JALAN JALAN DI PULAU BESAR MELAKA | Ada apa di Pulau Besar Melaka

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 лют 2025
  • Pulau Besar dikenali sebagai pulau eko-pelancongan yang yang terletak di negeri Melaka. Pulau Besar terletak di Selat Melaka, kira-kira 3 batu nautika dari Bandar Hilir, Melaka.
    Terdapat 2 cara jika anda ingin kesana. Anda boleh menaiki feri dari Jeti Anjung Batu atau menaiki bot laju dari Jeti Umbai. Perjalanan dengan feri adalah berjadual manakala bot laju pula masa perjalanan pergi/balik bergantung kepada pasang surut laut dan masa yang ditetapkan sendiri oleh penumpang.
    Pulau Besar adalah merupakan sebuah tempat yang banyak dikaitkan dengan kisah mistik dan lagendanya. Ianya merupakan satu tempat yang bersejarah khususnya dengan kisah awal penyebaran Agama Islam dinusantara. Ianya menjadi daya tarikan pelancong dalam dan luar negara. Kini, Kerajaan Negeri Melaka telah membina sebuah muzium yang memaparkan kisah-kisah awal dan lagenda Pulau Besar. Perbadanan Muzium Negeri Melaka (PERZIM)juga telah mengambil alih dan membaik pulih beberapa buah makam di pulau ini.
    Selain dari menziarahi Makam Sultanul Ariffin Sheikh Ismail, terdapat banyak lagi makam-makam dan tempat-tempat yang menjadi tarikan utama disini, antaranya :
    Makam Syarifah Rodziah
    Makam Tok Janggut
    Makam Tok Putih
    Perigi di Kaki Pulau
    Batu Belayar@Batu Penambat Kapal
    Batu Tengkorak
    Pokok Disula
    Tasik Biawak
    Batu Belah
    Keramat Masin Tawar
    Istana Bunian
    Perkampungan Bunian
    Tasik Bunian
    Gua Yunus
    Keramat Ular
    Makam Nenek Kebayan
    Perigi Tempayan Pecah
    Makam Tujuh Beradik
    Makam Seribu
    Makam Nisan Satu
    Perigi Nenek Musallimah
    #pulaubesarmelaka
    Tapak Kaki Sultanul Aarifeen
    Batu Lesung

КОМЕНТАРІ • 7

  • @noorazleen1113
    @noorazleen1113 Рік тому

    Pulau mistery

  • @pakriljanggut8855
    @pakriljanggut8855 2 роки тому +3

    telah berlaku sebahagian usaha² memperindahkan dan 'mencantikkan' lagi suasana Pulau Besar..Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah..serius,aku dari Johor ni dh bertahun tak pergi ziarah pulau..rinduuu..terima kasih Wak dgn paparan yg sedikit sebanyak meredakan rindu hati..semoga Wak sekeluarga terus sukses, dipanjangkan rezeki² dan dipermudahkan pada setiap urusan²..insha Allah

  • @aswadrahim4572
    @aswadrahim4572 Рік тому

    Satu jo lah posan..nk ke Pulau Bosa ni jangan buat perkara bebukan..mendapek nanti kek sinun..arak berzina janganlah dibuek..merano ekau nanti..

  • @ffa4123
    @ffa4123 2 роки тому

    menarik jugak bang pulau ni....bleh set nanti

  • @karimmohamad1058
    @karimmohamad1058 Рік тому

    Sepatut nya tak semesti muzik di dendang kan sperti ini.. selitkan dgn zikir atau selawat lain x.. Hati kayu ke yg buat chanel ini..

    • @wakmaonchannel1121
      @wakmaonchannel1121  Рік тому

      Memang boleh masukkan zikir ke apa..tapi ini UA-cam tuan, segala macam lagu atau selawat atau zikir akan kena copyright hak cipta..kalau tik tok atau media sosial lain boleh la..

    • @wakmaonchannel1121
      @wakmaonchannel1121  Рік тому

      Kalau tuan nak tahu boleh ke tak..buat Chanel sendiri sehingga sudah monetize pasti kena ban kalau masukkan muzik atau lagu yang sudah ada hak cipta..