va multumesc mult domnul Daniel pentru experienta pe care o împărtașiți,cu deosebită sinceritate tuturor celor care vor să învețe! preventiv, împotriva apariției nosemozei(v-am spus ca le-am facut completare cu dulcofruct, lucru ce nu o să-l mai fac în viața mea, a fost prima si ultima dată)le-am administrat de 3 ori reteta dumneavoastră la începutul lunii octombrie, la interval de 3 zile. sper ca ies bine din iarna cu ei, populație am ca la dumneavoastră, hrana din belsug dar proasta calitativ.
Sanatate !!! sunt mai bogat cu tutorialul asta iar albnutele mele vor fi mai sanatoase ! multumesc si eu, asemeni colegilor mei, ancepatori !!! Sanatate sa va dea Dumnezeu, se vede ca synteti un om bun !!!
Aveti toata stima si respectul domnule Calmus,credeti ma ca sunteti un om foarte finutz,pe tema asta mergea,si mai profund . . . ,dar cine are ochi,urechi si mai ales minte a inteles.Felicitari si sănătate!
Nicule,asta-i cea mai mica grija a mea,cu toate ca am avut in cat 1-2 rame cu puiet la familiile care au avut cuibul blocat dar nu trebuie sa ne ingrijoram pt ca e un plus de albina,ceea ce e foarte bine!
multumim pt. efortul dvs. de a posta filmulete, astept cu drag urmatorul film, si sa nu omiteti sa ne aratati impachetarea de iarna, succes si multa sanatate!!!
Va multumesc si va doresc de asemenea multa sanatate si apreciez entuziasmul dv de incepator de care dati dovada in filmuletul pe care l-ati postat.Mult noroc!
aveti perfecta dreptate referitor zahar dulcofruct si alte apiinverturi.sustin ideea.o singura data am folosit apiinvert si am vazut consencitele,NUMAI MIERE IN HRANA ALBINELOR,felicitari pt expunerea conta zaharului
domnule Daniel ..... roi, pe 8 rame .... sa fim seriosi , dv-stra va permiteti, avand in vedere ce familii super aveti, normal ca pentru dv-stra acesta este un roi :) eu cand mi-am cumparat cei doi roi cu cate 300 ron/ bucata (fara lada si rame) iam primit pe cate doua rame de albina si am spus ca este roi , repet doua rame, acu vazand 8 rame ....nu pot decat sa fiu invidios,sincer :) felicitari.
Mi-as dori ca tot mai multi apicultori sa inteleaga ce inseamna sa ingrijesti corect si sanatos o fam de albine pt a avea satisfactii da la ea.Va salut!Multa sanatate!
Cu siguranta mierea de salcam e cea mai buna pt iernat dar ganditi-va ca daca spui asta unora de pe la noi te alegi cu multe bip-bip.Numai prin hrana sanatoasa si de calitate vom avea familii sanatoase.Ma bucur ca m-ati contactat si va doresc multa sanatate dv. si tuturor romanilor din Spania!
Cu siguranta polenul din productie proprie e f bun dar la pasta trebuie sa pui si lapte praf pt a forma un serbet ca sa fie cat de cat consistent.Multa sanatate!
Multumesc,nu am avut umiditate,nu folosesc folie,iar din noiembrie pana in februarie tin fundul antivaroua 10 centimetri deschis,Ierneaza destul de bine diferenta mare nu e.
Asa cum am mai spus dupa ecluzionarea puietului,pe cele care au o cantitate mai mica de miere le inlocuiesc cu altele din rezerva.Cantitatea de miere o aproximez dupa nr de rame si suprafata ocupata cu miere capacita de pe ramele din stup.Asez ramele cu miere in ordine crescatoare incepand din mijlocul cuibului catre exterior.
La 10 kg de miere pun 200g usturoi dat la robot.Usturoiul il amestec cu 500ml apa si il amestec cu mierea apoi il dau in hranitor de doua ori cate 300g pt combaterea nosemozei in general.
E cam tarziu pt ca puiet, de acum incolo nu prea va mai fi din cauza frigului.Daca s-ar incalzi ai putea sa le dai pasta fara lapte praf doar cu drojdie pt formarea corpului gras.
Mierea de floarea soarelui e foarte buna la iernat si cu atat mai mult cea de salcam.Mierea din cuib nu se cristalizeaza cu exceptia celei de rapita.Ramele cu miere se aseaza punand pe cele pline cu miere la margine si apoi celelalte in ordine descrescatoare catre mijlocul cuibului.
