Bursa Ulu Cami ve Saltanat Kapısı ( Bursa Grand Mosque )

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 28 вер 2024
  • Selam, ben #Ümit , Eşim #Serap ve oğlumuz #Metehan ile #Türkiye 'yi gezmeye devam ediyoruz. Sizde bu yolculuğumuzda bize katılmak isterseniz; kanala abone olup, bildirimleri açmayı unutmayınız. Yeni bir video serisi olan Bursa gezimizi beğeninize sunduk. Serinin altıncı videosu olan #Bursa 'nın #Osmangazi ilçesinde bulunan, #UluCamii videomuzla baş başa bırakıyoruz. Keyifli seyirler dileriz. Videomuzu beğenmeyi ve yorum yapmayı unutmayın.
    Sosyal Medya Hesaplarından da bizi takip edebilirsiniz..
    Instagram: www.instagram/... ( @gezilinki )
    Facebook: / gezilinki
    Twitter: / gezilinki
    Web Sitemiz: www.GeziLinki.com
    #Bursa Ulu Cami, Bursa’da I. #Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılmış dini yapıdır.
    Bursa’nın tarihi sembollerinden olan cami, Bursa kent merkezinde, #Atatürk Caddesi üzerindedir. Çok ayaklı cami şemasının en klasik ve anıtsal örneği sayılır. Yirmi kubbeli yapı, Türkiye’deki iç cemaat yeri en geniş camidir. Mimarın #AliNeccar veya #Hacıİvaz olduğu sanılmaktadır. Caminin #kündekari tekniği ile yapılmış minberi #Selçuklu oyma sanatından Osmanlı ahşap oymacılığı sanatına geçişin en önemli örneklerinden biri kabul edilen değerli bir sanat eseridir.
    Caminin duvarlarında bulunan 19. yüzyılın ikinci yarısında ve 20. yüzyılın başlarında farklı hattatlar tarafından yazılmış 192 adet hat levhası ve duvar yazısı, hat sanatının özgün örnekleri arasında gösterilir.
    Caminin iç mekanında, tepesi açık bir kubbenin altında bulunan şadırvan, Ulu Cami’nin dikkat çekici özelliklerindendir.
    Bursa Ulu Cami, Osmanlı Sultanı I. Bayezid tarafından #Niğbolu Seferi’nden dönüşünde verdiği emir ile inşa ettirilmiştir. Caminin yapım tarihini veren bir kitabe yoktur; ancak minber kapısında geçen 802 (1399) tarihi caminin inşa tarihi olarak kabul edilir.
    Bursa Ulu Cami’nin inşası; hem devletin kendisini siyasal, ekonomik ve kültürel bir varlık olarak dünyaya kabul ettirme çabasının bir devamı hem de #Osmanlı toplumuna bir kimlik verme çabasının gereği olarak değerlendirilir. Caminin açılışında ilk hutbeyi dönemin önemli mutasavvıflarından biri olan #SomuncuBaba ’nın okuduğu rivayet olunur.
    Cami yapıldığı dönemlerde toplum tarafından çok itibarlı addedilmiş ve diğer medreselerin hocaları burada ders vermeyi bir şeref bilmiştir. Sonraki yüzyıllarda caminin iç mekânını süsleyen ve alışılmışın dışında büyük ebatlı yazılar toplumsal ilgi ve itibarın nedenlerinden biri olmuştur.
    İnşasından kısa bir süre sonra #YıldırımBayezid ’in #AnkaraSavaşı ’nda esir düşmesinin ardından #Timur ’un Bursa’yı işgali sırasında ve #Fetret Devri’nde Karamanoğlu Mehmed Bey’in Bursa kuşatmasında(1413) cami, dış cephelerine odun yığılarak yakılmaya çalışıldı. Bu yangınlar sonucu dış cephe kaplaması tahrip oldu. Ortaya çıkan moloz duvar dokusu kalın sıva ile örüldü; bu durum 1950’lerdeki restorasyona kadar böyle devam etti. 1958 #BüyükÇarşı yangınında kuzey avlusunun da yanmasından sonra gördüğü tadilat sırasında sıva kaldırılmıştır.
    Fetret devrinden sonra 1421 yılında tekrar ibadete açılan caminin ilk tamir vesikası 1494 yılına aittir. 1862 yılına kadar 23 tamir vesikası daha vardır. #Müezzin mahfili 1549 yılında yapıldı. 1517 yılında #YavuzSultanSelim tarafından Mısır'ın fethi ve hilafetin Osmanlı'ya geçtiği dönemde getirilen Kabe-i şerif kapı örtüsü padişah tarafından Ulu Cami’ye hediye edildi ve minberin soluna asıldı.
    Cami, 1855 yılı büyük depreminde büyük hasar gördü. On sekiz kubbesi çöken caminin sadece batı minaresinin dibindeki kubbe ile mihrap önü kubbesi ayakta kalabildi. Depremden sonra esaslı bir tamir gördü. Bu dönemde #SultanAbdülmecid ’in emri ile İstanbul’dan gönderilen ünlü hattatlar camideki büyük yazıları elden geçirdiler.
    Dikdörtgen planlı cami yaklaşık 5000 metrekare boyutlarında olup 20 kubbe ile örtülüdür. Sekizgen kasnaklara oturan kubbeler mihrap duvarına dik beş sıra halinde dizilmiştir. Kasnaklar mihrap ekseni üzerindekiler en yüksek olmak üzere yanlara doğru gidildikçe her sırada daha alçak düzenlenmiştir. Kuzey cephenin her iki ucunda tuğla malzemeyle inşa edilmiş iki kalın minaresi ve minarelerden doğudakinin #SultanÇelebiMehmed devrine ait olduğu tahmin edilmektedir.
    Düzgün kesme taşlarla inşa edilmiş kalın beden duvarlarının masif etkisini hafifletmek için cephelerde her kubbe sırası hizasına gelmek üzere sağır sivri kemerler yapılmıştır. Her kemerin içinde iki sıra halinde ikişer pencere yer alır. Bunların gerek biçimleri gerek boyutları her cephede farklıdır.
    Son #cemaat yeri bulunmayan yapının kuzey cephesinde köşelerde sonradan yapılan iki minare vardır. Minarelerin ikisi de beden duvarına oturmaz, yerden başlar. Batı köşesindeki minare I. Bayezid tarafından yaptırılmıştır. Sekizgen biçimli kürsüsü bütünüyle mermerden, gövdesi tuğladandır. I. Mehmet'in yaptırdığı söylenen doğu köşesindeki kare kürsülü minare, caminin beden duvarından da 1 metre kadar ayrıktır.

