Türk dizilerine bakarsak erlikin dediği gibi Filinta gerçekten iyiydi. Aynı zamanda diriliş Ertuğrul da ilk 2 sezon gerçekten iyiydi. Fakat onda da 3. sezonla birlikte Ertuğrul karakterini tanrılaştırdılar. Zaten genel sorunumuz bu. Basroller kusursuz. Bu da midemi bulandırıyor
@@mertdursun7122 tarihsel hatalar çok var. Bugün mesela dracula sezonuyla ilgili bi bölüm izledim yemek sofrasında paşalarla plan konuşuyor. Oysa fatihin tek yemek yediğini bilmeyen yoktur
Bazıları propaganda yapmak, bazıları risk almamak ve reyting kaygısı gütmekten dolayı. Bugün kaliteli senarist dediğin adamlar bile yazdıkları senaryoların insanlarda ne şekil karşılık göreceğini tahmin etmekte zorlanıyor. Bu yüzden milli konularda hiç risk almıyorlar. Bizim kesim eleştirmese islamcı kesim eleştirecek. Kimseyle ters düşmek istemiyorlar. Bu hem çıkarcı olmalarından hem de özgüvensiz olmalarından kaynaklı.
Ana karakterleri Mustafa Kemal ve Enver olan bir dizinin hep hayalini kurmuşumdur. En az 6 7 sezon olacak, ikisinin hikayesini paralel anlatacak, hiçbir detayı atlamayacak. Atatürk nasıl her senaristin hayali olan bir karakterse, kemal/enver çekişmesi, aynı amaç için farklı yollardan gitmiş olmaları falan da her kurgucunun hayali olmalı
Burada söylediklerinin altına imzamı atarım. Gerçekten de Atatürk'ü asla anlatılması gereken anlatım biçemiyle değil, sanki bir süper kahramanmış gibi gösterilmesi Atatürk ile ilgili filmleri seyredilmez duruma getiriyor. Ben de yıllardır bu düşüncede olduğum için bundan birkaç yıl önce, 19 yaşındayken, Atatürk yaşamını baştan sona ele alan 13 bölümlük bir öykü oluşturmuştum. Atatürk'ün çocukluğundan başlayıp öğrencilik yıllarına, orduya girişinden Birinci Dünya Savaşı'na ve ardından Kurtuluş Savaşı'dan Cumhuriyet dönemine değin bütün yaşamını öyküsel bir anlatımla tarihsel gerçeklerden bağını koparmadan dramalaştırarak yazdığım bir öykü. İleride senaryo yazımı konusunda kendimi geliştirirsem bu öyküyü senaryolaştırıp dizi olarak çekmeye çalışacağım diyordum. Öykü duruyor ama ben hâlâ senaryo yazımında kendimi geliştiremedim. :)
Atatürk ile ilgili yapılmadığı gibi eski Türk tarihi ile ilgili de güncel mükemmel yapımlar maalesef yok. İşte bi "İlk Göktürk" var ondan umutluyuz. Örneğin: Attila: Tanrının Kırbacı veya Sahipkıran: Timur gibi ülkemizden çok güzel filmler çıkabilir aslında. Tarihimizi sahiplenmemiz lazım. Bir ara "Cengiz Han 'Mongol'" filmi çıkmış ve TRT Avaz'da falan oynamıştı. Birçoğumuz o meşhur Dombra videosundan biliyoruz filmi. Aslında millet tarihi filmlere o kadar aç ki kendi tarihine yakın bir film yapıldı mı hemen havada kapıyor. Dolayısıyla meydan da kendi ideolojilerini dayatmaya çalışan art niyetli insanlara kaldı mı beyin yıkanması kesin yaşanıyor. "Bu arada Cengiz Han'ı bir Japon oynamıştı."
İlk Göktürk filmi duyuralı 4,5 yıl oldu.Hatta 2019 da çıkacaktı sonra tabi hiçbir şey göremedik.Bir fragmanı bile çıkmadı.Ben başta heyecanlıydım.Ama o heyecan kayboldu.Beklentim de yok artık.
Timuru da beyaz perdede görmek istediğim tarihi karaktelerden genç bir koyun hırsızı olan bir kişiden stratejik bir deha ve güçlü bir imparator çıkması ilgi çekici bence .
@@ahmetyoruk9949Bana göre yaşamı ve bu zaman diliminde ileri ki yıllarda bulunduğu konum itibarıyla Cengiz Han ve Timur, Büyük İskender'den bile öndedir.
bu foşix talklar aşırı sarıyor vallahi asıl kanala video beklerken sarıyor bu arada bi yayında anlattıklarım pek anlaşılmıyor uzun süre konuşunca diyordun abi haklısın ama kendini öyle bir dinlettiriyorsun ki vallahi normalde 5 dakika dinleyemeyeceğim birinin yarım saatlik videosunu sen seslendirsen emin ol yarım saati kesinlikle dinlerim cidden helal olsun desteklerimiz seninle sağlıcakla kal herhangi bir şey üret yeter ki bolca üret sabırsızlıkla bekliyor olacağım ben ve eminim ki bir çok kişi de benim gibi düşünüyordur
3:20 Ulan Filinta'dan bahsedince bir hüzün kapladı beni de. Aynı şeyleri düşünüyoruz Filinta hakkında. Tamamını izlediğim Kurtlar Vadisi (97) dışındaki tek TR dizisidir çok seviyordum gerçekten 2. sezonu sonlara doğru çok sıkıcılaşmıştı ona rağmen bırakamamıştım diğer dizileri bıraktığım gibi.
Ben de aynısını Çanakkale filmleri için düşünmüştüm. İzlediğim hiçbir filmde gerçek bir savaş varmış gibi hissetmemiştim. "Biz Çanakkale'de yeşil sarıklı evliyalar sayesinde kazandık." tarzında filmlerdi.
Seviyorum bu konsepti, Atatürk filmlerini izlemiyorum çünki ne zaman izlesem hep karikarüstik bir figür var hiç insani yanına vurgu yapılmıyor. Keşke daha fazla Atatürk'ün insani yanını da tanıtan filmler olsaydı.
duyguları olmayan çelik iradeli bir adam olarak tasvir ediliyor halbuki adamcağız çok acıya göğüs gerdi çok zorluklar atlattı geldiği konuma gelene kadar
@@osiris1071 tanrısal görünüş. Cengiz Han filminde karakteri de ben açıkcası beğenmemiştim. Aşkı kederi acıyı zulmü hiç hissettirmedi. Bunlara gerek yok. Atatürk tanrısal vargı değil Türk milletini son dönem ki iradesinin sembolüydü.
Bu arada geçenlerde bir yapım izlemiştim. "Kurtuluş" diye bir mini diziydi sanırım. Turgut Özakman'ın kitabından uyarlanmıştı galiba ve bu anlattığın şekilde bir anlatım vardı harbiden. Keşke daha çok olsa. O diziyi gözyaşlarımı tutamayarak izlemiştim o kadar çok güçlüğe yer verilmişti ki...
Çağrı filminin ekibi gibi bir ekip olursa Atatürk’ü anlatan iyi bir yapım çıkabilir. Bunu da sadece Kurtlar Vadisindeki eski tiyatroculardan oluşan oyuncular gibi bir ekip veya yabancılar yapabilir. Adamlar Peygamber gibi bir kavramı bile düşüşleriyle yükselişleriyle mükemmel anlatmışlardı.
Erlik, 90'lı yıllarda TRT tarafından yapılmış olan Kuruluş ve Cumhuriyet dizilerini izledin mi bilmiyorum ama orada bir nebze insanileştirmişler. Yenilgileri, tahmin edemedikleri gelişmeler, hüznü, hastalığı vs. Hepsi resmediliyor. Bence değeri bilinmeyen muazzam diziler.
Tarihi veya gerçek şahsiyetleri anlatan yapımlarda hem tarihe hem film sanatına hakim olmak gerekiyor. Bizdeki yapımlarda ise ikisini de bilmeyenler işi eline yüzüne bulaştırıyor.