Va salut cu respect si multumesc pentru filme si informatii. Am vazut ca in cuibul pentru iernare puneti 2 rame vechi si restul noi (rame cladite anul asta).Cum reusiti sa construiti atatea rame in conditiile in care folositi caturi de 1/2 ? Cu stima !
aveti mare dreptate cu alimentatia albinei. in iarna asta eu nu am avut cum sa intru doar cu miere,a trebuit sa.i dau si zahar dar nu i.am dat mult in toamna si acum la un roi a trebuit sa.i bag turta pt ca nu mai avea prea mult.Am cumparat in vara 2roiuri mici pe 4rame si nu am avut familii puternice de la care sa ajut. Imi plac albinele si sper sa iasa cu bine din iarna.Invat din mers cum trebuie sa ma comport cu ele.
Am si eu o intrebare ptr dvs, daca am polen din productie proprie, pot folosi numai polen, miere si protofil pentru prepararea pastei? Ma simt cam aiurea dupa ce am vz filmuletul dvs ca am folosit siropul de zahar invertit ca stimulare (aug -sept), desi am si rezerve de miere f bune in stupi. Oricum ideea e ca aveti dreptate daca e asa bun dulcofructul sa ne lasam de apicultura si sa mancam dulcofruct dimineata cu unt si ceai. Multa bafta si continuati cu filmuletele !!!
Domnule Daniel de cand intoarceti podisoarele invers cu fanta de aierisire?,cam de pe la ce temperatura le intoarceti? va multumim mult pentru filmele educative. Sa aveti iernare usoara.
Eu iubesc f mult albinele si pt nimic in lume nu as putea folosi sau recomanda altora un produs de care eu sunt convins ca le face rau.E ca si cum le-as da nepoteilor mei care sunt bebelusi in loc de lapte ,coca-cola.
Ma gandesc si eu la asta dar din discutiile avute cu prietenii mei cu pavilioane am constatat ca avantajul e ca poti pleca oricand cu stupii f lejer dar sunt si mai multe dezavantaje si ca productie, la sol stupii sunt mai productivi.
anul acesta am folosit după varachet, pentu prima data și mavrirol, intre tratamentele cu varachet. concluzie, după o saptămână, la controlul efectuat(dacă la inceput aveau un miros puternic) erau complet uscate și fară miros, de unde rezultă ca și-au pierdut din eficientă, datorita dispariției substanței active, respectiv Taufluvalinat, gresesc? astfel consider ca mavrirolul nu își justifica pretul, mai ales ca substanta continuta de acesta o conține și Varachetul forte (pe langă amitraz).
Cei cu familii slabe dau vina pe floare dar de fapt trebuie sa ai familii puternice.De exemplu,la mine intr-un stup mediu am avut 6,7kg si vecinul avea 2kg.E de vina floarea?
v-ați gandit la achiziționarea unui pavilion și a unui camion?se merita o astfel de investiție? am scapa de încarcat-descărcat, de cautat camion pt transport, s-ar reduce costul depasarii caci nu am platii decat motorina...+taxe camion(rovinieta,asigurare +taxa de omologare camion apicol) etc. ...care ar fii inconvenientele pt albine și apicultor?
Dupa parerea mea e gresit sa folosesti corpul de 1/1 pe post de cat deoarece primavara, la extinderea familiei nu va fi destula albina cat sa acopere corpul folosit pe post de cat si golul ramas va influenta negativ familia de albine.Eu ti-as recomanda catul de 1/2 pt ca are un spatiu mic si se pastreaza caldura si pe parcurs adaugi cate sunt necesare.
Nu vreau să pun.întreb să înţeleg dc pun alţii haneman.eu nici nu am avut la ce pune la cât de rău mia mers anul asta, abia acuma iama mai redresat.e un motiv de îngrijorare frigul asta de acuma??
