Sverige & rättsstaten - med Richard Sannerholm

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 2 лип 2024
  • Hur mår den svenska rättsstaten? Är rättssystemet verkligen så robust som vi tror? Hur kan vi säkerställa att domstolar inte alltid går på myndigheternas linje, och vad händer när politisk styrning krockar med rättsliga krav? Vilka mekanismer kan införas för att stärka individens makt att kräva ansvar inom offentliga institutioner?
    I dag dyker vi in i det svenska rättssystemets utmaningar och möjligheter tillsammans med Richard Sannerholm, doktor i juridik och docent vid Södertörns högskola. Vi utforskar frågor om rättssäkerhet, domstolarnas oberoende och hur externa juridiska konsulter påverkar beslutsfattandet inom myndigheterna. Nu granskar vi rättsstatens fundament och diskuterar möjliga reformer för att stärka vårt rättssystem. Vilka är de största utmaningarna med att hantera tjänstefel inom kommunala och statliga myndigheter, och hur kan de övervinnas? Rättsstaten innebär att den offentliga makten måste agera enligt fastställda regler, sakligt och opartiskt, samt att myndigheter ska behandlar alla lika inför lagen.

КОМЕНТАРІ • 19

  • @piaalshammar6457
    @piaalshammar6457 3 дні тому +5

    Södertörn...är väl en riktig "vänsterkläckningsfabrik"?

    • @andersf5464
      @andersf5464 3 дні тому +1

      Ja, en verklig skam att kalla det högskola. Det är ett flumnäste för vänsterblivna. Och vi finansierar detta med vårt arbete.

    • @NomenNescio99
      @NomenNescio99 3 дні тому +2

      Partihögskolan

    • @franseronell7678
      @franseronell7678 2 дні тому

      Det är enligt rykten ingenting att skryta över som merit. Du är extremvänster.

    • @franseronell7678
      @franseronell7678 День тому +1

      Det är förmodligen inget att skryta över, Snarare en varningssignal!

    • @piaalshammar6457
      @piaalshammar6457 День тому

      ​@@franseronell7678exakt!

  • @franseronell7678
    @franseronell7678 2 дні тому

    Vad är skillnaden mellan högskola och universitet?

    • @TwoStrokeManiac
      @TwoStrokeManiac День тому +1

      Förenklat: På ett universitet bedrivs forskning som uppfyller internationella akademiska krav ifråga om validitet, reliabilitet osv och som därför kan publiceras såsom ”peer-reviewed”.

    • @franseronell7678
      @franseronell7678 День тому

      @@TwoStrokeManiac Är det forskningens status som är enda skillnaden?

    • @andersf5464
      @andersf5464 День тому

      Ett universitet skall innehålla alla fem fakulteter, dvs även den teologiska (vilken tidigare endast innehades av Lund och Uppsala). Vi kan högaktingsfullt skita på det gudsanknutna, men jag skulle vilja se en ordentlig uppryckning av epitetet. Lämpligen har landet blott två universitet i framtiden: LU, UU, vilka får konkurrera om de bästa studenterna. Elitsatsning helt enkelt, precis som i idrott. Chalmers och KTH får konkurrera inom ingenjörsvetenskapen. Sporrande tävling! SLU däremot behövs på flera platser mtp dess inriktning - skogsbruk resp jordbruk, samt veterinärmedicin, fiskodling och mer därtill.

    • @TwoStrokeManiac
      @TwoStrokeManiac День тому

      @@franseronell7678 Alltså, ”forskning” som inte kan publiceras är ju per definition inte forskning, så på en högre nivå handlar det om att det måste finnas infrastruktur, resurser, ledning, meriterade forskare och en massa andra pysselbitar som behöver vara på plats - inte minst ett uppdrag från staten och samarbete med andra universitet - för att forskning skall kunna bedrivas.

    • @franseronell7678
      @franseronell7678 День тому

      @@TwoStrokeManiac Alltså, högskolor bedriver inte forskning, eller i så fall anses den inte relevant inom akademier eller avfärdas högskolor som lägre trovärdiga.