נהריים בגשר - סיפור ההתיישבות, הקמת תחנת הכוח והקרב על קיבוץ גשר במלחמת העצמאות באפריל מאי 1948.

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 сер 2024
  • בקיץ 1920 הוקם היישוב 'גשר נחלים' על ידי קבוצת חלוצים, משוחררי הגדודים העבריים, וגדוד העבודה. אולם הם התפרקו בעקבות מחלוקות. במקומם התיישבו חברי קבוצת "אחדות" מירושלים והמקום שינה את שמו ל'משק גשר'. ב-1925 הקימו הבריטים גשר נוסף, כך הפך למקום אסטרטגי חשוב. מצדו הירדני הוקם בית מכס, ובצידנו תחנת הסגר לבהמות. ב- 1929 הוקמה בעבר הירדן, תחנת הכוח בנהריים. לידה הוקם היישוב תל אור עבור הפועלים. כן עבר מדרום לגשרים, קו צינור הנפט עיראק-חיפה של חברת הנפט העיראקית ב- 1943 הוקמה תחנת משטרת גשר. קיבוץ גשר הוקם בשלישית ב-1939.
    באזור שכנו הכפרים הערביים כאוכב אל-הווא ואלבירה.
    על גשר הגן כוח של מגיני היישוב ותגבורת מגדוד 'ברק' (גדוד 12) של חטיבת גולני. הלוחמים שבין התושבים קיבלו אימון כמקובל בארגון ההגנה: נק"ל, אימון פרט וכיתה. הגדוד הקצה לגזרה פלוגה אחת, ומחלקה במשטרת גשר. הנשק המסייע כלל מרגמה 81 מ"מ ומקלע בינוני אחד. בהמשך נוסף נשק נ.ט. הצד הישראלי נהנה מסיוע אווירי ספורדי, ובסיום הקרבות, מסיוע של שני תותחי 65 מ"מ.
    הקיבוץ שכן בקרבה לגבול עם עבר הירדן, כאשר מן הצד המזרחי, תפס הלגיון הירדני בעוצמה של גדוד בערך: שכלל תותחים, מרגמות, מקלעים ומשוריינים. בנוסף, כ-200 לוחמים בלתי סדירים.
    הכוח העיראקי היה, בגודל של כשתי חטיבות. חטיבת חי"ר מוגברת ועוד גדוד חי"ר ממונע, שני גדודי תותחנים, גדוד שריוניות, שתי פלוגות הנדסה, יחידות קשר ורפואה. שקיבלו סיוע אווירי מטייסת אחת.
    במהלך מרץ, היו הטרדות ירי, ניסיונות שוד של עדרים ומארב בו נהרגו שניים מחברי המשק.
    לאחר פינוי הבריטים ב-27 באפריל את משטרת גשר, חברי גשר השתלטו עליה מיד. כוח תגבורת של גדוד 'ברק' עשה דרכו גם אל המשטרה.
    בשעה 20.00 החלה הפגזה קשה של הלגיון הערבי, ממשוריינים וממרגמות, מלווה באש מקלעים. ילדי הקיבוץ והפצועים הועברו במהירות למקלט, שטרם הסתיימה בנייתו. יתר הבלתי לוחמים רוכזו בחדר האוכל שקירותיו היו עבים יותר. במהלכה נותק מכשיר הקשר.
    ב-28 באפריל נמשכה ההפגזה, כל הבניינים נפגעו. ניסיון הסתערות של הלגיון, נמנע ע"י המגינים, צליפות מכיוון רמת סירין נמשכו לסירוגין. שיירת סיוע של שני אוטובוסים משוריינים ורכב משוריין הגיעה לקיבוץ עם צוות רפואי, תחמושת וכן מקלע בינוני על צוותו. כלי הרכב תוכננו לפנות את הילדים, אולם אש הלגיון העלתם באש. הוחל במו"מ להפסקת אש עם הלגיון באמצעות הבריטים. ניתנה הוראה להפסיק את האש בשעה 14:00, הלגיון לא קיים את ההבטחה והירי נמשך, אך מוחלש. בהמשך חודש הקשר עם הקיבוץ.
    כמה חברות קיבוץ, זקנים וילדים פונו ברגל בלילה לאשדות יעקב.
    למחרת, נמשכה ההפגזה. בבוקר הגיע מוכתר נהריים עם אולטימטום מהמלך עבדאללה להיכנע ולמסור את כלי הנשק, ולא יוחרב היישוב.