se pot introduce gata împerechete.ar mai fii incomoditatea apicultorului in timp ce se verifica stupii datorită spațiului mic, imposibilitatea de a pune mai mult de 2 caturi 1/2 daca vor fii pe 3 nivele, și nu știu cum ar ierna în pavilion....oricum cred ca aceste dezavantaje, inclusiv producția mai mica ar putea fii amortizate de faptul ca pleci la momentul oportun într-un loc cu secretie mai abundenta, foarte important mai ales la salcm când in momentul cand vezi ca scade cantarul de la 5 kg
a-ți putea atinge și acest subiect în urmatorul filmuleț? va multumesc anticipat.pe mine ma bate serios gandul acesta. întradevar te poți deplasa când vrei și astfel nu vei putea sa pierzi nici o zi dintr-un cules. dacă vezi ca nu merge într-un loc, te-ai suit în camion și ai plecat altundeva unde secreția de nectar e mai mare,(mai ales la salcam) nu stiam ca scade prod/familie. alte dezavantaje majore care ar mai fi? întradevar se pierd mai des matcile la împerechere, dar
Nu am avut.dar în schimb iam înnebunit cu turtă şi zahar asta iarnă şi primăva.datorită dumneavoastră sunt într-o stare bună acuma mulţumită vouă.bunicul meu zice că a fost cules şi nu prea da doi bani pe ce am făcut eu.mam căutat cu el că nu am vrut să cumpăr zahar :))
la 2-3kg este clar ca salcamul 1 sa terminat și trebuie sa pleci urgent la salcam 2, unde acolo poți obține 4-5 ziua urmatoare pe cand daca ramaneai la salcam 1 maxim 2....deci avantaj de 2-3 kg/fam ori 100 fam rezulta 2-300 kg miere cu care prin vnzare la angro îți scoți motorina...
Domnule Daniel am si eu o intrebare...am observat ca in cuib raman multe rame care dupa cum arata suprafata cu miere capacita unele cred ca nu depasesc 1 kg de miere(a4a rama pe care o scoateti de la acest roi)...din ce am citit coronitele pentru iernat ar trebuii sa fie cam jumatate din rama dadant(aproximativ 2 kg miere)sau minim 1.5 kg.Cum aproximati cantitatea de miere ramasa in cuibul familiei de albine.As mai dorii sa stiu cum asezati ramele in cuib(bilateral,unilateral)?
Domnule Daniel sunt Apicultor Incepator, si am urmarit aproape toate filmuletele postate , faceti o treaba grozava si multa sanatate va doresc cat stupi aveti?
am și gratie cu aerisire la urdiniș(am uitat sa precizez) pe langa cele 4 gauri din fundul stupului acoperite cu plasa de sarmape interior și deasupra acel podisor cu aerisire totala. îmi faceam griji doar privind spațiul de refugiu dintre ramele de magazie și plasa de sarma de la podișor, de 2 cm, sa nu fie cumva prea mica. va multumesc.
Va salut cu stima si respect, apreciez ce faceti si faptul ca ne prezentati munca dumneavoastra, dar pe ce tip de miere ierneaza albina, ca am inteles ca ramane miere de floarea soarelui?
domnule Daniel va rog sa ma ajutati cu un raspuns:am stupi verticali pe10 rame+diafragma(sau11 rame fară difragma)și 2 magazii de 1/2, cu întreg podișorul din plasă de sarmă.distanta între rame și plasa este de 2 cm. în plus, mai am 4 gauri pe fundul stupului pt aerisire. la anul va fii primul meu pastoral, este riscul sa se sufoce albinele în timpul deplasarii?(ma deplasez fara capac,doar cu podisorul din plasa și un cat initial sa nu racesc cuibul) distanta este de aprox 250 km la salcam 1.
va salut .astazi am facut un control si la o familie am gasit o botca capacita pe mijlocul ramei .cred ca este de salvare.ce-i fac o rup ?familia are matca insemnata si am vazuto.ce-i fac o las asa sau o rup?
Salut gazda si cititorii, imi place mierea si sunt decis sa cresc albine de aceea apreciez bunatatea prin care ne dati anumite sfaturi pentru care va multumesc. La multi ani, sanatate si cat mai multa miere.
o sa continui doar cu varachet forte și eventual, pentru a nu crea o rezistentă a paduchilor la amitraz, o sa folosesc și mavrig, în alternanță cu varachetul forte.ar fi ok? puteți va rog sa faceți o filmare cu un exemplu de împachetat?este bine dacă folosesc polistirenul extrudat în loc de diafragma? nu este toxic?
Buna ziua d-le Daniel, de aici din Peninsula Iberica (Spania) v-am urmarit expunerea si filmuletele postate si ma bucur ca inca mai intilnesc oameni cu o conceptie sanatoasa in practica apícola. Am practicat apicultura 30 de ani si vreau sa spun ca sunt total in asentimentul dv. privind stimularea si completarea de hrana pt. albine ¨¨numai cu miere , de preferabil de ¨¨salcim¨¨. Intradevar efectele sunt remarcabile asa cum ati spus in film. Cu stima Lavi -
Primavara când daţi rame la ouat nu să întâmplat să vă bage plen în ele şi să nu depună ouă în ea?aşa am păţit eu .mam încurcat un pic că nu au ouato.chiar dacă au băgat polen am lăsato acolo.trebuia să o scot săi dau altă nouă la ouat.precizez ramă închisă la culoare
Mi se pare ca ai exagerat cu siropul de zahar,chiar nu ai avut cules timp de 2 luni?E bine ca le-ai dat totusi si ceva miere si sper sa iesi bine in primavara cu ei.
