Βλέποντας μερικά video στη σελίδα του κ. Butler παρατήρησα ότι ο τρόπος που βλέπει τον κόσμο σε κάποια σημεία αποκλίνει από την Ορθόδοξη θεώρηση. Το άρθρο του Bruce Charlton για τον John Butler (μπορείτε να το βρείτε με αναζήτηση "John Butler - Christian 'Zen' (not Zen Christianity)" ) συνοψίζει με σεβασμό αυτές τις αποκλίσεις τις οποίες καλό θα ήταν ο θεατής να έχει υπ'όψιν του. Για κάποιους από εμάς που δεν ξεκινήσαμε από την Ορθόδοξη πίστη αλλά περιπλανηθήκαμε προς ανατολάς χρειάστηκε πολλή δουλειά να αλλάξουμε την κοσμοθεωρία μας και να αποδεχτούμε τη μοναδικότητα του ανθρωπίνου προσώπου, τη σημασία του σώματος και την ανάσταση, τη διαφορά της προσευχής από το διαλογισμό (βλέπε Όσιος Σωφρόνιος του Έσσεξ) και την κεντρικότητα του Ιησού Χριστού ως μοναδικού Θεανθρώπου και Σωτήρος. Σημεία στα οποία ο κ. Butler φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη.
Εντόπισα κατι (αθέλητα) παραπλανητικό στο άρθρο "John Butler - Christian 'Zen' (not Zen Christianity)" που αναφέρετε. Εκεί ο συγγραφέας λέει ότι "Most importantly, John Butler's spirituality is distinct from Christianity in that he explicitly seeks the total loss of ego". Τι εννοεί όμως ο John με τον όρο ego/εγώ; Δεν εννοεί το Πρόσωπο, το κατ'εικόνα Θεού. Όταν ρωτήθηκε ο John τι εννοεί με το "ego" απάντησε "Ego refers to 'I, me and mine' believed as a separate, mortal entity, distinct from our true I AM made in the image of God". Αυτό νομίζω πως δεν συνιστά εκμηδένιση του προσώπου, αλλά υπέρβαση της "ατομικής μας περσόνας" κι ανακάλυψη της αληθινής μας ταυτότητας ως εικόνας Θεού. Αλλά ακόμη και πέρα από αυτό, η φράση "he explicitly seeks the total loss of ego" είναι ανακριβής. Υπάρχει βίντεο (στο συνδρομητικό κανάλι του John στο ua-cam.com/video/rYtssRx0e5g/v-deo.html ) όπου αναφέρει ότι ούτε πρέπει κι ούτε μπορούμε να "ξεφορτωθούμε" το ego/εγώ. Αυτό που που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην ανησυχούμε για το ego/εγώ και να ανοιχτούμε σε κάτι μεγαλύτερο.
Με τις ελάχιστες γνώσεις μου, συμφωνώ - πώς μπορεί ένας αμαρτωλός να "συγχωνευτεί", να γίνει ένα με τον Θεό που είναι τέλειος και απόλυτος; Ψάχνω αυτό το κείμενο του Οσίου Σωφρονίου του Έσσεξ για τον διαλογισμό. Μήπως θα μπορούσες να μου πεις ποιο είναι;
@@VaPa-v3c Για το πρώτο που λες: "πώς μπορεί ένας αμαρτωλός να "συγχωνευτεί", να γίνει ένα με τον Θεό που είναι τέλειος και απόλυτος;". Η απάντηση σε αυτό έχει δοθεί με τη διάκριση Ουσίας και Ενεργειών του Θεού. Ο Θεός στην Ουσία του είναι απρόσιτος αλλά δια των Ενεργειών μπορεί να χαριστεί στον άνθρωπο αυτό που λέει ο Παύλος: "Ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός" (Γαλ.2, 20)
Όσον αφορά στον διαλογισμό: Η μετάφραση του όρου meditation (που συχνά μεταφράζεται ως διαλογισμός) είναι προβληματική γιατί δεν υπάρχει ελληνική λέξη που να παραπέμπει ακριβώς στο νόημα του όρου. Πριν πολλές δεκαετίες, για τους χριστιανούς το meditation σήμαινε περισυλλογή περί του Θεού (με τη σκέψη) ενώ το contemplation αναφερόταν στη νοερά ή καρδιακή προσευχή. Ωστόσο η καρδιακή προσευχή θεωρούνταν κάτι τόσο σπάνιο που και μόνο η επιθυμία σου να την γνωρίσεις αποτελούσε απόδειξη εγωισμού. Κι ως εκ τούτου, απόδειξη ότι δεν μπορείς να την γνωρίσεις. Έτσι, ο Χριστιανισμός αυτοπαγιδεύτηκε σε μια κοσμικότητα αφού η μυστική σχέση με τον Θεό θεωρούνταν ουσιαστικά αδύνατη. Τη δεκαετία του 60, πάρα πολλοί άνθρωποι εγκατέλειπαν τον Χριστιανισμό και στρέφονταν στις ανατολικές θρησκείες γιατί αναζητούσαν μια προοπτική βιωματικής σχέσης με το Θείο, η οποία έμοιαζε αδύνατη στα Χριστιανικά πλαίσια. (Η λέξη που χρησιμοποιούσαν οι ανατολικές θρησκείες ήταν meditation. Κι αυτό άλλαξε το νόημα της λέξης στην καθημερινή γλώσσα). Βλέποντας αυτή την φυγή προς τις ανατολικές θρησκείες, κάποιοι χριστιανοί του 60 και 70 αναρωτήθηκαν κατά πόσο η αδυναμία μυστικής σχέσης με το Θείο εν σιωπή ήταν εγγενές στοιχείο του Χριστιανισμού ή όχι. Έτσι ανέτρεξαν στη Χριστιανική παράδοση και ανακάλυψαν Πατέρες που είχαν αυτή τη μυστική σχέση μέσω της καρδιακής προσευχής (κυρίως στην Ανατολική εκκλησία, αλλά όχι μόνο). Παραδοσιακά, αυτό ονομαζόταν contemplation. Αλλά επειδή η λέξη meditation είχε μπει πλέον στο καθημερινό λεξιλόγιο, άρχισαν και οι χριστιανοί να την χρησιμοποιούν (ως σιωπηρή παράδοση στην παρουσία του Θεού). Οπότε στα αγγλικά ο όρος meditation είναι πάρα πολύ ευρύς και μπορεί να περιληφθεί σε οποιαδήποτε μυστική θρησκευτική παράδοση. Η σχολή στην οποία έμαθε ο John τον ησυχασμό στα 26 του είχε ιδρυθεί με βάση την Ινδική παράδοση. Αλλά η σχολή δεν έδινε θρησκευτική κατεύθυνση. Έλεγαν στους μαθητές να μείνουν σε όποια θρησκευτική παράδοση θέλουν κι ο John ποτέ δεν ένιωσε ότι έφυγε από τον Χριστιανισμό. Κατέφυγε σε αυτή τη σχολή γιατί τότε στη δύση δεν υπήρχε ζωντανή Χριστιανική ησυχαστική παράδοση (ούτε είχε ακουστά ο John την καρδιακή προσευχή της ορθόδοξης εκκλησίας). Ο ίδιος (σε email του) μου έχει πει ότι: "I never left my Christian beginnings and 'meditation' simply helped deepen my experience and understanding of it. Also, I was always, naturally one to pray / meditate from the heart".
