BELLAPAİS MANASTIRI
Вставка
- Опубліковано 2 лют 2025
- Hazırlayan: Emine AYGÜN
Bellapais Manastırı, Fransızca'da "Barış Manastırı" anlamına gelmektedir. Aynı zamanda bu manastırda yaşayanların giydikleri beyaz giysilerden dolayı "Abbey Blanche" veya "White Abbey" olarak da anılmaktaydı.
MS. 1158-1205 tarihleri arasında inşa edilmiş ve daha sonra Fransız Kralı Hugh III döneminde (1267-1284) bugünkü şeklini almıştır. Kıbrıs'taki Lüzinyan dönemi Gotik mimarinin en güzel örneklerindendir.
Manastırın gelişmesi 1373 yılına kadar devam etmiştir. Ancak bu tarihte başlayan Ceneviz akınları ile yağmalanarak tahrip edilmiştir. Venedik Döneminin sonlarına doğru manastırın idaresi bozulmuş, yasak olduğu halde papazların evlenmesi, hatta birden fazla izdivaç yapmaları manastıra olan ilginin azalmasına neden olmuştur. Adanın Osmanlılar tarafından ele geçirildiği 1570 yılından sonra bozuk idareye son vermek amacıyla manastır kapatılmıştır.
Bellapais Manastırının kemerli giriş kapısının korunması amacıyla buraya bir kule, mazgallar ve iner kalkar bir köprü inşa edilmiştir. Giriş kapısından sonra ön avluya ulaşılmaktadır. Avluda yer alan kilise, manastırın en eski yapısıdır. Ön avludan sonra etrafı 18 kemerle çevrili kare planlı orta avluya varılır. Orta avlunun kemerli revağında lavabo görevi gören Roma Dönemine ait üst üste yerleştirilmiş iki lahit bulunmaktadır. Lavabonun karşısında yemek salonuna girişi sağlayan ana giriş kapısı yer almaktadır.
Ana giriş kapısının mermer söğe taşı (lento) üzerinde kazınarak yapılmış sırası ile Kıbrıs, Kudüs ve Lusignan armaları bulunmaktadır. Yemek salonu dikdörtgen planlı ve tonoz üst örtülüdür. Salon 100 metre yüksekliğinde sarp bir kaya üzerine inşa edilmiş olup toplam 6 pencere ile aydınlatılmaktadır. Yemek odasının kuzey duvarında yemekte dua okunan vaiz mimberi (Pulpit) bulunmaktadır. Buraya duvarın içine yapılmış bir merdivenle çıkılmaktadır. Salonun doğu duvarının üst
başında salonu aydınlatmak amacı ile
yapılmış gül şekilli bir pencere yer almaktadır. Salonun batı duvarındaki kapıdan manastırın mutfak bölümüne geçilmektedir. Buradaki merdivenlerle yemek salonunun altındaki ambar odalarına ulaşılmaktadır. Bu ambar odaları son yıllarda restore edilmiş olup zaman zaman düzenlenen sergilere ev sahipliği yapmaktadır.
Orta avlunun doğusunda Meclis Odası (Chapter House) ve işyerleri bulunmaktadır. Bunların üst kısmı şu anda tamamen yıkılmış olup yatakhane olarak kullanılmaktaydı. Yatakhanenin duvar dolapları şu anda bile görülebilmektedir.
Manastırın üst katına kilisenin duvarında
bulunan çift merdivenle çıkılmaktadır. Üst katın kuzey-batı köşesinde bir hazine odası bulunmaktadır. Buradaki duvarlara oyulmuş dikdörtgen şekilli dolaplar orijinalliğini halen korumaktadır. Hazine dairesinin karşısındaki merdivenlerden aşağı kota inilmektedir.
Kaynak
turizmtanitma....
T.C. Lefkoşa Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği resmi UA-cam hesabıdır. Kanalımızda Kuran, ayet, hadis, namaz, oruç, hac, zekat, kurban vb. konular ile bu konularda sıkça sorulan dini sorular, anekdotlar, hikayeler, kıssalar, her cuma Hala Sultan Camii'nden canlı yayın hutbeler ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Lefke'den, Gazi Mağusa, Girne, Güzelyurt, Lefkoşa, İskele, Dipkarpaz'a kadar adada bulunan dini tarihi mekanların en iyi tanıtım videolarına, etkinliklerimizle ve programlarımızla ile ilgili en yeni haberlere ulaşabilirsiniz.
Oynatma Listeleri:
Bir Soru Bir Cevap
• Bir Soru Bir Cevap (16...
Tanıtımlar:
• GİRNE KALESİ TANITIMI
Cuma Hutbeleri:
• Ahmet YÖNLÜER - Hala S...
Kıssadan Hisse:
• Kıssadan Hisse (6) - K...
Ramazan Söyleşileri:
• Kıbrıs'ta Ramazan - (1...
manastırın kemerli giriş yapısındaki mazgallar hangi görseldedir? Avluda yer alan klise hangisidir?18 kemerle çevrili kare planlı orta avlu hangisidir? Lavabo görevi gören iki lahit hangisidir? Ana giriş kapısındaki Kıbrıs,Kudüs,Luzinyan armalarının görseli var mıdır?Vaiz minberi pulpitin görseli var mı?Salondaki gül şekilli pencerenin görselini de paylaşırsanız sevinirim