Da, am apucat sa dau mierea cu usturoi si urmeaza sa inlocuiesc la unele familii ramele cu mai putina miere cu altele din rezerva.N-am putut sa fac asta pana acum pt ca aveam puiet,mai fac un tratament cu varachet si apoi impachetarea.
Domnule Daniel va rog mai publicati reteta cu lapte praf. Sunt un incepator am patru stupi cu roi si vreau sa folosesc metode sanatoase de hranire la albina, laptele este recomandat si de institut, dar nu stiu reteta. Cu multa stima.
La 1kg de miere se pune 100 g lapte praf,50g drojdie de bere inactiva,2g apicomplex pe kg de amestec,40ml protofil tot pe kg de amestec.Institutul nu recomanda alte produse decat cele produse de ei.
Domnul Camus, sanatate si putere de munca. De unde aqchizitionam noi incepatorii mai netoti, materia prima? Ce ne recomandati ca si surse pentru drojdie? Bucurii si lasati ofurile ca nu se rezolva prin consum nervos ;)
eu la cele 105 fam. pt.iernat folosesc diafragma din papura ,mierea pe care o las pt.iernat este de salcim si fl.soarelui ,nu folosesc folie , doar ziare si o paturica si am familii sanatoase (folia o folosesc doar cind ii tratez pentru o etanseitate perfecta) .PS diafragma de papura are rol dublu ;absoarbe umiditatea si mentine caldura in cuib . Va multumesc si numai bine ! --apicultura este o arta pt.ce care o practica ???
foarte utile si adevarate sfaturile rar gasesti apicultori sinceri si deschisi felicitari
va multumesc mult domnul Daniel pentru experienta pe care o împărtașiți,cu deosebită sinceritate tuturor celor care vor să învețe! preventiv, împotriva apariției nosemozei(v-am spus ca le-am facut completare cu dulcofruct, lucru ce nu o să-l mai fac în viața mea, a fost prima si ultima dată)le-am administrat de 3 ori reteta dumneavoastră la începutul lunii octombrie, la interval de 3 zile. sper ca ies bine din iarna cu ei, populație am ca la dumneavoastră, hrana din belsug dar proasta calitativ.
Ma bucur din nou sa aud pe cineva care nu recomanda decat mierea... Nimic nu poate fi mai bun decat ce-i natural.
Cat fler si cata inspiratie, cata experienta, nu imi vine sa cred, felicitari si Doamne ajuta !
Mulţumim domnu dan.aveţi mare dreptate în legătură cu zahărul.aşa am păţit eu anul acesta.mulţumim încă o dată pt filmulete.
Toată stima domnule .putini sint cei care explica atit de bine pentru începători ca mine. Tot respectul.
.
Si eu am inceput sa urmaresc toate filmele, desi sunt de acum 4 ani
Sanatate !!! sunt mai bogat cu tutorialul asta iar albnutele mele vor fi mai sanatoase ! multumesc si eu, asemeni colegilor mei, ancepatori !!! Sanatate sa va dea Dumnezeu, se vede ca synteti un om bun !!!
Aveti toata stima si respectul domnule Calmus,credeti ma ca sunteti un om foarte finutz,pe tema asta mergea,si mai profund . . . ,dar cine are ochi,urechi si mai ales minte a inteles.Felicitari si sănătate!
Nicule,asta-i cea mai mica grija a mea,cu toate ca am avut in cat 1-2 rame cu puiet la familiile care au avut cuibul blocat dar nu trebuie sa ne ingrijoram pt ca e un plus de albina,ceea ce e foarte bine!
multumim pt. efortul dvs. de a posta filmulete, astept cu drag urmatorul film, si sa nu omiteti sa ne aratati impachetarea de iarna, succes si multa sanatate!!!
Va multumesc si va doresc de asemenea multa sanatate si apreciez entuziasmul dv de incepator de care dati dovada in filmuletul pe care l-ati postat.Mult noroc!
aveti perfecta dreptate referitor zahar dulcofruct si alte apiinverturi.sustin ideea.o singura data am folosit apiinvert si am vazut consencitele,NUMAI MIERE IN HRANA ALBINELOR,felicitari pt expunerea conta zaharului
Domnul Daniel va respect si va multumesc pt sfaturi!!! Chiar am facut ca Dumneavoastra!!! Sanatate!!!