@Milton Lemonpie σε ευχαριστώ πολύ... γιατί με ξεμπέρδεψες!👍 Είχα μέσα μου έναν τέτοιο λογισμό ...και εσύ με το όμορφο σχόλιό σου με επιβεβαιωσες! Όλα καλά και βιωματικά γι' αυτόν...όμως παρεκκλίνει από την Ορθόδοξη άποψη. (Εν τω μεταξύ στην περιγραφή του βίντεο γράφει ότι την δύναμη της νοεράς προσευχής την επανανακάλυψε στη Ρωσία μεσω της Ορθοδοξίας στα 50 του. Τότε γιατί δεν έγινε και Ορθόδοξος? Αν δεν επηρεάστηκε από αυτό το γεγονός ...τότε ίσως να μην γίνει και ποτέ Ορθόδοξος! )
God is with us Greek byzantine singers God is with us, hear this out all nations and be defeated because God is with us. Hear this all over the world that God is with us. Even if you are powerful, you shall be defeated. Because God is with us. And even if you prevail upon us, you still shall be defeated Because God is with us. And whatever you might think to do, God will make it disappear. Because God is with us. And every word you might speak, shall not stay within you because God is with us. You shall not make us feel afraid of you, neither shall we be upset because God is with us. God is the one we may worship, and we shall only feel afraid of Him because God is with us. And since I am convinced of that, this very belief shall bless me because God is with us. And having being convinced of that, I shall be saved through Him because God is with us. Here am I, with the children God has given to me because God is with us. People walking through darkness, saw a great light because God is with us. The light shall shine upon us, who have been inhabiting the land and the shadow of death because God is with us. The beginning of everything was born upon his shoulders because God is with us. There is no limit in His peace because God is with us. And a superior Angel calls his name because God is with us. He is a great counselor because God is with us. God almighty, dominant, the leader of Peace because God is with us. The Father of the century to come because God is with us. Glory be to the Father, and the Son and the Holy Spirit because God is with us. Now and for ever and the numerous centuries to come. Amen. Because God is with us. God is with us, hear this out all nations and be defeated because God is with us lyricstranslate.com/el/meth-emon-o-theos-god-us.html
Ορθοδοξος δεν ειναι οποιος εχει παρει δικαιωματικα το "χωραφι" απο τον πατερα του, η την μανα του, αλλα οποιος, ζει και αναπνεει ως Ορθοδοξος, στην πραξη, οχι στα λογια και τις ανεξοδες δηλωσεις. Η Ορθοδοξια δεν ειναι προνομιο και τιτλος τιμης, για να περιφερεται επιδεικτικα, η για να απαξιωνουμε τους "αλλους", αλλα σταυρος και αγωνας καθημερινος, εως τελους, σε καθε συνθηκη και περισταση, ωστε να ερθει και η ανασταση προς ζωην, και οχι προς καταισχυνην. Δεν χρειαζεται να περιμενουμε απο τον ανθρωπο αυτο, να μιλαει οπως.. ο Αγιος Γρηγοριος ο Παλαμας, αλλα να δειξουμε σεβασμο, στον αγωνα του, που οντας εκτος Ορθοδοξου παραδοσεως αφιερωσε την ζωη του, να φθασει σε μια γη, την οποια, η συντριπτικη και βαπτισμενη μαλιστα, πλειοψηφια των νεο-ελληνων οχι απλα αγνοει επιδεικτικα, αλλα και καθυβριζει χυδαια καθημερινα, χωρις ιχνος αυτοσεβασμου, αλλα και με μια μεγαλη δοση γενιτσαρισμου, για να το πω και ετσι ωμα. Σαφως, -αυστηρα Ορθοδοξα- εχει θεματα. Ο λογος του θυμιζει αρκετα το υφος του Ευαγριου του Ποντικου (βλεπε Φιλοκαλια, αλλα και αλλα κειμενα), για οσους κατανοουν, και εχει μια ταση να θετει το "πνευματικο" και το "νοερο", ως τοπο αληθινης υπαρξεως, και την σωματικοτητα, να την τοποθετει, σε μια ας το πουμε δευτερη μοιρα, κατι ως αναγκαιο κακο, πραγμα που αντιβαινει στο νοημα της ιδιας της Ενανθρωπησεως του Κυριου, ο Οποιος καταξιωνει και σωζει, σωματι και πνευματι τον ολον ανθρωπο. Η εμμονη του ομως, ως προς την καθοριστικη αξια της ταπεινωσεως, της αρετης δηλαδη που στρωνει τον δρομο για τον Παραδεισο μαζι με την αγαπη, τον τοποθετει εντος πλαισιου ασφαλειας, γιατι ταπεινωση δεν θα βρειτε σε καμμια πνευματικη παραδοση εκτος της Ορθοδοξου. Παντου, εκτος της Ορθοδοξιας η ταπεινωση θεωρειται ελλειμμα-αναπηρια. Δεν την κατανοουν και δεν την αποδεχονται. Σκεφτειτε επισης, οτι κουβαλα ο ανθρωπος αυτος, τοσο συνειδητα, οσο και ασυνειδητα, πολλους αιωνες απομακρυνσης αλλα και ληθης, της πνευματικης-δογματικης παραδοσης της Ορθοδοξιας, που εχουν διαστρεψει ολοτελα το νοημα του αληθινου Χριστιανισμου για τον δυτικο ανθρωπο. Το θεμελιωδες για εμας, ορθοδοξο δογμα της διακρισεως των Ενεργειων-Ουσιας, και η δυνατοτητα της θεωσεως του ανθρωπου, μεσω της μετοχης του στις Ακτιστες Ενεργειες του Θεου, αποτελουν σκανδαλο για την συνολη δυτικη θεολογικη-φιλοσοφικη παραδοση, οπως ορθα αναφερθηκε ηδη παραπανω. Η εικονα ενος Αγιορειτη Μοναχου, π.χ. που κουβαλαει πετρες, η καθαριζει διχτυα το πρωϊ, και την νυχτα βλεπει το Ακτιστο Φως, ειναι αδιανοητη για τον μεσο δυτικο ανθρωπο. Στις παραδοσεις αυτες, ο Θεος δεν ειναι τιποτα περισσοτερο απο μια ηθικη και νομικη επιταγη, ανωθεν επιβαλλομενη, που εαν την ακολουθησουν και ειναι "καλα παιδακια", μπορει να αξιωθουν να πανε σε ενα πολυ ωραιο και ρομαντικο μερος μετα θανατον.. Καμμια ενωση, καμμια μεθεξη, καμμια μετοχη στο Ιδιο το Αναστημενο Σωμα Του Κυριου Ιησου Χριστου, δεν ειναι καν στην σκεψη τους. Παρολα αυτα εχουν την τολμη, ανθρωποι, σαν αυτον, και το ηρωϊκο φρονημα, να υπερπηδησουν ολα τα εμποδια, και να αγωνιστουν, με τροπο και σθενος, ωστε να μας κανουν να ντρεπομαστε πολλοι απο εμας, να λεμε οτι ειμαστε απογονοι των Πατερων της Εκκλησιας. Αλλωστε ο Κυριος ειχε πει στους Μαθητες Του, πριν ακομη παρουν τον αποστολικο τιτλο, -κατα τις πρωτες εξορμησεις τους-, να αφηνουν ησυχους, οσους δεν ειναι φανερα εναντιον Του, γιατι στην πραγματικοτητα, εστω και εαν δεν το γνωριζουν, ειναι μαζι Του. Οποτε δεν κανει ζημια, ο ανθρωπος αυτος, αντιθετως, μπορει να επμνευσει καποιες ψυχες να μπουν στον δρομο του Θεου, και στην πορεια θα βρουν και το αληθινο και το σωστο, και δογματικα και εκκλησιαστικα, αφου ο Θεος: θελει παντας ανθρωπους σωθηναι και εις επιγνωσιν αληθειας ελθειν, μεσα απο μυριαδες τροπους και δρομους. Πολλες ευχαριστιες για την προσπαθεια και το απολυτα ωφελιμο παρον που δινει το Αντιφωνο, σε μια τραγικη εποχη, και σε ενα διαδικτυο που εν πολλοις προαγει, οχι την πορεια προς την καταξιωση του ανθρωπινου προσωπου, αλλα αντιθετως την εσχατη αποκτηνωση του και τον εξοβελισμο του σε ενα αλογο, χωρις αξιες και προοπτικη κοινωνικο εντομο, οπως δηλαδη τον θελει η ταχα "Νεα" αλλα εν τοις πραγμασι, παμπαλαια ταξη, που προωθειται με καθε μεσο και σκοπο στον κοσμο.
