Formarea coroanei la nucul supra altoit

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 23 сер 2024
  • Prof.dr. Stănică Florin, profesor de pomicultură la Facultatea de Horticultură din București.
    Video I: Supra altoire la nuc - • Supra altoire la nuc

КОМЕНТАРІ • 29

  • @penciucostel1908
    @penciucostel1908 5 місяців тому

    Complimenti, un salut calduros de la Roma 💕

  • @bogdanconstantinescu3231
    @bogdanconstantinescu3231 3 роки тому +7

    Bravo, domnule profesor. Așteptăm acest rezultat de anul trecut. În ciuda criticilor domnului Marian Lupescu, că nu veți avea nici un rezultat, aici este dovada. Si eu anul acesta voi face altoirea la 40 de nuci ieșiți din saminta, plantați anii trecuți. Voi face exact cum ați făcut dvs. Mulțumim de video și de informații. Cristos a înviat. Sărbători fericite.

    • @IHODIOS
      @IHODIOS 2 роки тому +1

      ADEVARAT-A-INVIAT!❤💛💙

    • @constantincodriniacob1773
      @constantincodriniacob1773 Рік тому

      Acest marian are, secrete' despre pasta de calusat... Cica e secret, doar 2 oameni din Europa stiu secretul(el este unul) facem si noi treaba cu masticuri din comert ca si domnul profesor, am vazut ca merge si asa!!

  • @neludumitru8137
    @neludumitru8137 Рік тому

    MULTUMESC FRUMOS DOMNULE PROFESOR UNIVERSITAR . O LECIE CU ADEVARAT ACADEMICA .SA VA DEA BUNUL DUMNEZEU SANATATE !

  • @MarianLupescu
    @MarianLupescu 3 роки тому +3

    Va felicit. Asteptam cu nerabdare episoade urmatoare postarii prime, cand s-a reealizat altoirea, cu specificarile necesare legate de MOMENTUL SI JUSTIFICAREA aplicarii culorii albe peste zona altoita (in acel film nu s-a facut acea operatie de aplicare a unei vopsele epoxidice cu rol de reflectare a razelor solare pentru ca zona altoita sa nu fie supraincalzita), si nici referitor la necesitatea aplicarii ALTELELOR strict necesare pentru ca vantul sa nu rupa altoii, stiut fiind ca dezvoltarea altoilor de nuc este foarte puternica la aceaste metode de altoire (in cap de taietura sub scoarta).
    Deasemenea asteptam o postare legata de SCURTAREA lastarilor si de suprimarea unor lastari (cei interiori daca s-au dezvoltat si ei), pentru ca inca din primul an sa fie facilitata dezvoltarea unor ramuri de tip sarpanta, cu terminatoie de mugur pentru dezvoltarea unui ax structurat.
    In aceasta postare insa sunt specificate toate aceste probleme, insa, me repet, ar fi fost de preeferat ca aceste precizari sa fi fost facute in timp real la momentulk executarii lucrarilor respective, pentru ca si cei care ar fi facut altoiri dupa metodologia aratata in primul clip sa aiva informatiile respective la timp.
    Nu este o critica. Din nou FELICITARI.
    Domnule profesor, cu rugamintea de a nu va supara pentru ca nu este nimic de genul disputelor contradictorii in ceea ce va spun imediat, eu consider totusi ca taierile de primavara, prezentate in acest clip, ar fi fost bine sa fi fost ceva mai abrupte, mai precis ramurile sa fi fost scurtate - cu aceleasi indicatii - ceva mai mult.
    Asta din doua motive.
    Primul este legat de faptul ca totusi zona de contact a altoiului (de uniune) cu portaltoiulk - inca este destul de mica si hranirea unor ramuri atat de lungi presupune un efort ceva mai mare, mai ales daca vom avea o vara mai secetoasa (chiar daca exista sistem de irigare - evaporarea va fi aceiasi iar necesarul de seva bruta este acelasi pe o sectiune de contract destul de mica si destul de tanara).
    Al doilea motiv ar fi acela ca lasand lastarii de tip sarpanta atat de lungi, coroana se va dezvoltat nult mai bogat si dujmanul numarul unu - VANTUL - va avea un rol destul de nefast cand va avea in cale o coroana mai inalta si mai stufoasa.
    In primul an dupa altoire, consider eu, este important sa se puna accentul pe solidificarea zonei de contact, inmtervenindu-se chiar prin incizii ale scoartei nou create pentru a stinula zonal o aglomerare de calus si o solidificare a zonei de altoire.
    Repet, nu este o critica ci din experienta de ani multi in teren transmit aceste precizari.
    In rest, tot respectul, si inca o data FELICITARi domnului profesor pentru implicarea sa si mai ales pentru faptul ca indicatiile dumnealui sunt cu atat mai pretioase cu cat lucrarile sunt efectuate de dumnealui personal, dand clar exemplul omului care nu vorbeste numai din carti ci si din propria experienta concreta.
    Mult respect.

