Hayatın Anlamını Aramak!: Nietzsche'nin Yaşamı ve Felsefesi

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 10 гру 2017
  • Bu videoda Nietzsche'nin yaşamını ve felsefesini çarpıcı biçimde ele alınıyor. Nietzsche'nin hayatın anlamını arama yolculuğunu ve bir çok görüşünün nasıl yanlış anlaşıldığını anlatıyor. Bu video ile ilgili olarak aşağıdaki videoları da öneriyoruz:
    • Nietzsche Bize Ne Söyl...
    Nietzsche Bize Ne Söylemeye Çalışıyor?
    • Tragedya'nın Metafiziği
    Tragedya'nın Metafiziği
    • Tragedyadaki Trajik Bi...
    Tragedyadaki Trajik Bilinç: Ölüm Korkusunu Aşmak
    • Aristofanes'in Kuşları...
    Aristofanes'in Kuşları: Komedinin "Ahlaksız" Gücü
    .

КОМЕНТАРІ • 445

  • @PANDORAFELSEFE
    @PANDORAFELSEFE  6 років тому +699

    Burada tartışmalar gittikçe başka bazı kanallarda kine benzer biçimde, ateist-dinci tartışmalarına kaymaya başladı. Bu yüzden özellikle ateist arkadaşların bazı konuları doğru anlamları önemli:
    Ateist olduğuna inanan arkadaşlar; felsefe, sosyoloji, tarih öğrenmeden toplumdaki sorunların asıl sebeplerini doğru anlayamazsınız. Sadece evrimle insanı, toplumu, dünyayı kavrayamazsınız. Evrim sadece biyolojik yapıların gelişim sürecinin öyküsüdür. Başka bir şey değildir. Sadece bilimsel bir öyküdür. Bir öykü üstüne inanç inşa etmenin; zamanında mitolojiler üstüne “din” inşa etmekten farkı yoktur. Söz konusu biyolojik yapıların sinirsel, yani nöral işleyişini, bilinç dışının ve korteksin nasıl bu nöral ağ üstünde yapılandığını, düşüncenin nasıl ortaya çıktığını, buna bağlı olarak ta psikolojiyi, arkasından psikolojinin davranışı nasıl şekillendirdiğini ve de davranışında sosyolojiye nasıl bağlandığını da öğrenmeniz gerekir. En son bağlamda da sosyolojik olarak insanın tarih içindeki yolculuğunu ve de buna paralel olarak ta toplum denen olgunun, onu oluşturan bireylerle birlikte felsefi çözümlemesini öğrenmeden tüm bu bileşenleri doğru biçimde bir araya getirip, bütünsel bir kavrayışa varamazsınız. Bütünsel bir dünya görüşü oluşturamazsınız.
    Bilim kendi içinde birçok disipline ayrılıp, 2500 yıl önceki asıl köklerinden yani felsefeden kopmuştur ve kendine yabancılaşmış, varlık nedenini unutmuştur. O yüzden günümüzde ateizm bilime sahip çıkıp, bilim adına konuştuğunu söyleyip duruyor. Ateizm de sonuçta bir tür dindir, yani bir ideolojidir. Nihayetinde ateizm de son bağlamda bir hakikat arayışıdır. Bilim, yani sistemli sorgulama, mantıksal akıl yürütme Aristoteles tarafından 2500 yıl önce, dinsel bilgiye karşı, yani mitosa karşı başlatılmıştır. Sistemli sorgulama ve mantık felsefenin konusudur ve dinsel bilgi (mitos) karşısında hakikate ulaşmak için biricik yoldur. Bilim bunun için sadece araçtır. Fakat daha sonra orta çağda kilise felsefeye nüfus ederek, kullanılan kavramları deforme etmiş ve çarpıtmıştır. Bunun sonucu da bilim felsefeden kopmuş ve zaman içinde köklerine yabancılaşmıştır. Bilimin asıl amacı hakikate doğru bilgi yardımı ile ulaşmaktır. Yani bilimin unutulmuş olan asıl temel amacı felsefi bir amaçtır. Yoksa bu kadar bilimsel araştırma ve geliştirme neden yapılsın ki? sadece kapitalizme hizmet edip, daha fazla teknolojik ürün üretmek için mi? Günümüzde dünyada yaşanan ekonomik ve sosyal krizlerin temelinde bu gerçek vardır. Bilimin ürettiği sonuçlar insanlığın barış ve refaha ulaşması için değil kapitalizmi besleyecek yeni ürünlerin ve teknolojilerin üretilmesi için kullanılmakta. Bu ürün ve teknolojiler insanlığın ortak hedefleri, barış ve adalet için değil, insanın çevresine ve kendine yabancılaşıp, stres içinde, tatminsiz, mutsuz birer bireylere dönüşmesi için kullanılıyor. Böylece daha kolay yönetilip, manipüle edilebiliyorlar. Dünyanın her yerinde, kapitalizme hizmet eden iktidarların kolayca dini ve ideolojiyi kullanıp, halkı bölerek ve ötekiler yaratarak, savaşlarla toplumları yönetebilmesinin önü açılıyor.
    Köklerinden koparılmış ve birçok disipline ayrılarak kendi varoluşuna yabancılaşan bilim din karşısında köşeye sıkışınca, ha bire; işinin “neden?” sorusunu sormak olmadığını, sadece “nasıl?” sorusunu sormak olduğunu tekrarlayıp duruyor… Ama “nasıl” sorusu “neden” sorusu olmayınca boşlukta asılı kalan sonuçlar üretiyor ve bu sonuçlara da hem kapitalizm hem de din sahip çıkıyor. Sonrada ateistler bu duruma bakıp, şaşıp kalıyorlar. İnsan nedir, neden vardır, düşünce nedir, akıl, bilinç nedir?... gibi varoluşsal metafizik soruları evrimle açıklamaya çalışıyorlar. Ve tabi bir noktaya varamayıp, sonra bilimi yani sadece hakikate ulaşmak için bir araç olan bir disiplini dogmalaştırıp, dinleştirme yoluna gidiyorlar. Bilgisizlik yüzünden "hakikat" kavramı sanki sadece dinin alanına giriyormuş, mistik bir şeymiş gibi algılanıyor. Oysa ilk başta bilimin doğmasının asıl sebebidir. Ve bilim inançsızlık demek değildir. Hakikate inanmak demektir. Felsefi hakikat inancı, tabiatı gereği tek dogmalaşamayacak olan, dine dönüşemeyecek olan inançtır. Tekrar, tekrar kendini sonsuza kadar var eden bir oluş biçimidir. Ateizm ise dine bir tepki olarak ortaya çıkan ama neticede oda temelleri gereği, yani dinlerle aynı temelleri paylaştığından (bir öyküye dayandığından) dinsel bir inançtır. Yukarılarda bahsettiğimiz tarzda felsefi bir bütünsel dünya kavrayışı sunamaz. Bu yüzdende inandığı öyküyü merkeze koyarak, öykü üstünden bir inanç geliştirir.
