AVASKÜLER NEKROZ TEDAVİLERİ

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 17 жов 2024
  • Avasküler Nekroz Nedir?
    Avasküler Nekrozun Sebepleri Nelerdir?
    Avasküler Nekrozun Evreleri Nelerdir?
    Avasküler Nekrozda Hastalığın Seyri Nasıldır?
    Avasküler Nekroz İçin Uygulanan Tedaviler Nelerdir?
    Avasküler Nekroz İçin Kök Hücre Tedavisi
    Avasküler Nekroz İçin Foraj Ameliyatları
    Osteonekroz Nedir?
    Prof. Dr. Alper Gökçe Avasküler Nekroz ve Tedavi Yöntemleri Hakkında Bilgiler Veriyor.
    ortobiyoloji.co...
    ➤Tel : +90 212 294 64 10
    ➤Mobil & Whatsapp : +90 535 574 51 55
    ➤Arapça/Arabic :+90 530 661 51 55
    ➤Mail: info@ortobiyoloji.com
    ➤Web: ortobiyoloji.com/
    ➤UA-cam: www.youtube.co....
    ➤Facebook : / ortobiyoloji
    ➤İnstagram : / ortobiyoloji
    Avasküler Kalça Nekrozu (AVN) Nedir?
    Avasküler nekroz (AVN) femur isimli üst bacak kemiğinin baş kısmındaki yuvarlak kısmındaki deformasyona sebep olan rahatsızlıktır. Hastalık kendini ilk başlarda kalça ağrı ve sızı hissiyle gösterir. İleriki safhalarda ise kalça da güç kaybı ve yürüme zorlukları başlar. Avasküler kalça nekrozu (AVN) olan hastaların hastalığın ilerlemesiyle kişinin yaşam kalitesi ciddi şekilde bozulacaktır. Femur başındaki kanlanma bozukluğu çok az bir kan dolaşımı olan kalça femur başının deforme olmasına, femur başındaki kemiğin ölmesine neden olur. Kemik başları normalde kan dolaşımı vasıtasıyla yıkılıp, yeniden yapılarak bir yenilenme sürecine sahiptir Avasküler kalça nekrozu (AVN) bu sürecin bozulmasına kalça femur başının kendini yenilemesine engel olur. Yeni kemik dokuları üretilemez ve femur başı bozulmaya başlar.
    Femur başı bozulması kalça kemiğinde çökme, erime, ve kireçlenmeler görülür devamında femur başındaki yuvarlak kısım bozulup köşeli bir hale gelir kalçanın dönme hareketleri yapısındaki bozulmadan dolayı yapılamaz ve femur başı kalça eklemine sürtünerek ağrı, acı ve hareket kısıtlılığına sebep olur ve kalça eski işlevlerini yerine getiremez.
    İstatistiki verilere göre kadınlara oranla erkeklerde görülme sıklığı yaklaşık 8 kat daha fazladır. Ortalamada 30-60 yaş arası grupta görülse de daha erken yaşlarda da görebiliyoruz.
    Avasküler Kalça Nekrozu (AVN) Nedenleri Nelerdir?
    En belirgin nedenleri femur başında oluşan travmalardır. Trafik kazaları düşme gibi olumsuz durumlar kalça femur başına zarar vererek buradaki kemik yapıya zar verir. Kalça femur başına uygulanan bazı ameliyatlar da femur başında ilerleyen süreçte avasküler nekroz riski ortaya çıkarabilmektedir.
    Uzun süre kortizon kullanımına bağlı olarak da kortizonun yan etki olarak femur başındaki kan dolaşımı sürecini bozarak avasküler nekroz a sebebiyet verebiliyor. Kortizon kullanımına ve miktarına çok dikkat etmek gerekiyor.
    Kortizon kullanımına bağlı yan etkilerin istatistiğinde bu hastaların yaklaşık %30 unda kortizon tedavisinin sebep olduğu görülüyor. Romatoid artrit de avasküler nekroz’a sebep olabilmektedir.
    Diğer nedenler ise kalça operasyonları, aşırı alkol tüketimi, anemi, gut hastalığı da avasküler nekrozu tetikleyen sebeplerdir. Bir kısımda hastadaki sebep ise bilinmemektedir. Kortizon, alkol, operasyon ya da travma geçirmemiş kişiler de de görülebilmektedir. Bu gruptaki hastalarda ise bağışıklık sistemi ve genetik faktörlere bağlı olduğu düşünülse de bilimsel bir veri yoktur.
    Avasküler Kalça Nekrozu (AVN) Belirtileri Nelerdir?
    Avasküler kalça nekrozu (AVN) belirtileri arasında kalçada hissedilen ağrılardır. Deformite arttıkça ağrıda artar. Hareket kısıtlığı ve kalçada güç kaybı oluşur. Yürümek oturup kalkmak gittikçe çok zor bir hal alır.
    Kullanılan ilaçlar bir nebze ağrıyı azaltsa da ilaçla tedavi mümkün değildir.
    Avasküler Kalça Nekrozu (AVN) Tedavileri
    Avasküler kalça nekrozu tedavilerinde kalça protezleri belli bir grup hasta için zorunludur. Ama ilaçsız ve ameliyat olmadan da yapılabilecek tedaviler mevcuttur. Uygulancak tedavi yöntemine doktorumuzla röntgen, mr ve raporlarınızla kapsamlı bir değerlendirme, fiziki ortopedi muayenesi yapıldıktan sonra sizinle birlikte karar verilir.
    Protez ameliyatı ile Avasküler Kalça Nekrozu (AVN) Tedavisi ise femur başı traşlanması ve kök hücre ekimi dahi femur başını kurtaramayacak durumda olduğunda yapılır. Hasarlı kısımlar çıkarılarak hastaya kalça protezi yapılır. Hasarlı eklemi protezle değiştirerek hastanın kalçasına yeniden hareket kabiliyeti kazandırılarak ağrı ve hareket kısıtlılığından kurtarılır. Protez e rağmen hala hasarlı kısım var ise proteze ek olarak da kalça eklemine kemik iliği kaynaklı kök hücre ekilerek daha hızlı bir doku iyileştirmesi sağlanabilir.

КОМЕНТАРІ • 317