Συμφωνώ στα περισσότερα που λέτε. Ωστόσο, αδελφικά, ας σχολιάσω πως δεν πιστεύω πως ισχύει αυτό που λέτε "ταπείνωση δεν θα βρείτε σε καμιά πνευματική παραδοση εκτος της Ορθοδοξου. Παντου, εκτος της Ορθοδοξιας η ταπεινωση θεωρειται ελλειμμα-αναπηρια. Δεν την κατανοουν και δεν την αποδεχονται". Δεν ξέρω από ποιες πηγές έχετε φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά πιστεύω πως ταπείνωση βρίσκει κανείς σε διδασκαλίες και σε ανθρώπους πολλών θρησκευτικών παραδόσεων. Επίσης, συμφωνώ ότι η Ορθοδοξία έχει πιο πλούσια μυστική παράδοση και την καίρια διάκριση Ουσίας - Ενέργειών. Αλλά το "Καμμια ενωση, καμμια μεθεξη, καμμια μετοχη στο Ιδιο το Αναστημενο Σωμα Του Κυριου Ιησου Χριστου, δεν ειναι καν στην σκεψη τους" είναι ανακριβές. Δείτε π.χ. κείμενα του Rowan Williams, του James Finley, της Teresa of Avila ή του Meister Eckhart. Ή γνωρίστε από κοντά κάποιους υπέροχους ετερόδοξους, απλούς πιστούς ανθρώπους. Η συλλήβδην απαξίωση της δύσης, εκτός του ότι πηγάζει από μια μεροληπτική πληροφόρηση που έχουμε στην Ελλάδα, υποθάλπει και την έπαρση κάποιων που, όπως σωστά επισημαίνετε, νομίζουν ότι ο Θεός έχει παραχωρήσει το copyright του Αγίου Πνεύματος στο "χωράφι" που πήραν δικαιωματικά από τον πατέρα τους. Όσο για την απαξίωση των νεο-ελληνων προς την Ορθοδοξία, αυτή οφείλεται (πέρα από την επιδερμικότητα κάποιων νεο-ελληνων) και στη τραγική δυσφήμηση της Ορθοδοξίας από σημαντική μερίδα πιστών (ιερωμένων και μη). Δείτε τον χαμό που έγινε τώρα με τον κορωνοϊό ή τα φλερτ που έχουν θρησκευόμενοι με τη μαγεία, την προφητολογία και τον εθνικισμό... Ας προσπαθούμε να μην κρίνουμε τους ανθρώπους στην καρδιά μας, αλλά να βλέπουμε και τα κακώς κείμενα. Πόσοι όταν ακούνε "Ορθοδοξία" πάει το μυαλό τους συνειρμικά στη θεολογία του Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά; Και κάτι τελευταίο: Σωστά επισημαίνετε ο λόγος του (στο απόσπασμα του βιβλίου του στο 43:38) θυμιζει το ύφος του Ευάγριου, αλλά όταν ρωτήθηκε γι'αυτό το απόσπασμα απάντησε ότι αυτό (που το έγραψε πριν 20 χρόνια) πλέον δεν θα διατύπωνε έτσι. Κι αυτό όχι γιατί διάβασε ένα βιβλίο για τη θεολογία του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, αλλά γιατί η ίδια η εμπειρία του Θεού εξελίχθηκε μέσα του. Δείτε στο 54:04 όπου μιλάει για την κτίση εν Αγίω Πνεύματι.
@@dimitris.mouroulis Αγαπητε Δημητριε, εχετε απολυτο δικαιο. Το εγραψα καπως αποτομα, οσο και τηλεγραφικα, γιατι ηδη ειχα απλωσει εαν κειμενο-σεντονι, και δεν ειναι οτι καλυτερο να γραφουμε κατεβατα, οταν ο χωρος εδω, δεν προσφερεται για διευκρινισεις επι διευκρινισεων. Τωρα παλι θα κανω καταχρηση, να με συγχωρεσετε οσοι μπειτε στον κοπο να αναγνωσετε τα παρακατω. Αυτο που ηθελα να πω, -και κακως δεν το ειπα-, ειναι οτι η ταπεινωση, στην Ορθοδοξη Πιστη, ειναι ουσιαστικα μιμηση του τροπου της υπαρξεως του Ιδιου του Θεου, ο Οποιος τονισε, προς παντας οτι:
Προς τον μεταφραστή: Υπάρχουν όροι στα ελληνικά για τις λέξεις, meditation και meditate, που χρησιμοποιεί ο John Butler στον λόγο του συχνά στο παραπάνω βίντεο. Είναι ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ και το ΔΙΑΛΟΓΙΖΟΜΑΙ, που είναι και πολύ εύστοχοι. Γιατί τόσο ταμπού με τις συγκεκριμένες λέξεις ;;; Και γιατί να αποδίδονται ως καρδιακή προσευχή/ ησυχαστική άσκηση ή προσεύχομαι εν σιωπή ,καρδιακά;;; Αυτό είναι μια περιγραφή των όρων ,αλλά όροι υπάρχουν. Και τι σημαίνει ότι στη Δύση το meditation ηχεί 'ανατολίτικο';; Σε τι χρειάζονται όλοι αυτοί οι περιορισμοί ,όταν μιλάμε για την αλήθεια;; Ποια ανατολή και ποια δύση;;; Μήπως και ο Χριστός, αν υπήρξε ως πρόσωπο, δεν ήταν ανατολικής προέλευσης όπως παρουσιάζεται η ιστορία του;;; Το βίντεο κατά τη γνώμη μου χάνει, όχι από αυτά που λέει ο John Butler, που μιλάει πολύ αληθινά και όμορφα, αλλά για όποιον δεν καταλαβαίνει αγγλικά, από τους περιορισμούς και τα ταμπού του μεταφραστή!!! Υ.Γ. Μάλιστα ό άνθρωπος πολλές φορές μνημονεύει και το πού έμαθε να διαλογίζεται που είναι στην School Of Meditation του Λονδίνου, στη Σχολή ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ δηλαδή!!!
