Kanalda yavaş yavaş videolar bir bütünlük içinde kendini tamamlıyor. Hayvan besleme ve yemler ile ilgili aradığınız konuları bulabileceksiniz. Teşekkür ederim
@Tuna Eren video için tok teşekkür ederiz ve devamını bekleriz. ıstikrar her zaman önemli ve faydalıdır bu danaları kesime kadar takip etmek istiyoruz. Yanlız söyle birşey söylemek istiyorum rasyon ve besleme konusunda gayet detaylı bir şekilde paylaşımlarda bulunuyorsunuz ve bizde istifade ediyoruz. Sizden ricam kanayan yaramız ve hep eksik olan bir yanımız var "koruyucu hekimlik" sizden bu konuda da sabırsızlık ile video bekliyorum. işletmenize aldığınız hayvanlara nasıl bir koruyucu hekimlik uygulaması yapıyorsunuz bu noktada bir video çekerseniz bizi çok mutlu edersiniz. Teşekkür ederim.
Recep bey evet haklısınız niyetim videolarımın devamlı olmasıdır. Rasyon ve hayvan besleme konularını detaylı olarak aktarıyorum ve aktarmaya çalışacağım faydalı olmasına çok sevindim. Memleketime bir hizmet olarak bunu sunuyorum bu sebeple bilgilerden istifade edilmesi beni mutlu ediyor. Daha sonraki videolarda bahsettiğiniz konularda tabi ki içerik oluşturabilirim ama ben koruyucu hekimlik konusunun uzmanları değerli veteriner hekimlerimizden böyle videolar bekliyorum...
@Tuna Eren elbette veteriner hekimler in bu noktada paylaşım yapması isabetli olacaktır. Fakat sizin işletmenizde bu nasıl yapılıyor gerçekten merak ediyorum ve faydası olacağına inaniyorum. Zaten herkes biliyor ve aynı zamanda sizde ifade ettiniz her işletmenin kendine ait doğruları vardır tek bir doğru yoktur. Sizin koruyucu hekimlik ile alakali videonuz da bu noktada kafamızda bir fikir oluşmasına yardımcı olur elbette her isletmede böyle yapılacak diye bişey yok ama hiç bir fikri olmayanlar için faydalı bir video olacağına inanıyorum. Videoyu cekerseniz memnun oluruz.
Ad libitum yemleme uyguluyorum. Yani hayvan ne zaman isterse önünde homojen karışmış yemi bulabiliyor. Herhangi bir kısıtlama yapmıyoruz. Günde en az 2 kere bazı dönemlerde 3 kere yem dağıtıyoruz. Ad libitum yemleme sistemini süt ve besi hayvancılığında tavsiye ediyorum. Bypass yağların beside ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. 35 litrenin üstünde süt veren hayvanlarda kullanılabilir. Verim ve maliyet analizini iyi yapmak gerekli.
Tuna bey merhaba öncelik bilgilendirici videolar için teşekkür ederim bir yetiştirici olarak hayvancılıkla ilgili bu kadar donanımı nasıl elde ettiniz kendini yetiştirmek isteyen bu işe başlayacak olanlara bu konu da eğitim alabileceğimiz bir kurs danışmanlık hizmet vb önerebileceğiniz neler olur
Merhaba, üniversitelerimizde Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünde çok kıymetli çok değerli hocalarımız var. Bu alanda çalışacak gençlerimize bu bölümü tavsiye ederim. Orada besleme ve çiftlik yönetimi ile ilgili gerekli donanıma kavuşacaklarına inanıyorum. Tabiki içinde bulunduğumuz sektör devamlı yaşayan ve gelişen bir sektör bu sebeple devamlı araştırmalı, okumalı. Tecrübe paylaşımlarında yararlanılmalı. Üniversiteler dışında maalesef amaca yönelik pek bir eğitime rastlamadım. Ama umarım ülkemizde üreticilerimizin yeterli donanıma ulaşabilmesi için gerekli eğitimler düzenlenir.
Buzağı büyütme yemi için bir çok farklı yem hammaddesi kullanılabilir. Soya küspesi çok iyi bir yem hem enerji hem protein olarak onun yerini karşılamak zor, fakat olmazsa olmaz değil. Mısır, arpa, kepek, Ddgs ,ayçiçek tohumu küspesi, pamuk tohumu küspesi ve diğer küspeler ile yem hazırlayıp rasyonda çok kaliteli yonca kullanarak dengeli bir buzağı büyütme rasyonları oluşturulabilir.
