I to jest chyba najlepszy dowód na to że jednak te wysoki plony które zbiera Słomek nie są wyssane z palca jak co niektórzy mówią 😎Piękna maszynka niech służy i oby nowy rok był jeszcze lepszy😄
Kurwa ludzie chłop zapierdala od rana do świtu, ma głowę na karku mega pracowity i kupił sobie nowy nabytek. Każdy kto pracuje powinien zarabiać z tego, kogo szczypie dupa niech weźmie się za robotę i dąży za celami.❤
Ciężko pracujące ludzie NIK im nie daje ciężka praca wszystko zdobywaj trzeba takich ludzi szanować do są Polcy rolnicy którzy obrabiają Polską ziemię a nie holdingi zagraniczne
U mnie tempo już ma już 3 sezony za sobą , co do siewu buraka tez się obawiałem ze nie jest to najlepszy wybór ale jak się spędzi więcej czasu na ustawieniach to tez idzie posiać idealnie , pamiętaj ze ciśnienie max 1,6-1,8b przy większym ciśnieniu nasiona będzie wystrzeliwać na cięższych glebach i prędkość tez bym trzymał koło 10-11 maks czy a ze lekka bardzo dobrze dorobiona ziemia można zwiększyć ciśnienie i pojechać szybciej i jakość siewu tez będzie super ale przy siewie buraków pośpiech nigdy nie jest wskazany ;) buraków sieje co roku koło 200-300 ha i nigdy nie ma żadnych problemów , co do kukurdzy to siewnik stworzony do tego śmiało można leżąc dużymi prędkościami , jedynie z siewu soji nie jestem zadowolony bo często w rurkach potrafią się blokować nasiona i jest dłubanie , nawet zakładanie szerszych rurek nie pomogło i niestety trzeba jeździć wolniej … Co do rzepaku było chyba najciężej ustawić ogarnąć wszystkie ustawienia ale jak już się udało to tez bajka wschody ;) Ale ogolnie jedynie czego żałuje ze zamiast t6 nie kupiłem v12 ;(
Czekałem dwa tygodnie na ten odcinek. Generalnie maszyna godna polecenia. Gratulacje zakupu i życzę powodzenia i cierpliwości w pierwszym sezonie. Pozdrawiam serdecznie. P.S służę pomocą w pierwszym sezonie.
Z tym kominem sie zgadzam.. w tym roku zalepialo non stop. Siateczka budowlana na pół złożona na szybko pomogla. Ale tez mysle na dorobieniem kominu przy zlozonym. Bo w kuku jest orginalny komin zalozony. Ale siewnik robi robote🙂Gratulacje.
Ja sieję buraki, massey ferguson 7495 opona 650, siewnik gaspardo maga, przy siewie po orce buraki za kołami nie robiły korzenia długiego, teraz sieję w bezorce gruberem na 35 cm na jesień wiosna kompaktor i nie ma tego efektu, jedynie gdzieś na słabej ziemi gdzie ciągnik siada mocniej. Co do tempo siewnik 1 klasa znajomi mają, każdy polecą czy to sieją z Czajką czy solo, gratulacje i bezawaryjności.
W tym roku gdy maj był suchy to u mnie na lekkich ziemiach mega różnice we wschodach kukurydzy robiła rolka dociskająca ziarno zaraz za talerzami takie rozwiązanie u nas mieli w siewnikach gaspardo i kukurydza wschodziła nawet w pięknie wiedziałem też takie rozwiązania w vaderach więc może warto go jeszcze w to doposażyć
Sieją tym w okolicy buraka jest, petarda, a siane było różnymi i Vader robi robotę, świetny sprzęt mi wycenili teraz taki na full opcji łącznie z tym kominem tarcze do kuku buraka i warzyw tablet 250 tys netto dużo mało może ktoś się wypowie…. Gratulacje
Heh ja byłem grzeczniejszy. W czerwcu nawet byłem w Laponii u Świętego Mikołaja i mi kilka dni temu przywiózł motor :D Wada takiego zestawu to waga i duży ciągnik. Ludzie latają 60-tkami z 12 rzędowymi :D Ładny zgrabny siewnik ale do qq
Doradzam kup te dodatkowe zbiorniki na mikrogranulat nie pożałujesz!!!! My mamy i bez tego nie widzimy sensu siania!!! A gdzie jest komin? Gratulacje i wesołych świąt!
