EXPOSICIÓ ANTONI TÀPIES -Setembre-novembre 2024

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 сер 2024
  • TÀPIES A SANT CUGAT
    L'aportació que fa aquest espai d'art l'any Tàpies és la de donar a conèixer una part poc coneguda d'aquest destacat creador català. "Tàpies a Sant Cugat" és la petita mostra que vol difondre-ho en l'àmbit nacional i internacional, una part mol poc coneguda d'Antoni Tàpies i també contribuir a actualitzar-ne les lectures i a construir noves mirades, sobre el tèxtil en la seva obra.
    Aportem material fins ara desconegut del pas de Tàpies per Sant Cugat en els anys 1967 - 1969, i la seva aportació cal ser destacada, ja que a la Casa Aymat -Escola Catalana de tapís- si fan els seus primers tres obres tèxtils de grans dimensions,
    El nus negre de 210 x 150 cm. 1967. Quatre taques roges de 205 x 185 cm. 1969 i Díptic de 157 x 300 cm. 1969. Obres venudes als Estats Units.
    Obres fetes amb la col·laboració de Josep Royo, Carmen Lacruz i Pere Cortijos. Fotos Carles Cabanas, fons Cabanas. Arxiu AMSCV
    Tàpies contacta amb l'empresari Miquel Samaranch, propietari de l'Antiga Casa Aymat, en 1967 perquè hi vol executar les seves primeres obres en tèxtil, segons els nous conceptes que es desenvolupen a la manufactura i que fa participar artistes destacats del moment. Tàpies, contribuint així també en donar a conèixer la nova corren creativa de l'art del tèxtil que es desenvolupa a Sant Cugat. A l'Escola Catalana de Tapís també hi varen participar d'altres destacats artistes del país com Jaume Muxart, Josep Mª Subirachs, Miró, Picasso, Fornells-Pla..., sota la direcció artística de Josep Grau Garriga.
    Aquests primers tapissos de gran format, hi participen els artesans Josep Royo, Carme Lacruz i Pere Cortijos. Més endavant, executà més obres a "l'Antiga Farinera" de la ciutat de Tarragona, juntament amb Josep Royo. Un dels tapissos fets a Tarragona de la Col·lecció Rodríguez Veyrat
    i documentació adjunta s'exhibeixen actualment en el Museu d'Art Modern de Tarragona.
    La col·laboració que està pendent de revisar-se a fons és la de Josep Royo i Antoni Tàpies entre els anys 1967 i 1973. Del treball conjunt en l'art del tapís hi ha censades més d'una vintena d'obres, les primeres fetes a Sant Cugat i les altres a Tarragona, tots dos integren els materials tèxtils amb una llibertat insòlita.
    Primer fan una sèrie de tapissos inspirats en cartons realitzats per Tàpies que van ser exposats a la Sala Gaspar a finals de l'any 1971. Etiqueta rogenca (1971), que forma part de la Col·lecció Rodríguez Veyrat, i que ara s'exposa temporalment al Museu d'Art Modern de Tarragona es va poder veure's en aquella mostra.
    L'Univers creatiu d'una personalitat internacional com és Antoni Tàpies i el seu pas per Sant Cugat, fa que exposem per primera vegada les imatges de l'elaboració de les tres obres tèxtils de grans dimensions que es fan a Sant Cugat, a instàncies de l'artista. Obres venudes als Estats Units.
    El fotògraf de Sant Cugat Carles Cabanas -fotògraf oficial de la Casa Aymat (Escola Catalana de Tapís)-, va fotografiar el procés de creació de les tres obres tèxtils, teixides aquí per l'artista els anys 1967 i 1969, i també va captar imatges de les diverses visites de Tàpies a la ciutat.
    La mostra actual és un reconeixement a la labor feta per aquest fotògraf, que la Canals Galeria d'art vol destacar, per la important documentació gràfica que ha anat recollint al llarg de la seva vida, d'esdeveniments culturals dignes de recordar, així com dels treballs de destacats creadors del segle XX, que han estat relacionats amb Sant Cugat.
    L'actual exposició, amb Jaume Cifuentes com a comissari, hi podrem veure públicament moltes de les imatges del treball de Tàpies a la Casa Aymat i de gravats seus d'aquells anys.
    Exposició inclosa en l'Any Tàpies 2024, 15 Biennal Manifesta Barcelona 2024 i amb la Regata Cultural amb propostes a Barcelona i Àrea Metropolitana.

КОМЕНТАРІ •