Excelent prezentat! Multumesc pentru informatie si pentru timpul cheltuit sa imparti aceasta informatie cu lumea. Cu siguranta mai vreau videouri de acest gen!
Grozava prenzentarea,utila de foarte mare ajutor multumesc mult, as vrea sa faceti un clip cu prezentarea unui tester tot asa daca merge la consumatori asta stiind ca testerul masoara doar tensiunea nu ca la multimetru care masoara si semiconductori.
Ce facem in cazul in care siguranta diferentiala sare din cauza corpurilor de iluminat cu leduri unde cel mai probabil nu exista impamantare, ne mai este de folos acest clampmetru?
Din ce in ce mai bine! Multumesc pentru informatii!🍻 Fain ar fi ca ampermetrul sa aiba si o functie max ca sa memoreze maximul la momentul declansarii.
Salutare.. Legat de aceasta problema... Am un circuit la o casa... Am in tabloul de la contor o diferențială de 32 la care menționez ca este RCBO... Sarea cand și când..apoi devenise destul de deranjant..initial am mers pe defecte de rețea.. Din tabloul unde este si contorul...vin cele trei fire care alimentează tabloul de siguranțe din casa unde se găseau 2 disjunctoare unul de 20 si unul de 16.. Am schimbat aceste întrerupătoare cu 2 siguranțe diferențiale una de 25. Si una de 20.. De la tabloul acesta principal din casa se alimentează toata sufrageria si apoi merge într-un alt tablou pe hol de la care se leaga restul retelei a casei..in acest tablou de pe hol...am pus tot diferentiale ..una de 20...si una de 16(evident cea mai mare pentru prize). Acum nu mai sare cea de la contor...sare diferentiala din primul tablou din casa...cea de pe iluminat..de 20.. Am luat toata instalatia la verificat... Am oprit din tabloul de pe hol...deci practic ramane doar sufrageria alimentata..tot sare...am scos toate întrerupătoarele din sufragerie (am demontat efectiv aparatele).. Si surpriză...tot sare .. O sa ma.intrebati ce tot am pus atâtea diferențiale,.Am schimbat întrerupătoarele automate la sfatul unui prieten electrician de anii buni... profesionist dat fiind si locul lui de muncă.. Toata instalația in casa nu are trasa impamantarea...firul de împământare pleaca de la contor si ramane in primul tablou din sufragerie... Imi cer scuze daca am plictisit cu atâta scris dar am vrut sa fiu explicit pe cat posibil... Aștept cu mare interes un sfat de la dumneavoastră... multă sănătate!
Buna ziua! Pentru o intrebare despre o problema .....nu ii dam de rezolvare......prosumator, plec de acasa 2 zile si desi doar am frigiderul in priza cand ma reintorc am consumat 2 kw. Mai mult in casa lumina fluctueaza. Cum putem discuta....daca ma puteti ajuta.....
am in tablou un diferential de 30mA care deconecteaza frecvent; tabloul alimenteaza mai multe surse in comutatie, ups, echipament dde supraveghere video si electrocasnice... daca deconectez pamantarea din tablou (experimental pt. scurt timp), ce se intampla? ar trebui sa nu mai decupleze diferentialul? as putea sa inlocuiesc cu unul de 100mA? multumesc foarte bun video, apreciez maxim, mult succes
Bună ziua. Am instalație electrică nouă de aprox un an jumătate, de cateva zile sare siguranta diferențială cand pornesc aparatul de cafea, posibil ca el să fie cauza ? Pana acum nu a sărit niciodata doar de cateva zile , cand prepară cafeaua sare dif.... mulțumesc ptr eventuale răspunsuri !!!
Stiu e un video vechi de 2 ani jumatate , dar foarte util pentru multi. Nu vereau sa critic vreau doar sa corectez o mica eroare: pentru a masura curentul de scurgere acest tip de clampmetru si oricare altul la fel , trebuiesc trecute prin bucla de masura conductoarele de nul si faza ale acelui circuit el va face diferenta exact ca un diferential. Valoarea este tot aceeasi (in inima electricianului Kirchhoff inca traieste)dar este foarte util de stiut asta in momentul in care aparatul are o teava legata la o bara de echipotentializare si poate nu tot curentul de scurgere va trece prin conductorul de protectie.
Foarte bine punctat! Aceeași remarcă am și eu, legat de prinderea pe buclă N-L, și iată că după 5 ani, acest clip este încă de actualitate! Multă sănătate, domnule Chelaru
Ok, am identificat problema. Si cum putem rezolva astfel incat sa nu mai avem scurgeri..?? Majoritatea schimba diferentialul dar asta nu este o rezolvare..
