Bu tarz sistem kuracak arkadaşlar icin 24 yada 48 volt üzerinden sistem kurmalarını ve Mppt li bir şarj cihazı kullanmalarını tavsiye ederim. 12 v üzerinden kurulan sistemlerde kayıplar daha fazla olacaktır. Ayrıca bu tarz akülü sistemlerde aküler ne kadar fazla derin deşarj edilirse ömürleri o kadar kısa olacaktır. Kendimin de 2 kw monokristal panellerden kurulu bir güneş enerji santralim mevcut. 2 kw lık paneller bulutlu havalarda 400 Watt kadar üretim yapabilirken,yağmurlu havalarda ise bu rakam 100 Watt gibi degerlere düşüyor. Böyle bir sistem kurmak hiçte ucuz değil.Bu sebeble sistemi kurup ,tasarlarken iyi hesap yapmalı ve kaliteli bileşenler kullanmalı. Aksi halde bedava elektrik kullanacağım diye hesap ederken kendini asla amorti bile edemeyen bir dert yüküyle karşılaşırsınız...
@@curiousman678 Akıllı inverter kombine bir alet. Akü ömrünü uzatır dersek bu pek doğru olmaz. Akü ömrünü uzatan ise akülün yapısı ve sizin kullanım şeklinizdir.
@@gozlemkulesi4737 O halde hangi akü kullanılmalı ki daha uzun kullamın ömrü olsun. Veya aküsüz sistem var mı ki. gece aküsüz elektrik mümkün olmadığına göre .
@@leventmrkelam1421 Aküsüz de sistem kurulabilir. Ancak şebeke olması gerekiyor. Ben Ritar markasının Kurşun karbon Jell bataryalarını kullanıyorum. Günde yaklaşık 15 saat 15 aydır bu aküleri % 50 deşarj ederek kullanıyorum. Şuana kadar ortalama bir evin 200kwh lık aylık kullanımı olduğunu düşünürsek benim sayacım 2000khw kullanım ölçmüş. 15 aydır da hiç bir defa evimde elektrik kesilmedi. Bu sabah saat 09 ile 17 saatleri arasında elektrik kesintisi vardı. Hava bulutlu olmasına rağmen ben hiç elektriksiz kalmadım. Şimdi sizlere şöyle bir hesap yapayım. Diyelimki bendeki sistemi bir bağ evine kurdunuz. Haftada iki gün orada sürekli bu sistem çalışsa senede 104 gün kullanmış olursunuz. Ben bu sistemi yaklasık 465 gündür kesintisiz kullanıyorum. Yani aküler her gün en az bir defa % 50 boşalıyor. 465/104 : 4.47 sene her hafta sonu kullanmaya eşdeğer şekilde 15 ayda kullanmışım. Benim bu aküleri kullanım sürem yaklaşık olarak 12 sene gibi bir süre diye tahmin ediyorum. Bu aküler % 50 desarjla 5500 cevrime dayanacağı belirtiliyor. Zaten % 80 deşarj edildihinde bile 2000 kez dolabileceği söyleniyor. Bu arada bendeki aküler 5 yıl garantili. Normal jell akülerin 750 çevrim olarak ömüre sahip oldukları belirtiliyor. Ve İki yıl garanti veriyorlar. Şayet uzun ömürlü bir bataryalı bir sistem kuracaksanız Lead carbon batarya Life PO4 batarya Ya da Lithium demir fosfat batarya kullanmanızı tavsiye ederim. Seçenekler içerisinde ise en uygun fiyatlı olan 12V 200A lik akü Ritar lead Carbon gell bataryadır. Diğerleri fiyat olarak neredeyse 2 kat daha pahalıdır.....
Nejdat Bey öncelikle merhaba. Ellerinize emeğinize sağlık gerçekten faydalı bir yatırım yapmışsınız hem kanalınıza hem de evinize tebrik ederim. Bende güneş enerji sistemlerinin stajını Macaristan'da yapmıştım. Ülkemiz diğer ülkelere göre çok daha fazla saatler güneş ışığını alabilen ülkedir fakat toplum olarak daha gideceğimiz çok yol var. Son günlerdeki elektrik faturalarına yansıyan zamlar inşallah güneş enerji sistemlerine geçiş sürecini hızlandırır ülkemizde daha fazla yaygınlaşmasına yönelik çok güzel bir video hazırlamışsınız. Son olarak emeğinize ellinize sağlık daha fazla bu konu hakkında videolar bekliyorum. İyi çalışmalar...
Güneş paneli şu anda ülkemizde evsel kullanım kitlesi için pahalı değil. Aşırı pahalı. Maliyetler inanılmaz yüksek yaklaşık 15 yılda ilk maliyetini amorti ediyor fakat bu arada kaç set akü değişir oda muamma. En mantıklısı eğer rüzgar alan bir bölgedeyseniz rüzgar enerjisi en azından rüzgar türbinlerinin anlık akım gücü güneş enerjisinden çok çok fazla. yani akülerin dolmasını beklemek zorunda değilsiniz 2000 watt lık bir rüzgar türbini evde birçok eşyayı anlık akım ile çalıştırır. bulaşık makinası ısıtıcı vs kullanmamalısınız ayrıca Ülkemizde evsel kullanıcılar şebekeye elektrikte satabiliyor rüzgar enerjisinden şebekeye satacağınız enerji miktarı güneş enerjisinden çok daha fazla.. Şimdi rüzgarsız günlerde ne yapacağız diye bir soru olabilir. aynı sorun güneş enerjisindede var zaten 365 gün boyunca gece faktörü var birde aşırı bulutlu günlerde azımsanmayacak sayıda.demekki ikisi arasında bir fark yok.rüzgar enerjisinin tek dezavantajı kurulumu daha zor apartman veya şehir hayatında imkansız gibi. Sonuç olarak her iki sistemde şebeke elektiriğine ulaşımın olmadığı kırsal bölgelerde zorunluluk olarak kurulmaktan öteye geçemiyor.
@@mhbusiness7454 ben o mesajı yazdığımda bu kadar yüksek değildi fiyatları yakınlaştırmışlar . fakat yinede benim tercihim sadece birisini tercih edeceksem yer müsaitse rüzgar enerjisi olurdu. mevsim seçmez, gecede çalışır. şimdi rüzgar kesilince ne yapacaksın diye soran olabilir. aynı durum güneş panellerinde daha vahim kış aylarında birde bulutlu havalarda ayrıca gecelerde uzun.. verimli olduğu yaz aylarında gece akülere mahkumsun. ama rüzgar estiği sürece diğer faktörler rüzgar enerjisini etkilemiyor.
@@mhbusiness7454 Altta Gözlem kulesi nick li arkadaş demek istediğimi çok iyi açıklamış 2000 watt lık bir sistem yağmurlu havada 100 watt a kadar düşüyorsa o yatırım ölüdür. direk kullanan bir arkadaş olarak ona katılıyorum ekvator bölgesinde yoğun güneş alan bir bölgede değilseniz güneş paneli pahalı bir tercihtir. fakat şehir hayatında yer sorunu olduğu için rüzgar türbini daha çok kırsal a yönelik.. bence güneş paneli bizim ülkemizde çoğunlukla elektirik kesintilerinde kısa süreli zaruri durum ihtiyaçlarına yöneliktir. telefon şarjı modem çalıştırma vs gibi düşük güç isteyen işler için idealdir. yoksa kış vakti 10 gün elektrik kesilse bulutlu yağmurlu havalarda sıkıntı..onunla uğraşana kadar ben zaten elimde mevcut olan 250 watt 12 to 220 inverter araç akü şarj cihazı ve araçlarımdan çıkan 12 volt akülerim ile zaten yedek zaruri güç sistemine sahibim. neden güneş paneline dünyanın parasını vereyim.
Abicim çok güzel bir video olmuş ellerine sağlık. Ben de bir sistem kurdum ama devreye almadım. Lifepo4 pilleri çok oneriyorlar ama ben de 100ah jel akü aldım. Bakalım kaç sene kullanabileceğim. :)
Aküsüz online inverter kullanırsanız güneş olduğu sürece evinizdeki elektrik yüklerini güneş ile çalıştırabilirsiniz. Online inverterlerde evin elektrik girişine bir sensör takılıyor. Bu sensör yükü güneş paneli ile şebeke elektriği arasında dengeli şekilde paylaştırıyor.