Salut domnu dan mulţumim încă o dată pt că ne explicaţi.e de la un vecin şi na ştiu că e de încredere mai colaborez cu el
foarte frumos si sanatos, multumim ptr. sfaturi
domnule Daniel ..... roi, pe 8 rame .... sa fim seriosi , dv-stra va permiteti, avand in vedere ce familii super aveti, normal ca pentru dv-stra acesta este un roi :) eu cand mi-am cumparat cei doi roi cu cate 300 ron/ bucata (fara lada si rame) iam primit pe cate doua rame de albina si am spus ca este roi , repet doua rame, acu vazand 8 rame ....nu pot decat sa fiu invidios,sincer :) felicitari.
Mi-as dori ca tot mai multi apicultori sa inteleaga ce inseamna sa ingrijesti corect si sanatos o fam de albine pt a avea satisfactii da la ea.Va salut!Multa sanatate!
Multumesc frumos!Multa sanatate!
Cu siguranta mierea de salcam e cea mai buna pt iernat dar ganditi-va ca daca spui asta unora de pe la noi te alegi cu multe bip-bip.Numai prin hrana sanatoasa si de calitate vom avea familii sanatoase.Ma bucur ca m-ati contactat si va doresc multa sanatate dv. si tuturor romanilor din Spania!
Cu mare placere! Multa sanatate!
un adevarat profesionist succes bravo tie
multumesc frumos , multa sanatate
Foarte bine ai facut ca i-ai stimulat si sa speram ca nu o sa-i afecteze prea mult .
Cu siguranta polenul din productie proprie e f bun dar la pasta trebuie sa pui si lapte praf pt a forma un serbet ca sa fie cat de cat consistent.Multa sanatate!
multumim ,ne sunteti de folos !!!
Multumesc,nu am avut umiditate,nu folosesc folie,iar din noiembrie pana in februarie tin fundul antivaroua 10 centimetri deschis,Ierneaza destul de bine diferenta mare nu e.
Si domnul Midrigan este de aceeași părere,fără zahăr!
Multumesc mult ptr raspunsuri.
Asa cum am mai spus dupa ecluzionarea puietului,pe cele care au o cantitate mai mica de miere le inlocuiesc cu altele din rezerva.Cantitatea de miere o aproximez dupa nr de rame si suprafata ocupata cu miere capacita de pe ramele din stup.Asez ramele cu miere in ordine crescatoare incepand din mijlocul cuibului catre exterior.
La 10 kg de miere pun 200g usturoi dat la robot.Usturoiul il amestec cu 500ml apa si il amestec cu mierea apoi il dau in hranitor de doua ori cate 300g pt combaterea nosemozei in general.
Precum mi-ati spus la telefon , mediul natural la albine, !!! DA ! analizand va dau perfecta dreptate !!!!!!!
Le poti pune cand mai scade temperatura. Atata timp cat albinele nu sunt stranse in ghem nu sunt probleme cu soarecii.
E cam tarziu pt ca puiet, de acum incolo nu prea va mai fi din cauza frigului.Daca s-ar incalzi ai putea sa le dai pasta fara lapte praf doar cu drojdie pt formarea corpului gras.
Multa sanatate
Cu multa placere!Va salut!
Mierea de floarea soarelui e foarte buna la iernat si cu atat mai mult cea de salcam.Mierea din cuib nu se cristalizeaza cu exceptia celei de rapita.Ramele cu miere se aseaza punand pe cele pline cu miere la margine si apoi celelalte in ordine descrescatoare catre mijlocul cuibului.
buna dreptate aveti domnul daniel.sanatate..
Va salut cu respect si multumesc pentru filme si informatii.
Am vazut ca in cuibul pentru iernare puneti 2 rame vechi si restul noi (rame cladite anul asta).Cum reusiti sa construiti atatea rame in conditiile in care folositi caturi de 1/2 ?
Cu stima !
Eu apreciez apicultorii care iubesc albinele.Invatand sa dezvolti si sa tii sanatoasa o fam. de albine,mierea vine sigur.
aveti mare dreptate cu alimentatia albinei.
in iarna asta eu nu am avut cum sa intru doar cu miere,a trebuit sa.i dau si zahar dar nu i.am dat mult in toamna si acum la un roi a trebuit sa.i bag turta pt ca nu mai avea prea mult.Am cumparat in vara 2roiuri mici pe 4rame si nu am avut familii puternice de la care sa ajut.
Imi plac albinele si sper sa iasa cu bine din iarna.Invat din mers cum trebuie sa ma comport cu ele.
anul acesta am sa mai cumpar in perioada imediat dupa rapita 10 roiuri si restul o sa merg pe inmultire.