Despre masurarea/verificarea impamantarii, la tablou(intrare) si apoi la prize/consumatori, poti face un filmulet ? Cum si cu ce putem masura etc. Si daca circ./priza e dupa un diferential, cum masori impamantarea? E influentata in vrdun fel? Multumesc !
Urmează să fac tot felul de videouri cu tot felul de exemple de măsurători electrice. Începând de la măsurători prize de pământ, continuitate nul de protecție, impedanța buclei de defect, curentul de scurtcircuit, măsurători PAT, defectoscopie, analiza calitatea energiei...etc. Dar le iau ușor să mă mai învăț cu camera dar și să mai am timp să trăiesc...😁
@@alarmelectricsistem Sper! Comunitatea de yt văd că te invită prin feedback pozitiv, ar fi păcat să nu... Iar clipul ăsta n-are măcar vreun dislike. Că explici pe îndelete și molcom, cam cum povestește vreun veteran aventurile de pe fronturi...să tot stai și să asculți 😊! De ce să nu ne mai îmbogățim și noi cunoștințele alea de bază, păi nu? 👌!!
Mulțumesc pentru prezentare. Eu am în tablou ca siguranță generală un RCBO tip C de 32 A. Problema la mine e că atunci când e o pană de curent în cartier, chiar foarte scurtă, sare RCBO. Nu sare niciuna din siguranțele de pe circuite. Dacă sunt plecat, centrala nu mai merge, frigiderul se dezgheață, etc. Nu știu ce să fac. Mulțumesc.
O problema cat de cat identica o am si eu. Doar ca am un RCCB tip B de 25A pentru 3 prize (centrala, aragaz si priza blat) Din senin imi sare (nu des) pur si simplu aleatoriu. Electrocasnicele nu sunt in uz. Doar centrala, care e in permanenta in priza.. Banuiesc tot o mini pana de curent pe bloc/sau cartier. Cineva cu un raspuns? O parere?
Bună. Am o casă cu o parte de instalație complet schimbată din cauză că am modificat cam tot, și am schimbat tot pentru că aveam niște consumuri cam nejustificate. Consumul mare a rămas la fel.O mică parte din casă să zicem 20% a rămas așa cum a fost fără pământare și cu fire din aluminiu. Întrebarea mea este.....cum pot găsi problema? Ceva nu este in regulă dar nu știu de unde sa încep. Mulțumesc frumos.
Sehogy,azon helyen ahol a régi aluvezeték van azt nem kötöd rá a 30 mA-ra,vagy a 10 mA-ra egyáltalán,kikerülve a 10mA vagy 30mA kütyüt kötöd normál biztositékra,világitás 10A,priza 16A,ja és bipoláris biztositék legyen a régi vezetéken.
Még valami,vigyázni h a 30mA nehogy RCBO legyen mert ezek nagyon érzékenyek,az RCBO-t takaritsd ki a lakásból,csak RCCB-t tegyél ha teszel,még jobban vigyázni h nehogy RCBO legyen az RCCB előtt,arra is h ha az RCCB 32 amperes leg elül,ugye ez az úgynevezett főkapcsoló majd utána a többi,nehogy legyen pl utána egy 40 amperes,mert ha van persze h 32-t üti le,de még akkor is leüti h ha az RCCB 32-es és utána megint van eg 32-es normál pl villanybojlernek vagy 3 Kw villanymotornak,mert ugye 32 A kell a 3 Kw fölötti fogyasztóknak,you tuben van okosság csak ép a valóság szinesebb.
Trebuie reparat aparatul care are curent rezidual. Protectia isi face treaba, adica declanseaza cand curentul rezidual (insumat de la aparate) depaseste valoarea curentului rezidual la care este prevazuta protectia diferentiala.
Scrie un link, sau explică-ne te rog frumos, cum identificam ce RCBO+ MCB TREBUIE pentru fiecare CIRCUIT/Consumator (frigider, mașina de spălat, mașina de vase, boiler, cuptor electric, TV, etc.). Mulțumesc anticipat.
salut, daca casa nu are impamantare cum trebuie (sau chiar deloc) si e anulata si protectia diferentiala , poate fi afectat consumul de curent? daca de ex exista scurgeri de curent
Consum in plus ai atunci cînd, ai impamintare,nu ai diferential ,si frigiderul are curent la carcasă. Curentul pleacă spre pămînt. Fără impamintare, diferential nu ai pierderi,dar este periculos pentru tine.
