Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή - Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 24 лис 2024
  • Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, μιλά για την αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
    Γιατί χρειάζεται η νηστεία; Ποιά τα οφέλη της νηστείας; Η ενότητα των μελών της Εκκλησίας του Χριστού μέσω της νηστείας. Οι αρετές που προκύπτουν διά της νηστείας.
    Μπορείτε να μοιραστείτε ή να κοινοποιήσετε αυτό το βίντεο από τον εξής σύνδεσμο: • Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ...
    Κάνετε εγγραφή στο κανάλι και πατήστε το καμπανάκι για να ειδοποιείστε αυτόματα για τις νέες αναρτήσεις, εδώ: / @theuncutmountain
    Τεσσαρακοστή ή απλά Σαρακοστή, ονομάζεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία η περίοδος νηστείας διάρκειας σαράντα ημερών. Αν και υπάρχει αντίστοιχη περίοδος νηστείας πριν από τα Χριστούγεννα η οποία ονομάζεται Μικρή Τεσσαρακοστή ή Σαρανταήμερο, με τον όρο Τεσσαρακοστή αναφερόμαστε κυρίως στην νηστεία της περιόδου πριν το Πάσχα που είναι αρχαιότερη και αυστηρότερη και ονομάζεται Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή και Αγία Τεσσαρακοστή.
    Σύμφωνα με τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, η περίοδος αυτή περιελάμβανε και την Μεγάλη εβδομάδα: "Ιδού προς το τέλος εφθάσαμεν λοιπόν της Αγίας Τεσσαρακοστής, και της νηστείας διανήσαμε τον πλουν...επειδή εις την μεγάλην ταύτην εβδομάδα εφθάσαμεν τη του Θεού χάριτι".
    Ο τελικός χρόνος έναρξης-λήξης της νηστείας ορίστηκε κατά τον 5ο αιώνα.
    H νηστεία αυτή έχει θεσπιστεί κατά μίμηση της νηστείας του Χριστού στην έρημο όπως και ο αριθμός των σαράντα ημερών σχετίζεται με την χρονική διάρκεια της νηστείας εκείνης (Ματθ. 4,2). Η διάρκεια της νηστείας εκτείνεται από την Καθαρή Δευτέρα ως το Σάββατο του Λαζάρου, μετά το οποίο αρχίζει η Μεγάλη εβδομάδα.
    Το διάστημα μέχρι τη Μεγάλη εβδομάδα περιλαμβάνει τις εξής εορτές:
    • Η πρώτη εβδομάδα της Τεσσαρακοστής λέγεται και Καθαρή, επειδή καθαριζόμαστε εσωτερικά με την προσευχή και τη νηστεία, με την οποία στρέφουμε και το σώμα "στην υπηρεσία της ψυχής". Η πρώτη Κυριακή της Καθαρής Εβδομάδας λέγεται Κυριακή της Ορθοδοξίας όπου γιορτάζουμε το θρίαμβο της Ορθοδοξίας εναντίον των εχθρών της και την οριστική αναστήλωση των αγίων εικόνων. Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε την εποχή της αυτοκράτειρας του Βυζαντίου Θεοδώρας, το έτος 843, όποτε και αναστηλώθηκαν οι άγιες εικόνες.
    • Η Δεύτερη Κυριακή των Νηστειών ορίσθηκε εις μνήμη του υπερασπιστή της Ορθοδοξίας αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, που έζησε τον δέκατο τέταρτο αιώνα. Η Εκκλησία προβάλλει το παράδειγμα του αγίου Γρηγορίου προς μίμηση από τους πιστούς.
    • Η Τρίτη Κυριακή των Νηστειών είναι η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Η Εκκλησία προβάλλει προς προσκύνηση τον Τίμιο και ζωοποιό Σταυρό ψάλλοντας τον ύμνο "Τον Σταυρόν Σου προσκυνούμεν, Δέσποτα, και την αγίαν Σου Ανάστασιν δοξάζομεν" (όπως και στην εορτή της υψώσεως του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου), υπενθυμίζοντας στους πιστούς ότι πλησιάζει η χαρμόσυνη ημέρα της Αναστάσεως.
    • Ακολουθεί η Τετάρτη Κυριακή των Νηστειών όπου γιορτάζουμε τη μνήμη του οσίου Ιωάννου (6ος-7ος αι.), του συγγραφέα του περίφημου βιβλίου της Κλίμακος, ένα βιβλίο με πνευματικές διδαχές που γράφτηκε ώστε "ωσάν κάποια κλίμαξ [σκάλα] που θα φθάνη τις πύλες του ουρανού...θα ανεβάζη εκεί σώους και αβλαβείς όσους θέλουν".
    • Την Πέμπτη της εβδομάδας αυτής και κατά τον Όρθρο, ψάλλεται η ακολουθία του Μεγάλου κατανυκτικού Κανόνα. Πρόκειται για το εκτενές ποίημα του σημαντικού μελωδού της Εκκλησίας, αρχιεπίσκοπου Κρήτης Ανδρέα (7ος αι.), που αποτελείται από 280 τροπάρια. Στο έργο αυτό περιέχεται ολόκληρη η ιστορία της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης και μέσω αυτού η Εκκλησία καλεί τον άνθρωπο να μιμηθεί τις αρετές και "όσα δε των φαύλων απόφευγειν".
    • Κατά την Πέμπτη Κυριακή των Νηστειών τελεί η Εκκλησία τη μνήμη της οσίας Μαρίας της Αιγύπτιας.
    • Κάθε Παρασκευή, από την πρώτη εβδομάδα της Μ. Τεσσαρακοστής ψάλλεται ο Ακάθιστος Ύμνος ή αλλιώς, οι Χαιρετισμοί, μια καθιερωμένη ονομασία για την ακολουθία του Ακάθιστου ύμνου, η οποία προήλθε από τα αλλεπάλληλα "Χαίρε" που περιλαμβάνει. Στο σύνολό του, ο Ακάθιστος ύμνος περιλαμβάνει 24 οίκους (λειτουργικά άσματα που συνήθως ακολουθούν αλφαβητική ακροστιχίδα) οι οποίοι ψάλλονται τμηματικά σε διάρκεια 5 εβδομάδων ως εξής: καταρχάς 4 ακολουθίες, από 6 οίκους την κάθε φορά, κι έπειτα άλλη μία ακολουθία όπου ψάλλεται ολόκληρος ο Ακάθιστος, και με τους 24 οίκους.
    • Το Σάββατο της Έκτης Εβδομάδας της Μ. Τεσσαρακοστής τελείται η μνήμη της αναστάσεως του φίλου του Χριστού Λαζάρου, τον οποίο ο Κύριος ήγειρεν εκ νεκρών λέγοντας δεύρο έξω (Ιωάν. 11,43).
    • Την επομένη, Έκτη Κυριακή της Μ. Τεσσαρακοστής, γιορτάζεται η Κυριακή των Βαΐων, προς ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού στα Ιεροσόλυμα.
    Πηγή: el.orthodoxwik...