Γεια σου και σ'ευχαριστώ για την παρατήρηση. Είμαι ο μεταφραστής. Εδώ, καταχρηστικά ίσως, το meditation μεταφράζεται ως "καρδιακή προσευχή" γιατί ο ίδιος ο John μου είπε πως αυτή είναι η καλύτερη ελληνική μετάφρασή αυτού που εννοεί. Δεν είναι θέμα ταμπού, αλλά της ακριβέστερης δυνατής μετάφρασης αυτού που ο αφηγητής εννοεί. To πρόβλημα είναι πως μεταξύ των γλωσσών δεν υπάρχει πάντα ακριβής αντιστοίχηση. Π.χ. η λέξη "φιλότιμο" δεν έχει ακριβή μετάφαση στα αγγλικά. Ομοίως, το meditation στα αγγλικά έχει εξελιχθεί σε ευρύτερη ένοια από τον διαλογισμό (που στα ελληνικά αναφέρεται συνήθως αποκλειστικά για τις ανατολικές θρησκείες). Να εξηγήσω γιατί: Πριν το 1960, για τους Χριστιανούς της δύσης (Καθολικούς και Προτεστάντες) το meditation σήμαινε περισυλλογή περί του Θεού (με τη σκέψη) ενώ το contemplation αναφερόταν στη νοερά ή καρδιακή προσευχή. Ωστόσο η καρδιακή προσευχή θεωρούνταν εξωφρενικά σπάνια και ότι την είχαν πλησιάσει μόνο ελάχιστες εκλεκτές ψυχές, διάσπαρτες στους αιώνες της ιστορίας. Γι’αυτό θεωρούσαν πως και μόνο η επιθυμία σου να τη γνωρίσεις αποτελούσε απόδειξη εγωισμού, κι ως εκ τούτου, απόδειξη ότι δεν μπορείς να τη γνωρίσεις. Έτσι, ο δυτικός Χριστιανισμός αυτοπαγιδεύτηκε σε μια θρησκευτικότητα χωρίς υπαρξιακό βάθος αφού η μυστική σχέση με τον Θεό θεωρούνταν ουσιαστικά αδύνατη. Ως αποτέλεσμα, τη δεκαετία του 60, πολλοί άνθρωποι εγκατέλειπαν τον Χριστιανισμό και στρέφονταν στις ανατολικές θρησκείες γιατί αναζητούσαν μια προοπτική βιωματικής σχέσης με το Θείο, η οποία έμοιαζε αδύνατη σε Χριστιανικά πλαίσια. Η λέξη που χρησιμοποιούσαν οι ανατολικές θρησκείες για τον διαλογισμό ήταν meditation. Αυτό άλλαξε το νόημα της λέξης στην καθημερινή γλώσσα από διανοητική περισυλλογή περί του Θεού σε ησυχαστική/νηπτική άσκηση. Βλέποντας αυτήν τη φυγή προς τις ανατολικές θρησκείες, κάποιοι Χριστιανοί του ‘60 αναρωτήθηκαν κατά πόσο η αδυναμία μυστικής σχέσης με το Θείο εν σιωπή ήταν εγγενές στοιχείο του Χριστιανισμού. Έτσι ανέτρεξαν στη Χριστιανική παράδοση και ανακάλυψαν Πατέρες που είχαν αυτήν τη μυστική σχέση μέσω της καρδιακής προσευχής (τόσο στην Ορθόδοξη εκκλησία, όσο και σε δυτικές πηγές σαν το μεσαιωνικό «Γνόφος Αγνωσίας», τον Meister Eckhart, την Teresa of Avila κ.α.). Παραδοσιακά, αυτό ονομαζόταν contemplation. Αλλά επειδή η λέξη meditation είχε μπει πλέον στο καθημερινό λεξιλόγιο, άρχισαν και οι Χριστιανοί να τη χρησιμοποιούν (ως σιωπηρή παράδοση στην παρουσία του Θεού). Έτσι, στα αγγλικά ο όρος meditation είναι πάρα πολύ ευρύς και μπορεί να περιληφθεί σε οποιαδήποτε μυστική θρησκευτική παράδοση. Θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «Ησυχία του νου και άνοιγμα σε κάτι άλλο».
Και αυτός που έγραψε το βιβλίο,Η Μίμηση του Χριστού,ήταν χριστιανός, αλλά όχι ορθόδοξς,Μα η ορθοδοξία το Μετάφρασε,στα Ελληνικά.Πολυ ωραία τα λέει ο παππούς.μακαρι να του μοιάζαμε οι ορθόδοξοι χριστιανοί, έστω και λίγο.
@@Sofiart200 Η διαδρομή τού συγκεκριμένου πάντως, απ' ότι περιγράφει ο ίδιος, δε νομίζω ότι δίνει την εικόνα τού "διαλογισμός μόνος στο σπίτι". Κάθε άλλο μάλιστα. Την προσευχή του, ακομα και τώρα που είναι μεγάλος πια, την κάνει καθημερινά στο ναό, πρωΐ και βράδυ. Όσο για τη ζωή του, μάλλον παραδειγματικά αυθεντική. Ενώ εμείς, μήπως και λίγο μίζεροι τελικά, κρίνοντάς τον;
Ποτέ δεν ένοιωσα τόσο ευγνώμων για το ανέβασμα ενός βίντεο. Σας ευχαριστώ!!
Βλέποντας μερικά video στη σελίδα του κ. Butler παρατήρησα ότι ο τρόπος που βλέπει τον κόσμο σε κάποια σημεία αποκλίνει από την Ορθόδοξη θεώρηση. Το άρθρο του Bruce Charlton για τον John Butler (μπορείτε να το βρείτε με αναζήτηση "John Butler - Christian 'Zen' (not Zen Christianity)" ) συνοψίζει με σεβασμό αυτές τις αποκλίσεις τις οποίες καλό θα ήταν ο θεατής να έχει υπ'όψιν του. Για κάποιους από εμάς που δεν ξεκινήσαμε από την Ορθόδοξη πίστη αλλά περιπλανηθήκαμε προς ανατολάς χρειάστηκε πολλή δουλειά να αλλάξουμε την κοσμοθεωρία μας και να αποδεχτούμε τη μοναδικότητα του ανθρωπίνου προσώπου, τη σημασία του σώματος και την ανάσταση, τη διαφορά της προσευχής από το διαλογισμό (βλέπε Όσιος Σωφρόνιος του Έσσεξ) και την κεντρικότητα του Ιησού Χριστού ως μοναδικού Θεανθρώπου και Σωτήρος. Σημεία στα οποία ο κ. Butler φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη.
