Itse ainakin hyväksyn sähköavustuksen maantiepyörään myös. Itselläni ei vielä sellaista ole mutta varmaan sekin aika joskus koittaa. Aika hauska ilmeisesti kuvausteknisesti johtuva harha kun 5-minuutin kohdalta eteenpäin näyttää ikään kuin ketju ja eturatas ei pyörisi lainkaan vaikka kammet pyörii. Sähköavustuksissa lienee vielä kehiteltävää vaikka asetuksista toki saa jonkin verran avustuksen käyttäytymistä muuteltua.
Kas - tuossa lienee sama ilmiö kun joskus TV:n länkkäreissä muistan katsoneeni kun hevosvankkureiden kärrynpyörä näyttää pysähtyvän tai lähtevän pyörimään takaperin vaikka vankkurit etenee. Liittynee kohteen osavaan pyörimisnopeuteen vs. videon kuvataajuus. Ja joo - onhan nuo sähköavusteiset kehittyneet hurjaa vauhtia sekä rauta- että ohjelmistopuolella. Tuskin se kehitys tähän pysähtyy.
Led-etuvalo fillarissa kun paistaa, niin välillä rengaskuvion perusteella eturengas pyörii taaksepäin 😂 Aallonpituudet, taajuudet ja mitä näitä oli… Ite vaihdoin sähköavusteisen täpärinkin luomuun, kun työmatka lyheni puoleen. Paino / vs. hyöty oli omassa kokemuksessa työmatkalla ihan jees, mutta muuten akun & moottorin lisäpaino oli lähinnä riesa. Ja lisätekniikka tuo aina lisähuollettavaa / lisää potentiaalisesti hajoavia komponentteja…
Ei ole kokemusta, mutta miksei voisi sähköjä olla maantiepyörissä? Kaikin mokomin. Punnitsin kerran, että mun Raleigh Joop Zoetemelk painaa 12 kg. Ihmeesti matkat on taittunu luomuna, tosin jotain mäkiä on talutettu aikain saatossa😅 En kuitenkaan sähköominaisuuksia vielä siihen laittanut tämän kertaisella kustomointireissulla, kevyempää välitystä kylläkin.
Itsellä ollut tuo Mahlen aikaisempi versio Orbea Gain kauppakassipyörässä muutaman vuoden. Manio vehje. Pikku tuunauksella sain pyörän 14kg painoiseksi. Vaikka sähkö loppuisi, niin tuo olisi vain tuhti hybridi jota ei ole raskas polkea.
Sähköpyörä tasoittaa kyllä mukavasti ylämäet ja tuo maastoiluunkin vauhdin hurmaa tasaisempaan maastoon mutta jotenkin vie kyllä myös pois onnistumisen elämyksiä. Tästä syystä palasin luomuihin.
Noissa kun olisi vielä gyrosensori, joka tunnistaa ylämäet, ja avustaa vaan niissä tarpeen mukaan. Jäis avustuksen käsin säätely kokonaan pois, ja sais vaan keskittyä itse ajamiseen.
Kumpi vaikuttaa enempi pyörän liikkuvuuteen jos painoa katsotaan, pyörän vai ajajan lisäkilot? Vai onko sama asia? Kun itsellä tulee trekin sähkömaasturissa kyllä lähes seinä vastaan, kun nopeus ylittää 26kmh. Jotenkin tuntuu että voiko tuo pyörän 23kg omapaino tuntua niin raskaalta liikuttaa eteenpäin. Luomu maasturilla menee kuitenkin huomattavasti kevyemmin tuo 26-28kmh, ainakin hetkellisesti. Sähkärissähän ei moottorin kuitenkaan pitäisi vastustaa polkemista (Bosch Gen4 85nm)
Ei sillä pitäisi olla merkitystä missä se paino on. Kokeile ajaa luomulla vastaava lisäpaino mukana niin pitäisi tuntua samalta 😆 Vaikka ei se Boschikaan ihan vastukseton ole.
@@Velogisepä se kun luomulla on kyllä tullut ajeltua kuorman kanssa, eli reppu selässä ja muuta bikepackin systeemiä pyörässä kiinni ja lisäpainoa on ollut vähintään tuon 10kg eikä se ole tuntunut lainkaan pahalta liikuttaa eteenpäin. Tuo sähkäri tuntuu tuolla 10kg pyörän omalla lisäpainolla käsittämättömän raskaskaalta rajoittimen jälkeen. Sähkärissä on sileämpi rengaskuviokin ja hieman kapeampikin kun luomussa.