Dacă vrei să nu te scuture prea tare curentul, pune-ți diferențial măcar. În cazul în care vei avea pierderi de curent, fie prin tine, prin perete umed sau altceva, diferențialul va decupla. Clar că va trebui un diferențial cu o valoare cât mai mică, de preferabil egal sau sub 30mA.
Salut Adrian! Spune-mi te rog ai întâlnit cablu defect din fabrica? In cazul meu am executat o instalație electrica și când am vrut sa fac legături in doza am am depistat ca acel cablu este defect. Mai exact , conectez faza la un capăt al cablului și la capătul celalalt am faza pe toate trei
Azi cand am folosit un stecher la masina de spălat 2kw, cand am pus mana pe usa sa o inchid m-a curentat slab ca un frigider. Era sa demontez masina, noroc ca am verificat intai cu alt stecher si surpriza, este ok. Deci un stecher am aruncat la gunoi, merge cu oricare altul din casa da nu cu ala, e clar, s-a atricat. Cu acel stecher aparatu de detectat curent wifi suna la min intensitate de la 30cm de mașină. Intrebarea este cu ce fel de protecție trebuie sa adaug la panou sa previn acest incident pe viitor. Presupun desi nu am desfacut pt ca nu are suruburi ci nituri, ca faza din stecher atingea impamantarea din el. Am o diferentiala de 25a Schneider 30ma pe general. Si 3 sigurante simple bipolare apoi curba C. 2 de de 16a si 1 de 6a. Mulțumesc
@@simionelanatolie4809 multumesc, am un circuit dedicat, acum, si inainte aveam diferentiala de 30ma, dar acum am pus una de 10ma pt ca evident a fost sub din moment ce nu a sarit, iar butonul de test merge pefect.
@@djraven911 Cu plăcere. Să înțeleg bine ,că ai lăsat-o pe general cea de 30mA și , ai adăugat pe circuitul masinei de spălat dif.de 10mA. Am pățit la testare cu aparatul de dispersie curent, diferentialul de 30mA sarea la 80mA. Buton test funcționa. Pe dif. vechi italiene scriau la fiecare 6luni se apasă test pentru control.Salutare!
@@simionelanatolie4809 Am pus un diferential de 10ma pe general, la fel cum am facut la casa de la tara acum 3 ani :) si totul merge perfect de atunci, nu a sarit niciodata (am acolo masina de spalat si plita electrica. Daca stiam ca cea de 30ma sare la mai mult de 30, as fi pus din start una de 10ma. Multumesc pt info!
Felicitari ! Imi place, ceea ce faci ! Acuma, pe subiect vorbind, dupa ce vezi circuitul pe care se depaseste pragul ds 30mA, ce faci? Cum rezolvi problema? Redistribui consumatorii pe alte/mai multe circuite? Dar daca nu poti sa le muti, adica nu muti prajitorul de paine in dormitor sau sandwichmakerul, cum faci? E o rezolvare?
Întotdeauna apare o polemică intre electrician și client in astfel de cazuri. Clientul spune că problema este din cauza instalației electrice și de asta ii sare siguranta. Atunci electricianul ii arată care este problema și mai departe clientul va decide ce va baga in priză și își va asuma. In mod normal acest curent de scurgere apare când consumatorii sunt porniți iar ca să depășească este nevoie sa funcționeze simultan. Se vor deconecta și remedia acei consumatori care au un curent de scurgere mai mare de 5mA.
Pai acel curent de scurgere apare din cauza unui defect de izolație al echipamentului respectiv. In mod normal nu ar trebui sa apară acel curent de scurgere. Dacă acel echipament este în garanție se va trimite la reparat. Cu tipul din cauza uzurii va depăși valorile admise și va deveni periculos.
@@alarmelectricsistem 0,0035 A e maximul pentru cele cu clasa 1 (cu PE si 0.0005 pentru cele de clasa a doua de protecție (fara PE ) , si sa nu uiți de curenții la atingere care pot influenta cel mai mult , asta conform standardelor in vigoare SR EN 62353 si SR EN 60335 SR EN 60601-1 asta nu de alta dar sa fim exacții si aparatele capabile nu sunt clampermetre ci cele care îndeplinesc încă o data IEC 61010 IEC 61557
Salut @@alarmelectricsistem și mulțumesc pentru toate informațiile pe care le împărtășești cu noi. Mai este valabil numărul? Mă interesează un clampmetru ca cel din clipul tău.
