Akciğerde nodül oluşumunun nedenleri nelerdir? - Prof. Dr. Metin Özkan (Göğüs Hastalıkları Uz.)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 30 лип 2019
  • Memorial Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Metin Özkan, akciğerde nodül oluşumunun nedenleri hakkında bilgi veriyor.
    Nodül nedir?
    Etrafı akciğer dokusu ile çevrili genellikle 3 cm altında olan, sınırları belirgin, yuvarlak çeşitli lezyonlara nodül denir.
    Nodülün iyi ya da kötü huylu olup olmadığının tespiti çok önemlidir. Nodülün şekli, boyutu, içinde kireçlenme olup olmaması veya eşlik eden risk faktörleri olup olmadığı, ailede daha önceden tanı konulmuş akciğer ya da diğer dokulara ait bir kanser hikayesi varlığının sorgulanması ya da sigara kullanımının sorgulanması gerekir.
    Takiplerde bir nodül saptandığı zaman risk faktörü taşıyıp taşımadığı kontrol edilmelidir. Eğer risk faktörlerini taşıyorsa 3-6 ay sonra yeniden tomografi çektirilmelidir. Tomografi radyasyon içeriyor ancak risk faktörleri değerlendirildiğinde erken dönemde kanseri riskinin değerlendirilmesi önemlidir. Diğer organlara yayılmadan nödülün tamamen çıkarılması erken evrede yakalanabilirse mümkün olmaktadır.
    Erken tanıda geç kalınırsa tedavi şansı giderek azalıyor. Akciğer kanseri çok hızlı bir şekilde yayılabilen ve diğer organları da tutabilen bir kanser türüdür. Ancak erken tanı konulursa tamamen tedavi edilebilen bir hastalıktır.
    Nodülün takibi oldukça önemlidir. 3 mm altındaki nödüller takip bile gerektirmez. Ama herhangi bir kişide de çekilen akciğer filmlerinde bu küçüklükte nodüllere rastlanabilmektedir.
    6 ay sonra yeniden tomografi çektirilmesi önerilebilir. Hem hasta hem de doktor bu süreçte acaba nodül büyür mü?, 3 ayda bir mi takip edilse gibi tedirginlikler yaşanabiliyor.
    Risk faktörü taşıyan kişilerde sigara içenlerde, iş ortamında kansorejen maddelerle fazla ölçüde temas eden kişilerde, ailesinde akciğer kanseri ve diğer kanser öyküleri olan kişilerde bu takiplerin genellikle sık takip önerilir.
    Buzlu cam görünümlü nodüllerde bazen 3-5 yıla kadar takip gerekebilir. Ancak en önemli nokta erken tanı konulup, ameliyatla bu nodülün çıkarılmasıdır.
    Nodül neden olur?
    * Enfeksiyon hastalıklarına bağlı olabilir. Çocukluk döneminde geçirilen lenf bezinin büyümesi sonucunda olabilir.
    * Romatizmal hastalıklarda olabilir.
    Her nodül kanser değildir. Çoğunlukla da kanser çıkmaz ancak ya geçirilmiş bir hastalık nedeniyledir ya da eşlik eden diğer hastalıklara bağlı olarak gözlenebilir. Ancak risk faktörü yüksek olan kişilerde tümör yani kanser de olabileceğini düşünerek takip önerilmelidir.

КОМЕНТАРІ •