@@huseyinoztoprak1608 önemli olan evin tüm enerjisini güneşten karşılamak değil. Hedef %90 nını karşılamak. Bunun için de yüksek tüketimli fırın, çamaşır ve bulaşık makinesi, ütü vb ni güneş olan saatlerde çalıştırmak. Güney cepheye bakan uygun bir yeriniz varsa 4 adet 340 W panel ve 3 kva online inverter ile bu işi çözersiniz. Maliyeti de 12-15.000 TL civarı olur
1 panel, 1 akü ve modifiye inverter ile verim alabilmeniz mümkün olamayacaktır. 7000w hikaye, tam sinüs olmadığı için de b.dolabı ve bilgisayar gibi hassas cihazlarda fark ettirir kendisini. Mppt üniteli tam sinüs akıllı inverter tavsiye ederim. Ben 4 panel ve 4x100a 24v şeklinde bir sistem kurdum ek olarak da 2000w rüzgar türbinim var 1 yıldır kullanıyorum. İşin püf noktası akıllı sistem kurmaktan geçiyor. Akıllı invertere geçerseniz artısı çok olacaktır. Şebeke bağlantısı yapıp akülerin voltajı ayarlayacağınız seviyeye düştüğünde, sistem şebeke üzerinden beslenip şarj etmeye ve evinizin ihtiyacını karşılamaya devam edecektir. Muhtemelen madencilik yapacaksınız 3000 kurtarmaz ben 7000 alayım anca keser demişsiniz de öyle bi dünya yok. Hadi diyelim cihaz 7000w verdi, peki sağlıklı bir şekilde 7000w beslemek için kaç tane panel ve akü gerekli bunların hesabını yaptınız mı hiç? En az 30 tane o elinizdeki gibi panel gerekli ve o kadar da akü. Hayal dünyasından uzaklaşıp gerçekçi olmak lazım.
@@ozhan_ inverter ve ya şarj cihazının üzerinde maks. Değerler belirtiliyor. Bu değerlere göre akü ve panel seçimini yapabilirsin. %10 kuralına göre min. ve maks. değerleri almak gerekiyor. Yani bu değerler 12-24-48v sistemlere göre de değişebiliyor.
@@PlanCAirdrop eyvallah abi, mesla 600w panel gücümüz olsun ve 14volt akü şarj gücü 600/42=42A max aküye verilecek akım çıkar ve bizim 2 adet 12v 60A akümüz olsa bunları paralel bağlarsak 120A 12V akü gücümüz olmuş olur, biz şimdi akü şarj cihazını 42A şarj gücüne göre mi seçiyoruz yoksa Akülerin sahip olduğu akım kapasitesine göre mi? yanıtınız için çok teşekkür ederim(:
@@ozhan_ 120a akü kapasitesini göz önünde bulundurursak, 600w güneş panelinin 12a gibi bir değerini depolama için kullanabileceksin. 190w güneş paneli düşün 3 tane ve panel başına maks. alabileceğin 9-9.5a o da mppt ile. 12v sistem kurduğun için, panelleri paralel bağlaman gerekecek. Bu da sana 30a civarında maks. üretim yapacaklar. Şarj cihazın kendisini 12a maks. olarak ayarlayacağı için hatta gün doğumundan 3-5 saat sonra bu değer 8 ve daha aşağısına düşecek. En iyi ihtimalle 20a civarında kaybın olacak. Akıllı inverter ile gündüz kullanımın varsa aküden besleme yapmaz, karşılanabildiği kadar panelden karşılayabilirsin. Modifiye inverter varsa, sürekli aküde döngü oluşacaktır, bu şekilde de akülerin fazla dayanmaz. 600w gibi bir sistem düşünüyorsan, akülerini de en az 200a olarak planlaman daha verimli olur, mümkünse 300a.
Evet hocam, diyelim ki invertöre bağladığınız yük gece aküyü bitirdi. Aküde güç olmadığı için şarj cihazını çalıştıramadı ve paneller de ona bağlı olarak çalışamadı!? Şarj cihazı sizin de bağladığınız aynı invertör gibi aküye paralel bağlı, bir devre kesici sözkonusu değil! Akıllı addettiğiniz solar şarj cihazı akünün gerilimini nasıl kesecek sizce?
bu sisteme bir yada iki tane daha gunes paneli eklenebilir mi? Sarj modulunu degistirmeniz gerekecek oyle mi? Cok tecrubem olmasada bir elektrikci olarak, eksi/siyah kabloya sigortayi serilemenizi oneririm. Cunku elektrik akimi eksiden artiya dogru gider.
Üstadım bir sorum olacak. Şarj kontrol cihazından akü alt ve üst değerlerini ayarlıyoruz. 10.7, 13.7 gibi. İnverter aküye direk bağlı iken 13.7 tepe voltaja ulaştığında şarjı durdurabiliyor da akü 10.7 ye düştüğünde nasıl sistemi kesiyor. İnverter aküye direk bağlı iken. Selamlar.
On grid 6,5 kw invertör almanizi tavsiye ederim ve bu invertörü öz tüketim olarak besleyecek 6,5 kw ta güneş paneli kurmanizi ve panellerin herbirinin 24 volt 340 watt vaya 48 volt 400 watt üzeri olanlarindan almanizi tavsiye ederim .aküsüz sistem herzaman daha iyi ve maliyetsiz olucaktir ben de ilk kurulumunu kendim yaptigim akülü 3 kw akilli tomatech invertörümü keske ongrid alsaymisim diyorum. Bu işte en önemli detay sistrmi tekrar tekrar gelistirmek cok daha maliyetli oluyor bir kere yapin temiz olsun.
Hocam selamlar bu işten hiç anlamayan biri olarak soruyorum.Aylık ortalama 300 350 kw arası elektrik tüketimimiz oluyor.Bu veya benzeri bir sistemle ne kadarını karışıyalabiliriz.izmirde yaşıyorum 6. Ve en üst katta oturuyorum balkonum güneş alıyor.yaklaşık olarak maliyeti ne olur.kısaca yanıtlayabilirseniz çok sevinirim.
@@firebirdtransam 6,5 kw monokristal panel gucü ve ongrid 6,5 kw öz tüketim invertör ile gündüzleri olmak kayidesi ile evdeki standart her işinizi görebilirsiniz sadece geceleri sebekeden devam ederseniz en az yuzde elli kesin tasaruf edersiniz geceleri sebekenden ne kadar az tuketim yaparsaniz sizin icin okadar daha iyi olur. tabi 6 ay oncesine kadar solar sistemlerin fiyati uygundu dolar kurundaki hareketlilikten dolayi bu tür sistemlerede oldukca zam geldi en basitinden 340 watt monokristal bir panel 1200 civariyken simdi 2400 tl yani yuzde yuz zamlandi çok iyi arastirmaniz gerekli bu tip sistemleri kurarken teknik destek ve garanti sartlarini muhakak konuşmaniz gerek ve her alacaginiz cihazin a kalite b kalite olanlari var bunlarida iyi bilmeniz lazim kurumsal garanti bir firmayla calismaniz sizin acinizdan iyi olacaktir g
Abi sen süpersin maliyet bilgisi hangi siteden aldığını sistemi atsan super olur bide merakla bekliyorum inşallah hersey planladığın şekilde olur 4500w uretirsin
Akıllı inverter yerine sarteller veya benzer mantıkta çalışan şebeke elektriğini takip edebilen yapılar kullanabilirsiniz eğer çok daha başka bir özellik aramıyorsanız.
Nejdat Ustam merhaba, eğer günısı var ise onun üzerine takabilirsiniz biz üç adet taktık. doğalgaz var ise sıcak su kullanımı pek bir faturaya yansımıyor. Ancak elektrik çok daha pahalı olduğu için faydası oluyor. Hem de günısı panellerinin eğimi 35 derece olduğundan panelleriniz maksimum verimde çalışacaktır... Çatıdan aşağıya tesisat şaftından 2x10mm2 lik Nyaf kablo ile indirebilirsiniz. Bir sıkıntı olmuyor. Eğer bulunduğunuz yer rüzgar alıyor ise 600 watt lık dikey eksenli rüzgar tribünleri de var. Ondan da takarsanız verim bayaa artar. Biz de sipariş etmeyi düşünüyoruz. Elinize sağlık güzel bir çalışma olmuş İyi günler dilerim...
Hocam, powersupply dan 16 volt 470 mikrofarat 2 kondansatör söktüm bozuk olduğu için yerine, 24 vold 1100 mikrofarat taka bilirmiyim ? Voltajın söktüğüm kondansatörkünden çok olmadında sorun olmuyor bildiğim kadarıyla fakat mikrofarat çok olduğu için bilemedim
Saniyorum Inverter yanlis baglanmis durumda, cunku devrede inverter in gorevi aslinda yuk (load) ama sizin devrede solar modul un aku sarj kisminda bagli.
