Koklear implant ile işitme kaybına yüzde 100'e yakın çözüm sağlanabilir

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 вер 2024
  • Dicle Üniversitesi (DÜ) Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müzeyyen Yıldırım Baylan, koklear implant (biyonik kulak) cihazının hastaların işitme seviyesini tamamen normale çekebildiğini ifade ederek, Türkiye'de bu cihazların her çeşidine ulaşılabildiğini söyledi.
    Prof. Dr. Baylan dış ortamdan gelen ses dalgalarının kulak tarafından beyne iletildiğini ve beyinde algılanması sonucu işitmenin ortaya çıktığını belirtti.
    İşitmenin oluşabilmesi için ses, sağlam kulak ve sağlıklı beyin dokusu olması gerektiğine işaret eden Baylan, bu alanlardan birinde hasar olması sonucu işitme kaybının ortaya çıktığını aktardı.
    Baylan, ileri derecedeki işitme kayıplarında hastaların dışarıdaki sesleri anlayamadığını, normal konuşma ortamına dahil olamadığını ve sosyal ortamda iletişim kurmasının eksik olduğunu kaydederek, bunun sonucunda da kişide bireyselleşmenin, yalnızlaşmanın, içe kapanmanın ve bir süre sonra konuşma bozukluğunun oluşmasının söz konusu olduğunu belirtti.
    - "Koklear implant tıbbın kabul ettiği mucizevi bir cihaz"
    İleri derecede işitme kayıplarında hastalara ameliyatla koklear implant taktıklarını anlatan Baylan, "Koklear implant son yıllarda tıbbın kabul ettiği mucizevi bir cihaz. Çünkü koklear implant cihazının keşfinden sonra sağır ve dilsizlik artık yok edildi. Her yaş grubuna uygulayabildiğimiz koklear implant, çocuklara ya da yetişkinlere yeniden işitme sağlayarak kişinin duyusunun yeniden geri gelmesini ve sağlıklı iletişim kurmasını sağlamaktadır." dedi.
    İşitme kayıplarının hem doğuştan hem de sonradan oluşabildiğine dikkati çeken Baylan, koklear implantın her yaş grubuna takılabildiğini söyledi.
    - "Yoğun bakıma giren her çocuğun işitmesinin dikkatli takip edilmesi gerekir"
    Baylan, "Dünyada ve ülkemizde 1000 çocuktan 1'i işitme kaybıyla doğmaktadır. Bu işitme kayıplarının yüzde 40'ı sendromların parçası iken yüzde 60'ı genetik ve sebebi bir sendromdan bağımsız olarak ortaya çıkmaktadır. Yoğun bakımda olan çocuklarda bu oran çok daha yükseliyor. 1000'de 1 iken yoğun bakımda kalan çocukta bu oran yüzde 1'e düşüyor. Yoğun bakıma giren her çocuğun işitmesinin daha dikkatli takip edilmesi gerekiyor." diye konuştu.
    #işitmekaybı #sağırlık #duymazorluğu #koklearimplant
    #işitme
    #işitme kaybı
    #sağırlık
    #engellilik
    #mucizevi cihaz
    #çağdaş teknoloji
    #yeni bir hayat
    #umut
    #gelecek
    www.newsfindy.... #Haber #gündem #sondakika #findynews #siyaset #politika #kazahaberleri #yangın #sağlık #eğitim #magazin #spor #süperlig #transferhaberleri #canlıyayın #dron #deprem #anlıkhaber #flower #entertainment

КОМЕНТАРІ • 1

  • @ErilEser
    @ErilEser 11 місяців тому

    Güzel biseyde hastanede randevu almak vede süreç çok uzun devlet hastanelerinde ozellikle