    Kanaat önderi gibi hareket etmeye başlayan (olmaya çalışan) bazı ateist arkadaşlar bu günlerde iyice saçmalamaya başladılar. Zamanında, Osmanlıdaki aydınlanma hareketinin bir devamı olan Atatürk’ü nasıl bazıları "Kemalizm" diye bir dine dönüştürdüyse ve Cumhuriyet fikrinin toplumun geneline yabancılaşmasına neden olduysa, şimdide kendilerine ateist diyen bazı kişiler de bilimi “evrim” adı altında dine dönüştürmeye çalışıyorlar. Bunun için bir takım evrim savunuculuğu yapar gibi gözüküp, aynı dini liderlerin çıkması gibi, kanaat önderleri olmaya çalışanlar var. Etrafında aldıkları ateist müritleriyle birlikte sanki dini bir tarikat gibi hareket etmeye çalışıyorlar. *Bu ülkeye en büyük zararı Cumhuriyet devrinden beri bu “yarı aydın” tipler vermiştir.* Köyden şehirlere göçen halkın bilinçlenmesi, eğitilmesi ile uğraşacaklarına, bu insanların gelenekleriyle, dinleriyle dalga geçmeyi marifet bilip, kendi cahilliklerinin, tembelliklerinin üstünü örtmeye çalıştılar. "Yarı aydın" tipi sadece birkaç bilimsel kitap okuyup, ne felsefeden haberi olan, ne sosyoloji ve tarih bilen, popülist insan tipidir. Ve toplum için en olumsuz insanları oluştururlar. Çünkü bunlar sadece halkla dalga geçmekle kalmaz, akademisyenlerle, felsefe ile, sanatçılarla, entelektüellerle de dalga geçmeyi marifet sayarlar. Kendi yetersizliklerini ve bilgisizliklerini böylece gizlemeye, kendilerini yüceltmeye çalışırlar. Bazen kitap yazmalarıyla veya sanatsal faaliyetlerle uğraşmalarına bakmayın bu tiplerin. “Koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi derler” misali son derece kısır yeteneklerini bir şey sanan tiplerdir. Zaten dikkatli bakarsanız doğru dürüst, işe yarar bir şey üretemediklerini, devamlı kendilerini tekrarlayıp durduklarını görürsünüz.
    Ahmet Hamdi Tanpınar bu ateist ve sözde bilimci tipleri zamanında romanlarında işlemiştir. Şimdinin ateist-dinci tartışması sanıldığı gibi yeni değil. Aynı tartışmalar Cumhuriyetin ilk yıllarından beri yapılmaktadır. Ama yarı cahil, sözde aydınlarımız bunlardan bir haber olduğundan, ne edebiyat, ne felsefe, ne de düzgün biçimde tarih okumadığından, bir arpa boyu yol kat edilmemiştir. Hep aynı konular, temcit pilavı gibi, evrim konusunu okuyup biraz öğrenen bu tipler tarafından, tekrar tekrar gündeme getirilir.
    Ne yazık ki Türk Solu da bundan nasibini almış, sadece sağda değil solda da bu tipler üzerine sosyalizm şekillenip, aslında sağdan bir farkı olmayan, sadece slogan üretmekten başka bir işe yaramayan bir harekete dönüşmüştür. Dahası hem sağda, hem solda bu tipler eğitime, devlete falan her yere sızıp, günümüz deki Türk-Kürt çatışmasının da temelini oluşturmuşlardır. Bu kişiler ateist-dinci çatışması dışında, birde sığ tarih ve siyaset bilgileri ile milliyetçilik üstünden Türk-Kürt çatışmasını pompalamayı da marifet bilirler. Felsefi ve sosyolojik alt yapıları olmadığından siyaseti yanlış anlarlar. Çevresindeki müritlerine de sanki çok biliyormuş gibi hep yanlış şeyler anlatırlar. Sığ, avam söylemlerle, milleti bir birine düşman etmeye çalışırlar. Terör baronlarıyla, siyasal söylemin arasındaki farkı ayıramazlar. Çok tehlikeli ayrışmaları körüklerler. Bu tiplerin tek sermayesi; ötekileştirme ve bunun üstünden nemalanmaktır. Çaktırmadan bunun üstünden para kazanamaya çalışırlar. Artık meslekleri bu olmuştur.
    Özellikle son birkaç yıldır youtube’da böyle tipler çoğalmaya başladı. Birde son zamanlar iyice meydanı boş bulup, felsefeyi, sosyolojiyi, sanatı falan kötülemeye, dalga geçmeye başladılar. Her hallerinden, nihai amaçlarının müritlerinden öyle ya da böyle para toplamak olduğu belli olan bu kişiler, özellikle gençlerin içinde bulundukları manevi arayışı sömürmeye çalışıyorlar. Gençlerin heyecanından, sahipsizliğinden, kaybolmuşluğundan faydalanmaya çalıp, onlara kısır, bir yere varmayan, günü kurtarmaya yönelik ümitler, heyecanlar veriyorlar. Arkadaşlar bu tiplere dikkat edin. İçinizdeki manevi boşluğu ve arayışı ancak sosyoloji, felsefe, tarih, sanat ve siyaset felsefesi (bilimi) öğrenerek gerçek anlamda giderebilirsiniz. Siz bakmayın sosyal bilimler bilim değildir, fen bilimleri bilimdir diyenlere. Bunları felsefeyi bilmeyenler böyle söylüyorlar. Daha ilk başta, 2500 yıl önce, fizik, biyoloji falan felsefeden çıkmıştır haberleri yok. Metafiziğin orijinal anlamı; orta çağda din tarafından deforme edilmeden önce, fizik dışı demek değildi, "Fizik üstü" anlamıyla, fiziğin ötesi kastedilerek kullanılan bir terimdir. Yani günümüzdeki kuantum fiziğinin kast ettiği evren gibi düşünebilirsiniz. Sadece “evrim” ile dünyayı, insanı, toplumu gerçek manada kavrayamazsınız.
    .

    • @muratsekmen6744
      @muratsekmen6744 6 років тому +45

      PANDORA - FELSEFE objektif ,gerçeğe sahip çıkan ve düşüncelerimi ifade eden bu yorum için teşekkür ederim.

    • @lithium1619
      @lithium1619 6 років тому +47

      bu güzel yazı ne yazık ki bu youtube videosunun altında yorumlarda kaybolacak, belki de en fazla 20 30 kişi görecek, keşke daha fazla kişiye ulaşabilse.