КОМЕНТАРІ • 30

  • @ΕιρηνηΓλυνατση
    @ΕιρηνηΓλυνατση 3 роки тому +3

    Τήν ευλογία σάς ευχαριστώ γιά τα υπέροχα λόγια

  • @ΑγγελικήΟ-γ7τ
    @ΑγγελικήΟ-γ7τ 3 роки тому +23

    Ευχαριστώ τον Άγιο Θεό που σας γνώρισα ακούγοντας τις συγκλονιστικές ομιλίες σας

  • @antreasantreou8214
    @antreasantreou8214 3 роки тому +3

    Πολυ καλα οπως παντα τα λέει ο Γεροντας μας Αθανασιος.

  • @toulaanastopoulos4423
    @toulaanastopoulos4423 3 роки тому +4

    Καλή μετάνοια και καλή δύναμη και εγκράτεια στη νηστεία σε μας που είμαστε φαγάδες !
    Άγιε γέροντα εύχεστε υπέρ ημων

  • @elenialissavaki3292
    @elenialissavaki3292 3 роки тому +5

    Την ευχή σας αγαπημένε μας πάτερ σας ευχαριστώ

  • @xrysaloizou2536
    @xrysaloizou2536 3 роки тому +3

    Σας ευχαριστούμε ΠΑΤΕΡ την ευχή σας !!!🙏🏽🙏🏽🙏🏽🙏🏽🙏🏽🙏🏽

  • @bantom2188
    @bantom2188 3 роки тому +26

    Η ΚΥΡΑ - ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
    Πάνω - κάτω τέτοιες μέρες, περιμέναμε παληά σάν παιδάκια μαζί μέ τήν αδελφή μου, δυό πραγματάκια απ' τή συχωρεμένη τή γιαγιά μας. Τό πρώτο ήταν νά μάς βάλει τό "Μάρτη" στό χέρι, δηλαδή περίτεχνα πλεγμένες κλωστούλες. Τό δεύτερο ήταν η κυρά - Σαρακοστή. Αυτή η παράξενη & συμπαθής φιγούρα, πού στόλιζε τόν τοίχο δίπλα στό τζάκι κάθε τέτοια εποχή & τίς παιδιάστικες όμορφες θύμισές μας.
    Στά παιδάκια, ΔΕΝ αρέσουν τά πολλά λόγια κι οί θεωρίες. Προτιμούν τή βιωματική μάθηση. Κι αυτό, τό 'ξεραν οί σοφές γιαγιάδες μας,διότι εργαζόταν η ΚΑΡΔΙΑ & δούλευαν τά χέρια...!!
    Η κυρά - Σαρακοστή λοιπόν, είναι ένα παληό έθιμο, πού ελάχιστα τηρείται πλέον. Στήν ουσία, είναι ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο πού είχαν οί παληότεροι, γιά τό μέτρημα τών εβδομάδων τής Σαρακοστής τού Πάσχα.
    Επτά οί εβδομάδες τής Σαρακοστής, επτά καί τά πόδια τής κυράς. Σταυρωμένα τά χέρια επειδή προσεύχεται, χωρίς στόμα διότι δέν μιλάει ούτε τρώει & χωρίς αυτιά επειδή δέν ακούει περιττά... Κι όλα αυτά, διότι η περίοδος ώς τό Πάσχα, στήν ουσία σημαίνει στροφή στόν εσωτερικό μας κόσμο, μέ σκοπό τή διόρθωση & τήν κάθαρση. ΟΧΙ μόνο τής διατροφής, αλλά ΚΑΙ τών κακών συνηθειών. ΔΕΝ βλέπουμε, ΔΕΝ ακούμε & ΔΕΝ σχολιάζουμε τούς άλλους, στρέφουμε τήν προσοχή μας στή δική μας βελτίωση.
