel van ploeg vind ik zekers als je elk jaar doet dat je mooie homogene bouwvoor krijgt de eco ploeg zou ik doen als je dunne vruchtbare bouwvoor hebt zo dat je niet veel goede grond verliest
    meschien kun je de keuze nog afstemmen op de wortel diepte van je gewas bij tarwe heb je diepe beworteling dan zou ik traditioneel ploegen bij een gewas wat minder diep wortel is eco ploeg meschien wel wat zo dat alle voeding ook ondiep blijft zitten zo niet verliest
    Ik heb geleerd dat ploeg nooit star moet opsluit maar mee moet kunnen bewegen

  • @Valtra-rn1ed
    @Valtra-rn1ed 2 роки тому +2

    Doe al sinds een paar jaar spitten in plaats van ploegen op zandgrond waar de mais staat en moet zeggen bevalt me goed, merk geen verschil in opbrengst ten opzichte van ploegen

  • @hendrikjanmuilenburg
    @hendrikjanmuilenburg 2 роки тому +2

    Ik Ben voor kerende grond bewerking zal veel aan de grond liggen normal of eco intresante vlog jilles perfecto gracias una abrazo

  • @petersorries7401
    @petersorries7401 2 роки тому +3

    Super erklärt

  • @JohanKieft
    @JohanKieft 2 роки тому +2

    Schone start lijkt me het beste

    • @JohanKieft
      @JohanKieft 2 роки тому

      0
      Prettige kerstdagen en een vruchtbaar 2022

  • @larsoostdam9709
    @larsoostdam9709 2 роки тому +2

    Ben zelf voorstander van traditioneel ploegen zwaarder en beter gewas en weinig onkruid en wij halen de pinnen der uit zodat de ploeg los in de hef beweegt

  • @andrehiemstra9725
    @andrehiemstra9725 2 роки тому +2

    Ik heb een hydraulische top stang werkt ook super

  • @cpfarms9270
    @cpfarms9270 2 роки тому +2

    Heej Jilles! Ik mag graag NKG doen maar ons klimaat is natuurlijk volkomen onvergelijkbaar. Ploegen is een dure tijdrovende bewerking en ik zou “wat” opbrengst derving accepteren voor de verminderde kosten. We doen de aardappelen ook allemaal NKG maar kunnen gelukkig zonder gezeur nog gewoon Roundup gebruiken

    • @jillesboer
      @jillesboer  2 роки тому

      Michel leuk om een reactie van je te krijgen, voor de lezers klik eens even op CP, even een filmpje kijken.!

  • @jaapbruijn1300
    @jaapbruijn1300 2 роки тому +2

    Ploegen of niet ploegen…. Is het belangrijk, dat de wortels zo diep zitten, voor de plant in het voorjaar?

  • @JD24443
    @JD24443 2 роки тому +2

    Gewoon ploegen jilles beste manier voor betere groei voor de wortels van het gewas

  • @AlextheDutchDairyfarmer
    @AlextheDutchDairyfarmer 2 роки тому +2

    👍👍Zeer simpel. Het is een rekensom. Wat zijn de kosten voor de grondbewerkingen en je opbrengsten. Zeker interessant om na te rekenen met deze brandstof prijzen

  • @Sten_Takens
    @Sten_Takens 2 роки тому +2

    Was met school een keer bij een bedrijf en die gaat als de bodem temperatuur 3 graden is met een klepelmaaier en een vrees op ongeveer 3 cm ofzodoor de grond en 3 week later was alles weg