Filinta'nın ilk sezonunu gerçekten çok başarılıydı abi. Bana kalırsa diziyi iyi yapan olay kötü karakter olan Boris Zaharyas karakterinin havası ve motivasyonu. Öyle dandik dizi karakterleri gibi saf kötü değil. Motivasyonu olan bir kötü. 2.sezonunun başlarını izlemiştim dandik bir Assasins Creed parodisi gibiydi.
Muhteşem yüzyıl bence bu yüzden bu kadar sevildi, kimse mükemmel değildi, gri karakterler vardı. Öylesine linçlendi, üstüne onca tarih dizisi çekildi ama hala popülerliğini koruyor.
@@ismailyavuz3575 Senaristler de söylemişti bunu. Biz tarih anlatmıyoruz yaşanmış bir olaydan bir dizi çekiyoruz demişlerdi zaten dizinin konusu kadınlar saltanatıydı. Oyunculuklar çok kaliteliydi üstelik.
Filinta'nın ilk sezonu mükemmeldi. Hem polisiye ritmi hem de tarihi kurgusu çok güzeldi. Çizgi roman estetiğini kullanmaları, antolojik bölümleri mükemmeldi. Kadı karakterini hala unutamam.
Disney Plus'a gelecek olan Atatürk dizisi umarım bahsettiğin gibi karakter gelişimine,Atatürkün insani tarafına değinir.Büyük beklentim var iyi bir iş çıkabilir.Aras Bulut İynemlinin de bu rolün altından kalkabilecek bir oyuncu olduğunu düşünüyorum.
Ben de bunu yazmaya gelmistim. Erlik neden bahsetmedi bu dizilerden acaba? O kadar kisa surede, o kadar cok sey oldu ki... Sadece Kurtulus Savasinda Turk Suvarisini anlatsa bile yetmez 6 bolum.
Erlik dostum yüreğine sağlık bizler anca holding binalarında kaslı erkek şirketteki bütün bayanları kendine aşık eden kadını aşağılayan filimleri süper yapıyoruz yada çarpık ilişkiyi yaşayan Aile başrolde gene bir holding hep zengin toz pembe hayat dizileri filimleri yapılıyor dunya savaş tarihinde sayılı olan meydan muharebeleriniz var akıncılarimiz var filmi yapilacak ama yok Ertuğrul Osman kalite düzeyi çok düşük kadınlar elinden kılıç düşmeyen diziler yok dijital uygulamalarda da aynı yok avrupalı tarihinde yaşanan herseyin dizisi yapılmış Elizabeth in çeşit çeşit dizileri yapılmış Hitler dizileri birinci dünya savasi dizileri turkler yok ama biz nasıl dünyaya ya dizi satıyoruz anlamadım
Erlikcim bu konu benimde her Atatürk filmi gördüğümde canımı sıkar, o yavan hissi yaşatır. Atatürk hakkında aradığımız o filmi de belki dışardan, mevzuya taraf olamayacak yabancı bir topluluk yapabilir. Bizim ülkede Atatürk hakkında ciddi bir kutuplaşma oldu özellikle son 15 senedir, tez-antitez gibi ve birbirini besleyen bu vaka neticesinde bir taraf zaten cumhuriyet tarihinden itibaren var ve özetle Atatürk insan üstü varlık gibi davranırlarken, buna karşılık oluşan tarafta dehşet bir kine sahip ve iki taraf içinde ortada yalan yanlış birçok şey var... Eksik bırakılan her konu üzerinde herkes inanmak istediği neyse ona inanıyor...bu kördüğüm bir gün çözülür de ipe yazık olur.
Bu söylediğin dizi için referans da olabilecek kitap da var aslında. Şevket Süreyya Aydemir'in Tek Adam'ını senaryo haline getir, muhteşem dizi olur. Ben yapımcı olsam bu kitaptan yola çıkardım.
@Foşix Erlik kesinlikle güzel tespitler. Dediklerinize katılmakla birlikte; iç dalgalanmaları anlatmayan filmlerin arasında Veda diğerlerinden birkaç tık üstte. Nispeten çocukluğu da, gençliği de hatta aşkları da az da olsa yer almıştı.
Bu videoyu asıl kanala koymalısın. Ayaküstü kimsenin değinmediği harika bir noktaya deginmişsin; tarihe yaklaşımımızın karikatürize olduğu noktasında... Hatta bunla ilgili detaylı bi video çeksen tadından yenmez.
Bana göre bahsettiğiniz olgunluk durumu bu dizide de var ama diğer kişiler abdülhamit örneğinde verdiğiniz psikoloji durumunu iyi yansıtmış gibi duruyordu tabi bu benim görüşüm
Biatçı bir kültürden geldiğimiz için tarihi karakterleri gri şekilde anlatma/anlama işini beceremiyoruz. Bence bu konuda yine en başarılı iş eksiği yanlışı da olsa muhteşem yüzyıl. Yani padişahın fatih yönünü kanuni yönünü işlerken aynı zamanda Hürrem Sultana zaafını ve evlatlarının katline götüren yolu, babasının hayatının karakterine etkisini vs. mükemmel anlatmışlardı. Bu dediğin tarzda işi Atatürk hakkında belki Alper Çağlar yapabilir (o da başka bir hükümet döneminde) başkasının altından kalkabileceğini pek sanmıyorum :(
Bence Destan çok güzel bir dizi idi. Ele aldığı dönem ve bölgenin dizisi uzun yıllardır yapılmamıştı müslümanlıktan önceki dinleri , kültürleri olsun ama ne yazık ki aniden bitirdiler diziyi.
Gelecekte yazacağım Milli Mücadele romanı için harika bir tavsiye vermiş oldun. Çok teşekkür ederim Erlik. Yazarsam şayet sana da mutlaka selam çakacağım.
Erkik Disney+ yeni bir Atatürk dizisi yapıyor. Mutlaka görmüşsündür zaten fakat bu beklediğin gibi bir yapım olacağını düşünüyorum. Yönetmen koltuğunda Mehmet Ada Öztekin 7. Koğuştaki Mucize'nin yönetmenlerinden ayrıca oyunculuğunu çok beğendiğim ARAS BULUT İYNEMLİ... Sosyal medyadaki söylentilere bakılırsa Emma Watson dizide olacak, umarım sıçıp batırmazlar ! Eğer başarılı bir dizi olacak olursa ülkedeki büyük bir kesimi tekrar kazanabileceğimizi düşünüyorum.
Osmanlı cumhuriyetin Atatürk sahneleri herhalde en gerçekci çünkü çocuklu. 1994 Kurtuluş filmi gerçekten iyi değil mi? Atatürk filmi yapılacaksa, aynı Sir Christopher Lee'nin oynadı Jinnah gibi bir film yapılır.
Video bitti 2. Yorum: Atatürk objektif incelenip filmleştirildiğinde kurtuluş savaşında hepimizin çarpışıp vatan toprağını elinden geri aldığı devletlerin, savaş sonrası anlaşmalar, Atatürk ün ölümü sonrası yanaşmalar, ve son olarak şuanki o ülkelerle ilişki seviyemizin yanlışlığı gün yüzüne çıkar. Dertleri tarih, sanat, milli değerlerimiz değil ki varsa yoksa menfaat. Bu ülkede "erdem" özelliği tarih oldu
TRT'nin çektiği Kurtuluş ve özellikle Cumhuriyet dizileri bence Atatürk ile ilgili en iyi yapımlar. Atatürk'ün de insan olduğunu hissettiren bu yüzden de değerli bulduğum yapımlar.
"Bir odada geçen filmler de var" deyince aklıma kurtuluş serüvenini bir odada verilebileceği geldi. Öncelikle bir oda tutulur, bu oda sultanın odasıdır. Odada iyisiyle, kötüsüyle, yalın ve tarihi gerçekliğe uygun şekilde alınan kararlar senaryolaştırılabilir. Sonunda da Vahdeddin gitmek için hazırlanması, kapı sertçe kapanır ve son.