Εντόπισα κατι (αθέλητα) παραπλανητικό στο άρθρο "John Butler - Christian 'Zen' (not Zen Christianity)" που αναφέρετε. Εκεί ο συγγραφέας λέει ότι "Most importantly, John Butler's spirituality is distinct from Christianity in that he explicitly seeks the total loss of ego". Τι εννοεί όμως ο John με τον όρο ego/εγώ; Δεν εννοεί το Πρόσωπο, το κατ'εικόνα Θεού. Όταν ρωτήθηκε ο John τι εννοεί με το "ego" απάντησε "Ego refers to 'I, me and mine' believed as a separate, mortal entity, distinct from our true I AM made in the image of God". Αυτό νομίζω πως δεν συνιστά εκμηδένιση του προσώπου, αλλά υπέρβαση της "ατομικής μας περσόνας" κι ανακάλυψη της αληθινής μας ταυτότητας ως εικόνας Θεού. Αλλά ακόμη και πέρα από αυτό, η φράση "he explicitly seeks the total loss of ego" είναι ανακριβής. Υπάρχει βίντεο (στο συνδρομητικό κανάλι του John στο ua-cam.com/video/rYtssRx0e5g/v-deo.html ) όπου αναφέρει ότι ούτε πρέπει κι ούτε μπορούμε να "ξεφορτωθούμε" το ego/εγώ. Αυτό που που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην ανησυχούμε για το ego/εγώ και να ανοιχτούμε σε κάτι μεγαλύτερο.
Με τις ελάχιστες γνώσεις μου, συμφωνώ - πώς μπορεί ένας αμαρτωλός να "συγχωνευτεί", να γίνει ένα με τον Θεό που είναι τέλειος και απόλυτος; Ψάχνω αυτό το κείμενο του Οσίου Σωφρονίου του Έσσεξ για τον διαλογισμό. Μήπως θα μπορούσες να μου πεις ποιο είναι;
@@VaPa-v3c Για το πρώτο που λες: "πώς μπορεί ένας αμαρτωλός να "συγχωνευτεί", να γίνει ένα με τον Θεό που είναι τέλειος και απόλυτος;".
Η απάντηση σε αυτό έχει δοθεί με τη διάκριση Ουσίας και Ενεργειών του Θεού. Ο Θεός στην Ουσία του είναι απρόσιτος αλλά δια των Ενεργειών μπορεί να χαριστεί στον άνθρωπο αυτό που λέει ο Παύλος: "Ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός" (Γαλ.2, 20)
Όσον αφορά στον διαλογισμό: Η μετάφραση του όρου meditation (που συχνά μεταφράζεται ως διαλογισμός) είναι προβληματική γιατί δεν υπάρχει ελληνική λέξη που να παραπέμπει ακριβώς στο νόημα του όρου.
Πριν πολλές δεκαετίες, για τους χριστιανούς το meditation σήμαινε περισυλλογή περί του Θεού (με τη σκέψη) ενώ το contemplation αναφερόταν στη νοερά ή καρδιακή προσευχή. Ωστόσο η καρδιακή προσευχή θεωρούνταν κάτι τόσο σπάνιο που και μόνο η επιθυμία σου να την γνωρίσεις αποτελούσε απόδειξη εγωισμού. Κι ως εκ τούτου, απόδειξη ότι δεν μπορείς να την γνωρίσεις. Έτσι, ο Χριστιανισμός αυτοπαγιδεύτηκε σε μια κοσμικότητα αφού η μυστική σχέση με τον Θεό θεωρούνταν ουσιαστικά αδύνατη.
Τη δεκαετία του 60, πάρα πολλοί άνθρωποι εγκατέλειπαν τον Χριστιανισμό και στρέφονταν στις ανατολικές θρησκείες γιατί αναζητούσαν μια προοπτική βιωματικής σχέσης με το Θείο, η οποία έμοιαζε αδύνατη στα Χριστιανικά πλαίσια. (Η λέξη που χρησιμοποιούσαν οι ανατολικές θρησκείες ήταν meditation. Κι αυτό άλλαξε το νόημα της λέξης στην καθημερινή γλώσσα).
Βλέποντας αυτή την φυγή προς τις ανατολικές θρησκείες, κάποιοι χριστιανοί του 60 και 70 αναρωτήθηκαν κατά πόσο η αδυναμία μυστικής σχέσης με το Θείο εν σιωπή ήταν εγγενές στοιχείο του Χριστιανισμού ή όχι. Έτσι ανέτρεξαν στη Χριστιανική παράδοση και ανακάλυψαν Πατέρες που είχαν αυτή τη μυστική σχέση μέσω της καρδιακής προσευχής (κυρίως στην Ανατολική εκκλησία, αλλά όχι μόνο). Παραδοσιακά, αυτό ονομαζόταν contemplation. Αλλά επειδή η λέξη meditation είχε μπει πλέον στο καθημερινό λεξιλόγιο, άρχισαν και οι χριστιανοί να την χρησιμοποιούν (ως σιωπηρή παράδοση στην παρουσία του Θεού).
Οπότε στα αγγλικά ο όρος meditation είναι πάρα πολύ ευρύς και μπορεί να περιληφθεί σε οποιαδήποτε μυστική θρησκευτική παράδοση.
Η σχολή στην οποία έμαθε ο John τον ησυχασμό στα 26 του είχε ιδρυθεί με βάση την Ινδική παράδοση. Αλλά η σχολή δεν έδινε θρησκευτική κατεύθυνση. Έλεγαν στους μαθητές να μείνουν σε όποια θρησκευτική παράδοση θέλουν κι ο John ποτέ δεν ένιωσε ότι έφυγε από τον Χριστιανισμό. Κατέφυγε σε αυτή τη σχολή γιατί τότε στη δύση δεν υπήρχε ζωντανή Χριστιανική ησυχαστική παράδοση (ούτε είχε ακουστά ο John την καρδιακή προσευχή της ορθόδοξης εκκλησίας). Ο ίδιος (σε email του) μου έχει πει ότι: "I never left my Christian beginnings and 'meditation' simply helped deepen my experience and understanding of it. Also, I was always, naturally one to pray / meditate from the heart".
@Milton Lemonpie σε ευχαριστώ πολύ... γιατί με ξεμπέρδεψες!👍
Είχα μέσα μου έναν τέτοιο λογισμό ...και εσύ με το όμορφο σχόλιό σου με επιβεβαιωσες!
Όλα καλά και βιωματικά γι' αυτόν...όμως παρεκκλίνει από την Ορθόδοξη άποψη.