    Η Σαρακοστή, μέ τόν τρόπο πού καλεί η Εκκλησία μας, δηλαδή νηστεία, άσκηση, προσευχή & σιωπή, γίνεται οδός χαράς. Τότε, ΟΛΗ αυτή η περίοδος, χαρακτηρίζεται απ' τό "χαροποιόν πένθος", τή χαρμολύπη τών Αγίων μας, μέ αποκορύφωμα τό Αγ. Πάσχα πού θ' ακούμε συνεχώς τό: "αγαλλιασώμεθα & ευφρανθώμεν εν' αυτώ".
    Άαααααχ γιαγιάκα, πόσα μάς "δίδασκες" σιωπώντας...!!

  • @Fragkogiannakis_Vasilis
    @Fragkogiannakis_Vasilis 3 роки тому +4

    ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΣΑΣ ΔΕΣΠΟΤΑ. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

  • @ΚλεονικηΚατσουλιερη

    Καλή Σαρακοστή να έχουμε όλοι με την ευλογία του Θεού.

  • @ionitadumitru2385
    @ionitadumitru2385 3 роки тому +5

    Την ευχι σασ, να εχουμε, Αμην🙏🙏🙏

  • @angelikiveliki7137
    @angelikiveliki7137 3 роки тому +1

    Καλή Σαρακοστή
    Πάτερ Μόρφου
    Υγεία σε όλον τον κόσμο.
    Εδώ στην Γερμανία
    Δεν έχουμε
    Πνευατηκο.
    Να μπορέσω. Να
    Πάω να εξομολογηθώ .
    Θα ειθελα Πόλη να
    Σασ τηλεφωνήσο.
    Και να σας. Μιλήσω.
    Πολλά με ανησυχούν
    Μεσαμου.

  • @ΝίκοςΚαραμπάσης-θ9ζ

    Την ευχή σας δέσποτα

  • @kostantinakarpatsi427
    @kostantinakarpatsi427 3 роки тому +4

    Σας ευχαριστώ πολύ για της ομιλίες σάς είναι τόσο ωφέλιμες για μας φωτειζετε τόσο πολύ να είστε καλά άξιος γέροντας από Ελλάδα

  • @marialiagas9086
    @marialiagas9086 3 роки тому +3

    Amen. Amen. Amen 🙏 🙏🙏

  • @Ptolemy38
    @Ptolemy38 3 роки тому +2

    yperoxos mpravo kirie fili

    • @dimitriskaltsas6438
      @dimitriskaltsas6438 3 роки тому +1

      Πού είναι Έλληνες ιερείς να μας εξηγήσουν

  • @nikipapadaki1581
    @nikipapadaki1581 3 роки тому +1

    🙏

  • @souladrama4821
    @souladrama4821 3 роки тому +6

    Την ευχουλα σας

  • @basilikigilia3583
    @basilikigilia3583 3 роки тому +4

    ΑΓΙΕ ΠΑΤΕΡΑ ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ!

  • @ΝίκοςΚαραμπάσης-θ9ζ

    Πιστεύοντες και μη πιστεύοντες έρευνας τας γραφάς

  • @timib1166
    @timib1166 3 роки тому +7

    please please translate this!!!

  • @dummynames9238
    @dummynames9238 3 роки тому +5

    Would you please post the following with subtitles? It's an excellent channel, but no subtitles. And no way to request the same, as comments are turned off.
    Watch "Μόρφου Νεόφυτος: Πασχα 2021 Ο Θεος εχει μεγαλο σχεδιο | Χριστός Ανέστη" on UA-cam
    ua-cam.com/video/AQ3Vhwyp18A/v-deo.html
    Many people would like very much to know what this Hierarch is saying but have no way of knowing.