Bir katlı çiftlik evin tüm elektrik giderlerini tamamlayan güneş panelinin ücreti ne kadardır? Yardımcı olursanız sevinirim ardslar.. bir katlı müstakil ciftlikk evinin bütün elektrik olayı yani ne kadar ucretle taktirabilirim?
hocam bu vıdeonun baslarında gosterdıgınız portatıf gunes panelı akuyu doldurdugunda 2 tane ardunıoyu ve ardunıolarra balı 12 v luk dc su pompalarını calıstırır mı acaba?
hocam güneş hariç her şeyimiz var dediğinizde sesli güldüm :DSFsdf😂 bu arada bize bu gibi bilgileri aktardığınız için çok teşekkür ederim Allah razı olsun sizden ❤:)
2 роки тому+3
bende hazırlık yapıyorum nejdat abi şimdilik helyum modem ve kombi akü+ups üzerinden çalışıyor. Yakında güneş paneli alacağım. Ayrıca rüzgar türbini yapımı devam ediyor . Yenilenebilir enerji kullanmaya devam :)
@@Nejdat Nejat bey solar kablo yerine 6 mm2 çapında bakır kablo kullanmak ne gibi kayıp yaşatır yani piyasada cca ya benzer bakır olmayan solar kablolar var
2 роки тому
@@ozgurakalin3154 helyum degerine bagli olarak degisiyor aylik ortalama 2,5-3 helyum kazandiriyor
2 роки тому
@@ozgurakalin3154 solar kablo halogen free kablo diye biliyorum
Ustam panelleri çatıya mi yerlestirdin balkona mi? Ben sitede zemin katta oturuyorum. O yüzden panelleri çatıya montaj yapamıyorum. Bu yüzden soruyorum.
Yeni ev hayırlı olsun, Allah ağız tadıyla oturmak nasip etsin. Elinize sağlık, yine güzel bir video olmuş. UStam; Yinlong LTO kullanırsanız ya da lipo4 ya da lion tarzı pillerle akü olutururp kullanırsanız; normal akülere göre daha uzun ömürlü olur.
Nejdat abi bir sorum olacaktı. Bu 7000lik inventer ve elinizdeki büyük panel aylık ortalama kaç kilowatt kazandırıyor . Bir de inverter, akuler, panel, kablolar, şarj modülü vs maliyeti ne kadar güncel fiyatta
Nejdat abi şarj kontrol cihazını mppt kullansaydın ya %40 civarında verim artışına sebep oluyor, özellikle akü 12 volt kullanıyorsan %80 civarında verim sağlar
Salam. Çox gözəl. Onun dezavantajları nə qədərdir? və ona sərf edilən xərci qənaət etdiyiniz ödənişlərdən az olacaqdırmı? alışı + mütəmadi servisi + xarabolma zamanı xərclər
merhaba necdet abi inverterin yazıları ters geliyor üst kapağı söküp yönünü değiştirebilirsin birde yeni aldığın güneş panelin tam olarak marka model nedir?
Aleykümselam Nejdat abi. Verdiğin bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim. Harika bilgiler veriyorsun. Bu video vesilesi ile şu anda satışta olan com uzantılı solaryap alan adını haberdar etmek istedim. Oldukça akılda kalıcı ve slogana uygun bu domain adresini almak isteyenler var ise bilgisi olsun istedim. Video için tekrar teşekkür ederim Nejdat abi eline sağlık.
S.A. Abi, İnverteri içerde( kullanım kaynaklı tv, lamba vb.) meydana gelebilecek bir arızada kısa devreden korumak için nasıl bir sigorta kullanmalıyız? Kısa devre yaptıran bi lamba nedeniyle aynı marka bir inverteri mofsetlerin yanması sonucu çöp ettik. Mofsetleri çok pahalı, tamiratı mantıklı olmuyor. Özetle inverteri en iyi koruyabileceğimiz sigorta sistemi nasıl olmalı, kaçak akım rölesi yeterli olur mu?. Şimdiden teşekkür ederim Abi.
210 kw sınırını gecersenız otomatık olarak 1000 tlye cıkıyor denmesı yanlıs... 210 kw a kadar normal.. 210 dan sonra kullanımda bıraz daha fazla odersınız.. yanı katlama olayı 210 kw ttan sonra baslıyor.. 210 altı kullanımı uygun fıyata. 210dan sonrasını farklı fıyattan odersınız.. yanı 260 kw kullanırsanız aradakı 50 kw farkı yuksek fıyattan odersınız
210kw'a kadar da normal değil zamlı tarife , 210dan sonrası da ekstra zamlı. 2021 ortalama 500,600 gelen faturam ocak ta 1645 subatta 1816 TL geldi Ayrıca ocak ayı kw kullanımım şubat ayınkinden daha yüksek. Fatura gelesiye kadar neyse şubatta 1645den daha az gelecek diyorduk. Sonra gördük ki ocak faturasında 200kw sonrası kullanımı 1,32 ile carpılmış fakat şubatta 200kw sonrasını 1,67 ile carpmışlar. Kısacası normal değil bu faturalar maalesef...
sin or Aleyküm Selam Teşekkür Ederim Kendine İyi Bak🤗 Yakın bir zamanda tekrar bir video daha gelecek maliyet vs bilgileri paylaşacağım takipte kalınız🤗
Akülerin tamamen deşarj olup zarar görmelerini önleyen devre nerede? Şemaya göre, akünün çıkışları invertöre doğrudan bağlı. Bu durumda kontrollör devresi akünün çıkış geriliiminin 10V düzeylerinin altına inmesi ile aküyü nasıl devreden çıkartacak? Sigortayı attırarak mı yoksa :)
@@mimimmimmimim kardeşim inverterlerin çoğu zaten aküyü ölçüyor standart ayarlarda her inverterlerin 10.5 volta indiğinde akım çekmeyi bırakır.inverter ister dijital ister analog yapıda olsun fark etmez içlerinde koruma devresi mevcut. Ama akıllı inverter de hem maksimum şarj hemde deşarj ayarlaması mevcut voltaj ayarlaması da ekstradan yapılabilir
Hollandada gecen sene evimin catisina 15 tane panel taktirdim. Gazida o zaman iptal ettirmistim. Aylik elektrik /gaz faturam 160 euro iken suan sadece elektrige aylik 12,5 euro oduyorum😂😂 yani Turkiyede gunes daha cok varken neden fazla kullanilmiyor gunes paneli anlamis degilim
Aekadaşlar apartmanda asansör ve kazan dairesi ve aydınlatma için bu sistemden faydalanabilirmiyiz 15 daire var 5 katlı apartman egede güneşin sürekli olduğu bi konumdayız. Eğer olursada maliyeti ortalama kaçı bulur
Nejat abi elinize sağlık video onun. Zamanlaması. Çok iyi bu ara enerji faturaları ceblerimizi aşırı derecede kemirmeye başladı ama bu güneş panelleri çok pahalı. Benim bir düşüncem var yatay rüzgâr türbinler bu sisteme entegre edilirse nasıl olur acaba binanın çatısına yerleştirilse güneş panellerinin kendini amorti etmesi uzun sürüyor böylece daha az güneş paneli kullanmak zorunda kalırız kolay gelsin
Gezinirken denk geldim. Tr şartlarında yani dövizin bu kadar yüksek olduğu bir yerde ve üstelik her türlü elektronik malzemede dışa bağımlı olan bir ülkede, güneş paneli sistemi kurmak oldukça pahalıya mal olacaktır. Kendisini amorti etmesi en az bir 10 yıl zaman alır. Zaten bu süre içinde birkaç kez akü masrafı çıkar. Büyük çaplı işletmeler için uygun mudur? Kesinlikle uygundur. Ama bireysel kullanım için çok da mantıklı olmayacağını düşünüyorum. Saygılar.
Elinize sağlık Nejdet bey. Sizden ricam bir sonraki videoda sigortaların nerelere ve kaç amperlik sigortralar olduğuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi verebilirseniz makbule geçer. Panel-mppt arası dc sigortra öneriliyor mesela gibi. Teşekkürler.
Eline sağlık Necdet abi.bende böyle bir video arıyordum.bir de fiyat bilgisi paylaşsaydın çok güzel olurdu.Bende böyle bir sistem kurmak istiyorum.kendini ne kadar zamanda amorti eder öğrenmek istiyorum.tşk
Abi aynı sistem bendede var senin akü ile invertör arasındaki kablo ince biraz aküye yüklendiğin zaman invertör arızaya düşer en az 10 mm lik kablo kullan abi hem aküyü yormuyor hem invertör istediği akımı rahat çekebiliyor ben ilk kurduğumda 6 mm kablo kullandım dayanmadı yandı kablo 10 Luk yapınca hiçbir sorun kalmadı
A.S Nejdat bey , MPT den aküye giden kabloları direk bağladın gördüğüm kadarıyla. Ama MPT den Aküye giden (+) ucuna (panel akım gücüne göre) sigorta bağlaman güvenlik için elzem. kazasız çalışmalar. kolay gelsin
Nejdet Abi. Sana bir proje fikri vereyim bize de faydası olur. Sıfırdan diy güneş hücreleri ile bir panel yapabilirmisin ? Çinde polikristal uygun fiyatlı hücreler var monokristaller biraz pahalı. Bu hücreleri nasıl birleştiririz hangi hücreyi nasıl bağlarsak yüksek akım alırız gibi sıfırdan bir güneş paneli yapma projesi bence sana gider.
Hocam maliyeti nedir..yasal anlamda problem çıkar mı? Böyle bir sistem kendisini kaç yılda amorti eder..cevaplarsanız sevinirim.. Ayrıca şahane video olmuş.. elinize emeğinize sağlık.
