Prof. Univ. Dr. Mandache Leocov despre Castanul Unirii din Visan, Iasi.
Вставка
- Опубліковано 9 лют 2025
- Castanul Unirii
Astăzi se împlinesc 159 de ani de la înfiinţarea „Asociaţiei de luptă pentru unire”. Cu acea ocazie Vasile Alecsandri scria Jurământul membrilor Asociaţiei. Evenimentele aveau loc la Vişani-Iaşi, sub un castan din curtea generalului Chersin, ginerele lui Petre Mavrogheni. Locul acesta a fost special ales pentru ca iscoadle stăpânirii să nu-i descopere pe unioniştii ce stabileau principiile după care vor lupta pentru realizarea unirii. La respectiva întrunire participau: Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Costachi Negri, Dimitrie Ralet, Constantin Hurmuzachi, Petre Mavrogheni, părintele arhimandrit Neofit Scriban, Costachi Rolla şi Emilian Florescu.
Timp de 147 ani evenimentul a fost uitat. În anul 2003, învăţătorul Ciubotaru Neculai din Vultureşti-Vaslui descoperă un document ce aminteşte de respectivul castan. Informaţia este trimisă la Muzeul Unirii, iar Prof.Univ.Dr. Mandache Leocov - fostul director al Grădinii Botanice din Iaşi - începe căutarea castanului pe care-l descoperă în grădina doamnei Margareta Crăescu.
Pe acest castan l-am filmat acum patru ani când realizam documentarul despre M.Kogălniceanu. Faţă de data trecută, castanul este în mare suferinţă. Din coroana falnică multe crengi s-au uscat, iar din trunchi, printr-o rană veche, se scurge seva dătătoare de viaţă. Castanul poate fi salvat, spun specialiştii, dar e greu să convingi autorităţile locale să aloce fonduri pentru tratarea acestuia.
Castanul, falnic şi suferind, are şi micile sale bucurii: prima ar fi că în ziua de 25 mai se adună în jurul său cei ce-şi mai aduc aminte de paşoptiştii luptători pentru Unirea Principatelor. A doua bucurie constă în faptul că numeroase păsări cântătoare şi-au făcut cuibul în trunchiul său unde îşi cresc puii ca într-o mare grădiniţă.
Unicul martor viu al Unirii se bucură de razele soarelui. Până când?