Ümit bey merhaba; ikisi de baklagil yemleri olmasına rağmen yoncanın yerine kullanamayız. Çiçeklenme başlangıcından itibaren hasat edilirse protein düzeyi ve sindirilme derecesi oldukça yüksek olur. Rasyonda buğdaygil kuru otları ile beraber kullanılabilir. Yulaf veya arpa ile karışık ekilerek silo yemi ve kuru ot üretim amacıyla da kullanılabilir.
Sinan bey merhaba, şöyle düşünelim tarlada ekilmiş olan mısır var. Bu mısırı tümünü yani tanesini ve saplarını değerlendirmek hayvan besleme açısından en doğrusu olur. Danesini değerlendirilirken saplarınıda bir şekilde değerlendirmek gerekli. Bunu yaparken işçilik en az olacak şekilde olmalı örneğin kimi çiftlikler tanesini önce alıyor sonra kalanı kurutuyor kuru sap olarak depoluyor. Kimi çiftliklerde tanesi ile birlikte tümünü silaj yapıyor. Her ikiside olur. Ben ne yapıyorum diye sorarsanız, tanesi ile birlikte kaliteli silajda yapıyorum. Ayrıca mısırı ayrı alıp kalanı kuru sap olarak da depoluyorum. Birde şuanda üzerinde çalıştığım bir konu olan yüksek nemli mısır depolama konusu var. Bu teknoloji ile mısırı erken hasat edip sadece mısırdan oluşan bir silaj yapıyorum. Yakında bu konu ile ilgili detaylı paylaşımlar yapacağım. Sizin tam olarak sormak istediğiniz konu sadece mısır sapından silaj yapabilirmiyim diyorsunuz. Ben tavsiye etmiyorum çünkü silaj teknolojine uygun olmaz. Yalnız başına mısır sapı ile iyi bir silaj elde edemezsiniz besleme değerinden ziyade fermantasyon süreci iyi çalışmaz. Bu detaylı bir konu kısaca mısır tanesi alınmış üründen silaj yapmayın. Mümkünse kurutun eğer kurutamıyorsanız, melas ile muamele ederek ve bakteri kullanarak silaj yapmayı deneyebilirsiniz.
Tuna bey çok teşekkür ederim güzel bir video olmuş size bir şey sormak istiyorum -Danalara rasyon hazırlarken kuru madde miktarını besi başından sonuna kadar aynı mı tutuyorsunuz ,yoksa besi sürecince değişiklik gösteriyor musunuz?
merhaba ilginiz için ben teşekkür ederim, genel olarak kuru madde tüketimini canlı ağırlığa göre hesaplıyoruz. Besi sürecinde değişiyor. Rasyon besi sürecinde hayvanın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde değişmesi gerekiyor.
@@tunaerentr bey ben besi danalarına %2.5 kuru madde bazında Rasyon hazırlıyorum sadece buzağı aldığım yerli ırk ineklere ise süt beklentim olmadığı için %1.5 kuru madde bazında Rasyon hazırlıyorum sizce yeterlimidir
@@fatihdurak-fdbesicilik8346 Besi danaları için yeterli olduğunu düşünüyorum. Yerli ırk ineklerde kalitesiz kaba yemi arttırabilirsiniz işkembe boş kalmasın geviş getirsin bol bol , kuru otun parça büyüklüğü de çok önemli oluyor. Yerli inekler için vücut kondüsyonlarına göre karar verebilirsiniz. Eğer iyi durumdalarsa %2 yapabilirsiniz kalitesiz kaba yemi artırabilirsiniz. Düşük ise biraz kaba yem ile birlikte yem takviyesi yapabilirsiniz. Bu hayvanlarınız için daha sağlıklı olacaktır. %1.5 bana biraz az geldi.
Kemal bey merhaba; pirinç ununu niçin besi danalarında kullanmak istiyorsunuz, değerli ve pahalı bir ürün ben küçükbaş büyükbaş için kullanımını görmedim. Pirinç ununun fiyatını bilmiyorum oldukça yüksek bir fiyat olsa gerek. Pirinç kepeği hayvan beslemede olabilir. Biz daha çok hayvan beslemede öncelik olarak insan gıdasını tercih etmiyoruz. Asıl üründen açığa çıkan yan ürünleri tercih etmek daha ekonomik oluyor. Örneğin buğday unu yerine, buğday unu elde edilirken açığa çıkan kepekleri hayvan beslemede değerlendiriyoruz. Aynı durum pirinç içinde geçerli.