  • @constantincodriniacob1773
    @constantincodriniacob1773 Рік тому

    Va salut si felictari pentru rezultate! Multumim pentru tehnica si informații! Toate cele bune!! 🤝

  • @adiadr1708
    @adiadr1708 3 роки тому +4

    Sa prezentati si platanii din parc, sunt impresionanti. Dar si alti copaci

  • @cosmindrignei4425
    @cosmindrignei4425 3 роки тому +1

    Hristos a inviat si un Paste fericit! Tineti-o tot asa!

  • @ankualex
    @ankualex 2 роки тому +1

    Chiar eram curios de rezultate dupa vizionare videoclipului cu altoirea acestui pom. Din pacate am si eu niste pomi care nu dau randament si au niste nuci minuscule, dar observ ca se poate indrepta prin altoire. Multumesc pentru aceste materiale!

  • @udvariosif359
    @udvariosif359 2 роки тому +2

    Pentru a înțelege mai bine tăierile care le faceți, aveți grijă la distanța de la care filmați și, nu în ultimul rând, fundalul filmării. Multumiri! Vă urmăresc cu atenție!

  • @iosifdoriancraciun6388
    @iosifdoriancraciun6388 2 роки тому +1

    Foarte interesant!

  • @cris7382
    @cris7382 2 роки тому

    F. Buna explicatie
    Mulțumesc

  • @alexlivadaverde1531
    @alexlivadaverde1531 3 роки тому +1

    De când așteptam videoclipuri noi! ❤️

    • @facultateadehorticulturadi3215
      @facultateadehorticulturadi3215  3 роки тому +3

      Din păcate a fost un an dificil pentru noi din cauza pandemiei. Activitatea didactica a fost ingreunata si nu am mai avut destul timp pentru videoclipuri si social media. Speram sa revenim la normal si sa avem mai mult timp si pentru astfel de videoclipuri. Va multumim!

    • @alexlivadaverde1531
      @alexlivadaverde1531 3 роки тому

      @@facultateadehorticulturadi3215 Am 3 ha de livezi tinere iar informațiile primite de la dvs ma ajuta foarte mult. Aștept cu nerăbdare următoarele videoclipuri, faceți o treaba extraordinara.

  • @vasilepopescu7291
    @vasilepopescu7291 Рік тому

    Nota 10 !

  • @Aurr21
    @Aurr21 2 роки тому +1

    Foarte informativ, va multumesc. Totusi cum reusim sa-i certificam in cazul unei livezi ? Eu sunt incepator, momentan am puieti de 3-4 ani, iesiti din nuca pusa in pamant sau din miez de nuca pusi in ghiveci. Imi sunt dragi toti copacii dar nucul e ceva aparte. Felicitari si salutari din Galati.

  • @mgccgm4341
    @mgccgm4341 3 роки тому +3

    In ce perioada este facuta filmarea? Acum in mai sau mai devreme?

  • @marian6893
    @marian6893 Рік тому

    salutare,,,am altoit un nuc anul trecut și s-a prins,întrebarea mea este ,la câți ani face nuci ?

  • @mihaiduta4777
    @mihaiduta4777 3 роки тому

    La unul din nucii altoiti anul trecut cu metoda dumneavoastra s-a prins doar un singur altoi.Avand in vedere unde este pozitionat altoiul din acesta s-ar putea reface coroana insa pomul lastareste si anul acesta destul de mult in zona in care erau celelalte sarpante din care nu au pornit altoii.Ce parere aveti?Este bine sa indepartez aceste cresteri sau sa incerc anul acesta o altoire a lor cu mugure in fereastra?Precizez ca nucul respectiv are 5 ani varsta si un diametru al trunchiului la 50 cm de sol de aproximativ 8 cm, iar altoiul care s-a prins a avut cresteri anul trecut de aproximativ 80 cm.

  • @shelbyv2658
    @shelbyv2658 8 місяців тому

    Ciupirea lastarilor se poate efectua oricand?

  • @juanito3297
    @juanito3297 3 роки тому +1

    Protejarea zonei altoite s-a efectuat dupa desfacerea legaturilor la altoi? Daca nu s-au desfacut legaturile, nu era suficient masticul pentru protejarea ranilor? Multumesc!

  • @bogdanconstantinescu3231
    @bogdanconstantinescu3231 3 роки тому

    Banda izolatoare cu care sunt legați altoii, cind se dă jos?

  • @cosmindrignei4425
    @cosmindrignei4425 3 роки тому +1

    Hristos a inviat! Si eu va multumesc si as vrea sa stiu in ce perioada este indicat sa fac taieri de formare a coroanei la un nuc tanar de 4-5 ani.

    • @facultateadehorticulturadi3215
      @facultateadehorticulturadi3215  3 роки тому +1

      Adevarat a inviat! In repaus vegetativ si in verde. Dar depinde si de forma pe care ati ales-o. Spor!

    • @IHODIOS
      @IHODIOS 2 роки тому +1

      ADEVARAT-A-INVIAT!❤💛💙