    • @PANDORAFELSEFE
      @PANDORAFELSEFE  6 років тому +145

      Burada anlatmaya çalıştığımız ateizmi ideoloji olarak kullanan “yarı aydın” tipini biraz daha açmakta fayda var:
      Siyasal İslam’ın ortaya çıkışının ve halkın samimi inançlarının sömürülmesi de, günümüzdeki Türk-Kürt çatışmasının ortaya çıkışının da asıl, temel sebebi bu yarı aydın tipidir. Yoksa Türkiye Cumhuriyetinin kaderinde aslında bunlar olmayabilirdi. Türkiye’nin kaderinde aslında hızlıca ilerlemesi için gerekenler vardı. Ama bu yarı aydın tipi halka sahip çıkacağına, onu küçümseyen bir tavır takınıp, halkı din bezirganlığı yapan kasaba kurnazı politikacıların eline terk etti.
      Bu tiplerin temel gayeleri; satacak bir şeyleri olmadığı için sözde milliyetçilik söylemi ile hemen hemen her kesimde ötekiler yaratmaktır. Böylece kısır fikirlerini yeni yeni bilinçlenen genç kuşaklara satmayı umut ederler, kendilerini önemli kılmaya çalışırlar. Genç beyinleri zehirleyip Türkiye’nin geleceğinden çalarlar. Narsislik en büyük hastalıklarıdır. Para yapabilirse en önde gelen kapitalistlere dönüşürler. Her şeyi unuturlar. Çünkü özünde burjuva özentililiği iliklerine kadar işlemiştir. Narsislik hastalığının temelinde bu derinlerde yatan özenti yatar.
      Yeşilçam filmlerini dikkatli biçimde analiz ederseniz, Türkiye’nin asıl probleminin köylülük ve bu burjuva özentiliği arasındaki fay hattı olduğunu açıkça görürsünüz. Bu fay hattı Türk toplumun asıl fay hatırdır. Gerçekte, ne sağ-sol çatışması ne de Kemalist-dinci çatışması gibi ideolojik bir fay hattı vardır. Bu ayrışmalar, bu fay hattından beslenen kasaba kurnazı politikacıların ve bu yarı aydın tipinin yapay olarak uydurduğu ayrımlardır. Bu yüzdendir ki Türk sineması bir arpa boyu yol gidememiştir. Neticede bu filmleri çeken bu yarı aydınlarımızdır. Din bezirganlığı yapan kasaba kurnazı politikacı neyse onun karşısındaki anti tezi sözde Kemalizm savunuculuğu yapan bu yarı aydın stereotiplerdir. Bu aydın tipide netice de tam şehirleşmemiş, köylülükten tam çıkmamış, arada kalmış ve ancak kasabalılık diyebileceğimiz zihniyette kalmış bir karakterdir.
      Şimdiki TV dizinlerinde de değişen bir şey yok. Sadece figürler ve aksesuarlar değişti. Örneğin dikkat edin bir şirket sahnesinde şirkette ne iş yapıldığı belli değildir, iş falan yapılmaz. Toplantılar bile karakterler arasında polemikler için mizansendir. Gördüğünüz sadece; patron otoritesi, zengin, güçlü ve yakışıklı erkek figürü falandır. Kadınlar ise eski Yeşilçam filmlerindeki fakir köylü kızın metaformoz geçirmiş hali, artık üniversiteye falan gitmiş, şehirleşmiş gibi gözüken ama zihinsel olarak kasabalılık düzeyinde, arada kalmış versiyonudur. Polemik (dedikodu) yaratmak, aynı kasabada olduğu gibi hala en büyük üretimdir. Zaten şirkette üretilen başka bir şeyde göremeyiz…
      Filmlerdeki ana tema hep aynı kalmıştır. Günümüzdeki dizilerdeki ana tema da güce tapmaktır. Zenginlik güç demektir, zenginin hizmetinde olan ise kuldur, patronun tebasıdır. Köyde ağanın ırgatı olmak kavramı sadece şekil değiştirmiş ve güç demek hala “ağa” olmak demektir. Dizilerde dikkat edin, tüm karakterler “ağa” ve “küçük ağa” özentisi karakterler etrafında dizilirler. Patron aslında hala eskinin ağasıdır. Senaryo bunun etrafında şekillenir. Kadınlar ağanın otoritesine boyun eğmekte nazlanan, sözde özgürlüğüne kavuşmuş karakterlerdir. Senaryo bu güce boyun eğme ve saygı duyma teması etrafında şekilden şekle girer. Gizliden gizliye, güç cinsellik yerine kullanılır. Dizilerde karakterleri hiç gerçekten sevişirken göremediğimizden mi nedir, adeta erkek patron güç gösterisiyle önüne geleni her dakika beceriyor ya da becerecek gibidir. Hep bir tahakküm kurma, hegemonya kurma, boyun eğmeye zorlama atmosferi vardır. Cinsellikte bu yüzden aynı kaba atıldığından, ortada son derce dominant görünüşlü erekler (ağa özentileri) kol gezer.
      Aslında bu dizlerde sanki sürekli Afrika’daki maymunlar arasındaki güç savaşlarını gösteren belgesel seyrediyor gibiyizdir. Başka bir tema yoktur. Sürekli bu belgeseli sanki tekrar tekrar izliyormuş hissine kapılırsınız . En entelim diyen diziden tutunda en basit diziye kadar hep aynı atmosfer vardır. Arada sırada da hanım ağalar görebilirsiniz. Ama onlarda neticede eril gücü sergilemekle erkeliği sergilemiş olurlar. Hala şarklı köklerimizden kurtulamadığımız için maalesef bizde burjuva kavramı sadece güç ile özleşmiştir. Türk halkının şehre göçmesi ve biraz zenginleşmesiyle ortaya çıkan burjuva anlayışı maalesef bu şekilde olmaktadır. Batıdaki gibi bilgiyle, kültürle ve sanatla toplum içinde sofistike bir statü kazanma yerine hala ilkel dürtülerin kontrolündeki bir güç anlayışı hakimdir. İlkel güç gösterisiyle statü kazanılacağı sanılır. Bu sahneler, adeta, maymun topluluklarındaki dominant erkeğin veya dişinin güç sergilemesine benzer.
      Tabi bu durum yaşanılan çağa ve kullanılan teknolojilere uyumsuz, çarpık bir psikolojiyi de peşi sıra ortaya çıkarır. Bu psikoloji en belirgin biçimde özellikle askeri bandolar, geçit törenleri izlerken, marşlar dinlerken veya dini bazı seremoniler yaşanırken ortaya çıkar. Kemalistler 10. Yıl marşı gibi ya da bazı askeri marşlarda, göğüsleri kabardıkça kabarır ve nerdeyse dışarı taşar gibi olur, gözleri dolar. Hatta, koca koca adamların; “…mavi gözlü kahraman 1919’da Çanakkale’ye ayak bası ve istiklal savaşını başlattı!…” sözleri coşkuyla söylendiğinde hüngür hüngür ağladığına şahit olabilirsiniz. Ya da diğer taraftan, bazı kişilerinde aynı biçimde; “…Peygamberimiz10 bin kişilik ordusuyla, hicretin 8. senesi, Ramazan ayı, Cuma günü Mekke’ye girdi ve Mekke tekbir sesleri altında fethedildi!…” sözlerini coşku ile dinlediklerinde, tekbir sesleriyle beraber hüngür hüngür ağladıklarını görebilirsiniz.
      Bu duygular son derece samimi duygulardır. Gerçekten bu kişiler içten gelen bir duygulanım yaşarlar. Burada çarpık olan durum bu duygulanıma yol açan ruh durumu ile ha bire dizilerde sergilenen dominant, sert görünüşlü her an tahakküm kurma dürtüsündeki karakter arasındaki tezatlıktır. Böyle bir karakter gerçekte Mekke’ye veya Çanakkale’ye düşman gördükleriyle (ötekiler) centilmen biçimde mücadele etmek için gitmez. Öteki diye gördüklerini köleleştirmek, kul yapmak, malını, mülkünü yağmalamak için ve kızlarını cariye yapıp, tecavüz etmek için yani ganimet elde etmek için gider. Aslında tüm bu Yeşilçam filmleri ve günümüzdeki dizler bir zayıflığın üstünü örterler. Otoriteye kul olma zaafının ve korkaklığın üstünü örterler. Orta Doğuda otorite devlettir, aşirettir, ağadır.
      Elbette batıda böyle güç savaşlarını merkeze alan diziler vardır ama böyle olunca ortaya “Game Of Trones” gibi son derece sofistike, fantastik ve siyaset felsefesi açısından derinlikli, çok boyutlu sanatsal şaheserler çıkmakta.
      Sanılanın aksine, yukarıda da belirttiğimiz gibi, Türkiye’deki sosyal problemlerin temelinde sağcı-solcu gibi veya dinciler-Kemalistler gibi ideolojik ayrışmalar değil köylülük (şarklılık, kabile kültürü) zihniyetinden kurtulamamış zihniyet ile çarpık kentleşmiş (Türk burjuvası) arasındaki çatışma vardır. Kasaba kurnazı politikacılar da bu fay hattından faydalanıp, bundan nemalanacak siyasi söylemler üretirler. Bu fay hattını Kemalist dinci çatışmasına dönüştürüp, yapay gündemlerle, siyasi rant elde ederler. Bu durum hem sağ için hem de sol için geçerlidir. İki kesimde de durum temelde farklı değildir. Görünüş fraklıdır sadece.
      Bunun en büyük kanıtı CHP’nin halidir. Bu kadar burjuvazinin çarpık geliştiği, bu kadar çok köyden kente göç yaşanan bir ülkede her türlü siyasi fırsat ortaya çıkmışken, bu kadar başarısız politikalar üretip, hala kısır günlük tartışmaların dışına çıkmaktan kurtulamayan CHP, bugünlerde yaşanan tüm siyasal olumsuzlukların ortaya çıkmasının geçmişteki asıl sorumlusudur. Burada tarif etmeye çalıştığımız ateist söylemden başka sermayesi olamayan bu “yarı aydın” tipinin siyasete de hakim olması bu sonucu doğurmakta. Cumhuriyet tarihi boyunca yapılması gerekenler yapılmamış, 10. Yıl marşının yerine geçecek başka bir beste ortaya çıkarılamamış, yeni coşkular yaratılıp, tüm halkı kucaklayacak ortak bir duygudaşlık yaratılamamıştır. Tembellik edilmiş ve Kemalizm adı altında sloganvari politikalara sığınılmıştır. … Bir taraf zayıf kalırsa diğeri boşluğu doldurur!
      İşte felsefe bu kadar önemlidir. Felsefi bir temel olmayınca bilim, sosyoloji, tarih, siyaset ama hepsi ideolojilerin pençesine düşüp, bu yarı aydın tipinin kurbanı oluyor.
      .