Tuna bey besilik holsteinları kaç aylıkken alıyorsunuz? Besleme rasyonlarınızı kaç aylık olduklarına göre mi yoksa kilolarına göre mi düzenliyorsunuz? baştan sona bir holstein besi rasyonunuz nedir? Ben de holstein besisi planlıyorum, uzun zamandır da araştırıyorum. Teşekkürler, kolay gelsin
Merhaba, 3-4-5 aylık buzağıları almayı tercih ediyorum. 3 aylık aldığım buzağılar, buzağı dönemini bende geçirdiği için besi performansları daha yüksek oluyor. Benim için buzağı dönemi beslenmesi çok önemli. Beslemeyi hem kilolarına hem de yaşlarına göre hazırlıyoruz. Videolarımda örnek rasyonları paylaşıyorum, baştan sona bu rasyon denmesini doğru bulmuyorum. Benim için rasyon bir ipin üzerinde dengede yürümek gibi, değişken koşullarda siz dengede kalmalısınız. Bu sebeple bir hayvanın rasyonun da baştan sona kadar bu rasyon doğrudur bunu mutlaka uygulayın gibi bir önermede bulunmam doğru olmaz. Paylaştığım tüm rasyonlar benim elimdeki yemler ve hayvanlara göre doğrudur, ama yinede paylaşmaya özen gösteriyorum, videolarda bir çok yaş grubu için rasyonlara ulaşabilirsiniz. Anlayışınız için teşekkür ederim. Size de kolay gelsin.
EMEKLERINE SAĞLIK
Tuna abi tebrik ederim, sizden besi sığırcılığıyla alakalı en baştan kesime kadar giden bir video izlemek isterim, umarım yoldadır :)
Kanalda yavaş yavaş videolar bir bütünlük içinde kendini tamamlıyor. Hayvan besleme ve yemler ile ilgili aradığınız konuları bulabileceksiniz. Teşekkür ederim
çok faydalı videolarınız emeğinize sağlık
Tebrik ediyorum. Videoları severek izliyoruz.
Tuna BEY Açık net bir anlatım için teşekkürler
yorumunuz için ben teşekkür ederim
@Tuna Eren video için tok teşekkür ederiz ve devamını bekleriz. ıstikrar her zaman önemli ve faydalıdır bu danaları kesime kadar takip etmek istiyoruz.
Yanlız söyle birşey söylemek istiyorum rasyon ve besleme konusunda gayet detaylı bir şekilde paylaşımlarda bulunuyorsunuz ve bizde istifade ediyoruz. Sizden ricam kanayan yaramız ve hep eksik olan bir yanımız var "koruyucu hekimlik" sizden bu konuda da sabırsızlık ile video bekliyorum. işletmenize aldığınız hayvanlara nasıl bir koruyucu hekimlik uygulaması yapıyorsunuz bu noktada bir video çekerseniz bizi çok mutlu edersiniz. Teşekkür ederim.
Recep bey evet haklısınız niyetim videolarımın devamlı olmasıdır. Rasyon ve hayvan besleme konularını detaylı olarak aktarıyorum ve aktarmaya çalışacağım faydalı olmasına çok sevindim. Memleketime bir hizmet olarak bunu sunuyorum bu sebeple bilgilerden istifade edilmesi beni mutlu ediyor. Daha sonraki videolarda bahsettiğiniz konularda tabi ki içerik oluşturabilirim ama ben koruyucu hekimlik konusunun uzmanları değerli veteriner hekimlerimizden böyle videolar bekliyorum...
@Tuna Eren elbette veteriner hekimler in bu noktada paylaşım yapması isabetli olacaktır. Fakat sizin işletmenizde bu nasıl yapılıyor gerçekten merak ediyorum ve faydası olacağına inaniyorum. Zaten herkes biliyor ve aynı zamanda sizde ifade ettiniz her işletmenin kendine ait doğruları vardır tek bir doğru yoktur. Sizin koruyucu hekimlik ile alakali videonuz da bu noktada kafamızda bir fikir oluşmasına yardımcı olur elbette her isletmede böyle yapılacak diye bişey yok ama hiç bir fikri olmayanlar için faydalı bir video olacağına inanıyorum. Videoyu cekerseniz memnun oluruz.
Tuna bey ad libitum yemleme ve bypass yag hakkinda ne dusunuyorsunuz tesekkurler
Ad libitum yemleme uyguluyorum. Yani hayvan ne zaman isterse önünde homojen karışmış yemi bulabiliyor. Herhangi bir kısıtlama yapmıyoruz. Günde en az 2 kere bazı dönemlerde 3 kere yem dağıtıyoruz. Ad libitum yemleme sistemini süt ve besi hayvancılığında tavsiye ediyorum. Bypass yağların beside ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. 35 litrenin üstünde süt veren hayvanlarda kullanılabilir. Verim ve maliyet analizini iyi yapmak gerekli.