Gratulacje porządnego zakupu. Mam pytanie o głębosza od Batyry co z nim się stało i czym go zastapileś? Widziałem urywek spory czas temu i nie mogę znaleźć. Pozdro
Słomek, tak jak mowisz. Do buraka to bardzo średni temat. Wiem coś o tym. Tym bardziej dziwię się że kupiłeś go stricte pod buraka. To siewnik do kukurydzy. O niebo lepiej zasiał bym Ci moim Kleine Unicorn 2 + C-330. 20 hektarów sieję 2.5 dnia. Niemniej jednak gratuluje nowego nabytku.
Mała valtra do tego siewnika? Bedzie ciężko. Znajomy podpina bodajże 6620 czy 6820 JD i na gorkach ma co robic czy na pulchnym. A zrobił go na 180 koni, masa ciagnika 9 ton i tona z przodu. Fakt szybko jeździ bo 15-16 km/h.
2 tys nim zasialem i dalej się go uczę. Uważać na kamienie i wypadające sekcję i koła podporowe. Był raz siew ST mzuri rzepaku. Nie podobało mi się to. Teraz bezorkowiec/głębosz i Tempo od 4 lat.
@@slomekmowipod buraka na głeboko jesienią i siew poplonu w okolicach końcówki sierpnia, wiosną płytka uprawka i nawozy na początku marca, później przed siewem ok 3-5 dni wczwsniej glifo, i bezposrednio przed siewem buraka druga płytka uprawka i ST zbędne i nie wyciągasz "kluchy"
lepiej podwórko se utwadz buraczku.a nie siewnik kupujes za 200tys zł netto.i eternity dziurawe na dachach.puzniej kupuj zbedne maszyny.korzysta się. usług siewników pełno w okolicy fanabero.
Nowy nabytek to najczęściej występujące słowa na tym kanale. Ładny siewnik.
Dokładnie, BIOTAD PLUS team💪💪
Siemkanko slomek tez bylo dominujace
Gratulacje
I to jest chyba najlepszy dowód na to że jednak te wysoki plony które zbiera Słomek nie są wyssane z palca jak co niektórzy mówią 😎Piękna maszynka niech służy i oby nowy rok był jeszcze lepszy😄
Gratulacje :)
😂ogarni się człeku.czego. ty gratulujesz to tylko siewnik na kredyt brany barany.😅😅😅😅
Do tego siewnika było jeszcze kupić skrzynio paletę maści na ból wiadomo czego😂😂 Zaraz będzie kwik niektórych widzów 😂😂😂 Pozdrawiam 😊😊
Nie musisz się chwalić że cię dupa boli 😂😂
Kurwa ludzie chłop zapierdala od rana do świtu, ma głowę na karku mega pracowity i kupił sobie nowy nabytek. Każdy kto pracuje powinien zarabiać z tego, kogo szczypie dupa niech weźmie się za robotę i dąży za celami.❤
Masz rację 👍 a te nieroby to aby na protestach i daj daj
Nie że zapierdala tylko ma dobre układy w Agencji
Ciężko pracujące ludzie NIK im nie daje ciężka praca wszystko zdobywaj trzeba takich ludzi szanować do są Polcy rolnicy którzy obrabiają Polską ziemię a nie holdingi zagraniczne
U mnie tempo już ma już 3 sezony za sobą , co do siewu buraka tez się obawiałem ze nie jest to najlepszy wybór ale jak się spędzi więcej czasu na ustawieniach to tez idzie posiać idealnie , pamiętaj ze ciśnienie max 1,6-1,8b przy większym ciśnieniu nasiona będzie wystrzeliwać na cięższych glebach i prędkość tez bym trzymał koło 10-11 maks czy a ze lekka bardzo dobrze dorobiona ziemia można zwiększyć ciśnienie i pojechać szybciej i jakość siewu tez będzie super ale przy siewie buraków pośpiech nigdy nie jest wskazany ;) buraków sieje co roku koło 200-300 ha i nigdy nie ma żadnych problemów , co do kukurdzy to siewnik stworzony do tego śmiało można leżąc dużymi prędkościami , jedynie z siewu soji nie jestem zadowolony bo często w rurkach potrafią się blokować nasiona i jest dłubanie , nawet zakładanie szerszych rurek nie pomogło i niestety trzeba jeździć wolniej … Co do rzepaku było chyba najciężej ustawić ogarnąć wszystkie ustawienia ale jak już się udało to tez bajka wschody ;) Ale ogolnie jedynie czego żałuje ze zamiast t6 nie kupiłem v12 ;(
Oby dalej tak ciężko było w rolnictwie 👍😉
Gratulacje 💪👍
Kocurek skradł cały urok prezentacji nowego nabytku:) Gwiazdor pierwszego planu, widać że ma parcie na szkło. P.S. Gratuluję fajnego zakupu.