КОМЕНТАРІ • 20

  • @GeziLinki
    @GeziLinki  3 роки тому +4

    Bursa gezimizde serinin 6. Videosu olan Bursa Ulucami videosunu beğeninize sunduk. Bu videoda vav ların sırrını aktarıyoruz. Lütfen sizlerde yorumlarınızı bizlerle paylaşın. İyi seyirler dileriz.

  • @bkrekmn3082
    @bkrekmn3082 3 роки тому +1

    Camideyiz kaadişim :) Başarılarınız daim olsun.

  • @nurhanakbaba9104
    @nurhanakbaba9104 3 роки тому +2

    Gercekten maneviyat dolu bir video olmus oncelikle emegine saglik Vavlarin n e manaya geldigini bilmiyordum bu sayede bizde bilgilenmis olduk tskler yeni videolarini bekliyoruz 👏

    • @GeziLinki
      @GeziLinki  3 роки тому +1

      Vav lar gerçekten bir çok kişinin orada dikkatini çekmiyor. Bazen görmek için bakmak yeterli olmuyor hikayesini yada sırrını da bilmek gerekiyor işte bizde mümkün olduğunca bunu yapmaya çalışıyoruz eğer başarıyorsak ne mutlu bize

  • @ozgur5982
    @ozgur5982 3 роки тому +2

    Emeginize saglik cok güzel bilgilendirdiginiz icin tskler 👏👍

    • @GeziLinki
      @GeziLinki  3 роки тому +1

      Rica ederiz umarım izlerken keyif almışsınızdır.

    • @ozgur5982
      @ozgur5982 3 роки тому +1

      @@GeziLinki kesinlikle 👍

  • @ademhasgul4600
    @ademhasgul4600 3 роки тому +1

    Çok önemli bilgiler var emeğine sağlık bilgilendirdigin için herkesi Çok teşekkür ederim

    • @GeziLinki
      @GeziLinki  3 роки тому

      Çok teşekkürler beğenmenize sevindim.

  • @oyunoynuyor5287
    @oyunoynuyor5287 3 роки тому +1

    Emeğine saglik

  • @bilgininisiginda3298
    @bilgininisiginda3298 3 роки тому +1

    Çok basarili

  • @nurcanaltin5919
    @nurcanaltin5919 3 роки тому +2

    Cekim cok maneviyat doluydu. İzlerken tüylerim diken diken oldu.
    Aciklik getirmeniz cekim esnasinda bilgilerimizi dahada genisletiyor.
    Boyle bir imkani biz izleyicilere sundugunuz icin cok tesekkur ederiz gezi linki👍🌹

    • @GeziLinki
      @GeziLinki  3 роки тому +2

      Çok teşekkürler gezerken bizde aynı hisler içindeydik bunu sizede yansıttıysak ne mutlu bizlere ☺️

  • @serpilacun8079
    @serpilacun8079 3 роки тому +1

    Çekiminde sunumunda cok basarili emegine saglik.

    • @GeziLinki
      @GeziLinki  3 роки тому +1

      Çok teşekkürler 👍

  • @mipayy9697
    @mipayy9697 3 роки тому +1

    İzledim yorumda yaptım herzamanki gibi çok güzel bir video