Oon itsekin ajatellut sähköavusteista maantiepyörää silloin kun on kova vastatuuli eikä pyörä mene mihinkään ja on pitkä ylämäki,mutta vielä menen luomuna,kun on kunto sen verraan rautaa,ehkä sitten kun olen yli 80v.
Ja onko vaikutus kuinka suuri, jos kampien pituutta sähkärissä muuttaisi 10mm pidemmäksi? Vipuvarttahan tulee ainakin vähän lisää, mutta on merkittävää eroa polkemisen keveyteen?
Ei se kammen pidentäminen kyllä polkemiseen keveyttä tuo. Jos toisi niin nähtäisiin paljon pidempiä kampia. Kampien pituuksien vaikutuksestahan on jo ainakin 1980-luvulla julkaistu tutkimuksia.
Mielelläni kuuntelin tämän näin 60 vuotiaana, jos vaikka 20 vuoden kuluttua HUSin (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin) apuvälinevarastosta joutuisi sähköpyärän hakemaan vuokralle muiden rollaattoreiden ja VC-korokkeiden lisäksi. Kiitos! Äänesi oli aikaisempaa hieman miehekkäämpi. Oliko tullut käytyä baarissa vai....?
Jos tietysti muulla pääse , niin onpahan sähkö. Muuten ihan joutavaa lisäpainoa , eikä ole pitkillä lenkeillä muuta kun hidasteena. Ihan samoin kun kaikissa muissakin pyörissä. Sitten kun kunto/terveys menee sille tasolle , että ei muuten pääse , niin ehkä voi harkita.
Itsellä ei ole, mutta Lookin sähkögravel-pyörä vaikuttaa kiinnostavalta, siitä saa moottorin akkuineen kokonaan pois, jolloinka pyörä painaa enää sen 8 kilon huitamilla. Nykyäänkin on muutenkin nämä gravel/maantie jutut hyvin hoidossa, on useita pyöriä jotka vaihtuu maantie ja graveliksi pelkästään kiekkoja vaihtamalla. Videossa on matalien äänien kanssa ongelmia, yleensä puheen nauhoituksessa kannattaakin leikata alta 100 hz pois, ne tuottaa vain ns. lehmän hönkäyksen ääneen.
Fazualla on ainakin tehty tuollaisia toteutuksia - pitäisi sekin kokeilla. Tällä kertaa lehmän henkäyksen ääni taisi johtua vilustumisesta ja poskiontelon tulehduksesta 🤧
Itse olen nyt pari vuotta ajellut Fazuan 50-sarjan keskimoottorilla varustetulla gravelilla ja kyllä se ihan selvästi on tahmeampi ajella ilman avustusta kuin vastaava pyörä ilman sähköjä, kiekot ja kumitkin ovat edellisestä kiertäneet niin pitäisi olla lähes identtinen. Fazuasta saa vieläpä akun lisäksi koko moottoripaketin otettua irti ja se tahmeus tulee jostain sieltä keskiön vaihdesysteemistä. Saisi olla noissa avustustasoissa muitakin parametreja kuin tuo avustusprosentti ja maksimiteho. Kesäkelillä normaaliajossa kun oma teho on vaikka alle 100W ja nopeus yli 20km/h niin ihan turhaan se moottori avustelee. Sitten taas jossain jyrkemmässä mäessä saa heti olla räpläämässä isommalle tehoalueelle kun pyörä voisi ihan helposti huomata itsekin, että nyt nopeus tippuu vaikka polkimiin pistetään yli 200W.
Niin meinaat että Fazua-pyörä on luomua tahmeampi ilman moottoria ja akkuakin? Mielenkiintoinen havainto - itse en ole siis Fazuaa kokeillut mutta pitäisi.
@@Velogi Joo, en toki ole kokeillut muita kuin tuota yhtä omaa pyörää, mutta ihan selvästi sen huomaa. On houkuttanut avata keskiö, mutta tähän mennessä olen vielä vastustanut kiusausta kun se saattaa sitten vaatia jotain kalibrointeja että momentinmittaus menee kohdilleen.
