1P+N Reloaded - Raspundem "fanilor" - "conductor activ", "te electrocutezi", "este o prostie 1P"....

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 23 сер 2024
  • 1P+N Reloaded - Raspundem "fanilor intrerupere nul" - "este conductor activ", "te electrocutezi", "este o prostie 1P"....
    #1p+n #conductor_activ #electrocutare #1p
    Protejeaza viata ta si a celor dragi. Verifica-ti aparatele si instalatia electrica!
    Electric Team - Specialistul tau in instalatii electrice si automatizari.
    Daca doriti sa ne contactati :
    electric-team.eu
    electric-team.ro
    astonsoft@gmail.com
    +0770.97.68.03

КОМЕНТАРІ • 48

  • @cristianmantu3899
    @cristianmantu3899 Рік тому +2

    N= conductor activ, ajută la transportul energiei electrice prin el se închide circuitul electric și are potențial 0 pentru că este legat la pământ .

  • @19712000remus
    @19712000remus Рік тому +1

    Discutia despre 1P+N trebuie pusa altfel. Trebuie discutat din perspectiva legala nu dupa cum ne place noua sau cum credem noi ca trebuie sa facem. Ce spune LEGEA aplicabila in domeniu rezidential (pentru ca aici e discutia), am subliniat legea deoarece nu doresc sa fie confundata cu standardele. Standardele nu sunt legi si aplicarea lor este voluntara atata timp cat nu este cerut expres printr-o lege. Nu o spun eu, o spune legea 163/2015. Legea in cazul de fata e I7/2011, care inca e in vigoare si la capitolul 5.3.4 art. 5.3.4.0.3 spune ce trebuie sa folosim in instalatile din locuinte cu personal obisnuit. Restul e "can can".

    • @electricteamro
      @electricteamro  Рік тому

      Legea nr. 163/2015 privind standardizarea naţională
      Art. 6. -
      (1) Aplicarea standardelor române are caracter voluntar.
      (2) Aplicarea unui standard român poate deveni obligatorie, în totalitate sau în parte, pe întreg teritoriul, pe plan zonal ori pe plan local, numai printr-o reglementare, în cazul în care considerente de ordin public, de protecţie a vieţii, a sănătăţii şi a securităţii persoanelor fizice, a mediului şi a intereselor consumatorilor fac necesară o astfel de măsură.

  • @alinconstantingoga
    @alinconstantingoga Рік тому +1

    Conform normativ i7/2011 se defineste : "parte activa- conductor sau parte conductoare destinata sa fie pusa sub tensiune in functionare normala, inclusiv conductorul neutru (N), dar prin conventie exceptând conductorul PEN, conductorul PEM sau conductorul PEL " nu mai abera pe retelele sociale daca nu ai facut minimul efort să citesti o pagina.

    • @electricteamro
      @electricteamro  Рік тому

      Pare ca nu ai inteles nimic din clip...ai citat doar cuvinte pe care nu le intelegi....

  • @vasilebujder7639
    @vasilebujder7639 Рік тому +3

    Ați ales să exemplificați printr-un caz particular, în care instalația are un singur circuit. Dar, în viața reală, instalațiile au mai multe circuite. Când avem mai multe circuite, se schimbă puțin situația. Ce se întâmplă dacă distanța dintre bara de nul și punctul de separație a PEN este mare? Pe acea lungime există o cădere de tensiune, ceea ce înseamnă că bara de nul nu mai este la potențial zero. Ați măsurat vreodată tensiunea între bara de nul și bara PE într-un tablou cu disjuntoare 1P? Acea tensiune o veți avea și pe borna N a unui receptor pe care credeți ca l-ați scos de sub tensiune prin deconectarea protecției 1P. Acum mai credeți că 1P e sigur?

    • @electricteamro
      @electricteamro  Рік тому

      Daca este facuta corect separatia PEN plus impamantare sub 4 ohmi,diferenta este in cele mai multe cazuri 0 zero. In orice punct al instalatiei N si PE in gol au acelasi potential.

    • @cristitataru907
      @cristitataru907 Рік тому +1

      Eu zic ca cine vrea sa înțeleagă înțelege, cine nu, nici cu mama desenelor nu ii poți suci.

    • @instalatiidiverse
      @instalatiidiverse Рік тому +2

      Vasile Bujdei spui foarte bine, autorul clipului stie ca P2700 Peaktech are functia de verificare tensiune inainte de a verifica o priza de pamant? Detin acest aparat , sunt destui care sau electrocutat desfacand surubul de prindere de pe platbanda , la fel au zis ca nu e nevoie de intrerupere N .

    • @electricteamro
      @electricteamro  Рік тому +1

      Asta tine de protectie si prostie...