Czekałem dwa tygodnie na ten odcinek. Generalnie maszyna godna polecenia. Gratulacje zakupu i życzę powodzenia i cierpliwości w pierwszym sezonie. Pozdrawiam serdecznie. P.S służę pomocą w pierwszym sezonie.
Z tym kominem sie zgadzam.. w tym roku zalepialo non stop. Siateczka budowlana na pół złożona na szybko pomogla. Ale tez mysle na dorobieniem kominu przy zlozonym. Bo w kuku jest orginalny komin zalozony. Ale siewnik robi robote🙂Gratulacje.
Ja sieję buraki, massey ferguson 7495 opona 650, siewnik gaspardo maga, przy siewie po orce buraki za kołami nie robiły korzenia długiego, teraz sieję w bezorce gruberem na 35 cm na jesień wiosna kompaktor i nie ma tego efektu, jedynie gdzieś na słabej ziemi gdzie ciągnik siada mocniej. Co do tempo siewnik 1 klasa znajomi mają, każdy polecą czy to sieją z Czajką czy solo, gratulacje i bezawaryjności.
Gratuluję nowego nabytku
W tym roku gdy maj był suchy to u mnie na lekkich ziemiach mega różnice we wschodach kukurydzy robiła rolka dociskająca ziarno zaraz za talerzami takie rozwiązanie u nas mieli w siewnikach gaspardo i kukurydza wschodziła nawet w pięknie wiedziałem też takie rozwiązania w vaderach więc może warto go jeszcze w to doposażyć
Myślę że jest założona żeby nasiona się nie turlały
Gratulacje👏
Niech sluzy jak najlepiej👍
Gratulacje 😊
Sieją tym w okolicy buraka jest, petarda, a siane było różnymi i Vader robi robotę, świetny sprzęt mi wycenili teraz taki na full opcji łącznie z tym kominem tarcze do kuku buraka i warzyw tablet 250 tys netto dużo mało może ktoś się wypowie…. Gratulacje
Dobry sprzęt, gratulacje. Rzepak sieje dobrze
U mnie Ci co siali rzepak juz nie sieje w rozstawie 45 cm
a jakim
Gratulacje :) oby służył
Gratuluję!!!
Czy będzie do zobaczenia na strajkach?
Czy w styczniu bedziecie znow protestowac?
Oczywiście
Pod twoim domem
@@Robert-b6h Po co jak jest dobrobyt oby nie było gorzej. Protestować będą biedaki i nieroby
Tak. Nie opłaca się wstyd jaka bieda, trzeba kupować Valtre zamiast fendta
Prawda jest taka,że ten co ma te 100 ha ,to biedy nie widać
Do tego nabytku to ja bym kombinował jakiś zestąwprzed tym spichlniania na głęboko i podaniem nawozu na zasadzie jak zestaw striptil Agro kuzyn...
ale zbiornik z nawozem pod st to chyba dobre tez by było bo mozna 2 nawozy dawkowac?
Takie filmy oglądają również miastowi albo inaczej , ludzie nie mający nic wspólnego z rolnictwem, a później jest co jest...
Heh ja byłem grzeczniejszy. W czerwcu nawet byłem w Laponii u Świętego Mikołaja i mi kilka dni temu przywiózł motor :D
Wada takiego zestawu to waga i duży ciągnik. Ludzie latają 60-tkami z 12 rzędowymi :D Ładny zgrabny siewnik ale do qq
Podwórka nie planujesz utwardzić?