(Εν τω μεταξύ στην περιγραφή του βίντεο γράφει ότι την δύναμη της νοεράς προσευχής την επανανακάλυψε στη Ρωσία μεσω της Ορθοδοξίας στα 50 του.
Τότε γιατί δεν έγινε και Ορθόδοξος?
Αν δεν επηρεάστηκε από αυτό το γεγονός ...τότε ίσως να μην γίνει και ποτέ Ορθόδοξος! )
God is with us
Greek byzantine singers
God is with us, hear this out all nations and be defeated
because God is with us.
Hear this all over the world
that God is with us.
Even if you are powerful, you shall be defeated.
Because God is with us.
And even if you prevail upon us, you still shall be defeated
Because God is with us.
And whatever you might think to do, God will make it disappear.
Because God is with us.
And every word you might speak, shall not stay within you
because God is with us.
You shall not make us feel afraid of you, neither shall we be upset
because God is with us.
God is the one we may worship, and we shall only feel afraid of Him
because God is with us.
And since I am convinced of that, this very belief shall bless me
because God is with us.
And having being convinced of that, I shall be saved through Him
because God is with us.
Here am I, with the children God has given to me
because God is with us.
People walking through darkness, saw a great light
because God is with us.
The light shall shine upon us, who have been inhabiting the land and the shadow of death
because God is with us.
The beginning of everything was born upon his shoulders
because God is with us.
There is no limit in His peace
because God is with us.
And a superior Angel calls his name
because God is with us.
He is a great counselor
because God is with us.
God almighty, dominant, the leader of Peace
because God is with us.
The Father of the century to come
because God is with us.
Glory be to the Father, and the Son and the Holy Spirit
because God is with us.
Now and for ever and the numerous centuries to come. Amen.
Because God is with us.
God is with us, hear this out all nations and be defeated
because God is with us
lyricstranslate.com/el/meth-emon-o-theos-god-us.html
Το Αντίφωνο με τις επιλογές του, με εμπνέει και με ενδυναμώνει πνευματικά και του είμαι ευγνώμων!!!
Thank you.
Θέλω να πω απλά ένα Ευχαριστώ στο antifono.gr που ότι και να γίνει δεν σταματάει τις αναρτήσεις αυτές.
ΑΥΤΗ Η ΤΟΣΟ ΑΓΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΣΑΜΟ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ,,,,ΕΜΑΘΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΑΚΟΥΣΑ......
Ορθοδοξος δεν ειναι οποιος εχει παρει δικαιωματικα το "χωραφι" απο τον πατερα του, η την μανα του,
αλλα οποιος, ζει και αναπνεει ως Ορθοδοξος, στην πραξη, οχι στα λογια και τις ανεξοδες δηλωσεις.
Η Ορθοδοξια δεν ειναι προνομιο και τιτλος τιμης, για να περιφερεται επιδεικτικα, η για να απαξιωνουμε τους "αλλους",
αλλα σταυρος και αγωνας καθημερινος, εως τελους, σε καθε συνθηκη και περισταση, ωστε να ερθει και η ανασταση προς ζωην, και οχι προς καταισχυνην.
Δεν χρειαζεται να περιμενουμε απο τον ανθρωπο αυτο, να μιλαει οπως.. ο Αγιος Γρηγοριος ο Παλαμας, αλλα να δειξουμε σεβασμο, στον αγωνα του, που οντας εκτος Ορθοδοξου παραδοσεως αφιερωσε την ζωη του, να φθασει σε μια γη, την οποια, η συντριπτικη και βαπτισμενη μαλιστα, πλειοψηφια των νεο-ελληνων οχι απλα αγνοει επιδεικτικα, αλλα και καθυβριζει χυδαια καθημερινα, χωρις ιχνος αυτοσεβασμου, αλλα και με μια μεγαλη δοση γενιτσαρισμου, για να το πω και ετσι ωμα.
Σαφως, -αυστηρα Ορθοδοξα- εχει θεματα. Ο λογος του θυμιζει αρκετα το υφος του Ευαγριου του Ποντικου (βλεπε Φιλοκαλια, αλλα και αλλα κειμενα), για οσους κατανοουν, και εχει μια ταση να θετει το "πνευματικο" και το "νοερο", ως τοπο αληθινης υπαρξεως, και την σωματικοτητα, να την τοποθετει, σε μια ας το πουμε δευτερη μοιρα, κατι ως αναγκαιο κακο, πραγμα που αντιβαινει στο νοημα της ιδιας της Ενανθρωπησεως του Κυριου, ο Οποιος καταξιωνει και σωζει, σωματι και πνευματι τον ολον ανθρωπο.
Η εμμονη του ομως, ως προς την καθοριστικη αξια της ταπεινωσεως, της αρετης δηλαδη που στρωνει τον δρομο για τον Παραδεισο μαζι με την αγαπη,
τον τοποθετει εντος πλαισιου ασφαλειας, γιατι ταπεινωση δεν θα βρειτε σε καμμια πνευματικη παραδοση εκτος της Ορθοδοξου.
Παντου, εκτος της Ορθοδοξιας η ταπεινωση θεωρειται ελλειμμα-αναπηρια. Δεν την κατανοουν και δεν την αποδεχονται.
Σκεφτειτε επισης, οτι κουβαλα ο ανθρωπος αυτος, τοσο συνειδητα, οσο και ασυνειδητα, πολλους αιωνες απομακρυνσης αλλα και ληθης,
της πνευματικης-δογματικης παραδοσης της Ορθοδοξιας, που εχουν διαστρεψει ολοτελα το νοημα του αληθινου Χριστιανισμου για τον δυτικο ανθρωπο.
Το θεμελιωδες για εμας, ορθοδοξο δογμα της διακρισεως των Ενεργειων-Ουσιας, και η δυνατοτητα της θεωσεως του ανθρωπου, μεσω της μετοχης του στις Ακτιστες Ενεργειες του Θεου, αποτελουν σκανδαλο για την συνολη δυτικη θεολογικη-φιλοσοφικη παραδοση, οπως ορθα αναφερθηκε ηδη παραπανω.
Η εικονα ενος Αγιορειτη Μοναχου, π.χ. που κουβαλαει πετρες, η καθαριζει διχτυα το πρωϊ, και την νυχτα βλεπει το Ακτιστο Φως, ειναι αδιανοητη για τον μεσο δυτικο ανθρωπο.
Στις παραδοσεις αυτες, ο Θεος δεν ειναι τιποτα περισσοτερο απο μια ηθικη και νομικη επιταγη, ανωθεν επιβαλλομενη, που εαν την ακολουθησουν και ειναι "καλα παιδακια",
μπορει να αξιωθουν να πανε σε ενα πολυ ωραιο και ρομαντικο μερος μετα θανατον..
Καμμια ενωση, καμμια μεθεξη, καμμια μετοχη στο Ιδιο το Αναστημενο Σωμα Του Κυριου Ιησου Χριστου, δεν ειναι καν στην σκεψη τους.