Kesinlikle katılıyorum..hep boyle mukemmelik var..insanlar da kabahat var bence erlik..hep yuzeysel h9ep mukemmelik..insanlar hep bir olagaustuculuk istiyor belki
Filinta hakikaten ayrimtiya inen bir diziydi ustunköru bir is degildi, amerikalilar bolumunde pinkerton detayi lemat revolveri guneylilerin kullandigi detayi guneyin gelir kaynaginin pamuk olmasi detayi bana yok artik dedirtmisti acayip bir spagetti western hayraniyim bu arada
Atatürk'ü doğru anlayabildik mi doğru düzgün anlatalım. Geçen bir videonun yorumlarında, profil fotoğrafına Atatürk resmi koymuş bir yorumcu, içerik üreticisine burcunu soruyordu. Ben de ona Nutuk'dan Atatürk'ün falcılar-üfürükçüler ile söylediği cümleyi aynen alıntıladım. "Ne salça oluyorsun..vs" yazdı. Sonra anladı mı hemen sildi. Ciddi kafa karışıklığı var.
Bu sadece Atatürk için değil neredyse her tarih filminde aynı konular var. Hele hele Atatürk'ü Müslüman olarak gösterenler yok mu en çok da ona sinir oluyorum. Bir de tarihi çarpıtanları. Yine her zamanki gibi süper bir videoydu; emeğine, yüreğine sağlık Erlik üstadım ❤️👍
6:01 bu tarih anlatımı ciddi bir problem. Hatırlarım ilkokulda o kadar yüzeysel anlatılıyordu ki bir türlü içselleştiremiyordum, haliyle zaten yaşım gereği benim için fazla soyut kalan cumhuriyet değerlerini anlamlandıramıyor, saygı ve şükran duyamıyordum. Türkçe hocamız tam da bu konuyla ilişkin 10 kasım töreninde kendi yazdığı o muhteşem şiiri okumuştu, çok etkilenmiştim. Tarih kitaplarının şaşalı anlatımının arka yüzünü görmek, bağımsızlığımız için yapılan fedakarlıklar ve çekilen çileler sayesinde var olduğunu fark etmek gerçekten çok etkiliyor insanı, öyle ki bir noktadan sonra istiklal marşı esnasında sohbet edenlere tahammül edemez oluyorsunuz :). Demem o ki okullarda çocuklara Atatürk'ü hikayeleştirerek, zaferiyle malubiyetiyle, empati kurdurarak aktarmak cumhuriyet değerlerini içselleştirmede önemli rol oynayacağını düşünüyorum.
Atatürk'ün hayatının sinemaya doğru bi şekilde aktarılamamış olması da çok ilginç aslında. Biz toplum olarak sıfırdan başlayıp, türlü maceralar sonunda prensesle evlenen Keloğlan masallarını seven ve tekrardan üreten bi toplumuz ve kültleşmiş bütün dizi ve filmlerimiz de aşağı yukarı bu hikayeyi anlatıyor. Bu bağlamda Atatürk'ün hayat hikayesi de yapısal anlamda bi çeşit aşırı brutal bi Keloğlan masalı. Böyle bi senaryonun iskeletini yazabilmek için yine kendi halk edebiyatımızın kodlarına bakmamız yeter de artardı bile.
Filinta dizisini hatırladım😢 gerçekten çok güzel polisiye ve aksiyon içeriyordu. Sonra abuk sabuk komedi yan dizisi filan çıktı. Senaryoyu çok kötü katlettiler 2.sezonda cidden
Aynı düşünüyorum ama sadece Atatürk için de değil bildiğim hiç bir türk devlet büyüğünün karakter gelişimini göremiyoruz 🤷 Ayrıca bu tür yapımlar insanlara ilham vermek yerine doğuştan mükemmel olan kurtarıcılarını bekletiyor gibi geliyor. Yani Atatürk gibi olmak yerine Atatürk gibi birinin gelmesini bekletiyor.
Sevgili Erlik, bu mesajımı görüyor musun bilmem ama unutulan veya hiç bilinmeyen bir Kut'ül Amare muharebemiz var idi. Az çok konuşulsada, adam akıllı içerik çeken yok. Hakikaten bu konuyu senden duymanın yeri ayrı olur.
Filinta ilk sezonda Kudret Sabancı'nın rejisörlüğünde başladı. Hazırlık süreci oldukça zaman aldı. Adam sistemi kurdu her şeyi yoluna koydu. Sonra adamı gönderdiler. Onun yerine asistanın asistanı olan adamları getirdiler. Ondan sonra zortladı. Aslında payitaht için ısınma turlarıydı bu dizi. Es film acemiliğini filinta ile attı. Payitahtta Serdar Akar'la güzel bir başlangıç yaptı. Ancak daha sonra sistemi kurunca onu da gönderip daha kalitesiz yönetmenlerle çalıştılar. Her iki projenin içinde baştan sonra çalıştım. Ne maceralar var
Aras Bulut İynemli'nin oynadığı "Atatürk 1881-1919"filmi çocukluğundan itibaren anlatılmıştı hemen olgunluk dönemine girilmemisti. Belki daha detaylandirilabilirdi yinede fena değildi...
Selim Erdoğan hocanın Sakarya-Büyük Taarruz-İstiklal kitaplarından 3 sezonluk dizi çıkar. Kitap okumaya zamanım yok dersen Türk Tarih Kurumu'nun kanalında "Mondros'tan Mudanya'ya" belgesel serisine bi bakın. Ne demek istediğimi anlayacaksınız. Danışmanlık yapacak tarihçiler var ama yapımcı yok. Senarist değil yapımcı lazım.
Türkiye'de yapılmış en iyi tarihi diziler Kuruluş (1988) Kurtuluş (1994) bu tarihi diziler gerçekten güzeldi. Ama Kurtuluş dizisinde Atatürk'ü kesinlikle Aziz Rutkay yerine İstemi Betil veya Zafer Ergin oynamalıydı. Bu iki oyuncu da Atatürk'ün lider karizmatik görkemli duruşunu çok iyi sergileyecek oyunculardı. Zaten şimdiye kadar yapılan Atatürk dizi ve filmlerinde en büyük hata Atatürk'ü hiç doğru oyuncuların oynamaması.
"churcill" filmi var. ingiltereyi kesin bir yenilgiden kurtaran adamdır. ama izlemesi çook keyifli yani sinematik açıdan o kadar güzel yapılmış ki. bazı sahnelerde çaresizliği öyle güzel işlemişler ki... ne demk istedigin çok net
Atatürk’ün insani yönünü gösteren veya en azından buna uğraşan can Dündar’ın Mustafa belgeseli idi bence. Can Dündar’ı seversin sevmezsin ayrı konu ama benim çevremde ne kadar Atatürk e uzak arkadaşım varsa bu belgeselden sonra ona sempati duymaya başlamıştı. İşin ilginç kısmı ise ne kadar Kemalist varsa onlar da bu belgesele epey tepki göstermişti
Abi artık yeni bir hedefim oldu sağlam bir Mustafa Kemal senaryosu yazmaya calisacagım ama birazdaha savaş cephesi değilde daha öncesi için bı deneyeceğim
Disneyin Atatürk filmine bende çok önyargılıydım ama inanılmaz başarılı iş çıkarmışlar ortaya. 2 kere izledim. (Ermeni lobi olayını bir yana koyup izlemenizi tavsiye ederim.)
Enver Paşa fikrine de aynen katılıyorum. Başarısız olan ama tarihi açıdan büyük şahsiyetlerin hikayeleri enfes oluyor. Kendi adıma Troçki dizisini örnek verebilirim. Kısa bir yapımdı ama tüm hayatı inişi çıkışıyla işlenmişti ve çok beğenerek izlemiştim.