Kanarialla talvella käydessä on mukava, kun maantiekiiturissa on sähköavustus. Kunto ei silloin useasti ole huipussaan ja mäet isokokoiselle kaverille luomulla melkoista sinnittelyä.
No nyt voi huonokuntoinenkin vetää spandexit päällä. Sykemittarissa lepolukelemat eli aika paljon. No nouseehan se syke pelkästä sohvallta nousussakin.
Totta mooses niissä saa olla sähkömalleja jos on tarves. Olishan tuo optimaalista jos tuntuma on samanlainen kuin sähköttömässä eikä mikään ahista vastaan, sitten San Marinon kukkuloille kiivetessä voikin käyttää avustusta 🙃
Yllättävän pitkään kestävät etenkin lisäakun kanssa eli yli 100 km. Pitää muistaa, että isoa ylämäkeä seuraa usein iso alamäki, jossa avustusta ei tarvitse
Ehkä joskus 80-vuotiaana vois sähköavusteinenkin polkupyörä kiinnostaa. Tässä hetkessä pidän kaikkea tuonkaltaista rajallisten kaivannaisten tuhlaamisena ja oikeastaan suoranaisena ympäristörikoksena.
@@mikko4883 🙂 Kyllä se valitettavasti niin näkemykseni mukaan on. Ymmärrän kyllä vanhuksia ja vammaisia, mutta luulen että suurin osa noista ja miljoonista muistakin sähkövimpaimista menee ihmisille, joiden pitäisi kyllä pystyä käyttämään niitä ilman moottoriakin. Erityisen koomisena pidän juuri maantiepyörää sähköavusteisena versiona.
@@JanneHeinonen-c6w Nyt mennään kyllä lujaa metsään eikä edes polkuja pitkin. Laskennallisesti sähköpyörällä ajettu kilometri on kaikista liikuntamuodoista ympäristöystävällisin vaikka lasketaan mukaan pyörän ja akun tuottamiseen menevät resurssit. Ei se lihasenergia jolla kampea väännetään päästöittä synny ja sähköpyörien akut ovat saavutettavaan hyötysuhteeseen nähden todella pieniä ja vähän maametalleja kuluttavia. Itsekin pidin tätä tietoa hämmentävänä kun ensimmäisen kerran kuulin, mutta oma mutu tuntuma oli jälleen kerran väärässä.
Taas on uusia Hel*****koneita keksitty 😁
Kiitos videosta 👍
Itse ainakin hyväksyn sähköavustuksen maantiepyörään myös. Itselläni ei vielä sellaista ole mutta varmaan sekin aika joskus koittaa. Aika hauska ilmeisesti kuvausteknisesti johtuva harha kun 5-minuutin kohdalta eteenpäin näyttää ikään kuin ketju ja eturatas ei pyörisi lainkaan vaikka kammet pyörii. Sähköavustuksissa lienee vielä kehiteltävää vaikka asetuksista toki saa jonkin verran avustuksen käyttäytymistä muuteltua.
Kas - tuossa lienee sama ilmiö kun joskus TV:n länkkäreissä muistan katsoneeni kun hevosvankkureiden kärrynpyörä näyttää pysähtyvän tai lähtevän pyörimään takaperin vaikka vankkurit etenee. Liittynee kohteen osavaan pyörimisnopeuteen vs. videon kuvataajuus.
Ja joo - onhan nuo sähköavusteiset kehittyneet hurjaa vauhtia sekä rauta- että ohjelmistopuolella. Tuskin se kehitys tähän pysähtyy.
@@Velogi UA-camsta löytyy myös pätkiä, joissa helikopteri nousee ilmaan, vaikka roottori ei pyöri.
@@hubertus-massimilianovonho7109 Silloin kun kuvataajuus ja pyörivän kohteen nopeus (taajuus) synkkaavat syntyy ko. ilmiö.