Eu am pe general protectia la 0,3 mA parca si a sarit corect atunci cand vecinul de deasupra a avut o mica inundatie la baie si a ajuns umezeala, prin tubulatura, la priza de la baia mea. Deci metoda de descoperire: vizual (am vazut pata in tavan) :)
Curenții de scurgere nu apar neapărat din cauza uzurii sau defectării electrocasnicelor. La majoritatea electrocasnicelor moderne, protectia circuitelor electronice prin designul lor prezintă curenți de scurgere. Normativul din Germanglia prevede o scurgere de max 30% din valoarea diferentialului. O măsurare exacta se face intre fază și nul , se măsoară diferenta dintre cele doua .
Domnule profesor Chelaru esti un adevarat BINEFACATOR. Sanatate si reusite pe toate planurile !
Mulțumim din suflet pentru tot timpul oferit ..Respect și Doamne ajuta la toată lumea ❤🤝🏻
Multumesc pt informatie !!! Dumnezeu sa va binecuvanteze !!!
Excelent prezentat! Multumesc pentru informatie si pentru timpul cheltuit sa imparti aceasta informatie cu lumea. Cu siguranta mai vreau videouri de acest gen!
Mulțumesc.
Super tare multumesc de informatie, dar ar fi de mare ajutor pentru multi dintre noi daca ai lasa link-uri cu aparatele prezentate. Multumesc!
Grozava prenzentarea,utila de foarte mare ajutor multumesc mult, as vrea sa faceti un clip cu prezentarea unui tester tot asa daca merge la consumatori asta stiind ca testerul masoara doar tensiunea nu ca la multimetru care masoara si semiconductori.
Foarte bine explicat, mulțumesc pentru video
Multumim de video explicatie 🤗🤗🤗🤗🤗
Mulțumesc frumos pentru această informație!
Videoclipuri super super tari continua
Multumesc pentru info. Foarte util aparatul!
multumes asa am gasit defetu
Multumesc! Foarte eficient explicatia din film. De ce nu este indicat sa se monteze protectia AFDD , pe general, intr-un tablou?
Ești foarte explicit.FELICITĂRI!
Multumim......☺
Interesant filmuletul ! bafta
Salut Adrian ! Acest model de clampmetru Sonel CMP-200 este true rms ?
Ce facem in cazul in care siguranta diferentiala sare din cauza corpurilor de iluminat cu leduri unde cel mai probabil nu exista impamantare, ne mai este de folos acest clampmetru?
Din ce in ce mai bine! Multumesc pentru informatii!🍻 Fain ar fi ca ampermetrul sa aiba si o functie max ca sa memoreze maximul la momentul declansarii.
In general un astfel de ampermetru pentru curentul de scurgere este foarte scump...asta costă în jur de 200 lei așa că nu cer prea multe...🙂
@@alarmelectricsistem Scopul, scuza mijloacele, nu? :) Bafta!
Are si functie MAX si DATA HOLD
Salutare..
Legat de aceasta problema...
Am un circuit la o casa...
Am in tabloul de la contor o diferențială de 32 la care menționez ca este RCBO...
Sarea cand și când..apoi devenise destul de deranjant..initial am mers pe defecte de rețea..
Din tabloul unde este si contorul...vin cele trei fire care alimentează tabloul de siguranțe din casa unde se găseau 2 disjunctoare unul de 20 si unul de 16..
Am schimbat aceste întrerupătoare cu 2 siguranțe diferențiale una de 25. Si una de 20..
De la tabloul acesta principal din casa se alimentează toata sufrageria si apoi merge într-un alt tablou pe hol de la care se leaga restul retelei a casei..in acest tablou de pe hol...am pus tot diferentiale ..una de 20...si una de 16(evident cea mai mare pentru prize).
Acum nu mai sare cea de la contor...sare diferentiala din primul tablou din casa...cea de pe iluminat..de 20..
Am luat toata instalatia la verificat...
Am oprit din tabloul de pe hol...deci practic ramane doar sufrageria alimentata..tot sare...am scos toate întrerupătoarele din sufragerie (am demontat efectiv aparatele)..
Si surpriză...tot sare ..
O sa ma.intrebati ce tot am pus atâtea diferențiale,.Am schimbat întrerupătoarele automate la sfatul unui prieten electrician de anii buni... profesionist dat fiind si locul lui de muncă..