Bir yazar olarak atatürk hakkında bir senaryo yazmayı düşündüm fakat atatürkün fazla dolu bir hayatı olduğu için imkansız gibi, atatürkü anlatmak için geçmişini, tarihi ve farklı bakışlarla hikayeyi göreceğimiz en az 6-7 karakter gerekiyor (game of thrones gibi) 40 dakikalık dizi halinde anlatsak 12 bölümden minimum 8 sezona yaymamız gerek, netflix,hbo parayı basarsa adam gibi bir şey çıkar ancak, tv kanalları bu işe girişirse eline yüzüne bulaştırır ve linç yer, üstelik türklere izleteceğin dizide romantizmin ön planda olması gerekiyor, atatürk için elimizde max 2 sezonluk malzeme var, ayrıca göründüğü kadar kolay değil bunu senaryoya uyarlamak, atamın o zamanki motivasyonunu şimdi bile anlamayan çok insan varken o yıllarda o bakış açısıyla anlatmak cidden zor bir iş, yunanlar, ingilizler, bolşevikler, fransızlar ve aralarındaki entrika, plan ve anlaşmaları anlatmak bile yeterince zor, örnek vermek gerekirse olayları doğru anlatmak için pek çok bölümde enver paşanın gözünden hikayeyi görmemiz gerekirki çatışmayı anlayabilelim, ismet paşa, talat paşa, mahmut paşa, mithat paşayı düşün birde, atatürkün gençliğinden cumhuriyetin kuruluşuna kadar anlatmak çok büyük bir iş, kötü olursa çok büyük para ve itibar kaybı, başarılı olursa dünyanın her yerinde yeni atatürk hayranı görürüz ama hem çok fazla yetenek, sermaye ve çalışma istiyor hemde risk çok büyük, bu yüzden gerekli kadro toplansa bile bu işe girişecek yapımcı bulmak çok zor olacaktır. Senaristler, yönetmenler, oyuncuları bırak sadece dekor bile pek çok kaliteli diziden daha maliyetli olur. Umarım bir gün böyle bir iş yapılır hatta bende bu işte çalışırım ama dediğim gibi devasa bir yapım olmak zorunda.
Filinta gerçekten iyi diziydi ya. Sherlock Holmes esintilerini çok sık görsem de(çoğu olayın arkasından çıkan baş kötü, asıl polis ve onun yardımcı karakteri, bu polislere akıl hocalığı da yapan biri) bu beni rahatsız etmiyordu çünkü bunu hikayeye güzel yedirmişlerdi. Oyuncu kadrosu da iyiydi. Ne zaman ki işin içine "büyük resim" mevzusunu kattılar dizi orada battı.
Valla bizim tarihimizle ilgili ele avuca sığcak 2,3 tane filmlerin hepsini yabancılar yapmış arabistanlı lawrance osmanlı subayı gelibolu turkish gambit gibi bizim yaptığımız 120 ve eve dönüş sarıkamış var güzel ama onlarda savaş değil dram biz film yapmasını beceremiyoruz onun için tarihimiz iyi pazarlayamayız
3:30 Zaten başlangıçta kitle kazanmaları gerekiyor. Bu yüzden de iyi bir iş çıkarmaları gerekiyor yoksa direkt propaganda filmi çekince sadece kendi yankı odalarında kalıyor ve yapıt ellerinde patlıyor.
Tarihe ilk başladığım zaman Osmanlı tarihi ilgimi çekmiyordu . Lisede aşırı şişirilmiş olduğu zaten yükseliş devrinin haftalarca anlatılıp sonradan 300 yılı kenara atıp ( sanki 10 yıl gibi ) hemen cumhuriyet , kurtuluş savaşı anlatılmasından belliydi . Yani el birliğiyle bir gerçek ilizyon yaratılmıştı . Bu yüzden Türk tarihi ile ilgili atılan iftiralara hep “ olabilir “ kafasındaydım . Şimdi tarihte 7. yılımı geride bıraktım ve şunu net olarak söyleyebilirim ki duraklama ve çöküş dönemi Osmanlı imparatorluğu için inanılmaz bir süreç . Öyle ki yükselişten çok daha zor ve çok daha etkileyici . Duraklama ve çöküş devrini tam olarak anlayabilen bir insan Ermeni soykırımı, Girit isyanı , Balkan katlimının olmayacağını , olamayacağını net olarak bilir . Hatta bunu puzzle ın parçalarını birleştirir gibi kafasında oturtabilir . Hatta bu dönemleri bilen bir insan bugün için “ neden ?” Diye bile sormaz . Ne yazık ki kendi tarihimizi bile kendimize , nesillerimize aktarmaktan bir haber bir toplumuz .
Bu sadece Atatürk için değil neredeyse tüm tarih dizilerinde hep hatasız olgun karakterler var.
Sağcısı olsun solcusu olsun yurdum insanının tarihi figürlere taparcasına hayranlık beslemesinden dolayı olabilir.
Rise of empires ottoman güzel bence
Türk dizilerine bakarsak erlikin dediği gibi Filinta gerçekten iyiydi. Aynı zamanda diriliş Ertuğrul da ilk 2 sezon gerçekten iyiydi. Fakat onda da 3. sezonla birlikte Ertuğrul karakterini tanrılaştırdılar. Zaten genel sorunumuz bu. Basroller kusursuz. Bu da midemi bulandırıyor
@@mertdursun7122 tarihsel hatalar çok var. Bugün mesela dracula sezonuyla ilgili bi bölüm izledim yemek sofrasında paşalarla plan konuşuyor. Oysa fatihin tek yemek yediğini bilmeyen yoktur
Bazıları propaganda yapmak, bazıları risk almamak ve reyting kaygısı gütmekten dolayı. Bugün kaliteli senarist dediğin adamlar bile yazdıkları senaryoların insanlarda ne şekil karşılık göreceğini tahmin etmekte zorlanıyor. Bu yüzden milli konularda hiç risk almıyorlar. Bizim kesim eleştirmese islamcı kesim eleştirecek. Kimseyle ters düşmek istemiyorlar. Bu hem çıkarcı olmalarından hem de özgüvensiz olmalarından kaynaklı.
Ana karakterleri Mustafa Kemal ve Enver olan bir dizinin hep hayalini kurmuşumdur. En az 6 7 sezon olacak, ikisinin hikayesini paralel anlatacak, hiçbir detayı atlamayacak. Atatürk nasıl her senaristin hayali olan bir karakterse, kemal/enver çekişmesi, aynı amaç için farklı yollardan gitmiş olmaları falan da her kurgucunun hayali olmalı
Tüylerim diken diken oldu çok hoş bir fikir
Burada söylediklerinin altına imzamı atarım. Gerçekten de Atatürk'ü asla anlatılması gereken anlatım biçemiyle değil, sanki bir süper kahramanmış gibi gösterilmesi Atatürk ile ilgili filmleri seyredilmez duruma getiriyor. Ben de yıllardır bu düşüncede olduğum için bundan birkaç yıl önce, 19 yaşındayken, Atatürk yaşamını baştan sona ele alan 13 bölümlük bir öykü oluşturmuştum. Atatürk'ün çocukluğundan başlayıp öğrencilik yıllarına, orduya girişinden Birinci Dünya Savaşı'na ve ardından Kurtuluş Savaşı'dan Cumhuriyet dönemine değin bütün yaşamını öyküsel bir anlatımla tarihsel gerçeklerden bağını koparmadan dramalaştırarak yazdığım bir öykü. İleride senaryo yazımı konusunda kendimi geliştirirsem bu öyküyü senaryolaştırıp dizi olarak çekmeye çalışacağım diyordum. Öykü duruyor ama ben hâlâ senaryo yazımında kendimi geliştiremedim. :)
Atatürk ile ilgili yapılmadığı gibi eski Türk tarihi ile ilgili de güncel mükemmel yapımlar maalesef yok. İşte bi "İlk Göktürk" var ondan umutluyuz. Örneğin: Attila: Tanrının Kırbacı veya Sahipkıran: Timur gibi ülkemizden çok güzel filmler çıkabilir aslında. Tarihimizi sahiplenmemiz lazım.
Bir ara "Cengiz Han 'Mongol'" filmi çıkmış ve TRT Avaz'da falan oynamıştı. Birçoğumuz o meşhur Dombra videosundan biliyoruz filmi. Aslında millet tarihi filmlere o kadar aç ki kendi tarihine yakın bir film yapıldı mı hemen havada kapıyor. Dolayısıyla meydan da kendi ideolojilerini dayatmaya çalışan art niyetli insanlara kaldı mı beyin yıkanması kesin yaşanıyor. "Bu arada Cengiz Han'ı bir Japon oynamıştı."
İlk Göktürk filmi duyuralı 4,5 yıl oldu.Hatta 2019 da çıkacaktı sonra tabi hiçbir şey göremedik.Bir fragmanı bile çıkmadı.Ben başta heyecanlıydım.Ama o heyecan kayboldu.Beklentim de yok artık.
Timuru da beyaz perdede görmek istediğim tarihi karaktelerden genç bir koyun hırsızı olan bir kişiden stratejik bir deha ve güçlü bir imparator çıkması ilgi çekici bence .