Led-etuvalo fillarissa kun paistaa, niin välillä rengaskuvion perusteella eturengas pyörii taaksepäin 😂 Aallonpituudet, taajuudet ja mitä näitä oli…
Ite vaihdoin sähköavusteisen täpärinkin luomuun, kun työmatka lyheni puoleen. Paino / vs. hyöty oli omassa kokemuksessa työmatkalla ihan jees, mutta muuten akun & moottorin lisäpaino oli lähinnä riesa. Ja lisätekniikka tuo aina lisähuollettavaa / lisää potentiaalisesti hajoavia komponentteja…
Ei ole kokemusta, mutta miksei voisi sähköjä olla maantiepyörissä? Kaikin mokomin. Punnitsin kerran, että mun Raleigh Joop Zoetemelk painaa 12 kg. Ihmeesti matkat on taittunu luomuna, tosin jotain mäkiä on talutettu aikain saatossa😅 En kuitenkaan sähköominaisuuksia vielä siihen laittanut tämän kertaisella kustomointireissulla, kevyempää välitystä kylläkin.
Mielenkiintoinen juttu, aika keveitä pyöriä molemmat 👍
Itsellä ollut tuo Mahlen aikaisempi versio Orbea Gain kauppakassipyörässä muutaman vuoden. Manio vehje. Pikku tuunauksella sain pyörän 14kg painoiseksi. Vaikka sähkö loppuisi, niin tuo olisi vain tuhti hybridi jota ei ole raskas polkea.
Sähköpyörä tasoittaa kyllä mukavasti ylämäet ja tuo maastoiluunkin vauhdin hurmaa tasaisempaan maastoon mutta jotenkin vie kyllä myös pois onnistumisen elämyksiä. Tästä syystä palasin luomuihin.
Noissa kun olisi vielä gyrosensori, joka tunnistaa ylämäet, ja avustaa vaan niissä tarpeen mukaan. Jäis avustuksen käsin säätely kokonaan pois, ja sais vaan keskittyä itse ajamiseen.
Kumpi vaikuttaa enempi pyörän liikkuvuuteen jos painoa katsotaan, pyörän vai ajajan lisäkilot? Vai onko sama asia? Kun itsellä tulee trekin sähkömaasturissa kyllä lähes seinä vastaan, kun nopeus ylittää 26kmh. Jotenkin tuntuu että voiko tuo pyörän 23kg omapaino tuntua niin raskaalta liikuttaa eteenpäin. Luomu maasturilla menee kuitenkin huomattavasti kevyemmin tuo 26-28kmh, ainakin hetkellisesti. Sähkärissähän ei moottorin kuitenkaan pitäisi vastustaa polkemista (Bosch Gen4 85nm)
Ei sillä pitäisi olla merkitystä missä se paino on. Kokeile ajaa luomulla vastaava lisäpaino mukana niin pitäisi tuntua samalta 😆 Vaikka ei se Boschikaan ihan vastukseton ole.
@@Velogisepä se kun luomulla on kyllä tullut ajeltua kuorman kanssa, eli reppu selässä ja muuta bikepackin systeemiä pyörässä kiinni ja lisäpainoa on ollut vähintään tuon 10kg eikä se ole tuntunut lainkaan pahalta liikuttaa eteenpäin. Tuo sähkäri tuntuu tuolla 10kg pyörän omalla lisäpainolla käsittämättömän raskaskaalta rajoittimen jälkeen. Sähkärissä on sileämpi rengaskuviokin ja hieman kapeampikin kun luomussa.
Oon itsekin ajatellut sähköavusteista maantiepyörää silloin kun on kova vastatuuli eikä pyörä mene mihinkään ja on pitkä ylämäki,mutta vielä menen luomuna,kun on kunto sen verraan rautaa,ehkä sitten kun olen yli 80v.
Ja onko vaikutus kuinka suuri, jos kampien pituutta sähkärissä muuttaisi 10mm pidemmäksi? Vipuvarttahan tulee ainakin vähän lisää, mutta on merkittävää eroa polkemisen keveyteen?
Ei se kammen pidentäminen kyllä polkemiseen keveyttä tuo. Jos toisi niin nähtäisiin paljon pidempiä kampia.
Kampien pituuksien vaikutuksestahan on jo ainakin 1980-luvulla julkaistu tutkimuksia.
Vielä näin 58 vuotiaana, sähköt on maantiepyörässä ainoastaan vaihteissa😁🚴♂️
Mielelläni kuuntelin tämän näin 60 vuotiaana, jos vaikka 20 vuoden kuluttua HUSin (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin) apuvälinevarastosta joutuisi sähköpyärän hakemaan vuokralle muiden rollaattoreiden ja VC-korokkeiden lisäksi.