"Bursa’da bulunan Mevlana Camisi ve camiye bağlı Kur'an kursu çatıya güneş panelleri kuruldu. Bu paneller sayesinde elektrik dağıtım şirketi UEDAŞ’a da elektrik satıyor." Cumhuriyet haber sitesindeki haberin bir kısmı mesala fazlasını şirketle anlaşıp satabiliyorsun diyor.
Nejdat hocam bu tür sistemlerde mutlaka dolap kurmak en iyi seçimlerden birisi oluyor çirkinlik yapmıyor ortalıkta diyebiliriz. (Balkon temizlik yapılırken sisteme su sıçrama gibi olağanları da unutmamak lazım)
Abi daha ayrıntılı olarak videolar çekebilirsen çok iyi olur. Mesela bu sistem ile günlük ortalama kaç kw enerji elde edebiliriz. Belli kw*/h ölçeklerle güneş enerjisi sistemi kurmak ne kadara mal oluyor. Evde sadece bir oda için bu sistemi kullandık diyelim, aküdeki enerjimiz biterse kesinti yaşayacağız. Çok yüksek kapasiteli akü almak bir çözüm mü? kullanmadığımız zaman enerji daha çok depolansın diye yoksa extra panel takviyesi mi lazım. Panalleri nasıl kullanmak gerekiyor açıları sürekli güneş almaları önemlimi. Çok büyük alana kurulmadan daha küçük paneller ile daha yüksek wat elde etmek mümkün mü? Bu ve benzeri sorulara açıklık getirebilecek bir video da yaparsan çok iyi olur abi. Seviliyorsun.
Nejdat abi güneş panelinden kamp feneri yaparmısın radyolu aynı gaz lambası gibi üstünde panel ışık ve radyo olcak şekilde 3d yazıcıyla basıp böyle bir proje yapabilirmisin abi ?
ustam çok teşekkür ederim günümüzde bu enerji çok önemli aslında devletimizinde bu konuyu gündemine alması gerekiyor hatta bu sistemleri evlerine kurmak isteyene faizsiz kredi ve bu cihazlardan kdd alınmaması gerekiyor
Bir 10 sene sürer.. zaten o zamana kadar 2 kez de akü değişimi yapmak gerekir.. TR'de güneş enerjisi ancak dağ başında elektrik şebekesinin olmadığı yerlerde uygulanabilecek bir şey
Balkonda Tam kapasitede verim alabilmek için Monokristal panelle birlikte mppt şarj cihazı kullansaydın keşke amca ayrıca şebeke elektiriğinin olduğu yerde akü kullanmak çok verimsiz ve maliyetli olacak keşke akü işine hiç girmeden akıllı inverter ile güneş olduğunda güneşten güneş olmadığından şebeke elektriğinden faydalansaydın çok daha verimli bir sistem olurdu.
Bu tarz sistem kuracak arkadaşlar icin 24 yada 48 volt üzerinden sistem kurmalarını ve Mppt li bir şarj cihazı kullanmalarını tavsiye ederim.
12 v üzerinden kurulan sistemlerde kayıplar daha fazla olacaktır.
Ayrıca bu tarz akülü sistemlerde aküler ne kadar fazla derin deşarj edilirse ömürleri o kadar kısa olacaktır.
Kendimin de 2 kw monokristal panellerden kurulu bir güneş enerji santralim mevcut.
2 kw lık paneller bulutlu havalarda 400 Watt kadar üretim yapabilirken,yağmurlu havalarda ise bu rakam 100 Watt gibi degerlere düşüyor.
Böyle bir sistem kurmak hiçte ucuz değil.Bu sebeble sistemi kurup ,tasarlarken iyi hesap yapmalı ve kaliteli bileşenler kullanmalı.
Aksi halde bedava elektrik kullanacağım diye hesap ederken kendini asla amorti bile edemeyen bir dert yüküyle karşılaşırsınız...
Mrb ustam. Akıllı inverterden sonra, akü ömrü uzarmı?
@@curiousman678
Akıllı inverter kombine bir alet.
Akü ömrünü uzatır dersek bu pek doğru olmaz.
Akü ömrünü uzatan ise akülün yapısı ve sizin kullanım şeklinizdir.
@@gozlemkulesi4737 O halde hangi akü kullanılmalı ki daha uzun kullamın ömrü olsun.
Veya aküsüz sistem var mı ki. gece aküsüz elektrik mümkün olmadığına göre .
@@leventmrkelam1421
Aküsüz de sistem kurulabilir.
Ancak şebeke olması gerekiyor.
Ben Ritar markasının Kurşun karbon Jell bataryalarını kullanıyorum.
Günde yaklaşık 15 saat 15 aydır bu aküleri % 50 deşarj ederek kullanıyorum.
Şuana kadar ortalama bir evin 200kwh lık aylık kullanımı olduğunu düşünürsek benim sayacım 2000khw kullanım ölçmüş.
15 aydır da hiç bir defa evimde elektrik kesilmedi.
Bu sabah saat 09 ile 17 saatleri arasında elektrik kesintisi vardı.
Hava bulutlu olmasına rağmen ben hiç elektriksiz kalmadım.
Şimdi sizlere şöyle bir hesap yapayım.
Diyelimki bendeki sistemi bir bağ evine kurdunuz.
Haftada iki gün orada sürekli bu sistem çalışsa senede 104 gün kullanmış olursunuz.
Ben bu sistemi yaklasık 465 gündür kesintisiz kullanıyorum.
Yani aküler her gün en az bir defa % 50 boşalıyor.
465/104 : 4.47 sene her hafta sonu kullanmaya eşdeğer şekilde 15 ayda kullanmışım.
Benim bu aküleri kullanım sürem yaklaşık olarak 12 sene gibi bir süre diye tahmin ediyorum.
Bu aküler % 50 desarjla 5500 cevrime dayanacağı belirtiliyor.
Zaten % 80 deşarj edildihinde bile 2000 kez dolabileceği söyleniyor.
Bu arada bendeki aküler 5 yıl garantili.
Normal jell akülerin 750 çevrim olarak ömüre sahip oldukları belirtiliyor.
Ve İki yıl garanti veriyorlar.
Şayet uzun ömürlü bir bataryalı bir sistem kuracaksanız
Lead carbon batarya
Life PO4 batarya
Ya da Lithium demir fosfat batarya kullanmanızı tavsiye ederim.
Seçenekler içerisinde ise en uygun fiyatlı olan 12V 200A lik akü Ritar lead Carbon gell bataryadır.
Diğerleri fiyat olarak neredeyse 2 kat daha pahalıdır.....
@@gozlemkulesi4737 Teşekkür ederim faydalı bilgiler.
Yenilenebilir Enerjiye Geçmeniz Çok Güzel Olmuş Güneş Paneli İle İlgili Videolar Gelmeye Devam Etsin Teşekkürler
Fatih Yücetaş Teşekkür Ederim Her Şey Gönlünüze göre Olsun🤗
Abi her işten anlıyorsun vallahi hayranım. Allah sana uzun ömürler versin.
Nejdat Bey öncelikle merhaba. Ellerinize emeğinize sağlık gerçekten faydalı bir yatırım yapmışsınız hem kanalınıza hem de evinize tebrik ederim. Bende güneş enerji sistemlerinin stajını Macaristan'da yapmıştım. Ülkemiz diğer ülkelere göre çok daha fazla saatler güneş ışığını alabilen ülkedir fakat toplum olarak daha gideceğimiz çok yol var. Son günlerdeki elektrik faturalarına yansıyan zamlar inşallah güneş enerji sistemlerine geçiş sürecini hızlandırır ülkemizde daha fazla yaygınlaşmasına yönelik çok güzel bir video hazırlamışsınız. Son olarak emeğinize ellinize sağlık daha fazla bu konu hakkında videolar bekliyorum. İyi çalışmalar...
Osman Nuri YILDIRIM Teşekkür Ederim Her Şey Gönlünüze göre Olsun🤗
Güneş paneli şu anda ülkemizde evsel kullanım kitlesi için pahalı değil. Aşırı pahalı. Maliyetler inanılmaz yüksek yaklaşık 15 yılda ilk maliyetini amorti ediyor fakat bu arada kaç set akü değişir oda muamma. En mantıklısı eğer rüzgar alan bir bölgedeyseniz rüzgar enerjisi en azından rüzgar türbinlerinin anlık akım gücü güneş enerjisinden çok çok fazla. yani akülerin dolmasını beklemek zorunda değilsiniz 2000 watt lık bir rüzgar türbini evde birçok eşyayı anlık akım ile çalıştırır. bulaşık makinası ısıtıcı vs kullanmamalısınız ayrıca Ülkemizde evsel kullanıcılar şebekeye elektrikte satabiliyor rüzgar enerjisinden şebekeye satacağınız enerji miktarı güneş enerjisinden çok daha fazla.. Şimdi rüzgarsız günlerde ne yapacağız diye bir soru olabilir. aynı sorun güneş enerjisindede var zaten 365 gün boyunca gece faktörü var birde aşırı bulutlu günlerde azımsanmayacak sayıda.demekki ikisi arasında bir fark yok.rüzgar enerjisinin tek dezavantajı kurulumu daha zor apartman veya şehir hayatında imkansız gibi. Sonuç olarak her iki sistemde şebeke elektiriğine ulaşımın olmadığı kırsal bölgelerde zorunluluk olarak kurulmaktan öteye geçemiyor.