Toata instalația in casa nu are trasa impamantarea...firul de împământare pleaca de la contor si ramane in primul tablou din sufragerie...
Imi cer scuze daca am plictisit cu atâta scris dar am vrut sa fiu explicit pe cat posibil...
Aștept cu mare interes un sfat de la dumneavoastră... multă sănătate!
Buna ziua. Care este valoarea maxima admisa pentru curentul de scurgere la pamant?
Da mi-a plăcut
Care este modelul clestelui ampermetric?
Buna ziua! Pentru o intrebare despre o problema .....nu ii dam de rezolvare......prosumator, plec de acasa 2 zile si desi doar am frigiderul in priza cand ma reintorc am consumat 2 kw. Mai mult in casa lumina fluctueaza. Cum putem discuta....daca ma puteti ajuta.....
Salut,
Din cauza asta am tensiune pe împământare,undeva la 100 ,110v.
Super tare 😀😀😀
Daca poti ar trebui si intr un tablou electric sa ne arati ❤
Lamento decirle que ésa Pinza China CEM no es de Fugas.
Lo que registra es la Inducción de los 2 Cables.
Una Cordial saludo
O alta varianta ar fi inserierea unui multimetru pe circuitul impamantarii,este mai incomod dar rezolvi....
am in tablou un diferential de 30mA care deconecteaza frecvent; tabloul alimenteaza mai multe surse in comutatie, ups, echipament dde supraveghere video si electrocasnice...
daca deconectez pamantarea din tablou (experimental pt. scurt timp), ce se intampla? ar trebui sa nu mai decupleze diferentialul?
as putea sa inlocuiesc cu unul de 100mA? multumesc
foarte bun video, apreciez maxim, mult succes
Salut poti sa imi zici modelul clapmetrului
Buna ziua.
As putea folosii un fluke 369 in locul clestelui care aveti pt identificarea scurgerii ?
de unde cumparam si noi aparatul de masura?
Bună ziua. Am instalație electrică nouă de aprox un an jumătate, de cateva zile sare siguranta diferențială cand pornesc aparatul de cafea, posibil ca el să fie cauza ? Pana acum nu a sărit niciodata doar de cateva zile , cand prepară cafeaua sare dif.... mulțumesc ptr eventuale răspunsuri !!!
Salut ,poti sa mi spui ce model de clampmetru este?
După ce am aruncat un prăjitor de pâine și era să schimb și ventilatorul de la centrală,am scos pacostea de diferențial.Se defectează.
Buna ziua si multumim pentru videoclipurile imparasite.. aveti vreun link la acest Clampmetru? Multumesc!
ce clampmetru folositi? sau e bun orice fel? va rog sa imi spuneti
va multumesc
Stiu e un video vechi de 2 ani jumatate , dar foarte util pentru multi.
Nu vereau sa critic vreau doar sa corectez o mica eroare: pentru a masura curentul de scurgere acest tip de clampmetru si oricare altul la fel , trebuiesc trecute prin bucla de masura conductoarele de nul si faza ale acelui circuit el va face diferenta exact ca un diferential. Valoarea este tot aceeasi (in inima electricianului Kirchhoff inca traieste)dar este foarte util de stiut asta in momentul in care aparatul are o teava legata la o bara de echipotentializare si poate nu tot curentul de scurgere va trece prin conductorul de protectie.
Foarte bine punctat! Aceeași remarcă am și eu, legat de prinderea pe buclă N-L, și iată că după 5 ani, acest clip este încă de actualitate! Multă sănătate, domnule Chelaru
Bună ziua, foarte bine prezentata problema, as dori și eu sa achiziționez un clampmetru ca cel pe care-l folosiți, puteți sa ma ajutați?
Util filmul si explicatiile clare,multumim!
Care este solutia in situatia asta,diferential pe fiecare circuit (dedicat)?
Sau varianta partiționată.
De unde se poate cumpara clampmetrul?
Imi poti spune te rog, cum sa masor aceasta scurgere cu un multimetru care are 200mA? Multumesc!
Salut vecine, te rog dacă se poate, îmi spui de une ai cumpărat acest clampmetru.
Mulțumesc frumos!
Ok, am identificat problema. Si cum putem rezolva astfel incat sa nu mai avem scurgeri..?? Majoritatea schimba diferentialul dar asta nu este o rezolvare..
Se vor repara electrocasnicele.
Big like !
Îmi cer scuze de deranj caut de mult un astfel de clește știți cumva dacă Dl Urdiste mai are prin stocuri
Va mulțumesc
Se poate măsura cu multimetru, curentul de defect pe firul de împământare inseriat?