    • @mehmetkoseoglu7888
      @mehmetkoseoglu7888 6 років тому +21

      Harika bir yazı olmuş emeğinize sağlık, bu tip yazılarınızı paylaştığınız bir mecra varsa (blog vs.) takip etmek isterim.

    • @PANDORAFELSEFE
      @PANDORAFELSEFE  6 років тому +49

      Tşk. Aslında bu tür yazıları biriktirip pandoraprojesi.com/ adresinde "makaleler" bölümünde yayınlamak plan dahilindeydi. Ama hangi konuda ne yazı çıkacak, izleyicilerle girilen etkileşimde ortaya çıkıyor. Şimdi burada olduğu gibi. Sizler ilgi duydukça olabilecek bir şey :) Durup dururken, kafadan atma yazılamıyor. İlk başta çok fazla yazı birikmedi. Yeni yeni birikmeye başladı.Artık yavaş yavaş yukarıdaki adreste yazıları toparlamaya başlayacağım. Belki ileride bazılarına seslendirmede yapılabilir:)

  • @ruhiailesi7735
    @ruhiailesi7735 4 роки тому +82

    Bu adamın çok güzel bir şiiri vardı:
    Gidene kal demiyeceksin
    Gidene kal demek zavallılara
    Kalana git demek terbiyesizlere
    Dönmeyene dön demek acizlere
    Hak edene git demek asillere yakışır
    Kimseye hakettiğinden fazla değer verme
    Yoksa değersiz olan hep sen olursun
    Düşün,
    Kim üzebilir seni senden başka
    Kim doldurabilir içinde ki boşluğu, sen istemezsen
    Kim mutlu edebilir seni, sen hazır değilsen
    Kim yıkar, yıpratır seni, sen izin vermezsen
    Kim sever seni, sen kendini sevmezsen
    Herşey sende başlar .... biter
    Yeter ki yürekli ol tüketme
    Tüketme içindeki yaşama sevgisini
    Ya çare sizsiniz, ya da çaresizsiniz
    Öyle bir hayat yaşadım ki
    Cenneti de gördüm, cehennemi de
    Öyle bir aşk yaşadım ki
    Tutkuyu da gördüm, pes etmeyi de
    Bazıları seyrederken hayatı en önden
    Kendimi bir sahne de buldum, oynadım
    Öyle bir rol vermişlerdi ki
    Okudum, okudum anlamadım
    Kendi kendime konuştum bazen evimde
    Hem kızdım hem güldüm halime
    Sonra dedim ki söz ver kendine
    Denizleri seviyorsan, dalgaları da seveceksin
    Sevilmek istiyorsan, önce sevmeyi bileceksin
    Uçmayı biliyorsan, düşmeyi de bileceksin
    Korkarak yaşıyorsan, yalnızca hayatı seyredeceksin.......
    NIETZSCHE

  • @Olidateber
    @Olidateber 6 років тому +361

    Anlatıcı kadının sesi,çalan müzikler,canlandırmalar her şey çok güzel gerçekten,teşekkürler

  • @tujokarakas765
    @tujokarakas765 5 років тому +423

    İnsan eğer kendine değer vermiyorsa kendi değerini kavramış demektir
    -Dostoyevski

    • @whitesnow129
      @whitesnow129 4 роки тому +1

      Kısaca değersiz olduğunu mu kavramıştır?