Şebeke bağlantılı sistemleri incelediniz mi?
rüzgar tribünüde ucuz değilki. dediğin 2bin w cihaz 20bin tl civarında. ki sadece daha cihaz bu
@@mhbusiness7454 ben o mesajı yazdığımda bu kadar yüksek değildi fiyatları yakınlaştırmışlar . fakat yinede benim tercihim sadece birisini tercih edeceksem yer müsaitse rüzgar enerjisi olurdu. mevsim seçmez, gecede çalışır. şimdi rüzgar kesilince ne yapacaksın diye soran olabilir. aynı durum güneş panellerinde daha vahim kış aylarında birde bulutlu havalarda ayrıca gecelerde uzun.. verimli olduğu yaz aylarında gece akülere mahkumsun. ama rüzgar estiği sürece diğer faktörler rüzgar enerjisini etkilemiyor.
@@golge170 iyisinden ziyade imkan olsa ikisini beraber kullanacan. Yoksa ikisinde eksi arti yonleri var
@@mhbusiness7454 Altta Gözlem kulesi nick li arkadaş demek istediğimi çok iyi açıklamış 2000 watt lık bir sistem yağmurlu havada 100 watt a kadar düşüyorsa o yatırım ölüdür. direk kullanan bir arkadaş olarak ona katılıyorum ekvator bölgesinde yoğun güneş alan bir bölgede değilseniz güneş paneli pahalı bir tercihtir. fakat şehir hayatında yer sorunu olduğu için rüzgar türbini daha çok kırsal a yönelik.. bence güneş paneli bizim ülkemizde çoğunlukla elektirik kesintilerinde kısa süreli zaruri durum ihtiyaçlarına yöneliktir. telefon şarjı modem çalıştırma vs gibi düşük güç isteyen işler için idealdir. yoksa kış vakti 10 gün elektrik kesilse bulutlu yağmurlu havalarda sıkıntı..onunla uğraşana kadar ben zaten elimde mevcut olan 250 watt 12 to 220 inverter araç akü şarj cihazı ve araçlarımdan çıkan 12 volt akülerim ile zaten yedek zaruri güç sistemine sahibim. neden güneş paneline dünyanın parasını vereyim.
Abicim çok güzel bir video olmuş ellerine sağlık. Ben de bir sistem kurdum ama devreye almadım. Lifepo4 pilleri çok oneriyorlar ama ben de 100ah jel akü aldım. Bakalım kaç sene kullanabileceğim. :)
Akıllı inverter mantıklı gündüzleri güneş varken direk akülere değilde şebekeye veriyorsa süper birşey olur. Birde maliyet videosu istiyoruz.
Aküsüz online inverter kullanırsanız güneş olduğu sürece evinizdeki elektrik yüklerini güneş ile çalıştırabilirsiniz. Online inverterlerde evin elektrik girişine bir sensör takılıyor. Bu sensör yükü güneş paneli ile şebeke elektriği arasında dengeli şekilde paylaştırıyor.
@@canalemdar3772 tamam da kardeş bir eve yetecek enerji ne kadara çıkar
@@huseyinoztoprak1608 önemli olan evin tüm enerjisini güneşten karşılamak değil. Hedef %90 nını karşılamak. Bunun için de yüksek tüketimli fırın, çamaşır ve bulaşık makinesi, ütü vb ni güneş olan saatlerde çalıştırmak. Güney cepheye bakan uygun bir yeriniz varsa 4 adet 340 W panel ve 3 kva online inverter ile bu işi çözersiniz. Maliyeti de 12-15.000 TL civarı olur
1 panel, 1 akü ve modifiye inverter ile verim alabilmeniz mümkün olamayacaktır. 7000w hikaye, tam sinüs olmadığı için de b.dolabı ve bilgisayar gibi hassas cihazlarda fark ettirir kendisini. Mppt üniteli tam sinüs akıllı inverter tavsiye ederim. Ben 4 panel ve 4x100a 24v şeklinde bir sistem kurdum ek olarak da 2000w rüzgar türbinim var 1 yıldır kullanıyorum. İşin püf noktası akıllı sistem kurmaktan geçiyor. Akıllı invertere geçerseniz artısı çok olacaktır. Şebeke bağlantısı yapıp akülerin voltajı ayarlayacağınız seviyeye düştüğünde, sistem şebeke üzerinden beslenip şarj etmeye ve evinizin ihtiyacını karşılamaya devam edecektir. Muhtemelen madencilik yapacaksınız 3000 kurtarmaz ben 7000 alayım anca keser demişsiniz de öyle bi dünya yok. Hadi diyelim cihaz 7000w verdi, peki sağlıklı bir şekilde 7000w beslemek için kaç tane panel ve akü gerekli bunların hesabını yaptınız mı hiç? En az 30 tane o elinizdeki gibi panel gerekli ve o kadar da akü. Hayal dünyasından uzaklaşıp gerçekçi olmak lazım.
abi, akü sayısını arttırırsak akü şarj cihazını değiştirmek gerekiyor mu? aküleri paralel mi seri mi bağlamalıyız? saygılar.
@@ozhan_ inverter ve ya şarj cihazının üzerinde maks. Değerler belirtiliyor. Bu değerlere göre akü ve panel seçimini yapabilirsin. %10 kuralına göre min. ve maks. değerleri almak gerekiyor. Yani bu değerler 12-24-48v sistemlere göre de değişebiliyor.
@@PlanCAirdrop eyvallah abi, mesla 600w panel gücümüz olsun ve 14volt akü şarj gücü 600/42=42A max aküye verilecek akım çıkar ve bizim 2 adet 12v 60A akümüz olsa bunları paralel bağlarsak 120A 12V akü gücümüz olmuş olur, biz şimdi akü şarj cihazını 42A şarj gücüne göre mi seçiyoruz yoksa Akülerin sahip olduğu akım kapasitesine göre mi? yanıtınız için çok teşekkür ederim(:
@@ozhan_ 120a akü kapasitesini göz önünde bulundurursak, 600w güneş panelinin 12a gibi bir değerini depolama için kullanabileceksin. 190w güneş paneli düşün 3 tane ve panel başına maks. alabileceğin 9-9.5a o da mppt ile. 12v sistem kurduğun için, panelleri paralel bağlaman gerekecek. Bu da sana 30a civarında maks. üretim yapacaklar. Şarj cihazın kendisini 12a maks. olarak ayarlayacağı için hatta gün doğumundan 3-5 saat sonra bu değer 8 ve daha aşağısına düşecek. En iyi ihtimalle 20a civarında kaybın olacak. Akıllı inverter ile gündüz kullanımın varsa aküden besleme yapmaz, karşılanabildiği kadar panelden karşılayabilirsin. Modifiye inverter varsa, sürekli aküde döngü oluşacaktır, bu şekilde de akülerin fazla dayanmaz. 600w gibi bir sistem düşünüyorsan, akülerini de en az 200a olarak planlaman daha verimli olur, mümkünse 300a.
@@PlanCAirdrop abi çok sağol, bilgini deneyimini paylaştın benimle. Çok faydalı oldu benim için,çok teşekkür ederim 😊
Nejdet Bey aktardığınız bilgiler için teşekkürler. Ürünlerin linklerinide koyabilir misiniz?
Evet hocam, diyelim ki invertöre bağladığınız yük gece aküyü bitirdi. Aküde güç olmadığı için şarj cihazını çalıştıramadı ve paneller de ona bağlı olarak çalışamadı!? Şarj cihazı sizin de bağladığınız aynı invertör gibi aküye paralel bağlı, bir devre kesici sözkonusu değil! Akıllı addettiğiniz solar şarj cihazı akünün gerilimini nasıl kesecek sizce?
Nejdet abi videolar icin tesekkür ederiz.Abi Metall ve aliminyum icin laser yazici tavsiye edebilirmisin.asker kolyeleri icin.simdiden tesekürler abi
bu sisteme bir yada iki tane daha gunes paneli eklenebilir mi? Sarj modulunu degistirmeniz gerekecek oyle mi? Cok tecrubem olmasada bir elektrikci olarak, eksi/siyah kabloya sigortayi serilemenizi oneririm. Cunku elektrik akimi eksiden artiya dogru gider.
Üstadım bir sorum olacak. Şarj kontrol cihazından akü alt ve üst değerlerini ayarlıyoruz. 10.7, 13.7 gibi. İnverter aküye direk bağlı iken 13.7 tepe voltaja ulaştığında şarjı durdurabiliyor da akü 10.7 ye düştüğünde nasıl sistemi kesiyor. İnverter aküye direk bağlı iken. Selamlar.