Kiitos!
Äänesi oli aikaisempaa hieman miehekkäämpi. Oliko tullut käytyä baarissa vai....?
Jos tietysti muulla pääse , niin onpahan sähkö. Muuten ihan joutavaa lisäpainoa , eikä ole pitkillä lenkeillä muuta kun hidasteena. Ihan samoin kun kaikissa muissakin pyörissä. Sitten kun kunto/terveys menee sille tasolle , että ei muuten pääse , niin ehkä voi harkita.
Itsellä ei ole, mutta Lookin sähkögravel-pyörä vaikuttaa kiinnostavalta, siitä saa moottorin akkuineen kokonaan pois, jolloinka pyörä painaa enää sen 8 kilon huitamilla. Nykyäänkin on muutenkin nämä gravel/maantie jutut hyvin hoidossa, on useita pyöriä jotka vaihtuu maantie ja graveliksi pelkästään kiekkoja vaihtamalla. Videossa on matalien äänien kanssa ongelmia, yleensä puheen nauhoituksessa kannattaakin leikata alta 100 hz pois, ne tuottaa vain ns. lehmän hönkäyksen ääneen.
Fazualla on ainakin tehty tuollaisia toteutuksia - pitäisi sekin kokeilla. Tällä kertaa lehmän henkäyksen ääni taisi johtua vilustumisesta ja poskiontelon tulehduksesta 🤧
@@Velogi Juu, Fazuan moottoreita Lookki käyttää. On toki niitä muissakin pyörissä.
Itse olen nyt pari vuotta ajellut Fazuan 50-sarjan keskimoottorilla varustetulla gravelilla ja kyllä se ihan selvästi on tahmeampi ajella ilman avustusta kuin vastaava pyörä ilman sähköjä, kiekot ja kumitkin ovat edellisestä kiertäneet niin pitäisi olla lähes identtinen. Fazuasta saa vieläpä akun lisäksi koko moottoripaketin otettua irti ja se tahmeus tulee jostain sieltä keskiön vaihdesysteemistä.
Saisi olla noissa avustustasoissa muitakin parametreja kuin tuo avustusprosentti ja maksimiteho. Kesäkelillä normaaliajossa kun oma teho on vaikka alle 100W ja nopeus yli 20km/h niin ihan turhaan se moottori avustelee. Sitten taas jossain jyrkemmässä mäessä saa heti olla räpläämässä isommalle tehoalueelle kun pyörä voisi ihan helposti huomata itsekin, että nyt nopeus tippuu vaikka polkimiin pistetään yli 200W.
Niin meinaat että Fazua-pyörä on luomua tahmeampi ilman moottoria ja akkuakin? Mielenkiintoinen havainto - itse en ole siis Fazuaa kokeillut mutta pitäisi.
@@Velogi Joo, en toki ole kokeillut muita kuin tuota yhtä omaa pyörää, mutta ihan selvästi sen huomaa. On houkuttanut avata keskiö, mutta tähän mennessä olen vielä vastustanut kiusausta kun se saattaa sitten vaatia jotain kalibrointeja että momentinmittaus menee kohdilleen.
Lupaavaa kun heti alussa TQ:n moottorin yksi torx-ruuvi on ruosteessa(?) 😁
Jos se ei oo speed pedelec niin en lähtis haaskaan rahaani sellaiseen. Kuitenkin luomu maantiepyöräkin kulkee helposti yli 25km/h
Mutta joku e-gravel tai e-dropbar mtb vois olla ihan järkevä.
Kulkee kulkee, mutta harvalla ylämäkeen.
@@Velogi joo totta. lähinnä mietin vaan keskinopeutta.
Travel tuntuu olevan päivän sana. Hiljalleen levennetään kumeja pintaa yritetään tuottaa maksimille.
Gravel-pyörä on kyllä monipuolinen kulkupeli!
Kanarialla talvella käydessä on mukava, kun maantiekiiturissa on sähköavustus. Kunto ei silloin useasti ole huipussaan ja mäet isokokoiselle kaverille luomulla melkoista sinnittelyä.