    המגינים ביקשו אורכה למתן תשובה עד למחרת, ובינתיים נערכו תוכניות להתקפת נגד של 'גולני' על הלגיון, בתותחי 20 מ"מ. כמו כן, הוצאו מן המשק רוב החברות, וכן חולים, פצועים ובלתי לוחמים, וגם צעירים מחברת הנוער. בבוקר ה-30 לחודש הגיעה תגבורת באנשים, בנשק ובציוד, ממשקי הסביבה. האולטימטום הוארך ליממה נוספת עד שעה 12:00 ב-30 באפריל, אולם לא התממש. היו 5 הרוגים וכ-20 פצועים.
    כדי למנוע פלישת העיראקים הוטמן חומר נפץ הוטמן בגשרים. אולם בגלל נוכחות יהודים ביישוב תל אור ובנהריים מנע פיצוץ הגשרים כל עוד שרר המנדט. הלגיון פוצץ את גשר הירמוך, וגשרי הירדן היו הקשר היבשתי היחיד עם נהריים ותל אור אל א"י. ב-14 במאי השתלטו הערבים על המפעל בנהריים וחיסלוהו. ניסיון לפוצץ את הגשרים, נכשל. ב-14 במאי בלילה, פוצצו חבלני 'גולני' את גשר הכביש וגשר הרכבת שעל הירדן (החבלן אמיל בריג עוטר באות גבורה). בבוקר ה-15 במאי 1948 העיראקים הפגיזו את גשר והמשטרה וכן ירו באש מקלעים, במשך כל היום. גם הפצצה לא יעילה של שני מטוסים. מגיני גשר פגעו במספר כלי רכב בצד המזרחי של הירדן. העיראקים פנו לחצות את הירדן כשלושה ק"מ דרומה. העיראקים עברו אל הגדה המערבית של הירדן, כוחות אחרים תפסו עמדות, מעבר לירדן. העיראקים פנו צפונה לכיוון הקיבוץ, דרך הכפר גיסר אל-מג'מע, הרגלים, עשו דרכם אל גבעת 'הגמל', שמצפון מערב למשק.
    ב-16 במאי, נמשכה ההפגזה. בבוקר, כוח בן שתי מחלקות מגדוד 'ברק' ניסה לתקוף מצפון את העיראקים, אולם נסוג בגלל הפגזה ואפיסת כוחות. בשעה 16:00 שתי פלוגות הסתערו במורד גבעת 'הגמל' ממערב, ועל המשטרה מצפון. הם הגיעו לטווח קצר, עד שאש כוחותינו הסיגה אותם. למגינים היו ארבעה פצועים. משעות אחה"צ ועד יום המחרת שרר שקט יחסי. סכרי הירדן נפתחו לשיבוש חציית הירדן. אולם לא נמנעה החצייה. באותו יום, כבש כוח מגדוד 13 (גדוד 'גדעון') של חטיבת 'גולני' את כאוכב אל הווא, ותושבי הכפר נמלטו.
    ב-17 במאי הפגיזו העיראקים את כוכב הירדן. פלוגה עיראקית ניסתה בחיפוי, לכבוש הכפר עם שחר.
    בבוקר החלה הפגזה, בסיוע של משוריינים לעבר המשטרה. כוח בעוצמה של גדוד חי"ר באזור גבעת 'הגמל' ירו במקלעים ומרגמות על הקיבוץ. מטוס ישראלי תקף, ללא הצלחה. מטוס עיראקי החטיא הפצצה על המשק. הסתערות נהדפה ע"י כוחותינו. המשוריינים תקפו והגיעו עד למבואות המשטרה ממזרח. העיראקים חדרו לחצר המשטרה, הוטלו עליו בקבוקי מולוטוב הוא נפגע ונסוג. פיא"ט ובו ששה פגזים, ירה ופגע בעוד משוריינים. החי"ר נותר במקום ולא הסתער לבסוף.
    נכשל ניסיון לכבוש את 'הגמל' מהעיראקים. בבוקר ה-18 במאי, לוחמי 'גולני' הסתערו על כוח עיראקי בכוכב הירדן בעת ארוחתם, הם הופתעו ונסוגו בהותירם כ- 30 הרוגים. המשוריינים שנפגעו נגררו, אך לא חידשו את התקפותיהם יותר. מן האש נפצעו שניים מן המגינים. שוב התקפה אווירית שהחטיאה. מחלקה תגברה בלילה ועמה אספקה ותחמושת. האספקה הועברה בלילה ברגל ובסוסים. העיראקים הופגזו מרכס כוכב הירדן. למחרת עזבו את הגזרה, פעלו באזור השומרון עד סוף המלחמה.
    לכוחותינו היו הרוג ו-13 פצועים.

КОМЕНТАРІ • 2

  • @user-lq9iz9qh3n
    @user-lq9iz9qh3n Рік тому +1

    היי קובי כל הכבוד

    • @kobyamoyal
      @kobyamoyal  Рік тому

      היי יצחק, כל כך שמח שנדברנו ואתה עימי בקשר. תודה לך.👍❣️