@@ahmetyoruk9949Bana göre yaşamı ve bu zaman diliminde ileri ki yıllarda bulunduğu konum itibarıyla Cengiz Han ve Timur, Büyük İskender'den bile öndedir.
@@ahmetyoruk9949 Olmaz bence bu şartlarda. Timur gibi sert bir adamı yansıtamazsın.
Atatürk’e verdiği sözü tutamadığı için intihar eden komutan! Videom yayınlandı, bir bakabilir misin? Seveceğine eminim.
bu foşix talklar aşırı sarıyor vallahi asıl kanala video beklerken sarıyor bu arada bi yayında anlattıklarım pek anlaşılmıyor uzun süre konuşunca diyordun abi haklısın ama kendini öyle bir dinlettiriyorsun ki vallahi normalde 5 dakika dinleyemeyeceğim birinin yarım saatlik videosunu sen seslendirsen emin ol yarım saati kesinlikle dinlerim cidden helal olsun desteklerimiz seninle sağlıcakla kal herhangi bir şey üret yeter ki bolca üret sabırsızlıkla bekliyor olacağım ben ve eminim ki bir çok kişi de benim gibi düşünüyordur
3:20 Ulan Filinta'dan bahsedince bir hüzün kapladı beni de. Aynı şeyleri düşünüyoruz Filinta hakkında. Tamamını izlediğim Kurtlar Vadisi (97) dışındaki tek TR dizisidir çok seviyordum gerçekten 2. sezonu sonlara doğru çok sıkıcılaşmıştı ona rağmen bırakamamıştım diğer dizileri bıraktığım gibi.
Ben de aynısını Çanakkale filmleri için düşünmüştüm. İzlediğim hiçbir filmde gerçek bir savaş varmış gibi hissetmemiştim. "Biz Çanakkale'de yeşil sarıklı evliyalar sayesinde kazandık." tarzında filmlerdi.
Seviyorum bu konsepti, Atatürk filmlerini izlemiyorum çünki ne zaman izlesem hep karikarüstik bir figür var hiç insani yanına vurgu yapılmıyor. Keşke daha fazla Atatürk'ün insani yanını da tanıtan filmler olsaydı.
duyguları olmayan çelik iradeli bir adam olarak tasvir ediliyor halbuki adamcağız çok acıya göğüs gerdi çok zorluklar atlattı geldiği konuma gelene kadar
@@osiris1071 tanrısal görünüş. Cengiz Han filminde karakteri de ben açıkcası beğenmemiştim. Aşkı kederi acıyı zulmü hiç hissettirmedi. Bunlara gerek yok. Atatürk tanrısal vargı değil Türk milletini son dönem ki iradesinin sembolüydü.
Filinta gibi mükemmel bir filmi hiç ettiler ya. Hala içimde yaradır 😔
2 saat yerine 1 saat olsa efsane 10 diziden biri olurdu.
@@turgaycaglar3468 bende sevmem uzun dizi sevmem ama filinta izletiyordu kendini 2 saate olsa
Bilenleri görünce çok mutlu oldum. Ben izliyorken ortaokuldaydım ama çok severdim
Film?
Boris Zaharyas'ı hatırlatan var mı
Abi Filinta'yi hatırlaman mukemmel ya. Bir ben o dizinin ilk sezonunu hatırlayanım zannediyordum.
Bu arada geçenlerde bir yapım izlemiştim. "Kurtuluş" diye bir mini diziydi sanırım. Turgut Özakman'ın kitabından uyarlanmıştı galiba ve bu anlattığın şekilde bir anlatım vardı harbiden. Keşke daha çok olsa. O diziyi gözyaşlarımı tutamayarak izlemiştim o kadar çok güçlüğe yer verilmişti ki...
Çağrı filminin ekibi gibi bir ekip olursa Atatürk’ü anlatan iyi bir yapım çıkabilir. Bunu da sadece Kurtlar Vadisindeki eski tiyatroculardan oluşan oyuncular gibi bir ekip veya yabancılar yapabilir. Adamlar Peygamber gibi bir kavramı bile düşüşleriyle yükselişleriyle mükemmel anlatmışlardı.
evet
Erlik, 90'lı yıllarda TRT tarafından yapılmış olan Kuruluş ve Cumhuriyet dizilerini izledin mi bilmiyorum ama orada bir nebze insanileştirmişler. Yenilgileri, tahmin edemedikleri gelişmeler, hüznü, hastalığı vs. Hepsi resmediliyor. Bence değeri bilinmeyen muazzam diziler.
Tarihi veya gerçek şahsiyetleri anlatan yapımlarda hem tarihe hem film sanatına hakim olmak gerekiyor. Bizdeki yapımlarda ise ikisini de bilmeyenler işi eline yüzüne bulaştırıyor.
Filinta'nın ilk sezonunu gerçekten çok başarılıydı abi. Bana kalırsa diziyi iyi yapan olay kötü karakter olan Boris Zaharyas karakterinin havası ve motivasyonu. Öyle dandik dizi karakterleri gibi saf kötü değil. Motivasyonu olan bir kötü. 2.sezonunun başlarını izlemiştim dandik bir Assasins Creed parodisi gibiydi.
2 saat olmasa gerçekten başka bir boyutta olurdu ama ben o asssaisn Creed vs yükselişleri de sevdim
Muhteşem yüzyıl bence bu yüzden bu kadar sevildi, kimse mükemmel değildi, gri karakterler vardı. Öylesine linçlendi, üstüne onca tarih dizisi çekildi ama hala popülerliğini koruyor.
Boş bi dizi.Tarihi gerçekliklerle yakından uzaktan alakası olmayan,sadece entrikaların,haremin anlatıldığı bomboş bi dizi.
@@ismailyavuz3575 Senaristler de söylemişti bunu. Biz tarih anlatmıyoruz yaşanmış bir olaydan bir dizi çekiyoruz demişlerdi zaten dizinin konusu kadınlar saltanatıydı. Oyunculuklar çok kaliteliydi üstelik.
İzleyenler tarih öğrenmek için değil (doğru anlatılmıyor zaten) saraydaki entrikalar için izliyordu.
Filinta'nın ilk sezonu mükemmeldi. Hem polisiye ritmi hem de tarihi kurgusu çok güzeldi. Çizgi roman estetiğini kullanmaları, antolojik bölümleri mükemmeldi. Kadı karakterini hala unutamam.
Disney Plus'a gelecek olan Atatürk dizisi umarım bahsettiğin gibi karakter gelişimine,Atatürkün insani tarafına değinir.Büyük beklentim var iyi bir iş çıkabilir.Aras Bulut İynemlinin de bu rolün altından kalkabilecek bir oyuncu olduğunu düşünüyorum.
Disney bence çok ayrıntıya inmez gibi geliyor .
Atatürk’e verdiği sözü tutamadığı için intihar eden komutan! Videom yayınlandı, bir bakabilir misin? Seveceğine eminim.
TRT'de yayınlanan kuruluş ve kurtuluş dizileri güzel. Özelik ile süvarilerin karanlığın içinden İzmir marşı eşliğinde çıkması. Tüylerimi urpertiyor.
Kalite Eskilerde oluyor.
abi mükkemel bi dizi ya her milli bayramlarda izliyorum bastan
Ahahahahah 😂😂
Ben de bunu yazmaya gelmistim. Erlik neden bahsetmedi bu dizilerden acaba? O kadar kisa surede, o kadar cok sey oldu ki... Sadece Kurtulus Savasinda Turk Suvarisini anlatsa bile yetmez 6 bolum.
@@alicengiz9864 sinema filmi diyor.sanir ondan.
Erlik dostum yüreğine sağlık bizler anca holding binalarında kaslı erkek şirketteki bütün bayanları kendine aşık eden kadını aşağılayan filimleri süper yapıyoruz yada çarpık ilişkiyi yaşayan Aile başrolde gene bir holding hep zengin toz pembe hayat dizileri filimleri yapılıyor dunya savaş tarihinde sayılı olan meydan muharebeleriniz var akıncılarimiz var filmi yapilacak ama yok Ertuğrul Osman kalite düzeyi çok düşük kadınlar elinden kılıç düşmeyen diziler yok dijital uygulamalarda da aynı yok avrupalı tarihinde yaşanan herseyin dizisi yapılmış Elizabeth in çeşit çeşit dizileri yapılmış Hitler dizileri birinci dünya savasi dizileri turkler yok ama biz nasıl dünyaya ya dizi satıyoruz anlamadım
Abi Muhteşem ya 👏🏻👏🏻 Drama Öğretmeniyim. Hep bunun gibi düşünürdüm.