Näen, että suurimmat markkinat toisaalla. Suomessa tällaista tarvetta ei niinkään
Joo totta se on, että kiinnostus kasvaa korkeuserojen myötä. Rasitus pysyy tasaisempana - mäessä voittaa ja tasamaalla häviää.
Helpommin pääsee mopolla
No nyt voi huonokuntoinenkin vetää spandexit päällä. Sykemittarissa lepolukelemat eli aika paljon. No nouseehan se syke pelkästä sohvallta nousussakin.
Kiitos tiedosta!
Näyttää siltä, että 1940 luvulla syntyneet olemme parempikuntoisia kuin 2000 luvulla syntyneet.
Pyöräily on perseestä! Vaarallista yms. Taksilla pääsee halvemmalla ja helpommin
Joo täytyy vain muistaa laittaa taksiin hypätessä Garmin päälle taskuun niin saa lenkkidatan talteen!
Totta mooses niissä saa olla sähkömalleja jos on tarves. Olishan tuo optimaalista jos tuntuma on samanlainen kuin sähköttömässä eikä mikään ahista vastaan, sitten San Marinon kukkuloille kiivetessä voikin käyttää avustusta 🙃
Joo noissa korkeuseroissa siinä tosiaan on ideaa jos jossain.
@@Velogi Juu ainakin johonkin asti pääsee vaikkei noiden akkujen watit taida niissä oloissa riittää vaikka miten saisi eko moodille..
Yllättävän pitkään kestävät etenkin lisäakun kanssa eli yli 100 km. Pitää muistaa, että isoa ylämäkeä seuraa usein iso alamäki, jossa avustusta ei tarvitse
@@AriJansen Näin on, kaikkia kilsoja ei tarvitse aina polkea.
Onko Risto ruvennu tupakoimaan, kun on kovin matala ja tukkonen ääni?! :D
Kyllä tuo oli ihan raikkaan meri-ilman ansiota 😄
Jos porukka niitä ostaa, niin silloinhan niille on oma käyttäjäkuntansa.
Akkujen kehityksen myötä paino laskee, niin mikä ettei! Paitsi, että valkoinen viiva tökkii.
Kun Italiassa ollaan niin silloin pitäisi ajaa italialaista pyörää....
Hianoja fillareita ja ihan qäypäsiä tarqotuqseen varmaan ni ynnä pitsa quuluu ananaqseen ni 😊💚🥁
Ilmankos niin moni ajoi Ruskan.
He ei tainneet paljoa latailla kun valojen ja kännykän akkua :-D
Ehkä joskus 80-vuotiaana vois sähköavusteinenkin polkupyörä kiinnostaa. Tässä hetkessä pidän kaikkea tuonkaltaista rajallisten kaivannaisten tuhlaamisena ja oikeastaan suoranaisena ympäristörikoksena.
Vai ympäristörikos🤯Oota kun kuulet autoista 😨
Suosittelen kuitenkin kokeilemaan ennen 80v synttäreitä.
@@mikko4883 🙂 Kyllä se valitettavasti niin näkemykseni mukaan on. Ymmärrän kyllä vanhuksia ja vammaisia, mutta luulen että suurin osa noista ja miljoonista muistakin sähkövimpaimista menee ihmisille, joiden pitäisi kyllä pystyä käyttämään niitä ilman moottoriakin. Erityisen koomisena pidän juuri maantiepyörää sähköavusteisena versiona.
@@JanneHeinonen-c6w Nyt mennään kyllä lujaa metsään eikä edes polkuja pitkin. Laskennallisesti sähköpyörällä ajettu kilometri on kaikista liikuntamuodoista ympäristöystävällisin vaikka lasketaan mukaan pyörän ja akun tuottamiseen menevät resurssit. Ei se lihasenergia jolla kampea väännetään päästöittä synny ja sähköpyörien akut ovat saavutettavaan hyötysuhteeseen nähden todella pieniä ja vähän maametalleja kuluttavia. Itsekin pidin tätä tietoa hämmentävänä kun ensimmäisen kerran kuulin, mutta oma mutu tuntuma oli jälleen kerran väärässä.
on varmaan helppoa elää jos ei koskaan käytä mitään esim. öljystä tehtyä tuotetta :D
Sähköavustus ei sovellu maantiepyörän luonteeseen.
Ite meen taksilla