    • @islalpaym6998
      @islalpaym6998 4 роки тому

      Evrensel olan tüm yazarlar okunmalı.

    • @mehmetozel4312
      @mehmetozel4312 3 роки тому +1

      Kardeşim bu söz hangi kitapta geçiyor ben denk gelmedim kaçırmışsam tekrar bakacağım.

    • @nilparlak7228
      @nilparlak7228 3 роки тому

      Kaynak belirtirmisiniz lütfen..
      Teşekkürler.

  • @gokmenatas8396
    @gokmenatas8396 2 роки тому +40

    'Dünyanın en değerli tahtına da otursan, sonuçta oturduğun kendi KIÇININ üstüdür.' Friedrich Nietzsche.. Adam adam...

  • @hakanorskaya
    @hakanorskaya 5 років тому +529

    Dost dost diye Nietzsche'sine sarıldım. Benim sadık yarim Immanuel Kant'tır.

  • @muamma596
    @muamma596 6 років тому +319

    Kaç kere daha söylersem rahat edeceğim bilmiyorum ama.. Harika bir iş yapıyorsunuz!

  • @semra1192
    @semra1192 6 років тому +36

    Seslendirmede ve çeviride emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.İnsanlarımızın aydınlanması için bunların var olduğunu görmek ve bunları düşünen paylaşan güzel insanların emeği beni çok mutlu etti.İyiki varsınız.

  • @rdvankayahan9753
    @rdvankayahan9753 6 років тому +25

    Yine harika bir video ile geldiniz. Hoş geldiniz. İyi ki varsınız.

  • @emircantepe7382
    @emircantepe7382 6 років тому +13

    Videonun zamanlaması mükemmel haftaya teslim etmem gereken ödev için. Çok teşekkürler.

  • @34Kay35
    @34Kay35 6 років тому +19

    Bu kanallar serisini kesfettigim için mutluyum

  • @selcukkeleser3211
    @selcukkeleser3211 5 років тому +97

    Irvın D. Yalow: Nietzche ağlarsa kitabını mutlaka okumalınız. Bu büyük dehanın kısa ama mükemmel bir tanıtımına şahit olacaksınız.

  • @namud07
    @namud07 6 років тому +11

    Ya muhteşem bi kanalsınız. Elinize sağlık..

  • @hamitilkeryurtseven8590
    @hamitilkeryurtseven8590 4 роки тому +2

    Güzel bir sunum, bu günlerde paylaşılması gereken bilgiler var...Teşekkürler...

  • @huriyewatson6954
    @huriyewatson6954 4 роки тому

    Teşekkür ederim yayın için!

  • @izzettinsatlik6091
    @izzettinsatlik6091 6 років тому +8

    muhteşem bir ses ve etkileyici bir anlatım ve müthiş bilgiler için çok teşekkürler.

  • @asnfamnezyak8880
    @asnfamnezyak8880 5 років тому +18

    Aynen Nietzsche nin dediği gibi biz son insanlarız hayatlarimiz idealleri iyi bir üniversiteye gidip çok para kazanıp güzel şeyler satın alıp mutlu olmak(!)Ve açıkçası şahsen bundan şikayetçi de değilim bu hayata yokluktan geldim ve zamanim gelince yokluğa gideceğim bu kısa sürede yapabileceğim tek mantıklı şey mutlu olmak...

  • @FlyingMaN022
    @FlyingMaN022 6 років тому +3

    ses kalitesi umarım hep böyle olur . Mükemmel.

  • @sarituncel6281
    @sarituncel6281 6 років тому +9

    Çok yararlı bir belgesel emeği geçenlere teşekkürler.

  • @semihcorbaci
    @semihcorbaci 4 роки тому +1

    Daha yeni keşfettim kanalınızı... Podcastleriniz harika ötesi. Umarım devamı gelir :)

  • @kenangoreli2573
    @kenangoreli2573 6 років тому +26

    Ünlü düşünürlerin analizlerinin kaliteli ses düzeyinde çevrilmesi çok güzel, kesinlikle devam etmeli.Teşekkürler.

  • @burakaksan7291
    @burakaksan7291 6 років тому +2

    Gerçekten harika bir kanal değeriniz umarım daha fazla bilinir emeğinize sağlık. :)

  • @cakarahmet17
    @cakarahmet17 6 років тому +8

    İyi ki varsınız!

  • @rdvankayahan9753
    @rdvankayahan9753 6 років тому +23

    Teşekkürler. Felsefeyle kalın...

  • @oztvoz6703
    @oztvoz6703 4 роки тому

    BU GÜZEL ÖN YORUM VE ÖZ BİLGİLENDİRMEYİ ÇOK GÜZEL BULDUM. TEŞEKKÜRLER.

  • @zilandemirel6356
    @zilandemirel6356 5 років тому +6

    Olağan üstü bişey izledim 💕 teşekkürler

  • @furoydusevenadamfuroyd3158
    @furoydusevenadamfuroyd3158 5 років тому +2

    Çok Değer li bir kanal, 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  • @mihricanoz4408
    @mihricanoz4408 6 років тому +27

    Ödevimi yapmakta ve dersinden kaçtığım Nietzsche 'yi anlamakta çok yardımcı oldu teşekkür ederim...

  • @sedatguras4630
    @sedatguras4630 5 років тому +10

    Mücadeleci nadide bir insan. Anlaşılmamışın verdiği acılar

  • @sergeidragunov3668
    @sergeidragunov3668 6 років тому +142

    Helen Tragedyası'nın bize en büyük mirası; insan için en iyi olan şey hiç doğmamış olmak, ikinci en iyi olan şey ise olabildiğince erken ölmek.

    • @sergeidragunov3668
      @sergeidragunov3668 6 років тому +8

      Silenos ile Midas arasında geçen unutulmaz diyalog.

    • @burakturan8762
      @burakturan8762 6 років тому

      Chirstopher taamamen bir yalan oyle yasamak mumkun degil aci bi gercek

    • @engin1589
      @engin1589 5 років тому +1

      Bana göre Nietzsche hayatı boyunca hayatı kutsamaya çalıştı ama psikolojisi sanırım ölmek veya öldürmek istiyordu ;ben böyle düşünüyorum

    • @mithataydemir3033
      @mithataydemir3033 5 років тому +5

      @AgnostikFelsefe kötülüğü yok ederdim diyemiyorsun kötüleri cezalandırırdım diyorsun. Ve buna mükemmel hayat diyorsun..
      Ve ilginç olanı bu dünya da kötülük yapanın yanına kar kalacağına inanıyorsun. Ve böyle bir sistem de iyi insan olmanın makul ve mantıklı olduğunu zannediyorsun..