Va multumesc pentru raspuns!
Am si eu o intrebare ptr dvs, daca am polen din productie proprie, pot folosi numai polen, miere si protofil pentru prepararea pastei? Ma simt cam aiurea dupa ce am vz filmuletul dvs ca am folosit siropul de zahar invertit ca stimulare (aug -sept), desi am si rezerve de miere f bune in stupi. Oricum ideea e ca aveti dreptate daca e asa bun dulcofructul sa ne lasam de apicultura si sa mancam dulcofruct dimineata cu unt si ceai. Multa bafta si continuati cu filmuletele !!!
Domnule Daniel de cand intoarceti podisoarele invers cu fanta de aierisire?,cam de pe la ce temperatura le intoarceti? va multumim mult pentru filmele educative. Sa aveti iernare usoara.
Nicule,ma faci sa rad,dar asa se intampla,am patit-o si eu de multe ori!
Eu iubesc f mult albinele si pt nimic in lume nu as putea folosi sau recomanda altora un produs de care eu sunt convins ca le face rau.E ca si cum le-as da nepoteilor mei care sunt bebelusi in loc de lapte ,coca-cola.
Ma gandesc si eu la asta dar din discutiile avute cu prietenii mei cu pavilioane am constatat ca avantajul e ca poti pleca oricand cu stupii f lejer dar sunt si mai multe dezavantaje si ca productie, la sol stupii sunt mai productivi.
Voi face un filmulet cu impachetarea de iarna cat de curand. Sanatate!
Ma bucur ca ai observat acest lucru si esti de acord cu mine.Vreau sa-ti spun ca i-mi plac stupi tai!Poti sa-mi spui de unde ai luat lazile?
Bună.ok multumesc
Ok multunesc.ramele sunt numai cu miere din cuib?sau su cu puiet capacit?
anul acesta am folosit după varachet, pentu prima data și mavrirol, intre tratamentele cu varachet. concluzie, după o saptămână, la controlul efectuat(dacă la inceput aveau un miros puternic) erau complet uscate și fară miros, de unde rezultă ca și-au pierdut din eficientă, datorita dispariției substanței active, respectiv Taufluvalinat, gresesc? astfel consider ca mavrirolul nu își justifica pretul, mai ales ca substanta continuta de acesta o conține și Varachetul forte (pe langă amitraz).
Multumesc frumos!
Cei cu familii slabe dau vina pe floare dar de fapt trebuie sa ai familii puternice.De exemplu,la mine intr-un stup mediu am avut 6,7kg si vecinul avea 2kg.E de vina floarea?
Domnu dan la culesuri stoarceti rame din cuib sau doar din caturi?
Cum ai iernat in acei stupi?Ai avut umiditate?Oricum felicitari ai facut treaba buna!
v-ați gandit la achiziționarea unui pavilion și a unui camion?se merita o astfel de investiție? am scapa de încarcat-descărcat, de cautat camion pt transport, s-ar reduce costul depasarii caci nu am platii decat motorina...+taxe camion(rovinieta,asigurare +taxa de omologare camion apicol) etc. ...care ar fii inconvenientele pt albine și apicultor?
E f bine,nu vei avea probleme la transport.
Dupa parerea mea e gresit sa folosesti corpul de 1/1 pe post de cat deoarece primavara, la extinderea familiei nu va fi destula albina cat sa acopere corpul folosit pe post de cat si golul ramas va influenta negativ familia de albine.Eu ti-as recomanda catul de 1/2 pt ca are un spatiu mic si se pastreaza caldura si pe parcurs adaugi cate sunt necesare.
Nu vreau să pun.întreb să înţeleg dc pun alţii haneman.eu nici nu am avut la ce pune la cât de rău mia mers anul asta, abia acuma iama mai redresat.e un motiv de îngrijorare frigul asta de acuma??
Ramele care le puneţi la clădit le daţi între puiet?la pomi fructiferi le daţi?
se pot introduce gata împerechete.ar mai fii incomoditatea apicultorului in timp ce se verifica stupii datorită spațiului mic, imposibilitatea de a pune mai mult de 2 caturi 1/2 daca vor fii pe 3 nivele, și nu știu cum ar ierna în pavilion....oricum cred ca aceste dezavantaje, inclusiv producția mai mica ar putea fii amortizate de faptul ca pleci la momentul oportun într-un loc cu secretie mai abundenta, foarte important mai ales la salcm când in momentul cand vezi ca scade cantarul de la 5 kg
Există răpită care nu da nectar?sau afectează solul floarea de rapita să nu producă nectar?
