Investigații diagnostice și tratamente oferite de medicina nucleara. Indicații, riscuri și limitări.

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 4 тра 2023
  • Tomografia cu emisie de pozitroni (PET) este o procedură imagistică de medicină nucleară care aduce medicului informații complete despre funcția metabolică a țesuturilor și organelor, în context anatomic și structural. Investigația PET-CT este folosită în special în oncologie, dar și în cardiologie și neurologie, pentru diagnosticul, evoluția și monitorizarea tratamentului. PET-CT se bazează pe tehnologii medicale ultraperformante.
    Cartea de vizită spune totul despre intelocutoarea mea: Dr. Raluca Mititelu este șef de lucrări la disciplina Medicină Nucleară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București. Își desfășoară activitatea la Centrul Clinic Integrat de Medicină Nucleară din Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”. Dr. Raluca Mititelu este Președinte al Societății Române de Medicină Nucleară și Imagistică Moleculară și face parte din comitetul director al Asociației Mondiale de Terapie Radionuclidică (World Association of Radiopharmaceutical and Molecular Therapy - WARMTH). Este, de asemenea, membru al Asociației Europene de Medicină Nucleară (EANM) și reprezintă România, ca delegat național, la Federația Mondială de Medicină Nucleară și Biologie (WFNMB).
    Medicina nucleară se folosește de foarte mult timp, încă din anii 50, la noi. De exemplu, iodul radioactiv, folosit și ca terapie și ca diagnostic. Detecția externă a radiației emise din interiorul corpului se folosește de când s-au inventat aceste echipamente. Din păcate, la nivel național stăm destul de prost în materie de medicină nucleară. Răspândirea centrelor unde se pot efectua aceste investigații, la nivel județean, nu este completă. Ar trebui să existe măcar la nivel de județ un loc în care pacienții să poată să se prezinte pentru astfel de investigații, nu să străbată distanțe foarte mari pentru acestea.
    ”Pe partea de PET-CT stăm ceva mai bine, dar normal ar fi să stăm bine la toate, pentru că sunt investigații care au intrat în ghidurile de bună practică în foarte multe boli. 80% dintre cancere trebuie stadializate prin aceste examene. La diagnosticul inițial, participă mai puțin, căci extrem de rar se întâmplă să vină pacientul pentru a afla dacă are cancer, făcând o investigație de medicină nucleară. Ghidurile interne și internaționale recomandă această utilizare pentru aflarea stadiului. Pentru că într-un fel tratezi un cancer stadiul I și în alt fel tratezi un cancer stadiul IV. Într-un fel tratezi prezența unei metastaze și în altul prezența mai multor metastaze”, ne explică medicul Raluca Mititelu.
    Medicina nucleară se bazează pe utilizarea izotopilor radioactivi pentru diagnosticul și tratamentul unui spectru larg de afecțiuni. Utilizarea principală este în diagnosticul și stadializarea unui mare număr de afecțiuni oncologice și în tratamentul unor forme de cancer.
    Dar se înregistrează progrese și în diagnosticarea unor boli cardiologice sau neurologice, unele dintre acestea cu impact major asupra sănătății publice - boală cardiacă ischemică sau bolile neurodegenerative.
    PET-CT, de exemplu, este o investigație complementară, o investigație funcțională, care, împreună cu RMN și CT dau un tablou util medicului pentru diagnostic și tratament.
    Prin PET-CT se poate afla unde anume se desfășoară procesul care consumă glucoză sau care prezintă niște receptori. Este o investigație funcțională care generează un fel de hartă metabolică.
    Investigaţia SPECT/CT este o tehnică imagistică hibridă de medicină nucleară care utilizează radiofarmaceutice specifice pentru obținerea datelor funcționale despre un anumit organ sau țesut.
    Scintigrafia detectează, uneori, cu aproximativ 6 luni înaintea investigaţiilor imagistice CT sau RMN, existența unui substrat tumoral primar sau secundar la nivelul scheletului, dar și urmăreşte răspunsul pacientului la tratament (de exemplu, în sfera oncologică sau cardiologică).
    Sursa - www.editiadedimineata.ro

КОМЕНТАРІ •