Παρολα αυτα εχουν την τολμη, ανθρωποι, σαν αυτον, και το ηρωϊκο φρονημα, να υπερπηδησουν ολα τα εμποδια, και να αγωνιστουν, με τροπο και σθενος, ωστε να μας κανουν να ντρεπομαστε πολλοι απο εμας, να λεμε οτι ειμαστε απογονοι των Πατερων της Εκκλησιας.
Αλλωστε ο Κυριος ειχε πει στους Μαθητες Του, πριν ακομη παρουν τον αποστολικο τιτλο, -κατα τις πρωτες εξορμησεις τους-, να αφηνουν ησυχους, οσους δεν ειναι φανερα εναντιον Του, γιατι στην πραγματικοτητα, εστω και εαν δεν το γνωριζουν, ειναι μαζι Του.
Οποτε δεν κανει ζημια, ο ανθρωπος αυτος, αντιθετως, μπορει να επμνευσει καποιες ψυχες να μπουν στον δρομο του Θεου, και στην πορεια θα βρουν και το αληθινο και το σωστο, και δογματικα και εκκλησιαστικα, αφου ο Θεος: θελει παντας ανθρωπους σωθηναι και εις επιγνωσιν αληθειας ελθειν, μεσα απο μυριαδες τροπους και δρομους.
Πολλες ευχαριστιες για την προσπαθεια και το απολυτα ωφελιμο παρον που δινει το Αντιφωνο, σε μια τραγικη εποχη, και σε ενα διαδικτυο που εν πολλοις προαγει, οχι την πορεια προς την καταξιωση του ανθρωπινου προσωπου, αλλα αντιθετως την εσχατη αποκτηνωση του και τον εξοβελισμο του σε ενα αλογο, χωρις αξιες και προοπτικη κοινωνικο εντομο, οπως δηλαδη τον θελει η ταχα "Νεα" αλλα εν τοις πραγμασι, παμπαλαια ταξη, που προωθειται με καθε μεσο και σκοπο στον κοσμο.
Συμφωνώ στα περισσότερα που λέτε.
Ωστόσο, αδελφικά, ας σχολιάσω πως δεν πιστεύω πως ισχύει αυτό που λέτε "ταπείνωση δεν θα βρείτε σε καμιά πνευματική παραδοση εκτος της Ορθοδοξου. Παντου, εκτος της Ορθοδοξιας η ταπεινωση θεωρειται ελλειμμα-αναπηρια. Δεν την κατανοουν και δεν την αποδεχονται". Δεν ξέρω από ποιες πηγές έχετε φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά πιστεύω πως ταπείνωση βρίσκει κανείς σε διδασκαλίες και σε ανθρώπους πολλών θρησκευτικών παραδόσεων.
Επίσης, συμφωνώ ότι η Ορθοδοξία έχει πιο πλούσια μυστική παράδοση και την καίρια διάκριση Ουσίας - Ενέργειών. Αλλά το "Καμμια ενωση, καμμια μεθεξη, καμμια μετοχη στο Ιδιο το Αναστημενο Σωμα Του Κυριου Ιησου Χριστου, δεν ειναι καν στην σκεψη τους" είναι ανακριβές. Δείτε π.χ. κείμενα του Rowan Williams, του James Finley, της Teresa of Avila ή του Meister Eckhart. Ή γνωρίστε από κοντά κάποιους υπέροχους ετερόδοξους, απλούς πιστούς ανθρώπους.
Η συλλήβδην απαξίωση της δύσης, εκτός του ότι πηγάζει από μια μεροληπτική πληροφόρηση που έχουμε στην Ελλάδα, υποθάλπει και την έπαρση κάποιων που, όπως σωστά επισημαίνετε, νομίζουν ότι ο Θεός έχει παραχωρήσει το copyright του Αγίου Πνεύματος στο "χωράφι" που πήραν δικαιωματικά από τον πατέρα τους.
Όσο για την απαξίωση των νεο-ελληνων προς την Ορθοδοξία, αυτή οφείλεται (πέρα από την επιδερμικότητα κάποιων νεο-ελληνων) και στη τραγική δυσφήμηση της Ορθοδοξίας από σημαντική μερίδα πιστών (ιερωμένων και μη). Δείτε τον χαμό που έγινε τώρα με τον κορωνοϊό ή τα φλερτ που έχουν θρησκευόμενοι με τη μαγεία, την προφητολογία και τον εθνικισμό... Ας προσπαθούμε να μην κρίνουμε τους ανθρώπους στην καρδιά μας, αλλά να βλέπουμε και τα κακώς κείμενα. Πόσοι όταν ακούνε "Ορθοδοξία" πάει το μυαλό τους συνειρμικά στη θεολογία του Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά;
Και κάτι τελευταίο: Σωστά επισημαίνετε ο λόγος του (στο απόσπασμα του βιβλίου του στο 43:38) θυμιζει το ύφος του Ευάγριου, αλλά όταν ρωτήθηκε γι'αυτό το απόσπασμα απάντησε ότι αυτό (που το έγραψε πριν 20 χρόνια) πλέον δεν θα διατύπωνε έτσι. Κι αυτό όχι γιατί διάβασε ένα βιβλίο για τη θεολογία του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, αλλά γιατί η ίδια η εμπειρία του Θεού εξελίχθηκε μέσα του. Δείτε στο 54:04 όπου μιλάει για την κτίση εν Αγίω Πνεύματι.
@@dimitris.mouroulis Αγαπητε Δημητριε, εχετε απολυτο δικαιο.
Το εγραψα καπως αποτομα, οσο και τηλεγραφικα, γιατι ηδη ειχα απλωσει εαν κειμενο-σεντονι, και δεν ειναι οτι καλυτερο να γραφουμε κατεβατα,
οταν ο χωρος εδω, δεν προσφερεται για διευκρινισεις επι διευκρινισεων.
Τωρα παλι θα κανω καταχρηση, να με συγχωρεσετε οσοι μπειτε στον κοπο να αναγνωσετε τα παρακατω.
Αυτο που ηθελα να πω, -και κακως δεν το ειπα-, ειναι οτι η ταπεινωση, στην Ορθοδοξη Πιστη, ειναι ουσιαστικα μιμηση του τροπου της υπαρξεως του Ιδιου του Θεου, ο Οποιος τονισε, προς παντας οτι:
Ότι δεν είναι ορθόδοξη η πίστη του το καταλάβαινουμαι,,αλλά ,ολογος του ,μου αρέσει.