On grid 6,5 kw invertör almanizi tavsiye ederim ve bu invertörü öz tüketim olarak besleyecek 6,5 kw ta güneş paneli kurmanizi ve panellerin herbirinin 24 volt 340 watt vaya 48 volt 400 watt üzeri olanlarindan almanizi tavsiye ederim .aküsüz sistem herzaman daha iyi ve maliyetsiz olucaktir ben de ilk kurulumunu kendim yaptigim akülü 3 kw akilli tomatech invertörümü keske ongrid alsaymisim diyorum. Bu işte en önemli detay sistrmi tekrar tekrar gelistirmek cok daha maliyetli oluyor bir kere yapin temiz olsun.
Hocam selamlar bu işten hiç anlamayan biri olarak soruyorum.Aylık ortalama 300 350 kw arası elektrik tüketimimiz oluyor.Bu veya benzeri bir sistemle ne kadarını karışıyalabiliriz.izmirde yaşıyorum 6. Ve en üst katta oturuyorum balkonum güneş alıyor.yaklaşık olarak maliyeti ne olur.kısaca yanıtlayabilirseniz çok sevinirim.
@@firebirdtransam 6,5 kw monokristal panel gucü ve ongrid 6,5 kw öz tüketim invertör ile gündüzleri olmak kayidesi ile evdeki standart her işinizi görebilirsiniz sadece geceleri sebekeden devam ederseniz en az yuzde elli kesin tasaruf edersiniz geceleri sebekenden ne kadar az tuketim yaparsaniz sizin icin okadar daha iyi olur. tabi 6 ay oncesine kadar solar sistemlerin fiyati uygundu dolar kurundaki hareketlilikten dolayi bu tür sistemlerede oldukca zam geldi en basitinden 340 watt monokristal bir panel 1200 civariyken simdi 2400 tl yani yuzde yuz zamlandi çok iyi arastirmaniz gerekli bu tip sistemleri kurarken teknik destek ve garanti sartlarini muhakak konuşmaniz gerek ve her alacaginiz cihazin a kalite b kalite olanlari var bunlarida iyi bilmeniz lazim kurumsal garanti bir firmayla calismaniz sizin acinizdan iyi olacaktir g
abi bir sorum vardı psu cv550 fan duruyor çalışıyor devamlı böyle ses yapıyor sebebi ne olabilir
Abi birde karavancilar icin evdeki gibi elektrik baglantisini anlatirsan cok sevinirim.
Abi sen süpersin maliyet bilgisi hangi siteden aldığını sistemi atsan super olur bide merakla bekliyorum inşallah hersey planladığın şekilde olur 4500w uretirsin
Akıllı inverter yerine sarteller veya benzer mantıkta çalışan şebeke elektriğini takip edebilen yapılar kullanabilirsiniz eğer çok daha başka bir özellik aramıyorsanız.
13:08 Hocam elinize sağlık çok güzel projelendirmişsiniz
Nejdat Ustam merhaba, eğer günısı var ise onun üzerine takabilirsiniz biz üç adet taktık. doğalgaz var ise sıcak su kullanımı pek bir faturaya yansımıyor. Ancak elektrik çok daha pahalı olduğu için faydası oluyor. Hem de günısı panellerinin eğimi 35 derece olduğundan panelleriniz maksimum verimde çalışacaktır... Çatıdan aşağıya tesisat şaftından 2x10mm2 lik Nyaf kablo ile indirebilirsiniz. Bir sıkıntı olmuyor. Eğer bulunduğunuz yer rüzgar alıyor ise 600 watt lık dikey eksenli rüzgar tribünleri de var. Ondan da takarsanız verim bayaa artar. Biz de sipariş etmeyi düşünüyoruz. Elinize sağlık güzel bir çalışma olmuş İyi günler dilerim...
Siz sistemi kendiniz mi kurdunuz ?
@@yasemink.352 Evet...
Hocam, powersupply dan 16 volt 470 mikrofarat 2 kondansatör söktüm bozuk olduğu için yerine, 24 vold 1100 mikrofarat taka bilirmiyim ? Voltajın söktüğüm kondansatörkünden çok olmadında sorun olmuyor bildiğim kadarıyla fakat mikrofarat çok olduğu için bilemedim
emeğinize sağlık Nejdat abi . Daha sonra elektrik faturasına ne kadar bir katkısı oldu onunla ilgili videoda bekliyoruz
Doqan Aleyküm Selam Teşekkür Ederim Kendine İyi Bak🤗
okullarda sizin gibi anlatan hocalar ve derslerin hepsi uygulamalı olsa ülkemiz süper güç olur çağ atlar çok değerli işler yapiosunuz helal olsun
Saniyorum Inverter yanlis baglanmis durumda, cunku devrede inverter in gorevi aslinda yuk (load) ama sizin devrede solar modul un aku sarj kisminda bagli.
Üstad ellerine sağlık.Bu inverter' ı banggood'dan mı aldın? Aynı marka orada da var.Nasıl performansı ve sesi?
ua-cam.com/video/XYuHjR8-UPI/v-deo.html
Eline saglik dayim çok güzel anlattin.
Şarj cihazindaki + , _ panel baglantisinin + kablosu kirmizi olmasi lazim heralde siyah baglanmiş ! gördüm
Bir katlı çiftlik evin tüm elektrik giderlerini tamamlayan güneş panelinin ücreti ne kadardır? Yardımcı olursanız sevinirim ardslar.. bir katlı müstakil ciftlikk evinin bütün elektrik olayı yani ne kadar ucretle taktirabilirim?
Helium ve modem için gerekli solar sistem videonuzu merakla bekliyorum abi benimde yapmam gerekiyor acilen.
hocam bu vıdeonun baslarında gosterdıgınız portatıf gunes panelı akuyu doldurdugunda 2 tane ardunıoyu ve ardunıolarra balı 12 v luk dc su pompalarını calıstırır mı acaba?
hocam güneş hariç her şeyimiz var dediğinizde sesli güldüm :DSFsdf😂 bu arada bize bu gibi bilgileri aktardığınız için çok teşekkür ederim Allah razı olsun sizden ❤:)
bende hazırlık yapıyorum nejdat abi şimdilik helyum modem ve kombi akü+ups üzerinden çalışıyor. Yakında güneş paneli alacağım. Ayrıca rüzgar türbini yapımı devam ediyor . Yenilenebilir enerji kullanmaya devam :)
Ömer abi Sizin ev çok müsait bu sistem tam senlik.
Ömer bey helyum modem ne kadar kazandırıyor aylık
@@Nejdat Nejat bey solar kablo yerine 6 mm2 çapında bakır kablo kullanmak ne gibi kayıp yaşatır yani piyasada cca ya benzer bakır olmayan solar kablolar var
@@ozgurakalin3154 helyum degerine bagli olarak degisiyor aylik ortalama 2,5-3 helyum kazandiriyor
@@ozgurakalin3154 solar kablo halogen free kablo diye biliyorum
abi bu sistemi gelistircen mi dusuncen nedir
Ustam panelleri çatıya mi yerlestirdin balkona mi? Ben sitede zemin katta oturuyorum. O yüzden panelleri çatıya montaj yapamıyorum. Bu yüzden soruyorum.
abi, akü sayısını arttırırsan akü şarj cihazını değiştirmen gerekiyor mu? aküleri paralel mi seri mi bağlayacaksınız? saygılar.
Yeni ev hayırlı olsun, Allah ağız tadıyla oturmak nasip etsin. Elinize sağlık, yine güzel bir video olmuş. UStam; Yinlong LTO kullanırsanız ya da lipo4 ya da lion tarzı pillerle akü olutururp kullanırsanız; normal akülere göre daha uzun ömürlü olur.
PluginsUstası Teşekkür Ederim Her Şey Gönlünüze göre Olsun🤗
Nejdat abi bir sorum olacaktı. Bu 7000lik inventer ve elinizdeki büyük panel aylık ortalama kaç kilowatt kazandırıyor . Bir de inverter, akuler, panel, kablolar, şarj modülü vs maliyeti ne kadar güncel fiyatta
Nejdat hocam neden ongrid sistem düşünmediniz acaba? Çok mu kesinti oluyor bölgenizde?
Aydan Çamsan Zamanla geliştireceğim
Nejdat abi şarj kontrol cihazını mppt kullansaydın ya %40 civarında verim artışına sebep oluyor, özellikle akü 12 volt kullanıyorsan %80 civarında verim sağlar
Salam. Çox gözəl. Onun dezavantajları nə qədərdir? və ona sərf edilən xərci qənaət etdiyiniz ödənişlərdən az olacaqdırmı? alışı + mütəmadi servisi + xarabolma zamanı xərclər
merhaba necdet abi inverterin yazıları ters geliyor üst kapağı söküp yönünü değiştirebilirsin birde yeni aldığın güneş panelin tam olarak marka model nedir?
mutlu arkun videoyu izlemen lazım orda markasını modelini gösteriyorum kapağa gelince sorun değil o kadar.
