ÂŞIK İHSANİ (İHSANİ SIRLIOĞLU) SÖYLEŞİLERİ (2.), AYHAN AYDIN, 2002, DİYARBAKIR

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 вер 2024
  • ÂŞIK İHSANİ (İHSANİ SIRLIOĞLU) (1932 - 21 Nisan 2009)
    SÖYLEŞİLERİ (1.), AYHAN AYDIN, 2002, DİYARBAKIR
    Aşık İhsani Çekimleri
    Halk ozanlığı geleneğinde bir efsane olan İhsani Sırlıoğlu - Aşık İhsani- geniş kitleleri etkilemiş çok önemli bir ozanımızdır. Ben de kendisini çok mu çok sever zaman zaman telefonla görüşür, mektuplaşırdık. Hatta yazılı sorularıma yazılı yanıtlar da göndermişti. 2002''de Anadolu ve Trakya'da yaptığımız geziler esnasında Adıyaman Gölbaşı'ndan Niyazi Aslan'la birlikte Diyarbakır'da Aşık İhsani'yi arayıp bulduk. İki gün üst üste çekimler yaptık.
    Arşiv
    Orijinal kasetleri daha önce devrettiğim Şahkulu Sultan Dergahı'nın arşivinde olan bu kopya kayıtları yayınlamak zorunlu oldu. Zamanla bu kasetler ve görüntüler bozuluyor. Vakıf yöneticilerine defalarca söylememe rağmen, bir dönem bünyesinde çalıştığım zaman da çok çaba harcasam da, "Şahkulu Sultan Dergahı Arşivi'nde" yayınlanmasını istesem de, bunu gerçekleştiremedik. Halka mal olmuş bu değerlerin silinip gitmesi herhalde affedilmez bir hata olurdu... Bu vesileyle bu kopya kayıdı yayınlamak zorunlu oldu.
    Şahkulu Sultan Dergâhı’na, belli bir bedel karşılığı verilmiş olsa da, Alevi - Bektaşi dünyası için çok önemli olan ve sadece bende 200’nün kopyası olan, yaklaşık 2000 kamera kaseti, cd. ve ses kasetinin mutlaka Şahkulu UA-cam sayfasında yayınlanması, en azından halkın ve araştırmacıların yararı için kullanıma açılması gerekmektedir.
    Muhabbet ehline aşk ile, sevgi ile...
    AYHAN AYDIN’LA ANADOLU YOLLARINDA
    UYUR İDİK UYARDILAR
    OZANLIK GELENEĞİNDE EFSANELEŞMİŞ BİR İSİM ÂŞIK İHSANİ (İHSANİ SIRLIOĞLU) (1. BÖLÜM)
    YAŞAMI VE ANILAR / SAZI - SÖZÜ
    (DİYARBAKIR’DAN GÖRÜNTÜLER, HİDAYET ULUGERÇEK DEDE)
    (ÇOK SEVGİLİ NİYAZİ ASLAN’LA BİRLİKTE YAPTIĞIMIZ GEZİ)
    16 EKİM 2002 DİYARBAKIR
    Oğluma
    Sana oğlum demem hayatta çiğsen
    İstemem başına altın taç giysen
    Yetiştirip iki ağaç diktiysen
    İşte o zaman benim oğlumsun
    Zalimin önünde boyun eğmezsen
    Yoksulun malını çalıp yemezsen
    Ben İslamım o gavurdur demezsen
    İşte o zaman benim oğlumsun
    İhsani’yem benim idi giden dün
    Yarınlar senindir iyice düşün
    İnsan olduğunu öğrendiğin gün
    İşte o zaman benim oğlumsun
    AŞIK İHSANİ
    Aşık İhsani (d. 1932, Diyarbakır - ö. 21 Nisan 2009, Diyarbakır), halk ozanı.
    Aşık İhsani özellikle 1970'lerde oldukça popüler olan halk ozanıdır. Yaşamı Diyarbakır'ın yoksul bir köyünde başlar. Demokrat Parti ile başladığı politik hayatına TİP ile devam eder. Sert ve açık anlatımı ile devrimcilerin ozanı olarak tanınır. İstihbarat arşivlerinde kendi tabiri ile iki elarabası dosyası bulunmaktadır.