Da, de ce sa nu se poata ? Lasand la o parte faptul ca impamantarea nu ar trebui intrerupta decat strict pentru masurat
Am diferentiale rcbo ce nu sar fără împământare.
De unde se pot achiziționa.
Spuneți-mi vă rog, curenții de scurgere la cele 2 electrocasnice apar la funcționarea normală a lor sau sunt simulați?
Depinde de tipul de aparat electrocasnic si de uzura acestuia.
Despre masurarea/verificarea impamantarii, la tablou(intrare) si apoi la prize/consumatori, poti face un filmulet ? Cum si cu ce putem masura etc. Si daca circ./priza e dupa un diferential, cum masori impamantarea? E influentata in vrdun fel? Multumesc !
Urmează să fac tot felul de videouri cu tot felul de exemple de măsurători electrice. Începând de la măsurători prize de pământ, continuitate nul de protecție, impedanța buclei de defect, curentul de scurtcircuit, măsurători PAT, defectoscopie, analiza calitatea energiei...etc. Dar le iau ușor să mă mai învăț cu camera dar și să mai am timp să trăiesc...😁
@@alarmelectricsistem
Sper!
Comunitatea de yt văd că te invită prin feedback pozitiv, ar fi păcat să nu...
Iar clipul ăsta n-are măcar vreun dislike.
Că explici pe îndelete și molcom, cam cum povestește vreun veteran aventurile de pe fronturi...să tot stai și să asculți 😊!
De ce să nu ne mai îmbogățim și noi cunoștințele alea de bază, păi nu?
👌!!
Sigur nu sunt defecte acele aparate?În mod normal nu ar trebui să fie zero curentul rezidual?
Chestiile cu carcasa metalica si surse in comutatie au curenti reziduali prin constructie. Dar sa ajunga la 30mA fara a fi defecte e imposibil.
Mulțumesc pentru prezentare. Eu am în tablou ca siguranță generală un RCBO tip C de 32 A. Problema la mine e că atunci când e o pană de curent în cartier, chiar foarte scurtă, sare RCBO. Nu sare niciuna din siguranțele de pe circuite. Dacă sunt plecat, centrala nu mai merge, frigiderul se dezgheață, etc. Nu știu ce să fac. Mulțumesc.
O problema cat de cat identica o am si eu. Doar ca am un RCCB tip B de 25A pentru 3 prize (centrala, aragaz si priza blat) Din senin imi sare (nu des) pur si simplu aleatoriu. Electrocasnicele nu sunt in uz. Doar centrala, care e in permanenta in priza.. Banuiesc tot o mini pana de curent pe bloc/sau cartier. Cineva cu un raspuns? O parere?
E gresit sa montezi RCBO pe general! RCBO se monteaza DOAR pr circuit dedicat!
@@AB-uc1cc RCCB tip B?
@@florinene989 da
Bună.
Am o casă cu o parte de instalație complet schimbată din cauză că am modificat cam tot, și am schimbat tot pentru că aveam niște consumuri cam nejustificate. Consumul mare a rămas la fel.O mică parte din casă să zicem 20% a rămas așa cum a fost fără pământare și cu fire din aluminiu.
Întrebarea mea este.....cum pot găsi problema?
Ceva nu este in regulă dar nu știu de unde sa încep.
Mulțumesc frumos.
Sehogy,azon helyen ahol a régi aluvezeték van azt nem kötöd rá a 30 mA-ra,vagy a 10 mA-ra egyáltalán,kikerülve a 10mA vagy 30mA kütyüt kötöd normál biztositékra,világitás 10A,priza 16A,ja és bipoláris biztositék legyen a régi vezetéken.
Még valami,vigyázni h a 30mA nehogy RCBO legyen mert ezek nagyon érzékenyek,az RCBO-t takaritsd ki a lakásból,csak RCCB-t tegyél ha teszel,még jobban vigyázni h nehogy RCBO legyen az RCCB előtt,arra is h ha az RCCB 32 amperes leg elül,ugye ez az úgynevezett főkapcsoló majd utána a többi,nehogy legyen pl utána egy 40 amperes,mert ha van persze h 32-t üti le,de még akkor is leüti h ha az RCCB 32-es és utána megint van eg 32-es normál pl villanybojlernek vagy 3 Kw villanymotornak,mert ugye 32 A kell a 3 Kw fölötti fogyasztóknak,you tuben van okosság csak ép a valóság szinesebb.