    • @lucyengel5811
      @lucyengel5811 5 років тому +6

      @AgnostikFelsefe insanlığın çoğunluğu, başkalarının dayattığı bitkisel bir hayat yaşayıp ölüyor.

  • @Kyron911
    @Kyron911 6 років тому +8

    Harika. Elinize sağlık.

  • @sezenakar2581
    @sezenakar2581 6 років тому +4

    çok güzel bir belgesel olmuş.

  • @radarakadar8707
    @radarakadar8707 5 років тому +63

    Nietzsche dünyanın en büyük filozofudur benim gözümde

  • @lanselot6341
    @lanselot6341 4 роки тому +3

    Aklının hakkını sonuna kadar verip delirmek..Ne güzel bir son

  • @yunusabayl1584
    @yunusabayl1584 6 років тому +110

    İnanç, acı gibidir..
    Dolayısıyla, acıya alışan her insanîn..
    İnancıda zayıflar..

  • @musabkomur5750
    @musabkomur5750 6 років тому +1

    Çok güzel işler yapıyorsunuz

  • @orxanqoquhuseynli7444
    @orxanqoquhuseynli7444 6 років тому +7

    Bir tanesiniz. 👏👍

  • @thenerdrobert3815
    @thenerdrobert3815 4 роки тому +50

    Belki Hayatın bizim kavrayabileceğimiz nitelikte bir anlamı yok. Belkide her insanın onu kendi anlamlandırması gerek

    • @ales7935
      @ales7935 4 роки тому +1

      ''Bazen basitlik karmaşıklığın son derecesidir''
      Bir bilge sözü.

    • @eniyi2.arjantinli563
      @eniyi2.arjantinli563 4 роки тому

      Belki de anlama gerek yok, eğer varsa bile bu sadece yaşamak olabilir.

    • @gorkemtangel
      @gorkemtangel 3 роки тому

      The Nerd Robert hayatın, bizim kavrayabileceğimiz bir nitelikte anlamı yoksa insanın hayatı istediği gibi anlandırmasıda gereksiz bence.

  • @emineaydn8747
    @emineaydn8747 4 роки тому +1

    Emeğinize yüreğinize sağlık 👍

  • @mustafamazlum1796
    @mustafamazlum1796 5 років тому +16

    Ecce Homo isimli kitabı Nietzsche nin hayatını yaşadıklarını ailesini tüm kitaplarının özetini ve muhteşem bi beyine nasıl sahip olduğunu anlatıyor okuyun bence !

  • @gvmedyaarastrma1330
    @gvmedyaarastrma1330 5 років тому +4

    Nietzsche'nin özellikle presokratlar ve ahlak görüşleri bana göre muazzamdır. Şu eleştiriyi kendi adıma yapmak isterim ki (bunu zaman zaman ben ve eminim ki başka arkadaşlar da yapıyordur) ideal insan betimlemesi oluştururken bazen anlık duygularımıza yenilip olayları aşure kıvamına getiriyoruz. Bunu Nietzsche de yapıyor. Nietzsche çağının iyi düşünürlerinden biridir, özellikle Platon eleştirisi harikadır. Kardeşi kendisini öldükten sonra bolca suistimal etmiştir.

  • @gokanklc4824
    @gokanklc4824 2 роки тому

    Elinize sağlık çok güzel bir içerik olmuş.

  • @Non621
    @Non621 4 роки тому

    Mükemmel bir çalışma teşekkürler 🙏

  • @covid-19avcs67
    @covid-19avcs67 5 років тому +4

    Böyle kanallar trendlere girdigi zaman medeni bir ülke olacaz

  • @Neselisincap
    @Neselisincap 4 роки тому

    Seslendirme çok iyi 👍

  • @yolcu0654
    @yolcu0654 5 років тому +1

    çok ama çok teşekkürler... muhteşem bir işti...

  • @marrone.e
    @marrone.e 6 років тому +42

    bu kanalı neden daha önce keşfetmedim ki? :(

  • @ozlemsacakc562
    @ozlemsacakc562 6 років тому +248

    Nietzsche'yi yeniden kıskanmak istiyorum.
    Yazdıkları kalbimin ve beynimin evrene yaydığı elektriğe eşlik eden bir akımken
    ben onun içinden geçen bir yıldırım olmak istiyorum.
    Görmek istediğim gibi gördüğüm ama aslında tanımadığım bu varlığı
    anlamsız ve amacı olmayan bir kaos için kullanıyorum.
    Ve bunu bilmenin farkındalığı beni , sonsuz uzantısının ucunda durduğum
    bir gordion düğümünün merkezine ışınlıyor.
    Ondan alıntı yapmak değil, ruhunun tamamını sömürmek istiyorum.

    • @ozlemsacakc562
      @ozlemsacakc562 6 років тому +20

      Nerelerdesin Nietzsche , tutkulu avrupalı ?
      Hangi kar fırtınası altında parlıyor gözlerin ?
      Yoksa sıcak bir çöl ikliminde yolculuk mu yapıyorsun ,
      Kumran'a mı yürüyorsun ?
      Geceleri sen bir gordion düğümüne dönüşürsün , bense İskender'e.
      Dön geri avrupalı bohem !
      Masumiyete kışkırtılmış ruhunu tapınağımın sunağına koy yeniden.

    • @hasangulles3024
      @hasangulles3024 6 років тому +3

      özlem saçakçı ben duygusu bu kadar güçlü olan hiç kimseye iradesini teslim etmeyen bir insan ruhunu tapınağızin sunagina koyarmi. Koyarsa kendini inkar etmiş olmazmi

    • @hasangulles3024
      @hasangulles3024 6 років тому +3

      özlem saçakçı ama yinede tutkulu ruhunu sevdim

    • @ozlemsacakc562
      @ozlemsacakc562 6 років тому +1

      teşekkürler.

    • @enesenes1160
      @enesenes1160 6 років тому +1

      Kendini yanlışlayan sonunu neden es geçersiniz ki?

  • @oyuncerik3946
    @oyuncerik3946 4 роки тому

    Emeğinize sağlık harika bir iş çıkarmışsınız ..

  • @beyazmsgolge1747
    @beyazmsgolge1747 5 років тому +7

    ne güzel bi video bu böyle

  • @necipfazlersoy5998
    @necipfazlersoy5998 5 років тому +12

    Ne güzel video, ne güzel yorumlar... Yerim lan sizi!

  • @yasinerol8823
    @yasinerol8823 6 років тому +7

    Varolun!