Cumhuriyetin 100. Yılında tam Atatürk tiyatrosu hazırlıyıcam..
@Michael Myers Sok Tedavısı he ok
@Michael Myers Sok Tedavısı sen burada takılma
@Michael Myers Sok Tedavısı La get çağaram o sıfatan.
Bana göre anlattıklarına uyan sadece Kurtuluş Dizisi ve Cumhuriyet Dizisi var . Bunlardan daha iyisi malesef hala yapılamadı .
Erlikcim bu konu benimde her Atatürk filmi gördüğümde canımı sıkar, o yavan hissi yaşatır. Atatürk hakkında aradığımız o filmi de belki dışardan, mevzuya taraf olamayacak yabancı bir topluluk yapabilir. Bizim ülkede Atatürk hakkında ciddi bir kutuplaşma oldu özellikle son 15 senedir, tez-antitez gibi ve birbirini besleyen bu vaka neticesinde bir taraf zaten cumhuriyet tarihinden itibaren var ve özetle Atatürk insan üstü varlık gibi davranırlarken, buna karşılık oluşan tarafta dehşet bir kine sahip ve iki taraf içinde ortada yalan yanlış birçok şey var... Eksik bırakılan her konu üzerinde herkes inanmak istediği neyse ona inanıyor...bu kördüğüm bir gün çözülür de ipe yazık olur.
Bu söylediğin dizi için referans da olabilecek kitap da var aslında. Şevket Süreyya Aydemir'in Tek Adam'ını senaryo haline getir, muhteşem dizi olur. Ben yapımcı olsam bu kitaptan yola çıkardım.
Alper Çağlar göreve diyoruz o zaman :)
Her zaman olduğu gibi güzel tespitler.
@Foşix Erlik kesinlikle güzel tespitler. Dediklerinize katılmakla birlikte; iç dalgalanmaları anlatmayan filmlerin arasında Veda diğerlerinden birkaç tık üstte. Nispeten çocukluğu da, gençliği de hatta aşkları da az da olsa yer almıştı.
Kurtuluş dizisi içlerinde en iyisidir
Kanka videoyu izleseydin keşke bi sonra yapardın yorumunu
@@ahbehabo videoyu anladım ben sadece genel fikrimi söyledim
Bu videoyu asıl kanala koymalısın. Ayaküstü kimsenin değinmediği harika bir noktaya deginmişsin; tarihe yaklaşımımızın karikatürize olduğu noktasında... Hatta bunla ilgili detaylı bi video çeksen tadından yenmez.
Atatürk’e verdiği sözü tutamadığı için intihar eden komutan! Videom yayınlandı, bir bakabilir misin? Seveceğine eminim.
Yanlış hatırlamıyorsam 1994 yapımı olan kurtuluş ve cumhuriyet dizileri vardı ikisi toplam 12-13 bölüm falan onun hakkında ne söyleyebilirsiniz
Bana göre bahsettiğiniz olgunluk durumu bu dizide de var ama diğer kişiler abdülhamit örneğinde verdiğiniz psikoloji durumunu iyi yansıtmış gibi duruyordu tabi bu benim görüşüm
Biatçı bir kültürden geldiğimiz için tarihi karakterleri gri şekilde anlatma/anlama işini beceremiyoruz. Bence bu konuda yine en başarılı iş eksiği yanlışı da olsa muhteşem yüzyıl. Yani padişahın fatih yönünü kanuni yönünü işlerken aynı zamanda Hürrem Sultana zaafını ve evlatlarının katline götüren yolu, babasının hayatının karakterine etkisini vs. mükemmel anlatmışlardı. Bu dediğin tarzda işi Atatürk hakkında belki Alper Çağlar yapabilir (o da başka bir hükümet döneminde) başkasının altından kalkabileceğini pek sanmıyorum :(
Bence Destan çok güzel bir dizi idi. Ele aldığı dönem ve bölgenin dizisi uzun yıllardır yapılmamıştı müslümanlıktan önceki dinleri , kültürleri olsun ama ne yazık ki aniden bitirdiler diziyi.
Gelecekte yazacağım Milli Mücadele romanı için harika bir tavsiye vermiş oldun. Çok teşekkür ederim Erlik. Yazarsam şayet sana da mutlaka selam çakacağım.
Yüreğine ve emeğine sağlık... İnsanlar ölür ancak fikirler hiçbir zaman yok olmaz.. .
Ya istiklal Ya ölüm trt 1 dizisi fena değildi. Atatürk'ün insani yönünü güzel işlemişti.
Abeee. Atatürk'ü nasıl tanıdığın hk. video gelir mi?
Senden dinlemek isteriz.
Erkik Disney+ yeni bir Atatürk dizisi yapıyor. Mutlaka görmüşsündür zaten fakat bu beklediğin gibi bir yapım olacağını düşünüyorum. Yönetmen koltuğunda Mehmet Ada Öztekin 7. Koğuştaki Mucize'nin yönetmenlerinden ayrıca oyunculuğunu çok beğendiğim ARAS BULUT İYNEMLİ... Sosyal medyadaki söylentilere bakılırsa Emma Watson dizide olacak, umarım sıçıp batırmazlar ! Eğer başarılı bir dizi olacak olursa ülkedeki büyük bir kesimi tekrar kazanabileceğimizi düşünüyorum.
☠️
Osmanlı cumhuriyetin Atatürk sahneleri herhalde en gerçekci çünkü çocuklu. 1994 Kurtuluş filmi gerçekten iyi değil mi? Atatürk filmi yapılacaksa, aynı Sir Christopher Lee'nin oynadı Jinnah gibi bir film yapılır.
Video bitti 2. Yorum:
Atatürk objektif incelenip filmleştirildiğinde kurtuluş savaşında hepimizin çarpışıp vatan toprağını elinden geri aldığı devletlerin, savaş sonrası anlaşmalar, Atatürk ün ölümü sonrası yanaşmalar, ve son olarak şuanki o ülkelerle ilişki seviyemizin yanlışlığı gün yüzüne çıkar.
Dertleri tarih, sanat, milli değerlerimiz değil ki varsa yoksa menfaat. Bu ülkede "erdem" özelliği tarih oldu
TRT'nin çektiği Kurtuluş ve özellikle Cumhuriyet dizileri bence Atatürk ile ilgili en iyi yapımlar. Atatürk'ün de insan olduğunu hissettiren bu yüzden de değerli bulduğum yapımlar.
Ben Kültür Bakanı olsam; bütün kalbur üstü yerli yönetmenlere özel mektup yazar, kendi Atatürk filminizi çekin derim, devlet arkanızda.
gene haklısın -şimdi düşündüm- Atanın Tek filmini izlemedim ya da hatırlmyorm
"Bir odada geçen filmler de var" deyince aklıma kurtuluş serüvenini bir odada verilebileceği geldi. Öncelikle bir oda tutulur, bu oda sultanın odasıdır. Odada iyisiyle, kötüsüyle, yalın ve tarihi gerçekliğe uygun şekilde alınan kararlar senaryolaştırılabilir. Sonunda da Vahdeddin gitmek için hazırlanması, kapı sertçe kapanır ve son.
Vahdettin'i de Kılıçdaroğlu oynar epey benziyor zaten.
Tek mekan çekim çok iyi fikir akıllının biri bunu filmleştirse keşke
Kaliteli bir ittihat ve Terakki dizisi için neler vermezdim.
Enver paşanın başarısız hayalperestliği
Sarıkamıştaki bir tek tabur yüzünden gelen hayalkırıklığı Şehit olması 3 paşalar müthiş bir dizi olurdu.
Filinta'nin ilk sezonu gerçekten güzeldi
Sorun Atatürk'ü insan olarak görmemeleri.
Atatürk görse tokatlar o tipleri.