Nie oplaca sie ta gospodarka. Tylko trzeba dokladac i dokladac
zaiebisty nabytek sobie sprawiles słomek co było widać na filmiku u ciebie 😊
Będzie kukurydza?
Gratulacje, coś czuję wpadnie jeszcze jakiś nowy mniejszy traktor pod ten siewnik i tego życzę
Mniejszy będzie za słaby do niego... To jest ciężki siewnik i potrzebuje wydajnej hydrauliki.
@ myślałem o takim 160 km jak Valtra N albo Fendt 516
Nowe nabytki są, czyli pieniędzy nie brakuje. Rozumiem przez to, że w nadchodzącą zimę strajków rolników nie będzie.
Doradzam kup te dodatkowe zbiorniki na mikrogranulat nie pożałujesz!!!! My mamy i bez tego nie widzimy sensu siania!!! A gdzie jest komin?
Gratulacje i wesołych świąt!
Słomek zakup na rolnictwo 4.0?
Porównywales do niego horsch, amazone lub kverneland?
widac ze czarnej pumie siewnik sie podoba
NAjlepszy siewnik do burakow cukrowych to grimme matrix
Na wąskich oponach w pulchnej glebie będziesz się topić z tak ciężkim siewnikiem
Po nowym roku trzeba jechać i strajkować
Odnośnie czego ten tekst cymbale.
Spokojnie tak zawsze będzie płaczą że niema a co wieś co gospodarstwo nowe nabytki jak źle się żyje na wsi zawsze tak było jest
Oczywiście, że tak. Trzeba ciągnik przepalić 😁
Broni Ci ktoś wziąć kredyt i się rozwijać?
@@Konrado1992to nie jest wina rolników że przedsiębiorcy to ludzie którzy nie potrafią się zjednoczyć tylko dymają pracowników
Gratulacje porządnego zakupu. Mam pytanie o głębosza od Batyry co z nim się stało i czym go zastapileś? Widziałem urywek spory czas temu i nie mogę znaleźć. Pozdro
7 sekcja byla by wskazana do tej szerokosci i wtedy rzepak.mozna siać w fajnym rozstawie
Siewnik do kukurydzy super... ale w buraku porażka....
U mnie siał takim i rewelka.
Gama lepiej buraka posieje .
@@Dondzir ale to uzasadnij swoją wypowiedź... dlaczego porażka?
Nowe nabytki nowymi nabytkami ale syf na podwórku i bagno to juz troche nie wypada tak to zostawić :D
Będą usługi siewu kuku ?
no na to liczy ten burak wykosi konkurencję i za 100ha siać będzie bo trzeba zarobić na siewnik co kosztuję 300tys zł brutto
Kicia chyba polubiła siewnik
Do kukurydzy nie ma lepszego siewnika od Tempo.
Rzepak wydaję mi się, że nie robi różnicy.
Buraki nie wiem
Hejt za 3 2 1 xD
Gratulacje 👍
Słomek, tak jak mowisz. Do buraka to bardzo średni temat. Wiem coś o tym. Tym bardziej dziwię się że kupiłeś go stricte pod buraka. To siewnik do kukurydzy. O niebo lepiej zasiał bym Ci moim Kleine Unicorn 2 + C-330. 20 hektarów sieję 2.5 dnia. Niemniej jednak gratuluje nowego nabytku.
Nie lepiej taki zestaw jak ma agrokuzyn?
Jak ty wytrzymujesz w tym błocie boże sprzętu za miliony a takie błociaro masakra
Gratki 😁
Heh, a podobno rolnictwo się nie opłaca 😂
Lincz na mnie w komentarzach za 3..2...1... 🤣
Moim zdaniem lepszym wyborem jest kuhn maxima ale ile siewników tyle opinii 😅
A w styczniu nowe nabytki na strajk?
Tylko monosem ;)
Znaczniki powinny być i tak, niedaj jakaś awaria albo sygnał zgubi i leżysz
taki ladny siewnik to pewnie z 50 tys koszuje . gratulacje. ps oczywiscie o euro mi chodzilo.
