Wiebe E. Bijker - Vulnerability of technological cultures

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 28 жов 2009
  • [13/10/2009]
    Wiebe E. Bijker, professor de Tecnologia i societat a la Universitat de Maastricht (Països Baixos), impartirà la conferència «Vulnerability of technological cultures». L'acte tindrà lloc el dia 15 d'octubre, a les 18 h, al Centre de Suport de la UOC a Barcelona (rambla de Catalunya, 6). L'institut de recerca de la Universitat Oberta, l'Internet Interdisciplinary Institute (IN3), organitza aquest acte, obert a tot el públic.
    Bijker exposarà dues idees clau sobre la vulnerabilitat en les societats modernes actuals. La primera idea és, segons lexpert, que la vulnerabilitat no és necessàriament negativa i que pot ser una condició necessària per a la innovació. «Per a ser capaç dinnovar, sha de ser creatiu i arriscar-se», exposa el professor Bijker.
    Aquest raonament contrasta amb les teories i pràctiques de gestió de riscos acceptades comunament i basades en la definició dunes regles i protocols clars que shan de complir. En lactualitat, la creença és que amb lacompliment daquestes regles i protocols saconsegueix una organització més segura. Lexpert qüestionarà aquesta gestió de riscos estàndard exposant els aspectes positius de la vulnerabilitat i demostrant la influència i la infracció de les regles en la construcció duna cultura tecnològica resistent i vulnerable alhora.
    La segona idea que exposarà Bijker és que lestudi de la vulnerabilitat de les societats modernes sentén més bé des de la vulnerabilitat de les cultures tecnològiques. Segons el ponent, «actualment les societats es consideren sistemes integrats en els quals les tecnologies són dominants. Les tecnologies, a més de ser un ajut en la vida diària, són forces poderoses que actuen com a reorganitzadores de les activitats humanes i dels seus significats. De la mateixa manera, lalta tecnologia fa més vulnerables les societats modernes. La vulnerabilitat és una característica inherent de les societats actuals».
    «De vegades afegeix Bijker aquesta qualitat es converteix en un problema o, encara pitjor, en un desastre. Durant les dècades passades han tingut lloc diversos desastres relacionats amb lalta tecnologia: lexplosió del transbordador espacial Challenger, laccident nuclear de Txernòbil, el desastre químic de Bhopal a lÍndia i el vessament de petroli de lExxon Valdez. Totes aquestes catàstrofes ens recorden que els sistemes a gran escala són vulnerables als errors humans i al mal funcionament tècnic, de manera que provoquen unes conseqüències de gran abast. En el nostre món abunden diversos riscos per a la salut, la seguretat, la llibertat delecció, la intimitat i el nostre medi ambient».

КОМЕНТАРІ •