Son çıkan Atatürk filmleri hakkında ne düşünüyorsun acaba? Tam senin istediğin gibi çekilmiş ikisi de
Kesinlikle katılıyorum..hep boyle mukemmelik var..insanlar da kabahat var bence erlik..hep yuzeysel h9ep mukemmelik..insanlar hep bir olagaustuculuk istiyor belki
Filinta hakikaten ayrimtiya inen bir diziydi ustunköru bir is degildi, amerikalilar bolumunde pinkerton detayi lemat revolveri guneylilerin kullandigi detayi guneyin gelir kaynaginin pamuk olmasi detayi bana yok artik dedirtmisti acayip bir spagetti western hayraniyim bu arada
Boyle videolar devam etsin erlik sohbet tarzinda guzel oluyor
İyi de Batan gemide kim kaptan olmak ister ki ?
Hocam süpermenle ilgili yorumda özgür demirtaş esintisi var mı
Atatürk'ü doğru anlayabildik mi doğru düzgün anlatalım. Geçen bir videonun yorumlarında, profil fotoğrafına Atatürk resmi koymuş bir yorumcu, içerik üreticisine burcunu soruyordu. Ben de ona Nutuk'dan Atatürk'ün falcılar-üfürükçüler ile söylediği cümleyi aynen alıntıladım. "Ne salça oluyorsun..vs" yazdı. Sonra anladı mı hemen sildi. Ciddi kafa karışıklığı var.
Bu sadece Atatürk için değil neredyse her tarih filminde aynı konular var.
Hele hele Atatürk'ü Müslüman olarak gösterenler yok mu en çok da ona sinir oluyorum. Bir de tarihi çarpıtanları.
Yine her zamanki gibi süper bir videoydu; emeğine, yüreğine sağlık Erlik üstadım ❤️👍
Atatürk’e verdiği sözü tutamadığı için intihar eden komutan! Videom yayınlandı, bir bakabilir misin? Seveceğine eminim.
Kesinlikle öyle. Samimi değil.
Filinta Keşke netflix tarzı bi ortamda çekilseydi ve daha duzgun planlanmış bi 2. Sezonu olsaydi.. yazık oldu guzelim diziye
FOSIX TALKS supermis :D radyo programi gibi " FOSIX FM iftiharla sunar; FOSIX TALKS "
Gördüğüm en iyi Atatürk tasviri Son Osmanlı Yandım Ali filmindeydi. Alican Yücesoy baya benziyordu jest ve mimikleri falan da çok iyiydi.
6:01 bu tarih anlatımı ciddi bir problem. Hatırlarım ilkokulda o kadar yüzeysel anlatılıyordu ki bir türlü içselleştiremiyordum, haliyle zaten yaşım gereği benim için fazla soyut kalan cumhuriyet değerlerini anlamlandıramıyor, saygı ve şükran duyamıyordum. Türkçe hocamız tam da bu konuyla ilişkin 10 kasım töreninde kendi yazdığı o muhteşem şiiri okumuştu, çok etkilenmiştim. Tarih kitaplarının şaşalı anlatımının arka yüzünü görmek, bağımsızlığımız için yapılan fedakarlıklar ve çekilen çileler sayesinde var olduğunu fark etmek gerçekten çok etkiliyor insanı, öyle ki bir noktadan sonra istiklal marşı esnasında sohbet edenlere tahammül edemez oluyorsunuz :). Demem o ki okullarda çocuklara Atatürk'ü hikayeleştirerek, zaferiyle malubiyetiyle, empati kurdurarak aktarmak cumhuriyet değerlerini içselleştirmede önemli rol oynayacağını düşünüyorum.
Atatürk'ün hayatının sinemaya doğru bi şekilde aktarılamamış olması da çok ilginç aslında. Biz toplum olarak sıfırdan başlayıp, türlü maceralar sonunda prensesle evlenen Keloğlan masallarını seven ve tekrardan üreten bi toplumuz ve kültleşmiş bütün dizi ve filmlerimiz de aşağı yukarı bu hikayeyi anlatıyor. Bu bağlamda Atatürk'ün hayat hikayesi de yapısal anlamda bi çeşit aşırı brutal bi Keloğlan masalı. Böyle bi senaryonun iskeletini yazabilmek için yine kendi halk edebiyatımızın kodlarına bakmamız yeter de artardı bile.
Filinta dizisini hatırladım😢 gerçekten çok güzel polisiye ve aksiyon içeriyordu. Sonra abuk sabuk komedi yan dizisi filan çıktı. Senaryoyu çok kötü katlettiler 2.sezonda cidden
1994 yılında yayınlanan 6 bölümlük kurtuluş dizisi güzel bence kurtuluşu iyi anlatmış
Bu kanaldaki sohbetler çok güzel ya kahveyle iyi gidiyor.
Aynı düşünüyorum ama sadece Atatürk için de değil bildiğim hiç bir türk devlet büyüğünün karakter gelişimini göremiyoruz 🤷
Ayrıca bu tür yapımlar insanlara ilham vermek yerine doğuştan mükemmel olan kurtarıcılarını bekletiyor gibi geliyor. Yani Atatürk gibi olmak yerine Atatürk gibi birinin gelmesini bekletiyor.
Sevgili Erlik, bu mesajımı görüyor musun bilmem ama unutulan veya hiç bilinmeyen bir Kut'ül Amare muharebemiz var idi. Az çok konuşulsada, adam akıllı içerik çeken yok. Hakikaten bu konuyu senden duymanın yeri ayrı olur.
Filinta ilk sezonda Kudret Sabancı'nın rejisörlüğünde başladı. Hazırlık süreci oldukça zaman aldı. Adam sistemi kurdu her şeyi yoluna koydu. Sonra adamı gönderdiler. Onun yerine asistanın asistanı olan adamları getirdiler. Ondan sonra zortladı. Aslında payitaht için ısınma turlarıydı bu dizi. Es film acemiliğini filinta ile attı. Payitahtta Serdar Akar'la güzel bir başlangıç yaptı. Ancak daha sonra sistemi kurunca onu da gönderip daha kalitesiz yönetmenlerle çalıştılar. Her iki projenin içinde baştan sonra çalıştım. Ne maceralar var
İttihat ve Terakki hakkında video yapsan çok güzel olur abi fikirlerini merak ediyorum Üç Paşa hakkında.
Filinta gerçekten kaliteli bir diziydi Osmanlı polisiyesi konsepti gizemi gerçekten ülkenin dizi sektörünün üstündeydi.
Aras Bulut İynemli'nin oynadığı "Atatürk 1881-1919"filmi çocukluğundan itibaren anlatılmıştı hemen olgunluk dönemine girilmemisti. Belki daha detaylandirilabilirdi yinede fena değildi...
Selim Erdoğan hocanın Sakarya-Büyük Taarruz-İstiklal kitaplarından 3 sezonluk dizi çıkar.
Kitap okumaya zamanım yok dersen Türk Tarih Kurumu'nun kanalında "Mondros'tan Mudanya'ya" belgesel serisine bi bakın. Ne demek istediğimi anlayacaksınız. Danışmanlık yapacak tarihçiler var ama yapımcı yok. Senarist değil yapımcı lazım.
Türkiye'de yapılmış en iyi tarihi diziler
Kuruluş (1988)
Kurtuluş (1994)
bu tarihi diziler gerçekten güzeldi. Ama Kurtuluş dizisinde Atatürk'ü kesinlikle Aziz Rutkay yerine İstemi Betil veya Zafer Ergin oynamalıydı. Bu iki oyuncu da Atatürk'ün lider karizmatik görkemli duruşunu çok iyi sergileyecek oyunculardı. Zaten şimdiye kadar yapılan Atatürk dizi ve filmlerinde en büyük hata Atatürk'ü hiç doğru oyuncuların oynamaması.
Birçok insanın düşündüğünü böyle videolarda paylaşman çok güzel
vealeyna vealeykumselam verahmetullah şeyhim
Ne
"churcill" filmi var. ingiltereyi kesin bir yenilgiden kurtaran adamdır. ama izlemesi çook keyifli yani sinematik açıdan o kadar güzel yapılmış ki. bazı sahnelerde çaresizliği öyle güzel işlemişler ki... ne demk istedigin çok net
Kurtuluş ve Cumhuriyet öneririm. Trt dizileri. 94 ve 98 yapımları.