😂
50 tys to kosztuje zwykły polski siewnik do zboża 🤣🤣🤣🤣🤣
Ileee 😂😂 podejrzewam że trzeba wyłożyć ponad 250 netto
Znajdź mi za tyle i kupię od razu ze 4 😂
200 netto to kosztował w 2021 roku , dzisiaj koło 300 …
Mała valtra do tego siewnika? Bedzie ciężko. Znajomy podpina bodajże 6620 czy 6820 JD i na gorkach ma co robic czy na pulchnym. A zrobił go na 180 koni, masa ciagnika 9 ton i tona z przodu. Fakt szybko jeździ bo 15-16 km/h.
Tak. 6620 9 ton. Co ty człowieku piszesz....
@@DRicky225 6920 z 1 toną na przodzie waży 6,9 tony
2 tys nim zasialem i dalej się go uczę. Uważać na kamienie i wypadające sekcję i koła podporowe. Był raz siew ST mzuri rzepaku. Nie podobało mi się to. Teraz bezorkowiec/głębosz i Tempo od 4 lat.
Buraki też siejesz? Głębosz latem a na zimę zamiast orki bezorkowiec ?
Sieje ponad tysiąc rocznie burak rzepak kukurydza są plusy i minusy...
@@slomekmowipod buraka na głeboko jesienią i siew poplonu w okolicach końcówki sierpnia, wiosną płytka uprawka i nawozy na początku marca, później przed siewem ok 3-5 dni wczwsniej glifo, i bezposrednio przed siewem buraka druga płytka uprawka i ST zbędne i nie wyciągasz "kluchy"
do kukurydzy spoko , do buraków porażka .
A co z monosemem?
Nieprofesjonalny chyba kupił
Niestety te siewniki to żadna rewelacja 😕
lepiej podwórko se utwadz buraczku.a nie siewnik kupujes za 200tys zł netto.i eternity dziurawe na dachach.puzniej kupuj zbedne maszyny.korzysta się. usług siewników pełno w okolicy fanabero.
Maszyna twoja czy na grupe producentow ?
Moja
Niechaj dobrze służy powodzenia 👍
co ty gadasz ze nie ma idealnego siewnika do buraka. jest król GRIMME MATRIX
Teraz można jechać strajkować bo się nic nie opłaca a co chwilę nowe nabytki;) pozdro
Napiszcie miastowi ile dopłat bierzecie za nic
No pewnie, że tak. Przecież nikt nie pojedzie na pusto
Pojedziemy i w czym masz problem?
@@cezaryy2😂😂😂😂 protesty to dobre dla marodow i biedaków
Kup sobie komin do dmuchawy bo jak bedzie sucho to nie posiejesz :)
Posieje spokojnie
@@jaśwoźniakm57nie buraka bo będzie się na stkach w środku zatykać a i w kukurydzy może tarczę syf zatykać
@@WynalazcaPL w chuj tym siewnikiem sieje bez komina i nie robi to problemu
@@jaśwoźniakm57 siałem jeden sezon 1200ha i nie szło nim siac bez komina w suchym roku nie trzymał wogole normy siał jak chciał :)
@@jaśwoźniakm57w zeszłym roku nawet razu się nie zapchał w rzepaku. W tym co 3ha... Trzeba było wszystko czyścić. Dopiero drobna siatka pomogła.
ua-cam.com/video/jPkpTz8wtAU/v-deo.html A My też się szybko rozwijamy
Michał gratulacje nowego nabytku i niech boli innych😂
Widać jak PiS do rze rządził przez ostatnie lata 😊
To nie jest robota PiSu czy Po tylko ryzyko każdego rolnika, bo żeby to posiadać to niestety musisz iść do banku.
Albo prosić o dotację agencję
Ciekawe czy wlasciciele dzierżaw ogladają twoje filmy 😂😂
Co chcesz od nich dostają po 6 tys ha i są spoko
Porobi nim pół roku i.sprzeda
Ja bym radził zejść do 15 na metr rzepaku ponoć to jest najlepsza obsada
A ja całkiem zszedłem z siewu rzepaku jeszcze kilka lat i nie będzie czzym pryskać
Warunek mieć wodę żeby zejść do 15 sztuk... a większość krajubjej nie ma wiosną
1
Już z 2 tygodnie temu widziałem chyba na tt że kupiłeś
Gratulacje 😊