UMRE NASIL YAPILIR "ADIM ADIM UMRE REHBERİ 2025"

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 25 гру 2024

КОМЕНТАРІ • 14

  • @mustafabicer5306
    @mustafabicer5306 10 днів тому

    Allah milyon kere razı olsun çok faydalandım

    • @rotaninkesfi
      @rotaninkesfi  9 днів тому

      Amin. Allah hepimizden razı olsun. Sizlerden tek istediğimiz bekletimiz buydu. Ne mutlu sizin gibi insanlara faydalı olabiliyorsak.

  • @Mehmet-ee6ec
    @Mehmet-ee6ec 4 дні тому

    Tekrar nasip olur inşallah ömrümün en güzel günleriydi😢

  • @eslemdidaar
    @eslemdidaar 12 днів тому +1

    ellerinize sağlık bu videoyu izledikten sonra sayenizde birçok şeyi öğrendim teşekkürler

  • @solidcenter8460
    @solidcenter8460 12 днів тому

    👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

  • @mesutaykac8465
    @mesutaykac8465 12 днів тому

    Allah razı olsun çok güzel anlatmışsın inş birlikte de gideriz

    • @rotaninkesfi
      @rotaninkesfi  11 днів тому

      Amin. Rabbim en yakın zamanda tekra tekrar nasip eylesin.

  • @aysesalman5357
    @aysesalman5357 9 днів тому

    3 hafta oldu geleli Allahımm tekrar nasib eder inşallah 🤲🏻🤲🏻🤲🏻🤲🏻

    • @rotaninkesfi
      @rotaninkesfi  8 днів тому

      Amin cümlemize inşallah. Allah kabul eylesin

  • @ekinoksofficial6698
    @ekinoksofficial6698 12 днів тому

    Hocam otelden mescidi harama geçmeden gusül abdesti alırken yani duş alırken saç teli kopmasında mahsur var mıdır?