Kurtulus ve Kurulus gercekten iyi yapimlardi.yapildigi döneme göre baya emek verilmis oyuncu kadrosu da hep ustalardan olusuyordu
01:35 - 02:07 - 03:01 - 04:22 - 05:50 - 07:29
@Emre Kendim için önemli olan noktaları
Kurtuluş dizisi güzeldi be 6 bölüm Turgut ozakmanin senaryosunu yazdığı
Atatürk’ün insani yönünü gösteren veya en azından buna uğraşan can Dündar’ın Mustafa belgeseli idi bence. Can Dündar’ı seversin sevmezsin ayrı konu ama benim çevremde ne kadar Atatürk e uzak arkadaşım varsa bu belgeselden sonra ona sempati duymaya başlamıştı. İşin ilginç kısmı ise ne kadar Kemalist varsa onlar da bu belgesele epey tepki göstermişti
fetöcülere yapılmış bir belgeseldi o yüzden kimse sevmedi o belgeseli
filintayı anlam duygulandırdı usta tam aradığım bir türlü ulaşamadığım polisiyeydi filinta
Abi artık yeni bir hedefim oldu sağlam bir Mustafa Kemal senaryosu yazmaya calisacagım ama birazdaha savaş cephesi değilde daha öncesi için bı deneyeceğim
Yine like atmadan gecemedigimiz bir ERLIK videosu, tesekkurler Erlik..
Disneyin Atatürk filmine bende çok önyargılıydım ama inanılmaz başarılı iş çıkarmışlar ortaya. 2 kere izledim. (Ermeni lobi olayını bir yana koyup izlemenizi tavsiye ederim.)
yıllardır düşündüğümü dile dökmüşsün. netflix de ki rise of ottoman gibi olaya her iki taraftan bakan diziler de fena değil.
Aklı başında insanlar senin gibi düşünmelerine rağmen bu fikirler topluma yayılamıyordu, yine çok yerinde bir paylaşım.
Sonunda biri filinta konusunu açtı allah razı olsun💓 filinta daki abdulhamit devam etse en azından bi karakter gelişimi gorurduk bari hani
Bu format güzel olmuş. Yanan ateşin başında söyleşir gibi aheste aheste... acele etmeden. :))
Başlığı gördüm ve dedim ki: BEN DE
Çok güzel noktalara değişmişsin erlikcim
''underdog'' yerine ''mazlum'' kullansan daha iyi olurdu.Erlik bey türkçe kelimelere özen gösterelim.Sağol.
Enver Paşa fikrine de aynen katılıyorum. Başarısız olan ama tarihi açıdan büyük şahsiyetlerin hikayeleri enfes oluyor. Kendi adıma Troçki dizisini örnek verebilirim. Kısa bir yapımdı ama tüm hayatı inişi çıkışıyla işlenmişti ve çok beğenerek izlemiştim.
Bir yazar olarak atatürk hakkında bir senaryo yazmayı düşündüm fakat atatürkün fazla dolu bir hayatı olduğu için imkansız gibi, atatürkü anlatmak için geçmişini, tarihi ve farklı bakışlarla hikayeyi göreceğimiz en az 6-7 karakter gerekiyor (game of thrones gibi) 40 dakikalık dizi halinde anlatsak 12 bölümden minimum 8 sezona yaymamız gerek, netflix,hbo parayı basarsa adam gibi bir şey çıkar ancak, tv kanalları bu işe girişirse eline yüzüne bulaştırır ve linç yer, üstelik türklere izleteceğin dizide romantizmin ön planda olması gerekiyor, atatürk için elimizde max 2 sezonluk malzeme var, ayrıca göründüğü kadar kolay değil bunu senaryoya uyarlamak, atamın o zamanki motivasyonunu şimdi bile anlamayan çok insan varken o yıllarda o bakış açısıyla anlatmak cidden zor bir iş, yunanlar, ingilizler, bolşevikler, fransızlar ve aralarındaki entrika, plan ve anlaşmaları anlatmak bile yeterince zor, örnek vermek gerekirse olayları doğru anlatmak için pek çok bölümde enver paşanın gözünden hikayeyi görmemiz gerekirki çatışmayı anlayabilelim, ismet paşa, talat paşa, mahmut paşa, mithat paşayı düşün birde, atatürkün gençliğinden cumhuriyetin kuruluşuna kadar anlatmak çok büyük bir iş, kötü olursa çok büyük para ve itibar kaybı, başarılı olursa dünyanın her yerinde yeni atatürk hayranı görürüz ama hem çok fazla yetenek, sermaye ve çalışma istiyor hemde risk çok büyük, bu yüzden gerekli kadro toplansa bile bu işe girişecek yapımcı bulmak çok zor olacaktır.
Senaristler, yönetmenler, oyuncuları bırak sadece dekor bile pek çok kaliteli diziden daha maliyetli olur.
Umarım bir gün böyle bir iş yapılır hatta bende bu işte çalışırım ama dediğim gibi devasa bir yapım olmak zorunda.
Filinta gerçekten iyi diziydi ya. Sherlock Holmes esintilerini çok sık görsem de(çoğu olayın arkasından çıkan baş kötü, asıl polis ve onun yardımcı karakteri, bu polislere akıl hocalığı da yapan biri) bu beni rahatsız etmiyordu çünkü bunu hikayeye güzel yedirmişlerdi. Oyuncu kadrosu da iyiydi. Ne zaman ki işin içine "büyük resim" mevzusunu kattılar dizi orada battı.
yilllarca dusundugum sey bu aslinda. Neden yok? Tipki erligin dedigi gibi zaten hersey var adamin hikayesinde.
Valla bizim tarihimizle ilgili ele avuca sığcak 2,3 tane filmlerin hepsini yabancılar yapmış arabistanlı lawrance osmanlı subayı gelibolu turkish gambit gibi bizim yaptığımız 120 ve eve dönüş sarıkamış var güzel ama onlarda savaş değil dram biz film yapmasını beceremiyoruz onun için tarihimiz iyi pazarlayamayız
abi trt'nin çektiği 6 bölümlük dizi çok güzel anlatılmış,tavsiye ederim
3:30 Zaten başlangıçta kitle kazanmaları gerekiyor. Bu yüzden de iyi bir iş çıkarmaları gerekiyor yoksa direkt propaganda filmi çekince sadece kendi yankı odalarında kalıyor ve yapıt ellerinde patlıyor.
Kurtuluş dizisinde ki Rutkay Aziz'in Atatürk'ü en beğendiğimdir.
Atatürk'ü en iyi anlatan film/dizi Rutkay Aziz'in Atatürk'ü canlandırdığı 1998 yapımı " Atatürk ve Cumhuriyet " filmidir.
Erlik emeğine sağlık videolar yabancı dilde olsa daha iyi olur daha fazla kitleye ulaşır
Tarihe ilk başladığım zaman Osmanlı tarihi ilgimi çekmiyordu . Lisede aşırı şişirilmiş olduğu zaten yükseliş devrinin haftalarca anlatılıp sonradan 300 yılı kenara atıp ( sanki 10 yıl gibi ) hemen cumhuriyet , kurtuluş savaşı anlatılmasından belliydi . Yani el birliğiyle bir gerçek ilizyon yaratılmıştı . Bu yüzden Türk tarihi ile ilgili atılan iftiralara hep “ olabilir “ kafasındaydım . Şimdi tarihte 7. yılımı geride bıraktım ve şunu net olarak söyleyebilirim ki duraklama ve çöküş dönemi Osmanlı imparatorluğu için inanılmaz bir süreç . Öyle ki yükselişten çok daha zor ve çok daha etkileyici . Duraklama ve çöküş devrini tam olarak anlayabilen bir insan Ermeni soykırımı, Girit isyanı , Balkan katlimının olmayacağını , olamayacağını net olarak bilir . Hatta bunu puzzle ın parçalarını birleştirir gibi kafasında oturtabilir . Hatta bu dönemleri bilen bir insan bugün için “ neden ?” Diye bile sormaz . Ne yazık ki kendi tarihimizi bile kendimize , nesillerimize aktarmaktan bir haber bir toplumuz .