  • @ekmekarashavyar6888
    @ekmekarashavyar6888 5 років тому +25

    Umut korkudan bile üstün ve belirleyici tek duygudur. Bu yüzden (hemen hemen) hiçbir inanan korkudan dolayı inanmaz, onu inanca sevk eden, umuttur: Bütün duyguların en büyüğü! Umut etti diye kimi suçlayabiliriz ki?.. Menfaatin maddi bir şey olduğu düşünülür, fakat en büyük menfaat beklentisi, sevilme arayışı değil midir? Özümüzde bulunan bir gerçekten (sadece bilimsel-felsefî sebeplerle) kaçmak ne kadar akıllıca, peki?..
    Bütün dinleri ve bütün toplumsal dönemleri aynı çuvala sokmadan önce, insanın fıtratına bir bakmak lazım.

  • @fenris3986
    @fenris3986 5 років тому +2

    Harikaydı

  • @onuroz3526
    @onuroz3526 6 років тому +136

    Boşluğa yeterince uzun bakarsanız, boşlukta size bakıcaktır 😨 bu gerçekten beyni sonsuza açıp yok olmasına sebep olabilir

  • @zb1570
    @zb1570 4 роки тому

    Neden artık video yapmıyormunuz bu beni çok ama çok üzüyor sizin yaptığınız iş mükemmel

  • @fedaisert484
    @fedaisert484 4 роки тому

    Güzel Anlatım çaba gösteren e teşekkür ederim. Varoluştan bu yana en olması gereken Tevvekkul ve Yaradanın yönlendirdiği yolda seyir sonunu merak ettigin yol gittiğin yoldur elmas tarlası'da olabilir bir mırık da..Selâm

  • @nietzscheguevara8290
    @nietzscheguevara8290 6 років тому +204

    böyle buyurdu zerdüşt...bu kitap okullarda zorunlu olmalı,hatta her yıl okutulmalı

    • @aliihsantasdelen4030
      @aliihsantasdelen4030 5 років тому +33

      Ben şuan okuyorum bu kitabı
      Ama Deizm Gençliğin en büyük tehlikesi diyen bir devletten böyle bir karar sanmıyorum

    • @engin1589
      @engin1589 5 років тому +8

      Kim anlıyacak ki

    • @shrinki3169
      @shrinki3169 5 років тому +42

      Hiç kimse anlamayacak. Hatta okuyanların da büyük kısmının anladığını sanmıyorum. Gösteriş için yanlarında taşıyorlar.

    • @semihtecer889
      @semihtecer889 5 років тому +39

      Okunması en zor kitaplardan biri önermek nedir.Zaten insanlarımız kitap okumayı sevmiyor, bu kitabın yarısını bile okuyamazlar.

    • @murtinap
      @murtinap 5 років тому

      Tercümesi kimin, ve sizce nasıl? Hangi yayınevinden çıkmış?

  • @aydncalk3238
    @aydncalk3238 6 років тому +1

    harikulade teşekkürler

  • @sedatguras4630
    @sedatguras4630 5 років тому +12

    Fikirleri devamlı değişim gösterek, Mükemmelliği yakalamak istiyor

  • @mahirbostanc5419
    @mahirbostanc5419 5 років тому +20

    Şunu sevgilimle arada sırada izliyoruz. Defalarca izlesek bile bıkmıyoruz. Teşekkür ederim

  • @burcunahmias6958
    @burcunahmias6958 6 років тому +4

    Teşekkürler👏👏👏

  • @levnad4086
    @levnad4086 4 роки тому +1

    Mükemmel. içimden tren geçti resmen

  • @mehmetlinc32
    @mehmetlinc32 6 років тому +2

    Cok guzel :)

  • @sultankaplan9977
    @sultankaplan9977 5 років тому +12

    Kendime hakim olma yeteneğimin her parçasını kullanıyorum, bu keşfi altına çevirecek bir simya numarası bulamazsam kayboldum demektir

  • @reyhanbaks5614
    @reyhanbaks5614 5 років тому +1

    Çok iyi kanal

  • @gizlikullanc8610
    @gizlikullanc8610 5 років тому +13

    Bayılıyorum şu adama ve kitaplarına

  • @mahrtayfur505
    @mahrtayfur505 4 роки тому

    Çok güzel sunmuşsunuz bunun gibi bide freudu anlatıyorsunuz ikisinide defalarca dinledim böyle başka varsa söyleyin onlarıda dinleyelim

  • @uurca
    @uurca 4 роки тому

    Mükemmel anlatım.

  • @secilezo4834
    @secilezo4834 4 роки тому

    Harika 🙏

  • @aliakgul7043
    @aliakgul7043 5 років тому +1

    teşekkürler, tebrikler..

  • @busracetin6996
    @busracetin6996 4 роки тому

    Harika bir video

  • @sezerakdemir1592
    @sezerakdemir1592 4 роки тому

    Bu nasil bir ses tonu nskadar guzel bir anlatim

  • @mertakdeniz5784
    @mertakdeniz5784 5 років тому +15

    Seslendirmeyi kim yapmıs merak ediyorum dinlerken huzur doldum

  • @selimkurt6635
    @selimkurt6635 4 роки тому

    En az 50 kez dinledim tsk ederim

  • @hakanbayram6740
    @hakanbayram6740 4 роки тому

    süpersiniz.

  • @halilsarkaya8026
    @halilsarkaya8026 5 років тому +1

    allah razı olsun

  • @gokceayder8399
    @gokceayder8399 4 роки тому +1

    Baya okudum da yorum yapcak bisey bulamadım... derin çok derin karanlik bi derinlik

  • @mayalettin4796
    @mayalettin4796 6 років тому +1

    Teşekkürler.

  • @serdarbabadag1614
    @serdarbabadag1614 6 років тому +166

    İnsanlık değerlerine sahip olmak için bir dine ihtiyaç yok. Korkuya dayalı bir yaşam. Ben ne cennet istiyorum nede cehennem... Bütün dinlerde bir mükafat var bence ilahı bir varlığa inanıyorsam ve bu bir sevgi ise karşılıklı olmamalı ama hep bir beklenti karşılık oluyor. Hayvan bile besleseniz ondan size itaat etmesini istiyoruz. En azından ona bile kurallar koyuyoruz. Sorgulayan insanlar akıllı bireylerdir. Ama ülke olarak buna hazır değiliz. Ben bir dine mensup değilim dediğimde tövbe de çarpılırsın diyorlar. Halbuki benim inancım çok temiz beni yaradandan bir beklenti içinde değilim cennetde huriler veya cehennem de ateş istemiyorum. Kafamda çok deli sorular var hepside cevapsız.

    • @burcukaraaslan5960
      @burcukaraaslan5960 6 років тому +12

      serdar babadağ Dogru yoldasiniz, devam edin, cevaplar kendiliginden gelicek....