    17 Nisan 2009'da evinde yapılan belgesel çekimleri sırasında aşırı heyecan nedeniyle fenalaştı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Cerrahi Servisi’ne yatırılan Aşık İhsani'nin tansiyonunun yükselmesi sonucu beyin kanaması geçirdiği belirlendi. Yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan Aşık İhsani, 21 Nisan 2009’da sabah saatlerinde yaşamını yitirdi. Diyarbakır’ın Şehitlik semtindeki mezarlıkta toprağa verildi.
    Yaşam Öyküsü
    Asıl adı İhsan Sırlıoğlu’dur. 1932 yılında Diyarbakır’da doğar, küçük yaşta şiir yazmaya başlar. İki yaşında iken babası Filit'i kaybeder ve annesi tarafından sıkıntılı ve yoksul bir ortamda büyütülür. Çalışmak için sürekli diğer köylere ve şehirlere gitmeye başlar. 17 yaşındayken İstanbul Büyükçekmece Mimarsinan Köyü’nde maden ocağında çalışmaya başlar. Maden kapanınca lastik fabrikalarında çalışır daha sonra Erzurum’a askere gönderilir. Askerlik sonrası kendi kendine saz çalmaya başlar. Sazı ile Anadolu’yu dolaşmaya başlar. Bu seyehatlerinin birinde Manisa Tarzanı ile tanışır ve bir müddet yanında kalır. Aşık İhsani türkülerini Güllüşah ismindeki hayali bir kıza söylemektedir. 1957 yılında Uşak Şeker Fabrikası’nda çalışmaya başlar. Uşakta bir hapisane müdürü ona senin Güllüşah’ı bulduk der, kız her ne kadar İhsani'nin hayallerindeki Güllüşah değilse de bu kızla evlenir. İhsani ona da saz çalmayı öğretir ve Aşık İhsani ve Güllüşah olarak şehir şehir dolaşmaya başlarlar. Bu ikili halk tarafından oldukça ilgi görmeye başlar. Aşık İhsani ve Güllüşah adlı kitapları yapılır. 1958’de Ankara Radyosu Yurttan Sesler programının şefi Muzaffer Sarısözen tarafından programa davet edilir. Her hafta Çarşamba günleri Güllüşah ile birlikte radyoda türkü söylemeye başlarlar.
    VE DEVAMI....KAYNAK: VİKİPEDİ ANSİKLOPEDİSİ

КОМЕНТАРІ • 7

  • @OrhanÇocuklu
    @OrhanÇocuklu 4 місяці тому

    Vay ihsani Baba vay YAŞASIN PİRSULTANLAR

  • @hz.erkanallahinkulur.a.7186
    @hz.erkanallahinkulur.a.7186 3 роки тому +7

    Çok önemli, değerli ve de tarihi bir video serisi. Çok teşekkür ederiz. İhsani Baba'yı çok merak ediyordum. Allah gani gani rahmet eylesin. Mekanı cennettir inşallah....

    • @ayhanaydin2442
      @ayhanaydin2442  3 роки тому +2

      İlginize ben teşekkür ederim. Muhabbetlerimi sunarım...

  • @selaskin
    @selaskin 3 роки тому +2

    Evet bu 2. Bölüm bana cok seyler anlatti... Devri daim olsun Ihsan dedenin. Saygilar Ihsan baba

  • @hueseyintopalak7755
    @hueseyintopalak7755 Рік тому

    Osman dağlı babamın iyi bir yoldaşı idi.

  • @cevik1283
    @cevik1283 3 роки тому

    Merhaba . Hem milletvekili emekli maaşı hem de bakanla görüşmesinden sonra da mi emekli maaşı alıyormuş ?