    • @gheorghepopescu4573
      @gheorghepopescu4573 Рік тому +1

      Corect...Vasile

  • @magixdany17
    @magixdany17 Рік тому +2

    Problema cea mai mare o reprezinta tratarea nulului cu "indiferenta", și da, acolo se pot întâmpla multe. Atâta timp cat se trece din sistem TNC in sistem TNCS corect și se respecta tipurile de protecție nu se va întâmpla nimic chiar dacă folosim 1P. La noi cum lipsește cu desăvârșire PPL-ul....e viața grele..

    • @catalin9489
      @catalin9489 Рік тому +1

      Ai dreptate. Dar totul se reduce la bani si la cat costa o priza de pamant artificiala facuta cum trebuie nu e de mirare ca oamenii nu o fac. Nu mai vorbim de faptul ca oamenii nu stiu cat e de importanta sau de ce.

  • @raduantoniade5950
    @raduantoniade5950 Рік тому +1

    Doamne, lucrurile sunt foarte clare, nici nu mai e vorba de fizica aici și alte cele, e nevoie de putina logica sa ti dai seama ce şi cum, treceti la nivelul următor, lucruri mai destepte !

  • @nituvasile1751
    @nituvasile1751 Рік тому +2

    Pina la urma 1P+N e corect ca sa-l folosești.

  • @florinvilcu2000
    @florinvilcu2000 Рік тому +2

    Dar cand N nu este legat la impamantarea locala a casei in general in instalatiile mai vechi sa zicem si impamantarea este separat care ar fi riscurile ma gandesc ca decat de loc e bine si asa ar fi interesant un video

  • @alix8787
    @alix8787 4 місяці тому

    Intrebare din partea unui om simplu: in cazul unui apartament dintr-un bloc vechi, unde in interiorul locuintei imi intra in contor o faza + un nul (conductoare aluminiu de 4 mmp) si separat o impamantare de Cu de 2,5 mmp se pot folosi sig. 1P, iar nulul sa fie legat la o bara de nul ? Sau e mai sigur 1P+N Multumesc , stima & Like !

    • @electricteamro
      @electricteamro  4 місяці тому +1

      Bineinteles ca se poate folosii sistemul 1P, cu separator si protectie diferentiala in amonte.

  • @nicusimon74
    @nicusimon74 Рік тому +4

    Discuția asta o purtați mai mulți electricieni. Dar se pare că uitați cu toții în ce țară trăiți. Și ea e ROMÂNIA. Țara care are aproximativ 4,5 milioane de clădiri rezidențiale (de la una la 80+ de locuințe individuale în fiecare). O mare parte din ele nu au împământare sau o au doar la două prize din locuințe. Indiferent câte camere au, deci un număr mult mai mare de prize. Și acum discuția relevantă: 1P+N sau 1P. Irelevant teoretic, funcționează la fel în caz de scurtcircuit sau supracurent. Dar vine un idiot care este electrician autorizat ANRE, face o lucrare pe stradă sau la panoul din casa scării și inversează fazele. Se întâmplă mult prea des acest lucru. Și acum ai faza în bara de nul și de impământare (unde ai împământare) la 1P sau o ai prin N-ul MCB-ului la 1P+N. Cum majoritatea locuințelor nu au diferențial sau separator cu fuzibile pe general, vrei să faci o intervenție și decuplezi toate MCB-urile, și te apuci de intervenție. La 1P ai fază pe nul (si pe PE dacă este), la 1P+N poți interveni liniștit. Nu trebuie să credeți tot ce spun aici. Luați la întâmplare un sat mai mare și verificați în teren. Sau orice bloc construit până prin 2000. Sau 2023, că marea majoritate sunt la fel. Adică fără diferențial sau separator pe general. Dacă ROMANIA ar fi o țară în care s-ar respecta măcar acel învechit I7, alta ar fi discuția. Dar nu se respectă nimic . Și să nu credeți că fac reclamă la 1P+N. La mine în apartament am doar 1P+ RCCB+ Separator cu fuzibile. Iar separator si RCCB sunt singurul din toată scara care are așa ceva. Iar panoul a fost făcut anul trecut.

    • @electricteamro
      @electricteamro  Рік тому +2

      100% de acord, dar montati bipolare sau diferentiale. Sunt mult mai sigure, chiar si atunci cand se inverseaza faza cu nulul...Ce faci atunci cand faza este pe intrerupator "N" ?

    • @nicusimon74
      @nicusimon74 Рік тому

      @@electricteamro Din câte știu, decuplează și în acest caz la scurtcircuit. Nu știu dacă decuplează și la supracurent. Dar mie mi se pare mult mai important ca orice electrician să învețe să monteze în panou separator cu fuzibile si diferential, iar MCB-urile să fie curbă B nu C, decât să îl lamuresc să puna 1P sau 2P în loc de 1P+N. Iar mai încolo, peste câțiva ani, poate se schimbă și I7 și interzice sau limitează utilizarea 1P+N.