❌️ pun si eu o intrebare poate de clasa întai😂 dar nu gasesc rsp 😁 exista curent alternativ de 12 si 24 v ?
Da, curentul alternativ poate avea orice valoare a tensiunii.
Dar aceasta problema cum se poate rezolva ??
Ce trebuie facut sa nu mai sara brotectia ??
Trebuie reparat aparatul care are curent rezidual. Protectia isi face treaba, adica declanseaza cand curentul rezidual (insumat de la aparate) depaseste valoarea curentului rezidual la care este prevazuta protectia diferentiala.
Un clampmetru normal nu masoara curentii de pe pamântari?
Nu. Pentru ca măsoară de la 2A in sus.
Corect....mi-am luat si eu un clampmetru identic....este fff bun Adi
Salut.. Ce marca este și de unde l-ai luat? Stima!
Salut ce model este ,si de unde lai cumparat?
a_ti zis ca dati un contact ceva de unde se potate achizitiona acest clampmetru.va multumesc!
Marius Udriste
0729054058
@@alarmelectricsistem multumesc
Salut cum se numește modelul seria
Scrie un link, sau explică-ne te rog frumos, cum identificam ce RCBO+ MCB TREBUIE pentru fiecare CIRCUIT/Consumator (frigider, mașina de spălat, mașina de vase, boiler, cuptor electric, TV, etc.). Mulțumesc anticipat.
Interesant dispozitiv! De ajutor. Ce preţ are daca esti amabil?
salut, daca casa nu are impamantare cum trebuie (sau chiar deloc) si e anulata si protectia diferentiala , poate fi afectat consumul de curent? daca de ex exista scurgeri de curent
Consum in plus ai atunci cînd, ai impamintare,nu ai diferential ,si frigiderul are curent la carcasă. Curentul pleacă spre pămînt. Fără impamintare, diferential nu ai pierderi,dar este periculos pentru tine.
Dacă vrei să nu te scuture prea tare curentul, pune-ți diferențial măcar. În cazul în care vei avea pierderi de curent, fie prin tine, prin perete umed sau altceva, diferențialul va decupla. Clar că va trebui un diferențial cu o valoare cât mai mică, de preferabil egal sau sub 30mA.
Salut.. ce model e aparatul? Sonel .. de care? :) Ms
Salut Adrian! Spune-mi te rog ai întâlnit cablu defect din fabrica? In cazul meu am executat o instalație electrica și când am vrut sa fac legături in doza am am depistat ca acel cablu este defect. Mai exact , conectez faza la un capăt al cablului și la capătul celalalt am faza pe toate trei
😀 depinde cata faza ai pe fiecare. De inductie ai auzit?
Azi cand am folosit un stecher la masina de spălat 2kw, cand am pus mana pe usa sa o inchid m-a curentat slab ca un frigider. Era sa demontez masina, noroc ca am verificat intai cu alt stecher si surpriza, este ok. Deci un stecher am aruncat la gunoi, merge cu oricare altul din casa da nu cu ala, e clar, s-a atricat. Cu acel stecher aparatu de detectat curent wifi suna la min intensitate de la 30cm de mașină. Intrebarea este cu ce fel de protecție trebuie sa adaug la panou sa previn acest incident pe viitor. Presupun desi nu am desfacut pt ca nu are suruburi ci nituri, ca faza din stecher atingea impamantarea din el. Am o diferentiala de 25a Schneider 30ma pe general. Si 3 sigurante simple bipolare apoi curba C. 2 de de 16a si 1 de 6a. Mulțumesc
Pentru mașina de spalat circuit dedicat pina in tablou. Dacă nu se poate montezi in locul prizei dacă ai spațiu un dif.10mA 16A
@@simionelanatolie4809 multumesc, am un circuit dedicat, acum, si inainte aveam diferentiala de 30ma, dar acum am pus una de 10ma pt ca evident a fost sub din moment ce nu a sarit, iar butonul de test merge pefect.
@@djraven911 Cu plăcere. Să înțeleg bine ,că ai lăsat-o pe general cea de 30mA și , ai adăugat pe circuitul masinei de spălat dif.de 10mA. Am pățit la testare cu aparatul de dispersie curent, diferentialul de 30mA sarea la 80mA. Buton test funcționa. Pe dif. vechi italiene scriau la fiecare 6luni se apasă test pentru control.Salutare!