a-ți putea atinge și acest subiect în urmatorul filmuleț? va multumesc anticipat.pe mine ma bate serios gandul acesta. întradevar te poți deplasa când vrei și astfel nu vei putea sa pierzi nici o zi dintr-un cules. dacă vezi ca nu merge într-un loc, te-ai suit în camion și ai plecat altundeva unde secreția de nectar e mai mare,(mai ales la salcam) nu stiam ca scade prod/familie. alte dezavantaje majore care ar mai fi? întradevar se pierd mai des matcile la împerechere, dar
Nu am avut.dar în schimb iam înnebunit cu turtă şi zahar asta iarnă şi primăva.datorită dumneavoastră sunt într-o stare bună acuma mulţumită vouă.bunicul meu zice că a fost cules şi nu prea da doi bani pe ce am făcut eu.mam căutat cu el că nu am vrut să cumpăr zahar :))
la 2-3kg este clar ca salcamul 1 sa terminat și trebuie sa pleci urgent la salcam 2, unde acolo poți obține 4-5 ziua urmatoare pe cand daca ramaneai la salcam 1 maxim 2....deci avantaj de 2-3 kg/fam ori 100 fam rezulta 2-300 kg miere cu care prin vnzare la angro îți scoți motorina...
Domnule Daniel am si eu o intrebare...am observat ca in cuib raman multe rame care dupa cum arata suprafata cu miere capacita unele cred ca nu depasesc 1 kg de miere(a4a rama pe care o scoateti de la acest roi)...din ce am citit coronitele pentru iernat ar trebuii sa fie cam jumatate din rama dadant(aproximativ 2 kg miere)sau minim 1.5 kg.Cum aproximati cantitatea de miere ramasa in cuibul familiei de albine.As mai dorii sa stiu cum asezati ramele in cuib(bilateral,unilateral)?
Care sunt factorii când salcamul şi teiul nu da nectar?la noi se da vina pe floare...aşa se zice pe aici...ce părere aveţi?
Domnule Daniel sunt Apicultor Incepator, si am urmarit aproape toate filmuletele postate , faceti o treaba grozava si multa sanatate va doresc
cat stupi aveti?
Acum am 70 de familii.Multa sanatate i-ti doresc si eu!
am și gratie cu aerisire la urdiniș(am uitat sa precizez) pe langa cele 4 gauri din fundul stupului acoperite cu plasa de sarmape interior și deasupra acel podisor cu aerisire totala. îmi faceam griji doar privind spațiul de refugiu dintre ramele de magazie și plasa de sarma de la podișor, de 2 cm, sa nu fie cumva prea mica. va multumesc.
Multumesc!
Aceia fac un fel de reclama pt ca au magazine apicole si vor sa-si promoveze produsele,dar nu le folosesc pe stupii lor .Multa sanatate!
Si mie mi sa intamplat mai ales la rapita,pt mine e bine ca eu merg la doua culesuri de salcam si albinele nu mai aduc asa mult polen.
Am înţeles dar eu nu eram cu ele la cules înainte cu două 3 săptămâni.oare dau rame la ouat prea iute??
Scot si din cuib 1,2 rame, dupa fiecare cules,le dau la centrifuga apoi le dau la ouat.
Eu nu am folosit mavrirol niciodata si nu stiu ce sa zic despre el,am folosit numai varachet si e foarte bun.
va salut.va rog sa ne spuneti de ce ati ales stupul pe 10 rame cu cat de 1/2, si nu pe acela cu cat de 1/1? de ce mergeti pe modelul acesta de stup?
Va salut cu stima si respect, apreciez ce faceti si faptul ca ne prezentati munca dumneavoastra, dar pe ce tip de miere ierneaza albina, ca am inteles ca ramane miere de floarea soarelui?
De obicei se ierneaza pe miere poliflora,in afara de rapita si mana se poate lasa orice tip de miere.
mutumesc pt rspuns si va doresc sarbatori fericite
Buna ziua, Domnule Daniel ce parere aveti despre melasa ? este buna ?
Domu Daniel este tarziu sa dau reteta dvs de acum inainte ?
Va salut!
Cand incepe culesul de mana si cam cat dureaza?
multuesc mult !
domnule Daniel va rog sa ma ajutati cu un raspuns:am stupi verticali pe10 rame+diafragma(sau11 rame fară difragma)și 2 magazii de 1/2, cu întreg podișorul din plasă de sarmă.distanta între rame și plasa este de 2 cm. în plus, mai am 4 gauri pe fundul stupului pt aerisire. la anul va fii primul meu pastoral, este riscul sa se sufoce albinele în timpul deplasarii?(ma deplasez fara capac,doar cu podisorul din plasa și un cat initial sa nu racesc cuibul) distanta este de aprox 250 km la salcam 1.