Tuna bey merhaba öncelik bilgilendirici videolar için teşekkür ederim bir yetiştirici olarak hayvancılıkla ilgili bu kadar donanımı nasıl elde ettiniz kendini yetiştirmek isteyen bu işe başlayacak olanlara bu konu da eğitim alabileceğimiz bir kurs danışmanlık hizmet vb önerebileceğiniz neler olur
Merhaba, üniversitelerimizde Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünde çok kıymetli çok değerli hocalarımız var. Bu alanda çalışacak gençlerimize bu bölümü tavsiye ederim. Orada besleme ve çiftlik yönetimi ile ilgili gerekli donanıma kavuşacaklarına inanıyorum. Tabiki içinde bulunduğumuz sektör devamlı yaşayan ve gelişen bir sektör bu sebeple devamlı araştırmalı, okumalı. Tecrübe paylaşımlarında yararlanılmalı. Üniversiteler dışında maalesef amaca yönelik pek bir eğitime rastlamadım. Ama umarım ülkemizde üreticilerimizin yeterli donanıma ulaşabilmesi için gerekli eğitimler düzenlenir.
Tuna bey merhaba buzağı büyütme rasyonuna soya küspesi yerine alternatif olarak başka ne verebiliriz
Buzağı büyütme yemi için bir çok farklı yem hammaddesi kullanılabilir. Soya küspesi çok iyi bir yem hem enerji hem protein olarak onun yerini karşılamak zor, fakat olmazsa olmaz değil. Mısır, arpa, kepek, Ddgs ,ayçiçek tohumu küspesi, pamuk tohumu küspesi ve diğer küspeler ile yem hazırlayıp rasyonda çok kaliteli yonca kullanarak dengeli bir buzağı büyütme rasyonları oluşturulabilir.
Selamün aleyküm hocam beside yonca yerine yem bezelyesi kullanabilirmiyiz?
Ümit bey merhaba; ikisi de baklagil yemleri olmasına rağmen yoncanın yerine kullanamayız. Çiçeklenme başlangıcından itibaren hasat edilirse protein düzeyi ve sindirilme derecesi oldukça yüksek olur. Rasyonda buğdaygil kuru otları ile beraber kullanılabilir. Yulaf veya arpa ile karışık ekilerek silo yemi ve kuru ot üretim amacıyla da kullanılabilir.
@@tunaerentr hocam kuru ot olarak balya yapılacak biçildi şuanda. Yoncada alim ikisini birlikte karıştırıp samanla birlikte rasyona girsem olurmu
@@umitkutuk7069 gayet uygun olur, yem bezelyesini yalnız başına kullanmamak daha güvenli olur. Saman + yonca + yem bezelyesi yapabilirsiniz.
@@tunaerentr çok teşekkür ederim hocam onu yoncadan daha ucuza mal ediyorum yonca ile yem bezelyesini yarı yarıya kullanıcam
Tuna bey size bir sorum olacak.
Ektiğimiz silajlık mısırı biçmeden koçanlarını alsak, silajı yapsak(danesiz), mısırıda ayriyeten ezip hayvanlara yedirsek daha ekonomik olmaz mı?
Hem işletmenin kesif yem ihtiyacını karşılamış oluruz.
Sinan bey merhaba, şöyle düşünelim tarlada ekilmiş olan mısır var. Bu mısırı tümünü yani tanesini ve saplarını değerlendirmek hayvan besleme açısından en doğrusu olur. Danesini değerlendirilirken saplarınıda bir şekilde değerlendirmek gerekli. Bunu yaparken işçilik en az olacak şekilde olmalı örneğin kimi çiftlikler tanesini önce alıyor sonra kalanı kurutuyor kuru sap olarak depoluyor. Kimi çiftliklerde tanesi ile birlikte tümünü silaj yapıyor. Her ikiside olur. Ben ne yapıyorum diye sorarsanız, tanesi ile birlikte kaliteli silajda yapıyorum. Ayrıca mısırı ayrı alıp kalanı kuru sap olarak da depoluyorum. Birde şuanda üzerinde çalıştığım bir konu olan yüksek nemli mısır depolama konusu var. Bu teknoloji ile mısırı erken hasat edip sadece mısırdan oluşan bir silaj yapıyorum. Yakında bu konu ile ilgili detaylı paylaşımlar yapacağım. Sizin tam olarak sormak istediğiniz konu sadece mısır sapından silaj yapabilirmiyim diyorsunuz. Ben tavsiye etmiyorum çünkü silaj teknolojine uygun olmaz. Yalnız başına mısır sapı ile iyi bir silaj elde edemezsiniz besleme değerinden ziyade fermantasyon süreci iyi çalışmaz. Bu detaylı bir konu kısaca mısır tanesi alınmış üründen silaj yapmayın. Mümkünse kurutun eğer kurutamıyorsanız, melas ile muamele ederek ve bakteri kullanarak silaj yapmayı deneyebilirsiniz.