Çok güzel bir video olmuş. Şarj kontrol cihazını kesinlikle mppt seçmeliyiz. Verimliliği çok ciddi anlamda arttırıyor 👍
Cihan Hayran Teşekkür Ederim Her Şey Gönlünüze göre Olsun🤗
Aleykümselam Nejdat abi. Verdiğin bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim. Harika bilgiler veriyorsun. Bu video vesilesi ile şu anda satışta olan com uzantılı solaryap alan adını haberdar etmek istedim. Oldukça akılda kalıcı ve slogana uygun bu domain adresini almak isteyenler var ise bilgisi olsun istedim. Video için tekrar teşekkür ederim Nejdat abi eline sağlık.
Tuncay çelik Teşekkür Ederim Her Şey Gönlünüze göre Olsun🤗
@@Nejdat Çok teşekkür ederim. Sizin de her şey gönlünüzce olsun.
S.A. Abi, İnverteri içerde( kullanım kaynaklı tv, lamba vb.) meydana gelebilecek bir arızada kısa devreden korumak için nasıl bir sigorta kullanmalıyız? Kısa devre yaptıran bi lamba nedeniyle aynı marka bir inverteri mofsetlerin yanması sonucu çöp ettik. Mofsetleri çok pahalı, tamiratı mantıklı olmuyor.
Özetle inverteri en iyi koruyabileceğimiz sigorta sistemi nasıl olmalı, kaçak akım rölesi yeterli olur mu?. Şimdiden teşekkür ederim Abi.
1453 Araştırıyorum iyi bir sistem bulursam videolarda bahsederim.
210 kw sınırını gecersenız otomatık olarak 1000 tlye cıkıyor denmesı yanlıs... 210 kw a kadar normal.. 210 dan sonra kullanımda bıraz daha fazla odersınız.. yanı katlama olayı 210 kw ttan sonra baslıyor.. 210 altı kullanımı uygun fıyata. 210dan sonrasını farklı fıyattan odersınız.. yanı 260 kw kullanırsanız aradakı 50 kw farkı yuksek fıyattan odersınız
sene 2054 Aynı şeyi dedim 2 ay önce 500 tl olan fatura katlamadan sonra ki ay 1000 tl oldu yaşadığım durum yani kafadan sallamadım.
@@Nejdat dogrudur. saygımız sonsuz sıze karsı .. :)
210kw'a kadar da normal değil zamlı tarife , 210dan sonrası da ekstra zamlı. 2021 ortalama 500,600 gelen faturam ocak ta 1645 subatta 1816 TL geldi Ayrıca ocak ayı kw kullanımım şubat ayınkinden daha yüksek. Fatura gelesiye kadar neyse şubatta 1645den daha az gelecek diyorduk. Sonra gördük ki ocak faturasında 200kw sonrası kullanımı 1,32 ile carpılmış fakat şubatta 200kw sonrasını 1,67 ile carpmışlar. Kısacası normal değil bu faturalar maalesef...
nejdet abi, istinat duvari olmadigi icin erozyon durumunda binalara zarar gelebilir
7000 w inverter varmı satılık kumpas nerden aldın abi nerde aldığının kaliteli olan
Bu ürünlerin hepsinin videosu var kanalda
abi maliyeti ne kadar ? onu da söyleyiver? yaptığın malzeme ne kadara geldi?
selamun aleykum abi malzelerin teknik özelliklerini ve aldığın yerleri paylaşırmısın rica etsem
sin or Aleyküm Selam Teşekkür Ederim Kendine İyi Bak🤗
Yakın bir zamanda tekrar bir video daha gelecek maliyet vs bilgileri paylaşacağım takipte kalınız🤗
Akülerin tamamen deşarj olup zarar görmelerini önleyen devre nerede? Şemaya göre, akünün çıkışları invertöre doğrudan bağlı. Bu durumda kontrollör devresi akünün çıkış geriliiminin 10V düzeylerinin altına inmesi ile aküyü nasıl devreden çıkartacak? Sigortayı attırarak mı yoksa :)
MiMiM MiM Yanılıyorsun panelin voltajı aküye modül üzerinden geçiyor
@@Nejdat Onu gördüm Nejdat Bey... Kastettiğim akünün voltajının invertöre nereden gittiği. Aküyü kritik deşarj değerinin altına inmekten koruyan devre nerede?
@@mimimmimmimim kardeşim inverterlerin çoğu zaten aküyü ölçüyor standart ayarlarda her inverterlerin 10.5 volta indiğinde akım çekmeyi bırakır.inverter ister dijital ister analog yapıda olsun fark etmez içlerinde koruma devresi mevcut. Ama akıllı inverter de hem maksimum şarj hemde deşarj ayarlaması mevcut voltaj ayarlaması da ekstradan yapılabilir
Hollandada gecen sene evimin catisina 15 tane panel taktirdim. Gazida o zaman iptal ettirmistim. Aylik elektrik /gaz faturam 160 euro iken suan sadece elektrige aylik 12,5 euro oduyorum😂😂 yani Turkiyede gunes daha cok varken neden fazla kullanilmiyor gunes paneli anlamis degilim
Evet malesef…
Aekadaşlar apartmanda asansör ve kazan dairesi ve aydınlatma için bu sistemden faydalanabilirmiyiz 15 daire var 5 katlı apartman egede güneşin sürekli olduğu bi konumdayız. Eğer olursada maliyeti ortalama kaçı bulur
Yakın bir zamanda tekrar bir video daha gelecek maliyet vs bilgileri paylaşacağım takipte kalınız🤗
12v 14a aküyü enaz kaç watt lık güneş paneli şarj eder.
sinan Wat değilde amper önemli iki amper üzeri olması idaeldir
Devlet. Bu sistemleri sıfır faizli ve vergisiz bir sistemle ulaşmayı sağlasa ülkemizde yaygınlaşsa enerji fiyatları biraz daha uygun olabilir
Hayırlı olsun abi, evi Çiğli ye mi taşıdın
Nejat abi elinize sağlık video onun. Zamanlaması. Çok iyi bu ara enerji faturaları ceblerimizi aşırı derecede kemirmeye başladı ama bu güneş panelleri çok pahalı. Benim bir düşüncem var yatay rüzgâr türbinler bu sisteme entegre edilirse nasıl olur acaba binanın çatısına yerleştirilse güneş panellerinin kendini amorti etmesi uzun sürüyor böylece daha az güneş paneli kullanmak zorunda kalırız kolay gelsin
Gezinirken denk geldim. Tr şartlarında yani dövizin bu kadar yüksek olduğu bir yerde ve üstelik her türlü elektronik malzemede dışa bağımlı olan bir ülkede, güneş paneli sistemi kurmak oldukça pahalıya mal olacaktır. Kendisini amorti etmesi en az bir 10 yıl zaman alır. Zaten bu süre içinde birkaç kez akü masrafı çıkar. Büyük çaplı işletmeler için uygun mudur? Kesinlikle uygundur. Ama bireysel kullanım için çok da mantıklı olmayacağını düşünüyorum. Saygılar.
İsmail Gürbüz Bütün dünya bu sistem için kafa yoruyor gelecek burada
Abi eline sağlık bu sistem deki parçaların özellikleri ve aldığın yerleri paylaşırmısın
hocam böyle bir sistemi elektrikli bisikletler üzerine kurup devamlı güneş enerjili bir bir güç bataryası olarak kullanılabilirmi?
Nurettin M Neden olmasın
@@Nejdat Hocam eğer olursa bunun bir montajını denemesini yapıp bizlerle paylaş zira bu olay bitmeyen enerji kaynağı demek ve devrim olur
Nejdet hocam elinize sağlık, süper anlatım yine, kullandığınız malzemelerin listesini yazma şansınız var mı. Çok sevinirim yazarsanız
Yakın bir zamanda tekrar bir video daha gelecek maliyet vs bilgileri paylaşacağım takipte kalınız🤗
videonun devamını sabırsızlıkla bekliyoruz hocam odalara nasıl dağıttınızı detaylı bir şekilde anlatır mısınız?
Nejat abi eli ne sağlık bi sorum olacak 220V sigorta 12V kullandın sigorta orda sigorta olarak mı ?Anahtar olarakmı çalıştırıyorsun ?
Umut Araştırma Videoda Anlattım
Nejdat bey teşekkür ederiz. Apartmanda yaşayanlar bunu nasıl yapabilir ?
Allah senden razı olsun. Güzel bilgileriniz için Teşekkürler ❤❤❤
Elinize sağlık Nejdet bey. Sizden ricam bir sonraki videoda sigortaların nerelere ve kaç amperlik sigortralar olduğuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi verebilirseniz makbule geçer. Panel-mppt arası dc sigortra öneriliyor mesela gibi. Teşekkürler.
Figo Gogo Videoda bahsetim zaten bu sigortalar kesme amaçlı kullandın diye bu işler için özel sigortalar var onlardan tedarik etmek lazım.
Elinize sağlık, video da bilgilendirici olmuş, teşekkürler.
Nejdet Abi aldığın panelin, akünün ömrü ne kadar? Bilgi verirsen sevinirim.