  • @alexhendriks5969
    @alexhendriks5969 2 роки тому +4

    Een erg interessante vlog weer. Ploegen is de basis van een succesvolle nieuwe teelt, zoals je zegt je begint vlak, onkruid-en groenbemstingvrij. Ik rij zelf ook met een rumpstadt 4 schar alleen niet op GPS en alleen mijn eerste element is vario, ik onderstreep je instellingen, mijn topstang zit altijd in het sleufgat het zou te maken hebben met vlugger/beter/makkelijker op de juiste ploegwerk te komen na inzetten/wentelen op de kopakker?! Ik begin wel eerst voor ik de ploeg aanpik om de hefstangen gelijk te zetten want das voor goed ploegwerk en afstellen wel belangrijk is mijn ervaring. Alleen het steunwiel afstellen daar worstel ik mee en kantelt ondanks een hulpstuk bout plus veer niet altijd spontaan mee. Ik heb vrij zware grond en zaai meestal tarwe na aardappelen maar ploeg nooit woelen en zaaien en als de omstandigheden erom vragen spitten en zaaien. Bietenland zaai ik op met graszaad en ploeg ik ook nooit vanwege te grove ligging en das nadelig voor opkomst graszaad en meer last van slakken naast te dunne stand, meestal woelen en zaaien en met cambridge erover. De rest o.a. voor aardappelen/bieten wordt altijd geploegd. Ben wel geschrokken van de diepte van de wortels in de tarwe na ploegen of na niet ploegen! Ja, zoals je zegt ieder jaar (te) zware machines over het land woelen vind ik ook belangrijk na oogst! Grtjes vanuit het zuidwesten Alex.

    • @jillesboer
      @jillesboer  2 роки тому +1

      Dankjewel voor je reactie Alex, wat het wiel betreft ,op het juiste moment achteruit rijden als het wiel op de dode punt staat om. om te klappen.

    • @alexhendriks5969
      @alexhendriks5969 2 роки тому

      @@jillesboer ga het proberen te onthouden want zal over een jaartje zijn nu is alles geploegd, bedankt voor de aanbeveling, grtjes Alex.

  • @andriesvanmastricht1813
    @andriesvanmastricht1813 2 роки тому +3

    Nog beter dan de landbouw school?

  • @alfredjodocuskwak4138
    @alfredjodocuskwak4138 2 роки тому +3

    Ik zou Alles diepploegen 😂😂

  • @sandervelzeboer5128
    @sandervelzeboer5128 2 роки тому +2

    Zeer leerzaam maar ik heb een vraag hoe hard rijdt u meestal met ploegen?

  • @johanvantrier
    @johanvantrier 2 роки тому +4

    Het beste is gewoon ploegen,maar met de huidige dieselprijs wel duur.

    • @jodegroote2350
      @jodegroote2350 2 роки тому +2

      Ik sluit mij hierbij aan. Dieselprijs worden alsmaar hoger.

  • @TheFiat350
    @TheFiat350 2 роки тому +2

    4 schaar of meer is toch vast gat, en minderscharen sleufgat voor topstang??

  • @annelienvdb1043
    @annelienvdb1043 2 роки тому +3

    je kan ook spit frezen

  • @bartsonneveld6588
    @bartsonneveld6588 2 роки тому +2

    Mooie vlog met uitleg. Leuk Jilles, ik denk gewoon ploegen. Maar ik ben geen landbouwer.

  • @fartx3
    @fartx3 2 роки тому +2

    Wanneer komen er weer vlogs met Hessel en Jelle?

  • @sjaakdewinter6258
    @sjaakdewinter6258 2 роки тому +3

    Weet nog dat broer Jan in een video eens ongelooflijk veel frietjes stond te bakken.
    Zeer nuttig werk, misschien eten we door Jan straks wel nog lekkerdere frietjes, dan ooit tevoren.
    Zou ook mooi zijn als de mensheid erachter komt dat veel ploegen heel nuttig is.
    Of juist niet heel nuttig, nu twijfelt iedereen nog omdat de meningen hierover verdeeld zijn.

    • @Jan-Boer
      @Jan-Boer 2 роки тому +4

      Het ging in mijn vlog van gisteren weer over friet, volgende week weer wat heel anders.

    • @sjaakdewinter6258
      @sjaakdewinter6258 2 роки тому +4

      @@Jan-Boer Schaam me diep Jan, was nog geen abonnee van je, ga het gelijk doen.
      Tuurlijk ook de video kijken.

    • @Jan-Boer
      @Jan-Boer 2 роки тому +3

      @@sjaakdewinter6258 Dank je Sjaak, het blijft gelukkig vrijwillig.