    • @cihanakabe1947
      @cihanakabe1947 6 років тому +19

      hiç kimse korktugundan değil sevgisinden ve vijdani şükran hissiyatı muhabbeti ile seve seve ibadet ediyor . sizi yanıltan nefsine tembellik edenlerin sözleri

    • @abdulilahork8681
      @abdulilahork8681 6 років тому

      Merhaba kardeşim acaba seninle böyle konularda yorumlarla sohbet edebilirmiyiz acaba?Anladığım kadarıyla deist bir insansın bende teist öyle güzel bir sohbet ortamında konuşabilirmiyiz.Konuşmak zorunda değilsin sadece bir rica...

    • @elxanmemmedov8641
      @elxanmemmedov8641 6 років тому +1

      kamil sönmez dogru kardewim korkuyla edilen ibadet zaten çok gitmez insan çin..insanlari yawayatan sevgidir her kime olursa olsun korkdugun sikildigin zaman ise kendini intihar edersin fitret konuwdu

    • @marlonbrando1131
      @marlonbrando1131 5 років тому +2

      serdar insan olum otesini gorup gelemedigi icin hep bir bilinmezlik vardir asiri hastadir care bulamaz ve oluceksede ruhunu tatmin etmek icin allahim affet der tanrim bagisla der cunku siginak arar dinlerdeki rituelleri yapmiyorsak bile inanmak ruhu dinlendirir ornek deizim gibi yaratici var dinler yalan huriler yalan mucizeler yalan vs ire gibi benim dusuncem bu bosluktayiz hep insan birbirine zindan etti hayati somurerek guc ego kavgasi ac gozlulikler le vahsetler ofkelerle din savaslari cahilliklerle bugun dunyayi felakete surukleyen yahudi toplumudur ilk semavi tek tanrili dinlerin ilki diyebiliriz kendilerini kutsal irk sayip degistirilmis tevratin vaad ettigi kutsal devleti kurup kudusu yikip yeniden insaa edip taht kurup hz davudu beklicekler bu okumuz hastalarin bu hedefe her ne yuzle olursa olsun ulasmak kendine tek engel islamiyet cunku yahudilik gibi dogarken bile cocuga asilanan bir din gunun basi ve bitimine dek ibadetle gecen gun gibi iki din de bu halde iki dinin savasinin masaligini hristiyanlar yapar patron yahudi masa hristiyan hedef islamdir imparator olmak isteyen yahudidir.bu hastaligin ana temeli yahudiliktir

  • @fayaraben
    @fayaraben 5 років тому +1

    Iyi ozet.tskr 👍

  • @ricksanchez9892
    @ricksanchez9892 3 роки тому

    bunları podcast olarak spotifya yükleseniz keşke ne güzel olur

  • @VegansAreTheHealthiest
    @VegansAreTheHealthiest 2 роки тому +1

    teşekkürler

  • @atiktas4473
    @atiktas4473 2 роки тому +1

    Hanim efendi çok teşekkür ederim anlatiğiniz icin

  • @yusufzaneaksoy3888
    @yusufzaneaksoy3888 6 років тому

    Teşekkür ederim

  • @istanbul-Tr
    @istanbul-Tr 6 років тому +1

    Zevkle izliyorum tesekkur ederim

  • @akntaspinar8860
    @akntaspinar8860 6 років тому +4

    Bu kadının sesi çok güzel

  • @disiterminator1320
    @disiterminator1320 5 років тому

    Süper

  • @mehmetorbayoglu9068
    @mehmetorbayoglu9068 4 роки тому +4

    Yaşam bir hiçliktir gerçek kudret zafere tabi değil bilakis merhametin, sevmenin ve tabi ki erdemli olmanın kendisidir. Bu mihval de kazanmak ile kaybetmek aynı şeydir, yapmamız gereken yaşam süremiz boyunca anlam bulmaktır.

  • @semihcorbaci
    @semihcorbaci 4 роки тому

    Podcastleriniz Spotify'da da var mı?

  • @mehmetakturk5010
    @mehmetakturk5010 4 роки тому

    Hz, Muhammed hakkında Bilgi, belgesel yayınlamanızı çok isterdim teşekkürler sunuyorum

  • @aysimgurses1810
    @aysimgurses1810 6 років тому +4

    İnsanın ruhunu dokununan bir belgesel.

  • @ziukh3164
    @ziukh3164 4 роки тому

    Muhteşem ya.

  • @athena6444
    @athena6444 3 роки тому

    Teşekkürler

  • @user-kx4jp1fi8x
    @user-kx4jp1fi8x 5 років тому +7

    Onu kendi super ego'su delirtti. Merhamet insanın içindedir, bilinç altındadır, mantıkla yok edilemez. Bana göre vicdanı aşan insan, üstinasandır.

  • @sergeidragunov3668
    @sergeidragunov3668 6 років тому +24

    Nietzsche'nin Üstüninsan'ını anlamak için M.Stirner'in Biricik'ini anlamanız gerek.

  • @emrecani
    @emrecani 4 роки тому +20

    "kulağınıza fısıldayan şeytan, hayatınızı sonsuzluğun içinde bütün acı ve yüceliğiyle tekrar tekrar yaşayacağınızı söylerse yere çöküp o şeytana dişlerinizi gıcırdatarak lanet mi okurdunuz yoksa onun bir tanrı olduğunu düşünür ve sonra sözlerini kutsal mı sayardınız? "

    • @gigova5026
      @gigova5026 3 роки тому

      Bu yorumu arıyordum teşekkürler

  • @fatmaozden7852
    @fatmaozden7852 5 років тому +16

    Öyle çok çılgın soru var ki kafamda, en akıllı adamlar bile henüz yanıt bulamadılar.. akıl, kendi cennetini cehennem, kendi cehennemi cennet yapabilir.. cennette huriler ve cehennem ateşine bende inanmıyorum.. kalbin daraliyorsa, zaten cehennemdesin.. insanın cehennemi kendisidir ilk başta..

  • @antikaisler
    @antikaisler 4 роки тому

    Öyle güzel yorumlar, sohbetler var ki okumaktan videoyu dinleyemedim😅

  • @kemalozturk5514
    @kemalozturk5514 4 роки тому

    en önemlisi bence ahlaki değerler üzerine kurulan sistemi terk etmesi olması :), ve kötü acı olan herşeyin temel zıttı olan mutluluk için acı veren durumları aklamak istemesidir, zayıf insana acıma ve merhamet etme ne demek? yerine somut ne koyuyorsun. Acılar sizi güçlendirir mi? daha sonrasında o acılarla güçlendiğini fark ettiğinde ne olacak güçlü olan başka bir zayıfımı aklayacak sonra sonra sonra . son tahlilde ... yani nietzsche idealist bir felsefeci