@@tunaerentr 2. Ürün olarak eksem, güz ekimlerine kadar 4 ayda sap balya yapacak kadar kurur mu?
Tuna bey çok teşekkür ederim güzel bir video olmuş size bir şey sormak istiyorum
-Danalara rasyon hazırlarken kuru madde miktarını besi başından sonuna kadar aynı mı tutuyorsunuz ,yoksa besi sürecince değişiklik gösteriyor musunuz?
merhaba ilginiz için ben teşekkür ederim, genel olarak kuru madde tüketimini canlı ağırlığa göre hesaplıyoruz. Besi sürecinde değişiyor. Rasyon besi sürecinde hayvanın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde değişmesi gerekiyor.
@@tunaerentr bey ben besi danalarına %2.5 kuru madde bazında Rasyon hazırlıyorum sadece buzağı aldığım yerli ırk ineklere ise süt beklentim olmadığı için %1.5 kuru madde bazında Rasyon hazırlıyorum sizce yeterlimidir
@@fatihdurak-fdbesicilik8346 Besi danaları için yeterli olduğunu düşünüyorum. Yerli ırk ineklerde kalitesiz kaba yemi arttırabilirsiniz işkembe boş kalmasın geviş getirsin bol bol , kuru otun parça büyüklüğü de çok önemli oluyor. Yerli inekler için vücut kondüsyonlarına göre karar verebilirsiniz. Eğer iyi durumdalarsa %2 yapabilirsiniz kalitesiz kaba yemi artırabilirsiniz. Düşük ise biraz kaba yem ile birlikte yem takviyesi yapabilirsiniz. Bu hayvanlarınız için daha sağlıklı olacaktır. %1.5 bana biraz az geldi.
abi melezi kaç kilo alır peki
Merhaba Tuna bey besi danalarinda pirinç unu kullanımı konusunda fikirlerinizi almak istiyorum şimdiden teşekkürler
Kemal bey merhaba; pirinç ununu niçin besi danalarında kullanmak istiyorsunuz, değerli ve pahalı bir ürün ben küçükbaş büyükbaş için kullanımını görmedim. Pirinç ununun fiyatını bilmiyorum oldukça yüksek bir fiyat olsa gerek. Pirinç kepeği hayvan beslemede olabilir. Biz daha çok hayvan beslemede öncelik olarak insan gıdasını tercih etmiyoruz. Asıl üründen açığa çıkan yan ürünleri tercih etmek daha ekonomik oluyor. Örneğin buğday unu yerine, buğday unu elde edilirken açığa çıkan kepekleri hayvan beslemede değerlendiriyoruz. Aynı durum pirinç içinde geçerli.
Tuna bey besilik holsteinları kaç aylıkken alıyorsunuz? Besleme rasyonlarınızı kaç aylık olduklarına göre mi yoksa kilolarına göre mi düzenliyorsunuz? baştan sona bir holstein besi rasyonunuz nedir? Ben de holstein besisi planlıyorum, uzun zamandır da araştırıyorum. Teşekkürler, kolay gelsin
Merhaba, 3-4-5 aylık buzağıları almayı tercih ediyorum. 3 aylık aldığım buzağılar, buzağı dönemini bende geçirdiği için besi performansları daha yüksek oluyor. Benim için buzağı dönemi beslenmesi çok önemli. Beslemeyi hem kilolarına hem de yaşlarına göre hazırlıyoruz. Videolarımda örnek rasyonları paylaşıyorum, baştan sona bu rasyon denmesini doğru bulmuyorum. Benim için rasyon bir ipin üzerinde dengede yürümek gibi, değişken koşullarda siz dengede kalmalısınız. Bu sebeple bir hayvanın rasyonun da baştan sona kadar bu rasyon doğrudur bunu mutlaka uygulayın gibi bir önermede bulunmam doğru olmaz. Paylaştığım tüm rasyonlar benim elimdeki yemler ve hayvanlara göre doğrudur, ama yinede paylaşmaya özen gösteriyorum, videolarda bir çok yaş grubu için rasyonlara ulaşabilirsiniz. Anlayışınız için teşekkür ederim. Size de kolay gelsin.
@@tunaerentr Detaylı cevabınız için çok teşekkür ederim. Sizinle iletişime geçeceğim, holstein besi çalışmalarına devam :)
..