    • @sjaakdewinter6258
      @sjaakdewinter6258 2 роки тому +2

      @@Jan-Boer Bak zelf ook graag patat, het ras Agria vind ik het lekkerst.
      5 minuten voorbakken op 150 graden, afbakken op 175 graden. Tussendoor laten afkoelen, heel belangrijk voor de smaak.
      Heb al veel verschillende rassen geprobeerd, Bintje is ook wel lekker, maar moeilijk verkrijgbaar.
      Groetjes.

    • @Jan-Boer
      @Jan-Boer 2 роки тому +1

      @@sjaakdewinter6258 beter kan ik het je niet vertellen. 👍

  • @mathijsberghuis.9481
    @mathijsberghuis.9481 2 роки тому +3

    Ik zou op die percelen eerst gewoon schapen doen, want dan vreten die het eerst kort en dan verdien je daar ook weer geld mee. en als de schapen er dan weer afgaan dan zou ik het gewoon ploegen terwijl de bladrammenas kort is. een aanrader

    • @jillesboer
      @jillesboer  2 роки тому

      Vreten schapen bladrammenas?

    • @mathijsberghuis.9481
      @mathijsberghuis.9481 2 роки тому +1

      @@jillesboer ja dat is heel goed voor hun ze groeien er erg hard van, ze zitten dan niet dun aan de schijt. wij hebben zelf ook een koppel schapen lopen zo doen we het al jaren.

  • @nielsvangenugten2906
    @nielsvangenugten2906 2 роки тому +1

    Hoi. Ik had in het voor jaar van dit jaar voor het eerst alles zelf geploeg en ik leer er graag meer over kan jij mischien is een keer een video maken dat je meer over de termen van de ploeg in gaat bijvoorbeeld wat onderugs of boven rug is en enzo.

    • @jillesboer
      @jillesboer  2 роки тому

      Maar even naar de volgende vlog kijken , daar vertellen we er wat over

  • @sjorsdelissen1063
    @sjorsdelissen1063 2 роки тому +2

    In het voor jaar eerst kleppelen en in frezen daarna fijn om trekke 27 diep zo doen wij het dan heb je een fijn nieuw zaai bed

    • @sjorsdelissen1063
      @sjorsdelissen1063 2 роки тому +2

      Ik ploeg zelf met een 6 schaar en wij hebben hem ook in het sleuf gat zitten om de zelfde reden zo kan je de diepte regeling het mooiste gebruiken vinden wij dan

  • @aronbos9820
    @aronbos9820 2 роки тому +1

    Ik zou voor de uien eens ecoploegen proberen. Banden van de trekker op 0.6/0.8 bar en kijken maar

    • @jillesboer
      @jillesboer  2 роки тому +1

      Dankjewel voor je advies Aron.

    • @aronbos9820
      @aronbos9820 2 роки тому +1

      @@jillesboer graag gedaan zo helpen we elkaar 👍

  • @wizard1258
    @wizard1258 2 роки тому +3

    gewoon ploegen doe het gewoon op je eigen manier wat jij het beste vind

  • @thuurspatjens9895
    @thuurspatjens9895 2 роки тому +2

    Hey Jilles! Interessante vlog weer, je hebt me echter wel met een paar vragen achter gelaten zoals wat is capillaire opstijging? Hoe bepaal je de hoeveelheid frontgewicht? Wat is het verschil tussen over rug en over buik ploegen en wanneer ploeg je op welke manier? Wat is de functie van de voorscharen? Hopelijk kan jij of iemand anders me antwoord geven op deze vragen :)

    • @Kermit306TCI
      @Kermit306TCI 2 роки тому

      De voorscharen schrapen/ploegen de toplaag eraf, deze toplaag komt dan onderin de voor terecht. De grote schaar met rister ploegt daarna de laag die er nog zit bovenop de afgeschraapte toplaag. Zo beland de toplaag onderin, en ben je onkruiden en stoppels kwijt

    • @Kermit306TCI
      @Kermit306TCI 2 роки тому

      hierin kun je dat ook goed zien: ua-cam.com/video/xuVOJNozJV4/v-deo.html

  • @nielsvangenugten2906
    @nielsvangenugten2906 2 роки тому +1

    En over het eco ploegen enzo

  • @jaapedopier3199
    @jaapedopier3199 2 роки тому +3

    gewoon met de ploeg minder diep gaan ploegen, ongeveer 22-24 cm.
    scheelt slijtage en brandstof terwijl je toch schoon land krijgt

  • @janbuikema8941
    @janbuikema8941 2 роки тому +2

    voor mij ..op ons land waar ik woon zeg ik woelen en ploegen!!