    • @electricteamro
      @electricteamro  Рік тому +1

      La 1P+N in cazul in care faza este pe N, in cazul unui scurt circuit intre L si PE, incendiaza instalatia.

    • @p01am3a
      @p01am3a Рік тому

      @@electricteamro montezi 2p cu rccb inainte sau doar rcbo-uri, sa acoperi astfel de situatii!! e cam riscant sa folosesti in romania monopolare si 1p+n din cauza instalatiilor precare existente si a incompetentei multor electricieni; ca fapt divers, nu pleca de la premiza ca intodeauna exista impamintare si daca este, ca va fi mereu in parametrii (mentenantele si verificarile periodice sint rare sau deloc) ... mereu sa tii cont ca ce va invata nana e din carti/practici din strainatate (unde se respecta ceva reguli), nu realitatea de pe teren de-aici

    • @DanielCalin-sm7jq
      @DanielCalin-sm7jq 7 місяців тому

      ​@@electricteamrosi la monopolara ce se întâmplă daca pui faza pe bara de N?? Nu e același lucru la scurtcircuit L-Pe?? (Aici vb in ambele cazuri cu lipsa ddr)

  • @catalinvrincianu1769
    @catalinvrincianu1769 Рік тому +1

    Super bine explicat. Eu sunt convins ca 1p este mult mai ok decat 1p+n mai ales si dupa aceasta explicatie ..iar ce ati aratat dv poate ii ajuta pe cei care sunt in constructia unei case si urmeaza sa faca instalatia electrica..Va urmăresc cu mare interes...nu sunt electrician ...mult succes.

  • @danielG-lb4rx
    @danielG-lb4rx Рік тому

    Interesantă si utilă prezentare dar ce se întâmplă dacă împământarea este peste 4ohmi? Chiar dacă nu are nici o legătură cu acest subiect puteți să -mi spune-ți vă rog o opinie personală despre testerul de loop peaktech 2715? Mulțumesc mult.

    • @cristianmantu3899
      @cristianmantu3899 Рік тому +2

      În sistem TNC-S dacă împamantarea are peste 4ohm nu este practic o problemă!. Împamantarea locală fiind legata la PEN-Ul rețelei avem asigurată o impedanța de buclă redusă deci protecțiile funcționează normal!. Problema apare atunci când PEN se întrerupe . Atunci intră în funcțiune priza locală. Cu cât rezistența de dispersie a prizei de pământ locală este mai mică cu atât avem asigurată protecția la atingere indirectă , curentul de scc are valori ridicate și deci protecțiile din tablou electric funcționează rapid!.

    • @electricteamro
      @electricteamro  Рік тому +2

      Conform reglementărilor, în rețelele electrice de joasă tensiune unde punctul neutru este legat direct la pământ, de-a lungul liniei PEN-ul ar trebui să fie împământat în mod repetat. La aceasta intarire a PEN-ului contribuie si priza locala de pamant sub 4 ohnmi.

    • @Razvan_Udrea
      @Razvan_Udrea Рік тому

      Si cu PeakTech 2715 cum ramane?

    • @electricteamro
      @electricteamro  Рік тому +1

      Este un aparat de masura bun, cu functii de baza, un pret bun pentru ceea ce stie sa faca

  • @simicidoru9525
    @simicidoru9525 Рік тому

    👍👍

  • @AugustinMaches
    @AugustinMaches Рік тому

    👍👍👍👍👍👍👍

  • @n55m6a7
    @n55m6a7 Рік тому +1

    Alt subiect din electrica nu mai găsiți?

    • @electricteamro
      @electricteamro  Рік тому +1

      Poate intre timp pricep unii...Urmeaza in curand subiecte interesante.

  • @ivansevera2735
    @ivansevera2735 Рік тому

    Da sigur dar daca domnul client are o PPL DORELISTICA sau nu se măsoară niciodată sau cum face enel 1,5m țăruș ai gata e PPL . Pe asta cum o comentați ?

    • @electricteamro
      @electricteamro  Рік тому

      Obligatia realizarii prizei de pamant este a clientului (< 4 ohmi). Punct.

  • @cristianner6516
    @cristianner6516 Рік тому

    Nu toți consumatorii au nulul tratat merg cu TT.

  • @florentinbarbieru5868
    @florentinbarbieru5868 Рік тому

    Din ce a-ți prezentat, fără a fi electrician, doar prin logica pentru cei ce vreți să-i convingeți, pentru siguranța lor ar fi mai bine sa dezgroape țăruși și platbanda de împământare... La intervenții.. Este corect....????? 😊😊😊

  • @mariangheorghe5292
    @mariangheorghe5292 Рік тому

    Nu te pune cu proștii că au mintea odihnită.