Prostat Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir? Prostat Kanserine Yakalanmamak İçin Neler Yapmalıyız?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 27 сер 2024
  • Prostat Kanserinden Korunma Yolları
    Prostat kanserine yakalanmamak için neler yapılması ve neye dikkat edilmesi gerektiğine dair sorularla sıkça karşılaşıyorum.
    Prostat kanserinde en önemli risk faktörleri; yaş ve birinci derece akrabalarda prostat kanserine yakalanmış bireylerin olması. Bir başka ifadeyle genetik faktörler. Kuşkusuz yaş ve genetik yatkınlıktır.
    Ancak değiştirebileceğimiz risk faktörlerinin de olduğunu bilmemiz gerekiyor.
    Özellikle yüksek riskli prostat kanserine yakalanmamak için yapabileceklerimiz var.
    Prostat Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?
    1. Bunların başında doğru beslenme alışkanlığına sahip olmak geliyor.
    Diyetle ilgili en önemli nokta mümkün olduğu kadar doğal gıdalarla beslenmenin önemli olduğunu akılda tutmamız ve doymuş yağlardan zengin gıdalarla beslenmenin prostat kanseri riskini arttırıyor olması.
    Aynı şekilde şekerden mümkün olduğu kadar uzak durmamız gerekiyor. Yağlı yiyeceklerden kaçınarak aynı zamanda kan şekerini de kontrol altına alabiliyoruz. Kırmızı etten hele hele mangaldan mümkün olduğu kadar uzak durup, balık, hindi ve tavuk eti tercih edilmeli.
    Bu noktada, haftada 2-3 defa balık yiyerek omega 3 alımını arttırmanın yararlı olduğunu belirtmek isterim.
    Kızarmış yiyeceklerden her şekilde uzak durmak gerekiyor.
    Beslenme alışkanlığı ile ilgili önemli bir nokta, doğru beslenmenin sadece prostat kanserinden korunmak için değil tanı konulmuş hastalarımızda kanserin ilerlemesini önlemek için de çok değerli olması.
    2. Diyetle birlikte düzenli egzersiz yaparak kilo vermek gerekiyor. Vücut kitle indeksinin kontrol altına alınması prostat sağlığı yönünden önemli.
    Egzersizin bir diğer yararı da bağışıklık sistemini güçlendirmesi, bu da prostat kanseri riskini azaltan bir unsur.
    3. Stresten mümkün olduğu ölçüde kaçınmak da bağışıklık sistemini güçlendiren bir etken.
    4. Sigara içiliyorsa mutlaka bırakmak gerekiyor.
    5. Yapılan araştırmalarda prostat kanserli hastalarda D vitamini seviyesinin düşük olduğu gösterilmiş, bu nedenle kanda D vit seviyesine baktırarak gerekiyorsa yemeklerle birlikte D vitamini takviyesi alınmasını öneriyoruz.
    6. Yine ilginç bir nokta; uyku düzeninin prostat kanseri riskiyle ilişkili olduğu belirlenmiş. Gece vardiyasında çalışanlarda prostat kanseri oranının daha fazla olduğu gösterilmiş. Bu nedenle fizyolojik yani normal uyku düzenini mümkün olduğunca bozmamak gerekiyor.
    Uyku deyince, bir başka ilginç saptama; uyku apnesi olanlarda daha çok prostat kanseri görüldüğü şeklinde. Bu rahatsızlığı olanların uyku ve solunum konforunu sağlamak için SİPAP cihazı kullanmalarını öneriyoruz
    7. Bunun dışında, hergün bebek aspirini almanın prostat kanserini önlediğine ilişkin bilimsel veriler var (tabi bebek aspirini kullanmaya engel bir durumun olup olmadığının bir hekim tarafından açığa kavuşturulması koşuluyla)
    8. Cinsel ilişki sıklığıyla prostat kanseri ilişkisi de hastalarım tarafından sıklıkla sorulan bir konu. Bu konuda 30 000 kişiyle yapılan ve 10 yılı kapsayan bir çalışmada, ayda 21 defa boşalan erkeklerde prostat kanseri riskinin azaldığı gösterilmiş. Dolayısıyla düzenli ve aktif bir cinsel yaşamın prostat kanseri riskini azalttığı kabul ediliyor.
    www.ahmettunca...
    / atuncayturgut
    / ahmettuncayturgut
    #prostatkanseri #prostat #prostatkanserikorunmayolları

КОМЕНТАРІ • 4