Προς τον μεταφραστή: Υπάρχουν όροι στα ελληνικά για τις λέξεις, meditation και meditate, που χρησιμοποιεί ο John Butler στον λόγο του συχνά στο παραπάνω βίντεο. Είναι ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ και το ΔΙΑΛΟΓΙΖΟΜΑΙ, που είναι και πολύ εύστοχοι. Γιατί τόσο ταμπού με τις συγκεκριμένες λέξεις ;;; Και γιατί να αποδίδονται ως καρδιακή προσευχή/ ησυχαστική άσκηση ή προσεύχομαι εν σιωπή ,καρδιακά;;; Αυτό είναι μια περιγραφή των όρων ,αλλά όροι υπάρχουν. Και τι σημαίνει ότι στη Δύση το meditation ηχεί 'ανατολίτικο';; Σε τι χρειάζονται όλοι αυτοί οι περιορισμοί ,όταν μιλάμε για την αλήθεια;; Ποια ανατολή και ποια δύση;;; Μήπως και ο Χριστός, αν υπήρξε ως πρόσωπο, δεν ήταν ανατολικής προέλευσης όπως παρουσιάζεται η ιστορία του;;; Το βίντεο κατά τη γνώμη μου χάνει, όχι από αυτά που λέει ο John Butler, που μιλάει πολύ αληθινά και όμορφα, αλλά για όποιον δεν καταλαβαίνει αγγλικά, από τους περιορισμούς και τα ταμπού του μεταφραστή!!! Υ.Γ. Μάλιστα ό άνθρωπος πολλές φορές μνημονεύει και το πού έμαθε να διαλογίζεται που είναι στην School Of Meditation του Λονδίνου, στη Σχολή ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ δηλαδή!!!
Γεια σου και σ'ευχαριστώ για την παρατήρηση. Είμαι ο μεταφραστής. Εδώ, καταχρηστικά ίσως, το meditation μεταφράζεται ως "καρδιακή προσευχή" γιατί ο ίδιος ο John μου είπε πως αυτή είναι η καλύτερη ελληνική μετάφρασή αυτού που εννοεί. Δεν είναι θέμα ταμπού, αλλά της ακριβέστερης δυνατής μετάφρασης αυτού που ο αφηγητής εννοεί.
To πρόβλημα είναι πως μεταξύ των γλωσσών δεν υπάρχει πάντα ακριβής αντιστοίχηση. Π.χ. η λέξη "φιλότιμο" δεν έχει ακριβή μετάφαση στα αγγλικά. Ομοίως, το meditation στα αγγλικά έχει εξελιχθεί σε ευρύτερη ένοια από τον διαλογισμό (που στα ελληνικά αναφέρεται συνήθως αποκλειστικά για τις ανατολικές θρησκείες). Να εξηγήσω γιατί:
Πριν το 1960, για τους Χριστιανούς της δύσης (Καθολικούς και Προτεστάντες) το meditation σήμαινε περισυλλογή περί του Θεού (με τη σκέψη) ενώ το contemplation αναφερόταν στη νοερά ή καρδιακή προσευχή. Ωστόσο η καρδιακή προσευχή θεωρούνταν εξωφρενικά σπάνια και ότι την είχαν πλησιάσει μόνο ελάχιστες εκλεκτές ψυχές, διάσπαρτες στους αιώνες της ιστορίας. Γι’αυτό θεωρούσαν πως και μόνο η επιθυμία σου να τη γνωρίσεις αποτελούσε απόδειξη εγωισμού, κι ως εκ τούτου, απόδειξη ότι δεν μπορείς να τη γνωρίσεις. Έτσι, ο δυτικός Χριστιανισμός αυτοπαγιδεύτηκε σε μια θρησκευτικότητα χωρίς υπαρξιακό βάθος αφού η μυστική σχέση με τον Θεό θεωρούνταν ουσιαστικά αδύνατη.
Ως αποτέλεσμα, τη δεκαετία του 60, πολλοί άνθρωποι εγκατέλειπαν τον Χριστιανισμό και στρέφονταν στις ανατολικές θρησκείες γιατί αναζητούσαν μια προοπτική βιωματικής σχέσης με το Θείο, η οποία έμοιαζε αδύνατη σε Χριστιανικά πλαίσια. Η λέξη που χρησιμοποιούσαν οι ανατολικές θρησκείες για τον διαλογισμό ήταν meditation. Αυτό άλλαξε το νόημα της λέξης στην καθημερινή γλώσσα από διανοητική περισυλλογή περί του Θεού σε ησυχαστική/νηπτική άσκηση.
Βλέποντας αυτήν τη φυγή προς τις ανατολικές θρησκείες, κάποιοι Χριστιανοί του ‘60 αναρωτήθηκαν κατά πόσο η αδυναμία μυστικής σχέσης με το Θείο εν σιωπή ήταν εγγενές στοιχείο του Χριστιανισμού. Έτσι ανέτρεξαν στη Χριστιανική παράδοση και ανακάλυψαν Πατέρες που είχαν αυτήν τη μυστική σχέση μέσω της καρδιακής προσευχής (τόσο στην Ορθόδοξη εκκλησία, όσο και σε δυτικές πηγές σαν το μεσαιωνικό «Γνόφος Αγνωσίας», τον Meister Eckhart, την Teresa of Avila κ.α.). Παραδοσιακά, αυτό ονομαζόταν contemplation. Αλλά επειδή η λέξη meditation είχε μπει πλέον στο καθημερινό λεξιλόγιο, άρχισαν και οι Χριστιανοί να τη χρησιμοποιούν (ως σιωπηρή παράδοση στην παρουσία του Θεού).
Έτσι, στα αγγλικά ο όρος meditation είναι πάρα πολύ ευρύς και μπορεί να περιληφθεί σε οποιαδήποτε μυστική θρησκευτική παράδοση. Θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «Ησυχία του νου και άνοιγμα σε κάτι άλλο».
Meditation θα μπορούσε να σημάνει ‘’Νηψη’’.
Καλα ρε αχαρακτήριστοι εκει στο Αντφωνο. Δεν ξερετε οτι ο Butler ειναι Μορμόνος;;
Αυτός ο τυπάκος δεν φέρει ορθόδοξη χριστιανική πνευματικότητα. ΠΡΟΣΟΧΗ ! Ο τύπος αν και γλυκούλης .... πάει να μας βάλει σε πλάνη. Συγχωρέστε με !
Και αυτός που έγραψε το βιβλίο,Η Μίμηση του Χριστού,ήταν χριστιανός, αλλά όχι ορθόδοξς,Μα η ορθοδοξία το Μετάφρασε,στα Ελληνικά.Πολυ ωραία τα λέει ο παππούς.μακαρι να του μοιάζαμε οι ορθόδοξοι χριστιανοί, έστω και λίγο.
@@Sofiart200 Η διαδρομή τού συγκεκριμένου πάντως, απ' ότι περιγράφει ο ίδιος, δε νομίζω ότι δίνει την εικόνα τού "διαλογισμός μόνος στο σπίτι". Κάθε άλλο μάλιστα. Την προσευχή του, ακομα και τώρα που είναι μεγάλος πια, την κάνει καθημερινά στο ναό, πρωΐ και βράδυ. Όσο για τη ζωή του, μάλλον παραδειγματικά αυθεντική. Ενώ εμείς, μήπως και λίγο μίζεροι τελικά, κρίνοντάς τον;
Θα συμφωνήσω, από την άποψη ότι καλό είναι να τον ακούσει κανείς ως "πρωτάρης", αλλά μετά να στραφεί στην Ορθοδοξία ή τουλάχιστον να ενημερωθεί.