Am cumpărat 5 kg de polen congelat.pot sa-l bag în pastă în ianuarie?dacă da cam câte grame la 10 kg de pastă?
va salut .astazi am facut un control si la o familie am gasit o botca capacita pe mijlocul ramei .cred ca este de salvare.ce-i fac o rup ?familia are matca insemnata si am vazuto.ce-i fac o las asa sau o rup?
Salut gazda si cititorii, imi place mierea si sunt decis sa cresc albine de aceea apreciez bunatatea prin care ne dati anumite sfaturi pentru care va multumesc. La multi ani, sanatate si cat mai multa miere.
la multi ani si multa sanatate va doresc!
o sa continui doar cu varachet forte și eventual, pentru a nu crea o rezistentă a paduchilor la amitraz, o sa folosesc și mavrig, în alternanță cu varachetul forte.ar fi ok? puteți va rog sa faceți o filmare cu un exemplu de împachetat?este bine dacă folosesc polistirenul extrudat în loc de diafragma? nu este toxic?
ce parere aveti despre turtele de la apiluk cu polen ?
Buna ziua d-le Daniel, de aici din Peninsula Iberica (Spania) v-am urmarit expunerea si filmuletele postate si ma bucur ca inca mai intilnesc oameni cu o conceptie sanatoasa in practica apícola. Am practicat apicultura 30 de ani si vreau sa spun ca sunt total in asentimentul dv. privind stimularea si completarea de hrana pt. albine ¨¨numai cu miere , de preferabil de ¨¨salcim¨¨. Intradevar efectele sunt remarcabile asa cum ati spus in film.
Cu stima Lavi -
Cu siguranta,asa e.
În legătură cu stimulatul de toamnă pe care laţi făcut până când ziceţi că va mai fi puiet?
Primavara când daţi rame la ouat nu să întâmplat să vă bage plen în ele şi să nu depună ouă în ea?aşa am păţit eu .mam încurcat un pic că nu au ouato.chiar dacă au băgat polen am lăsato acolo.trebuia să o scot săi dau altă nouă la ouat.precizez ramă închisă la culoare
Asa cum ti-am zis si eu m-am gandit la pavilion,dar cred ca ar trebui sa discuti inainte cu un apicultor care are pavilion.
Foarte bine faci ca nu tii folie.
Probabil pe la sfarsitul lunii cand va fi mai frig ,pe la +8 grade ziua.
Mi se pare ca ai exagerat cu siropul de zahar,chiar nu ai avut cules timp de 2 luni?E bine ca le-ai dat totusi si ceva miere si sper sa iesi bine in primavara cu ei.
Ce determină floarea de salcam şi tei să nu producă nectar?
Da, am apucat sa dau mierea cu usturoi si urmeaza sa inlocuiesc la unele familii ramele cu mai putina miere cu altele din rezerva.N-am putut sa fac asta pana acum pt ca aveam puiet,mai fac un tratament cu varachet si apoi impachetarea.
Cam cât la sută mai moare albina până vine iarna oficial?
Domnule Daniel va rog mai publicati reteta cu lapte praf. Sunt un incepator am patru stupi cu roi si vreau sa folosesc metode sanatoase de hranire la albina, laptele este recomandat si de institut, dar nu stiu reteta. Cu multa stima.
La 1kg de miere se pune 100 g lapte praf,50g drojdie de bere inactiva,2g apicomplex pe kg de amestec,40ml protofil tot pe kg de amestec.Institutul nu recomanda alte produse decat cele produse de ei.
Vă multumesc ,și am sa mai revin și cu alte întrebări. Cu multa stima.
Domnul Camus, sanatate si putere de munca. De unde aqchizitionam noi incepatorii mai netoti, materia prima? Ce ne recomandati ca si surse pentru drojdie? Bucurii si lasati ofurile ca nu se rezolva prin consum nervos ;)
eu la cele 105 fam. pt.iernat folosesc diafragma din papura ,mierea pe care o las pt.iernat este de salcim si fl.soarelui ,nu folosesc folie , doar ziare si o paturica si am familii sanatoase (folia o folosesc doar cind ii tratez pentru o etanseitate perfecta) .PS diafragma de papura are rol dublu ;absoarbe umiditatea si mentine caldura in cuib . Va multumesc si numai bine ! --apicultura este o arta pt.ce care o practica ???