    • @janbuikema8941
      @janbuikema8941 2 роки тому +2

      wij hadden nog achter de wielen nog een mol om de zool te breken jou gedachte daar over Jilles!

    • @jillesboer
      @jillesboer  2 роки тому

      @@janbuikema8941 Weet ik niet, lijkt me niet verkeerd.

  • @jodegroote2350
    @jodegroote2350 2 роки тому +3

    Heb nog een vraag. Kun je met een gewone ploeg ook ecoploegen?

    • @teunvandeneertwegh
      @teunvandeneertwegh 2 роки тому +2

      Nou kijk de vorm van de scharen is daar anders in en daarom zal de grond niet heel mooi keren. Je kunt uiteraard wel iets ondieper ploegen maar niet zoals een ecoploeg

    • @jodegroote2350
      @jodegroote2350 2 роки тому +3

      @@teunvandeneertwegh ok.Dat is duidelijk. Dank u wel de reactie.

  • @tychosaat431
    @tychosaat431 2 роки тому +2

    Hoezo heb je bij ecoploegen in het najaar geen tractie en bij gewoon ploegen wel?

    • @Jan-Boer
      @Jan-Boer 2 роки тому +3

      Met ecoploegen kan je niet meer door de voor. Bovenover gaat op zware grond alleen als de grond droog is. Met omstandigheden als deze herfst slipt de trekker bovenop de vette grond.

  • @wouterbosker9117
    @wouterbosker9117 2 роки тому +2

    Wij doen nu al wel 10 jaar NKG, woelen schijveneggen en woelenkoppeggen, op de oldambtster klei, het bevalt goed maar een jaar zoals deze hebben wij wel wat structuur plekken in de tarwe doordat de bovengrond eigenlijk te nat was tijdens het bewerken van het zomer.
    Woelenkoppeggen: ua-cam.com/video/rRAZdXMK5Q0/v-deo.html
    Woelenschijveneggen: ua-cam.com/video/m1QLyZOMk2Y/v-deo.html

  • @dickblom3392
    @dickblom3392 4 місяці тому +1

    20/22 cm is onder goede omstandigheden ,is dat niet diep genoeg

    • @jillesboer
      @jillesboer  4 місяці тому

      Als de ondergrond goed los is, denk van wel.

  • @thomashepping2688
    @thomashepping2688 2 роки тому +2

    Moi Jilles
    Wij zitten op zand en löss grond. Wij doen alleen maar aan spitten met een spitmachine. Hebben jullie hier enige ervaring mee. Of hebben jullie alleen maar klei gronden

    • @jillesboer
      @jillesboer  2 роки тому

      Sommige boeren spitten alleen de kopakkers

  • @robinabts1904
    @robinabts1904 2 роки тому +2

    mooi en leerzame vlog zelf hebben wij dit jaar onze wintergerst gezaaid in door middel van nietkerendegrondbewerking en op 1 perceel stond geen resten maar wel twee keer met de cultivator doorgegaan en een ander perceel waar wel nog resten opstond maar met 1 keer met de cultivator doorgegaan nu moeten we alleen is gaan kijken hoe de twee percelen er bij staan

  • @HenkAnnieNaald
    @HenkAnnieNaald 2 роки тому +2

    Wij hebben op zand nu sinds afgelopen seizoen een experiment perceel mais (veehouder hier). Meerjarig ondiep spitten, ecoploeg en niet ploegen willen we proberen. Tot nu toe was de ploeg winnaar in opbrengst en onkruiddruk, ecoploeg niet opvallend minder opbrengst wel meer onkruid en spitten minder opbrengst en meer onkruid en vanggewas druk