Eline sağlık Necdet abi.bende böyle bir video arıyordum.bir de fiyat bilgisi paylaşsaydın çok güzel olurdu.Bende böyle bir sistem kurmak istiyorum.kendini ne kadar zamanda amorti eder öğrenmek istiyorum.tşk
Yakın bir zamanda tekrar bir video daha gelecek maliyet vs bilgileri paylaşacağım takipte kalınız🤗
çok güzel bir çalışma olmuş abi yeni evin de hayırlı olsun sanırım şehrin dışında pek ses gelmiyor ormanlık alan var yanında güzel bir mekan :)
İnce İşçilik Teşekkür Ederim Her Şey Gönlünüze göre Olsun🤗
Abi aynı sistem bendede var senin akü ile invertör arasındaki kablo ince biraz aküye yüklendiğin zaman invertör arızaya düşer en az 10 mm lik kablo kullan abi hem aküyü yormuyor hem invertör istediği akımı rahat çekebiliyor ben ilk kurduğumda 6 mm kablo kullandım dayanmadı yandı kablo 10 Luk yapınca hiçbir sorun kalmadı
A.S Nejdat bey , MPT den aküye giden kabloları direk bağladın gördüğüm kadarıyla. Ama MPT den Aküye giden (+) ucuna (panel akım gücüne göre) sigorta bağlaman güvenlik için elzem. kazasız çalışmalar. kolay gelsin
ümit özdenk Direk bağlanırsa sistem nasıl çalışır😂
Odaların sigortasını kapatınca nötrünü de sökmeyi unutma nejdat abi yoksa patlatırsın kısa devre yaptırırsın
çok yeteneklisiniz hocam valla tebrikler elinize sağlık...
Teşekkür ederim ustam bu işlemin toplam maliyeti tahmini nedir ??
gunes paneli bana da iyi fikir geldi ama hesaplayinca karli cikmasi bi kac sene aliyor hele bu fiyatlarda ...
Nejdet Abi. Sana bir proje fikri vereyim bize de faydası olur. Sıfırdan diy güneş hücreleri ile bir panel yapabilirmisin ? Çinde polikristal uygun fiyatlı hücreler var monokristaller biraz pahalı. Bu hücreleri nasıl birleştiririz hangi hücreyi nasıl bağlarsak yüksek akım alırız gibi sıfırdan bir güneş paneli yapma projesi bence sana gider.
Neşdet abi ahçılıkdan nereye götürdü işi helal olsun bilgisideçok iyi çok şey örendim izleyerek
Ahcı mı, Ah mı çekiyormuș ? Așçı dır o. Aș yani eski dil de yemekten gelir.
Nejdat abi bu tür bir sistemin maliyeti hakkında da bilgi verebilir misin
Hocam maliyeti nedir..yasal anlamda problem çıkar mı? Böyle bir sistem kendisini kaç yılda amorti eder..cevaplarsanız sevinirim..
Ayrıca şahane video olmuş.. elinize emeğinize sağlık.
Yasal ne demek ? Ortada illegal bir durum yok.
"Bursa’da bulunan Mevlana Camisi ve camiye bağlı Kur'an kursu çatıya güneş panelleri kuruldu. Bu paneller sayesinde elektrik dağıtım şirketi UEDAŞ’a da elektrik satıyor." Cumhuriyet haber sitesindeki haberin bir kısmı mesala fazlasını şirketle anlaşıp satabiliyorsun diyor.
Önümüzdeki yıllarda kendi elektriğimizi kendimiz üretmek zorunda kalacağız. En azından nereden başlayacağımı öğrenelim. Elimizde sağlık
Bu devlet gelir senin güneş paneline saat takar. Bedavadan güneşten enerji sağlıyorsun diye. Böyle bir ülke burası
Selamlar Nejdat Hocam Mudanya mı? Gemlik mi? oralar.
Kağızman😂
@@Nejdat 😅
eline saglık akıllı sistem baglantısını bekliyoruz cogu sey sayende ogrendim :) teşekurler
Ang Far Dizayn Teşekkür Ederim Her Şey Gönlünüze göre Olsun🤗
Nejdat hocam bu tür sistemlerde mutlaka dolap kurmak en iyi seçimlerden birisi oluyor çirkinlik yapmıyor ortalıkta diyebiliriz. (Balkon temizlik yapılırken sisteme su sıçrama gibi olağanları da unutmamak lazım)
Nejdet ustam solar kontrol modülünü de mppt olanla değiştirmeni tavsiye ederim çok daha verimli
Caner Pekkan Videoda bahsettim sanırım izlemediniz.
Helal olsun sana be amca tertipli bir iş yapıyorsun harika bir vidio olmuş emeğine sağlık çok güzel
Sandolu Delidolu Teşekkür Ederim Her Şey Gönlünüze göre Olsun🤗
Nejdat abi nekadara maloldu bu panel inverter toplam
Selam nejat abi 340 waatlık panelle 12 voltluk sistemde yani tek akülü çalıştırılabilirmi saygılar
hasan çakır Aleyküm Selam Teşekkür Ederim Kendine İyi Bak🤗 Olabilir tabii ki ancak kapasite düşük olur
Abi daha ayrıntılı olarak videolar çekebilirsen çok iyi olur. Mesela bu sistem ile günlük ortalama kaç kw enerji elde edebiliriz. Belli kw*/h ölçeklerle güneş enerjisi sistemi kurmak ne kadara mal oluyor. Evde sadece bir oda için bu sistemi kullandık diyelim, aküdeki enerjimiz biterse kesinti yaşayacağız. Çok yüksek kapasiteli akü almak bir çözüm mü? kullanmadığımız zaman enerji daha çok depolansın diye yoksa extra panel takviyesi mi lazım. Panalleri nasıl kullanmak gerekiyor açıları sürekli güneş almaları önemlimi. Çok büyük alana kurulmadan daha küçük paneller ile daha yüksek wat elde etmek mümkün mü? Bu ve benzeri sorulara açıklık getirebilecek bir video da yaparsan çok iyi olur abi. Seviliyorsun.
Yakın bir zamanda tekrar bir video daha gelecek maliyet vs bilgileri paylaşacağım takipte kalınız🤗
Nejdat abi güneş panelinden kamp feneri yaparmısın radyolu aynı gaz lambası gibi üstünde panel ışık ve radyo olcak şekilde 3d yazıcıyla basıp böyle bir proje yapabilirmisin abi ?
ua-cam.com/video/CJjAKiJVSOY/v-deo.html
ua-cam.com/video/IKuSjjff3dE/v-deo.html
ua-cam.com/video/w2glBSOe1eA/v-deo.html
ua-cam.com/video/BB3OHOBZl9g/v-deo.html
Mudanya mı abi mekân ?
sistemin maliyeti nedir? Tek tek fiyat bilgisi geçseydiniz çok iyi olurdu .Almak isteyen toplamak isteyen referans alıp toplardı .Bekliyoruz
Maliyet vs videosunu çekeceğim yakın bir zamanda.
Hocam ortalama bu sistem ne kadar tuttu
abi kurmuşsun güzel de daha çok verim almak istersen güneş paneli şar modlini mppt şarj modülüne çevir videoda gördüğüm kadarıyla pwm kullanıyorsun
Çok bilgilendirici, merak ettirici bir video. emeğine sağlık
ustam çok teşekkür ederim günümüzde bu enerji çok önemli aslında devletimizinde bu konuyu gündemine alması gerekiyor hatta bu sistemleri evlerine kurmak isteyene faizsiz kredi ve bu cihazlardan kdd alınmaması gerekiyor
Bu video bir haftada diğer videoların önüne geçmiş. Bu seri baya izlenilecek gibi duruyor. UA-cam 2.kez önerince gördüm.
Necdet Bey merhaba bu malzemenin size maliyeti ne kadar oldu bu bilgiyi paylaşır mısınız
Yakın bir zamanda tekrar bir video daha gelecek maliyet vs bilgileri paylaşacağım takipte kalınız🤗
Bu büyüklükteki paneller kaç kw lık oluyor arkadaşlar
sistemin kendini amorti etmesi nekadar sürer?
Bir 10 sene sürer.. zaten o zamana kadar 2 kez de akü değişimi yapmak gerekir.. TR'de güneş enerjisi ancak dağ başında elektrik şebekesinin olmadığı yerlerde uygulanabilecek bir şey
üstad, sunta yerine mdf kullansaydın keşke.. bir de paneli mono kristal seçsen daha iyi olurdu.
chief chief Panel monokristal zaten
Balkonda Tam kapasitede verim alabilmek için Monokristal panelle birlikte mppt şarj cihazı kullansaydın keşke amca ayrıca şebeke elektiriğinin olduğu yerde akü kullanmak çok verimsiz ve maliyetli olacak keşke akü işine hiç girmeden akıllı inverter ile güneş olduğunda güneşten güneş olmadığından şebeke elektriğinden faydalansaydın çok daha verimli bir sistem olurdu.
hacı deşdemir Kullandığım panel mono kristal ayrıca invertörü değiştireceğimi videoda söyledim.