    • @rotaninkesfi
      @rotaninkesfi  11 днів тому

      Öncelikle şunu söylemeliyiz, biz hoca değiliz. Ancak İHL mezunu olarak dini konuları ve araştırmaları iyi yapabilen olarak, şu açıklamayı gogole da yaptığımız araştırmalar sonrası (web sitesinden sayfayı bilmiyoruz kaynakların doğrulamanız gerekir.) ekleyebiliriz.
      "İhramlı bir kimsenin saç dökülmemesinden emin olduğu takdirde başını yıkarken eliyle sürtmesi caizdir."
      37. İhramlı Kimse Yıkanabilir
      1840. ...Abdullah b. Huneyn'in babası (Huneyn)'den rivayet ettiğine göre Abdullah b. Abbâs ile el-Misver (el-Ebvâ" (denilen yer)de görüş ayrılığına düştüler. İbn Abbâs, "îhramlı kimse başını yıkayabilir" dedi. el-Misver de "İhramlı kimse başını yıkayamaz" dedi. Bunun üzerine Abdullah b. Abbâs, Abdullah b. Huneyn'i (bu meseleyi sormak üzere) Ebû Eyyûb el-Ensârî'ye gönderdi. (Abdul­lah b. Huneyn) onu kuyunun iki direği arasında bir örtü elbise ile örtülü olduğu halde yıkanırken buldu. (Abdullah b. Huneyn) dedi ki:
      Kendisine selâm verdim. "Sen kimsin?" dedi.
      Abdullah b. Huneyn'im. Rasûlullah'ın ihramlıyken başını na­sıl yıkadığını sormam için beni sana Abdullah b. Abbâs gönderdi, dedim. Ebû Eyyûb elini örtünün (elbisenin) üzerine koyarak onu biraz aşağı indirdi, Nihayet başı göründü. Sonra kendisine su döken adama:
      Dök! dedi. O da başına su döktü. Sonra başını elleriyle ovarak ellerim öne ve arkaya götürdü ve;
      Resûlullah (s.a.)'ı işte böyle yaparken gördüm, dedi.[78]
      [78] Buhârî, cezâu's-sayd 14; Müslim, hac 91; Nesâî, menâsik 27; İbn Mâce, menâsik 22, Muvatta', hac 4; Ahmed b. Hanbel, V, 418.Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 7/159-160.
      Açıklama
      Ebvâ: Cuhfe'nin kuzeyinde ve Cuhfe'ye 23 mil (42.665 mt) uzaklıkta bir köyün adıdır.Resûl-i Ekrem (s.a.)'in annesi Âmine bint Vehb'in kabri buradadır. Yağmurlardan oluşan seller buraya indiği için bu ismi almıştır. Abdullah b. Abbâs ile Misver arasında geçen bu tartışmanın sebebi başta saçların bulunmasıdır. Çünkü başı yı­karken saçların dökülmesi veya kırılması söz konusudur.
      Buhârî'nin rivayetinde bu hadisin sonunda şu ilâveler vardır: "Daha sonra ben onların yanına döndüm ve (Ebû Eyyûb el-Ensârî'den duydukla­rımı) haber verdim de Misver, İbn Abbas'a "ben seninle hiçbir zaman tartışamam" dedi."[79]
      [79] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 7/160.
      Bazı Hükümler
      İlmî meseleler üzerinde tartışmak ve netice alınamadığı zaman yetkili kimselere başvurmak, ilmi meseleler üzerinde çıkan anlaşmazlıklarda Kitâb ve Sünnete müracaat et­mek gerekir.
      2. Güvenilir bir kimsenin verdiği haber kabul edilir.
      3. Guslederken örtünmek gerekir.
      4. Yıkanırken başkasından yardım istemek caizdir.
      5. Guslederken konuşmak ve selâm vermekte herhangi bir sakınca yoktur.
      6. İhramlı bir kimsenin saç dökülmemesinden emin olduğu takdirde başını yıkarken eliyle sürtmesi caizdir. Hanefi ulemâsıyla, İmâm Şafiî, Ahmed, İshâk ve cumhur bu görüştedir. Ömer, Câbir, İbn Abbas ve İmâm Mâlik (r.a.)'ın de bu görüşte oldukları rivayet olunmuştur. Ancak İmâm Mâlik'in ihramlının başını yıkamasının mekrûhluğu görüşünde olduğuna dair İmâm Mâlik'ten bir görüş daha rivayet olunmuştur. Çünkü baş yıka­nırken bazı kılların düşmesi söz konusudur. Hz. Abdullah b. Ömer'in ihtilâm olmadıkça başını yıkamadığı rivayet olunmaktadır.
      Şafiî ulemâsından Hattâbî bu mevzuda şöyle diyor: "İlim adamları­nın çoğunluğu ihramlının başını yıkamasını caiz görmektedirler. Ancak İmâm Mâlik bunu mekruh görmekte ve "ihramlı başını suyun içine soka­maz," elemektedir. Öyle zannediyorum ki İmâm Mâlik başını elleriyle sür­terken bazı kılların kopacağından korktuğu için bu hükmü vermiştir. Fa­kat ihramlının gusül iktiza ettiği zaman başını yıkamasının caiz olduğunda ulemâ ittifak etmiştir. İmâm Mâlik'in ihramlı bir kimsenin başını suya sokarak gözden kaybetmesini mekruh görmesi ise, bunu başını elbise ve benzeri şeylerle örtmeye benzetmesinden kaynaklanmış olabilir. Ancak İmâm Mâlik'in bu görüşünün doğruluğu kabul edildiği takdirde çıplak bir kim­senin avret mahallini, su içine girmek suretiyle örterek namaz kılmasının caiz olması gerekir. Fakat ben sözüne itibar edilmeyen birkaç kişinin dı­şında bunun caiz olduğunu söyleyen bir kimse görmedim. Ancak bazı ilim adamları elbise bulamayan bir kimsenin avretini toprakla örterek namaz kılmasının müstehâb olduğunu söylüyorlar."
      Netice olarak: Mâlikî mezhebine göre ihramlının başını yıkaması ya keyfî olur, ya kirden pastan temizlenmek için olur, ya da pislikten temiz­lenmek için olur. Bu üç halin her birisi içinde ihramlının başında haşerele­rin bulunması veya bulunmaması veya haşere bulunma ihtimali söz konu­sudur. Ayrıca baş ya sadece su ile yıkanır yahutta sabun ve benzeri şeyler­le yıkanır.[80]
      [80] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 7/160-161.