@@simionelanatolie4809 Am pus un diferential de 10ma pe general, la fel cum am facut la casa de la tara acum 3 ani :) si totul merge perfect de atunci, nu a sarit niciodata (am acolo masina de spalat si plita electrica. Daca stiam ca cea de 30ma sare la mai mult de 30, as fi pus din start una de 10ma. Multumesc pt info!
Trebuie pus un diferencial superimunizat sauna mai multe diferenciale impartiré circuitele mai bine
Felicitari ! Imi place, ceea ce faci ! Acuma, pe subiect vorbind, dupa ce vezi circuitul pe care se depaseste pragul ds 30mA, ce faci? Cum rezolvi problema? Redistribui consumatorii pe alte/mai multe circuite? Dar daca nu poti sa le muti, adica nu muti prajitorul de paine in dormitor sau sandwichmakerul, cum faci? E o rezolvare?
Întotdeauna apare o polemică intre electrician și client in astfel de cazuri. Clientul spune că problema este din cauza instalației electrice și de asta ii sare siguranta. Atunci electricianul ii arată care este problema și mai departe clientul va decide ce va baga in priză și își va asuma. In mod normal acest curent de scurgere apare când consumatorii sunt porniți iar ca să depășească este nevoie sa funcționeze simultan. Se vor deconecta și remedia acei consumatori care au un curent de scurgere mai mare de 5mA.
Ok, si cum remediezi curentul de scurgere al consumatorului respectiv ?
Pai acel curent de scurgere apare din cauza unui defect de izolație al echipamentului respectiv. In mod normal nu ar trebui sa apară acel curent de scurgere. Dacă acel echipament este în garanție se va trimite la reparat. Cu tipul din cauza uzurii va depăși valorile admise și va deveni periculos.
Si daca nu mai este in garantie cautam unde "da la masa" , la carcasa aparatului....nu ?
@@alarmelectricsistem 0,0035 A e maximul pentru cele cu clasa 1 (cu PE si 0.0005 pentru cele de clasa a doua de protecție (fara PE ) , si sa nu uiți de curenții la atingere care pot influenta cel mai mult , asta conform standardelor in vigoare SR EN 62353 si SR EN 60335 SR EN 60601-1 asta nu de alta dar sa fim exacții si aparatele capabile nu sunt clampermetre ci cele care îndeplinesc încă o data IEC 61010
IEC 61557
De unde Achiziționez și eu un clamp metru ca ala?
Marius Udriste
0729054058
Salut @@alarmelectricsistem și mulțumesc pentru toate informațiile pe care le împărtășești cu noi. Mai este valabil numărul? Mă interesează un clampmetru ca cel din clipul tău.
De unde se poate achizitiona acest clampmetru?
Aparatul este un Sonel CMP-200 luni îți pot da contactul de unde poți să-l iei la un preț ok...😉
@@alarmelectricsistem multumesc frumos , Seara faina sa aveti !
Cât costă aceasta jucarie
@@cristi101968 in jur de 250 lei
@@alarmelectricsistem un nr tel se poate de la firma pentru aparat
Eu am pe general protectia la 0,3 mA parca si a sarit corect atunci cand vecinul de deasupra a avut o mica inundatie la baie si a ajuns umezeala, prin tubulatura, la priza de la baia mea. Deci metoda de descoperire: vizual (am vazut pata in tavan) :)
Puteai sa descoperi si altfel decat vizual.
Puteai s-o faci cu musculatura inimii...
Desigur nu mai aveam acum cui sa day Reply.
@@klaudiu34 Păi nu am zis eu bine. Întâi a sărit diferențialul care era pe tot apartamentul, și apoi mi-am dat eu seama de ce . ☺
si eu am un clarimetru si il folosesc la interventi
clarifica metri...
Se poate și cu un multimetru cine nu stie pe scală 300 mA sau 10A intrati pe fișa tehnică la instrucțiuni eu folosesc fluke
cit costa o instalare in casa cu 2sau3-4 camere
Curentul maxim de scurgere la un RCD este o treime din 30mA .
Curenții de scurgere nu apar neapărat din cauza uzurii sau defectării electrocasnicelor. La majoritatea electrocasnicelor moderne, protectia circuitelor electronice prin designul lor prezintă curenți de scurgere. Normativul din Germanglia prevede o scurgere de max 30% din valoarea diferentialului. O măsurare exacta se face intre fază și nul , se măsoară diferenta dintre cele doua .
De unde pot cumpara acel clapmetru?
Deoare am avut o preblema de genu si greu greuvam rezolvato!